Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
BloodRay
veterán
válasz Donki Hóte #6199 üzenetére
Egyetértek gyapo-val, sose értettem az ilyen problémázó asszonyokat. Az ő pénzéből van vagy mi? Nem jut nekik mellette kajára?
Nálunk is alap, hogy a közös dolgok fizetésén túl mindenki arra költ saját részre (a saját maga által megrekesett pénzből) amire csak szeretne."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
-
MittuDomain_
őstag
válasz gyapo11 #6204 üzenetére
Ez nem ennek a fórumnak a témája, de én is pl. olyan családban nőttem fel, ahol ez a rendszer ment. Nem tudom, ha megállapodok, nálunk mi lenne, de a hozott mintákat nehéz leküzdeni.
Mindeközben marha irigy vagyok a kollégámra, aki most vett egy Street Triple-t, mert csak úgy. Közben van 3 tündéri kölyök, de most kell apának költeni a drága saját hobbira. Üléspúp van, ha akar sem tud felülni mögé az asszony.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
Digitalpimp
senior tag
Mondd neki, hogy azért kell, ha jön a zombiapokalipszis legyen mihez nyúlni. Lásd Walking Dead.Késből, lámpából nem lehet elég.
Azt szokták mondani, hogy csak egy nő van aki a férfiak hobbijait elviseli, az pedig az anyjuk."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
lugosi
MODERÁTOR
Hasonlít ez arra, mint ahogy mi sem értjük hogy miért kell a nőknek a nyolcadik táska a hét mellé. Ugyanaz mint a kés, mert olyan még nem volt, az másra / máshoz jó, le volt értékelve így megérte stb.
-
varsam
őstag
sziasztok,
általános konyhai szakáskést illetve egy santoku kést szeretnék venni, kb max 10eFt/db amit rászánnék.
Első körben az Ikea 365+ kést néztem ki, aztán megtaláltam a topikot és elkezdődött bonyolódni a dolog
Ezek közül szerintetek melyiket lenne érdemes megvenni?
Fiskars Functional Form - 6eFt
Fiskars Edge - 10eFt
Victorinox Fibrox - 10eFt
Aliról Qing VG10 Damascus - 12eFt
Vagy jó az Ikeás is?Bármi más egyéb esetleg amit ajánlanátok?
Sima otthoni használatra lenne. Illetve egy ilyen Ikea késfenővel ezeket élesen lehet tartani? Persze az élesség is relatív, de na.. nem ebből élek és nem is ez a hobbim, ettől még szeretem ha szépen és könnyen vág valami ami arra való.
Köszi előre is! -
varsam
őstag
Esetleg szintén Alis XINZUO Germany DIN 1.4116?
-
zelin
csendes tag
Nekem van ilyenem.
Nem a legjobb a forma, a nyél picit kidolgozatlan ( de nem fogom túlzottan, ezért az nem érdekel annyira ), a penge pedig szerintem edzetlen. Ferde is a penge vége egy hangyányit,
de ami a legjobban idegesít, hogy még ha direkt nem is borotvaéles, minden deszkába beleáll, belevág maga az élszalag. Egyszerűen nem lehet csúsztatni a deszkán. Szerintem az edzetlenség miatt mikrobarázdásra lehet csak megélezni. Semilyen más késnél nem láttam még ilyet.
Ahol rászárad a vízkő vagy bármilyen szenyeződés, elszíneződik ( a következő mosogatásig ).
Elég fura darab.
A szokásos allis kés dolgok is jellemzik, pl a penge rövidebb és alacsonyabb fél-fél centivel a megadottnál.[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
akad, megmutatom miket vettem és mi érte meg.
SUNNECKO Superio 8" Chef
nem ér annyit. nem rossz darab, de nem is csoda. ennyi pénzért magyarországon jobbat veszel. fél centivel rövidebb, 3-4 milivel alacsonyabb a penge a leírástól. Túl vastag a nyele is, így ha hintáztatom a kést a deszkén, le-le ér az újam közben.
Ha összehasonlítod a képeket az adatlapon és a vélemények között,
2 különböző késről készültek és a vélemények között található a valós.Mokithand 9 Inch Japanese Chef Knives VG10
Jó darab. Rövidebb 1 centivel, mint a leírás, de így is sem kicsi a kés. A penge magassága is kevesebb kb 4 milivel, de nem túl alacsony. Ezt a kést kifejezettem szeretem, egész jó minőség. Van jobb, de nem rossz.Haoye 8 inch Japanese damascus steel chef knife Gyuto
Jó minőség, ez megérte az árát. A legjobb vételem, az éle alig megy ki 1 kiadós, sok összetevős főzés után sem. A méretei miliméter pontosan akkorák ahogy az adatlapján definiálva vannak.Ha ezeket összegezzük, elköltöttem kb 40e ft -ot késre, amiből pl 2 kai wasabi black 20 centis szakácskést veszel, ami tutira jó minőség.
[ Szerkesztve ]
-
varsam
őstag
Köszi
Esetleg a többi, nálunk is beszerezhező késekről vélemény? Vagy ilyen 5-10eft kategóriában szinte mindegy, egy Fiskars, Victorinox késsel nem lehet mellé fogni?
Közben szembe jött most a Sparos akció, ahol Villeroy és Boch késeket adnak egész jónak tűnő áron, kérdés milyen minőség? 3000Ft-ért egy szakács vagy santoku kés
-
zelin
csendes tag
Egyik sincs nekem.
A fiskars-ról azt mondják, már nem olyan jó minőség és elkezd idővel elmálni a nyele.
Személy szerint nekem a penge kialakítása sem tetszik.
A victorinoxról jókat mondanak, de csak ár-érték arányba.
A műanyag nyelei nekem egyáltalán nem tetszenek.
A Villeroy és Boch -t így ránézésre nem venném. A kés pengéje és nyele között található ?újvédő? vagy ?rácsúszás gátló? ( fogalmam sincs mi a magyar neve ) kialakítása a kép alapján nem megfelelő. Túlzottan kiáll, felfekszik a deszkán és emiatt a penge a legvégén nem vág.
Volt más márkából ilyen kialakítású késem, darabokat szakított ki a fa és műnyag deszkákból is, a kés az a része ahol a "bolster" ( angolul így hívják ) van.
Olvasgass itt vissza pár oldalt, ezekről a márkákról írtak mások is. -
varsam
őstag
Ezeket a kínai VG10-es késeket lehet élezni egy huzogatós Ikeás élezővel, vagy kell a kő hozzájuk?
-
varsam
őstag
Kő alatt persze rendes fenőkövet értettem, pl ilyet: [link]
Igazából a kérdés számomra, hogy rászánok e mondjuk 36eFt-ot egy ilyen szettre, gondolom ez már egy minőségi kombó lenne, vagy első körben maradok az olcsó Spar, Ikea késeknél és élezőnél közel tized ennyiért és max X idő múlva beruházok valamire ha úgy látom, kell még annál is jobb.
-
zelin
csendes tag
A szett az jó. Árba is reális ( de nem olcsóbb, mintha nem szettbe vennéd ). Az az élszög tartó, amit a szettbe adnak, így ránézésre 15 fokos. A szakácskéseken 25-35 fok szokott lenni az élszög, tehát könnyen lehet, hogy felesleges.
Vétel előtt meggyőződnék mindkettő fentebb említettről a helyedben.A fenőkövön megtartani az élszöget nem olyan egyszerű, ezért ha meg is venném azt a szettet, vennék előtte vagy vele együtt 1 alis/ebay -es pár dolláros 1000-3000 jis grit körüli fenőkövet és az otthoni gagyi késeken gyakorolnék. Ha az az élezés jól sikerül, utána élezném a KAI -t a kövön.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Fiskarst ne vegyél semmi esetre sem. A Victorinox jó, az Ikeás is jó, sokan veszik. Nagyon olcsót-gagyit ne vegyél, mert az az igazán drága. Van nekem is egy nagy csokorral, amik csak vannak a szekrény aljában, pontgyűjtős vackok is. Még a CS késeket, Dick-ket, Icel-t, ezeket is megnézheted.
A kínai lutris, de ha jó, akkor jó. Esetleg EBay-ról valami olcsóbb japánt. Szerintem a Kai-nak a linkelt polis nyelű sorozata sem ér annyit, kevésbé ismert márkából fél-harmad áron kapsz olyat.
Mondjuk ott is elszálltak az árak, én ezt még 6E párszázért vettem: [link][ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Digitalpimp #6225 üzenetére
Nekem van Fiskars FF, és nem málik a markolata. Ez jó, viszont elég puha, gyorsan megy az éle de gyorsan fenhető is, kifejezetten szereti a ferde kerámiakorongos Fiskars élezőt, vagy inkább fenőt. Séfkésből csak egy 16 centis van, teljesen jó a formája, de mindig félek jobban rányomni, mert nem tudom mikor fordul ki a tüske a markolatból.
Qingből egy 15 centis van, evőkésnek való, késnek jó, viszont egy kicsit vastagnak tartom a pengét és ettől nehéz is. De ha nem gond a súly, akkor tudom ajánlani, szerintem 20 centis séfkésnek is jó.
Icelből szintén 15 centis evőkésem van, nagyon könnyű, puha anyagú, kézreáll, nagyon szeretem, nagyobb erővel szintén nem merem terhelni.
Egyetértek az ujjvédős penge hibájával, hogy a tövénél csak nyomja az anyagot, nem vágja. Végig élezett penge a jó szerintem.
A hasáb kövön fenés jó, de gyakorolni kell. És ha egy 25 fokos élszöget akarsz átalakítani 15 fokosra, akkor sokat kell csiszolni, 1-2 perc után fölösleges próbálgatni az élet, mert még mindig ugyanaz, még nem érte el az élet. Vagy nagyítóval kell nézegetni, hogy mikor ért végig a csiszolás az élszalagon. Alapvetően gyakorlatlan kézbe olyan élezési módszer való, ahol az élszöget nem a kéz tartja, hanem valami segéd, aminek neki lehet támasztani, vagy tartja valamilyen rögzítés a penge és a kő felületének szögét.
A ferdeköves fenőnek meg kell állapítani az élszögét, és a kést arra a szögre átcsiszolni, ezután már jól használható, főleg vizesen lenne jó, de úgy látom ez a 3 fokozatú nem vizes. Ha a fenő 20 fokos és egy 25 fokos kést próbálsz fenni vele, az _soha_ nem lesz éles, csak az élszalag pengehát felé eső szélét simogatod.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
kecsawi
senior tag
Pár éve MOL akcióban volt [link] így olcsók közül jónak tűnt, nemrég volt tescoban go cook german steel x50CrMoV15 pengés kések akcióban, kísértetiesen hasonlóak, nemcsak a penge anyaga ua. de a markolat, szegecselés is... 3000 körül /db szerintem best by, éles, jó vele otthoni körülmények közt dolgozni, igaz igényli a fenőacélt. Belépő szinten nem tudok jobbat. Van egy régi Fiskars is, az élét jobban tartja, de a markolata nem olyan barátságos érzés, mint az előzőeknek. (Olcsó késnek)
-
-
lugosi
MODERÁTOR
Szerintem egy közép árkategóriájú kombi kővel többre mennél (pl. 600/1000 vagy 400/1000, de 1000/3000 vagy 1000/6000 is jó, a lényeg hogy ezres legyen benne, vagy akörüli).
Egy szakácskésnek biztos, hogy nincs 35 fokos élszöge, sokkal inkább 15 fokos. Esetleg 20, de inkább 15, 35 fokos élszöge szerintem még baltának sincs.
-
lomposfarkas
tag
Olvasom a Haidu kövekkel kapcsolatban, hogy "legújabb fejlesztésű korund szemcsés fenőkő azoknak, akik előnyben részesítik a japán stílusú fenőköveket"
Mi az, hogy japán stílusú fenőkő? Mondjuk annak tükrében, hogy régebbi gyártmányú Haidu hcc köveket használok néha. -
FBLLMAG
senior tag
Véletlen tegnap megvettem a Leatherman fekete Surge multiját. Erős, és nem túl nagy. A Charge viszont elveszik mellette. Pár nyitás - csukás után bejáratódott. Egészen más érzés mint az olcsóbb multik (pl. Roxon). A fűrész (cserélhető), kések, olló kint találhatók. Konzervnyitó, csavarhúzók, bit befogató, lyukasztó pedig bent. Cserélhető a fogó éle is.
A Leatherman FREE P4 nagyon kitalált. A szerszámokat maximálisan kihasználták. A lyukasztó egyben csavarhúzó is, a nagy csavarhúzó egyben csomagnyitó is, a reszelő csavarhúzó is, a csillagcsavarhúzó pedig sörnyitó is. Minden könnyedén 1 kézzel nyitódik, de a mágnes stabilan tart mindent. Klipsz a zsebben hordáshoz, vagy gyöngyvászontok. Nagyon tetszenek ezek a FREE kések, multi.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz FBLLMAG #6235 üzenetére
Véletlen?
Nekem is van egy Surge, nagyon jó és megbízható, viszont méretben de még inkább súlyban ez már a táskába / szerszámos ládába való verzió, nem zseb. Nekem a kis szerszámos csomagomban van a bitkészlettel és a bit extenderrel együtt. Van mellette egy Rebar, azt használom zsebben, illetve ide-oda vivős cuccként ami a súlya miatt bármikor nálam lehet. -
veterán
Van pár ilyen 10 dolláros kínai késem, azt kell tudni róluk, hogy teljesen mindegy, hogy milyen hangzatos acélfajtát írnak a termékleíráshoz, mind a legegyszerűbb 440-es acélból készül. A damaszkolási mintázat meg vaskloriddal festett, ritkább esetben lézerrel gravírozott.
Az éltartósságuk nagyon gyenge, de cserébe könnyen élezhetőek. Arra teljesen megfelelőek, hogy az asszony elbohóckodjon velük a konyhában, zöldséget szeletelni, húst felkockázni még akkor is megfelelőek, ha nagyrészt elveszítették az élüket
Viszont összegében nézve nem csúnyák, olcsón beszerezhetőek, szóval ár/érték arányban rendben vannak.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
petipetya
nagyúr
válasz Donki Hóte #6237 üzenetére
A legfelsőhöz van linked? A konyhába bőven elegendő lenne a családnak, ha fele annyi mint egy Auchanben kapható alap kés.
"nincs rá lezsóidő"
-
pulutodurumo
őstag
válasz Donki Hóte #6237 üzenetére
"...vaskloriddal festett" Ezt így hogy?
A damaszkolt acélt maratják meg vas(III) - kloriddal, hogy jobban kijőjjön a mintázat. Ha a penge csak egy ötvözetből áll, akkor mi adja a mintát? Kimaszkolják a pengéket egyenként? Nem tűnik gazdaságosnak."Don't fret, boyo. I'll be gentle!"
-
MittuDomain_
őstag
válasz MittuDomain_ #5963 üzenetére
Ma megjött a ZT 0235. Replika, de annak jó.
A minőségérzet kifejezetten oké, viszont nem borotva. Hogy az acél valódi-e, őszintén szólva nem tudom.Hogy miért replika: nem figyeltek rá, hogy a 0230 és a 0235 doboza más, a 0230-ba volt dobozolva. Semmi sallang, a dobozon belül egy bubis zacsiban volt a kés.
A karbon burkolat jónak tűnik, jó érzés niytni-zárni.
Ha lesz idő, teszek fel képeket róla.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
vaakuum
addikt
Ma megérkezett a Spyderco gyémántos élező készlet, meg egy 1200-as követ rendeltem még hozzá, mert gyémánt csak 600-asig van. Végigmentem vele a lakásban mindenen, aminek éle van .
Alapból a 20 fokos szerintem jó a konyhai cuccoknak, egy vastagabb pengés nyúzókésem van, ott az utolsó két kővel 25 fokon éleztem. Kíváncsi leszek, mennyit fog bírni. Nyilván azért jobb minőségű acéllal az eredmény is meggyőző, de ezennel vége az "össze-vissza, randomra élezem" időszaknak.
Ami bánatom, hogy a pengét beszorító alumínium profil elég gagyi. Egyrészt beszorításnál kicsit le is fordul egymásról a két pofa, másrészt a csavarok hosszát is optimalizálhatták volna, hogy ne zavarja az élezést.[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
veterán
-
FBLLMAG
senior tag
Nem zsebben, hanem az oldalamon a gyöngyvászon tokban tartom a multikat. Bár a Juice részére csináltattam bőrtokot.
A Surge véletlen vétel, mert a havernak Signal kellett volna, nekem meg a FREE P4. A Signal helyett rendeltem véletlen a Surge multit. Mikor megjött, akkor szólt, hogy nem ez kell neki. Én meg mikor kicsomagoltam, megtetszett. Régebben már volt a kezemben a fémszínű, de akkor nem jött be. A fekete slankít. Azonnal beleszerettem. És az is igaz, hogy hurcolkodunk, bútorokat szerelgetünk, felújításra készülünk. Az utóbbi időben volt olyan keményen beszorult csavar, hogy a rendes csavarhúzó nem bírt vele. A Charge megoldotta, de azért féltettem. A Surge meg keményebb legény.
A FREE P4 pedig hasonlatosan a Victorinox Spirithez, kívülről nyitható szerszámokkal rendelkezik. Ráadádul 1 kézzel használható. A klipszet le lehet cserélni O tartóra. És ha magasba megyek, madzaggal rögzíthetem, mint a Leatherman multikat, hogy ne a földig zuhanjon, ne kelljen a létráról lemásznom.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz MittuDomain_ #6241 üzenetére
Egy másik hirdetés szerint az acél D2, csak a felirat CPM. Attól még pofás kis bicska. Szemezek vele én is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
petipetya
nagyúr
válasz Donki Hóte #5152 üzenetére
Ahogy megláttam a videót (13. perctől van csak szó a bicsakról), tudtam hogy ugyanerről a kínai szalonnázósról beszél
"nincs rá lezsóidő"
-
veterán
-
petipetya
nagyúr
Egy bicska születése (YouTube):
markolat
összeszerelés
csiszolásA névből ítélve sejtettem, hogy Dixon-ról van szó (Papp László - Debrecen), ám ez csak az utolsó videó végén lévő feliratból derült ki igazán. Nem értem, hogy miért nem kezelik "egyként" az összese netes platformot, és miért nem töltik ki ezeket a mezőket a megfelelő felületen (youtube, insta, faszbuk stb.). Ezt - és hogy vízszintes helyett függőlegesen tartották a mobilt - leszámítva érdekes látni, hogyan is születik meg egy bicska.
"nincs rá lezsóidő"
-
Peterhappy
őstag
Sziasztok,
Előre is elnézést kérek a nagyon amatőrnek tetsző kérdésemmel.
Van egy ilyen Fiskars Edge paradicsomszeletelő késünk
A Feleségem nagyon szereti, a kedvenc késének tartja, de azért eléggé az utolsókat rúgja már (mármint a kés).Négyféle Fiskars paradicsomszeletelő kést találtam pl. a Kamody-nál.
Ezekből ár/érték arányban melyik lenne a legjobb vétel?Esetleg ~3-4 ezer forintig bezárólag van esetleg más gyártó, akinek hasonló kését jobb szívvel ajánlanátok?
Nem ragaszkodom a Fiskars-hoz, sajnos nem különösebben nyűgöztek le a termékeik (fenti kést leszámítva, amit viszont több mint öt éve használunk óriási megelégedéssel).
Előre is köszönöm a segítségeteket!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest