- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zol27
újonc
válasz
gabor9991 #18196 üzenetére
A leírás szerint csináltál mindent?
5db nullát kell beírni: 00000a
Próbáld meg ez a videó alapján:
https://www.youtube.com/watch?v=KD9Gnn4OZt4
Telepítésnél első alkalommal közvetlenül az inverter wifijére kell csatlakozni, nem a routeren keresztül.
FusionHome appot használd, playen már nincs fent:
https://apkdownloadforwindows.com/app/com.huawei.fusionhome/
Ha sikerül telepíteni akkor az újabb SUN2000 app is menni fog ugyanazzal a jelszóval. -
kirkri
addikt
válasz
joghurt #18198 üzenetére
Lejelenteni én sem, de igazából nincs is rá szükség, mert leolvassák online. Nekem a július 6-i éves leolvasáskor sem jött leolvasó, mégis elkészült a számla. í
Jut eszembe, az említett számlánál keletkezett 9e forintnyi túltermelésem (áprilisban indult a rendszerem), de nem ám, hogy egyszerűen hozzájut az ember a pénzéhez. Egyszer küldeni kell nekik egy nyilatkozatot, hogy kérem a pénzem, illetve még kell egy adónyilatkozatot is küldenem. A legjobb, hogy ezeket a formanyomtatványokat nem lehet elektronikus formában elküldeni az ELMŰ-nek, kizárólag postán fogadják.
-
válasz
kirkri #18197 üzenetére
Én nem fogok bejelenteni nekik semmit. A pénzemért lesznek szívesek leolvasót kiküldeni, ha nekik ennyire fontos.
Kb. mint hogy a Tescoban/Sparban sem vagyok hajlandó önkiszolgáló pénztárazni. Majd ha ideadják a pénztáros munkabérét nekem. (A másik ok a bugos szoftver, ami miatt kb. minden második alkalommal személyzet kell.) -
kirkri
addikt
ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfelektől kérdezném, hogy jól gondolom, hogy megszívatnak minket a végszámlával? A levél ugyan diktálásról szól, de gondolom az okos órákat is leolvassák és ezekről is csinálnak végszámlát, adva egy pofont a szaldónak.
Ugye az ELMŰ-ÉMÁSZ a lakossági szolgáltatást leadta, az MVM Next lesz az új szolgáltató. Tegnap jött a fenti email, hogy augusztus 31-el kiállítanak egy végszámlát és szeptember 1-el nulláról indul az MVM Next.
Ha valakinek tavasszal van az éves leolvasása, akkor most az augusztus 31-es zárásra jelentős túltermelést hozott össze a napos időszakban (amit majd télen használna fel, de ha végszámlát kapunk, akkor nem lesz mit, mert most kifizetik a többletet).
Ráadásul duplán is lehet szívás (a tavaszi példánál maradva), ha az éves leolvasási időpontot nem változtatják, tehát most kifizetik a túltermelést 13 forintos áron, majd tavaszra nem fog összejönni a nulla szaldó, így akkor lehet fizetni 38 forintos áron a hálózatból vételezett áramot.
Remélem a HMKE ügyfeleket nem fogja érinteni, de az eltérő folyamat sokkal macerásabb lenne a szolgáltatónak, így tartok tőle, hogy megszívjuk.
-
zol27
újonc
válasz
gabor9991 #18189 üzenetére
Melyik appal üzemelték be az invertered?
Ha nem ezzel akkor installert válaszd. Gyári jelszó: 00000a
A FusionHome appról van egy linkem a használatáról, de a SUN2000 is hasonló, ugyanazzal a jelszóval megy.
https://support.huawei.com/enterprise/en/doc/EDOC1100054979?idPath=22892350%7C21439560%7C7921563%7C21102413%7C22027611 -
zol27
újonc
válasz
Zolee897 #18185 üzenetére
Én elsősorban a FusionHome appot használom. Ez egy régebbi app, de legalább nincs le butítva mint az újabbak mint pl.: a SUN2000.
Ezek az appok csak otthon működnek, plusz a telón be kell kapcsolni a gps-t.
Nekem teljes hozzáférésem van az inverteremhez, mert a Pentelesolar nem tudta beüzemelni (szerencsére), így nekem kellett megcsinálnom. A gyári jelszó: 00000a
A FusionHome app leírása:
https://support.huawei.com/enterprise/en/doc/EDOC1100054979?idPath=22892350%7C21439560%7C7921563%7C21102413%7C22027611
A SUN2000 app is hasonló ehhez, minimális változtatás, modernebb külsővel. -
maross
nagyúr
válasz
stickermajom #18057 üzenetére
Ma hivtak wagnersolartol, latom itt heroin ar is emlitesre kerult, pedig a harombol akit megkerdeztem, ok voltak a legolcsobbak :). Kitol lenne erdemes ajanlatot kernem? Egy-ket ajanlott cegnevet szivesen meghallgatnek. Koszi
-
madgie
titán
válasz
tothbe #18177 üzenetére
Konkrétan 3 kilóval kevesebb volt nekem is ugyaninnen az optimum, év elején, annyi különbséggel, hogy nekem egy fázisos SAJ R5-5K lett, nem három fázisos (teljesítményre, panelszámra, paneltípusra ugyanez).
Mondjuk amikor kiderült, hogy egy fázisra nem lehet már többé ekkora teljesítményt rakni, akkor vakargattam kicsit a fejem, hogy ha bedöglik X év múlva, mit rakatok helyette... ha már évek óta nem lehet egy fázisra ekkora teljesítményt itthon engedélyeztetni, akkor senki nem fog egy fázisos 5kW invertert forgalmazni...
Mindegy, ez majd legyen a jövő problémája.
Más: közben ma meglett az első megawattórányi termelésem, még le is fotóztam, ejnye, kezdeti lelkesedés -
turistakolbi
aktív tag
válasz
korcsi #18183 üzenetére
Köszi Köszi!
Engem sajnos / szerencsére (majd az idő megmondja) nem érint ez az 50%-os felújítási támogatás. Nincs gyermek. Csak rémlett valami a számlán szereplő összegekről.De nem búslakodok.
Múlt hét pénteken lett beadva a kérelem az Elmű-höz a 10,5 es rendszerre. Önerős.
Remélem hamar felpakolják)
ABB PVI-10.0-TL-OUTD inverter + 30 db peimar sf350m napelem kerül majd fel
2012 óta működő cég telepít, Se eljárás, se adóhátralék semmi.. még a cégtulajdonosnak korábbi megszüntetett cége sincs ami piszkos volna. -
korcsi
veterán
válasz
turistakolbi #18179 üzenetére
A támogatásban (50%) kell meglennie a fele munkadíj, fele anyagdíj aránynak. Így jön ki, hogy egyik tétel se legyen 25% alatt a végösszegben.
-
alfi95
tag
válasz
Szia. Az összes számlám végösszegénél fontos hogy 65-25% legyen a mimimum arány.Anyag 4.5m +Ha csak ezt a számlát adom be akkor is visszamunkadíj 1.5m= 6m. Ebből visszajön 3m . Ez a plafon.Amugy itt is visszajön a teljes beruházás 50% ha csak ezt adnám be.
-
rokapet
tag
válasz
Az alacsonyabb (%-ban) érték limitál.
-
turistakolbi
aktív tag
válasz
alfi95 #18178 üzenetére
Szia.
Nem akarok bele kotnyeleskedni, sőt az is lehet hogy hülyeséget mondok, De!
Nem úgy van az állami támogatásnál, hogy a megvalósult beruházásnak a számlán 50% anyag és 50% munkadíjnak kell szerepelnie ?Azaz jelen esetben lehet hogy az állami támogatás a legvégén nem 50% lesz hanem, jóval kevesebb, ha így számlázzák ki?!?!?!
-
rokapet
tag
válasz
wik_406 #18174 üzenetére
Modbus uses a big-Endian to represent addresses and data. When multiple bytes are sent, the payload digit leftmost is sent first.
Amúgy a hőmérséklet valóban tizedfokban jön, azaz a kapott értékhez kell egy 0.1-es szorzó, hogy Celsius fok legyen belőle. Amit tegnap beírtam link, abban ott van a Zabbix template is, benne az összes item definíció, beleértve a preprocessing-et is (ha van az adott item-hez).
"uuid": "57a80edf6afc4dc7b3d479c26d095bc7", "name": "Internal temperature", "type": "TRAP", "key": "sun2000.register-32087", "delay": "0", "value_type": "FLOAT", "units": "C", "preprocessing": [ { "type": "MULTIPLIER", "parameters": [ "0.1" ]
-
rokapet
tag
válasz
kardkovacsi #18168 üzenetére
A saját, passzív Huawei inverterem esetében a hőmérséklet változása az eddigi adatok alapján meglehetősen komótos, nincsenek benne tüskék, esések (óránként maximum 3-4 C fokot emelkedik vagy süllyed, nem többet). Valószínűleg elég masszív a borda ahhoz, hogy nagy legyen a termikus tehetetlenség.
-
GSzORO
csendes tag
válasz
kardkovacsi #18169 üzenetére
Köszi szépen. Nem tudtam, ezért is kérdeztem. Akkor a leggyakoribb, ha kész a munka, fizetek!
Még egy ajánlatot várok, aztán hajrá!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
7Heads Drago #18146 üzenetére
Én sehogy, de azért könnyű belátni, hogy ha van egy ventilátorod meg egy hőmérőd akkor stabilan tudod tartani bármi hőmérsékletét az adott keretek között mert ez egy full primitív szabályozó kör.
Passzív esetben erre esélyed sincs...és ahogy írták sokan a hőmérséklet változás ami az gyilkos. -
zol27
újonc
válasz
gabor9991 #18086 üzenetére
SUN2000, PV Inverter, appokban lehet követni az inverter belső hőmérsékletét. AppGalleryből lehet letölteni.
Vagy még van a FusionSolar app, én még ezzel az appal telepítettem az inverteremet. Régen fent volt playen, most pl. innen lehet letölteni:
https://apkdownloadforwindows.com/app/com.huawei.fusionhome/ -
Zolee897
tag
válasz
wik_406 #18165 üzenetére
Igaz, a hőmérséklet 1 byte. Azonban ha kiolvasom és elosztom a https://github.com/basking-in-the-sun2000/solar-logger/blob/master/Huawei.default.py táblázatban lévő 10-es scale-lel, akkor nekem 300 jön ki. Ami azért is furcsa, mert nem valószínű, hogy 300 fokos lenne az inverterem már 2 órája és azt sem értem, hogy egy egy bájtos értéket (aminek a max értéke 255 ha jól értem) elosztva 10-zel hogy kaphatok 300-at... :-)
-
-
Zolee897
tag
válasz
Zolee897 #18162 üzenetére
elrontotta az előbb az indenteket, ez lenne a kód
from pymodbus.client.sync import ModbusTcpClient
import time
def to_I32(i):
i = ((i[0] << 16) + i[1])
i = i & 0xffffffff
return (i ^ 0x80000000) - 0x80000000
def read_holding(client, UnitID, i, nb):
result = client.read_holding_registers(i, nb, unit=UnitID)
ns = time.time()
while (time.time() - ns < 1.5):
try:
j = result.registers[nb - 1]
break
except Exception as Error:
if 'exception_code' in vars(result):
break
time.sleep(0.1)
continue
return result
def read_register_value(client, unitID, register):
try:
return to_I16(result.registers)
except:
result = read_holding(client, unitID, register, 2)
if (25000 > result.registers[0] > 23000):
return time.strftime('%Y-%m-%d %H:%M:%S', time.gmtime(to_I32(result.registers)))
else:
return to_I32(result.registers)
client = ModbusTcpClient(host='192.168.200.1', port='502', unit_id=0)
connection = client.connect()
time.sleep(1)
if client.connect():
print("Eddigi összes termelés: " + str(read_register_value(client, 0, 32106)/100) + " kWh")
print("Mai termelés: " + str(read_register_value(client, 0, 32114)/100) + " kWh")
# print("Aktuális belső hőmérséklet: " + str(read_register_value(client, 0, 32087)/100) + " °C")
# a hőmérséklet ki van kommentezve, mert valamiért állandóan 30 fokot mutat és ráadásul a scale sem stimmel. Ezt még nem értem
else:
print("Connecting... FAILED")
-
-
Zolee897
tag
válasz
wik_406 #18160 üzenetére
van egy kis haladás, bár a hőmérséklet kiolvasás még nem sikerült, viszont a lenti napi és össz termelés értékek stimmelnek, mert azt írja ki a programom, amit a webes felület is.
A lényeg: nekem csak akkor megy a lekérdezés, ha az inverter saját wifijére csatlakozva csatlakozom az inverterhez. Ha a lakás routerén keresztül, akkor nem. Nézegettem a weben, ez vagy bug vagy nem, nem tudom még (máshol panaszkodtak rá, hogy ez bug). Az tény, hogy mivel az asztali számítógépem elég messze van, eltartott egy ideig, míg szereztem USB hoszabbító kábeleket, aminek a végére egy USB wifi adaptert rakva már bejött az inverter wifi jele... (az itthoni laptopokon w10 van, ott nem tudom, hogy megy a python...).
Végül ezt az általam kicsit áttolgozott programot használtam és fenntartom, hogy még nem vagyok képben a pythonnal sem és ezzel a modusos regiszterekkel sem, tehát ha valami béna, akkor nem röhögni... :-)
32106-os regiszter = eddigi összes termelés
32114-es regiszter = napi termelés
32087-es regiszter = ez lenne az internal temperature a doksi szerint de nekem ez stabilan ugyanazt az értéket mutatja és ráadásul a scale sem stimmel (szóval itt valamit valószínűleg benéztem)from pymodbus.client.sync import ModbusTcpClient
import time
def to_I32(i):
i = ((i[0] << 16) + i[1])
i = i & 0xffffffff
return (i ^ 0x80000000) - 0x80000000
def read_holding(client, UnitID, i, nb):
result = client.read_holding_registers(i, nb, unit=UnitID)
ns = time.time()
while (time.time() - ns < 1.5):
try:
j = result.registers[nb - 1]
break
except Exception as Error:
if 'exception_code' in vars(result):
break
time.sleep(0.1)
continue
return result
def read_register_value(client, unitID, register):
try:
return to_I16(result.registers)
except:
result = read_holding(client, unitID, register, 2)
if (25000 > result.registers[0] > 23000):
return time.strftime('%Y-%m-%d %H:%M:%S', time.gmtime(to_I32(result.registers)))
else:
return to_I32(result.registers)
client = ModbusTcpClient(host='192.168.200.1', port='502', unit_id=0)
time.sleep(1)
if client.connect():
print("Eddigi összes termelés: " + str(read_register_value(client, 0, 32106)/100) + " kWh")
print("Mai termelés: " + str(read_register_value(client, 0, 32114)/100) + " kWh")
# print("Aktuális belső hőmérséklet: " + str(read_register_value(client, 0, 32087)/100) + " °C")
# a hőmérséklet ki van kommentezve, mert valamiért állandóan 30 fokot mutat és ráadásul a scale sem stimmel. Ezt még nem értem
else:
print("Connecting... FAILED") -
rokapet
tag
válasz
wik_406 #18160 üzenetére
Az RTU elvileg az RS485 port-ot jelenti, azaz WiFi-n a TCP kell. Nekem nem kellett semmit módosítani az inverter konfigon, ment minden alapból (bár nem tudom, a telepítő állított-e ezen a téren valamit, de nem hiszem...).
Ami van, azt feltettem ide (remélem úgy, hogy előtte minden személyes dolog ki lett purgálva, de typo-kért felelősséget nem vállalok):
[link]A script a /tmp2 mappába teszi a kimenetet, ezt mindenki módosítsa a sajátjára!
-
wik_406
tag
válasz
Zolee897 #18159 üzenetére
Nekem nem huawei van, hanem fronius. Ott lehet valasztani, hogy modbus RTU, vagy Modbus TCP legyen. Ez a webes feluleten kellett megtenni
Sajna nekem tetszo scriptet nem talatam, igy egy SMA-t modositottam, amivel olvashato a fronius. Igy ertettem a kerdest.
Amit hasznalsz, az a te inverteredhez van, szoval ezzel nincs gond. Az SMA-nal pl nem
client.read_holding_registers
kell, hanem simanclient.read_registers
A regiszter biztos 3 byte hosszu? 1,2,4 16,32 szokott lenni, ha ez nem stimmel, akkor az inverter eldobhatja a kapcsolatot (fronius is ezt teszi).
Csak meg egy fura, a telnet-es probadnal, nem te zartad a kapcsolatot, hanem a tuloldal, ha jol olvasom. Idotullepes miatt, vagy egybol ezt irta?
Wik
-
Zolee897
tag
válasz
wik_406 #18157 üzenetére
"Lehet engedelyezni kell a modbus-t TCP-n"
úgy érted, az 502-es portot? a https://github.com/basking-in-the-sun2000/solar-logger/blob/master/setting_up.md leírásban nincs ilyen.De egyébként próbáltam az 502-es portot befelé is engedélyezni a sudo ufw allow 502/tcp -vel, de utána sem ment.
A fusionsolarban installerként megnéztem, nem találtam semmit, ami modbusra vonatkozna, kivéve az update-elési lehetőséget de semmiféle más engedélyezést vagy beállítást.
A fenti leírásban csak két fw rule van, de gondolom, ezek a lekérdező felület miatt kellenek:
sudo ufw allow from {Subnet/IPaddress} to any port 8083 proto tcp sudo ufw allow from {Subnet/IPaddress} to any port 3000"Az inverteredhez valo lekerdezo scripttel probalkozol?"
Ezt hogy érted? most ezzel próbálkozom (de próbálkoztam a https://github.com/basking-in-the-sun2000/solar-logger/blob/master/scanner.py meg a scanner2-vel is, az sem ment, mindig ugyanott hal el):from pymodbus.client.sync import ModbusTcpClient
import time
#modbus connection
print("Creating client...")
client = ModbusTcpClient(host='192.168.0.214', port='502', unit_id=0)
print("Creating client... OK")
print("Connecting...")
time.sleep(1)
if client.connect():
time.sleep(1)
print("Connecting... OK")
request = client.read_holding_registers(32087,3)
result = request.registers
print("Result: " + result)
else:
print("Connecting... FAILED")
print("End")
-
Zolee897
tag
válasz
wik_406 #18157 üzenetére
"Lehet engedelyezni kell a modbus-t TCP-n"
úgy érted, az 502-es portot? a https://github.com/basking-in-the-sun2000/solar-logger/blob/master/setting_up.md leírásban nincs ilyen.De egyébként próbáltam az 502-es portot befelé is engedélyezni a sudo ufw allow 502/tcp -vel, de utána sem ment.
A fenti leírásban csak két fw rule van, de gondolom, ezek a lekérdező felület miatt kellenek:
sudo ufw allow from {Subnet/IPaddress} to any port 8083 proto tcp sudo ufw allow from {Subnet/IPaddress} to any port 3000
"Az inverteredhez valo lekerdezo scripttel probalkozol?"
Ezt hogy érted? most ezzel próbálkozom:
from pymodbus.client.sync import ModbusTcpClient
import time
#modbus connection
print("Creating client...")
client = ModbusTcpClient(host='192.168.0.214', port='502', unit_id=0)
print("Creating client... OK") -
GSzORO
csendes tag
válasz
stickermajom #18149 üzenetére
Dehogy. Ajánlati fázisban vagyok, az egyik cég 65%-ot kér előre, a másik pedig az egészet kéri telepítés után. Mindössze azt próbálom megfejteni, hogy az első esetben a pénzemet akarják-e használni (kb. 1.5 hónap múlva jönnének telepíteni, a szerződéskötés után), és az anyagot sem akarják/tudják megelőlegezni, vagy (2. eset) másképp működik a dolog, a cégnek annyi a megrendelése, hogy bőven tudják más pénzéből megvenni az anyagot (mármint, telepítés után kapják a pénzt, és abból veszik az anyagot, forgatják a pénzt). Első esetben óracsere után kell 5%-ot fizetni, ami bagatell összeg, nem értem miért?
De akkor nyugodt lehetek, a telepítés utáni fizetés (ráadásul átutalással) a legkedvezőbb számomra és a legrizikómentesebb. -
Zolee897
tag
válasz
rokapet #18153 üzenetére
Az inverter IP-je tuti. Ellenőriztem a commission appban is, hogy biztos legyek benne (én is biztosra akartam menni... :-) ). Ja és egyébként rezerválva van.
Portra gyanakodtam még, de nekem az outgoingok alapból enabledre vannak állítva a gépemen:
sudo ufw status verbose
Status: active
Logging: on (low)
Default: deny (incoming), allow (outgoing), disabled (routed)
New profiles: skip
-
Zolee897
tag
válasz
rokapet #18151 üzenetére
igen, csináltam egy config.py--t, az eredeti config.default.py-hez képest ezeket írtam át:
inverter_ip = "192.168.0.214"
latitude = 1
longitude = 1
tilt = 1gondoltam a latitude, longitude nem számít, a tilt-re viszont nincs tippem, hogy mi lehet, nem találtam a configról leírást. Minden mást hagytam úgy, ahogy a config.default.py-ben volt
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- NAVEE N65 roller eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest