- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Xiaomi Power Bank - az ár-érték bajnok
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Új házba Hőszivattyúhoz milyen termosztátot kellene beszerezni vagy app-ot kéne futtatni ami képes lenne az okos fűtés vezérléshez?
HA,Homey esetleg Loxone van tervbe véve. Homey tűnik a legjobbnak,mert se időm és energiám szenvedni HA-val. Loxone meg drága. Viszont nem tudom,hogy a fűtést mivel kéne megoldani? A termosztátban van úgy leprogramozva,hogy figyeli a hőmozgásokat? Vagy ilyenkor a home szerverben van egy app amiben vannak függvények és az számolja ki,mikor kell indítani vagy leállítani okosan a fűtést? -
válasz
amargo #21241 üzenetére
Én a 16-ost a 11-es helyett tervezem. Még egy lámpához is. 13-as helyett 20-as....
Viszont arra is vigyáznom kéne,hogy ne fusson együtt a hálózati kábellel. Egymás alatt felett nem mehet 230V meg ethernet,mert kevésbé lesz jó. Más nyomvonalon kell vagy egymástól távolabb. Bár mivel én csinálom,lehet a padlóban 32-es belső átmérőjű Symalen csőveket fogok rakni. Nem a falat fogom végigvágni. Ez mehet egyenesen a rack szekrényig.Tervezek magamnak egy kis informatikai dolgozó helyiséget. Lehet oda kéne mindent behúzni és nem a gépészeti helyiségbe. Amennyit én fogom ezt a rendszert piszkálni sokkal jobb ha íróasztal mellett van minden fizikai eszköz. Igaz hangosabb,meg meleget csinál majd(erre klíma jó)de állandóan a gépészeti helyiségbe járkálni szerintem rosszabb lenne.
vampire17: HA az google? Android telefonom van a amúgy is. Ez a világ jobban bejön.
fo_di: Poénkodtam,de a lehetőség igazából adott vagy adott lesz
-
-CAT7 kábelt meg kell néznem élőben,mert még nem láttam
De ha nagyon merev,akkor CAT6 lesz. Egyrészt ha nem elég a 10Gbit akkor optika fog kelleni,azt meg a védőcsőben el tudom vezetni majd később is akár.
-Vezeték nélküli riasztóval van tapasztalatom. Most szívok vele. Nem szeretném. Ha az elveszti a kapcsolatot,akkor pár perc múlva hívogat a felügyelet. Ebből nem kérek,vagy más gyártó vagy vezetékes rendszer. De riasztónál pont nem szabad vezeték nélkülit. Mert ha nincs egy pár másodpercig kapcsolat akkor már bejelez. Ez egy érzékleőnél nem zavar senki,max a lámpa nem kapcsol fel.
- Home Assistant eszközöket tudok rendelni akár aliról is. Kollégám vett pár ilyen eszközt. Lehet még végső soron ez lesz a legjobb irány. Mert akkor több lehetőségem van,olcsóbb a rendszer és annyira értek hozzá hogy össze tudjam rakni idővel.
-Szerintem emiatt a KNX akkor ki is esik a képből. Annyi vezetéket nem fogok behúzni és még nagyon drága is a rendszer.Értem hogy tapasztaltabbak vagytok,de hogy nektek már olyan rendszeretek van ami,kamerán látja az Auchan szatyrot a kezetekben akkor automatikusan felkapcsol a kamra világítás és még ki is nyitja az ajtót,de én még nem tartok itt gondolatban sem
Mindenhova nulla-fázis,onnantól kezdve lehet wifis,RF kapcsoló bármi és már megoldható sok minden. Plusz csövet mindenhova berakok,ha ethernet is kellene.vampire17: Nem vagyok elveszve,pont emiatt nehéz dönteni. Laikusként elterveznék valamit és majd utólag fognám a fejem,hogy erre nem gondoltam előre. MOst már tudom előre mit fogok elrontani és hol fogok szívni,de nem tudom elkerülni mert annyira nem tudok rá készülni.
Hogyan tudnék dönteni,hogy HA,Domo vagy OH legyen? Relatíve évekig ez fogja meghatározni az otthonomat. Ha kész a házam,akkor nem szeretnék még évekig várni,míg a redőnyt sikerül automatikusan mozgatni. Mindent összeegyeztetni és összehozni azt nehéz. Házat felépíteni ehhez képest egyszerű -
-Elég sok mindent én csinálok a házon(annyira értek hozzá,vezetékeket is én fogom behúzni) így nullát is odavinni elég egyszerű és minimális költség. Védőcső,meg mindenhol nagy lesz,nem fogok 13-as csővet berakni sehova. Minimum 16,mert sose elég és könnyebb az élet is vastagabb csővel.
-CAT6 vagy CAT7? Elméletben sebességben a CAT6 is elég tud lenni meg könnyebb a kezelhetősége. Itt megéri a CAT7-re tervezni? Biztos lesz egy Rack szekrény. Modem,Router,Switch,rögzítő esetleg szerver,NAS,Mini pc még nem tudom. Állmennyezet lesz,mert utólag lámpa,wifi,bármit lehet benne vezetni.
-Kamerákon gondolkozom. Oda elég lenne CAT5 de kár azon spórolni,oda is célszerű valami jobb. CSináltam magamnak 2 rendszert is. Nyaralóba,ez sem fog gondot okozni.
-Riasztó kellen fog,de én nem akartam nyílászárókba mindenhova elkábelezni. Bár praktikus lenne,mert több akkor a lehetőség. Nem tudom,hogy ablakba hova kell kiállni vagy hogyan szerelik be az érzékelőt. Irodában is van nyitásérzékelő,de hiába nyitottam ki az ablakot nem látom
-Na ez a rész érdekel a legjobb. Hogy tudok mindent összehangolni. Ettől félek leginkább. Veszek x márka klímát,vagy hőszivattyút és ez működjön együtt a riasztóval meg az okos rendszerrel. Ha már megvan a fűtés azon nem fogok tudni variálni. Már az elején olyan márkát és gyártót kell választanom ami jó lesz. NA és ezt nehéz szerintem. Ehhez kell a tapasztalat olyantól,aki már foglalkozott ilyennel. Ja és hogy utána működjön együtt. Hallottam most a napokban sztorit,hogy megvette az ismerős az új házat. Beszerelték a Fan Coilt,beszerelték a hőszivattyút de két külön cég. Na és a két eszköz nem működik együtt. Remélem nem ez az átlagos példa,de szivattyú vezérlése is buta volt. A tulaj ha most választana inkább gázzal oldaná meg a fűtést. Mert csak problémák vannak amikor ennyire bonyolult a rendszer. Főleg ha minden PLC vezérel akkor előfordulhat hogy napoking nincs semmi,mert minden be volt kötve. Én valamennyit elszórakozok ezzel(programozni nem tudok,de informatikában otthon vagyok valamennyire)de ennyire kiszolgáltatott sem akarok lenni. Inkább megbízhatóan működjön stabilan.
-Elektromos redőny tuti lesz. Azon nem akarok spórolni,mert mind a fűtés mind a hűtés olcsóbb lehet vele. Ha minden éjjel lemegy,akkor kevésbé tud kihűlni a ház. Mert az ablakok hőszigetelése lesz a legrosszabb.Ez tök jól hangzik,de ki ír rá szoftvert,hogy ha túl fényes a nappali nyáron,akkor menjen lentebb a redőny? Lehet nem annyira bonyolult de ezt is meg kéne tanulni,csak időhiány van. Jobb lenne ha van kész bevált rendszer,csak fel kellene tanítani és finomhangolni kéne. Azt még megcsinálom,de újat összerakni nagy falat lenne. Erre van-e jó példa amit át lehetne venni és azt alkalmazni?
-Okos termosztát. Tervben van,de a konkrét megvalósítás még fogalmam sincs mit jelent és hogyan lesz megoldva. Mivel lesz vezérelve?
- Nem tudom,hogy hangszórót szeretnék-e,de megvalósítani már előre megtrervezve nem drága. Kábel kell meg hangszóró. Okos otthonról meg vezérelni,nem lesz annyira bonyolult.Valahol 1millió körül még reálisan beleférhet. Felette nem nagyon. 2-4 et biztos nem akarnék erre elkölteni,vagy még nem. Loxone is elég profinak és elterjednek tűnik. VAlahol írták,hogy KNX kompatibilis is. Gondolom KNX eszközöket is rá lehet csatlakoztatni,ha nincs esetleg a Loxone-nak olyanja. Elnézve az árakat,durván le lehet szórni a pénzt. Nem mindenhova tervezek okos rendszert,csak ahol sokat vagyunk és hasznos lenne. Hazaéréskor kapcsoljon fel a lámpa,redőnyvezérlés,termosztát,mozgásérzékelős lámpa(felesleges is vezérelni,helyieg olcsón meg lehet oldani akár)ilyenek.
köszönöm a részletes javaslatot,legalább azt látom,hogy van Loxone rendszer és lehet az kell majd nekem. -
Sziasztok!
Háztervezés szakaszában vagyok és szeretném az új otthont felkészíteni az okos otthonra. Még nem tudom előre mit is szeretnék,majd vele vezérelni. Olyan elképzelésem van,hogy a fűtést(padló,mennyezet vagy Fancoil),redőnyt és egy két lámpát jó lenne. De nem fogok minden elektromos kiállást egy helyre vezetékezni,ennyire nem szeretném komolyan.
Meg tudnátok mondani,hogy mire kellene figyelnem még ilyenkor hogy később ne szívassam magam? Meg milyen márkát célszerű választani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Intel Core i7-13700K Processzor
- Csere-Beszámítás! Samsung Odysseg G5! 32COL / 2560X1440P Monitor.
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest