Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6101) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Kérdeztem és beszélgettünk a múltkorában itt a kaszakőről. Volt egy lepattant hegyű régi magyar bicskám (olyan 30+ éve vettem egy búcsúban, a gyerekkori bánásmód nem tett jót neki), gondoltam helyrehozom már így évek után. A kaszakőnél durvább felületű élezőm nincs itthon így azzal kezdtem. Próbáltam simán (szárazon), vizesen és olajosan is végül. A konklúzió az, hogy mindegy hogyan, csak szárazon ne, egyébként teljesen jól le lehetett vele szedni annyit a végéből, hogy újra legyen hegye és akkor már meg is éleztem. Megérdemelt annyit, jó kis kés, nem sok törődést kapott eddig, sőt inkább majdnem tönkre lett téve, most már újra jó.

(#6102) (ex)Cat


(ex)Cat
senior tag

Sziasztok
Nem tudom, mennyire illik a topicba a kérdés, de esetleg van valakinek tapasztalata, véleménye az Intersparban most akciósasn vásárolható villeroy and boch késekről? (a másik opció az IKEA-s szett lenne)

(#6103) petipetya válasza lugosi (#6101) üzenetére


petipetya
nagyúr

Szívesen látnék róla egy képet :R

"nincs rá lezsóidő"

(#6104) lugosi válasza petipetya (#6103) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Sajnos nem csináltam róla képet előtte, a hegye az lekerekedett inkább, mint letört, szerencsére meglepően keveset kellett csiszolni az elejéből, hogy ez eltűnjön:

[kép] [kép]

A gyerekkori élezés nyomai is látszódnak rajta, majd egyszer ha úgy jobban ráérek és lesz kedvem akkor egy kicsit megpolírozom.

(#6105) petipetya válasza lugosi (#6104) üzenetére


petipetya
nagyúr

Szerintem a fotók alapján teljesen rendben van. Ha a penge sem lötyög, akkor azt mondom, hogy korához képest jó állapotban van :C

Vajon a készítője Illés Mihály - Csongrád?

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#6106) csibe1 válasza lugosi (#6101) üzenetére


csibe1
addikt

"A konklúzió az, hogy mindegy hogyan, csak szárazon ne"

A kaszát is vizes kővel szokták élezni.
Azért nem semmi, hogy ilyen állapotban megmaradt a kés több, mint 30 évesen.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#6107) gyapo11 válasza csibe1 (#6106) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Amellett, hogy szerintem is vizesen vagy olajosan az igazi, én használok kaszakövet szárazon, és semmi problémám vele. Pontosabban a fogdosás az egyik gond, a kézről a zsír bele tud kötni a szemcsék közé, és utána már csak siklik a kés a kövön, nem csiszolja, van ilyen kövem, azon tapasztaltam. Másrészt szerintem nem lényegtelen az adott kő kötőanyaga, amit szárazon használok az elég porladós, így egyáltalán nem lép föl az eltömődés, inkább kiperegnek a szemcsék mintsem betömődjenek a fém részecskék a szemcsék közé.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#6108) lugosi válasza petipetya (#6105) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nem lötyög egyáltalán, nagyon feszes, a rugó a mai napig nagyon erős.
Valószínű, hogy ő lesz az.

(#6109) lugosi válasza gyapo11 (#6107) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"amit szárazon használok az elég porladós, így egyáltalán nem lép föl az eltömődés"

Az enyém is pont ugyanilyen.

csibe1: pedig ebben benne van a kiskamaszkor elővigyázatlansága és tudatlansága is a részemről, mai fejjel persze már nem úgy használnám, mint akkoriban. De igazából csak kopások és karcolások vannak rajta.

(#6110) Donki Hóte válasza (ex)Cat (#6102) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A Villeroy and Boch nem porcelán szanitereket gyárt? Nekünk egy szép fajansz budink van ettől a cégtől :U

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6111) (ex)Cat válasza Donki Hóte (#6110) üzenetére


(ex)Cat
senior tag

Gondolom több lábon áll, és jó eséllyel csak a nevüket adják ezekhez a késekhez, vagy a fene tudja.

[vivo]

(#6112) petipetya


petipetya
nagyúr

Megéri a felárat a Spyderco Hungarian Folder? Szerintem nem, ha egy huszasért van back lock zárral ellátott, akár micarta markolatú fejesgörbe is, bőrtokkal együtt. Ennyiért teljesen rendben van :C

"nincs rá lezsóidő"

(#6113) 66zio válasza petipetya (#6112) üzenetére


66zio
aktív tag

És a Spyderco replika 3800ft-ért? Nagyon gondolkodom rajta.

(#6114) petipetya válasza 66zio (#6113) üzenetére


petipetya
nagyúr

Ha valóban G10 / 8Cr13MoV, akkor simán megéri.

"nincs rá lezsóidő"

(#6115) lugosi válasza petipetya (#6112) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én kedvelem a spydercot mint márkát de az árából inkább magyar kést vennék ha ilyesmi kellene. Nem voltam oda idáig a hagyományos magyar késekért, de az elmúlt napokban a YouTube feladott 4-5 rövidfilmet (helyi tv-kben ment le) az ország különböző tájain élő késkészítő mesterekről, és annyira megfogott a hagyományos iparos mester szakma iránti elhivatottsága, hogy arra gondoltam hogy mindegyiküktől rendelek egyet-egyet csak és kizárólag eltenni, hogy legyen belőle ha ez a mesterség eltűnik vagy az idős mesterek nyugdíjba mennek, akkor legyen tőlük egy-egy darab. Lehet, hogy ez a magyar kés dolog a korral jön meg az embernél, nem tudom, de engem most fogott meg.

(#6116) petipetya válasza lugosi (#6115) üzenetére


petipetya
nagyúr

Meg kell rá érni.

"nincs rá lezsóidő"

(#6117) gyapo11 válasza 66zio (#6113) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Valószínűleg csak az egyezik meg, ami olcsón előállítható, a forma. Ha fontos az acél vagy a markolathéjak anyaga, a megmunkálás precizitása, akkor esélyes, hogy az eredeti jobb ezekben, a másolat meg gyatra. Viszont ha nem túl nagy az igénybevétel a használat során, akkor lehet egy olyan formájú kése az embernek sokkal olcsóbban.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#6118) vaakuum


vaakuum
addikt

Sziasztok!

Szerintetek a képen lévő késnek milyen pengeanyaga lehet? Ránézésre homályos szürke a penge, talán kékes árnyalatú beütéssel. Rozsdamentesnek tűnik, legalább is mióta megvan, még nem látta nyomát rozsdának rajta. Az élét is jól tartja, szét lehet vele szedni több jószágot is, mire fenni kellene. Nyilván nagy disznónál azért jobban kell rá figyelni. Nagyon szeretem, és meglepő módon egy katonai holmis boltban vettem valamikor igen régen, és nincs semmi adatom róla. Ötletetek lenne esetleg?

"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}

(#6119) Digitalpimp válasza vaakuum (#6118) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Az, hogy rozsdamentes, rá is van írva. Az acél meg akármi is lehet, az, hogy kékes, nem támpont igazán.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#6120) petipetya válasza lugosi (#6115) üzenetére


petipetya
nagyúr

Egy is elkísérhet életed végéig, hát még száz darab (most mondtam egy számot) :) Ez a Pájer féle Őrző konvex élezéssel (van holkerben is) eléggé tetszik. Ha túráznék, lehet ezt választanám egy feleannyiba kerülő Mora helyett.

"nincs rá lezsóidő"

(#6121) lugosi válasza petipetya (#6120) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Jónak tűnik nagyon. Erős, masszív késnek érződik kép alapján.

(#6122) Donki Hóte válasza petipetya (#6120) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Azért ne essünk túlzásba, a Mora az idén éppen 130 éve gyárt késeket. A 150 éve működő Sandvik acélgyártól veszik a késacélokat tonnaszámra, mindkét cégnek száz év feletti tapasztalata van az acélokkal kapcsolatban.

Minden tiszteletem Pájer Gyula úr iránt, de olyan helyre, ahová csakis egyetlen kést vihetek, sosem választanék egy laminált pengéjű Mora kés helyett egy kisipari körülmények között kovácsolt pengéből készült kést (már ha tényleg otthon van kovácsolva, mert a pontosan megjelölt 51CrV4 acélminőség nem arra utal, hogy otthon kovácsolták az acélt, hanem inkább arra, hogy sok "kézműves" kés mintájára ez is készen vett rugólapokból lett kiszabva).

Ha tényleg egyedi kést szeretnék, akkor vennék valami ilyesmi késpengét és magamnak csinálnék rá nyelet (fogantyút, markolatot, kinek mi tetszik ;] ).

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6123) MittuDomain_ válasza Donki Hóte (#6122) üzenetére


MittuDomain_
őstag

És egy kézműves higonokami?

Nem az alsó polcos 3e körüli (amivel egyébként én nagyon elégedett vagyok!), hanem egy komolyabb? Azt hova sorolnád?

Mondjuk ha valami túlélő túrára vihetnék egy kést, én sem ezt választanám, de igazából csak a lock hiánya miatt.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#6124) Donki Hóte válasza MittuDomain_ (#6123) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Olyan még sosem volt a kezemben, szóval nem tudok véleményt mondani :(

(A megfelelő lock hiánya amúgy nálam is kizáró feltétel, van az egyik ujjamon egy jó nagy sebhely, azt sok-sok évvel ezelőtt egy lock nélküli zsebkés okozta, azóta ha bicskát veszek a kezembe, akkor mindig az első dolgom azt megnézni, hogy a lock elég stabilan tart-e. Ha nem, akkor már teszem is le a kést :K )

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6125) gyapo11 válasza Donki Hóte (#6124) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Olyan még sosem volt a kezemben, szóval nem tudok véleményt mondani

Nekem volt a kezemben, és nem értem a japcsikat, hogy nem tudtak valami Opinelhez hasonló egyszerű reteszelést kitalálni. Így, hogy nyeklik-nyaklik, fogni kell a nyitó kallantyút használat közben is, számomra szinte használhatatlan kategória. Főleg hogy szeretem az éles kést, ez meg ráfittyed az ujjaimra oszt jónapot.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#6126) gyapo11 válasza MittuDomain_ (#6123) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ha egy 20 centis séfkéssel föl tudok kockázni egy hagymát, akkor enni is tudok vele. Nem vinnék kisebbet túrára se, ha esetleg vastagabb ágat kell elvágni egy bicska méretű eszköz az nem túl praktikus. Nem feltélenül séfkést, de kicsit vastagabb pengével és strapabíró markolattal akkorát.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#6127) Digitalpimp válasza gyapo11 (#6125) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

Én az elejénél kicsit összébb nyomtam a lemezt, így van egy kis tartása a pengének, nem esik vissza magától. Mikor meg vágsz vele, a kis fül ellentart, meg az ujját úgyis ráteszi az ember.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#6128) Donki Hóte válasza Digitalpimp (#6127) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Igen, aki CSAK kolbász és hagyma szeletelésére használja a kést, annak megfelelő az ilyen kés.

Én úgy vágtam majdnem le a mutatóujjamat, hogy a bicskával egy plusz lyukat szerettem volna csinálni egy jó vastag bőr nadrágszíjba. Lyukfúrás közben nyomni is kell a kést, meg forgatni is. Na, eközben csukódott vissza a biztosítás nélküli penge :Y

Gondolom, hogy a gyártó úgy hidalja át ezt a problémát, hogy kés megvásárlásakor te elfogadod az ASZF-et, miszerint vállalod, hogy csakis jobb kézben fogva, a hüvelykujjadat a biztosító pöcökre nyomva használod a kést. Ha mégsem így használnád, akkor minden felelősség téged terhel :P

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6129) csibe1 válasza Donki Hóte (#6128) üzenetére


csibe1
addikt

"Én úgy vágtam majdnem le a mutatóujjamat, hogy a bicskával egy plusz lyukat szerettem volna csinálni egy jó vastag bőr nadrágszíjba."

Azt lyukasztóval érdemes csinálni, ha nincs akkor felizzított 60-as vagy 100-as szöggel.
Bicskával tuti nem állnék neki.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#6130) Donki Hóte válasza csibe1 (#6129) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A tanács remek, de ha éppen nincs nálad se lyukasztó, se egy vacak felizzított szög, a nadrágod meg le akar esni a túrán, akkor mit csinálsz :F

A: kilógó pöccsel mégy tovább.
B: a nálad lévő bicskával megpróbálsz másik lyukat csinálni az övedre.

(Tévedés ne essék, ma már én is az A megoldást választanám :C )

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6131) MittuDomain_ válasza Donki Hóte (#6130) üzenetére


MittuDomain_
őstag

C: keresel egy madzagot amivel rövidebbre kötsz két bujtatót a nadrágon.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#6132) csibe1 válasza Donki Hóte (#6130) üzenetére


csibe1
addikt

Mehh, a C verziót választanám.
Ennyit fogytál a túrán, hogy bő lett a gatyó? :D

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#6133) Siriusb válasza csibe1 (#6132) üzenetére


Siriusb
veterán

Emberek, ez a topik a késekről szól!!! Nyisszantsa le, ami kilóg! ;]

(#6134) lomposfarkas


lomposfarkas
tag

Valaki használ régóta Fallkniven dc3/dc4-et? A gyémántos fele mennyire tartós?

(#6135) lugosi válasza lomposfarkas (#6134) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én használok dc3-at és cc4-et. A gyémántosnak mondott felét használom a legkevesebbet egyébként, de tartósnak tűnik. Nyilván x idő után ez is elhasználódik. A szürke, közepesen durva része szerintem mindkét kőnek ami úgyis a legtöbbet lesz használva.

Még annyi, utólag túlértékeltnek tűnik mind a kettő. Eleinte nagyon szerettem őket de ez elmúlt. A következőre gondolok. A magam részéről nem járok olyan sok időt a természetben, hogy szükség lenne egy hordozható élezőre (pl több napig tartó intenzív késhasználattal járó kempingezés vagy több hetes túra). Itthon pedig nem ilyen kis méretű kő az ideális. Szóval szerintem gondold meg mielőtt veszel hogy ilyenre van szükséged vagy ennek az árán valami hasznosabbra.

[ Szerkesztve ]

(#6136) petipetya válasza Donki Hóte (#6128) üzenetére


petipetya
nagyúr

Milyen bicska csukódott a kezedre? Most csekkoltam hárommal, és mindegyikkel biztonságosan fúrható lyuk a bőrbe:
- Victorinox Spartan (nyilván a kis pengével kényelmesebb, de a lyukasztó része az igazi)
- Manly Wasp
- Szalontai fejesgörbe: ez meglepett, mert az íves kialakítás ellenére nagyon jól pozicionálható a hegye fúráshoz

"nincs rá lezsóidő"

(#6137) djeperto válasza Donki Hóte (#6128) üzenetére

Angliába a street legal EDC késeknek nem is lehet zárja, biztosítása. Az a szívás. Mert amint loockolni tudod a pengét, az akkor már fegyver.

"there are more jacks then one at the fair..."

(#6138) Donki Hóte válasza petipetya (#6136) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Már régen nincs meg, valami magyar gyártmányú bicska volt, akkoriban még nem volt divat a pengerögzítési lehetőség a magyar bicskákon :(

Utána vettem egy Lindert, az már back lockos volt.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6139) MittuDomain_ válasza djeperto (#6137) üzenetére


MittuDomain_
őstag

És akkor hova számít egy full tang fix rövid pengés kés? (ami akár lehet konyhai előkészítő kés is...)

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#6140) BaLee válasza djeperto (#6137) üzenetére


BaLee
addikt
LOGOUT blog

Az a baj, hogy ez nem sokára nem csak Angliában lesz ilyen. Az egész EU-ban be akarják (fogják) vezetni, valamelyik nevesebb késgyártó idénre már elég sok olyan új kést tervezett, ami nem lockolható. Ismerősöm mesélte pár hete, aki jobban otthon van a témában.

(#6141) Donki Hóte válasza BaLee (#6140) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Akkor rendelek még az idén pár kést :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6142) KKG válasza MittuDomain_ (#6139) üzenetére


KKG
kezdő

/Sziasztok, regota olvasom a forumot, most ugy erzem elerkezett az ideje hozzaszolni is./

Ez jó kérdés, hogy mi a bajuk a zárral, mert hogy rugós meg pengekilövős meg ilyesmi nem játszik, azt megértem. A zár leginkább biztonságossá teszi a használatot, a lock nélküli kés sem veszélytelenebb az áldozatra, max a használóra nézve is az.

Valamikor szerettem a foldereket, van is vagy jó 20 darab. Főleg a jó ár/értéket néztem vásárláskor: Gerberek, Victorinoxok, Kershaw-k, Foxok, ESEE Zancudo/Avispa, Manly Peak, Böker Magnum-ok, KA-BAR Dozier, Steel Will Cutjack, Ontario Rat kicsi/nagy, ilyenek, de akad azért Zero Tolerance is. Igyekeztem a legálon (8cm) belül maradni, de nem mindig sikerült... :) Legtöbbször D2-t választottam, nekem megfelel, a ZT persze nem az.
(Benchmade, Spyderco kimaradt, bátyámnak vettem csak ajándékba, ő az igazi késes a családban.)

A foldereket zömmel már csak városban hordom (csakis a 8 cm alattiakat), esetleg zsebrevágtam egyet meg még egyet a hátizsákba, amikor túrázni jártam.

Mókamikinél talán 6 kést rendeltünk, én a sajátomat szekrénybe tettem. Jók a kézműves kések, de túlzásba nem szabad esni. Nagyon jó minőségi szériakéseket is lehet (pláne akciósan) kifogni abban az árkategóriában jónevű gyártóktól.

Egy ideje a (főleg full tang) nem becsukható pengés kések felé fordultam, inkább azokat használom (Mora, Muela, Fox, nagyon drágába most nem szaladok bele), sajnos az értelmes késméret számomra valahol 10-12 cm között lenne, de ugye az nem legál sok országban.

Most a napi késem egy picike Muela Peccary - értelemszerűen kompromisszumokkal használható, de szeretem.

[ Szerkesztve ]

(#6143) petipetya válasza KKG (#6142) üzenetére


petipetya
nagyúr

Ha jönnek is szigorítások, akkor a gyakorlat annyiban változik, hogy mindenkinek lesz egy publikus és egy nem publikus bicskája :)

"nincs rá lezsóidő"

(#6144) BloodRay


BloodRay
veterán

Megjött a születésnapi ajándékom egyenesen Svájcból. :)) Legszuperebb feleségem egy Victorinox Explorer Swiss Spirit Special Edition 2020 -el lepett meg.
Rég volt Victorinox-om, így sok emlék visszajött és nagy az öröm.
(nem saját kép még)

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#6145) petipetya válasza BloodRay (#6144) üzenetére


petipetya
nagyúr

Gratula :C A többi feleségednek pedig fel kell kötnie a bugyiját, ha ennél jobb ajándékkal akar majd meglepni téged.

"nincs rá lezsóidő"

(#6146) BloodRay válasza petipetya (#6145) üzenetére


BloodRay
veterán

Igen, mondtam is neki. :DDD

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#6147) petipetya válasza KKG (#6142) üzenetére


petipetya
nagyúr

Elegendőnek tartod a Muela Peccary markolatának hosszát? Relatív kis kezem van (hosszú ujjakkal), és a Manly Wasp 10 cm-es markolata nagyon kényelmes ehhez a 7 cm-es pengehosszhoz. Nyilván rámarkolva elegendő lenne a 8.5 cm-es markolat, de ha forgatom és különböző fogásokat alkalmazok, akkor az ujjak már elterpeszkednek a a nyél teljes hosszán. Ebből gondolom, hogy időnként hiányozhat neked plusz 1 cm a markolatnál, de lehet csak megszokás kérdése az egész?

"nincs rá lezsóidő"

(#6148) Donki Hóte válasza petipetya (#6145) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Az enyém szerencsére nem felköti, hanem inkább lehúzza, ha meg akar lepni :R

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#6149) petipetya válasza Donki Hóte (#6148) üzenetére


petipetya
nagyúr

Nem tömíti el a vécét, ha folyton lehúzza a bugyiját? :)

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#6150) MittuDomain_ válasza Donki Hóte (#6148) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Nem gondoltam, hogy pont a kések között jön elő a 18-as kontent. :DDD

Si tacuisses, philosophus mansisses.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.