Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9201) bociusz válasza xkraiusx (#9200) üzenetére


bociusz
aktív tag

Szia!
Minden bizonnyal a 4933-as toronyról jön a jel, itt meg tudod nézni, hogy pontosan merre van.

A Vodafone vidéki 5G lefedettségét DSS (Dynamic Spectrum Sharing) technológiával szolgáltatja a 700 MHz/B28 frekvenciasávon. Ez azt jeletni, hogy a rendelkezésre álló (nem túl nagy) 10 MHz-es sávot a pillanatnyi terheltség függvényében osztja fel 4G és 5G között a bázis.

Nem tudom, hogy a Vodafone az alap 64QAM-et megemelte e 256QAM-re, illetve hogy 2x2 vagy 4x4 MIMO antennák üzemelnek, ha mindenből a legjobbat vesszük és egyedül vagy a cellában, akkor az elméleti maximum lefelé irányban 195 Mbit/s, a mért érték a valóságban ennek viszont csak a töredéke lesz. A gigabites letöltések csak a nagyobb településen mennek (Budapest, Debrecen, Siófok, stb.), ezek más frekvenciatartományt használnak (3600 MHz/n78).

A DSS a legtöbb telefonon nem megy automatikusan, ahhoz az adott szolgáltató profiljának benne kell lennie, valószínűleg ezért nem működik nálad se.

A késleltetésben se lesz jelentős eltérés a 4G-től, mivel a jelenlegi rendszerek még NSA (Non Standalone) 5G hálózatok, vagyis a szolgáltatónak még nincs kiépítve a teljes 5G core infrastruktúrája, amivel az alacsony késleltetési időt biztosítani tudná.

Szerk: 5G-képes tarifacsomagod van (Red Free, Red Max)? Anélkül nem fog menni. Töltsd le a Cellmappert és nézd meg, mit ír. Ha az "5G State"-nél "Restricted"-et látsz, akkor a hálózat jogosultság hiányában nem enged fel.

[ Szerkesztve ]

(#9202) bociusz


bociusz
aktív tag

Kis kitekintő: Helsinkiben az Elisa hálózatán nyár óta már a Standalone (SA) 5G üzemel, jelenleg a mmWave 5G-t tesztelik (a 26 GHz-es tartományban összesen 800 MHz széles sávban).
Itthon jelenleg még még az operátorok a bázisok közti pont-pont kapcsolatokra használják ezt a sávot, ezt előbb 32 GHz-re kell átcsoportosítani, így a mmWave-re még jó pár évet várhatunk.

Forrás

(#9203) xkraiusx válasza bociusz (#9201) üzenetére


xkraiusx
tag

Nagyon szépen köszönöm a választ.

Nos a cellmapper nem is lát 5G hálozatot.
Most akkor gondolom nem ér át ide?! Furcsa lenne mivel ha 700Mhz-en megy akkor kb akkor a távolsága mint a 4G-nek nem?
(3 LTE cellát lát a cellmapper alkalmazás.)

Illetve tudtommal mostmár nincs korlátozva az 5G hozzáférés, mindenki használhatja.

Szerk.: Néha megjelenik ez az 5G-s sor:

Lenne jogsim és autóm átmennék megnézni hogy a központban mit lát...

Jól mondtad, 4933 as toronyból jön a jel.

[ Szerkesztve ]

(#9204) Zwodkassy válasza MaCS_70 (#9199) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

"Az Asusok elvben tudják a WAN és IPTV VLAN-kezelést, ami szerintem csak annyit jelent, hogy a WAN-ról az IPTV-t tudják VLAN-ként leválasztani."

Kiindulási alapnak nem rossz!
Meg érdemel egy olvasgatást, és egy próbát

(#9205) Zwodkassy válasza MaCS_70 (#9199) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

"A Mikrotik LHG-kben nincs wifi?"

Nincs

(#9206) xkraiusx válasza xkraiusx (#9203) üzenetére


xkraiusx
tag

Közben megválaszolom magamnak.
"Az 5G szolgáltatáshoz a RED Infinity World tarifacsomaggal extra költségek nélkül férhetsz hozzá."

Mekkora egy csicska banda :DDD, nem a legjobb marketing szerintem...

[ Szerkesztve ]

(#9207) 4Grider válasza xkraiusx (#9206) üzenetére


4Grider
nagyúr

Megírta azt neked bociusz, hogy csak 5G-képes tarifacsomaggal fog menni...

(#9208) bociusz válasza xkraiusx (#9203) üzenetére


bociusz
aktív tag

Egyelőre csak a Telenornál érhető el az 5G minden tarifacsomaggal, de ott is visszavonhatják ezt bármikor.

(#9209) xkraiusx


xkraiusx
tag

Igazaból amúgyis érdekelt már másik telefon, parsec miatt.
Mivel okosba tudok minden szolgáltatót korlátlanítani így most egy telekomos multisimes kártyát használok netezésre, az elég gyors :)

A késleltetés érdekelt volna mert ugye táv-elérésnél az lökne sokat nem a +100megabites net.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segítséget!!! :R

(#9210) etejedu


etejedu
őstag

Sziasztok!
Van különbség a között, hogy a mobiltelefonom internetét osztom meg a PC-vel vagy USB eszközt használok? Illetve mitől GIgaerős egy net? A telón is 60Mbps jön csak kb 40-60ms a késés. Gigaerős nettel ez már megoldódik?

(#9211) 4Grider válasza etejedu (#9210) üzenetére


4Grider
nagyúr

Persze, attól függően, hogy milyen telefonod van. Ha ui. az usb eszköz alatt usb modemet értesz, azok Cat4-esek, tehát egyszerre csak egy frekvenciát tudnak fogni. A mai telefonok pedig egyszerre többet is. A legtutibbak jellemzően az asztali 4G routerek.
Gigaerős attól, amitől hipernet a másiknál. Marketinges agymenések. Persze a giga onnan származik, hogy ahol van 5G, ott elméletileg a gigabit is megközelíthető. Csakhogy ahhoz 5G eszköz kell és magas frekit használó 5G állomás.
A mostani 4G hálózatoknál ez a 60 Mbps egy városi átlagnak felel meg. Sok helyütt ettől rosszabb, és néhány helyen ettől sokkal jobb.

(#9212) etejedu válasza 4Grider (#9211) üzenetére


etejedu
őstag

Sejtettem, hogy az 5G miatt, illetve olyan teló vagy eszköz kellene hozzá, meg lefedettség :D.

És ezek a 4g routerek a válaszidő csökkentésében érdemben segítenek?
Jelenleg a vezetékes netem átlag 15ms megy, csak a sávszél kevés 30Mps, ezért gondolkodom a mobilneten, és ha a teló nem jó, akkor egy plusz eszköz használatával! Vagy ez még felejtős?

(#9213) laxika91


laxika91
csendes tag

Sziasztok,

Valakinek van tapasztalata Huawei 5G CPE Pro 2-vel? Kb egy hónapja vettem a Telekomnál (60.000 Ft creditet kaptam a Telekomtól az előfizuért + 60.000 Ft ráfizetés volt). Az üzletben mondták hogy van 5G lefedettség. Igen, van 15 pontnyi a 100-ból. Szóval használható nincs.

Nem baj, gondoltam 4G-hez még jó lesz. Viszont amikor bizonyos gépek (2 régebbi gép) rácsatlakozik, az egész router rommá fagy. Mindenkit le dob, és DNS/csatlakozási hibákat kezd el dobálni, egészen addig amíg nem resizem. Próbáltam vele mindent. DNS-t beállítottam a Google-ra, kikapcsoltam az IPv6-ot, lelőttem a wifiket stb. Vigül híd módban utánna kötöttem egy TP-Link Archer C6-ot és egy Mikrotik hAP ac2-t is, viszont mind a kettőnél ugyan úgy fennáll a probléma.

Valakinek nincs esetleg ötlete hogy mi lehet a baj? Kb ott tartok hogy vagy be***om a Telekom ablakán, vagy felrakom 70-ért a hardverapróra mert a legtöbb géppel működik és vennék helyette egy RBLHGGR&R11e-LTE6-ot (amit aktuálisan már használok máshol).

Valaki? Bárki? Akárki? Tipp? Trükk?

Előre is köszi! :K

(#9214) Trucker39


Trucker39
tag

Üdv!

Jó rég nem jelentkeztem.

Sok gyűjtögetés, számolgatás után sikerült beszereznem egy antennát és ma délután felszereltem a helyére.
A helye már korábban elkészült. Egy megfelelő, pontosabban olyan magas antenna árbócot építettem, amilyen anyagom volt hozzá és a földről, kényelmesen fordítható a megfelelő irányba. Nem leszek én sem fiatalabb, ha nem muszály, nem akrobatizálok már a tetőn, vagy a létrán.

Tehát: Hozták az antennát, összeszereltem, majd a helyére került. Antenna oszlop minden irányból függőleges, így semmit nem kellett állítanom rajta. Bekábeleztem és időben bele tettem a SIM kártyát is, mielőtt újra le kellene szerelni.
Estére bevezetékeztem a házba is. Jó rég szerelgettem már UTP csatlakozót. (narancs-narancs,zöld, kék, zöld..)
Komolyra fordítva a szót, beüzemelésre került és a térképeken korábban meghatározott irányba fordított antennával szépen csatlakozott is.
Szépen működik, de a router menüjére pillantva, gondolom ennél sokkal több beállítást, finomítást lehet eszközölni rajta.

Az antenna típusa: MIKROTIK LHG LTE6 KIT 17DBI CPE CAT.6 LTE (RBLHGR&R11E-LTE6)

Azt szeretném megkérdezni tőletek, van-e valahol valami emberi nyelven érthető leírás, stb. Hogyan és merre induljak el, ha finomítani szeretném a dolgokat?

A mellékelt képen található toronyra csatlakoztattam az antennát. Az 1,3,20 Band kipipálva a menüben.
Az azonosító szerint a 4 cellára van csatlakozva.

Most (este), főműsor időben nem túl izmos eredményeket mértem, de mikor elkészült, 30 közeli értékeket is mutatott a teszt. Korábban ilyen időszakban: 1!!! és 5!!! között mértem. Éjszaka, olyan egy óra körül meg kb 20-t. Ma éjszaka is mérem, hogy legyen összehasonlítása alap.

(#9215) tlala


tlala
addikt

Sziasztok szakik.
Légyszi segítsetek eldönteni egy 5G-s dilemmát, telefonvásárlás előtt.
A Xiaomi Mi 11 Ultra topicban lelkesen rendelgetik jóval olcsóbban Kínából a telefon kínai változatát (global csak itthon kapható, majdnem dupla áron).
Kimovil.com szerint (lásd a "Bands of Xiaomi Mi 11 Ultra" rész - de ezt beteszem a hsz végére egy képben is) - és más források szerint is a kínai verzió jóval kevesebb 5G-s sávot tud (vélhetőleg a kialakított antennák kevesebb száma miatt, hiszen a chip ua), mint a global.
A kérdés (azzal együtt, hogy még nem tudható sziklaszilárdan itthon a jövő 5G-s sávhasználata):
- átnézve a táblázatban a kínai verzióból hiányzó sávokat, várhatóan okoz-e gondot ez a közeljövőben itthon egyes szolgáltatóknál?
Köszi előre is.

(#9216) 4Grider válasza tlala (#9215) üzenetére


4Grider
nagyúr

4G-n mindig is probléma volt itthon a kínai verziós telefonokkal, 5G-n is ez várható.

(#9217) CsMike


CsMike
tag

Helló. Gondom akadt a telekom 4g nettel routerba sim verzió, eddig még csak csak volt is olyan 80 és 100 között a letöltés de egy jó ideje halott 5 és max 40 között ugrál. Cseréltem routert mert kinaim volt most egy tenda 4g680v2 hát ugyan az mivel ennek cserélhető az antenna ezért vettem egy kültéri lte antennát dipol nevű háromszög alakú szép nagy stb, de semmi azzal se hiába rakom bárhová. Telefonomon viszont van olyan hely hogy 4g+ és 120 körüli le töltés, na arra helyre teszem a routert vagy a külső antennát hát akkor is ingadozik és max jó ha van 30. Valamit lehet tenni ezzel? :W

(#9218) 4Grider válasza CsMike (#9217) üzenetére


4Grider
nagyúr

Azt már próbáltad, hogy a telefonodba átteszed a routerből a sim-et és azzal mérsz egyet? A Telekomnál ui. nem csípik a routeres felhasználókat...
Ja, a Tenda nem egy minőségi előrelépés...

[ Szerkesztve ]

(#9219) bociusz válasza tlala (#9215) üzenetére


bociusz
aktív tag

Itthon egyelőre az n1/n28/n78 sávokat használják 5G-re.

Az n28-at néhány gyártó tovább osztotta n28a-ra és n28b-re, előbbi a 718-748/773-803 MHz, utóbbi a 703-733/758-788 MHz sávot takarja.
A magyar n28 kiosztás jelenleg:
Telekom 708-718/763-773 MHz
Vodafone 718-728/773-783 MHz
Telenor 728-733/783-788 MHz
A fentiek alapján az n28a-s telefonok csak a Vodafone és Telenor hálózatán fognak működni.

Később aztán használatba vehetik majd az n7 és n20 sávokat, valamint ha elkészül végre a technológiaisemleges szabályozás, akkor az n3 és n8 sávokat is.

(#9220) CsMike válasza 4Grider (#9218) üzenetére


CsMike
tag

Szia. Ugyan az a sim 2 multi sim van a kártyámhoz pluszba. Legangyobb csomag így barmilyen eszközbe tehető teljes sebességgel. De igen próbáltam

(#9221) tlala válasza bociusz (#9219) üzenetére


tlala
addikt

Ah, nagyon köszi - pont egy ilyen velős de szakmai választ vártam!
Hála! :R

(#9222) 4Grider válasza CsMike (#9220) üzenetére


4Grider
nagyúr

És mi lett az eredménye?

(#9223) CsMike válasza 4Grider (#9222) üzenetére


CsMike
tag

Semmi változás.

(#9224) laxika91 válasza CsMike (#9217) üzenetére


laxika91
csendes tag

Nem lehet hogy esetleg másik toronyhoz csatlakozol mint eddig?

Telekom nem igazán korlátoz ahogy néztem (eddig legalábbis). Elmúlt 1 hétben húztam le 800GB-ot. Legnagyobb probléma hogy ratyi a hálózat no meg a Huawei 5G CPE Pro2 nem igazán bírja a sebességet (meg a nagy számú nyitott kapcsolatokat).

[ Szerkesztve ]

(#9225) Trucker39


Trucker39
tag

Nem sok reakciót kaptam, de azért próbálkozom.

Két napja zajlik a teszt üzem.

Szépen teszi a dolgát.
Nap közben persze lassabb. A korábban említett, 15-20 közötti értéket mutat. Viszont nem volt szakadás indítás óta. Vagy legalábbis nem vettem észre.

Jelenleg elégedett vagyok vele.

Csak azért kíváncsiskodom, mert szeretném megismerni, mit és hogyan kell benne tenni-venni. Láttam például olyan videót, ahol a csatornáknál, az alsó CA Band esetében is volt érték. Nálam meg nincs.
Amúgy a torony majdnem 5 km távolságra van és a falu a torony és az antennám között van. Gondolom, egyre többen használják ezt a cellát és úgy csökken majd a teljesítménye nálam.

A mellékelt képen a csatlakozás látható.

Ezen a képen meg az előbb mért sebesség teszt értékei láthatók.

Mértem hajnali fél háromkor is. Azt gondoltam, sokkal nagyobb értékeket mérek, de nem. Kis javulás volt csak.

(#9226) Dency01


Dency01
aktív tag

Sziasztok.
Szerintetek mikorra fog úgy elterjedni az 5G hogy mondjuk a kisebb falukban is lesz lefedettség?

[ Szerkesztve ]

Annyi pénzem sincs hogy gyalog hazamenjek.

(#9227) 4Grider válasza Dency01 (#9226) üzenetére


4Grider
nagyúr

1-2 év. De azért a falusi 5G-től néhány évig ne várj majd 100 Mbps feletti letöltési sebességet, valószínűleg elég hamar el fog dugulni az erre használt 700 MHz-es sáv. A 800 MHz-et még egy darabig nem fogják áttenni erre, talán a 900 MHz-et ha elkezdik használni, az vidéken adhat egy-egy szolgáltatónál ennél jobb sebességet.

(#9228) tlala válasza bociusz (#9219) üzenetére


tlala
addikt

Meg tudnád írni így összefoglalva a 4G verziót is?
Tehát hogy egy kínából vásárolni kívánt telefonnak melyik 4G-s sávokat kell tudnia, hogy itthon garantáltan működjön mindenhol mindhárom szolgáltatónál?
Köszönöm előre is.

(#9229) 4Grider válasza tlala (#9228) üzenetére


4Grider
nagyúr

B1, B3, B7, B8, B20, B28 az alap Európában. Talán lesz itthon néhány év múlva B32 is.
Logikusan ezek össze is kell tudnia fogni CA-ba a telefonnak.

(#9230) bociusz válasza Trucker39 (#9225) üzenetére


bociusz
aktív tag

Ahogy nézem, valószínűleg hibás adat van Cellmapperen, a 1242-es tornyon nem valószínű, hogy van B20, mivel a Dunától keletre a B20-at a Telekom adja, azoknak a tornyoknak a régiókódja (TAC) viszont 30000 és 39999 között van. Sajnos a CA (a frekvenciák összefogása) ilyenkor nem is működik a B20 és többi frekvenciasáv között.
Próbáld meg, hogy csak a B1-et és a B3-at engedélyezed, hátha akkor összefogja azt a kettőt. A gödi, szintén B1+B3-at tudó 1227-es tornyon nekem szokott működni.
Ha nem, akkor külön-külön, csak egy sávot engedélyezve próbáld ki, hogy melyiken jobb a kapcsolat (a sebesség mellett a ping és a jitter is sokat elárul). A 10 MHz széles B1-en lefelé 75 Mbit/s, a 20 MHz széles B3-on 150 Mbit/s az elméleti maximum kapacitása a cellának, de az utóbbi jobban terhelt szokott lenni, az 50 Mbit/s-os mérésed 23 ms pinggel teljesen jó.

Esetleg még megpróbálhatod a Mikrotik szoftverét is frissíteni:
- A RouterOS a System>Packages menü alatt frissíthető (6.49 a legfrissebb)
- Szigorúan ezt követően a System>RouterBOARD alatt a Mikrotik firmware is frissíthető (szintén 6.49-nél jár)
- Szigorúan ezt követően maga az LTE modem firmwareje is frissíthető. A küldött képen látom, hogy V025 van fent, V028 a legújabb. Ez utóbbihoz SSH-n kell belépni (admin@192.168.88.1) és az alábbi parancsot kiadni:
/interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes
Az első kettő gyorsan megvan, a harmadik 5-7 percig is eltart.

(#9231) bociusz válasza 4Grider (#9227) üzenetére


bociusz
aktív tag

Sajnos a 900 MHz-es 5G még odébb van, jogszabály tiltja, hogy GSM/UMTS/LTE és WiMax-on kívül más technológia üzemeljen ebben a sávban.
A tavaly decemberben kiadott NMHH 2021-2025 rádióspektrum stratégiában 3 évet jósoltak ennek a feloldására: "A 900/1800 MHz sávban [...] a vonatkozó szabályozás módosítása után a sáv 5G célú használata 3 éven belül lehet realitás." (32. oldal)

Érdemes amúgy bogarászni a linkelt dokumentumot, számos terv kiderül belőle, pl, a 10. oldalon lévő táblázatból:
- 1500 MHz (B32) és 2300 MHz (B40) várható értékesítése: csak 2023 után
- 32 GHz (ide kell előbb átterelni az operátorok mikrós pont-pont kapcsolatait, hogy a jelenleg használt 26 GHz felszabaduljon a mmWave 5G előtt): aukció: 2021, használatba vétel: 2022
- 26 GHz (mmWave 5G céljára): aukció 20221, használatba vétel: 2024

(Köszi a 4G sávos összefoglalást tlala-nak)

[ Szerkesztve ]

(#9232) Trucker39 válasza bociusz (#9230) üzenetére


Trucker39
tag

Köszönöm a segítséget.

Az általad javasolt frissítéseket megcsinálgattam.

A 20-s band-ot kivettem a listából.

Próbálkoztam külön mindegyikkel (1,3) és egyben is.

Külön a B1 hozza az igen jó 45/8 Mbps értékeket, míg a B3 a 0.6/5 Mbps értékeket

Sajnos egyben semmi esetre sem kerülnek be a CA Band ablakba. Felette, vagy az egyik, vagy a másik jelenik meg. Ha írogatok, vagy csak olvasok valami üzenetet, akkor B3, ha elindítom a speed tesztet, meg B1.

Nem tudom, mit lehet a hiba. Bizonyára valami még hibádzik, vagy nem vettem észre valami fontosat.

Mellékelek képet róla.

(#9233) bociusz válasza Trucker39 (#9232) üzenetére


bociusz
aktív tag

Két oka lehet, hogy nem megy a CA:
1. Lehet, hogy a tornyon nem kapcsolta be a Telenor a CA-t, hogy kevesebb licenszdíjat kelljen fizetnie a ZTE felé.
2. Nem találtam leírást arról, hogy a SXT-LTE6 támogatja-e a B1+B3 CA-t (attól, hogy külön-külön ismeri a sávokat és bizonyos kombinációkat CA-ban is, még nem garancia arra, hogy a B1-B3-at is tudja CA-ban).

Jelen helyzetben szerintem csak a B1-et engedélyezd, kiváló a jel minősége (SINR 21 dB, CQI 14) és kapacitás is van még bőven a cellán.

(#9234) winbox válasza Trucker39 (#9232) üzenetére


winbox
senior tag

Azért nem megy, mert az eszköz nem tudja a B1-B3 CA-t.
[link]

[ Szerkesztve ]

hammerhead - angler - flame - sunfish - bluejay - panther - husky*

(#9235) Trucker39 válasza bociusz (#9233) üzenetére


Trucker39
tag

Értem, köszönöm.

Most lekapcsoltam a B3-t és maradt a B1.

Jelenleg teljesen elégedett vagyok ezzel a sebességgel.

Persze hozzá tartozik a dologhoz, hogy amióta ide költöztem, ennyit még éjszaka sem mértem. Legfeljebb, ha két- három mérés értékét összeadom.

Maradok a jól bevált szokásaimnál. Napközben csak nézelődés, esetleg zene, játék, éjféltől meg nagyobb adat mennyiség mozgatása.

Ezt az értéket most mértem, a jelenlegi beállítások mellett:

(#9236) 4Grider válasza Trucker39 (#9235) üzenetére


4Grider
nagyúr

Ilyen távolságból elégedett is lehetsz vele...

(#9237) totron


totron
addikt

Beltéri nyuszifülantennák kinél mennyi pluszt hoztak? B525, B535

(#9238) 4Grider válasza totron (#9237) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nálam B535-ön semmit. Viszont fele annyira ugrál a jelszint, szóval maradtak.

(#9239) féldekás


féldekás
aktív tag

Sziasztok!
Valaki használta mostanában több szolgáltató hálózatát?
Melyiknek a legjobb a lefedettsége, stabilabb a hálózata?

(#9240) 4Grider válasza féldekás (#9239) üzenetére


4Grider
nagyúr

Mindenhol más a helyzet. Nagyon sokat jelent, hogy egy bázisállomás optikával vagy mikrón keresztül van-e kiszolgálva, illetve, hogy milyen és mennyi frekvenciát használ/fog össze.

(#9241) xkraiusx válasza CsMike (#9217) üzenetére


xkraiusx
tag

A 4G+ azt jelenti hogy összefogott kettő sávot az eszköz. (Carrier Aggregation-> CA)
A routered erre valószínüleg nem képes.
A sebességed valószínüleg azért esett le mert mások is elkezdték húzni a tornyot.
Nézz szét milyen routert tudnál venni ami támogat CA-t, személy szerint én vennék kültéri antennát is.

Ha nincs normális beköthető net és korlátlan sim-es neted van akkor megéri szerintem belefektetni.

Másik opció hogy veszel egy mezei 4G-s telefont ami tud CA-t.
(Legtöbb régebbi telefon is simán tud.) Szerzel egy olcsóbb OpenWRT képes routert amin van USB és arra osztasz netet telefonnal, esetleg ha nem nagy a lefedendő terület akkor szimplán nyomhatsz wifi hotspotot is.

Ez lehet olcsóbb de ha elmegy áram akkor bekell kapcsolnod USB megosztást telefonon.

Erősen ajánlott az első opció. :)

[ Szerkesztve ]

(#9242) 4Grider válasza xkraiusx (#9241) üzenetére


4Grider
nagyúr

A mostani routere elvileg Cat6-os eszköz, szóval...

(#9243) féldekás válasza 4Grider (#9240) üzenetére


féldekás
aktív tag

Köszi! :R

(#9244) totron válasza xkraiusx (#9241) üzenetére


totron
addikt

Már csak azért is ajánlott, mert telóakkumulátorral nem karistol messzire. Rendszeresen kifelejtik az egyenletből.

(#9245) tlala válasza 4Grider (#9229) üzenetére


tlala
addikt

Köszi!

(#9246) xkraiusx válasza 4Grider (#9216) üzenetére


xkraiusx
tag

A Wifi 300Mbit/s, elméletben nem tud CA-t.
https://down.tendacn.com/uploadfile/4G680/4G680V2.0_Datasheet(For%20Egypt).pdf

Szerk: Azt is lemerem fogadni hogy a kettő antenna is csak wifi miatt van rajt.

[ Szerkesztve ]

(#9247) 4Grider válasza xkraiusx (#9246) üzenetére


4Grider
nagyúr

Piszok marketingesek még engem is át tudnak verni...

(#9248) oxide83


oxide83
aktív tag

Sziasztok!

Kezdő vagyok vezeték nélküli nettel kapcsolatban, mindig is optikai kábelen kaptam a netet. Viszont most Inárcson beköltözök egy újépítésű házba és hiába van az utcában optikai kábeles telekom hálózat, nem építették tovább azt és kb egy évig nem is fogják. Így marad a mobilnet. Egy szolgáltatós korlátlan mobilnet mellé milyen routert és további eszközöket tudnátok ajánlani, amivel egy normálisan használható, gyors netet kaphatnék a ház (egyszintes, 94m2) bármely pontján?

(#9249) 4Grider válasza oxide83 (#9248) üzenetére


4Grider
nagyúr

A legjobban bevált eszközök a Huawei beltéri asztali routerei (pl. B535 még egy-két helyen kapható), illetve a kültéri parabola antennás Mikrotik LTE6 kit. Ami az egyik előnye, az a másik hátránya, konkrétan az LTE kit nem fogja a WiFi-det megoldani, ahhoz kell még egy router/access point. Cserébe mivel kültéri, néhány (10) Mbps sebességgel többet lehet belőle kihozni.
Arra készülj fel, hogy a mobilnet messze nem optikai vezetékes net, méterről méterre és percről percre változik, hogy melyik szolgáltató épp hol mennyit tud, fel kell készülni esténként akár néhány (max. 5-10) Mbps-os sebességre is.

(#9250) totron válasza 4Grider (#9249) üzenetére


totron
addikt

Esténként egy ideje nagyon hektikus, 200-1.7Mbit közötti tartomány is lehet az ugrálás tárgya.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.