-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bobace
addikt
válasz #39851264 #19581 üzenetére
Köszi az eddigi leirtakat.
Ez utóbbira megjegyezném, hogy az nem volt kérdés egyik regisztrált szerelő részéről sem nálam, hogy műanyag doboz kell és slussz. Akár utcafront, akár légkábelre váltás, akár mostani faszekrény, már csak a műanyag dobozt fogadják el. Ez Debrecen, lehet, hogy máshol másképp van.Amúgy közben kiástam a méretlen kábelem, és 18mm² összesen. Erre még a 32A-t se rakják rá, nemhogy 3 fázist
Szóval nálam maradt az utcafront. A mostani szekrénybe akkor lehetne rakni(de csak műanyag dobozba), ha váltok légre, de ahhoz a vakolatot-szigetelést több méteren kéne kifaragni. Az meg javitással egy inverter ára...Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
turistakolbi
aktív tag
Jó sok a felhő mostanában...
[ Szerkesztve ]
https://www.twitch.tv/muerte188
-
kicsi kecske
tag
Oh, ez jó hír. Rengeteg tisztázatlan kérdés van most még a támogatás körül, de reméljük okt 15én minden pontosításra kerül. Mindenesetre akkor így lenne értelme belefogni a projektbe.
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
kardkovacsi
senior tag
Ezt a céget ismeri valaki: [link]. Vett már bárki tőlük (cégként mert elvileg nagykerek) panelt?
[ Szerkesztve ]
-
Winne
nagyúr
Sziasztok!
Elkészült a napelem rendszerre az ajánlat, ami egy vízteres padlófűtést fog hajtani villanykazánnal és a használati áramot igyekszik előállítani. Kérlek nézzétek meg, hogy milyen cuccokat tettek bele, hogy ez minőségre mennyire felel meg ill. érdekel mit szóltok hozzá.
A vételár tartalmazza:
1db Saj R5-10K-T2 , 3 fázisú hálózatra tápláló napelemes inverter, (10kW)
30db 320w Amerisolar AS-6M30 típusú Monokristályos napelem panel. ( 9600 W ),
Esol napelem tartószerkezet tetőre,
Esol napelem tartószerkezet lapos tetőre,
Esol alumínium sínek és leszorítók, rozsdamentes csavarokkal és csúszóanyákkal,
AC-DC túlfeszültség védelem,
Solar kábelek MC4 csatlakozókkal.Garanciák:
Inverter:
A Saj inverter 10 év gyári garanciával rendelkezik a telepítéstől számítva.
Napelem panel:
Amerisolar AS-6M30 320W Monokristályos napelem panel
Gyártó: Worldwide Energy and Manufacturing USA Co., Ltd.
12 éves termékgarancia.
Korlátozott lineáris energiaszavatosság: 12 év a névleges teljesítmény 91,2% -a,
Korlátozott lineáris energiaszavatosság: 30 év 80,6% -a névleges teljesítmény.Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
313313
addikt
válasz kicsi kecske #19592 üzenetére
Nem tudom lesz-e Ft/KV határ, ha igen mennyi...
Ma beszéltem egy kivitelezővel, kell majd FVM (Felelős Műszaki Vezető) illetve E-napló köteles lesz a projekt....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
cdl
senior tag
válasz kicsi kecske #19592 üzenetére
Először nyersz, utána telepítenek.
-
kicsi kecske
tag
Tudom h október 15 a 100%os támogatás hivatalos publikaciojanak ideje.. Azon morfondirozom h először elődöntio h nyerek-e a pályázaton és utána kell kivitelezés szerződést kötni, vagy fordítva? Ha nem nyerek nem rakatok 2Mert napelemet önerőből.. Sztetek hogy fog működni a dolog?
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
szasza_1
senior tag
-
veterán
valaki tudja, hogy hol lehet majd beadni a napelemes pályázatot (100% támogatás) és hogy hitelesen hol lehet megtalálni a kiírást?
-
Zolee897
tag
válasz wik_406 #19578 üzenetére
Na valami bejött. A https://energia.eon-hungaria.hu/W1000/#dashboard linken járok.
Munkaterületek vannak a webes felületen meg "Profil hozzáadása a Jelentés jelentéshez" dolgok. Nekem kicsit érthetetlennek tűnik.
Itt nekem kell összerakni valahogy a termelési/fogyasztási riportot?
-
wik_406
csendes tag
válasz kardkovacsi #19582 üzenetére
POD azonosito stimmel?
Az elteres mindig ugyanannyi?Wik
-
törölt tag
Tehát rosszabb lett mint eddig...
Becsomagolták a szabadon szerelt jól szellőző-hülő, könnyen szerelhető cuccot
egy drága zárt műanyag dobozba és ennyi, na ezért pont fölösleges volt variálni.
Gratulálok! viszont az okos regszerelőnek.
Aki így keresett egy szabadszemmel is jól látható összeget, ügyes.
A tulaj meg jogosan nem érti, hogy mire volt ez jó sok pénzért ?! -
varek
csendes tag
Nem messze a lakásomtól úgy szabványosítottak, hogy a faszekrényből mindent kipakoltak és oda tették a műanyag dobozos szabványos mérőt. Kicserélték a légkábelt tartó oszloppal együtt. A fa szekrény megmaradt
-
Zolee897
tag
válasz kardkovacsi #19576 üzenetére
Bocsánat, hol kellene, hogy menjen? Nekem a https://eloszto.elmu.hu -n most nincs ilyen menüpont, ahol meg lehetne nézni. Te is az https://eloszto.elmu.hu -t nézed? A https://ker.mvmnext.hu -t is néztem, ott sincs.
-
Zolee897
tag
Tudja valaki, hogy mikor lehet már lekérdezni az exELMŰs ügyfeleknek a szokásos termelési, fogyasztási adatokat az új https://eloszto.elmu.hu felületről (ami most EON logós lett)
-
varek
csendes tag
2020. január 1-től a napelem rendszer készre jelentés feltétele a regisztrált szerelői nyilatkozat mellékelése is
-
törölt tag
válasz Kukipapa_rr #19567 üzenetére
Előre kér egy regszerelői szemlét... ami 10-20 eFt szokott lenni.
HA okés >> nyert, nem lehet baj később.
HA nem okés >> kijavítja amit kell és újra kér egy szemlét.Pl. EON
www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/hmke/nyomtatvanyok/hmke_merohelyellenorzo_lap.pdf[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem kell hozzá semmilyen "áramszolgáltatói nyilatkozat" ...
Nem is értem honnan kerülnek elő az ilyen ötletek.----
HA beruházó-tulajdonosként
BIZONYTALAN vagy és aggódsz
a meglévő mérőhelyed alkalmasságában
ÉS előre biztosra akarsz menni, hogy OKÉ-s
AKKOR hívsz egy regszerelőt és az véleményezi.
Aztán,
Írásba adja az alkalmasságát egy erre való formanyomtatványon.
----Szempontok a véleményezéskor.
- ha az épületen BELÜL van és csak egy felhasználós
az áthelyezés kb. tuti, de nem mindig- ha netán tűzveszélyes állapotú-anyagú
javítandó, lángmentesítendő
(csak azért, mert fából/hasonlóból van nem tűzveszélyes)- ha elhanyagolt-gányolt a beltere és a szerelése
rendbe rakandó, átszerelendő- ha nincs rendes "földelése"
pótlandó- ha nincs legalább 6 mm2 réz(nek megfelelő alu) mért elmenő vezetéke
cserélendő- ha nincs legalább 16 mm2 bejövő vezetéke
kérsz némi Amper bővítést és alighanem megoldódik olcsón
(szolgáltató ingyen cseréli a bővítés miatt)Avagy a legtöbb esetben nem feltétlenül kell átépíteni.
Illetve szabványosítani.- lehet, hogy jó az úgy ahogy van
- elég lehet egy kis rendrakás, karbantartás, vezeték csere
- gyakran megoldható még az Amper/Fázis bővítés is, ha kell---
Persze a regszerelők zöme mást mond.
Mert a saját zsebe érdekli elsősorban és éppen ott áll előtte
a baleknak nézhető, palira vehető, aggodó ügyfél ..De valóban van olyan szitu is amikor elkerülhetetlen az átépítés-szabványosítás.
[ Szerkesztve ]
-
Kukipapa_rr
tag
válasz #39851264 #19560 üzenetére
Ennyire tapasztalataim szerint ez nem fekete/fehér.
Az igénybejelentőből részletes műszaki paraméterek nem derülnek ki. Az MGT pedig nagyrészt szabványokra hivatkozásból áll, amiket átvételkor az ELMŰ/E-ON szakembere vitathat, hogy megfelelsz-e nekik.
Példa: nálunk most szabványosítottuk a mérőhelyet, de maradt a fa szekrény. Ok: meglévő mérőhelynél falba süllyesztett fa szekrény teljesen szabványos. (Mondjuk ezzel együtt nagyon nem így néz ki, mint a fenti képen, pl. műanyag mérőszekrény került bele, az óra közelébe nem lehet férni.)
A kihívott villanyszerelők egyik fele ragaszkodott hozzá, hogy új mérőhely kell, ezt így majd veszik át, a másik fele tudta, hogy igen, ez ettől szabványos. Át is vették. Egy ilyen vita esetén ki jogosult a végső döntésre? Mit tehetsz az álláspontoddal, ha az ELMŰ/E-ON vitatja azt?
Konkrét kérdés: ha KilgoreTrout kolléga átvételkor arra hivatkozik, hogy ugyan nem szabványos a mérőhelye, de nem is kell hogy az legyen, az ELMŰ/E-ON szakembere pedig azt mondja, hogy márpedig nem köti be a napelemet, akkor mit tehet?
[ Szerkesztve ]
-
varek
csendes tag
Nekem a regisztrált szerelő telefonon 260 000 Ft körüli összeget mondott a szabványosításra. Talán a jövő héten kijön és megnézi mit kell csinálni. Ő fogja a napelemes rendszerhez adni majd az áramszolgáltatói nyilatkozatot is. Úgy hallottam, hogy már most beteszik az ad-vesz mérőt és a napelemes rendszer elkészülte után azt is bekötik az órába.
-
AssAssynn
őstag
Szüleimet próbálom rábeszélni a napelemre, de nagyon távolságtartóak ezzel szemben, ugyanis mesélték, hogy egy korábbi pályázatnál próbálkoztak volna, de kijöttek hozzájuk és megmondták, hogy a villanyórát ki kell telepíteni a kapun kívülre, ami 300 ezer, meg hogy minden papírt ők szerezzenek be, menjenek ide-oda, amihez semmi idejük, tehetségük. Kérdezem, hogy ez minden esetben így működik, vagy lehet találni más megoldást is?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
varek
csendes tag
Óracserénél nem nézik azt, hogy szabványos-e a szekrény, napelem telepítés után pedig igen. De a regisztrált szerelőtől sok függ. Én láttam a környezetemben, hogy betették a fa szekrénybe az új műanyag szekrényt és láttam olyat is, hogy a fa szekrényt kivették helyére betették a műanyag szekrényt és körülötte visszavakolták, vagy visszavakoltatták a szekrény melletti hézagot.
-
törölt tag
válasz bobace #19559 üzenetére
Előre tudja a regszerelő hogy mi a szolgáltató álláspontja.
Mivel igénybejelentőt ad be ami díjtalan.
és
Jóváhagyást, MGT-t kap rá >> már tudja!!! előre.Az csak terelés, hogy aztán nem veszik át...utólag mégse.
Ezzel a riogató dumával csak terel a lehúzás felé, mert azon jobban keres.
(20 ezer kontra 200 ezer, nem mindegy neki)Megj: akkor nem veszik át tőle utólag, ha hibásan kivitelezte.
[ Szerkesztve ]
-
bobace
addikt
válasz Kukipapa_rr #19558 üzenetére
Én 4 regisztrált szerelővel nezettem meg, Eon terület, Debrecen.
Egyikük sem vállalta el a mostani faszekrény átalakítását 3 fázishoz, az egyikük mondta, hogy 90%, hogy nem veszik át, és kiérkező eonos kedvétől függ. És ha nem veszik át, akkor nekik bünti pont, így nem kockáztatnak, hiába lenne elméletileg megfelelő.. szóval marad a kerítésbe rakás, az meg 500ezer forintos költség.
Lett volna egy fiatal srác, aki elvállalta volna, 200e körül. De ha nem veszik át, akkor bukó, és kezdhetem elölről..
A jelenlegi 1 fázis 32-re bővítését szintén csak egyikük vállalta volna a jelenlegi helyén! Azt mondta 60-40 hogy átveszik, .. egy másikuk azt mondta hogy kapott már ilyenert rossz pontot, így nem vállalja.. szóval nekik is zabszem van a hátsójukban, és inkább mindenkit terelnek a drága de biztos felé, amivel persze ők sem járnak rosszul.Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz #39851264 #19556 üzenetére
Köszönöm, ez így világosabb, már csak az a gondom, hogy ez így eléggé szubjektív: “A megfelelőség feltételei: az élet- és vagyonvédelmi szempontok szerinti jó állapot.”
Ha nem értek egyet az Elmű/E-On-nal, akkor mit tudok tenni? Forduljak bírósághoz? Vagy fizetek zsebbe?
Nekem úgy tűnik, az egyetlen biztos megoldás a szabványos mérőhely, hiába drága és nem kötelező. Ott nincs vita.
Minden más eset olyan, mint a kutya vacsorája.
-
Samott
addikt
Kb. egy honapja csereltek a villanyorat, fa szekreny, siman beszerelte:
Igen, a sarga tabla, amit elvileg a kapura kell kirakni, az is pont annyira erdekelte.
Persze, kotelezhet szabvanyositasra, de az nem torvenyszeru, siman lehet hogy elfogadja olyannak amilyen.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
varek
csendes tag
Szabványos mérőhely kell mert a szolgáltató pl. az Eon nem fogja az új mérőt. elhelyezni. Nálam pl fa szekrény van azt ki kell cserélni műanyag új szekrényre. A bejövő légkábelt cserélni kell mert átmérője már nem szabványos. Aztán a tető oszloptartó vascsőn ami az óráig megy nem lehet hegesztés stb.
-
törölt tag
válasz Kukipapa_rr #19549 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
zoger
tag
Én -1 Ft-ról kaptam számlát. Nem diktáltam. Kb 1500 kwh plusszom van.
-
Balázzs
senior tag
válasz csemberlen #19543 üzenetére
Én is kaptam 08.31-i állapot szerint. Ha diktáltál és online, akkor kellett, hogy kapjál egy email-t a dologról a regisztrált email címedre.
-
kardkovacsi
senior tag
Nekem is pontosan az aug 31. állást olvasták le és az alapján jött a számla.
-
stickermajom
addikt
Én kaptam, minden stimmel. Bár én nem diktáltam, ők húzták le a 31-i adatokat.
-
csemberlen
őstag
Kaptatok elműtől végszámlát?
Hócipőm tele van veül, mert neten bejelentettem a mérők állását, ennek ellenére becsült adatokkal zárták le a számlát, vagy 2000kW + energiával. Sajnos nem jegyeztem fel az elküldött adatokat, és már nem találom fent az adataimnál.Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
wik_406
csendes tag
válasz kardkovacsi #19541 üzenetére
Nekem jonak tunnek a szamok, bar, csak julius ota megy az okosora.
Wik
-
kardkovacsi
senior tag
Nektek jól működik az EON távleolvasós portálja? Eddig azokat az értékeket mutatta ami az órán volt, de szeptember egytől teljesen mást mutat...olyan mintha nullázva lett volna de mégse mert értékek sem egyeznek az órán lévőkkel, még ha kivonom belőle a záró állapotot akkor sem.
-
HZoli72
csendes újonc
válasz Andras6800 #19536 üzenetére
Szia! Én Szolnok megyében eon területen vagyok, május 1 óta termel a rendszer és augusztusi leolvasás volt nálam. Amikor megküldték a szerződést (kb 5hét) bementem az ügyfélszolgálatra, ott tudtam elintézni a leolvasás idejének módosítását az óracsere időpontjára. Azt mondták ha távleolvasós órám van akkor lehet módosítani. Augusztusban jött is a le olvasó de már nem voltam benne a kis kütyüjében úgyhogy továbbált.
-
törölt tag
válasz 313313 #19534 üzenetére
Hiába találtad, semmi köze a napelemes inverter dologhoz.
Nem érdemes összetéveszteni a különböző ügymeneteket.
- új bekötés/visszakötés
- szabványosítás
- teljesítmény/fázis bővítés
- napelemes HMKEMindre MÁS szabály-elvárás érvényes!
Amiket ha nem ismersz eltévedsz és riogatsz... fölöslegesen.[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
válasz Balázzs #19523 üzenetére
De hát persze hogy ugyanazt látod. Az órát nem tudják kinullázni. Szóval ez még nem azt jelenti hogy ha nem igénylünk vissza akkor visszük tovább.
Tegnap nekem is kijött az elszámoló számla. 2900kWh plusszom van és én sem szeretném elbukni a nyári termelésem, mert jó nagy bukóban leszek majd a februári elszámoláskor..
Szóval még várom hogy mit is jelent majd az, hogy nem leszek hátrányban az éves elszámoláskor.....
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Andras6800
senior tag
Szia,
remélem tudtok kicsit segíteni.
Előzőleg egyéb kapcsán írtam, hogy nemrég rakták fel a napelememet Pest megyében.
Eddig ugye ELMŰ volt az elosztóm, és MVM a kereskedőm. Most annyi változott 2021.09.01 után, hogy EON lett az elosztóm.(Anno jeleztem, hogy készre jelentést után csak online lehet szerződést kötni, legalábbis 2021.09.03. ez volt az infó. Azóta fejlesztették a rendszert. Lehet megint irodában kötni szerződést.)
Jelenleg pattogok a 2 cég között a leolvasás halasztása és leolvasási időpont módosítása kapcsán.
Mivel pont őszre/ télre kezd el majd termelni a rendszer jó lenne halasztani, illetve ha lehet a Júliusi leolvasást áttenni Márciusra.EON azt mondja telefonon meg irodában is, hogy ez nem műszaki feladat. Ők csak a szereléssel foglalkoznak.
MVM telefonos ügyfélszolgálat szerint ők csak számlát küldenek, nem ők olvasnak le...Mind a két helyen addig erősködtem, hogy utána kérdeztek vezetőnél, de ez volt a konklúzió.
Valakinek van tapasztalata, infója, hogy mist akkor ki felel ezért? Kinél lehet igényelni?
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
313313
addikt
válasz KilgoreTrout #19531 üzenetére
EON területen nem vagyok ismerős, de náluk csak szabványos mérőhely játszik az esetek többségében(műanyag szekrények és az se mind1 náluk milyen, merről áll be a szekrénybe a méretlen,merről megy el a mért...)
Elműnek jók voltak a régi fa szekrények is.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
törölt tag
válasz KilgoreTrout #19531 üzenetére
Jó lesz az ahogy van.
---
Ne dőlj be az ilyen alaptalan rémisztgetéseknek...
... és eszedbe se jusson a regisztrált szerelő.
Tutira nincs semmi dolga nálad a napelem/inverter miatt.[ Szerkesztve ]
-
-
313313
addikt
válasz KilgoreTrout #19520 üzenetére
EON-é a hálózat ő boztosítja a szolgáltatást, MVM meg majd számláz.
Lehet amennyit nyertél a kisebb inverter miatti olcsóbb telepítésen, annyit buksz egy fogyhely szabványosításon. EON-nál csak műamyag szekrény játszik, a fogyhely szabványosítás lehet 200.000-300.000 huf is... Keress helyi regisztrált szerelőt az majd ad árajánlatot...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Samott
addikt
Akkor en ezt az egesz elszamolosdit most megusztam? Augusztus elejen csereltek az orat, es a honap vegen is 0/0-at jegyeztek be ra:
A vezerelt oran nincs fogyaszto, az nem valtozik, ne zavarjon meg senkit.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
leslieke
Jómunkásember
-
törölt tag
válasz KilgoreTrout #19520 üzenetére
12500/230/3= 3x18,12 Amper az inverter AC oldali árama.
3x16 Amper inverter fölött fizeted a mérőcsere költségét >> 40 eFt
Már sok éve így van joszabály szinten.
Más kérdés, hogy néha nem írták bele az MGT-be.
Vagy beleírták ugyan, de nem szedték be mégse...
Az élet változatos :-) -
törölt tag
válasz joghurt #19518 üzenetére
Az oka alighanem az, hogy: NEM ikerház valójában.
Hanem csak annak látszik kívülről.
Igazából pedig egy kétlakásos épület egy telken elhelyezve.
----
Ikerház:
- KÉT ÖNÁLLÓ telken (külön helyrajzi számon)
- KÉT ÖNÁLLÓ épület (külön-külön végfalakkal)
- a közös telekhatáron összeépítve egymással -
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Segítsetek kérlek. Pest megye (
ELMŰEON/MVM).Júliusban be lett adva egy HMKE igénybelejentő 15 KW-s inverterrel, augusztus elején megérkezett az MGT.
Eztuán úgy döntöttünk, hogy inkább 12,5-ös inverter lesz, így beadtunk egy új igénybejelentőt, amire az MGT szeptember 2-án érkezett meg.
Viszont az új MGT-n szerepel egy 40.000 forintos költség "Egyéb szolgáltatás" címen, továbbá egy "Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok" doksi, ami nem volt az előzőnél. A telepítő azt mondta, nem találkozott még ezzel, ráadásul az új MGT már eon-os címről érkezett, nem az ELMŰ Hálózati Kft-től.
Ráadásul mindkét MGT-nél a jelenlegi csatlakozásnál a 3x25A helyett 1x75A szerepel. Több, mint egy hét próbálkozás után most sikerült beszélni egy ügyintézővel, aki nem is értette mi a probléma, azt mondta a 40.000 az óracsere díja (most vezették volna be?), illetve mivel 75 az 3x25, így mindegy...
Egy éve volt fázisbővítés - új bekötés volt az oszloptól - viszont a régi villanyóraszekrénybe. Mindenesetre akkor átvették és kicserélték az órát.
Ez így szerintetek rendben van? Nem akarok felülni a szopórollerre, hogy emiatt csússzon hónapokat az egész. A telepítővel abban maradtunk, hogy elfogadjuk a jelenlegit, de tartok tőle, hogy majd az óracserénél kitalál valamit az EON/MVM, ami miatt megint hónapokat csúszik az egész.
[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
Sziasztok ! Vki tudja,hogy lehet lekérni a szolgáltatótól az adatokat (feltöltés,letöltés,fogyasztás,stb.) . Valahol olvastam , hogy van rá mód, de nem tudom visszakeresni.Meg most már az MVM-nél vagyok, ott nem láttam ilyen menüpontot. Köszönöm.
-
joghurt
addikt
válasz V.Stryker #19517 üzenetére
Ha a tető közös, kell a másik tulaj hozzájárulása is. Egy társasháznál tipikusan a lakások vannak külön tulajdonban, míg a telek és az épületszerkezet közös. (Márpedig valami oka van, hogy nem két külön ingatlan. Pl. az építési övezeti besorolások "rugalmas értelmezése".)
A tej élet, erő, egészség.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz stickermajom #19516 üzenetére
Hát nagy vonalakban bizonyára vannak iránymutatások a tervezetben, hogy mi várható, teljes fordulat bizonyára nem lesz. MÉg egyenlőre amúgy sem történt semmi, csak érdeklődöm, hogy mennyire érdemes ezzel foglalkozni.
Amúgy szerintetek mennyire hátrány, hogy ikerházban lakunk, ami még oké, de anno az építtető társasháznak minősítette?
-
-
V.Stryker
nagyúr
Hát készülni, hogy minden kész legyen és a megjelenés napján már csak feltölteni a pályázatot, annyira nem légbőlkapott dolog.
Ami nekem nem tetszik, hogy hiába van egy pár éves energetikai papírom a házról, nekik az nem jó, mert állítólag kavarodás lesz és csak a sajátot fogadják el, amihez küldenek embert. Nem az a 20ezer forint, de gyanús.
-
-
tothbe
addikt
válasz V.Stryker #19511 üzenetére
Én ugyanezt láttam a Solar kit-nél. Ők is segítenek pályázatot írni is és 100% a támogatás. Persze még nem csinálják csak ha majd lehet már, mert végleges lesz az egész.
By(e) Tothbe
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
A Solar Hero nagyon nyomja, hogy előfinanszírozas nélkül, 100% támogatással megoldjak a napelem kérdést. Ez mennyire kamu?
Van más, megbízhatóbb cég aki hasonlóan 100% támogatásban segít és végigtolja az ügyet?
-
-
tothbe
addikt
válasz kareszm #19508 üzenetére
Én az elosztónál amint írtam is, még mindig a 08.27-i leolvasásomat látom. csak az MVM-re került fel az az automatikus becslés, amit te is mondasz. De mindegy, majd meglátjuk, mikor végre jön valami számla. Asszem amúgy október végéig ígérte csak az ELMŰ, hogy mindenki megkapja majd.
By(e) Tothbe
-
kareszm
tag
válasz tothbe #19507 üzenetére
Ha olvastak távleolvasással 08.31-én, akkor szerintem a 08.27-es diktálásodat nem fogják nézni. Nálam az elosztó oldalán 08.31-el van elosztói leolvasás (távleolvasás), majd 09.01-el ugyanazon értékek Automatikus becsléssel, amik átkerültek az MVM oldalára szintén Automatikus becslés szöveggel 09.01 dátummal.
-
-
kareszm
tag
válasz tuzpenge #19504 üzenetére
Szerintem egyértelmű a történet. A nyári túltermelés áram díját kifizeti az Elmű, ezt a pénzt visszatokolod az MVM-nek éves fordulókor, amikor is a rendszerhasználati díjból kompenzálnak majd annyit, amennyi az Elműs túltermelésed rendszerhasználati díja volt. Azaz ha volt 2000 kWh túltermelésed, és fogyasztasz az éves fordulóig pont ennyit, hogy 0-ra gyere ki, akkor az Elműtől kifizetett pénzt kell majd pont befizetni. + Áfa keverhet rajta esetleg.
MVM-nél nálam már látszanak a távleolvasott óraállások. Elműtől még nem jött számla. -
kardkovacsi
senior tag
válasz senki68 #19498 üzenetére
Pontosan, elvégzett munkát kéne nézni.
Amúgy én azt látom az építőiparban egyszerűen nem működik az optimalizáció, de semmilyen szinten. Mivel sok kicsi van nem is nagyon tudnak emiatt rengeteg az elpazarolt munkaóra.
Nálam amikor telepítették a rendszert, fél 9-re kijöttek. 1-re már fenn volt az összes panel bekábelezve, majd még két órát szüttyögött a villanyszerelő a mindenféle méréssel meg papírozással a másik három srác meg csak támasztotta a falat. Ez tipikusan olyan amikor a másik három srác még egy bővítést simán lenyomhatott volna a közelben ami 1-2 óra összesen. -
tuzpenge
őstag
válasz Balázzs #19502 üzenetére
Ugye felreppent az a hír hogy az mvm szerint a váltással a napelemeseket nem éri hátrány. Hogy hogyan kompenzálnak az még ugyan nem tiszta és nincs konkrétum, de az emásztól a túltermelés összegét azt hiszem 1 vagy 2 évig lehet visszakérni. Így szerintem kár volt kapkodni és visszakérni egyből mivel meg kellett volna várni az mvm-es ígért kompenzáció részleteit, feltételeit.
ˣ
-
Balázzs
senior tag
Az a gondom ezzel, hogy két külön cégről beszélünk és az ELMÜ-nek el kell számolnia. Ha látnám már az MVM-es óraállást, akkor esetleg lenne lehetőség azon törni a fejem, hogy nem igénylek és majd jövő májusban meglátjuk elszámolják-e. De tuti menne a para végig.
Leadtam az ELMÜ felé már a papírt, perkáljanak az a tuti.
Jelezd majd kérlek, érdekelnek a fejlemények.
-
bb71
őstag
válasz Balázzs #19499 üzenetére
Nekem ma telefonban - utánakérdezőssemmitnemtudok - srác azt mondta, hogy kollega azt mondta, hogy ne igényeljem a pénzt az ELMÜ-től a túltermelésért, majd beszámítódik a márciusi éves elszámoláskor MVM-nél...
Megpingeltem két kapcsolatot is az MVM-nél... ha van válasz jelentkezem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Árnyékos sarok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Tagadják a szervergyártók, hogy túlmelegedne a GB200-as szerverdizájn
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- További aktív témák...