Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10401) totron válasza tlala (#10400) üzenetére


totron
addikt

Szezonális-e ez a 7 napos lehetőség, ez itt a kérdés. Túlságosan arányos az ár, ez nem szokásuk.

(#10402) tlala válasza totron (#10401) üzenetére


tlala
addikt

Vélhetőleg igen, bár rengetegen vagyunk nyaralósok, akiknek pont csak nyáron kell, és a vezetékes alternatíva csak egész éves verzióban létezik - természetesen méregdrágán, és 20 évvel ezelőtti műszaki színvonalon. Bár nagyon vicces, hogy nálunk még az sem elérhető. :) Egy helyi kis cég nyerte meg az "új" kizárólagos pályázatot 2016-ban, de még egy kapavágást sem csinált.
Mindez egy Balaton parti kis településen.

(#10403) 4Grider válasza flash- (#10399) üzenetére


4Grider
nagyúr

A yetinél az online ügyintézést nem ajánljuk, mert lassú, a szerződés visszaküldése után is 1-2 munkanap, míg élni fog.
A premium yettel hálózatot pedig nyugodtan felejtsd el. Csak annyit jelent, hogy egy adott qos alól kiszednek, de szinte semmi jelentősége nincs, mert a terheltebb helyeken úgyis megkapod.

(#10404) 4Grider válasza tlala (#10402) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nekik való a yettel 5G hálózata, már ahol van, mert az N78-on megy, iszonyat nehéz szétterhelni. Mivel nagy frekvencián működik, ezért még csak a Balaton part 20%-án elérhető, de hátha felétek is: https://www.yettel.hu/map

(#10405) flash- válasza 4Grider (#10403) üzenetére


flash-
veterán

értem, köszi a tanácsot!, most már mindegy, hát várom milyen lesz :) yettel mobilnet errefele(dél pest-megye) mindenképp jobb mint a telekom ,utóbbi sok helyen nemhogy 2 település között nyilt sík sivár úton, de még települések teljes egészén sincs.

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#10406) tlala válasza 4Grider (#10404) üzenetére


tlala
addikt

Köszönöm a térképet, ránéztem de sajnos nincs 5G-nk.

(#10407) flash-


flash-
veterán

kedvezőflottáról online rendeltem meg a korlátlan mobilnetes csomagot, (igen mondtátok hogy nem ajálnjátok, de akkor már meg volt rendelve) postára.

ma jött a posta MPL számáról sms értesítés hogy küldeményemeet 15028 forintos árufizetéssel letétbe helyezték. a postán átvehetem

ez lenne a kedvezőflotta.hu? de ez milyen díj?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#10408) 4Grider válasza flash- (#10407) üzenetére


4Grider
nagyúr

Ott kezdődik, hogy küf esetén a Yettellel szerződsz. Hívtak a yetteltől és megbeszéltél velük mindent. Eszközt véletlenül nem kértél? Máshonnan nem rendeltél/vársz csomagot a postára? Mert egy simért nem kell fizetni, ha vállaltad az egy év hűséget.

(#10409) tlala


tlala
addikt

Katasztrofálisan lassú mind a Voda (sim1), mind a T (sim2).
Ezen segítene valamit egy ZTE MC801A?


[ Szerkesztve ]

(#10410) 4Grider válasza tlala (#10409) üzenetére


4Grider
nagyúr

Messze lehetnek a bázisállomások, vagy valami takar. Ha messze, akkor inkább valami irányított antennás eszköz, ha takar, akkor talán a harmadik szolgáltató.

(#10411) tlala válasza 4Grider (#10410) üzenetére


tlala
addikt

Egy ilyen jó lehet a ZTE MC801A megtámogatására?

(#10412) mad823 válasza tlala (#10411) üzenetére


mad823
őstag

Ez akkor lehetne jó, ha kültéren jó lenne a térerő, csak bent nem, ahol az eszköz van. Ha távol van a torony, akkor irányantenna kéne.

(#10413) 4Grider válasza tlala (#10411) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nem hiszem el ennek az antennának a nyereségét, hiába Fecogame árulja.
Alapból ilyen helyen nem biztos, hogy 5G routerrel próbálkoznék. És még mindig nem árultad el, hogy a távolság, vagy a domborzati/tereptárgy viszonyok okozzák a gyenge térerőt az alacsony frekvenciákon is.

(#10414) tlala válasza 4Grider (#10413) üzenetére


tlala
addikt

Bocsánat, jogos, bár igazából nem ismerem pontosan a környék viszonyait, meg láma is vagyok a témához.
Az biztos, hogy a közeli B20-as torony (ez valamiért nincs rajta a lenti térképen) térereje is gyenge, bár egy 2 szintes nyaraló áll közöttünk, a B28-as pedig messze van.
Azért választottam ezt a ZTE 801-est, mert a topikot tanulmányozva az jött le, hogy ez fogja legjobban össze a sávokat, jövőállónak tűnik (már van a környéken pár hete 5G is, csak még hozzám nem ér el), és jó áron tudtam tegnap megcsípni a ZTE-t a hardveraprón.
Persze most Budapesten vagyok, csak legközelebb tudom kipróbálni.
(A lenti térképen a Gáspártelep feliratú részen van a nyaralóm (Balatonakarattya, magaspart).

[ Szerkesztve ]

(#10415) mad823 válasza tlala (#10414) üzenetére


mad823
őstag

Próbáld ki a routert ott, ahová az antennát fel tudnád tenni. Mert ugye az sem kizárt, hogy valamiért a falak árnyékolnak.

(#10416) 4Grider válasza tlala (#10414) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nem gondoltam volna, hogy az a rész ilyen vacakul lefedett. Ilyen helyen elméletileg van létjogosultsága egy 5G routernek, gyakorlatilag a térképeket elnézve adott helyen yetivel van a legtöbb 4G frekvencia együttes használatára esély.

(#10417) tlala válasza mad823 (#10415) üzenetére


tlala
addikt

Az udvaron kb. pont olyan pocsék a térerő, mint a házban.
Szerintem úgy lesz, mint a DVB-T tv-vel: ott is a "felfelé", vagyis a padlásra felvitt antenna lett a megoldás.

(#10418) tlala válasza 4Grider (#10416) üzenetére


tlala
addikt

Igen, a hely net szempontjából egy fekete lyuk.
Tavaly már próbálkoztam a yetivel is, de pont olyan pocséknak bizonyult, mint a voda és a T. De idén újra kipróbálom azt is - csak a kártyát nem találom sehol. :D
Kíváncsi vagyok, mit segít a ZTE, majd beszámolok róla.
Köszi a sok tanácsot!

(#10419) RoSSo3 válasza tlala (#10418) üzenetére


RoSSo3
senior tag

Sziasztok!
A másik topikba írtam, de olvasva az utolsó hozzászólást, azt hiszem ide kellett volna :)
Pont ezzel ap roblémával küzdünk mi is. Egy Yettel-es SIM és egy kis Huawei e3372-es modem tette dolgát az elmőlt években. 3-5 mbps letöltési sebesség, nyaralóba tökéletes volt. Idénre viszont változott valami: állandóan megszakad az internet. (Vodafone kártyával is próbáltam, ugyanez.) Hívtam az ügyfélszolgáltatot, arra jutottunk, hogy a Balatonon május közepén lekapcsolt 3G lehet a romlás oda idénre. Ők segíteni nem tudnak :(
Én is a korábban belinkelt antennát nézegetem, hátha... Sebesség most is meglenne ugyanennyi, de sajnos a stabilitás borzalmas. Sokszor 3-4x-i újraindítás után sem csatlakozik. Esőben, felhős időeben egyáltlaán nem.
Hol tudom megnézni, milyen tornyok lehetnek a környékünkön? (Segítene talán az irányt belőni.)
Köszönöm!

(#10420) 4Grider válasza RoSSo3 (#10419) üzenetére


4Grider
nagyúr

Cellmapper map

(#10421) totron válasza RoSSo3 (#10419) üzenetére


totron
addikt

HuaCtrl androidos appon át figyelheted számokban a történéseket, jelszintet és jelminőséget, ha veszel antennát ez segít a finomhangolásban is. Ha tudsz tudsz fentebb menni antennailag nem kizárt, hogy van potenciál még a történetben jelen hardverekkel is, de a sokat emlegetett 5G modemre váltás is lehet a kulcs vagyis egy kiszorult/elégtelen állapotot hiába is erősítenél. Ezt te tudod ott helyben kitapasztalni melyikről van szó. Valószínűleg nem szánnak már visszafelé törődést, haladás van, még ha többekre pluszkiadást is ró. 32 dB nyereségű antenna nincs egyébként.

(#10422) Daniel_N


Daniel_N
újonc

Sziasztok!
Segítség kellene, napok óta küzdök a nettel itthon, szolgáltató: Yettel, router:TL-MR6400v4. Flottás előfizetés 1000gb havonta(nincs kiépítve vezetékes net). Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy mindenfelé mértem a házon belül, kívül a jelszintet és szereltem fel a routert különböző helyekre. Jelenleg a padláson van, délelőtt ott tűnt a legjobbnak 25/20. Ám kb du.2 óta megint ilyen 0.5-2Mb/s letöltésem van míg a feltöltés stabil +25Mb/s. Jel erősség is hol jobb, 50%, hol roszabb, 25% vagy 0% a router appjából.
Telefonon, ami szintén Yettel, olyan toronyra csatlakozok ami nem is szerepel cellmappar-en (nem tudom fontos-e).
cellmapper-en nem találom az eNB2414-es tornyot amire a router kapcsolódik elméletileg

Továbbbi 2 torony van a "közelben" kb.6km, néztem a cellákat is a környéken, nem tudom, hogy az számít jobban hogy ráláss egy toronyra, vagy legyél benne egynek a cellájában.
Gondolkodtam új routeren, tetőre szerelhető MIMO 2x2 antennákon. Muszáj lenne javítanom a helyzeten, mert a nyár alatt itthonról dolgoznék az egyetemi projekteken de még így éjfélkor is 1-2Mb/s-al küszködök.
Mit mérjek? mit szereljek hova? Milyen infó kell a helyzet felderítéséhez? Bármi tanács jól jön, köszönöm előre is.

(#10423) bociusz válasza Daniel_N (#10422) üzenetére


bociusz
aktív tag

Szia! A 2414-es torony a Telekomé, annak a B20-as sávját használhatod Yettel ügyfélként is (Cellmapperen látszik a helyzete ha átváltasz Telekomra). Yetteles mérés viszont tényleg nincs sok a környékről Cellmapperen, de ha futtatod az appot és feltöltöd a méréseket, akkor fel fognak kerülni a hiányzó tornyok is.

Ha lefelé ennyivel rosszabb a sávszél, mint felfelé, az arra utal, hogy túl van terhelve a torony ezen a frekvencián. A Band Selection menüben próbáld meg a B20-as sávot letiltani, helyette a B1, B3, B8 sávokat próbáld meg (a B28-at sajnos nem támogatja ez a modem).

Ha a településtől távolabb használod, akkor érdemes megfontolni egy olyan modemet, ami tudja a B28-at is. A B8/B20/B28 az a három alacsonyabb frekvencia ami több kilométerre is viszonylag jól terjed.

[ Szerkesztve ]

(#10424) Daniel_N válasza bociusz (#10423) üzenetére


Daniel_N
újonc

A band váltás valóban hatalmas ugrást jelentett, ez az opció miért nem elérhető a sima programban? Olvastam neten és itt a fórumon is hogy másik band-eket érdemes próbálni de hiába kerestem a beállítást nem találtam sehol, most már értem miért.
Akkor tesztelem pár napig a különböző sávokat. Köszönöm szépen a segítséget :R

(#10425) RoSSo3


RoSSo3
senior tag

4Grider és totron köszönöm szépen!
Beszéltem telefonon a Yettel-el, csak annyit mondtak, hogy irányított antenna, de ne aktív, mert azt ők is látják, zavarja a jelet, büntetéssel jár.

(#10426) bociusz válasza Daniel_N (#10424) üzenetére


bociusz
aktív tag

Az LTE szabvány szerint a telefon méri, hogy milyen sávokon milyen jelerősséget/minőséget/zajt hall és ezeket felküldi a toronynak (CSI report), a torony pedig ez alapján (illetve újabban már a hibásan átvitt blokkok arányából) dönt, hogy kinek hány Resource Blockot ad a kapacitásból (ami végső soron az adott pillanatban az elméleti sávszélesség felső határát kijelöli), ill. szükség esetén másik, kevésbé terhelt frekvenciára (vagy jobb vételi paraméterekkel rendelkező toronyra) küldi át a felhasználó eszközét, ill. vivőaggregációt (Carrier Aggregation, marketingnevén 4G+) is felépíthet.

Normál esetben ezt a feladatot elvégezné a hálózat, viszont a Dunától keletre (Budapestet kivéve) a Yettel a Telekom B20 hálózatát használja, ez az átjárás a Telekom és Yettel tornyok között pedig nem megoldott (nem tud egy Yetteles frekire/toronyra átküldeni egy Telekomos torony), plusz CA sem építhető fel B20-szal. Márpedig ez az összenyitott B20 hálózat adja a vidéki 4G lefedettség alapját, így már a legtöbb helyen túlterheltté vált.

A Band Selection azért szürkezónás, mert ezzel gyakorlatilag átvered a tornyot, azt mondod neki, hogy a letiltott frekvenciákon nem hall semmit az eszközöd (az IMEI szám alapján pontosan tudják milyen eszközzel használod és az milyen frekvenciákat tud). A Samsung eszközökből pl. egy tavaly nyári szoftverfrissítéssel vették ki a funkciót, gondolom szolgáltatói nyomásra.

[ Szerkesztve ]

(#10427) RoSSo3 válasza 4Grider (#10420) üzenetére


RoSSo3
senior tag

Melyik app (vagy bármi egyéb) tudja megmutatni, hogy épp melyik toronyra kapcsolódik, honnan kapja a jelet a készülék?

(#10428) 4Grider válasza RoSSo3 (#10427) üzenetére


4Grider
nagyúr

Én CellMappert és Netmonstert használok.

(#10429) RoSSo3 válasza 4Grider (#10428) üzenetére


RoSSo3
senior tag

Köszönöm szépen! Kipróbálom őket mindenképp!

(#10430) tlala válasza 4Grider (#10416) üzenetére


tlala
addikt

Na, akkor az ígért visszajelzés/beszámoló.

Átettem a Telekom kártyát a ZTE MC801A-ba, ami gyönyörűen összefogta a 3 db T-s adót, és csinált 30-40 Mbits-es letöltést. Rátettem egy 2e Ft-os mágneses kis spirál-drót szerű antennát, úgy meg egyenesen 70-80 Mbits-re nőtt a letöltés.
Tanácsodra ki akartam próbálni a Yettelt is, ezért bementem egy Yettel boltba, és akartam venni egy feltöltőkártyát. Az eladó rábeszélt egy Yettel előfizetésre, ahol az első 3 hónap ingyenes, és 3 hónapig meggondolhatom magam... Elhoztam, és ez is elég jól működik - 70-100 Mbit-et produkál - szóval ezt tartottam meg a nyárra. :)

(#10431) Batistuta7


Batistuta7
tag

Sziasztok

Az 1685-ös toronyhoz csatlakozik a telefonom a munkahelyen . Reggel 8-ig kb 30mbites a letöltés viszont utána leesik 800-900kbps -ra. Mit lehet tenni? Ennél a toronynál érdemes band-et váltani?
Illetve van olyan eszköz amivel meg lehetne úgy oldani hogy a telefonomból ne kellejen kivenni a sim kártyát? Értem ezt úgy hogy mondjuk egy eszköz másik torony jelét erősíteni fel és wifin csatlakoznék rá . Vagy valami hasonló.
Persze az egyszerűbb megoldás az lenne ha a telefonon lehetne állítani valami hogy picit nagyobb sebességet kapjak.
Telefon : A52s 5g yettel
5g bekapcsoltam de azt nem talál, úgyhogy 4g-vel netezek.

(#10432) mad823 válasza Batistuta7 (#10431) üzenetére


mad823
őstag

Persze, intéztess a cégednél egy vendég wifi hálózatot ami rendes vezetékes internetben végződik. (Gondolom reggel mindenki megérkezik a munkahelyre és rengetegen lógnak ugyanazon a tornyon.)

(#10433) Backrau


Backrau
aktív tag

Sziasztok! Adott egy yettel otthonnet szolgáltatás ZTE MF297D routerrel. Eddig meg vagyok vele elégedve, viszont, ha 4G+ helyett sima 4G-t használ, akkor elég gyenge. Megoldható valahogy, hogy csak a 4G+ hálózatot használja.? Ha nem akkor tudtok ajánlani kültéri antennát? (A torony légvonalban 200 méterre van) Köszönöm szépen a segítséget!

(#10434) csernak75 válasza Backrau (#10433) üzenetére


csernak75
senior tag

Szia, alapból a yettelnél ha nincs adatforgalom vagy nem jelentős akkor csak 4G-t használ. Ha elindul egy letöltés, 4K videó akkor "átvált" 4G+ ra.
(Hozzá fog +1-2 sávot a meglévőhöz.)

Nálad nem ez történik?

(#10435) 4Grider válasza Backrau (#10433) üzenetére


4Grider
nagyúr

Ha tuti a 200 m ahhoz nem kell kültéri antenna. Hacsak nem a föld alatt laksz.

(#10436) tlala válasza tlala (#10430) üzenetére


tlala
addikt

Azt az érdekességet még megemlíteném, hogy a Yettel kártyát kipróbáltam a ZTE 801-es modemben is, és érdekes módon egyetlen toronyhoz csatlakozott és jóval lassabb volt, mint amit a Yettel által adott Huawei B535-ös modem produkált.

[ Szerkesztve ]

(#10437) 4Grider válasza tlala (#10436) üzenetére


4Grider
nagyúr

A ZTE MC801A (ami egy 5G router) nálunk jól működik több településen is, az összes elérhető frekit összefogja, messze nem csak egy Cat6-os router szintjén van...

(#10438) totron válasza tlala (#10430) üzenetére


totron
addikt

Rátettem egy 2e Ft-os mágneses kis spirál-drót szerű antennát, úgy meg egyenesen 70-80 Mbits-re nőtt a letöltés.
Mit jelent a rátettem?

(#10439) Backrau válasza csernak75 (#10434) üzenetére


Backrau
aktív tag

Nem vált vissza. Yettel tv-t is igényeltem két beltérivel, ha minden megy, meg letöltést is kapcsolok, akkor is marad a 4G. Ha levált 4G-re, akkor ott is marad. Még esetleg megpróbálok egy olyat, hogy felviszem a routert a padlásra, egy kábelel összekötöm egy másik routerrel és megnézem akkor megtartja-e a 4G+-t.

(#10440) tlala válasza totron (#10438) üzenetére


tlala
addikt

Elnézést a pongyola fogalmazásért, a felső, Main(?) feliratú antenna csatlakozóra dugtam rá.

(#10441) tlala válasza 4Grider (#10437) üzenetére


tlala
addikt

Valamiért a ZTE a Yettel kártyával nagyon nem hozta azt, mint a Yettel saját eszköze. (A Telekom kártyával fantasztikusan hasított.) Az viszont feltűnt, hogy a Yettel routerben az APN beállításban van jelszó, de szürke, nem lehet hozzáférni. A tippem, hogy más szolgáltatást kap a jelszóval bejelentkező Yettel router mint amit a simán felcsatlakozó ZTE látott. Ez lehetséges? (Otthon Net szolgáltatás egyébként.)

(#10442) Backrau válasza 4Grider (#10435) üzenetére


Backrau
aktív tag

Tesztböl felvittem a padlásra a routert, onnan tiszta rálátásom van a toronyra. Még fel se megy 4G+-ra. Vissza levittem, ott meg megy. Elég érdekes.

(#10443) totron válasza Backrau (#10442) üzenetére


totron
addikt

A sugárzási karakterisztika földszintre van kihegyezve valószínűleg, ilyen nálam is van. Na meg a lombok ha vannak.

(#10444) Backrau válasza totron (#10443) üzenetére


Backrau
aktív tag

Akkor csak egy normális antennát kellene csatlakoztatnom rá. Tud valaki ajánlani?

(#10445) Poccc97 válasza Backrau (#10444) üzenetére


Poccc97
csendes tag

Én ezt vettem a HUAWEI B818-hoz:
Antennával +60 Mbps lett le, + 20 fel.
KASER LPDA 5G 4G LTE

Majd ha lecseréltem a routert pl. ZTE MC888-ra, 5G-t is hozza majd. :)

[ Szerkesztve ]

(#10446) 4Grider válasza Backrau (#10444) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nem te mondtad, hogy 200 méterre van a bázisállomás?

(#10447) Backrau válasza 4Grider (#10446) üzenetére


Backrau
aktív tag

De igen. Miért?

(#10448) Backrau válasza Poccc97 (#10445) üzenetére


Backrau
aktív tag

Ennyit azért nem szánok rá. :)

(#10449) 4Grider válasza Backrau (#10447) üzenetére


4Grider
nagyúr

Mert 200 méterre lévő bázisállomástól a legmagasabb frekvenciák is eljutnak sok falon keresztül is az eszközökhöz. Semmit nem nyersz vele, max. ha hibás a jelenlegi eszközöd beépített antennája. Kb. olyan, mint kamiont venni a sarki bolti mindennapi családi bevásárlásokhoz.

(#10450) kisoroszlány


kisoroszlány
csendes tag

sziasztok! egy voda tuti100 simet tehetek laptopba is akár? köszi :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.