Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Janaboy #13972 üzenetére
Nincs általános ökölszabály, ez a háztól függ.
Ha könnyűszerkezetes, Ytong vagy szokásos B30-as tégla és radiátoros a fűtés, akkor gyorsan fölfűthető, ezért fölösleges a távollét idejére is normál hőmérsékletet tartani.
Ha viszont nehéz, tömör falak és/vagy padlófűtés, akkor célszerű nagyjából szinten tartani. -
betyarr
veterán
mellesleg ma megérkezett a v3-as csere internet bridge a v2 helyére.hétfő este rendeltem
vajon a v2-őt el lehet adni?vagy az már a fiókomhoz van kötve?
-
vampire17
addikt
Amugy esetleg ez a kazan nem fogott meg?
Tárolós , standart Openthermen is tud beszelni, arban kb az a kategoria, mint az Immergas.
Garantaltan megy pl a Tado-val, onnan tudom mert nekem ilyen van
Kulonosebb baj nem volt vele, nyilvan ajanlott az evi egy szerviz, de sztm ez mas kazannal sem art. -
vampire17
addikt
válasz
Yoshida #13989 üzenetére
ha a scriptel raktad fel, akkor : https://nodered.org/docs/getting-started/raspberrypi
A script ezt gyarilag megcsinalja:
This script will:
remove the pre-packaged version of Node-RED and Node.js if they are presentinstall the current Node.js LTS release using the NodeSource. If it detects Node.js is already installed from NodeSource, it will ensure it is at least Node 8, but otherwise leave it aloneinstall the latest version of Node-RED using npmoptionally install a collection of useful Pi-specific nodessetup Node-RED to run as a service and provide a set of commands to work with the serviceErdemes kovetni a gyari leirast amugy, full reszletes
Ha megsem indulna el, akkor:
Autostart on boot
If you want Node-RED to run when the Pi is turned on, or re-booted, you can enable the service to autostart by running the command:
sudo systemctl enable nodered.service
To disable the service, run the command:
sudo systemctl disable nodered.service
A kiirt parancsrol is ir:
Due to the limited memory of the Raspberry Pi, you will need to start Node-RED with an additional argument to tell the underlying Node.js process to free up unused memory sooner than it would otherwise.
To do this, you should use the alternativenode-red-pi
command and pass in themax-old-space-size
argument.node-red-pi --max-old-space-size=256
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Tudom nem ide való, azért offba teszem.
Nem ismerem, de hátha valakinekilyen kell.
Google Home Hub[/U]Fogyott is, bocs.
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #13991 üzenetére
OK akkor tegyuk erdekesse az immergas temat:
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9182044&go=138091771&p=1#138091771
Erdekes, erdekes
Meg nem ovlastam vegig ezt a szalat, nem tudom vegul mire jutott a csavo, de ha az van amit gondolok, akkor uj dimenziok nyilnak meg...
esetleg a forumtagnak az indexen megeri elerszteni egy privatot, hogy mire jutott vegul. Ha jol latom amugy is hozzaszoltal ott, vagy valaki NAGYON hasonlo problemaval..
-
Google homeba sikerült felvennem noran keresztül kapcsolókat amivel tudok 1-2 eseményt intézni a házban... sikerült a telefonon beüzemelnem a google asszisztenst
, de nem igazán van képben, hogy mit szeretnék ... milyen paranccsal lehet 1-1 kapcsolot ki / be kapcsolni?
Illetve a google asszisztens szivat mert automatikusan nem megy csak ha a főképernyőn vagyok (lezárt billel vagy más alkalmazásban nem veszi az ok google parancsot)
Üdv Roland
-
vampire17
addikt
válasz
Yoshida #13989 üzenetére
Igen, azt nem kerdeztem, hogy milyen rendszered van
Azt mondjuk jo lenne tudni, milyen protokollt hasznal az Immergas.... En nem vagyok benne biztos amugy hogy sajatot...
Keteres kabel eleg majdnem minden busos vezerleshez. 3 eres altalaban akkor kell, ha pl hattervilagitas is kell a termosztatnak. De azt meg bekotni sem kotelezo...
Idojaras kovetes alatt kulso szondat ertesz?Az is van
https://netkazan.hu/termek/1095/immergas-kulso-homerseklet-erzekelo -
Yoshida
aktív tag
válasz
vampire17 #13949 üzenetére
köszi,
ilyen parancsot nem talált:
sudo add-apt-repositoryde felment a másik leírással, a node-red meg ugyanazt a scriptet találtam installhoz, még fut épp.
szerk:
node red installnál ír egy ilyet:node-red-pi --max-old-space-size=256
utána pedig alatta írja, hogyan lehet service-ként futtatni a node-red-et.
de hogyan lehetne pi optimalizáltként beállítani service-ként a node-red-et?
-
vampire17
addikt
-
LouiS22
veterán
LEhetne már nyár
-
vampire17
addikt
válasz
betyarr #13982 üzenetére
Picit dragabb amugy mint egy Tado...
https://termosztat.arukereso.hu/ariston/cube-s-net-3319126-p383042869/
Angliabol mar 36e ert is meg lehet venni, ha van ismeros...
-
vampire17
addikt
válasz
kicsi kecske #13977 üzenetére
Vegyel hozza gyari Sensys thermostatot. Van hozza Unofficial API (kb mint a Tado-hoz, Webes keresek vannak visszafejtve.)
https://github.com/komw/ariston-remotethermo-client
Annyi, hogy az away modnak nincs konkret beallitott erteke, csak minimuma, ezt a Tado "donti el" algoritmus alapjan, hogy mennyi legyen.
-
mr.perfect
tag
válasz
betyarr #13978 üzenetére
igen, a temperture offset-el kell korrigálni a setting menüben. ennek igazából a radiátor szelepnél van nagy jelentősége ahol ugye a termosztát közel van a meleg radiátorhoz, miközben a szoba hőmérséklete még alacsonyabb
A termosztát fw verziója nálam 54.11.. nekem nem akart elsőre frissíteni.. írtam a supportnak és pár ór alatt távolról megoldották..
nálam működik az away mód.. ha mindenki elmegy otthonról akkor bekapcsol az away mód aminek külön beállított hőmérséklet értéke van.. ez független a scheduled beállított értéktől.. értlemeszerűen ha közeledik valaki a lakáshoz akkor az away mód kikapcsol. ráadásul ez az otthontól való távolság amikor ki/be kapcsol, állítható.. -
vampire17
addikt
válasz
mr.perfect #13976 üzenetére
En melle tettem egy higanyost, azzal kalibraltam. Nekem is kellet offset, mindegyiknel, viszont ami pozitiv, hogy fixet "teved" tehat nem az van hogy ossze vissza mer. Elkepzelheto hogy a homero elhelyezese miatt valahonnan fix hot fesz fol...
Az away mod mukodik a geofencing alapjan. Away modban nem lekapcsol, hanem egy masik bealliott hofokot vesz fol. Ez igen sok mindentol fugg (hogy mennyi) Evszaktol, kulso homerseklettol, stb...
-
betyarr
veterán
válasz
mr.perfect #13976 üzenetére
korrigálni az offset-tel lehet?
neked mi a termosztát fw verziója?nálam 20.7.ez a legfrissebb?ez az away mode tényleg nem működik?tehát ha beállítom a heti időzítést és elmegyek otthonról,akkor nem kapcsol ki?vagy a másik eset,ha közeledek haza,akkor nem kezd el fűteni mielőtt hazaérek?vagy ez más,mint a geofencing?
-
kicsi kecske
tag
Ariston 24kw 40Les tárolós kazánból milyet érdemes venni ami esetleg később integrálható okosotthon rendszerbe? Mármint a termosztátos vezérlése / állapot lekérdezése?
Tudom elég általános a kérdés, próbálgattam visszaolvasni, láttam, hogy van modulációs meg on/off rendszerű, buszos vagy wifis gyári termosztátos, viszont annyira nem értek ezekhez a dolgokhoz, hogy jó lenne egy gyors fejtágító a szakik részéről
-
mr.perfect
tag
válasz
betyarr #13961 üzenetére
ez nekem is feltünt.. mintha nem lenne igazán pontos a tado hőmérője.. előző termosztáthoz (Q7RF) illetve másik szobai hőmérőhöz képest is 1 fokkal többet mutat.. még jó hogy lehet az app-ban korrigálni, de azért zavaró.. persze az is lehet a tado a tuti és a másik kettő téved..
-
betyarr
veterán
a v2-es és v3-as tado internet bridge között mi a lényegi különbség?nem találtam sehol erre infót
vagy csak annyi lenne,hogy a v3 kezeli az apple homekitet,vagy mit?
-
Veron
addikt
Tök jó a felvetés!
Közben én is eldöntöttem, hogy az Immergas victrix Zeus 25 kazánt veszem meg, amit a Tado csak relé módban tud vezérelni.
Viszont gondolom van hozzá saját digitális megoldás is, így a kérdés, hogy kell-e nekem a Tado, vagy az overkill és jobban járok a saját termosztáttal?@Vampire17: shelly 2.5 + shelly H&T kombót használatát pontosan hogyan gondoltad?
-
szat8
tag
Egy féloffal megosztom én is a tapasztalataimat, ha már ennyire fűtésorientált lett a topic így késő ősszel.
Előző házunkban egy saunier duval semia c24 cirkó volt, nem épp a technika csúcsa. Hiába az éves karbantartás, a váltószelep miatt olykor félévente ki kellett hívni a szerelőt 15e-ért, de azt mondta, konstrukciós hiba, hiába cserélnénk.
De amiért felhoztam: egy sima mezei mechanikus termosztát volt hozzá. A padlófűtés olykor kellemetlenül meleg volt az on-off üzem miatt, radiátor nem is volt sehol a földszinten, de nem tudtam mi fán terem a lángmoduláció, azt hittem ez normális.
Aztán amikor megadta magát a termosztát, felhívtam a szerelőt. Azt mondta ehhez a típushoz van saját digitális termosztát, ami sokkal jobb, mert modulál, itt meg itt kell majd bekapcsolni rajta ezt a funkciót. 15e huf kb.
Csodálkoztam, mi kerül ennyibe egy termosztáton, amin van 1 db gomb és egy digitális kijelző, de gondoltam, biztos tud valamit.
Életem egyik legjobb befektetése volt! Akkora komfort különbség történt, ahogy leszabályozta a rendszer az előremenő fűtővíz hőmérsékletet, hogy megdöbbentő!
Ezért azon a véleményen vagyok, inkább moduláljon minél jobban, még ha nem is integrálható okos rendszerbe. Feltéve ha csak ez a két opció van. Jó dolog távolról kapcsolgatni, meg geofacing, miegymás, de ezekért nem áldoznám be még részlegesen sem a modulációt.
(bocs a terjengős posztért) -
vampire17
addikt
válasz
sparks #13966 üzenetére
hat igen, vasarlasnal mindig merlegelni kell a kulonbozo cuccok waf (wife acceptance factor) erteket
Nalunk is nagy az ellenkezes minden uj dolognal, de kozben meg ha mar megvan szokva, furcsalja ha nincs
Pelda:
Eloszor csak a foldszintre tettem nyitaserzekeloket az ablakokra, mert az emelet nem volt hasznalva. Tudni kell, hogy nalam a futest lekapcsolja barmelyik ablak ha nyitva van (szelloztetes)Szoval amikor megjott a babó, akkor be lett fogva az emelet is es bizony volt olyan, hogy a kazan durvan futott, font meg orakig (kora tavasz volt, viszonylag jo ido) nyitva volt ajto/ablak
Mikor kerdeztem, persze mondta, hogy hat soha nem kell kapcsolni semmit,csinal mindent a futes mindig "magatol "
Persze elotte, amikor hagyomanyos termosztat volt, azt mindig lekapcsolta ha szelloztetett, csak hat ugye megszokta az automata mukodest
Azota termesztesen mar az emeleten is van nyitaserzekelo
-
sparks
senior tag
válasz
betyarr #13964 üzenetére
Asszonyoknak finoman adagolva mindent, megadni nekik a sikerélményt, a rákapást és minden jó lesz. Persze az út rögös, hisztivel kikövezett, de a célban mindenki boldog lesz
Az én /2-m is minden újabb eszközt előre elátkozott, de ma már ha elmegyünk valahova hétvégézni, akkor meglepődik, hogy miért nem automata minden és már jönne is haza -
betyarr
veterán
válasz
betyarr #13964 üzenetére
ezt már szinte le sem merem írni: nem a tado kattogott,hanem a régi termosztát.visszatettem bele az elemet,letettem a szekrényre közel a tado-hoz,hogy lássam azon is hány fok van a szobában (kontroll).szerencsétlen kapcsolgatná a kazánt (én meg idegbajt kapok,hogy miért kattog a tado,mikor ki van kapcsolva rajta a fűtés)
-
betyarr
veterán
válasz
betyarr #13963 üzenetére
jah!nem beszélve az asszonyról,aki most meglátta a tadót és egyből azon kezdett sápítozni,hogy akkor ezen nem lehet állítani a hőmérsékletet,csak telefonon?mi van ha nincs net?mi van ha a telefonjával vmi történik és épp -40 van odakinn?stb.
csak kattog időnként ez a termosztát,pedig ki van kapcsolva rajta fűtés
-
betyarr
veterán
válasz
vampire17 #13962 üzenetére
sokszor gondolkodtam már,hogy nekifutok egy ha-nak vagy domoticznak,de nem vitt rá a lélek,illetve,nem is vagyok otthon ilyenekben.lehet,hogy időközben beletanulnék,de a fűtés pont nem olyan,amin gyakorolnom kellene
illetve,ha megveszem az általad említett kellékeket és mondjuk egy 4-es rpi-t 4gb rammal (kisebbet már minek vegyek,mert valszeg akkor már másra is használnám) akkor ugyanott vagyok,mint most a 30k-s tado-val.jelenleg minden vágyat kielégít: távkapcsolgatás,mobil app,alexa integráció,gofencing...mi kell még?
tudom,egy otthoni szerveren üzemeltetett domival/ha-val ettől többet is ki lehet hozni.de az nem máról holnapra menne -
vampire17
addikt
válasz
betyarr #13961 üzenetére
nah szuper! A leiras OK, pont ez kellett neked.
Nem tudom mennyire vagy benne az okosotthonban, de a te esetedben a Tado kicsit agyuval verebre volt sztm..
Egy Shelly2.5+Egy Shelly H&T pont elegendo lett volna, negyed annyibol..
Itt egy szep tutorial egy egyszeru kozponti futes vezerlesre:
https://www.youtube.com/watch?v=BdHoPVo-Gp8
Es ez csak az alap, ennel lehet komlexebbet is.
A Shelly.cloud kb tudja amit a Tado + a Local vezerlessel (MQTT) siman betehetted volna HA vagy akarmi ala...
Nem bena, erzekeny
Nekem egy elemcsere utan siman felmegy 1-2 fokot, mert fogdosom, a kezem meleget atveszi. hagyjatok ugy, fel-egy ora es beall.
-
betyarr
veterán
válasz
betyarr #13960 üzenetére
nah,rájöttem mik ezek a jelzések.beállítottam ezek alapján [link] elmentettem és most már nem mutatja a fw update ikont
illetve nem is kattog.asszem ez lehetett a baja.
ami viszont igen érdekes,hogy kb. fél-1 órával ezlőtt mutatott 23,2 fokot (próbálgattuk a beállításokat és ment a kazán),majd kikapcsoltuk és most 24,5 fokot mutat
nemár,hogy egy ilyen bazi drága termosztátban ilyen béna szenzor legyen...
-
betyarr
veterán
válasz
vampire17 #13958 üzenetére
12 éves beretta,on/off bekötés,mert mást nem tud a kazán.a tadon lett kikapcsolva a fűtés,még nincs rá szükség,elég meleg van.de ettől függetlenül kattog időnként.
most találtam valami menüfélét a tadon: ilyesmiket jelez ki,miután mutatta a fw download nyilat egy kis ideig: ROI,HC01,HWX stb.a végén el lehetne menteni save-vel.ezeken nem mertem állítani
-
válasz
Degeczi #13955 üzenetére
Nekem 15 évet bírt a váltószelep modulációs vezérlést tudó termosztáttal. 35eFt az utángyártott, 70eFt a gyári.... nem olcsó. Végül az lett, hogy vettem egy utángyártottat, a testet felhasználtam, a gyári régi Vailant motort pedig átszereltem (annak nem volt baja, és jobban bízom a 15 évesben mint az új gagyiban
).
Egyébként nem csak a kapcsolgatás nyírja ki, az max a motort terheli, nálam simán a dzsuva tette tönkre, ha elegendő kerül bele az évek során, akkor simán csak megszorul. Jellemzően nyáron tud ez bekövetkezni, amikor soha nem kapcsolgat, hanem fixen HMV módban áll.
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Azert egy 30+ eves kazant nem lehet egy napon emliteni egy mai modern kondenzacios kazannal. Itt nem arra gondolok, hogy rosszabb lenne, ne erts felre! Csak azt mondom, teljesen mas mukodesre talaltak ki az egyiket es a masikat. (vizhofok pl, egy regi kazannal a 70-80 fok teljesen normalis, kondenzaciosnal mar a 60 is nagyon magas) Gondolj egy 30-40 evvel ezelotti autora es egy maira. Egy Lada 1000+1 dologra nem erzekeny, amire egy modern auto mar igen, a sok szenzor meg "kutyu" miatt.
A kazanoknal is ez a helyzet. En/mi nem azt mondjuk, hogy a Tado, illetve barmilyen modulacios termosztat minden kazantipushoz jobb, viszont a langmodulacios/kondenzacios kazanokhoz igenis ilyenek valok.
#13955) Degeczi :Igen, az megy tonkre. Amugy a legnagyobb "baj" szerintem a sok "okosnak" mondott termosztat 10-15e forintert.... Ezek sima kapcsolos mukodesuek es nagyon gyakran kapcsoljak is a kazant. ezt ami nyirja igazabol. Az ilyen kazanokra inkabb tenyleg tegyen az ember "tekerost" , mert sokkal jobban jar.. Nekem is volt olyan ismerosom akiknek kozponti futes volt mar gyerekkoromban (20+ eve) is, naluk sima tekeros volt es nem kapcsolgatott folyton, max 10x egy nap. Viszont a radiatort kezzel nem lehetett megfogni, ugy befutott.
Ott valami mas baj lesz, lehet beragadt a frissitest. restart?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #13952 üzenetére
Ja, váltószelep az a régi, nem moduláló kombikazánomban is tönkrement pár év után, hiszen minden HMV/fűtés üzemmódváltásnál is dolgozik, nem csak fűtésindításnál (valszeg arról lehet szó, h a fűtés leállításakor is visszaállhat HMV-re, h gyorsabban reagálhasson, ha melegvíz kell)
Persze gondolom aranyárban adhatják a mai kazánokhoz.
Amúgy meg a mezei Home Assistant-os szoftveres termosztát nem okos, fix felső és alsó határértékeket figyel, nem kapcsolgat sűrűn, pláne ebben az átmeneti időben. Persze nagyobb is a hőingadozás, de azon a szobánkénti thermoszelepek azért sokat enyhítenek. -
betyarr
veterán
a v3 tulajokat kérdezném: ha a termosztáton megnyomom a gombot,akkor mindig a "firmware updating" ikon jelenik meg.pedig már több mint 2 órája üzemel és kétlem,hogy ennyi idő alatt ne csinálta volna meg.vagy ez most mire vonatkozik?hogy frissítsek v3+ verzára?
-
ojb
tag
válasz
Degeczi #13951 üzenetére
"De mi megy tönkre?"
A beépített villanykörte effektus... Terelgetnek a saját buszos modulálós termosztátjuk felé.
A kazán árának 10 - 30% -ért!
A szüleimnél 32 éve üzemel egy FÉG C-24-es kazán on-off mechanikus termosztáttal "vezérelve". A kazánban néhányszor már kellett thermo elemet cserélni ezen idő alatt, mert "kiégett" De csak azt!!!
A gázkazánokhoz használatos mechanikus termosztátok tulajdonsága a relatív nagy hiszterézis és aránylag lassú reagálás. Emiatt a beállított hőfokon túlfűtenek ill nagyobb lehűlést engedélyeznek. Ez a hőmérséklet eltérés a be és kikapcsolás között akár 2°C is lehet. Az elektromos (digitális) termosztátok esetében jó eséllyel van lehetőség a hiszterézis állítására, de természetesen a felhasználók nagy része azt szeretné, hogy a lakásában NE legyen nagy hőingadozás és a lehető legkisebb értékűre állítja a hiszterézist. A termosztát pedig a beállított értékben elkezdi "csökkenteni" a hőingadozást. Amennyiben olyan és van rá lehetősége, akkor láng modulációval a vezérlő buszon keresztül, ha nincs busz csak on-off, akkor pedig "PWM"-el.
Nem vagyok biztos benne, hogy ez rendszerhiba. Annyi történik csak , amit a felhasználó beállított és elvár a termosztáttól , kazántól.
Amennyiben nem zavaró a nagyobb hőingadozás akkor napi 8 - 10 kapcsolás, ha viszont a felhasználó ragaszkodik a pontos, beállított hőmérséklethez természetesen a rendszer azt is tudni fogja, csak cserébe akár 200-szor is elindíthatja - lekapcsolhatja a kazánt naponta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / Normál állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest