- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
addikt
válasz
gyapo11 #13565 üzenetére
Amikor meg elvágod vele az ujjadat az elég csúnya tud lenni, és sokkal nehezebben gyógyul be a seb, mert rondán szétroncsolja a húst.
A sima vágás se kellemes, de az legalább szépen begyógyul, és nem is nagyon marad nyoma.
A hullámos élű késekkel sincs nagy gond, ha megvágod magad. -
l@ja2
csendes újonc
válasz
gyapo11 #13552 üzenetére
nekem volt már régebbi gumis fiskars is kezembe (élezni hozták) ami csúnyán mállott/ragadt. igaz, azt nem tudom, hogy az 'functional forms' típusú lett volna, de biztosan nem a most kapható új design szerint gyártott volt....
google keresés alapján nem teljesen egyértelmű, hogy a FF sorozat mikor került piacra, de amit találtam, hogy 24ben átalakult az általuk felhasznált anyagok használata, és PFAS mentessé tették a markolataikat... kíváncsi leszek hosszútávon hogy fogják bírni.a legrégebbi fiskarsok amik a konyhámban vannak, még édesanyám vásárlásai, és köszönik, jólvannak huszonéve(nem gumírozott markolattal) és az Essentials sorozat ezekre a régikre hasonlít, ezért is ajánom ezek jószívvel bárkinek.
-
Snoop-y
veterán
válasz
gyapo11 #13544 üzenetére
A magas ho a viznyomas es a mosogatoszer kombinacioja a finom elet tonkreteszi kb ugy viselkedik mintha csiszolopapirral kicsit megmunkalnad plusz teljesen kulon rekeszben kellene tartanod a kest, hogy ne utodjon neki semminek mosas kozben (pohar, kes, kanal, villa etc) A kes nyelenek sem tesz jot. A mosogatoszer amugy olyan agressziv, hogy meg a rozsdamentes keseket is megtamadja megfogja az acelt.
-
válasz
gyapo11 #13453 üzenetére
Én vagy 10 éve vettem egy rúd zöld silverline polírozót, fél kiló ha jól emlékszek, szerintem soha többet nem kell hogy vegyek. Az egyik sarkát használtam el ennyi idő alatt, szóval lekerekedett a tömb sarka, ennyi fogyott. Pedig a borotvához kvázi sokat használom, a fenőszíjhoz.
-
woodworm
veterán
válasz
gyapo11 #13448 üzenetére
Pillanatok alatt lehet váltani a két finomság között, kb. 20 másodperc. Majd próbálok a telefonnal valamit produkálni makro módban, hogy milyen munkája van a kő két állapotának.
A fenőrúdra soha nem szoktam erősen rányomni a késeket. Szinte csak a saját súlyát használom. Akkor jobb, ha visszarakom az ezresre és bőrrel újrafenem?Pasztára van valami ajánlás? Korábban több említés van a zöld pasztára, erről lenne szó? Mi a különbség, mondjuk a fehérrel szemben? Mert sok adatot nem találni.
Köszi szépen az eddigieket! -
H-Zol
senior tag
-
woodworm
veterán
válasz
gyapo11 #13443 üzenetére
A kő a gyár szerint 220/1000 grites, attól függően, hogy a grader kő melyik oldalával húzom le. A másik oldalon bőr fenőkorong van, a tormek paszta 3 mikronos. A bőrkorongon bármikor át tudom fenni, de újra befogni már nem szeretném sűrűn, ha egyébként kézzel gyorsabban rendbehozható.
Gyakorlatlan kézben elhiszem, hogy a fenőrúd egy ponton fekszik fel, de azért gyakorlattal tartható az élszög. A faiparban is vannak olyan szerszámok, amiket kézben fenünk le. Nem tudom pontosan milyen élezőre gondolsz, de pont ezeket a kerekes élezőket próbálom kerülni.#13442 Snoop-y
Ketten vagyunk már csak otthon, ritkán megy a mosogatógép. Kések akkor sem kerülnek bele, mert gyakorlatilag csak folyóvizes mosogatást és törlést kap. Tárolva sem a fiókban van, hanem fatömbös tartóban. -
H-Zol
senior tag
válasz
gyapo11 #13396 üzenetére
Apukám nyugdíjas állatorvos és ő kimondottan azt szerette ha a szike nem volt borotva éles ( egy borotva éles szikével ejtett vágás , sokkal nehezebben gyógyul , mint amelyik egy kicsit roncsolva vág ) , egyszer én is szét vágtam az ujjam egy zsilettel és nagyon nehezen gyógyult be !!
-
-
tknof1871
őstag
válasz
gyapo11 #13283 üzenetére
szerintem sokkal jobb egy 60-70 centis hosszon fenni jó hosszú húzásokkal mint egy kis rövid darabkán
60-70 cm már útban lenne a lakásban. OUTDOORS55-nek van egy videója amiben 10 inch hosszút ragaszt fára.How To Make A Strop For Knife Sharpening SUPER EASY
Én azon gondolkodok, hogy kellene egy szabályozható fordulatszámú fúrógépet venni és abba befogni valami tengelyt amin egy kerék van amire rá lehet ragasztani a szíjt. De nem fogok venni, mert annyit nem ér meg.#13281 User_2
viszont a sorja letörésére használhatod fenőpaszta helyett
porcelán kés hátoldalát más néven gerincét.
Most meg nem mondom honnan veszem, de azt hiszem a sorját nem szabad letörni. A kövön le kell csiszolni, a sorjának el kell kopnia.egy Fepa P5000 grit-es fenőkő kb 3 micron átlagosan,
ilyen kő kapható a lidliben 6000-esként kb 3-5e Ft-ért.
átlag 6 micronos pasztával egy ilyen kő után nemsokra mész.
kandallóból a fahamu átlag 9 micron-nál nem kisebb, de inkább több
ennél finomabb por otthoni körülmények között nemigen állítható elő.
Egy oldalon azt olvastam, hogy a gyártók annyira szabadon kezelik a termékük grit és szemcseméret meghatározását, hogy lényegében csak egy gyártó termékpalettáján belül lehet használni. Ezt azt jelenti nekem, hogy a számok arra jók, hogy egy gyártó két köve közül el lehet dönteni melyik a durvább melyik a finomabb, és ennyi.
OUTDOORS55 egyik videójában beszél is arról hogy az x gyártó mondjuk 1000-es köve van olyan mint a másik gyártó 2000(?)-es köve. És abban olyan gyártók termékeit mutatja be amiket ajánl. Szerintem aDon't Waste Your Money On The Wrong First Sharpening Stone
a címe a videónak. -
törölt tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #13241 üzenetére
Azért a gyémánt "deszkás" precíziós Lansky fél óra alatt rendbe rakja. 70, 120, 280, 600 grit gyémánt és 1000 -es kerámia van a készletemben. Borotváló kést készít bármiből. A 70 -es már azért tudja marni az anyagot. Új profilt tudok vele létrehozni. A karbantartás meg jóval rövidebb időt vesz igénybe. Az is igaz, hogy ez a készlet 100€ felett jár. Éveken keresztül kiszolgál. És ebben is cserélhetők az alkatrészek. A kés éléhez idomulót lehet beszerezni. Ha kell.
-
Snoop-y
veterán
válasz
gyapo11 #13148 üzenetére
Megtisztelo felkeres
A decemberi szunetben megprobalok valamit osszeutni.
Nem akarok hitvitat sem inditani (ha esetleg van aktiv szakacs a topicban) de sajat tapasztalataimat le tudom irni aztan mindenki eldontheti , hogy mit tesz magaeva belole.
Egy 4 csillagos etteremben voltam amugy pastry chef szoval en foleg kaja elokeszitessel foglalkoztam illetve desszertekhez fileztem gyumolcsoket -
válasz
gyapo11 #13140 üzenetére
Én a keményebb dolgokat itthon a jól bevált decathlonos vadászkéssel szoktam darabolni. Bár vastagabb a penge, és egy kicsit feszíti is szét azt amit vágni akarok, de megszoktam már azt a kést és ismerem a megbízhatóságát, így azzal szívesebben dolgozok (elég keveset tevékenykedek a konyhában, csak esetileg). Szóval nem ideális a feladatra, de legalább megbízható.
-
H-Zol
senior tag
válasz
gyapo11 #13088 üzenetére
Legalább megvolna a főpróba , hogy , hogy vág
, de komolyan merész csávó !!
Gyerekkoromban nem találtam a fenőkövet és gyorsan kellet kaszálni , gondoltam egy csiszoló papírral mehuzom , ment is az egy pár huzásig , utánna ketté vágta a csiszoló papírt és a kusulyamot rendesen bevágta , itt ott 30 éve de most is meglátszik a helye !! -
-
törölt tag
válasz
gyapo11 #13067 üzenetére
Én a penge anyagokat vállalom. Ha összehozunk egy közös összefoglalót. Bicskákból penge forma, geometria és felületkezelés. Zár-, nyitómechanika, markolat anyagok meg egy két részletbe még szívesen belemegyek. Pálcás élezőkről is lenne mit írnom. Feltöltjük egy doc fileba aztán írunk hozzá, átírjuk vagy kihúzunk belőle. Konyhakés is közel áll hozzám.
-
Snoop-y
veterán
válasz
gyapo11 #13053 üzenetére
Van ajanlott tipus?
Kollega ajanlott feljebb Work sharp tipusut (nalunk 69 EUR) illetve amit nalunk lehet kapni masik az a Lansky palcas (kicsit dragabb 100 EUR korul) amennyit en latok belole a Lanskyhoz tobb ko van alapbol. Masik kes amit eleznek az egy Swiss Army knife ami sajnos fogazott ahhoz gondolom kellene venni kulon vmit. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #13036 üzenetére
Lônyegôben azt ôrzem, hogy kezd símábban siklani az élszallagon a fenő. Ekkor válltok finomabbra, egészen addig, amig jónak nem gondolom. Pl 1000 -es kerámiáig. Vagy 6000 -es vizes kőig. Esetleg még a bőrön is átmegyek párszor.
De mint írtam, a LANSKY V élező rendszere is jól vizsgázott. Nálam.
-
eldoble
aktív tag
válasz
gyapo11 #12983 üzenetére
Hát, igen, de az 100e fölött van ... míg egy normál pálcás 15e-20e .
És ráadásul az csak egy dolog, hogy tekerheted, de egy meglévő élszalagú kés esetében nem elég csak oda tekerni, hanem tusírozni kell az élszalagot, és, úgy kell ellenőrizni, hogy jó-e a kő felfekvése az élre, nem lehet a tekerő fokszámaira hagyatkozni, főleg egy minőségi késnél, amit nem akarsz elrontani, így el is veszti a látszólagos előnyét.
(Persze, nyilván nem csak a tekerés miatt 100e ...) -
válasz
gyapo11 #12959 üzenetére
Nagyon tetszik a fogása használat közben. Az opinelhez tudnám hasonlítani, az is szélesebb. Nem érzem vastagnak a pengét, amit eddig csináltam vele legalábbis (kaja szeletelés, kis ez-az-amaz elvágása). Könnyű a nyitása és a csukása, nem használom rajta a körömvájatot. Van aki egykezes nyitószemölcsöt is tesz rá, én nem fogok.
Egyik netes videóban láttam, hogy a 112-esen (kisebbik méret) más a markolat kialakítása, mint a 110-esen (nagyobbik méret). Rengeteg videót néztem róluk, de amíg nem mondták fel sem tűnt. A 112-esnek van egy felfelé hajlása elöl, ahol a mutatóujjammal fogom, és ez nagyon kényelmes, és nagyon biztos érzést ad. Az összes ujjam valahogy úgy érzem, hogy pont jó helyen, pont jól fogja a markolatot.
Ami negatívumot tudok mondani az első két nap alapján, amit a netes videókban is láttam, hogy a vadi új kést ki kell takarítani. Nyitáskor-csukáskor olyan hangot lehet hallani, mintha homok lenne azon a részen, ahol a penge fordul, és a rugónál is megtörölgetve fekete kosz (gyártási maradvány?) van. Áttörölgettem, és tettem rá egy kis olajat ahol fordul, most már így rendben van.Vettem egy ilyen követ [link] is (igazából csak azért, mert így ment egyéb cuccokkal együtt értékhatár fölé, hogy ingyen legyen a szállítás, és így nem tudom hogy ingyen vagy nagyon olcsón jött a kő), bár nem volt rá szükség. De mivel Opinel, gondoltam akkor legyen egy ilyen. Ha valakinek zsebélező kő kell, akkor bátran ajánlom, próba alapján pont jó a szemcsézettsége (a finomabb felé hajlik). Hátránya, hogy vizes kő, tehát ha zsebélezőnek használja valaki akkor használat előtt meg kell egy kicsit vizezni, ez alapvetően nem probléma de adott esetben problémás lehet. Én nem használok lakáson kívül élezőt, így ez nem hiszem hogy probléma, csak megemlítettem.
-
H-Zol
senior tag
válasz
gyapo11 #12940 üzenetére
Hat most nézem , de sajnos nem jön össze , nekem Lumintop edc18 am van pár éve használom , de most kapcsoló gumi hiba miatt áll , de már nem is gyártják, ( majd írok a gyártónak , mert külföldi fórumon olvastam , hogy adnak hozzá , ingyen ,csak a postát kell fizetni ) , több Lumintop lámpám van , de én meg vagyok velük elégedve !! Wurkkos Ts21 et ajánlottam volna , de már azt sem gyártják , ami nekem még nagyon bejön az a Sofirn IF25A [link] itt ennyi a buktató, hogy oldalt kapcsolós , de amúgy egy nagyon jó kis lámpa , közelre is de viszont turbón , szép hatótávot produkál !! [kép]
-
tknof1871
őstag
válasz
gyapo11 #12569 üzenetére
esetleg csiszológéppel vagy vizes köszörűvel. A köszörű ráadául homorú élszalagot csinál, ami még jobban vág mint a sík (mert kicsivel kisebb lesz az élszög), és nekem szemre is szép ahogy szaladgál benne a fénycsík.
Ilyen csiszológéppel? Vajon ezek a gépek tulajdonképpen elektromos csavarhúzók? A csavarhúzáshoz inkább nagyobb nyomatékra van szükség és a fordulatszám nem olyan fontos.
Lehet, félreértettem. Elvileg késélezéshez szerintem 4 különböző finomságú hengeres fej is elég lenne. Megnéztem több csiszoló polírozó gravírozó készletet és egyik se írta tól/ig a szemcseméretet graint.
Láncfűrész élező készlet multifunkciós szerszámhoz. 5 fej 1890 Ft. Nem is drága. Itt se írják ezek hány grain-es csiszolófejek. -
csibe1
addikt
válasz
gyapo11 #12884 üzenetére
A tknof1871 által linkelt [link] kő nem igazán kaszakő, (már csak a formája miatt sem szvsz) de ennyi pénzért nem kell csodát várni. Ezt maximum kapák, esetleg fejsze, balta élezésére használnám a kialakítása miatt, ha nincs más.
Kaszának, sarlónak neki sem állnék vele.
Kaszához szerintem inkább az ilyen alakú való: [link]A képet elnézve viszont elég durva a szemcseméret, régebben nem ilyen volt.
A praktikerest is írják kaszakőnek, de szerintem az nem az, és nem is arra való.Ez már inkább hasonlít arra, mint amit nagyszüleim is használtak: [link]
Nem is 300Ft-ba kerül."A kaszakő az mindig durva, mindegy is hogy konkrétan hány grites, durván karcos lesz az élszalag."
Miért kellene durvának lenni?
-
LamaCube
addikt
válasz
gyapo11 #12858 üzenetére
A tombola, mint írtam a kiállítók által felajánlott termékek valaki pl. egy kulcstartót, más egy vadászkést vagy egy 50%-os kedvezményes kupont ajánl fel valaki meg semmit. Aki szervezi évek óta ezt a kiállítást- vásárt úgy néz ki nem találja fontosnak a szélesebb bemutatást. Aki kiállított nagyjából 99%-ban van weboldala, ha a késes világban mozogsz mindenkit megtalálsz pár kattintás után. Az más kérdés, hogy pl. Kocsisnál szinte lehetetlen webről rendelni, amikor feltesz eladásra pl. 50 bicskát kb. 2 perc alatt elviszik. Ugyanez a kiállításokon is a helyzet 10-kor nyit és 10.30-kor általában üres az asztala. Egyszer láttam TV-n az asztalán még bicskát, 12-kor, de akkor vagy 120 darabbal ment ki és nagyjából ebéd után már az is elfogyott. Én pl. szegedről járok Lurdyba vagy Székesfehérvárra a TV-re. Azért az országban nem több ezer kilométeres távok vannak. Pl. a Lurdyt 1 évben kétszer is megrendezik következő valószínűleg decemberben lesz. 5 perc összedobni egy face accountot, amihez egy pulikutya profilképet is tehetsz semmi adattal. Ezek a csoportok privátok igen, de mindenkit felvesznek semmi kritériumnak nem kell megfelelni, viszont rengeteg jó bicskát kést láthatsz és akár vehetsz is.
-
csibe1
addikt
válasz
gyapo11 #12858 üzenetére
"Azt meg nem értem miért kell egy olyan felületre szorítkozni, amihez account kell és még ráadásul priváttá tenni, ez teljesen ellentétes a reklámozás céljával, hogy minél többen minél könnyebben az arcukba kapják, hogy mit vegyenek. Ennél már csak az rosszabb, hogy ha minden készítő a saját műhelyében akarja megmutatni egyesével a kései"
A facembook-ért nincs mindenki oda, de feltehetnék pl. instára a képeket, bár oda is regelni kell, de hátha többen látnák.
Biztos lesz majd videó, de azért az nem ugyanaz, mert inkább a videós saját ízlése szerinti késekre fókuszál.
Láttam Tűzzel-vassal videót, és volt pár kés amit szívesen meg néztem volna egy kicsit jobban. Ha az a volna ott nem volna...
Azt amúgy nem értem, hogy kipakolás után miért nincs fent egy bemutató videó?
Szép nyugodtan végigvinni a kamerát a standon, és mindenki látná milyen kések vannak, és mennyiért. Nem kellene egy videó sarkán látott késen töprengeni, amit néha nem is lehet normálisan látni.
Valahogy nincs ez még rendesen kitalálva... -
LamaCube
addikt
válasz
gyapo11 #12855 üzenetére
Facebookon pl. Kések-Bicskák fórum és piactér csoportban van posztolva 582db képben az összes készítő terméke. Privát csoport, persze, ha nem facebookozol, akkor ötletem sincs. Nem nagyon láttam máshol képeket a kiállításról, vásárról. Mivel kiállítás is rengeteg olyan termék van, ami nem eladó csak kivan állítva, mert esetleg gyűjtői darab egyedi és általában megfizethetetlen árat képvisel.
Miért ne tombolázhatnának? Ezt nem is értem, saját termékeiket kínálják fel azoknak, akik kifizetik a belépőt. A belépő pedig a terembérlet miatt kell nem a készítők kapják. Én voltam párszor, de akkora tömeg van, hogy ott elkezdene valaki fotózgatni biztosan beletelne vagy 2-3 órába. De vannak azért ilyen fanatikusok, akik megteszik -
lemmy71
őstag
válasz
gyapo11 #12837 üzenetére
Ez csak egy darab kazánlemez, illetve gép és szerszám bemutató.
Az emberünk nem egy, pengekovács
Mivel ez egy "harci törnek" készült, nálam gyorsan el is vérzett. Nincs rajta ujjvédő vagy egy normálisan kialakított bankiAz olcsó indiai kések, ennél jóval kidolgozottabbak. Pedig azt egy porban térdelő, mezítlábas indus készíti
-
tknof1871
őstag
válasz
gyapo11 #12569 üzenetére
Üdv! Szerintem síkolni kell a követ.
Arra gondoltam az egyik nagy barkácsáruházban veszek csiszolópapírt és azzal. Ráragasztom a csiszolópapírt mondjuk egy szép sima deszkára. Itt elakadtam. Milyen csiszolópapír kell? A munkahelyemen a csiszolópapíroknak a jelölése finomság szerint P és egy szám. A barkácsáruház webshopjában valamiért G és egy szám. Kerestem a Google-al és valahol olvastam, hogy egyes gyártók saját mértékegységben adják meg a finomságot. Agyrém, hogy nincs egy univerzális mértékegység a csiszolóanyagok finomságára. -
eddieke666
aktív tag
válasz
gyapo11 #12778 üzenetére
Persze, érthető ez is, de alapvetően a kés nem csapkodásra való. Amennyiben csapkodni szeretnék (nem fogok, annál jobban tisztelem a természetet) akkor elviszem a Szasza golokot. Erre van kitalálva. Én is beleszaladtam abba, hogy veszek drágábbat vagy "nagyobb" nevet. Aztán itt állnak a fiókban, sőt többet el is adtam. Az hogy valaki később megveszi a drágábbat, azt is jelentheti hogy tudja mire van szüksége. Attól még a régi olcsót nem kell kidobni. Nálam például 3 mora is szolgál a konyhában. Azonban ha vesz egy drágát, és valamiért csalódik benne akkor meg feleslegesen kiadott elég sok pénzt. Nekem ezt egyszer úgy mondták, hogy vegyél egy olcsó kést, menj ki az erdőbe és használd. Amennyiben tetszik a dolog, akkor ha szükségesnek érzed áldozz rá többet. Mindenkinek a saját döntése mit vesz a pénzéből, de szerintem itt senki sem szeretné ha csalódna majd a késben. Pont azért hangzottak el olyan ajánlatok amik nem is drágák, ellenben már bizonyítottak.
-
csibe1
addikt
válasz
gyapo11 #12670 üzenetére
A Rolls Royce nem a jobban megy a polírozástól kategória.
Azt amúgy sem az átlagember veszi; ugyanúgy, mint anno a Masamune pengéket sem az átlag szamurájoknak készítették; de a minőségük sem volt átlagos."Ha bőr helyett műbőr van, vagy valódi damaszk helyett gravírozott bilivas az már használati érték módosító."
Azért a damaszkuszi acél meg a bilivas között van egy kis különbség, talán.
Bár akkor ezek szerint nem mindenkinek, mert valakinek a bilivas is ér annyit szép mintával, mint egy rendes acél penge."mennyi ideig készült egy tényleg minőségi szamurájkard
Teljesen mindegy. Az számít ami a végeredmény. Ha előállítható 1 nap alatt robottal ugyanaz a termék, akkor olcsóbb lesz de ugyanaz. Ha nem ugyanaz, akkor két külön dologról van szó, akár kézi akár gépi úton készült."
Uhh, ez nagyon mélyen szántó volt...
Légyszíves akkor mutass egy ugyanolyan minőségű 1 nap alatt készült kardot, mint a régi Masamune kardok.
Kíváncsi lettem.
Ha jól rémlik ez még sok száz év elteltével sem sikerül, hogy ugyanolyan minőségű pengéket állítsanak elő; de majd te meg a robotok ezt megoldjátok; 1 nap alatt.
Te leszel az új pengekészítő, fémmegmunkáló messiás? Ja, és a robotok, nehogy a lényeg lemaradjon...Új Delhiben van egy vas oszlop, nem tegnap tették le vagy 1600 éve ott áll.
Nem sima vas, színvas. Húsz évvel ezelőtt nem tudtak olyan tisztaságú vasat előállítani, mint az a vas oszlop. Az az oszlop nem rozsdásodott, mert olyan kevés volt benne a szennyeződés.
Gondolom ezt is megoldjátok a robotokkal.A te nézőpontod szerint, ha a te heti munkádat egy nap alatt megcsinálja a robot, akkor ezek szerint te is mehetsz az utcára; mert a munkád kb. semmit sem ér, nem vagy elég hatékony egy robothoz képest.
Ha ezt tovább viszem, akkor hamar el kellene kezdened új munkát keresni; mert te nem vagy jó munkaerő a robothoz képest, és úgyis kirúgnak vagy mi lesz.Ahogy mondani szokták, a tied is egy nézőpont...
-
H-Zol
senior tag
válasz
gyapo11 #12671 üzenetére
Akkor egy cipőben járunk
, nállam is vissza van téve a dobozában és el pakolva , de most keresem én is a helyét , ahová kiteszem és ott lessz a helye ! A hétvégén volt akcióban , és egy jópár konyhakést megéleztem , és ilyenkor mindég örülök , hogy ez mekkora jó találmány ( ennél egyszerűbb, és gyorsabb elemző nem létezik ) !
-
LamaCube
addikt
válasz
gyapo11 #12677 üzenetére
A kézműves készítők is használnak gépeket és nem pár éve, hanem több évtizede. Az paklikat, baknikat présgéppel nyomják ki a legtöbb késesműhelyben. A pengét valaki saját maga üti valaki megveszi hengerelt formában és kivágja sarokcsiszolóval, majd leformázza szalagcsiszolóval. Ez igaz, hogy több idő, mint a kipréselés. De mivel haladnak a korral valaki vizes vágóval vagy lézervágással vágatja ki a pengéket. Én például már lézervágással vágatom. Viszont nagyon lényeges, hogy minden egyes típust a készítő tervez meg és ott a sok buktató benne. Persze, amikor a szerkezet működőképes, akkor már lehet szériára csinálni sablonokkal stb. Természetesen igazad van, hogy a futószalagon gyártás gyorsabb és árban is jobb, de tömegcikk, amivel semmi gond, ha valaki a használati értéket veszi alapul, hiszen egy kést, bicskát általában azért vesz az ember.
Egy kézműves eszközt ezért nem is érdemes hasonlítani vele, de egy biztos, hogy két egyforma termék, ami tized milliméteres pontosságú biztosan nem lesz. Nem beszélve arról, hogy általában a megrendelésnél dönthetsz az anyagokról minden téren. Egy alap bicska elkészítésének több mint 100 munkafolyamata van. Aki még nem látta és egy minőségi kisfilmet megnézne ajánlom figyelmébe ezt a videót: [link] -
válasz
gyapo11 #12672 üzenetére
Kb így ahogy a végén írod. Próbálgatom, faragom, és majd meglátjuk. Ez egy tipikusan olyan ötlet, ahol az elkészítés folyamata a lényeg (nekem), nem a végeredmény. Érzelmi értéke lenne, emlék, hogy ezt én csináltam. Hogy tudom, hogy honnan van a fa, az is egy érték.
Sokmindenben egyetértve a #12670 hozzászólásoddal, én még hozzáteszem az érzelmi értéket ezekhez. Mivel használati értékben már én nem hiszem hogy hozzá tudok tenni a késkészletemhez (teljesen átlagos késeim vannak, a "legjobb" acéljaim 1095-ös és 12-akármi sandvik acélok, mora, victorinox, meg pár tök egyszerű szénacál, szerszámacél kés amiknél nagyon részletesen fel se tüntették az összetételt), ezeknek használati értékük van mert a maga nemében mindegyik jó arra amire kellenek (horgászat, fafaragás, kirándulás, barkács és általános dolgok), nincs olyan különleges tulajdonság ami miatt elképzelhetőnek tartanám hogy megvennék egy prémium acéllal készült kést (mert annak nekem érzelmi értéke sincs, hogy tudom, hogy milyen mérnöki teljesítmény van esetleg mögötte - valószínű sokak éppen ezért vásárolják ezeket, mert egy különlegesség, egy mérnöki teljesítmény, egy kuriózum hogy mit fejlesztettek hozzá acélban). Ez engem nem érdekel késnél, mert csak a használati értéke érdekel, az érzelmi érték nálam ezzel a saját megmunkálással viszont előjönne.
Megértem amúgy a prémium kések vásárlóit, mert én pl. megveszem a 20-30%-kal jobb fotós objektívet 3-500%-kal drágábban, mert látom és értékelem azt a pluszt amit tudnak a teljesen átlagoshoz képest (kihasználni nem hiszem, hogy kihasználom ezt a pluszt), de csodálom azt amit tudnak, és azzal hitegetem magam, hogy majd egyszer kihasználom. Ez is egy irracionális vásárlás alapvetően. -
csibe1
addikt
válasz
gyapo11 #12632 üzenetére
"Egyrészt ha kifargunk valamit kézzel aztán meg géppel, és a két tárgy tökéletesen azonos, akkor használati szempontból a kézi faragás nem ad hozzá semmit, viszont legalább drágább."
Hmm, ezt magyarázd meg a Rolls Royce tulajdonosoknak is.
Abban a gyárban van egy ember aki a csíkot, azt a pár milliméter vastag csíkot festi a kocsi oldalára, kézzel, és olyan egyenes, mintha robot festette volna; de mégis kézzel készült.
Szerinted ez akkor is egy manufakturális, kézzel készült, egyedi autó lenne ha robot festené a csíkot? Akkor is annyit érne?
A többi számtalan egyéb, egyedi apróságról nem is beszélve.
Ez nem a 40 milliós sorozatban gyártott, luxusnak mondott kategória, amiben még a bőr sem valódi.
Viszont elég sokáig is készülhet.A most említett esetben nem sokkal volt drágább a kézi készítésű kés (bár nem is felelt meg teljesen az érdekes szempontoknak), és azért én nem vagyok benne biztos, hogy mennyire minőségi az a "damaszkolt" (vagy csak damaszk gravírozott mintás) penge.
"Sőt, olyat is olvastam már, hogy minél több időt tölt el vele a készítő annál értékesebb. Ez marhaság, mert ha én hetekig faragnék egy kést, azért a kutya se adna egy fillért se."
Akár 2 évig is csinálhatnád, aztán lehet le se füttyentenék; mert nem vagy te senki a késkészítők világában. Nem sértés.
Csinálhatnám én is három évig, és lehet nem érne többet; vagy még annyit sem.
Szóval szerintem te, itt valamit nagyon el meg benéztél.Amúgy meg tehetség, kreativitás meg ilyesmik is kellenének ahhoz, hogy valakit számon tartsanak; bármilyen szakmában meg művészeti ágban.
Keress majd utána, hogy mennyi ideig készült egy tényleg minőségi szamurájkard; mondjuk egy Masamune, Muramasa penge.
Biztos nem két hét alatt hozták össze a mesterek...
Szóval akkor az akár egy évig készült kard sem ér annyit, mint amennyire most becsülik az értékét?
Vagy amennyire akkor becsülték amikor készült?Ez alapján elég érdekes következtetéseket lehetne levonni; de kezdésnek miért is érne bármelyik a topikban linkelt 30 ezernél drágább kés annyit amennyit kérnek érte?
Mindegyik értékét meg lehetne simán kérdőjelezni, mert sorozatban gyártott szutyok szinte majdnem az összes. Tucat alkatrészekből lettek összerakva, amiket más tucat alkatrészekkel próbálnak meg később mássá tenni, hogy ne legyen annyira tömegcikk kinézetük.
Akkor azokkal mi a helyzet?Egy kicsit más stílus, de szintén jó ideje készül: Sagrada Familia [link]
"Az építése 1882-ben kezdődött"
Az sem éppen tegnap volt, de biztos csak egy értéktelen kupac kő az egész... -
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #12652 üzenetére
A kő szabályozó arra való, hogy a kő geometriáját be- vagy helyreállítsák vele. Tehát alapvetően a kötőanyagban dolgozik. Nyilván, mivel abba vannak beágyazva a szemcsék, elég keménynek is kell lennie. De hangsúlyos, hogy nem a szemcsékre hat, hanem a kötőanyagra.
A kötőanyag úgy van kitalálva, hogy a megmunkálás mechanikai- és hőmérsékleti viszonyai mellett megtartsa a megmunkálóképes szemcséket. A kopott szemcsék már nem választanak le anyagot, csak súrlódnak a felületen, ami jelentős hőfejlődéssel jár, illetve ezzel párhuzamosan megnövekednek a szemcsére ható mechanikai erők is. Ha jól vannak megválasztva mind a megmunkálási-, mind a kő paraméterek, akkor ilyenkor a kopott szemcsék maguktól kifordulnak a kötőanyagból.
A puha kötőanyagnak is van értelme, ahol kis megmunkáló sebességekkel, kis leválasztott anyagvastagsággal, vagy nem geometrikusan beállított fogásmélységekkel dolgozunk ( tipikusan kézi/rugós összeszorítás ), ott épp a puha kötőanyagú kő a megfelelő.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #12639 üzenetére
Az abrazív megmunkáló szerszámok úgy működnek, hogy amikor a felületen lévő szemcse elkopik, akkor megnövekszik a megmunkálás közben rá ható erő, és kifordul a kötőanyagból. Ezt hívják önélező képességnek.
Ez direkt így van, mert a kopott szemcsék, ha ott maradnak, akkor csak súrlódnak, égetik, roncsolják a felületet, de anyagot nem választanak le.
Persze természetesen el lehet b*szni a kötőanyag/szemcseanyag szilárdságának arányát.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #12573 üzenetére
Inkább falapra 2 menetes csavart felfogatva, a cérnát / damilt 2 - 2 db anyacsavar (alátét) közé befogva rátenném a mérlegre. És azt mérném mikor metszi át a cérnát / damilt. A pengét nem huzogatnám, hanem nyomnám a mérleg felé. Az éles kés, remélem, 100 g alatt vágja át a cérnát / damilt.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #12568 üzenetére
A NWS oldalcsípőfogóm 25 kg -mal már megelőzte a VIC (LM) multikat.
Dewalt áttételes fogóim is vannak, de azok kevésbé nyílnak szét.
Már csak a kések éleit kéne valahogy megmérni. Pl cérna, damil átvágásával. Mérlegem van (g mérleg), cérna is, csak valahogy be kéne fogni. Ne érzés szerint legyen megállapítva.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
gyapo11 #12564 üzenetére
3 féle rendszer.
- A SOG nyomatékátétellel dolgozik. A vágóél a kemény drótok elvágásánál majdnem vízszintes. Kb 80° lehet. A többi részén is elég tompa szögű. Kell is. Ez használja a leggyengéb acélt. 420 -as. 53 HRC
- A VIC esetében hullámos a vágóél. (A LM is ugyanilyen erőt képvisel, csak sima vágó éllel.) Kb 45° lehet. 56 HRC
Ezek vágnak. Mint az olló. Egymás mellett, szembe mozog a 2 él.
A NWS multifogó csíp. A 2 él egymással szembe mozog. 30° -os éllel rendelkezik. De ez a legkeményebb acél. 60+ HRC.
-
válasz
gyapo11 #12553 üzenetére
Olyan évente-kétévente én is leveszem tényleg a biztosító gyűrűt rajta és kipucolom alatta, ezt elfelejtettem. Épp hogy írod most jutott eszembe, hogy de rég kellett már ilyet csinálni.
Egyszer veszek egy opinelt csak azért, hogy a nyelét kifaragjam vagy pákával egy előre megrajzolt mintát beleégessek, nagyon szeretnék egy ilyet de ugye idő. :/
-
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #12542 üzenetére
Nem, nem mindent szoktam elírni, csak néha egy-egy szót.
Ez egy tök jó kis ketyere, bár ha egyébként nincs otthon, és kell hozzá még USB töltő, akkor már nem olcsó.
De teljesítmény LED forrasztáshoz, SMD temperáláshoz tökéletes eszköz. Persze viasz olvastáshoz sem rossz.
Van mellette meleg levegős pákám is, meg egy rendes cserélhető hegyű hőfokszabályozós, igazából a három együtt az, amivel minden problémát garantáltan lehet kezelni. -
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #12537 üzenetére
Jaja, igazad van, nedvesítésre gondoltam, valamiért a higroszkóposság ugrott be rá, pedig a kapilláris hatás a lényeg. Köszönöm a korrekciót.
Ilyen a rezsó. Akcióban 12 dollár körül be lehet húzni, de láttam már 8-ért is. Én SMD forrasztáshoz vettem, de viaszmelegítéshez is tökéletes.
Mondjuk kell hozzá egy jó USB-C kábel és egy izmos USB töltő, de ezek nekem már eleve voltak otthon.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Terrán Synus resistor korall alapcserép (2 raklap) 550 Ft/db
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Új okosotthon eszközök bolti ár alatt - Blitzwolf SHP15, Miboxer, Aqara eszközök
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite