Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
itanczos
senior tag
Először is az eszközök használatba vételéhez működnie kell a gateway és wifi-s eszközök internet kapcsolatának. Sőt, ezt úgy célszerű megoldani, hogy bármikor egyszerűen később is be illetve ki lehessen kapcsolni (firmware frissítés, új eszköz telepítés, stb.).
Szerintem elég a megadott port-okat, vagy ip címeket tiltani, ezért én nem alakítanék ki másik hálózatot. Ellenben a biztonság miatt megfontolandó! Van, aki külön wifi hálózaton tartja az okosotthon eszközöket.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
Degeczi
nagyúr
Ez így nem megy, hiszen a Mi Home app a kínai szerverrel kommunikál, azon keresztül a Gateway-eddel, így persze muszáj hozzá a netkapcsolat...
De azt könnyen meg tudod oldani, h nem Mi Home-mal irányítod, hanem a RPi-ra Home Assistant-ot raksz, csak azt engeded ki a netre, és ennek telefonos alkalmazásával felügyeled (bár néha így is ki kell engedned, h Mi Home-ban hozzáadd a szenzorokat a Gateway-hez)
Meg mondjuk nem vmi hasznos infó a kínaiaknak, h mikor kapcsolgatod a lámpáid és milyen meleg van nálad, szóval ezen én nem sokat aggódnék. Az ottani szerverektől független működés inkább azért fontos, mert lassú és megbízhatatlan a kapcsolat (az EU-s Xiaomi szerver pedig nem támogatja a Gatewayt)
-
sparks
senior tag
Szia!
Nálam jelenleg Domoticz alapokon fut a hálózatom és Xiaomi MiHome, z-wave és 433 MHz-es érzékelők vannak vegyesen.
Z-wave esetén nem kell egyáltalán net, a hálózat mérete is nagyobb lehet, mivel ez mesh hálózat, alacsonyabb frekin is megy (2.4 Ghz vs. 868 MHz - kisebb frekin jobb a "terjedés") és olyan eszközök, amik nem elemesek, hanem konnektorosak, azok átjátszóként is üzemelnek. A tapasztalatom az, hogy ez a rendszer a legstabilabb. Igaz, hogy drágábbak az érzékelők, de biztosabb működést is adnak.
Azonban a Xiaomival is megoldható, hogy net nélkül menjen (viszont pl. Domoticz vagy HA kell hozzá), nálam is működik minden kihúzott internettel is. Igaz én szeretem, ha elérem a házam távolról is, de ezt kizárólag VPN-en keresztül teszem, még a kamerákat is azzal tudom csak megnézni, és a szerveren is van tűzfal, csak a szükséges portok vannak nyitva. Jobb a biztonság, nekem ez riasztóként is üzemel, nem szeretném, ha piszkálná Vérpistike és azzal játszana, hogy ki-be kapcsolja mondjuk a szirénákat
Csak vigyázz, mert ha belefogsz, nagyon rá lehet kattanni, nálam minden héten jön a postás egy pár új érzékelővel, okos konnektorral, kamerával... Függő lettem kissé -
itanczos
senior tag
Ha HA mellett döntesz (nekem az jött be!), akkor a hassio-t tedd fel egy SD kártyára.
Hass.io telepítés[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
sparks
senior tag
Igen, nekem OpenVPN van felrakva. Mivel nem vagyok született linux guru, így megszenvedtem vele, mire minden rendesen összejött, de így már telefonról is 1 kattintás és az itthoni hálózaton csüngök. Jó ez arra is, ha ingyenes wifin van az ember, ott is azonnal felnyomom a saját VPN-re magam és az adataim biztonságban vannak. Nekem Linux Ubuntu 16.04-en van az egész, egy HP Proliant Gen10-es szerveren. Dupla internettel ellátva, kábeles + mobil net. Ha a kábeles behalna, mobilra vált a rendszer azonnal és küldi az értesítést. Olyankor is elérem VPN-en, csak ott a másik IP cím alól (NOIP-vel mindkettőnek van saját domainje).
[ Szerkesztve ]
-
sambenez
addikt
Én éppen a napokban építettem egy sonoff basic-et a hagyományos kapcsoló dobozába.
Annyi szerencsém van, hogy gipszkarton a fal, így volt elég hely, mert kicsit mélyebben belóg mint a fali szerelődoboz mélysége, így azon is faragni kellett. Szóval ez betonfalban nem megoldás. -
itanczos
senior tag
Sajnos nem egyszerű a helyzet.
Először is figyelni kell a kapcsolóknál, hogy kell-e neki működéshez a NULLA vezeték is!
Hagyományos kábelezés mellett nincs nulla vezeték a kapcsoló mögött!
Másodsorban nézni kell a kapcsoló tokozását. Az angol, kínai, amerikai tokozás más! Leginkább szögletes, de lényeg, hogy nem megy bele az európai kerek dobozba!Nekem van egy Sonoff Touch kapcsolóm, ami EU-s, de kell hozzá nulla. Engem nem nyűgözött le!
Az érintésre nem mindig reagált, ha nem nézel oda, nehezen találod el az érintési pontot...[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
Egyelőre, tudtommal nincs EU-s típus a Xiaomi-ból.
Nekem van egy fali, szögletes, amihez nem kellett NULLA vezeték. Nagy nehezen befaragtam a panelba.
De inkább megfordítottam a dolgot. A régi kapcsolók helyére tettem Xiaomi vezeték nélküli kapcsolókat és vagy okos izzót tettem a lámpa foglalatba, vagy oda tettem a lámpa oldalára egy Sonoff relét.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexus, Toyota topik
- Videó stream letöltése
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Képregény topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Vezetékes FÜLhallgatók