Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek topikja (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-12-12 17:21:36

LOGOUT.hu

Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13606) gab.m válasza Nikla (#13603) üzenetére


gab.m
senior tag

Papíron igaz amit mondasz, tehát fényerősebb a kompaktod, illetve nagyobb átfogással bír.
Sőt, mindezek a gyakorlatban is igazak, ámde!
Egy dslr-ben sokkal nagyobb szenzor van, mint a komkaptodban. Az objektívből ítélve te egy DX szenzoros Nikon gépet néztél ki magadnak. Ezen a képen nézd meg, hogy mekkora a méretkülönbség a szenzorok között: [link]
A mostani gépednek a képen jelölt legkisebb szenzora van, 1/2,33" méretű. Ezzel szemben nézd meg a kinézett dslr méretét: ez libafos zölddel van jelölve és APS-C névvel.
A nagyobb szenzorból rengeteg minden adódik, de hogy a legfontosabbakat említsem: sokkalta jobb képminőséget fogsz kapni, kvázi sötétben fogsz tudni fényképezni, illetve sokkal kisebb lesz a mélységélességed a kompakthoz képest, ez a háttérelmosást jelenti. Például ha egymásmellé raksz egy azonos zoom állású és azonos blendenyíláson, azonos fókusztávon készített képet (mondjuk 1 méterre fókuszálva) a két géppel, azt fogod észrevenni, hogy a dslr elmossa a téma mögötti részt, hátteret, míg a kompaktnál éles marad.
Nagyjából ennyi, itt PH-n vannak nagyon jó kis cikkek a tükörreflexes fényképezőgépekről, azokat olvasd el, és minden világos lesz.
Ja, és előre is üdv a Nikon dslr-ek világában! :)

-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek topikja (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.