- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sefi84
senior tag
válasz
pincehely #20298 üzenetére
Hány darab venti ment rajta és mennyin?
Nekem 43 fok 950RPM és 40 fok 1100RPM és 1300RPM mellett 38 fok között van idle-ben a Mugennel és ha rátolom a Scythe 3000RPM akkor már közelítek a tiedhez csak azt nem lehet bírni hanggal!4000Mhz-nél 3800-as uncore, Vcore 1.21V, QPI pedig 1.31V mellett!
-
dime27
őstag
válasz
katt777 #20281 üzenetére
Kánikulában általában nem 26 fok van szobában hanem 30-31 fok én néztem erre példát linxelés közben szal megfigyeltem h kb 21 foknál mennyire melegszik ill 25 fok felett és nem 4 fokkal emelkedtek min a maghőmérsékletek hanem sokkal többel szal kánikulában nem az a 4-5 fok adódik hozzá a procchoz nálam 24 fokos szobában volt kb 68-70 fokos Noctua NH-D14-el de nyáron min 30 fok van szobámban szal ziher h min 80 fok lesz még ezzel a batárral is ha linxelni szeretnék majd....Jah tegyük hozzá h a konfig a legjobban szellőző CM-HAF-932ben volt max ventiállással!
-
HSM
félisten
válasz
MPowerPH #20296 üzenetére
A régebbi melóhelyemen volt, hogy hetekig mentek prescottok beállt hűtéssel, tartósan 90-100 fok között, és a rendszeres fagyogatás és alaplapi kondikinyúláson kívül más bajuk nem lett.... Rég volt az az idő, mikor elolvadtak a nem megfelelően hűtött procik.... (Persze, jót se tesz neki, de rövid távon kutya baja nem lesz, csak a feszekkel kell akkor jobban vigyázni)
Itt egy nagyszerű oldscool videó a témáról (sajnos nagyon fos minőségben, de kötelező darab): [link] -
priti
addikt
válasz
katt777 #20281 üzenetére
Nyilván nem lehet ugyanaz, de számottevő különbséget én nem mértem, nézegettem Everest Ultimate-tel a sebességeket, de nem tapasztaltam számottevő különbséget. Nemtom melyik alkalmazás tudja nélkülözni a HDD-t, de nálam az van, hogy elindítok mondjuk egy tömörítést ahol kijönne, kijöhetne a CPU további tuningja, de ezzel szemben a lemezkezelés sávszélessége lesz a szűk keresztmetszet, be ritkán tömörítek, kicsomagolásnál meg elkezdi csavarni a HDD-t, mint a fagyigép, ahogy elindítom cahh, bedarál és vége van, várhatok rá, tökmindegy hova húzom a CPU-t, lehet hogy csak annyit várok, mintha átmásolnám innen oda a többezer file-t, ezt így nem mértem le, de ígyis-úgyis sokáig tart.
A minap indítottam el egy 4GB-os telepítőt, ami azt csinálja, hogy valami temp-be kicsomagolja magát, ott lesz a háttérben egy 8GB-os telepítési állomány ami áll vagy ezer file-ból, majd az települ fel és törlődik a temp így lesz a végén egy 4GB-os telepítőből egy 12GB-os program a HDD-n aminek a könyvtárában ezrével vannak a file-ok, seek-el a HDD, mint az állat ha csak beolvasom. Na egy ilyenen csücsül vagy fél órát és ha megfeszülsz a BIOS-ban akkor is, mert egyszerűen vége van a HDD-nek minden irányból, egy SSD-vel tuti ég és föld lenne, de szerintem 64GB ma már nem méret, az én szememben komolytalan, 2 TB-on alig férek el, a jót könnyű megszokni, elkezdeném végigmazsolázni találnék vagy 250GB-nyi felesleges szemetet simán a két HDD-n összesen, ez biztos tuti, de a francnak van kedve...annyi a cucc, hogy egy óra mire átnézem egy tcmd-ben, hát csak végigenterezni a könyvtárakat egy örökkévalóság és mind kell, csak ilyenek lennének, hogy benne van csomagolva is meg kicsomagolva is, meg a régi verzió is meg az újabb is meg hasonlók
-
MPowerPH
félisten
válasz
katt777 #20281 üzenetére
Jó van hát na. Teloról írok, kis mini qwerty billentyűk.
Nem az én procim hőmérsékleteit írtam le, én a kánikulában is passzívan fogom game-ek alatt használni, 4.2GHz-n.
(klíma rulz, 23C-nél nem lesz több remélem) A srác procija melegszik túl a Mugen 2-vel. Egyébként nincs agyonsztárolva a True, csak egyszerűen Henk-nél agyonverte, földbe döngölte a Te általad agyon sztárolt Z600-at. És már a best buy címet is elveszítette, a CoratorDS is rendesen megcsapta.
Sefi84: Nah, ez stabil, ilyen tesztet vártunk eddig is.
GFlops is rendben van, grat hozzá.
Nem tudom mit húztad itt szegény emberek agyát, mikor csak annyit kértek.
De az látszik, hogy a procid az elég melegedős, brutálisak ezek a hőfokok ilyen órajel és fesz mellett. Most vagy tényleg a proci ilyen hűthetetlen, vagy csak rosszul raktad rá a Mugen-t.Én ezt megnézném, mert ez így nem kóser. Hány fok van a szobádban?
AirBooms: Nagyon is beleszól, nekem a 220+BCLK-hoz már 1.28v-t kell adnom az NB-nek. Bloodrage-nél alap dolog, 210-nél 1.2v pl. De semmivel nem melegszik jobban.
-
Sefi84
senior tag
Na itt stabilnak mondható!!!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!!! -
Sárpac
nagyúr
válasz
AirBooms #20284 üzenetére
Juss már túl rajta nem ért hozzá rendesen a srác és kész ez van attól az a proci nagyon jó szerintem. Bár nálam 3.8-on 63-70C közt megy a linx alatt igaz mugen 2-vel kicsit melegnek tartom én is 83-84fokot és még messze nincs nyár.
más:
Amúgy klassz a dollár most olyan a Forint dollár árfolyam mint 1991-ben volt 1dollár 230forint. -
AirBooms
addikt
válasz
Achill3uS #20276 üzenetére
Rendben, elfogadom, hogy szükséges hozzá a feszültségemelés - ez az a szint, amihez én már nem értek - ugyanakkor pont itt jön be az megint, hogy ha ennyire jól tolerálják az X58-ak "NB-i" a feszültségemelést, mivel amúgy sem melegszenek, akkor újra csak nem értem a probléma kirobbantójának az aggódását, miszerint "minden melegedett a lapon". Szerintem ez (is) kifogás volt a tesztek le nem futtatására...
(#20267) AirBooms: Ööö, ollie! Mikor és hol személyeskedtem? Olyan jó lenne tudni... Okulásként...
-
katt777
félisten
válasz
Sefi84 #20244 üzenetére
"atom stabil amire én eddig használtam, de ez a LinX nem akar lemenni" - hát, ez nem éppen az "atom stabilitás" definíciója...
A 4000 uncore szép cél, de nem vsz, hogy stabilan meglesz, elfogadható feszekkel.priti: Nem egészen mindegy, hogy stabil 4GHz mellett min és hogyan futnak a RAM-ok. Volt már stabil 4GHz-em 43GFlops-szal, ami az elfogadható 53 (HT ON) és 58 (HT OFF) GFlops-hoz képest nem éppen a rendszer magas teljesítményét jelzi.
A RAM-ok önmagukban is jóval lassabbak 1200MHz-en, mint 1600 felett, ami RAM-igényes alkalmazásoknál (játékok pl.) sokat jelent.
Egy 64GB SSD már nem olyan drága, és elfér rajta W7, meg egy rakás játék is.Az tény, hogy tuning sem kell a VGA-khoz, nálam pl 98-99%-os a HD4870 kihajtása DX10+ és DX9 HDR alkalmazásával (SM2 csak 92-93%, de még nem láttam SM2-es progit 50FPS alatt ezen a szinten), 1.6GHz-en járatott i920-szal.
BMW001: Ez a "mennyetek" durva volt.
(Bár többes szám birtokos esetben elfogadható, csak a szövegkörnyezetből nem az jön le.
Mi a baj a kánikulával? Z600-am 26°C-os szobában is 80°C alatt tartotta az i7-et LinX teszt alatt HT ON. A sztárolt TRUE-nak és társainak még jobban kellene teljesíteniük, nem? -
válasz
Sefi84 #20265 üzenetére
Sefi84 válogasd meg a szavaid! Itt senkinek sem volt célja megbántani téged, mégis megsértődtél. Ha segítséget kérsz egy nyilvános fórumon, el kell fogadnod az azzal járó kritikákat is. Ezt a hsz-t vedd figyelmeztetésnek, mert nem toleráljuk a fórumon a személyeskedést.
-
Sárpac
nagyúr
válasz
AirBooms #20275 üzenetére
Miért is nem jó a magas hő nagy áramok esetén:
"A szennyezett szilíciumban száguldozó elektronok lassan, de biztosan kiszaggatják struktúrájukból az atomokat, ami egy idő után a vezeték jelentős sérüléséhez, majd teljes megrongálódásához vezet. Ez a chip működésének végét jelenti. Ez az úgynevezett elektronmigráció jelensége.Az egyirányú, nagy töltésű elektromos áram tehát egyszerűen elfogyasztja a túlságosan vékony vezető anyagot. Az atomok mérete az elem típusától változó, de hozzávetőleg 0,05-0,1 nanométer, így 90 nanométeres csíkszélesség mellett 900-1800, 65 nanométeren pedig már csak 650-1300 atom található hozzávetőlegesen egy félvezetőben. Közeledik az a határ, ahol az elektromigráció az átfolyó hatalmas töltés miatt elviselhetetlenné válik a félvezető anyagok számára. "
IBM áttörő megoldása erre a problémára:
"Az eFUSE technológia alapja az elektronmigráció nevű jelenség, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a chipek egyes részei magas hőmérséklet esetén egyfajta izzó katódként viselkednek és elektronokat bocsátanak ki magukból. A félvezetőgyártók ezidáig tűzzel-vassal harcoltak az elektronmigráció ellen, az IBM azonban kifejlesztett egy olyan eljárást, amely segítségével a jelenség haszonsítható, ráadásul olyan módon, hogy az nem tesz kárt az áramkörben." -
Achill3uS
nagyúr
válasz
AirBooms #20275 üzenetére
beleszól, p6t dlx 1.20v nb fesz alatt be se bootolt nálam anno 200bclk-n. szóval lapfüggő de bizony előfordul, hogy emelni kell a stabilitáshoz, viszont nem fűt annyira hogy ehhez víz kelljen, max át kell pasztázni a gyári bordákat, mint ahogyan a fent bemásolt 100 éves privátomban is leirtam
Sárpac: én ugy tudom ezek a low esr solid kondik 105 fokig birják hivatalosan. másrészt pont a DFI az ahol nincs telenyomva, nézz meg akármilyen giga v asus lapot, szivok is a szigeteléssel
-
AirBooms
addikt
"...de mivel digit pwm 120-140 fokig is bírnia kell fizikailag, namost full load mellett tuninggal ennek kb a felét éri el, az NB úgyszintén 50 fok körül mozog ált. de azt sincs értelme tovább hűteni, nem okoz nagyobb rendszerstabilitást, vagy több bclk-t sem. nem véletlenül nincsenek vizhütö blokkok egyik X58-as laphoz sem, ld. Rampage 2 széria, érdekes módon még Asus is beérte a passzív bordával..."
Ezzel részben egyetértek. Sőt! Ugyanakkor megint csak nem értek egy-két dolgot:
Miért kell megemelni az NB feszt 1,1 V-ról 1,2 V-ra, ha a bclk stabilizálásba nem szól bele? Miért írta a tisztelt felhasználó (vissza lehet keresni a hsz-eiben), hogy minden nagyon meleg a lapon, NB, PWM, stb.?
Megnéztem az egyórás Prime linket, ott a PWM 89 fokos volt. OK, fogadjuk el, hogy ez nem magas. Akkor viszont miért aggódunk a 80 fokos CPU maghőmérséklettől (LinX, Prime alatt? A RealTemp szerint is 100 foknál kell kezdeni aggódni... Ha meg nem tetszik a procinak, több lépcsőben úgyis megvédi saját magát... De mint említettem, állítólag azért nem gyilkolta több körben a procit (és a rendszert), "mert minden nagyon meleg" volt...Jó, én feladom... ellentmondás ellentmondás hátán. Ez egyértelmű. Nem ide való műfaj. Most pedig úgyis kapok majd egy sor acsarkodást...
Szép napot! -
Sefi84
senior tag
válasz
dime27 #20268 üzenetére
Achill3uS
(PH! nagyúr)nem akarok belszólni, de már akkor is mondtam, hogy fölösleges amikor megvetted a lapot
a digit pwm-ről amúgyis nagyon nagyon óvatosan szabad csak levenni a bordát, pár külföldi átpasztázással ügyesen lesarkazta a lapot. de mivel digit pwm 120-140 fokig is bírnia kell fizikailag, namost full load mellett tuninggal ennek kb a felét éri el, az NB úgyszintén 50 fok körül mozog ált. de azt sincs értelme tovább hűteni, nem okoz nagyobb rendszerstabilitást, vagy több bclk-t sem. nem véletlenül nincsenek vizhütö blokkok egyik X58-as laphoz sem, ld. Rampage 2 széria, érdekes módon még Asus is beérte a passzív bordával.
••• [OCTH] ••• OCTeamHungary™ ••• www.octeamhungary.hu •••
-
AirBooms
addikt
válasz
dime27 #20268 üzenetére
Hát ez tényleg hasznos segédletnek tűnik - már persze olyannak, aki tényleg odafigyel a részletekre. Például az is látszik lejjebb lapozva az oldalon, hogy igen stabilak a feszültségek ebben a lapban, nagyon kicsit droppol (nekem is volt több DFI-m, a digit PWM tudja a dolgát). A példa BIOS-ban az 1,21 V CPU VTT/QPI eléggé stabil mind idle-ben, mind load-ban, mind LinX alatt. Tényleg hihetetlen, hogy ha valaki 1,34-et állít be, akkor az 1,38 V-ra megy fel... Hasznos olvasmány...
-
dime27
őstag
-
AirBooms
addikt
válasz
Sefi84 #20265 üzenetére
Igazán megtisztelő, hogy ezzel a szakmai tudással leereszkedtél a szintemre és a haverdonak nevezel. Köszönöm. Bár én nem élnék ezzel a címmel, ha nem haragszol meg, visszautasítanám.
Másrészt ha legközelebb a hozzászólásodban nem szólítasz meg, én sem foglak téged.
Harmadrészt, mivel a postom jóval keveseb butaságot tartalmaz, mint a tiéd, s egyben felhívom a figyelmed sok olyan dologra, amit okosabb ember tanácsként fogadna meg (de hát arról nem tehetek, hogy beléd bölcsesség helyett csak személyeskedés és sértődés szorult), így egy szabad szakmai fórumon - melyben nem sértettem meg az alpelveket - nem hinném, hogy a te kedvedért korlátoznom kellene a hozzászólásaim számát és terjedelmét. Ellenben neked kicsit jobban oda kellene figyelned az alapelvekre, egyre jobban súrolod a személyeskedés határát...Te se személyeskedj!
[ Módosította: ollie ]
-
AirBooms
addikt
válasz
Sefi84 #20263 üzenetére
Akkor próbálj meg pontosan fogalmazni a VTT önmagában általában a QPI-re utal. Ha viszont a PLL-ről írsz, akkor azt írd! Honnan a búbánatból tudja itt bárki is mire gondolsz, ha nem fogalmazol pontosan. A PLL-nél nem gond az 1,85V, bár ha nem nyúltál hozzá, akkor érdekes, hogy miért nincs alapon.
Egy DFI lapról szinte elképzelhetetlen, hogy ha BIOS-ban beállítasz egy olyan fontos feszültségnél 1,34V-ot, mint a QPI, akkor az terhelésnél felmenjen 1,38-ra. de az az igazság, hogy amennyit kavarsz, és kevered a fogalmakat, a feszültségeket, s úgy általában nem értesz a dolgokhoz, bármit el tudok képzelni. Kétségtelenül a számodra a legideálisabb és a legkönnyebben beállítható lapot választottat. De hát nagy szaki vagy...
És ha szabad kérdzeni, azt honnan sikerült leszűrnöd, hogy most stabilabb a procid (ezt attól függetlenül kérdezem, hogy elképzelhető, hogy stabilabb). Úgy érzed? Vagy ránéztél és szebb a színe, vagy a hangja?
Vedd már észre, amikor azt gondolod, hogy "szapulnak", akkor igazából csak kritikát kapsz, mert alapvetően összefüggéstelen és értelmetlen dolgokat művelsz. Ezt írta le Achi, HSM, BMW és még páran, csak nem foglalkoztak veled ilyen részletesen. Egyszerűen értelmetlen gyilkolni a procidat a 4000 MHz-es Uncore-ért (pláne, ha terhelve felmegy a QPI fesz 1,38 voltra), amikor gagyi 1600-as CL9-es ramokat használsz. Arról nem is beszélve, hogy a procinak nem csak a magas hőmérséklet (ami nálad valamiért 80 fokban lett meghatározva???) árt, hanem a magas feszülségek is. Ellentmondásos amit csinálsz. Nem tuningolsz, nem gyilkolod a procid, de ragaszkodsz az extrém magas és rohadtul értelmetlen 4 GHz-es uncore-hoz... De hát te tudod.
A kritikát pedig ha gondolod vedd továbbra is szapulásnak, elhiszem én hogy nem esik jól - sokkal jobb, amikor véllon veregetik az embert, hogy ebben a 9-10 fokos nyári kánikulában nem szabad gyilkolni a procit! -
Sefi84
senior tag
Köszönöm a segítséget, más úgyse mondott okosat csak szapult, megyeget a dolog 19X210 1,184V és csak 74 fok a max a procinak eddig és stabilabb!!!
Subaru: Nekem így van a biosba, hogy CPU VTT PLL, a QPI meg csak QPI ez van tehát én azért írtam ezt le, de tény, hogy ez így nem pontos, bocs a PLL volt 1.85V
Airbooms: igen ennyit droppol felfelé ha nincs terhelve a dolog akkor 1.34V a QPI ha meg terhelve megy akkor pedig 1.38V és a biosba 1.34V van beállítva, erről ennyit!
-
Sziasztok,
kicsit zárlatos lett a gépem az első indításkor... Ez ugye nem vágja taccsra a procit?
-
MPowerPH
félisten
válasz
Sefi84 #20242 üzenetére
Hogy kapna annyit, mikor 1.34v-t ír az everest?
Ha annyit adtál volna neki, már nem arról a gépről írogatnál.
Itt azért hibázott, nem stabil. Bár nem fagyott, és ez is jó teljesítmény. Na majd ránézek én is az enyémre, kíváncsivá tettél.
Egyébként csak ámulok és bámulok mit össze tudtok vitatkozni az Uncore-on. Mintha annyit számítana.
De most komolyan srácok, rohadtul mind egy, hogy 3600 vagy 4000, maximum a memóriák miatt lehet jó, mivel magasabb frekin tudod őket járatni, ha bírják. De a srácnak nem is érdemes tesztelni, mivel maximum 2:8 -ban tudja használni, ami sokat nem ér. Nagy gyorsulást nem hoz, főleg nem GFlops terén. Inkább mennyetek rá az órajelre, többet ér. Egyébként most nagyon kellemes az idő, holnap ha este hazaérek tuti kihűtöm a szobát, és tesztelek még egy utolsó nagyot, ki kell használni a jó hideget. Utána valamikor május vége felé megy a nitro a cuccra.
Egyebkent hőfokok brutálisak, piszkosul melegszik a proci, pedig kicsi a fesz is, és az órajel is. Ilyen melegedés mellett 4.2GHz-n 24/7-es használatot el lehet felejteni.
Ezt mondom, i7 -ben mindig van egy arany közép út. Mert hiába megy alacsony feszen jól a proci, ha már 4Ghz-n felforr. Talán LN2 alatt jobban mennek ezek a modellek, majd ennek a témának a tudorai megmondják, így van e. -
priti
addikt
válasz
katt777 #20241 üzenetére
Megmondom őszíntén, hogy pontosan nem emlékszem, de szerintem igen. Elég sokat játszottam vele, amikor beállítottam, de azóta nem nyúltam hozzá, vagy alapon megy, vagy BIOS-ban F12 és megy fel 4 GHz-re. Így 1200-on van a RAM és 1,212V-ra droppol a lap olykor és így ketyeg el 4 gigán. Lehet amúgy valami QPI fesszel kiherélt proci, mert nem bontatlan dobozosként vettem, franc tudja ... vagy a lap butúl be attól, hogy nem tri ch kit van benne, coptam én már BIOS verzió miatt ramkezeléssel 775-ön egy párszor, őszíntén szólva annyi minden lehet, meg ilyenkor már, amikor 4GHz-en stabil egy i7 konfig annyira mindegy, hogy most akkor mennyin van a RAM, meg hogy mennyit menne még a prci, hogy beleszarok, ígyis-úgyis VGA limit van az 5770CFX-el játékokban, a többi meg lehet hogy használná úgy amúgy a CPU-t, de SATA2-es HDD-kel van szerelve a vasam, így azokra várok mindig. Nemtom ti hogy vagytok vele, de én nagyon úgy érzem, hogy 32MB cache ide-oda, de a HDD, mint olyan mára már lassúcska. Óriási különbség már az is amikor két HDD van és az egyikről dolgozol a másikra, ezért tartok én is kettőt, nem raid vagy ilyesmi miatt, csak a sebesség ég és föld pl. úgy telepíteni, hogy külön vinyón van az iso file amit telepítesz a másik HDD-re. Az SSD-k meg még kicsik meg drágák, meg ami "olcsóbb" az meg alig gyorsabb, mint egy HDD, így egyenlőre nálam marad a HDD és mint leggyengébb láncszem a vele járó limitek. Ez van.
-
Achill3uS
nagyúr
válasz
Achill3uS #20247 üzenetére
bocsánat egy szó kimaradt a 2.-es pontból: növelni a dram/uncore arányát hatásosan. az életben nem járattam még 1:2-es arány alatt uncore-t, kb annyi értelme lenne mint....szóval nem sok
AirBooms: nem sok időm van fórumozni, de persze nekemis most kell szabira menni
-
Integra
titán
megjött a rev.c meg a plusz ventileszorító, szép darab
adtak hozzá egy 1156-os felszerelőt is és egy csomag gumimacit -
Achill3uS
nagyúr
válasz
AirBooms #20246 üzenetére
mint azt teis jól tudod a magas uncore-hoz a 3 csillag együttállása elengedhetetlen
1. jó IMC-vel rendelkező cpu (ami nem egyenesen arányos azzal, hogy jól megy órajelre!!!)
2. jó RAM, gagyi 2000-ren sem stabil ramokkal soha nem fogsz magas uncore-t elérni mivel minimum 1:2-es osztásban tudod csak növelni a dram/uncore arányát
3. a lapon múlik a legkevésbé, de legalább egy P6T Deluxe/UD4P szintü deszka szükséges a művelethez megfelelő bios-al ellátva
persze befolyásoló tényező a cpu hőmérséklete is, mivel az IMC-t is túlmelegítheti ami instabilitásra ad okot, ergo nem fogja elősegíteni az uncore órajelünk növelésétna de rég volt, hogy erre tévedtem. pü megy.
-
AirBooms
addikt
válasz
tom_tol #20243 üzenetére
Ó, istenem, látom, te aztán nagyon képben vagy... Megjöttél a buli végére, s jól megmondtad a tutit...
Hát, akkor csak, hogy te is átéld a buli izgalmait (amiről lemaradtál):
1. Sefi "kollégát" senki nem kérte, hogy győzzön meg bennünket, hogy WR procija van! Saját maga kezdett bele abba a káoszos és ellentmondásos harcba önmagával, hogy a procija mennyire frankó, s csak viszi azt a 4000 MHz-es Uncore-t.
2. Ha valaki kímélni akarja a nagy nyári melegben a prociját, az eleve nem akar 4000 MHz-es Uncore-t (pláne miközben minden második hsz-ében elsírja magát, hogy csak egy ventije van)
3. Arra sem kérte senki, hogy jelentősen feszelje túl a prociját! Márpedig ő ezt tette a QPI/VTT-vel, holott mi csak arra kértük mutasson egy olyan teszteredményt, amin a baráti 1,31 V feszültségen stabil a procija. Ilyet nem tudott mutatni. Olyat ellenben igen, amin egy órát ment 1,38 V-os QPI feszültséggel - ebbe viszont csak saját magát kergette bele!
4. Ugyanmár, hol van itt nyár? Hol van itt a kánikula? Nálam, a szobában jó, ha 16-18 fok van, a kinti hőmérséklet 10 fok, és Sefi screenjén is ugyanezt a hőmérsékletet láttam. Szóval nem kéne mellébeszélni, sem kánikuláról, sem belehajszolásról.
Egyszerűen Sefi nagyot mondott (mutatott), aztán belekezdett egy screenmutogatós, összevissza feszültségállítgatós önmagát mindenféle hülyeségbe belehajszolós butaságba.
Abban viszont egyet értünk, hogy nem kell gyilkolnia a prociját. De ez szerintem ott kezdődik, hogy ebben " a fene nagy nyári kánikulában" pláne nem nyomjuk 4 GHz-re az uncore-t...De hát minderre az óvaintésre mi más lehetne Sefi válasza:
Köszönöm, abbahagyom...Csak meg lesz a 4000 uncore egyszer!!!
Így tanul belőle (és mások tanácsából) az okos ember... -
tom_tol
addikt
válasz
Sefi84 #20242 üzenetére
vcore, qpi
más
ne hagyd magad a nyár elején belekergetni linx tesztekbe, én belebetegednék ha 80 fok felett menne tartósan a procim
he neked nem hibázik ez a beállítás normál, hétköznapi használat alatt akkor csak azért hogy meggyőzz néhány emberkét itt (szándékosan nem használok semmilyen jelzőt)
ne gyilkold a procidat -
Sefi84
senior tag
Na most segítsetek!!!
Itt minek kellhet még fesz VTT 1.85V kap! -
katt777
félisten
Ja, ez olyan Besenyő-családos lett.
A mondat helyesen:
"Viszont, ha QVL alapján választottál RAM-ot, akkor reklamálhatsz, ha nem mennek rendben, ellenkező esetben meg nem."
De legalább agytornásztál kicsit.Ebben a túl magas QPI-feszben az a veszély, mint az már láttuk párszor a topicban, hogy nem hal meg a proci, csak elkezd hibázgatni addig még stabil beállításokon, aztán lejjebb is, aztán lehet gyorsan eladni a procit azzal, hogy "á, csak ki akarom próbálni a 930-at", stb.
AirBooms: Van elég betesztelt beállítás az 1. hsz-ban.
priti: Próbáltad a CPU PLL-t emelni ilyen esetben?
-
priti
addikt
válasz
Sárpac #20236 üzenetére
Nálam így ez sem volt igaz. Érdekes egy lelke van ezeknek a D0-ás 920-as prociknak.
Nekem olyat is csinál, hogy csak a proci feszen emelek és semmi máshoz nem nyúlok és nem stabil, holott alacsonyabb procifesszel meg stabil. A logika arra mutatna, hogy elmelegszik, mert a magasabb fesztől erősebben disszipál és emiatt hibázik, viszont alacsonyabb fesszel, de tartós használatot követően (a rendszervizem emelkedik pár fokot) ugyanúgy eléri a vonatkozó maghőmérsékletet, mégsem hibázik, szóval elég ellentmondásos egy dolog ez a feszezés így, hogy a ramkezelés is a prociban van.
Csak arra tudok gondolni, hogy a megemelt fesszel többet fogyaszt a CPU, ami az alaplappal szemben támaszt új táplálási követelményeket, ami miatt méginkább droppol össze-vissza és így a feszültségminimum ha csak egy pillanatra is lejjebb kerül és emiatt hibázik. A tápegységet én elvetném, mint lehetséges okot, rengeteg konfigot húztam már ezzel a delta csifivel és soha nem volt gondom, ilyen természetűm csak az i7-tel.
Különösebben nem zavar a dolog, mert a 4GHz stabilan megvan kellemes feszen és ennél többre nem vágyom. Csak amiatt írtam, hátha ötletet adok esetleg valakinek, hogy a kevesebb fesz néha több...
-
Sefi84
senior tag
válasz
AirBooms #20232 üzenetére
Én nem akartam senkit megtéveszteni és tény, hogy nem egyszerű semmilyen tuning főleg ha valaki semmit se csinált még-e téren!
Nem vettem b... szogatásnak semmit és én is csak tanultam az itt leírtak alapján, hogy igen hamar jelentettem ki a 4000Mhz-es uncoret, de hogy 24/7-be megy nálam az meg egy tény és nem fagyott még ki soha!
Most épp 3600-ason fut, mert kíváncsi vagyok előbb arra mit megy stabilan, aztán visszatérek 4000Mhz-re és ha stabil, teszek föl képeket ígérem és nem akarok senkit megvezetni!!!!
Én egyáltalán nem akartam vitázni senkivel, még folynak a tesztek a stabilitásért!!!
Egyébként mennyi fesz kellene, hogy legyen 20X200-hoz kb. a QPI-nek 3600 uncore mellé?Qru: nekem garis mindenhogy hidd el!!! azt meg ki nem méri mennyi feszt kapott a QPI mikor meghalt!!!
-
AirBooms
addikt
válasz
Sefi84 #20229 üzenetére
Kedves Sefi84!
Tuningolni sem kötelező! És akkor egészen biztosan nem megy tönkre. Pontosabban jóval nagyobb a valószínűsége, hogy nem. S akkor valóban van jogalapod arra, hogy cserélje neked az Intel. De 1,38V-os QPI feszültséggel nem sok. A bizonyítási és magamutogatási kényszer miatt meg pláne nem fog neked senki sem cserélni semmit. Egyelőre a felrakott képeidből nem tanultunk, nem okultunk semmit, csak egy nagy katyvaszt láttunk. A kezdő tuningosoknak sem segítettél, hiszen extrém beállításokat próbáltál nekik bemutatni, de mint kiderült ezekkel nem stabil a rendszered, tehát azontúl, hogy az esetek 99,9 százalékában amúgy sem használhatók ezek a setup-ok, még károsak is. Vagyis egyelőre a ténykedésed megtévesztő, összezavaró - legfeljebb a régi motorosok igazodnak el rajtad, ők is csak a rutinjuk miatt. Én a helyedben itt lezárnám a témát - de ha a bölcsességed jóval fejletlenebb a további magyarázkodási, bizonygatási és személyeskedési kényszereden, akkor hajrá. Remélem, kevés újoncot zavarsz össze, a régiek meg majd úgyis helyre raknak.
Sok sikert! -
AirBooms
addikt
válasz
Ottoka #20228 üzenetére
Nem erőltetem.
Az egész onnan indult, hogy jött egy srác és kérdezte, hogy tényleg olyan nehéz-e tuningolni az i7-et, mint amennyire annak látszik? Erre Sefi "kolléga" felrakott egy - ezt már én teszem hozzá - szerintem nagyképű screenshot-ot, hogy nem. Na ezen a képen szerepelt a 4000 MHz-es Uncore és az 1.31 V QPI fesz. Ez egy kicsit felbosszantott, hogy íme, így kell az újoncoknak segíteni, s kellő frusztrációt kialakítani bennük, hogy nesze vazze, könnyű ezt tuningolni. "Na ne csináld má', neked nem megy mingyá' a négygiga???"
Persze ebből az egészből jól kijöhetett volna Sefi és a procija, ha valóban egy szerencsés és ritka darabról lett volna szó, de most már száz százalék, hogy egy nagy kakikavarásról, hozzá nem értésről, s mások megtévesztéséről van szó (ez utóbbiról nem állítom, hogy szándékos).
Én sem vagyok nagy szaki, pláne nem i7-ben, de azt - főleg újságíróként - eléggé rühellem, hogy megtévesszünk másokat (pláne kezdőket, olyanokat, akik tőlünk kérnek segítséget, s attól függően, hogy butaságot, vagy okosságot mondunk nekik, az alapján fognak tanulni), még akkor is, ha ezt nem szándékosan tesszük. Ezért frocliztam ennyire a dolgot.
Ámen! -
Sefi84
senior tag
válasz
Ottoka #20228 üzenetére
Közben én dolgozom is, de megy, mert eddig nem voltak fagyások csak hát itt az az elvárás, hogy 20 kör LinX amit nem bír csak 13 kör ment le ennyin, de a nap 24 órájában megy és egyszer nem fagyott ki "még" azt hozzáteszem! Ha meg tönkre megy akkor csere az Intelnél azt kész!
Én nem fogok rosszul aludni ha nem hiszitek el és nem is én erőltettem!
Gyere próbáljuk ki a tieddel mert ez a lap a te ramjaidat szereti, de nagyon, akkor derülne ki mit tud igazán!!! -
AirBooms
addikt
válasz
Sefi84 #20223 üzenetére
Most tényleg, minden kötözködés nélkül: ennyit droppol a lapod (amit a DFI esetében én kizárnék), vagy nekiálltál összevissza állítgatni a feszültségeket, csak hogy stabilizáld a procid? Valahogy a CPU magfeszültséged megnőtt immár 1,25 V-ra (CPU-Z szerint 1,248), az NB feszt levetted 1,18 V-ra (1,20 V volt), de a CPU VTT még mindig magas (1,36 V). Amúgy látom, közben komoly fagyások voltak a gépeden, s a Win7 indításkor helyreállítást kért, mert akkor szokott olyat csinálni, hogy a különböző honlapok ikonjai nem rendesen jelennek meg, s neked a Prohardver ikonja eléggé furává vált...
Azt egyébként miért csinálod, hogy amikor alacsony feszültségeket állítasz be, akkor csak bencheket, vagy legfeljebb pár perces Prime-ot raksz fel, ha viszont általad már "komoly"-nak számító egyórás Prime-ot teszel fel, akkor odapakolsz a feszeknek. Nem lehetne a kettőt egyszerre? -
Sefi84
senior tag
válasz
Sárpac #20217 üzenetére
Tudom ,hogy elég a kisebb uncore is, de ki kellett próbálni nekem 3800Mhz nincs 200BCLK mellett csak 3600Mhz vagy 4000Mhz, de 3600-on is elég nekem csak kipróbáltam!
Megnézem majd lejjebb is 21X-val kíváncsi leszek!!!
Köszönöm!bim: Egyébként én közben letöltök netezek és feltöltök képeket meg beszélgetek veletek és így fagyott ki 13 kör után, ITT egy 10 perces prime csak a Voltok miatt, most megy a LinX, meglátjuk mi lesz!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
djwave #20206 üzenetére
- Erősen hűtő/ventilátor és üzem fesz függő is a dolog. De egy felső kategóriás hűtővel nem lesz zajos. Nem felső kategóriással meg esélyed sincs a 4-4,2GHz elérésére.
- Ez megint hűtés és feszültség függvénye is, de közel sem lehetetlen főleg csak 4 szálon terhelve. HT bekapcsolása elég sokat dob a hőmérsékleten (és a fogyasztáson is term).
- Ha betartod az ajánlott max feszeket akkor kvázi nem kimutatható. Valamennyit rövidül de ez ilyen kb évtizedes léptékekben mérhető, addigra meg rég elavult ez a technika.
-
Sefi84
senior tag
válasz
AirBooms #20215 üzenetére
Én annyit állítottam be biosba, de most levettem 1.32V megint biosba és 1.34V ír everestbe és egyenlőre fut a prime ismét! Nézd meg a két képet!!!
Én nem szédítettem a népet csak tesztelgetek és közben mindent elállítottam és nem tettem vissza a QPI-t isten bocsássa meg nekem ezt a bűnt most meglátjuk mit produkál!woland_y2k: köszi a segítséget észben tartom, már levettem meglátjuk mit művel így!
bim: Hát remélem nem fog megnyikkanni, de felfogtam és köszönöm a hozzászólásodat!
-
bim
veterán
válasz
Sefi84 #20214 üzenetére
A 7 kör LinX nem ér semmit csak akkor ha utána hetekig megy a géped ezen a feszen gond nélkül miközben netezel, játszol, konvertálsz, lemezt írsz stb.
Az hogy 7 kör leszaladt és ment 1 órácskát a prájm az azt mutatja hogy meguntad a teszteket valamilyen oknál fogva. Ez se azt nem jelenti hogy stabil se azt hogy nem stabil.
Mutatok neked ha gondolod LinX stabil tesztet 20x200-ról ami végig lefutott a 20 kör több mint 1 órán át nyüstölve a gépet egy firefox indítástól mégis csontra fagyott vagy épp nem tudtam alvó állapotból felkelteni.
Nyilván itt akinek már van egy ideje ilyen procija az csak a több órás tesztekre bólint vagy minimum a 20 kör hibamentes LinX-re. -
pincehely
addikt
válasz
AirBooms #20215 üzenetére
Ha jól látom 1,34 a CPU VTT a képen amit beszúrt.
Az 1,35 lehet droppal.
Persze nem annyi amennyit mondott, de a kereteken belül van.Bekapcsoltam a HT-t, 3800mhz-en az eddigi 1,15 helyett, 1,17 V kell a processzornak.
Nem egetrengető különbség. 1-2 fokkal melegebb csak, szóval szerintem marad a HT. -
-
Воланд
titán
válasz
Sefi84 #20214 üzenetére
Szvsz 1,38V-vel nem lesz hosszú életű a procid. Ha egy gyártó ajánl valamit, azt illik betartani, nem viccből mondják. Persze az extrém tuning más, itt most 24/7 ről van szó.
Szerk.: És persze drop miatt nem kap annyit, de még mindig feljebb van mint az ajánlott.
A többit meg szerintem AirBooms leírta.
-
AirBooms
addikt
válasz
Sárpac #20210 üzenetére
Hát ez az! A York topikban is nagyon sokan próbáltak neki segíteni, s magyarázni dolgokat - nem értette, nem fogadta meg. Most is inkább azt mondja, jó az így is!
Szíve joga. Csak mondom, akkor nem kell előjönni azzal, hogy "tessék, íme itt egy zseniálisan belőtt proci, nézzétek, ennyi az egész"! Aztán a szegény kezdő meg elhiszi mindezt, s miután szétfeszelte a szerencsétlen i7-et, még akkor sem jön rá, hogy mi a búbánatot szúrt el. Mivel nem is szúrt el semmit, csak egyszerűen egy nem stabil proci beállításai agyonfrusztrálták szegényt...(#20212) Sefi84 : Ja, hogy CPU VTT 1.38V!!!!!! No comment!
(mellesleg egy óra Prime nálam kb. 7 kör LinX-el egyenértékű...
)
-
Sefi84
senior tag
válasz
AirBooms #20209 üzenetére
Itt egy 1 órás prime remélem minden látszik rajta. Ez meg az aktuális memó olvasás ezekkel a beállításokkal.
Ez jobban melegszik mint a QX9650-en 1.5V mellett, de tényleg az érzékelő volt ott a rossz és én ezt bevallom, de most is te sározol be egy másik topikba és a hozzá nemértés nem egyenlő a még nem értéssel!!!
Akkor sem fogom neked 2 órán keresztül kínozni a gépet, mert már 87 fok volt a PWM így is tehát az melegszik túl! LinX alatt meg kifagy, mert 95 fokig bírja a biosba be van állítva és lelövi ez van, de attól még a proci stabil és nekem még nem fagyott ki soha akármit is csináltam, na ez nem biztos, hogy így marad, de remélem nem lesz gáz!
Te meg zsörtölődj magadba, mással lehet normálisan beszélni, te minek kukacoskodsz mindig?!Mindenkinek köszönöm a segítséget és a gratulációkat, további jó topikolást!
-
Sárpac
nagyúr
válasz
Ottoka #20208 üzenetére
1.31 állítólag!
CL9 1600as ramok visszafoghatják az uncoret, cl7-el vagy 2000es ramokkal kellene tesztelni ott már lehet gázosabb lesz a 4ghz ugyanezen a feszen.
A ramfesz meg a qpi fesz szoros összefüggésben van egymással, tehát 1.5V-megy a ram akkor lényegesen kevesebb qpi fesz is elég lehet egy adott frekihez.AirBooms: majd belejön segíteni kell neki és kész!
-
AirBooms
addikt
válasz
Sefi84 #20205 üzenetére
Semmi gond, csak erről a prociról nem lehet azt állítani, hogy ezekkel a beállításokkal stabil. Amúgy meg, hogy neked mi a jó, az más kérdés - ezek szerint.
Ugyanakkor amikor valaki tanácsokat kér, hogy miként stabilizálja az újonnan vásárolt i7 rendszerét, akkor szerintem nem túl elegáns a részedről benyomni egy screent a cuccodról, hogy mennyire nem művészet belőni a cuccost... Ugyanis a tiéd még közel sincs belőve! Ennyi!
Hivatkozol a 28 fokos szobára, meg hogy minden minden nagyon forró, meg csak egy venti megy - lényegében ugyanez ment nálad a Yorkfield topikban is. Ráadásul ott még azt sem érttetted meg, hogy egy ventilátor nem csinál hidegebb levegőt a környezeténél. Te váltig állítottad, hogy hiába van a szobában 28 fok, a te procid terheletlenül márpedig 24-25 fokos, mert annyira jó hatásfokúak a ventijeid (nem fogadtad el a topik tapasztaltabb tagjaitól, hogy bizony csalnak a szenzorok)... Ennyit a hozzáértésről... Aztán itt meg csak hét kört futtatsz a LinX-ből, mert "nem akarod kínozni" 1,23 V-on, ami nevetséges egy i7-nek, s a hőfokaid sem vészesek, ugyanakkor annak idején valami burtális feszültségen küldted a 9650-es Yorkot, amíg rád nem szóltak... A különbség annyi volt, hogy az a sok pénzért megvett proci a francnak sem akart menni...
Amúgy meg igen, a tuning többek között arról szól, hogy miként tudjuk okosan úgy hűteni a cuccainkat, hogy ne melegedjen túlságosan a rendszer, hogy lefussanak a tesztek, hogy stabil legyen a cumó 24/7-re.
Ennek ellenére valószínűleg nem mindennapi, átlagfeletti procid van, csak éppen konok, hozzá nem értő kezekben. És ezt én sem "bántásnak írtam". Csak hát ez van! -
HSM
félisten
válasz
Sefi84 #20205 üzenetére
Na, ez már így korrekt.
NBagyon jó kis proci.
(#20206) djwave: 3800 simán 80 fok alatt 24/7 maxon is. A 4Ghz és 4,2 is működhet, ha egy jobb procit fogsz ki, amit nem kell nagyon gyilkolni ehhez. A komponensek élettartamának csökkenése is a gyilkolás mértékével arányos. Én pont emiatt hajtom "csak" 3675-ön, és a ramokat is "csak" 1400@CL7-ben. Ezt a kisujjából is kitolja, alacsony feszekkel, beton sabilan, és letekert ventikkel is alulról súrolja a 70 fokot, ~24 fokos szobában... [link] (Igaz HT OFF, dehát én így használom, játékra így szvsz jobb is)
Ha feljebb kell húzni, akkor már kér több VTT-t, meg Vcore-t is, akkor már a lap is jobban melegszik alatta, így meg alig melegebb, mint alapjáraton...
Összehasonlításképp 4200Mhz maxra (1600rpm) tekert ventikkel (házhűtőket is felhúztam) [link]
Így még nem is tűnne vészesnek, de ennek a 4200-nak még jócskán kellene fesz szvsz a valódi 24/7 stabilitáshoz, bár azt már nem volt időm/kedvem tesztelni, úgyse használnám úgy.... -
djwave
csendes tag
Sziasztok,
hosszu idu utan egy uj gepet szeretnek venni (ismet hosszutavra), amit majd tuningolasi celra is szeretnek kihasznalni (ambar nemvagyok jartas meg ebben), kerdesem a kovetkezo lenne a i7 920/930 modelekkel kapcsolatosan:
- Magasabb orajelnel (4-4.2Ghz) mennyire zajos egy levegovel hutott rendszer, elviselheto meg ? (jol kialakitott hazzal illetve minosegi hutokkel)
- teljes terheltseg alatt (4 mag/100% load) is tarthato a maximalis 75-80% homerseklet ?
- egy tuningolt processor/memoria gyakorlatilag mennyivel roviditi meg az adott komponens elettartalmat, vagy esszeru beallitasoknal ez szinte elhanyagolhato illetve nem mutathato ki?Az adott konfiguracio joreszt jatek (70%) illetve zene, filmezes, programozas, munka ... stb (30%) aranyban lenne kihasznalva.
Reszben nezegettem a i7 860 procit is mivel kevesebbet fogyaszt/kevesbe melegszik, de ha jol olvastam picit nehezebben tuningolhato (gondolom a D0 revizio hianya miatt is, mivel igy eleve tobb feszt igenyel nagyobb orajeleken)
Tovabba megszeretnem kerdezni milyen alaplappal illetve memoriaval erdemes parositani az emlitett processzorokat ? (Asus/Gigabyte illetve a komolyabb tuninglapokbol eVGA/DFI nezegettem, illetve ramokbol Corsair, Geil, G.Skill (1333Mhz-seket))
Barmilyen tapasztalatot, tippet szivesen fogadok.
Udv.
djwave
-
Sefi84
senior tag
válasz
AirBooms #20188 üzenetére
Nekem ha 1 órát megy a gép 100% terhelés mellett akkor én azt mondom, hogy stabil, mivel nem fog soha többet 100%-on menni és egy játék se használja 100%-ban a 8 szálat egyszerre!
Eddig nem fagyott ki és nem volt semmi baja ezeknek a beállításoknak az, hogy 13 kör után eldobta magát az annak köszönhető, hogy minden (alaplap) túlmelegedett és nem a proci nem bírja hisz 28 fok van a lakásban és egy venti tolja le a meleget a cuccról, lehet a proci nem melegszik 80 fok fölé, de a lap+memó+minden más nagyon meleg!
Most még futtatok egy prime tesztet 1 órát és ha az is lemegy engem meggyőzött, téged meg, hogy meggyőz-e az hidegen hagy nem neked vettem a procit és nem is akarom eladni!
Nem megbántásnak írtam csak hát ez van!LinX 7 kör és lekapcsoltam, mert nem kínzom tovább megint!!!
-
pincehely
addikt
Semmi gond, én sem azért mondtam.
De lassan lediplomázok kommunikáció-és médiatudomány szakon. Illene a helyesírásomat is rendbe szedni kicsit.Ha 200-as bclk-t állítok be, és 10-es ram szorzót, akkor az Uncore-nak 20-asnak, vagyis 4000mhz-nek kell lennie.
Mivel a rendszerem 3600-nál többet nem igen bír, így hiába is vennék 2000mhz környékén üzemelő ramokat?
Vagy "az Uncore szórzónak a memória szorzó kétszeresének kell lennie" szabály nincsen kőbe vésve?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- HTPC (házimozi PC) topik
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen házat vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- Tőzsde és gazdaság
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen autót vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged