- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
petipetya #10619 üzenetére
Köszönöm neked is és "gyapo11" nek is , akkor marad a gyémánt !!
Idáig mindég el vittem köszörűltetni és le fenetni a késeket , de sajnos le öregedett , betegedett a bácsi és más nincs itt a környéken , vagyis vannak de elég mekmesterek
Megrendeltem és majd meg írom a tapasztalataimat rólla !! -
válasz
petipetya #10619 üzenetére
A gyémántos élező nagyon bevált nekem is, viszont én újabban teljesen leszoktam a bőrös fenésről (kivéve a borotvakésemet). Egyszerűen feleslegesnek érzem a finom borotvaél kialakítását a késen, és a mikrofogazat hiánya sokszor egész egyszerűen kontraproduktív is. Ha nagyon finom élt akarok, akkor az 1000-es kő után 3000-es, és ha nagyon-nagyon finomat akkor még a 6000-es, de ezt is csak akkor, ha nagyon nem tudok mit kezdeni az időmmel
általában nem szükséges. A legtöbb késemnél a spyderco sharpmaker finom köve bőven elég befejezésnek.
-
BloodRay
veterán
-
H-Zol
senior tag
válasz
petipetya #10403 üzenetére
Neked is köszönöm !
Most nézem , hogy 1500 as kő külön nincs nekik , akkor veszek hozzá egy 600 ast és majd látom, hogy , hogy kopnak!
A beállítást majd ha itt lessz élőben eszelek rajta , a telefonra már le töltöttem egy szögmérő appot !
Majd beszámolok rólla , hogy , hogy boldogulok vele !! -
FBLLMAG
senior tag
válasz
petipetya #10329 üzenetére
Egyébként gondolkodok a WorkSharp pivot rendszerű (követi a penge élét), gyémánt / kerámia élező készletén. Most 30% kedvezményt adnak rá. Gyorsabb, nem kell 10+ percre vízbe raknom. Minek a bárd, ha a séfkés is viszi a csontot (a bárd meg a zöldet). A 17° pedig megvan mind a 2 élezőn.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
petipetya #10316 üzenetére
A Spirit az X kialakítása végett (olyan mint a homokóra) nagyon kényelmes (a szerszámok lekerekítettek, minimális lépcsős kialakítással, mintha domború lenne a szerszám), és biztonságos fogást biztosít. A 3 közül ez a legkényelmesebb nekem.
A Charge estében a G10 markolat, és szerszámok többsége belülre került. A fűrész, reszelő is elsüllyed a markolatban. Csak a 2 penge emelkedik ki részben a markolatból, ammi nem zavaró. A pengét kinyitva, a mutató ujj bekerül az erre kialakított mélyedésbe, stabilabbá, biztonságosabbá téve a fogást.
A FREE P4 esetében 1 síkban vannak a szerszámok. Mind a 2 oldalon. Csupán a sima leélezésű penge áll ki kicsit. A szerszám két oldala domborított alu borítást kapott. A penge nyitott állapotában, itt is előkerül a mutató újnál az a rész, ahova besüllyed a mutató ujj. Így ennek a fogása is kényelmes, biztonságos.
Nyilván elmaradnak a VIC Delémont gumis markolata mögött (amivel 1 teljes disznóvágást végig vágtam, segédként), de ezekkel nem szoktam fél napot aprítani. Vannak helyzetek, precíz, erős vágásoknál, mikor jobb ha a penge közép elhelyezésű, de ez viszonylag ritkán történik meg velem. (Ekkor a Leatherman K4 lapos, széles markolat háta sokat segít.) Akár kajálásnál, akár szerelésnél (ilyenkor nem tenyérben, hanem az ujjaimmal fogom a kést, így vezetem szembe a hüvelyk ujjal a pengét) ez a laposabb, magasabb kialakítás jól jön. Amerre mutatnak az ujjaim arra mutat a penge is. De mint írtam, markolatra is foghatók. (Emlékeim szerint az olcsóbb multik amiknél nincsenek eldolgozva az élek. De a Gerber is okozott vérhólyag sérülést nekem. Ezért is nem használok már Gerber -t.)
A SOG kialakítása is a LM -re hajaz.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
petipetya #10258 üzenetére
bocs a hülye kérdésért, de mi az a "mivel csak hegy fent állásban viselhető"?
ha clipen zseb szélére van rakva, akkor a kés hegye lefele mutat.de most kézbe fogva figyeltem a fogásom, és a 3 csavar helyén van a mutató ujjam. valószínűleg igazad van, hogy ha másfajta clip lenne rajta, akkor nem lenne stabil a fogásom kinyitásnál.
-
egykettő
aktív tag
válasz
petipetya #10099 üzenetére
Az volt a cél, de a borotvaéles késeknek sajnos valahogy gagyi volt markolata (pl spyderco byrd) vagy lötyögött a pengéje és 20knál nem nagyon akartam többet költeni ami eléggé lelimitálja a lehetőségeket sajna. Abba nem gondoltam bele hogy milyen kockázatai vannak a késélezésnek, azt gondoltam, hogy a BPn simán találni hozzáértőt.
xcvbxcvb: igen, de előtte lehet hogy egy hatori hanzo késélező tanfolyamra kellett volna befizetnem
H-Zol: én az itthoni konyhai késeim egy [ilyennel] szoktam megélezni meg is vagyok vele elégedve de nem tudom ezzel a bicskával mit művelne, inkább fizetnék egy profinak az élezésért.
OFF: Hamarabb kellett volna itt PHn rákeresni erre a topikra.
-
Lev Abalkin
tag
válasz
petipetya #9901 üzenetére
Bellroy Card Pocket, pl. innen: [link]
Nem olcsó, viszont elfér benne külön zsebben 8-10 kártya, papírpénz harmad- vagy negyedrét hajtogatva, másik zsebben meg pár érme. Nekem mániám a minimalizálás, pénztárcában is.
Mióta van egy fekete meg egy karamell színű, megszűnt a nézegetés, rendelgetés az Ali-ról, meg innen-onnan...Szóval elsőre ezt kellett volna vennem. -
válasz
petipetya #9847 üzenetére
Éppen abban vagyok, hogy csinálok magamnak vágódeszkát, fából persze. Nem nagyon akarom túlbonyolítani, lesz amilyen lesz, legalább kipróbálom magam ebben is (eddig csak kanalat csináltam fából). Egy szintetikus olajjal tervezem kezelni a kiszárított fát, kíváncsi vagyok rá, hogy hogy sikerül. Szerintem aki hozzáfér fához, próbálja meg, nem feltétlenül kell ezrekért boltit venni, és időtöltésnek is jó, míg az ember megcsinálja. Legfeljebb nem sikerül, de addig is tanultam valamit.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #9847 üzenetére
Nekem 3-féle van. Fa, nem tudom milyen fajta, nem látszik ragasztottnak, nem megy a mosogatóba, használat után szárazra törlöm. Kb. 20 éves, fölvett egy enyhe ívet teljes szélességében, ellenben a fölső fele mégis kádas a használattól, tehát alul az ívtől, felül a használattól nem lehet rajta síkban vágni. Bambusz, nem áztatom csak törlöm, ragasztott, talán Auchanból 15 éve, kevesebbet használom főleg a nagyobb méretű zöldségekhez, állapota jó. Műanyag, 23 éve örököltem, legtöbbet használom, mosom is mert ezen mennek a húsok. Nekem tökéletes, a dörzsis szivaccsal lejön minen róla, sík, örök élet. Valamikor tizenpár éve néztem boltban nagyobbat, akkor 6000 volt a profi konyhai vastag és nagy műanyag deszka, ha van hely tárolásra és az asztalon is, akkor olyat ajánlok, szerintem még az unokák is tudják használni.
-
Fred23
nagyúr
válasz
petipetya #9796 üzenetére
Itt a konkrét helyzetben az van, hogy a Vanax minimum 1 hrc-vel mindenképpen le lesz maradva a másik kettőtől. Nála, amennyiben a cél a maximális keménység (és ez egyéb tulajdonságok romlásával jár) ,akkor is megáll a vége 62 hrc-n, jellemzően pedig 59-60 hrc-re lövik be (okkal), amit egy átlagos konyhakés is simán tud hozni mondjuk 14c28n-nel, töredék áron, és az éltartást leszámítva ugyanolyan jó is lehet azonos leélezés, élszög, stb. mellett.
A MagnaCut-ot és az M390-et jellemzően 61-63 hrc-re edzik, és még fölé is lehet menni, ha valaki a maximális keménységre gyúr. Vagyis a Vanax egy szuper általános acél jó éltartással és kábé hibátlan rozsdamentességgel, de horror áron, és egy 15k-s konyhakés keménységével. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #9747 üzenetére
Valószínűleg igen, szűk a kapacitása, jó a termék, sokkal többen akarják megvenni mint amennyit gyártani tud. Viszont ha olyanok is hozzáférnének az információkhoz, akiknek nincs fb accountjuk, lehetséges, hogy akadna köztük olyan is, aki többet is hajlandó fizetni egy bicskáért, és ez növelné a mester profitját. Ezért kontraszelektív, hogy csak a fb-on érhető el. És lehetne pl. úgy is rendelést rögzíteni, hogy minél többet fizet annál előbb kapja meg a terméket, sokan hajlandók azért többet áldozni, hogy előbb jussanak hozzá a kinézett késhez.
-
-
csibe1
addikt
válasz
petipetya #9734 üzenetére
"No.2. "Segítenétek beárazni?"
És betesz valami 40 éves, rozsdás, szarráfent valamit..."
Igen, a jófogáson is bele lehet futni ilyenekbe. Pár hete fejesgörbéket nézegettem, és a guggli kidobta a jófogást is, gondoltam megnézem mit találni.
Na ott aztán volt minden, a penge fele elköszörülve, szanaszét karcolva...
Ráadásnak még pénzt is kértek értük, pedig max a kohóba vittem volna az összeset. -
daninet
veterán
válasz
petipetya #9579 üzenetére
Azt aliexpress késekről mintáztam. https://a.aliexpress.com/_m0WS2QG
-
-
petipetya
nagyúr
válasz
petipetya #9439 üzenetére
A flipperes nyitás előnye pedig a higiénia. Például fel van kockázva a kenyér, kolbászkarikák és egy kis paradicsom egy légmentesen záródó ételhordóban. A bicskát a flipperrel kicsapva meg is lehet kezdeni a kajálást, elég csak a remélhetőleg tiszta pengére felszúrni a falatokat, és így nem kell hozzányúlni a kajához koszos kézzel.
-
BloodRay
veterán
válasz
petipetya #9408 üzenetére
Gratula! Nagyon szép az is!
Bár "elrontottad a licit-játékot".
Megkérdeztem előtte Robit, hogy licitáljak e vagy az enyém is várható?Szerencsére szólt, hogy a hónapban meglesz.
Jól jártál amúgy, ha az enyém nem lett volna rég folyamatban tuti lecsapok én is az egyikre. -
válasz
petipetya #9269 üzenetére
A bicska hegyét belevágom a konzervtető szélébe. Aztán a penge hegyét nekitámasztva a konzerv belső oldalának (ott lesz a penge forgáspontja), a pengét lenyomom. Vág kb 1 centit, felemelem a bicskát a pengét odahúzom a vágás végéhez és ismétlem a mozdulatot. Kicsit hasonlít a nyeles konzervnyitós mozdulathoz. Csak annak van kapaszkodója a konzerv peremébe, itt a bicska hegye kapaszkodik bele a konzerv oldalába.
-
válasz
petipetya #9207 üzenetére
Megnéztem azt a kést, és bármelyik étteremben? Hát, legfeljebb egy talponállóban, vagy egy kemping büféjében. Nagyon, nagyon max egy kis családias kockás terítős étterem eldugott sarkában, de színvonalas étteremben ez a bicska egyszerűen prosztó hatást érne el, pláne egy fine dining étteremben. Kb olyan hatása lenne egy színvonalasabb étteremben mintha egy black tie társadalmi eseményen műszakban levő vájárnak öltözve jelennél meg szénporral az arcodon.
Sőt egy bizonyos éttermi szint felett szinte bármilyen bicska elővétele minimum elefánt a porcelánboltban. Szerintem összességében az éttermeknek csak egy kisebbik szegmensében nem visszatetsző bicskát elővenni, pláne nem egy olyan jellegűt, amit te írtál. -
-
válasz
petipetya #9164 üzenetére
Is-is.
Nem olyan könnyű elszakadni attól a bicskától amit 40 évig használtam. Mindkettőt hordom a melóba is.
Van előnyük és hátrányuk is. Étkezéshez jobb a fejesgörbe. Sokkal kevesebb ételmaradvány ragad a pengéjére, kevésbé koszolódik mint a Buck. Ez a Buck pengéjének a texturája miatt van. Nem polírozott sima acél, hanem mikrobarázdált. Ami nagyon jól néz ki, de szó szerint minden ragad hozzá, a pici barázdák miatt elég nehéz tisztán tartani a pengét, hogy ne legyen foltos. Farigcsáláshoz, vagdosáshoz, keményebb igénybevételre viszont sokkal jobb mint a fejes. -
-
törölt tag
válasz
petipetya #9079 üzenetére
Én is ki akarom próbálni csak attól tartok, hogy ha túl nagy a bumszli rajta és rászorít az ember a bicskára azzal, hogy kijjebb került a zár mechanika akár be is csukódhat a penge. Én inkább azon gondolkodtam, hogy vagy barázdálttá tenni a felületét, hogy jobban kapaszkodhasson bele az ujj, vagy fémből egy 1-2 mm-es hasonló de kisebb bumszlit rácsavarozni amit mutatsz de középen kivájva, tehát egy mélyedéssel a közepén. Az ujj mintájára szabva egy ergonómikus peremet képezni neki, valamint a markolaton a szemben lévő oldalán egy gömb fejű Dremel fúróval szintén egy enyhe mélyedést kialakítani, mintegy a csippentő mozdulatnak megágyazva.
-
-
BloodRay
veterán
válasz
petipetya #9001 üzenetére
Én se sajnálom a Sebenzát se használni, de ettől még van helyzet, hely ahova nem azt vinném magammal hanem valamit amit nem sajnálok mégannyira se, akkor se ha elhagynám, eltulajdonítanák.
Meg persze különböző alkalmakra különböző darab ahogy előttem is írták, nálam is kicsit olyan mint egy ruhadarab. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #9001 üzenetére
Kifejezetten szeretem, ha egy eszközön látszik a használat, persze csak akkor, ha hibátlanul működik. A csittifitti vitrinszökevények nem az én világom. Ha veszek új valamit, akkor persze újnak látszik mert az, de ez hamar elmúlik ha használom. Ha meg nem használom, akkor nem is látom.
-
jozsi252
veterán
válasz
petipetya #8953 üzenetére
Xsharp fejsze- és késélező 1000601
LAMART LT2058 Késélező 3az1ben edge
Akkor volt még olyan ami csettegő néven futDe ez a Work Sharp MK2 tényleg hozza azt amire számítottam, sőt még talán többet is. Egy nagyon szar kést is pár perc alatt borotva élessé lehet varázsolni. Ha meg csak szimplán a már élezett késeket kell kicsit meghúzni akkor késenként max 1 perc darabonként, de lehet hogy még sokat is mondok. Nagyon régóta kerestem ilyen élezőt ami ennyire jó, és úgy néz ki hogy sikerült ráakadni. Nem mondom hogy olcsón, mert nem volt az, de nagyon jó utána dolgozni a borotva éles késekkel.
Ha nagyon sok pénzem lenne erre a célra akkor lehet hogy ezt vettem volna -> Wicked Edge Pro-Pack III sharpening system de ez sokszorosa jelen állás szerint annak amit rászántam erre a célra. Plusz ez már tényleg professzionális célra van. Bár a tesztek alapján ezzel nagyon nagyon élesre meg lehet fenni a kést.
De nekem az MK2 élezési képessége is több mint tökéletes.
-
jozsi252
veterán
válasz
petipetya #8850 üzenetére
Köszönöm a tippeket!
Majd kipróbálgatok egy kettőt, de mindenesetre maximálisan meg vagyok elégedve az élezővel, hozza azt amire számítottam! Igaz hogy nem egy olcsó dolog, viszont ha gyorsan kell szarból várat építeni arra tökéletesen megfelel. Illetve ha már olyan kést élezek vele ami találkozott ezzel az Work Sharp szalagos élezővel, akkor mivel az élszög már ki van alakítva, elég oldalanként 2-3 húzás a 220-as szalaggal, plusz mondjuk 5-5 a 6000-es szalaggal, és tökéletesen éles kést kapok újra.
Nagyon sokat vacilláltam rajta hogy megvegyem-e mert tényleg nagyon drága ennyi pénzt kiadni egy élezőért, de utólag egyáltalán nem bántam meg. Nagyon szépen hozza azt amire kitalálták.
Biztos van aki bele tud kötni ebbe a szalagosba hogy mondjuk fenőkővel élesebb kést csinál, több lehetőség van élszögre, meg stb.. de nekem ez is megfelel, úgyhogy bárki szeretne venni maximálisan tudom ajánlani. -
törölt tag
válasz
petipetya #8852 üzenetére
Én a legkisebb ecsettel (művészellátó boltokban kapni kb. 3mm a kefe) kenem fel az olajat az alátétekre, pengére, forgócsapra. így sosem folyik oda az olaj ahová nem való.
Attól még persze koszos lesz pl. a kopásból adódó bronzrészecskéktől, portól. Csak az olaj folyás miatt írtam. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #8850 üzenetére
Ilyen részletesen én nem szoktam vizsgálni, tkp. az nem érdekel, hogy a papírt hogy viszi. Azokat vágja jól, amikre használom. Pl. ha bármilyen vágóképességi vizsgálattal megnéznénk a hámozó késemet, az mindegyiken elbukna, olyan tompa. Több éve nem éleztem, és a krumpli, karalábé, sütőtök stb. hámozás elég gyakori. Biztos nagyobb erő kell pl. az alma hámozásához, de az nem számít, hogy 1 vagy 2 N, sokkal fontosabb, hogy nem vágok a kezembe és takarékosabb a hámozás, mert ha éles késsel csinálom, az néha beleszalad az alma húsába. Így viszont elég jól lehet követni az alma vonalát, és szép vékony héjat tudok leszedni róla.
Természetesen ilyen éllel egy nagyobb késsel képtelen lennék átvágni egy sütőtököt, esetleg kalapáccsal ütve a pengehátat.
Ez is azt bizonyítja, hogy nem csak többféle kés kell, hanem az élezésben is meg kell találni minden késhez az ideálisat. -
jozsi252
veterán
válasz
petipetya #8833 üzenetére
Nem tudom hogy észre lehet-e venni hogy mondjuk 15-17 vagy 20 fok van beállítva? Vagy hogy pár fok olyan sokat számít-e normál konyhai körülmények között.
A gép amúgy megjött és az első tesztek megvoltak. Maximálisan meg vagyok vele elégedve! A használati azt írja hogy 5-5 húzás kell a 220-as szemcsével rendelkező szalaggal, illetve ugyanannyi a 6000-es szalaggal. A legszarabb késsel így tettem de nem lett tökéletes. Viszont utána vettem egy hasonló szar kést, ott 10-10 húzás volt, majd a 6000-es szalaggal 5-5, és a kés hibátlan lett!
Szóval nagyon jó vételt volt, és nem kellett 5 késnél 1 órát felette ülnöm hogy jó legyen. A netes tesztek alatt mindenhol papírt vágtak hogy mennyire éles, érdemes más tesztet kipróbálni hogy milyen a kés? Vagy ha a papírt könnyen veszi akkor hibátlan?
Volt egy hosszú szeletelőkés ami nem volt annyira életlen, de volt benne 2-3 csorbulás, viszont összesen 10 húzás 220-as szalaggal, plusz 10 a 6000-es szalaggal, hibátlan lett utána az éle. Nem olcsó, nagyon nem, viszont nagyon jó éles lesz a kés, és nem kell hozzá olyan tudás ami egy fenőkőhöz kell pl. Vagyis nem feltétlen tudás hanem odafigyelés. -
petipetya
nagyúr
válasz
petipetya #8677 üzenetére
Topic társ kérdezte priviben, itt is megosztom az eddigi tapasztalataimat vele.
Kontra:
- Időbe telik a használata, nyilván a fenés a leggyorsabb, majd az élezés következik, végül az élszalag változtatás a leghosszabb. Persze a legutóbbit csak egyszer kell megcsinálni.
- Bicskánként más és más pózban érdemes beszorítani, ezt például mindegyiknél lefotózom, ahogy szerintem jó. A fene fog rá emlékezni legközelebb.
- Victorinox pengéje túl szűk, erre még ki kell találnom valamit, mert nem akarok emiatt kiegészítő szettet is venni.
- Nincs rögzítés, használat közben egyik kézzel fogni kell a masinát. Persze nehéz, szóval nem csúszik el. Itt-ott nyikorog is, de az sem számít.Pro: minden más
- Könnyű használni, a 3 durvaságú kő adja magát, nem igazán kell gondolkodni rajta, hogy melyikkel simogassam a pengét.
- Ha csak fenésről és élezésről van szó, akkor az hamar megvan, max. 20 perc bőrözéssel együtt.
- 15-től indulva fokonként be lehet állítani az élszöget, ez hatalmas előny. Hiába írják a topicban azt a 20-25 fokot, nálam például a Spyderco 17 fokon nagyon jó vágógép lett. Ha sűrűbben kell fenni, akkor megfenem, ennyi.
- Egy gomb benyomásával könnyedén megfordítható a penge, szóval elég egyszer beszorítani az elején, utána már bármikor hozzá lehet férni a penge mindkét oldalához. Ez jó, mert a fenések vége felé lehet finomítani: például hérom húzás az egyik oldalon, fordítás, 3 húzás a másikon is. Utána ugyanez két húzással oldalanként, majd egy húzással mindkét oldalon, és végül jöhet a finomabb kő, vagy a bőr.
- Könnyű tisztítani a köveket: a két durvábbat simán ronggyal, míg a kerámiát radírral - seperc alatt megvan.
- Laikusként, nulla tudással is tudom használni, annyira hülyebiztos, és adja magát. Abszolút megéri, jó szívvel ajánlom. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
petipetya #8833 üzenetére
20 és 25-öt írt, szerintem a 20 nem rossz konyhakésekre, de persze a 15 még jobb lenne a finom vágóélekhez, sashimi/yanagiba, nakiri/usuba pl. A bicskánál meg az a kérdés, hogy mire használja az ember, ha csak evésre, akkor mehet a 15, ha durvább csomagbontós használatra, akkor jó a 25 is.
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Steam Deck
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mobil flották
- Battlefield 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...