Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Harcos' #13250 üzenetére
Én azért a lenolaj mellett maradnék. Az tényleg védi a fát. Ha kenderrel szigeteled a vízvezeték csövét (acél) (tudom teflon) és lenmagolajat használsz hozzá, meg is duzzad, jobban szigetel, mégis meg tudod engedni később. A teflon tisztább, igaz, szigetel, igen, de ha megmozgatod a csövet, csepegni fog. A kender - lenolaj páros viszont természetes anyag, utóéletet él. Megkönnyíti a későbbi életem.
Késnél a lenolaj beszívódik a fába, megkeményedik, vízálóvá teszi, ellenállóbbá teszi. Kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #13241 üzenetére
Azért a gyémánt "deszkás" precíziós Lansky fél óra alatt rendbe rakja. 70, 120, 280, 600 grit gyémánt és 1000 -es kerámia van a készletemben. Borotváló kést készít bármiből. A 70 -es már azért tudja marni az anyagot. Új profilt tudok vele létrehozni. A karbantartás meg jóval rövidebb időt vesz igénybe. Az is igaz, hogy ez a készlet 100€ felett jár. Éveken keresztül kiszolgál. És ebben is cserélhetők az alkatrészek. A kés éléhez idomulót lehet beszerezni. Ha kell.
-
FBLLMAG
senior tag
Most kaptam a SOG -tól fekete péntek ajánlatot, 75% (100 tétel).
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Donki Hóte #13179 üzenetére
Én szerencséseɓb voltam. Az itteni Nemzeti Bankba hívtak be. (Nem tudtam, hogy ide szól a meghívás.) Akkoriban 2, 3 bicska volt nálam mindig. Lejöttek értem, és az ellenőrző kapukat nem kellett igénybe vennem, és nem is kérdeztek a plexi mögül.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Snoop-y #13100 üzenetére
A QuadSharp az alap. Nem kell rányomni erre sem a pengét. Volfrám karbid. Jobban marja az acélt, szinte vési. Alap él készíthető vele csupán. Ha jó a penge anyaga, nem kell javítani, nem kell profilozni, a QuadSharp kihagyható. A D-Sharp való fenése. Ez gyémánt bevonatú rudakból áll. Finomabban marja az acélt. És befejezésre a C-Sharp. A hosszabb kerámia csíkkal még párszor átmész a kés élén a végén, és kész. Én a Blade medic kerámia csíkját dzoktam használni. Gyors, "pontos" megoldás. A szőrt már ezek használata után is viszi a penge.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #13036 üzenetére
Lônyegôben azt ôrzem, hogy kezd símábban siklani az élszallagon a fenő. Ekkor válltok finomabbra, egészen addig, amig jónak nem gondolom. Pl 1000 -es kerámiáig. Vagy 6000 -es vizes kőig. Esetleg még a bőrön is átmegyek párszor.
De mint írtam, a LANSKY V élező rendszere is jól vizsgázott. Nálam.
-
FBLLMAG
senior tag
A kopás az egyik problémám. A másik a szögbállításnál van. Tudom, fokonként is lehet állítani. Ez +pont. Viszont a szallag ez mögött helyezkedik el. Így nem az él legelejétől élez. 5, 6, 7 cm -es pengéknél ez már gond lehet. A gépi élezésnél (nem csak a szallagosnál) nem érzem az él minőségét. A kézi élezésnél ezzel szemben, érzem mikor kell válltanom finamabb gyémántlapra, kőre, kerámiára, stb, mikor felyeztem be. És nem utolsó sorban, nálam elég sokáig bírják a gyémánt, kerámia, kő lapok. A V élezőim élező részei cserélhetők, takaríthatók.
-
FBLLMAG
senior tag
Van gyémánt korongom, vizes kő korongot is próbáltam és szallag is volt. A szallagos kopik a legjobban. (Miért?) Évek óta gyémánt lapokat használok a leggyakrabban. A 70 -es is tudja gyorsan marni az acélt. Az 1000 -es kerámia meg már políroz. Kézzel vezetve jobban lehet érezni "mikor az igazi".
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #13030 üzenetére
Én a konyhakésekre a WORK SHARP Guided Sharpening System rendszert használom. Bár nálam is vannak vizes kövek 400 / 800 és 1000 / 6000 szemcsézetséggel, bambusz foglalattal. A kövekkel el lehet játszani, él is rendben. A gyémánt azért gyorsabb. Precízebb munkára a Lansky készletét raktam össze. Hurcolni Worksharp, Lansky rendszereim vannak és apróságoknak a Fälknniven DC3, DC4, CC4. A CC4 inkább befejezésre való.
-
FBLLMAG
senior tag
A 600 -as gyémánt több anyagot távolít el. Ez már por alakban. A 600 -as kerámia meg finomabb érzet, finomabban távolítja el az anyagot. A volfrám-karbid meg marja, vési, forgácsolja az acélt. Ez távolítja el a legtöbb anyagot. A 800 -as, 1000 -es kerámiacsík meg a befejezésre való. Kihagyható. Bár én szeretem, ha borotvál a penge.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #13023 üzenetére
A kék ugye volfrám - karbid, a zöld gyémánt, és a narancs kerámia. A szögek ugyanazok. A kék a szögbeállításra is jó. Ezen is van 800 -as kerámia. A zöld 600 -as gyémántja hozza elő az élét. (Szintén 800 -as kerámiacsík is van rajta.) A narancs 600 -as kerámiája pár húzásra borotvát készít. (Szintén 800 -as kerámia csík). A Blade Medic -et meg ismered. Ezen 1000 -es kerámia csík található. Néha ezzel szoktam polírozni az élét a pengéknek. Ez a V sorozat ami borotvát készít bármiből. Precízen, gyorsan.
A Fälknniven -től is megvan a DC3, DC4, CC4. Ez is hordozható, borotvát is tud készíteni, de lassabb, nem annyira precíz (tőlem függ).
-
FBLLMAG
senior tag
Ez mind Lansky.
-
FBLLMAG
senior tag
Most, hogy van pár Gerber multim is (sok, sok év után újra), olyan felemások az érzéseim. A Suspension, Suspension NXT, Truss, MP600 PRO Scout van meg. 420 Hc acélból készülnek mint a legtöbb LM multija. A zárak normál rugókat használnak (amilyenek a golyóstollakban vannak). Minden szerszám nyílt helyzetben záródik. (10 kg -os a zár ellentartása.) Fiskars olló mindegyikben megtalálható. A MP600 -ason kívül mindegyik fogója rugós, a MP600 fogófeje viszont gyorsan a helyére csusszan. A MP600 fogó része nagyobbra nyílik mint a LM multiké. Sérülékeny is mint a LM. MP600 fűrésze cserélhető, mint a LM Surge esetében. Megfizethetőbbek is a Gerber multijai. Más a látványvilág. A Suspension sorozat halyaz a VIC Spirit X kialakítására. A felszereltség viszont hagyományos, sörnyitó, konzervnyitó, olló, keresztcsavarhúzó, lapos csavarhúzó, reszelő, fűrész, a Suspension NXT, Truss árral is szerelt, a kés vagy félig fogazott vagy fogazott és a sima is megtalálható. Apropó kés. A Gerber multikban van a legrövidebb penge (a Center Drive esetében meg a leghosszabb), ugyanakkor kissé széles szerintem. A Suspension NXT kapott Paraframe sima pengéjű bicskát kiegészítőnek. A fűrészek álltalában rövidek. A MP600 esetében a csavarhúzók a LM Juice csavarhúzók méretére emlékeztet. A keresztcsavarhúzóra rá lehet húzni a 1/4" -os hex bit toldalékot (a Ganzo is ilyet használ, de ez nem minden szerszám üzletben kapható). Mivel a csavarhúzók esetében forgató nyomatékot is ki kell bírni a multiknak, a MP600 csúszka mechanizmusa stabillá teszi ezt a multit. Elég erőt biztosít a jobban beragadt csavarok megengedéséhez.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #12919 üzenetére
A LM C33 -ast azért nem adom.
A SOG FLASH MT van helyette. D2 cryo edge pengével. Automata pengével, nyomaték - áttételes fogóval, ugyanúgy klipsszel, sörnyitóval. És azért csavarhúzók is vannak. A penge ezen keskenyebb, nekem így használhatóbb. Kb 60 % -ban használom a pengét, 30 % -ban a fogót, és a csavarhúzóját szinte nem is használom. A C33 bicskán is vannak csavarhúzók, vagy akár valamelyik VIC bicskán is akad pár (a fogó hiányzik ezekről).
-
FBLLMAG
senior tag
Nemrég volt szó a fenőkről / élezőkről. Tudom a V élezők annyira nem jönnek be itt. A hordozhatók közül a Fällkniven 25/25 ųm, 15/25 ųm, 0,1/15 ųm lap fenők és a 17°/20°/25°/30° -os V élező Lansky sorozat jött be. A Lansky volfrám karbid élezőtől, 600 grit gyémánt V fenőn át, a 600 grit -tes kerámia V fenőig tart. A hátán 800 grit -tes kerámiacsík van elhelyezve. Borotvára lehet fenni ezzel is azzal is a pengét.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz FBLLMAG #12899 üzenetére
Nagyon leírtam a Leatherman multijait, pedig nem rosszak. A LM Juice XE6 ollója ma gond nélkül elvégezte a dolgát. Kényelmesen vágta a fáslit.
Az évek alatt azért mindig sikerült visszatérnem a LM multijaihoz. Amit csak hordtam, kevésbé volt használva (pl Sceletool CX) azt eladtam. Másnál hasznosabb lett. A Wingman alatt is rezgett a léc, végül maradt. Napi szinten, legalább 1 nálam van. Mindig. A fogó részük elég szélesre nyílik, szétnyitva is használhatók, csavarhúzóra hajazó használatot létre hozva. Szűkebb helyre is beférve, mélyebre elérnek. A pengék legrosszabb esetben 420 Hc acélból készülnek, de nálam is akad CPM S30V acélból készült penge is. Maga a csomag, amit kínálnak, nagyon jó. Ezekhez lehet mérni a többi multi teljesítményét.
-
FBLLMAG
senior tag
Mostanában, hogy naponta át kell kötöznöm a lábam, (reggelente szedem le), nálam, kéznél, a multik vannak. Elasztikus kötszert kell naponta leműtenem a lábamról. A Leatherman ollói nagyon leszerepeltek. (Surge, Charge, FREE sorozat tesztelve) Nagyon nehezen vágták ezt a fajta fáslit. A Victorinox hozta a top minőséget. Minden vágásnál vágott. A Gerber Fiskars ollója (ha már a Fiskars adta a nevét), szintén hozta a feladatot, csak hát rövidebb élhosszal. A SOG volt a meglepi. A PowerPint / PowerLitre ollója is teljesítette a feladatot, ahogy a PowerLock is. Tényleg látni a fejlesztést.
Hát nem gondoltam volna, hogy a 200 € körüli LM ollója gyengében teljesít a 30 € körüli Gerber Suspension NXT -től, vagy az 50 € -ós SOG PowerPint ollójától.
Régebben a LM fogójának vágóéle sérült meg drót ruhaakasztó aprítása közben, míg a VIC, SOG sérülés nélkül kibírta. A Gerber olcsóbb multijai el sem vágták, a drágáb viszont igen.
És legyen szó a késről is. A SOG pengéi meglepően jól vágták az almát. A VIC, LM hozta az elvárást. A Gerber viszont alulmaradt. Vág, de valahogy nem csúszik úgy az alma húsában. Régebben a VIC jobban szerepelt mint a CRKT. Jött a LM FREE sorozata, K4, P4, nagyon bejöttek a pengék. Most meg itt a SOG. (Pedig gondolkodtam a penge cseréjén.)
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
Ezért kedvelem a SOG Powerlock multimat.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz tknof1871 #12878 üzenetére
Én, ha precízen szeretném fenni, 70, 120, 280, 600 szemcsézetségű gyémánt, 1000 szemcsézetségű kerámia tömböket használok, LANSKY precíziós csomagban.
Ha sietek a WorkSharp élezőjét használom. 220, 320, 600, 800 szemcsézetségű gyémánt lapokkal és 1 bőrlappal rendelkezik. Követheti a penge élét.
És ha több időm van, akkor veszem elő a vizes 400 / 800, 1000 / 6000 szemcsézetségű köveimet.
Kb mindegyik borotva élet képes készíteni. -
FBLLMAG
senior tag
Évek óta újra elővettem a LANSKY precíz élező / fenő készletemet. 70, 120, 280, 600 git gyémánt, 1000 -es kerámia fenő van a készletben. Az asztalra rögzítve stabil is lett. 20 - 30 percig tart 1 db bicska fenése. A VIC bicskáimat 20° -ra fentem. Újra. Élesebbek lettek mint újkorukban.
-
FBLLMAG
senior tag
A LANSKY V élezői is egészen jól használhatók. De rendszerben kell gondolkozni. A volfrám - karbid kék a javítás, élezés szempontjából jó. A piros kerámiával meg finom él érhető el.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12573 üzenetére
Inkább falapra 2 menetes csavart felfogatva, a cérnát / damilt 2 - 2 db anyacsavar (alátét) közé befogva rátenném a mérlegre. És azt mérném mikor metszi át a cérnát / damilt. A pengét nem huzogatnám, hanem nyomnám a mérleg felé. Az éles kés, remélem, 100 g alatt vágja át a cérnát / damilt.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12568 üzenetére
A NWS oldalcsípőfogóm 25 kg -mal már megelőzte a VIC (LM) multikat.
Dewalt áttételes fogóim is vannak, de azok kevésbé nyílnak szét.
Már csak a kések éleit kéne valahogy megmérni. Pl cérna, damil átvágásával. Mérlegem van (g mérleg), cérna is, csak valahogy be kéne fogni. Ne érzés szerint legyen megállapítva.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12564 üzenetére
3 féle rendszer.
- A SOG nyomatékátétellel dolgozik. A vágóél a kemény drótok elvágásánál majdnem vízszintes. Kb 80° lehet. A többi részén is elég tompa szögű. Kell is. Ez használja a leggyengéb acélt. 420 -as. 53 HRC
- A VIC esetében hullámos a vágóél. (A LM is ugyanilyen erőt képvisel, csak sima vágó éllel.) Kb 45° lehet. 56 HRC
Ezek vágnak. Mint az olló. Egymás mellett, szembe mozog a 2 él.
A NWS multifogó csíp. A 2 él egymással szembe mozog. 30° -os éllel rendelkezik. De ez a legkeményebb acél. 60+ HRC.
-
FBLLMAG
senior tag
Kicsit összevetettem pár multit és a NWS fogómat. Most már mérve. A drótból készült ruhaakasztót kellett elvágniuk. Megint. Hogy mérhető legyen, szobamérleget használtam, hogy megtudjam, hány kg szükséges a drót elvágásához. (Mindenhol azt hallom, hogy a hagyományos fogó az igazi. Ami szerintem is így van, de azért nem kell a multikat sem elvetni.)
SOG PowerLock - 19 kg
Victorinox Spirit X - 27 kg
NWS kombinált fogó - 31 kg(A Ganzo multihoz 80 kg körül kellett volna ezért meg sem próbáltam.)
A 19 kg és a 27 kg között érezni a különbséget, a 27 kg és a 31 kg között kevésbé.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #12520 üzenetére
Én a Victorinox klipszét használom. Több lehetőség van. Rövid lánc, hosszú lánc, keverve, vagy csak klipsz. TE döntesz mit szeretnél. Hogyan szeretnéd viselni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz milan26 #12495 üzenetére
+1
Alkalmankénti használat, ahogy írod. És nálad van minden, amire szükséged lehet. 1 szerszámosláda az oldaladon. Pár kilazult csavar végett nem megyek ki a műhelybe. Sőt, 1 - 1 db bútort is összerakok velük. Néha. Alkalom adtán.
Nem hordok magammal 3 - 4 db csavarhúzót, fogót, sörnyitót, konzervnyitót, fűrészt (még az összecsukhatót sem), ollót, stb. Még csak 1 fix pengés kés sincs nálam, kéznél minden pillanatban. De mégis velem vannak a multiban.
Mire használom a multit?
- Kés - csomag felnyitása, kajálás (aprítás / kenés), madzag elvágása, kerti locsolócső átvágása, stb
- Olló - ha a körmöm beszakad, aluzacskó felnyitása, melóban ajánlott levélnek a kisérőlevelének kivágása A4 -es paírból, elszabadult cérna visszavágása, gyorskötöző elvágása, stb
- Konzervnyitó - konzervnyitás, narancs / mandarin hámozás, távirányító / vérnyomás mérő elemtartójának kilazítása, ezen van a legtöbb esetben 2 - 3 mm -es lapos csavarhúzó is, stb
- Sörnyitó - sör / üdítő / kompót / savanyúság nyitása / lazítása, festékes doboz felnyitása, 5 mm -es lapos csavarhúzó is van a végén (locsolócső szorítójának behúzása), stb
- Fűrész - fa / műanyag / csont átvágása / bevágása, sajt / csokoládé reszelése, a hátlapjával a ferro rúd segítségével tüzet lehet csiholni.
- Reszelő - felhasadt köröm kiigazítása, a megkeményedet bőrt is viszi, a Leatherman gyémánt oldalával élezni is lehet, a VIC reszelőjének vége körömpucolásra, a SOG reszelőjének a vége lapos csavarhúzó kialakítású, stb
- Kereszt / csillag csavarhúzó - benne van a nevében
- Lyukasztó ár - a neten kb 15 féle kihasználást sorolnak fel. Én ezzel csinálom a következő lyukat a bőr ővemen, mikor pár kg lemegy. De pl cipőfűzőt is bujtattam át vele a szűk lyukon.
- Műszerész csavarhúzó - a szemüveg csavarjának behúzására
- Fogófej - a hagyományos felhasználáson kívül, használható a forró tárgyak megfogására is. Erősebben meg tudok vele fogni bármit mint a puszta kezemmel. Multkor a tűt vezettem át pár keményebb anyagon. Mivel vékony a feje, a szűk helyekre is befér. A Power- Litre / Pint segítségével az akaratos kupakokat is sikerült meglazítanom. A villanyszekrényt is kinyitom a segítségével. A beragadt zárnál is könnyebben forgatja el a kulcsot.
A dugóhúzóval csomót is lehet lazítani. Madzag / paracord segítségével nehezebb tárgyakat is lehet a segítségével mozgatni.A hex bit befogókkal torx, imbusz, PZ, PH, lapos, stb fejű csavarok használatára is képessé teszik a multit. A góla fejekkel meg az anyákat képes meglazítani / meghúzni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Digitalpimp #12490 üzenetére
A Ganzo fogója képekben.
A sodrott vezeték szigetelését vágta át, nem magát a sodrott rezet.
És a drótból készült ruhaakasztó drótjával is meggyült a baja. Belemart, de át nem harapta.
Valahogy így kéne vágnia a rézhuzalt. Legalább.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #12492 üzenetére
Nehogy összevesszünk. Ha olyan fogó sérül, amin nem cserélhető a vágó él, az egész fogó bukta. A Victorinox esetében tuti. A SOG esetében az egész fej cserélhető, a Leatherman esetében meg 10 € a vágó él, és kényelmesebb is kicserélni. A Victorinox esetében, ha sérül, 130 € a bukta. A SOG esetében jóval olcsóbb, de ha sérül, még mindig drágább mint a Leatherman esetében. A LM vágóéle hosszabb, kényelmesebb vágni vele a hosszabító vezetéket, ha cserélni kell a dugót.
A LM pengéi elég jók. Sőt, a multik közül ritkán látni ilyet. És a többi szerszám is ki van találva. Nem mondanám le a LM termékeit. A VIC, SOG, Gerber multijai sem tökéletesek.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Digitalpimp #12490 üzenetére
A Ganzo kb nem vágta volna el. A tesztek szerint 3x akkora erő kell neki mint a Victorinox fogónak. De kipróbálhatom.
A sodrott vezetékkel gondja van a Ganzo multinak. Azokat a vékony rézhuzalokat már nem vágja el. Ezt már tudom.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #12488 üzenetére
Próbáld csak ki. Elég kemény drótból vannak azok az akasztók.
A Leatherman fogó élére (cserélhető) azt írják, hogy 154cm acélból készült. A SOG meg 420 -as acélt ír. A SOG csupán 53 HRc keménységet ad meg, a Victorinox 56 HRc keménységet. (A DeWalt, NWS 60+ HRc) A Leatherman fogójának a vágó éle meg cserélhető. És a legtöbb esetben ilyen kemény drótot nem vágunk vele.
-
FBLLMAG
senior tag
A DeWalt 1,7x -es áttétellel rendelkezik.
A multik vágnak mint az olló, a pengék egymás mellé csukódnak. A "hivatalos" fogók meg csípnek. A vágó élek szemben egymással szembe csukódnak. Az olló efektus végett szűkebben hatolnal az anyagba.Vannak Narex fogóim amik szintén vágnak mint az olló, és a vágóél kialakítása is speciális. De ezek jóval drágábbak.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12483 üzenetére
Nekem fél automaták vannak, oldalnyitással. Ezeknél szemölcs van a pengéken, és sötétben sem lehet eltéveszteni. 2 fajta. Az egyik könnyebben nyílik, ezért külön biztosító zár is van magán a késen (hogy a zsebben ki ne nyíljon). A másik kb 20° - 30° -os nyitás után aktiválódik.
A Leatherman bicskám, a C33 -as, penge - katapult nyitásrásegítővel rendelkezik. Ez nem rugós, mégis ugyanolyan gyors nyitást tesz lehetővé.
-
FBLLMAG
senior tag
Na kipróbáltam / megcsináltam a drót-ruhaakasztó drótvágó tesztet. Ez a drót a kerítésdróttól is keményebb lehet. Használtam célszerszámokat és multikat is (a Ganzo -t inkább kihagytam). Leírnám a tapasztalataimat.
A Dewal és a SOG fogók könnyedén csípte / vágta el a drótot. A festék sérült, és csak a festék.
Nehezebben (kb 2x -es erővel) vágták el a Victorinox és a Leatherman. A Victorinox SWISSTOOL nem sérült, a Leatherman viszont igen. Kicseréltem a Leatherman fogó vágóélét, így olyan lett mint új korában.
A NWS csípte el a legnehezebben a drótot, viszont ez sem sérült.
A képen maga a drót is ott van a SOG mellett. Valamint a sérült Leatherman vágóél is ott van. Kicsit "megharapta" a drót.
-
FBLLMAG
senior tag
Kicsit a saját szám íze szerint raktam össze a SOG Power Assisst multimat. Olló, sörnyitó, konzervnyitó, keresztcsavarhúzó, reszelő került bele (a rajtuk lévő csavarhúzókkal együtt). Pár alátét kimaradt. A nyitást nem zavarja. Lett 1 pici oldal irányú lötyögése, amit kis rásegítéssel érek el (hosszabb szerszámok), ez viszont engem nem zavar (ha zavarna, ott vannak az alátétek). Lényegében csak akkor érzem, ha fogom a multi nyelét és a hosszabb szerszámok (reszelő, keresztcsavarhúzó) végét mozgatom oldalra. Használat közben viszont nem érezni.
Így rásegítéses pengéket kaptam, a szükséges szerszámokkal. Ja a nyomaték áttételes fogóval. A penge alakja a LM FREE P4 -re hasonlít így ez is tetszik.
-
FBLLMAG
senior tag
Ez a probléma az olcsó multikkal. Többek között.
-
FBLLMAG
senior tag
A SOG Powerpint esetében a konzervnyitót meg kell élezni (utánna viszont ez is probléma mentesen nyit konzervet). Apróbb keresztcsvarhúzó van rajta, meg 1 műszerész csavarhúzó (pl. szemüvegen csavart behúzni). A konzer / sör -nyitókon nem alakítottak ki csavarhúzót. A fogó feje nagyon szélesre nyílik, így pl a beragadt palack kupakját is le lehet csavarni a segítségével. A fogó fejében itt is ki van alakítva a 1/4" -os hex bit befogó, így 1 készlet bittel nagyon sok oldalúvá válik ez is. Az ollójával körmöt lehet vágni, bár messze van a Victorinox ollójától. A kés pengéje 5 cm -es. Kajáláshoz, csomag kibontásához pont jó. A fogazott penge meg a kötelet, műanyag kötözőt viszi. A reszelője kevésbé harap (kb mint a 10 évvel ezelőtti Victorinox reszelője), de a körmöt azért viszi.
Apró, könnyű, nyári viselet. Ne nagyon olajozd be a fogó részét, mert túl könnyedén fog nyílni, akár a zsebben is (erre megoldás a PowerLitre).
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz milan26 #12393 üzenetére
Pár éve, hetekig nem tudtam megfenni anyu konyhakéseit. Ő vitte el élezni. Másnak jó lenne, engem viszont zavar, hogy az oldalsó mélyedésekre felhúzták az él vonalát. Azóta én simogatom a pengéket. 70 - 6000 szemcsézetségű, köveim, gyémánt, kerámia (akár drágakövekkel), bőr fenőim vannak.
És azóta a hagyma, paradicsom, paprika, alma, ..., aprításánál csak rányomja a pengét függőlegesen, és nem húzza - tolja. Néha szól, hogy most nagyon éles késre van szüksége, akkor tovább tart a procedúra.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
A Victorinox kések mellett multikat is gyárt. Jeleztétek, hogy a multikkal nincs taoasztalat. A Swiss Champ méretű (91 mm) bicskák a még használható méretet képviselik. A multik nincsenek legyengítve alumínium lapokkal. A szerszámok ismerősek lehetnek a bicskák világából. Kb ugyanaz a szint. A fogó feje VIC minőség. A kerítésdrótot is sérülés nélkül vágja (a LM fogóinak vágó éle sérül). A drótból készült ruhaakasztót is viszi. És a sodrott rézvezetéket is átvágja. Minden apró rézhuzalt. Csak a vágó éle rövid 1 kicsit és maga a fogó nem nyílik olyan nagyra mint a LM fogói, de a legtöbb esetben ezekkel lehet élni. Az X kialakítású Spirit nagyon kézbe simuló. A 111, 130 mm -es bicskáik persze hosszabb pengékkel (fűrésszel) rendelkeznek.
-
FBLLMAG
senior tag
A Ganzo a sodrott rézhuzalat nem vágja át. Sem a 3, 4, 5 eres vezetéket sem. Nincs saját csillagcsavarhúzója a Ganzo -nak, de a bitek között van. Ha csak ritkán használod, nem probléma. Viszont könnyen jár minden alkatrésze. Szóval nem rossz választás a Ganzo sem. Na honnan inspirálódott a Ganzo?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz lugosi #12288 üzenetére
A Leatherman nagyon jó. A SOG Flash MT felel meg a Skeletool -nak. Vékonyabb, D2 -es, sima élű pengéje van a SOG -nak, rugós kinyitás rásegítéssel. A fogó ebben az esetben is nyomaték áttételű. A csillag / lapos -fejű bit csupán 4 mm -es a Flash MT esetébeb. Ezek is hagyományosak. Ez a gyenge láncszem. Gyengébb mint a Skeletool. A klipsz a végére került, így süllyesztve hordható. A sörnyitó hagyományos. Az 50€ -ót nagyon megérte.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Intruder2k5 #12287 üzenetére
Húú de régi (valamikor a katonaság után) emlékeket idéztél fel bennem.
-
FBLLMAG
senior tag
Szia!
A Gerber esetében munkára a DualForce és a CenterDrive amik tényleg jók. Ezek 1/4" -os hex bit készletet kezelnek. Nekem ezek már túlságosan is munkára valók. A fogók vágóéle számomra rövid. Árban már elérték a Victorinox multijainak szintjét.
A Victorinox Swiss Tool és Spirit alapból 1 keresztcsavarhúzóval és 3 laposfejű csavarhúzóval rendelkezik. A fogó vágóéle rövidebb, így több vágásra vágja csak el a több eres vezetéket. A kerítésdrót viszont nem fog ki rajta. Ha a biteket is szeretnéd kihasználni, az +pénz, kb +40 € -ós kiadás. A Victorinox keményebb acélt használ mint a SOG.
A Leatherman főleg a saját bit készletére támaszkodik. Szerintem a Leatherman bitjei puhák. A fogó vágóél hossza rendben van. Cserélhető a legtöbb esetben. A Surge esetében a fűrész, reszelő is cserélhető.
A SOG PowerAccess sorozata (DELUX, ASSIST) van melóra kitalálva. 1/4" -os hagyományos bitkészlet jár hozzá. Összecsukott helyzetben a fogófej is be tudja fogni a biteket. A szárban is található 2 állású bitbefogó tartó szerszám (ez a PowerLock multinál is megtalálható). Csavarozáshoz a SOG esetében is a bit fejek a fő szerszám, de szükség megoldásnak a multik keresztcsavarhúzóval és 4 laposcsavarhúzóval is el vannak látva. A fogó vágóél hossza megfelelő. Maga a fogó, nyomaték áttétellel rendelkezik. A SOG készül a legpuhább acélból, de ennek hátrányát nem tapasztaltam még.
A Ganzo is jó lehet. Nekem a G301-H van meg. A keresztcsavarhúzót kihagyták, és a laposfejűből sincs sok. Na ez hagyatkozik igazán a bitekre. A fűrésze rövid, ahogy a fogó vágóéle is. Vezetékek vágására nem ideális. A sodrott vezetékkel is meggyűlik a baja. A bitbefogója 1/4" -os bitekre van kialakítva, de nem a mindenhol kapható fajta (mint a SOG), hanem vékonyított mint a Gerber / Leatherman keresztcsavarhúzóra húzható bitbefogója. A Ganzo 440C acélt használ. A zára 35 kg terhelést bír. Ezzel viszont jól teljesít.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12261 üzenetére
A Mikov sem ma kezdte a bicska gyártást. Valamikor 1800 előtt keletkezett a gyár, Csehországban. A régi halas késeket is Ők gyártották. Ma már minőségi acélokat használnak. Az a tőr 56 HRC keménységgel rendelkezik. Az oldalukon a az acél anyagát is megtalálni.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz milan26 #12248 üzenetére
Kicsit belegondolva, a Victorinox a Svájci hadseregnek szállít be, a Német hadseregnek is gyártanak, valamint a Brit SAS is kap Swiss Tool -okat. A Navy SEAL beszállítója a SOG. Az USA hadseregébe a Gerber és a Leatherman is szállít be. Nem hiába, a hadsereg tud fizetni.
Ha a Magyar bicskák is kapnának több 10000 db -os megrendeléseket, mindjárt más áruk lenne.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz milan26 #12246 üzenetére
Mind kicsit más. A Victorinox esetében látszik, hogy több mint 125 éves cég. Nagyon precíz, átgondolt.
A Leatherman elég fiatal. Talán a legfiatalabb a 4 top cég közül. Lassan fejlesztget ez is. Az anyagfelhasználás viszont toppon van. Gyémánt, jobb acél, stb. 25 éves gari (a többinél életfogytig). Méretéhez képest elég nagy penge (2 irány van náluk EDC / munka). A fogó vágó élei cserélhetők (kb 10 €).
A SOG a Vietnámi háborútól létezik. A hadseregnek fejleszt azóta. A fogókat a 90 -es évektől. A leggyengébb acélt használja, de technikai fejlesztésekkel (nyomatékáttétel fogónál, dugóhúzónál, rugórásegítéses nyitás, nagyobb fogak a fűrésznél, más szögek, stb.) Bár maga az acél gyengébb, mégis nagyságrendileg ugyanazt bírják mint a Victorinox, Leatherman termékei. Kicsit nehezebbek, nagyobbak, de kényelmes a használatuk, és jóval olcsóbbak mint a Leatherman, Victorinox termékei.
A Gerber sem most kezdte. Valahol a 2. világháború után indult. Fejlesztések tömkelege. Talán Ők termelték ki a legtöbb fajta multit. Olcsótól a drágáig mindent gyártottak. G.B. túlélőnek is gyártottak pár terméket. Nekem nagyon tetszenek a termékeik, bár a kicsúszó fejű multik nem annyira jönnek be. A pillangó nyitásúak, szerintem, szépek (és azért használhatók is). Majd lövök képeket, hogy hol a látható probléma. A nemlátható a zár, ami műanyag. Fele annyit bír mint a másik 3 gyártó zárja. A fogó vágóélei több termékükön cserélhetők. Ezek 2 - 3 oldalasak.
A Ganzo zára 35 kg -ot bír, szemben a top gyártók 25 kg -ával. Ez a gyártó viszont sok más dologban alul teljesít a top gyártókhoz képest. És kb kell is a 35 kg a zárakhoz. Pl az ugyanolyan vastag szeg elvágásához 60 kg kell a Ganzónak, míg a top gyártóknál a 20, 21, 22 kg is elég. Szóval a használat közben marad le a Ganzo, de a többi olcsóbb gyártó is.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12228 üzenetére
Tegnap a havernál gyors hibakereséshez a balta nem lett volna jó. Már fél napja kereste a problémát. Öreg még alumínium vezetékes ház. 3 fázisá dugókat is kellett cserélni (16 /32). Mikorra hozta a blankoló fogót, csípő fogót meg a csavarhúzókat, addigra végeztem.
A pumpa volt a hunyó. Sajnos.
A kertben menj neki baltával a száraz ágnak a gyümölcsfán. Nem biztos, hogy jó ötlet. Nagyobb kárt csinálsz mint hasznot. A fűrész pontosabb. És ha csak 1, 2 ágról van szó, nem megyek 50 + 50 m -t a fűrészért a műhelybe.
Mindig nálad van az a balta, kombinált fogó, csavarhúzók, sörnyitó, konzervnyitó, olló, lyukasztó ár, stb.? A multi 220 - 270 g az oldalamon. Mindig ott van.
Baltával nehéz a forró bögrét elvenni a tűz széléről. Túrabotot is pontosabb a fűrésszel lemetszeni. Sonkát, szalonnát, paprikát, paradicsomot, kenyeret, a multival is tudok szeletelni. Mini baltám nekem is van. 500 g -nál nem lehet nehezebb, ha túrázol. 10, 15, 20 cm átmérőjű fákat meg inkább valami rendesebb fűrésszel aprítok.
A héten a TORX25 -ös csavart hogyan csavaroztad volna be? (Erről írtam pár napja.) Hazaugrasz a szerszámos ládáért. Vagy hívnál szerelőt, mert nem hagyhatod el az irodát. 2 csavar tartja az ajtóban, 1 a kilincset, 1 csavar pedig a zárat. 4 csavar ki, 4 csavar be.
-
FBLLMAG
senior tag
A Parkside multija egészen használható 1999 Ft (5 €) áron. A csavarhúzók egészen jól használhatók. A fűrész, reszelő gyengébb, rövidebb, ettől független, működik. Sodrott vezetéket még nem próbáltam, de az egyszerűbb dolgokat vágja a fogó. Az éle rövidebb, de ezért a pénzért ne panaszkodjunk. A pengét meg meglehet élezni.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
A LIDL -ben 5 € -ért most csütörtökön lesz Parkside multifogó. Nálunk. Kipróbálom ezért a pénzért mit tud nyújtani. Nem hiszem, hogy megközelítené a Leatherman, Victorinox, SOG, Gerber termékeit.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12201 üzenetére
Ez így van. Az első Leatherman, Victorinox fogóim 20+ évesek. A ház lecsupaszításánál már a Surge is munkába volt fogva. Írtam már, hogy nehezen fértem hozzá a szerszámaimhoz (ágy, sütő, konyhabútor volt a munkaszekrény előtt). További szerszámokat meg nem szerettem volna vásárolni (Narex, NWS, Dewalt, Stanley szerszámaim vannak). A melósokat magukra hagyva, máris javítani valót csináltak. Hosszabítót sokszor kellett javítanom (fogó, csavarhúzó, kés meg van a multikon). Kertben elfakad a locsolócső, drótkerítés javítása, elszáradt ág levágása, vagy csak alma, körte, barack, szilva felvágása, jól jön a multi. Túrán, túrabot vágása, tábortűz mellöl a forró bőgre elvétele, a héten az üzletes leányzónak segítettem az ajtózár cseréjénél (torx csavarok). Szóval jó ha kéznél van ilyen apróság.
Sima kés, fogazott kés, reszelő, fűrész, konzervnyitó, sörnyitó, olló, 2, 3, 5, 6 mm -es lapos csavarhúzó, keresztcsavarhútó, lyukasztó ár, vonalzó, kombinált fogó megtalálható ezeken a multikon. A SOG a 1/4" -os hagyományos hex bit készletet is képes kezelni. Imbusz, torx, philips, lapos csavarok, de a különböző méretű gólafejeket is képes kezelni. A SOG PowerLock 75 €, a PowerAccess Deluxe a bit készlettel együtt 80 €. Mindig kéznél van 1 szerszámosláda +kés. Megéri?
A ROXON legújabb multija cserélhető szerszámokkal rendelkezik. A PowerLock esetében is lehet vásárolni kiegészítőket. 3 féle penge közül lehet választani.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz gyapo11 #12195 üzenetére
Leatherman -tól, Victorinox -tól, több is van. Meg van Gerber is pár, meg Boker, meg ... .
Így nem tűnik soknak.
"Ki lát el 1 hétig?" - Természetesen apránként összejött.
Egyébként nagyon hasznos dolgok. Pláne ha segíteni tudok az üzletes leányzónak valamit megjavítani.
-
FBLLMAG
senior tag
Hétfő. Leatherman nap.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz busman #12139 üzenetére
A nagyobbak tok felfogatása klipszes. Így nyáron is hordható mind. A FREE P4 -est sem hordom zsebben, pedig az klipszes. Inkább a FREE K4, FREE T4, C33 -as, Wingman kerül a Leatherman -től zsebre akasztva a zsebbe. Ugyanígy hordom a SOG PowerPint, PowerLitre, Flash MT multikat. A Power Assist, PowerLock tokjai klipszesek (a PowerAccess Deluxe és a PowerAccess Assist is belefér), így a madzagos rövidnadrágra is felcsíptethetők ezek a tokok. Valamikor a Juice -nek volt klipszes tokja a Leatherman -tól.
Jó a Leatherman, VIC, de a SOG sem rossz. A SOG olcsón jó. A SOG reszelője kevésbé harap, de a fafűrész jobban. A fogak hosszabbak. A fogó feje 2x -es erőt ad, de a fogó szára gyorsabban nyílik. Hosszabb a vágóéle a fogónak, így 1 vágásra átvágja a vezetéket. Semmi hűha, de használható. A PowerLock szerszámai cserélhetők, megvásárolható minden hozzá. A PowerAccess Deluxe tokkal, bitkészlettel együtt 80€. A Leatherman, VIC esetében, 160€ nem biztos, hogy elég ugyanerre. És a pengenyitás pár SOG multin, bal kézzel a jobb oldalon is kipattan. Nem szükséges felcserélnem a pengéket.
Szép fixek.
-
FBLLMAG
senior tag
Pár SOG multifogó beszerzése után, nagyon megkedveltem ezt a gyártót. A jó ára mellett egészen jól használhatók. Mindegyik fogója nyomatékáttétellel rendelkezik. Pár pengéjé nyitásrásegítéssel bír. A Flash MT pengéje D2 acélból, cryo eljárással készül. A PowerLitre / PowerPint 5 cm -es, a Flash MT 6 cm -es, a többi 7 cm hosszú pengével rendelkezik. Úgy néz ki, hogy a félig fogazott pengéket sem fogom lecserélni (pedig 10€ -ért lehetne sima pengét rendelni hozzájuk).
Míg a Leatherman Skeletool CX 110 €, addig a SOG Flash MT multimat sikerült 55 € -ért beszereznem. A SOG pengenyitást segítő mechanikával rendelkezik. 4 mm -es bit foglattal rendelkezik (és 1 db, kereszt + lapos, kétoldalas csavarhúzó bittel is). A sörnyitó megvan a SOG -on és a Leatherman -on is. Nekem valahogy jobban tetszik a SOG. A Leatherman -t eladtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest