Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9401) gg72


gg72
veterán

Sziasztok! Mobilnetet szeretnénk a mostanában nagyon gyakran leálló vezetékes Vodafone mellé tartaléknak, ugyanis itthoni munkát végzünk, én PC-ről. Milyen szolgáltatót (és routert) ajánlanátok? Néztem a Telenor OtthonNet-et, de ez a címünkön Balatonalmádiban sajnos nem elérhető. Köszönöm.

(#9402) MaCS_70 válasza gg72 (#9401) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nézz át a mobilflottás topicba!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9403) fcbarca


fcbarca
őstag

Sziasztok. Melyik a legjobb mobilinternet ajánlat Ausztriába? Telefonálásra nem lenne használva és hűségidő nélkül kelleme. Van olyan vagy hasonló mint MO. a digi mobil?

(#9404) darkarthur


darkarthur
senior tag

Sziasztok!

Olyan problémával küzdök, hogy beköltöztünk nagyvárosba, ahol sajnos több okból sem tudok vezetékes internetet alkalmazni. Bosszantó, mert nagyon megszoktam az 1000/1000-res optikát!

Jelenleg egy TP-Link routert használok, amiben egy T-s kártya adja a 4g netet.

5-6 Mbit le, 30 környéke a feltöltési sebesség.

Próbáltam a Telenort is, de az még rosszabb volt.

Érdemes valamiféle 4g/LTE jelerősítő antennát vásárolnom és valahogy azt alkalmazni?

Van itt olyan aki ilyen helyzetben talált már jó megoldást? Főképp eszköz/rendszer tipp érdekelne!

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

Samsung S23 Ultra 5G

(#9405) 4Grider válasza darkarthur (#9404) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nagyvárosban a 4G-t több frekvenciát összefogva adják, pont azért, mert sokan használják kis helyen. Viszont a 4G eszközök egy része egyszerre csak egy frekvenciát tud fogni. Ha az pont egy alacsonyabb, így jobban terhelhető frekvencia, akkor mérhetsz hasonlókat. Első körben tehát azt kellene tudni, hogy milyen 4G routered van, ilyen Cat4-es, vagy esetleg már jobb...
Mondjuk nem ártana tudni a város nevét sem...

[ Szerkesztve ]

(#9406) totron válasza darkarthur (#9404) üzenetére


totron
addikt

Mérj, találj elegendő jelszintet, tégy külső antennát, ha ez ott lehetséges. Erősítheted te jelárnyékban a semmit. A vételezés jósága és a hálózat aktuális leterheltsége adja ki a végeredményt. A te oldaladon tégy meg minden megtehetőt, mert addig nem derül ki, hogy melyik a szűk keresztmetszet, még ha elsőre egyértelműnek is hat.

(#9407) ballazol


ballazol
senior tag

Hali!
A mobilnetemhez kaptam egy SIM kártyát, az van az Alcatel routerben.
Az lenne a kérdésem, hogy kérhetek-e térítésmentesen a leendő telefonomba egy másik SIM-et, amivel le tudom telefonálni a csomagban foglalt Mobil M keretét, vagy ezt hívják multiSIM-nek? :)

"A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung

(#9408) 4Grider válasza ballazol (#9407) üzenetére


4Grider
nagyúr

Eleve csak a multisimet rakhattad volna routerbe. A multisimnek a Mobil M csomag mellett ára van, a routerbe való havidíja 2990 Ft.

(#9409) ballazol válasza 4Grider (#9408) üzenetére


ballazol
senior tag

egyetlen SIM-et kaptam a csávótól

"A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung

(#9410) ballazol


ballazol
senior tag

gondolom, azért, mert nem vettem náluk telót
domino-s kártyám van
de ha fizetem a 10.000-et havonta a Mobil M-ért, akkor ha elfogy a dominóról a pénz, jobban járok, ha beszerzek addig egy okostelót, gondolom...

"A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung

(#9411) 4Grider válasza ballazol (#9409) üzenetére


4Grider
nagyúr

A Mobil M hangcélú csomag, alapból egy sim-el adják. Kérhető hozzá multisim ha routerben akarod használni az adatcsomagját havi 2990 Ft-ért.
Milyen netcsomagot választottál mellé? Mert ha gigagerős Net+-t, akkor ingyen is járhat mellé multisim.

[ Szerkesztve ]

(#9412) Richi78


Richi78
csendes tag

Sziasztok, Van egy Asus RT-AC51U routerem amibe egy Telenoros Huawei e3372 modemet dugok adatkártyával, de nem hajlandó csatlakozni a hálózatra. Szerintetek mi lehet a megoldás?

[ Szerkesztve ]

(#9413) MaCS_70 válasza Richi78 (#9412) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nehéz úgy megmondani, hogy nem tudjuk, hogy mit állítottál be és mi a hibajelenség.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9414) laxika91


laxika91
csendes tag

Sziasztok,

Ha jól olvasom 4Grinder hozzászólásait, akkor a Telekom nem ad publikus IP címet az eszközöknek. Tehát ilyen esetben ha van egy routerem, akkor arra csak egy eszköz csatlakozhat? Nem túl szerencsés, főleg hogy rámsóztak a kedves T-sek 60k-ért egy routert is.
Van itthon egy kicsit komolyabb Mikrotik antenna is, azzal sem áthidalható esetleg ez a probléma? Elég idegesítő hogy ha bekapcsolom a TV-t akkor a gépen megy el a net, ha meg a gépet akkor a TV-n. :W
Tudom van multisim, de nem akarok mindenkinek a házban adni egy SIM-et (főleg hogy nincs is elég).
Valami NAT-al nem lehet ezt feloldani vagy ilyesmi? :(

Előre is köszi,
Laxi

(#9415) 4Grider válasza laxika91 (#9414) üzenetére


4Grider
nagyúr

Hát nem. Natolt netet is lehet tovább natolni, így csatlakozhat rá egy rakat eszköz. Azért nem szoktuk javasolni az ilyen net továbbosztását (újra natolását), mert intenzív használattal elfogyaszthatóak alatta a szabad portok, amiket a natolást végző eszközök azért használnak, hogy a kért csomag megérkezzen a nat mögött lévő eszközhöz.
Valami nagyon nem ok nálad, értesz valamilyen szinten egy ilyen eszköz beállításához? Bár mondjuk a kérdésedből nem ez jön le...

(#9416) laxika91 válasza 4Grider (#9415) üzenetére


laxika91
csendes tag

Nem, nem értek, de szívesen tanulok. Programozóként dolgozok és elég sok kis szervert futtatok itthon, viszont sajnos a networkinghez egyáltalán nem értek.Legtöbb esetben ez nem probléma, de az új házamban csak mobilnet van, így valamilyen szinten kénytelen vagyok beleásni magam.
Létrehoztam két hálózatot, az egyik Telenor (minden működik egész jól, jön kb 80 Mbps) a másiknál pedig gondoltam spórolok multisimmel és a Telekomhoz megyek. Nem gondoltam hogy ennyire problémás, főleg mivel a kedves alkalmazott úgy mondta nekem hogy a routert működik jól. Most amint rácsatlakozok egy eszközzel, ledobja a másikat ami már csatlakozva volt.
Hát ahogy nézem akkor ennek lőttek és mehetek még1 Telenor SIM-ért a 2. hálózatra. :U

[ Szerkesztve ]

(#9417) qnadam válasza laxika91 (#9416) üzenetére


qnadam
veterán

ott valami nagyon csúnya gányolás van, nekem telekomos simmel is el tudja érni több eszköz az internetet egyszerre, akár lte stick van routerbe dugva, akár telefonban van.
hogy nem ad publikus ip-t a szolgáltató, az elsősorban azt akadályozza meg, hogy közvetlenül elérd az eszközeidet, de egy köztes géppel (ami nem nálad van) ezt is meg lehet oldani.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9418) laxika91 válasza qnadam (#9417) üzenetére


laxika91
csendes tag

Hmmm. Több dologgal próbáltam eddig.

Az egyik egy HUAWEI 5G CPE Pro 2. Ezzel próbáltam direktben, valamint bridge módban úgy hogy egy MikroTik hAP AC2 van mögé kötve. Sajnos mindegyik estben amint 2+ gép csatlakozik a wifi-re, elkezd ledobálni mindenkit a netről.
Ugyan ez van az én telefonomnál (hotspot-al) és a feleségeménél is.
Próbáltam még egy régebbi Huawei Telenor Hipernetes wifi router (Huawei E5577 talán?) is amin át van ütve az apn, dettó ugyan ezzel az eredménnyel.

3 sim kártya van a multisim-en és az egyik gép folyamatosan csatlakozik, havi pár TB adatforgalommal. Annó a boltban kérdeztem, azt mondták hogy ez nem kellene hogy probléma legyen. :/

(#9419) totron válasza laxika91 (#9418) üzenetére


totron
addikt

A telefonos teszt miatt nekem egyértelműnek tűnik a multisim környékén lévő baj, innentől már a szolgáltató hajlandósága/csillagállás függvénye a probléma hatékony kezelése. Semmiképp nem szabályos működés az egyke csatlakozás.

(#9420) totron válasza ballazol (#9363) üzenetére


totron
addikt

Stickkel is megoldható a dolog.

(#9421) totron válasza Mr Dini (#9385) üzenetére


totron
addikt

Nem technikai oldal, de az eseti/mobilra szerény költségű csomagot őrizgető netezők figyelmébe hadd ajánljak pár meglátást. Telekom esetében óvatosan a kifejezésekkel. A netcsomagot, mint olyat is bővítőnek hívja, megtévesztendő a már lezárt, kedvezőbb feltételeket adó csomagok tulajdonosait, Dominóról beszélek. Új beesők esetén nincs jelentősége, ott betudható ártatlan, magentai blaszfémiának, kommunikációs dizájnnak.
A Megújuló névre hallgató termékvonal viszi tovább az addigi csomagtípus filozófiáját, tehát ha az egyenleg engedi, fordulónapkor automatikusan folytatódik a móka - lezárt csomagoknál a dedikált adatból kifutva, a fordulóig lassítva döcögsz, az új üzletpolitika szerinti, jelenlegieknél ki vagy kapcsolva, így várnod kell*. Fordulónapot feltöltés dátumával állíthatsz be magadnak. Van aztán a Maraton, ami folytonosságot biztosít az adatkeret mennyiségéig, nem vagy ciklushoz, dátumhoz kötve, lassítás itt sincs már, csak dedikált adatforgalom (ha ebben a konstrukcióban van bármi létjogosultsága is e kifejezésnek).
Az Egyszeri eseti adatbővítőként árulja magát, de nagy hiba lenne rárendelni egy már meglévő csomagra, ugyanis nem ráül arra és bővít, hanem kiüti azt, felcseréli. Az sem változtat ezen a tényen, hogy a site tárgyalja a halmozhatóságukat, variálhatóságukat. Ezen a ponton is megspórolja az informálást a valóságról, a veszélyről, hiszen neki az új módi az érdeke. Tekintve az alapjában is szándékosan félrekommunikált kontextust, felhasználhatóságukra való kitérés is csak a félrevivést erősbíti.

Mindhárom csomagtípust bővítőnek nevezi, azt sugallván, hogy ezek alapszolgáltatásra rárendelhető kiegészítők, de ezek nem kiegészítő csomagok, hanem alapcsomagok. Magyarán ha bedőltél a szövegezettségnek és bővítést szeretnél, na akkor szabadultál meg örökre az újra megrendelhetetlen, lezárt, kedvezőbb csomagodtól. Főleg az Egyszeri elnevezés esetén érzem ezt megtévesztőnek, az is. Nem csúsztam bele ilyenbe, de hasznos volt hallgatni a megérzésre és utánaolvasni, így összeállhatott a kép.
Igaz ugyan, hogy egyetlenegy menüpontban említve van, hogy nem kiegészítők, de ott is egészen konkrétan megtévesztő a fogalmazás, mivel lezárt csomagok mellé is ajánlja, mint csúcsszuper lehetőséget, holott a valóság az, hogy helyett funkcionál, mindez az előfizetéses rész alatt, ami ugye nagyon nem kártyás éra. Az egészre rátesz még azzal, hogy kiköti, hogy alapszolgáltatások megléte kell hozzá, ami előfizetéses módban igaz is, csakhogy volt egy korszak, mikor ilyen csomagok kártyás módban ténylegesen igényelték alap netcsomag meglétét, ma meg már nem így van. Érezzük a dupla - ami inkább tripla - csavart saját érdek szerint, a szétmagyarázás síkján? Aki nincs benne és nem ismeri a múlt tükrében is a kifejezéseket, a gyakorlatot, azt egyértelműen behúzza a kommunikált lehetőség, mégpedig az új csomagok felé. Fogyasztóvédelem elé vetni való.

*ha ez másként lenne és elegendő egyenleg esetén rögtön folytatódik az elérés, akkor javítsatok ki

(#9422) ballazol válasza totron (#9420) üzenetére


ballazol
senior tag

parancsolsz? :))

"A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung

(#9423) 4Grider válasza laxika91 (#9418) üzenetére


4Grider
nagyúr

Elvonatkoztatva a nat-tól, a havi pár TB adatforgalom egy jól menedzselt mobilhálózaton komoly gondot okozhat. A Telenornál még nem foglalkoznak vele, de ez nem sokáig lesz így ilyen forgalommal, a másik kettőnél viszont már vannak automatizmusok a rendszerben. Ezt nem azért csinálják, mert szemetek, hanem azért, mert a rádiós átvitelben erősen korlátos és drága az átvitelhez használt sávszélesség.

(#9424) 4Grider válasza ballazol (#9422) üzenetére


4Grider
nagyúr

Stick = USB-s 3G/4G modem.

(#9425) laxika91 válasza 4Grider (#9423) üzenetére


laxika91
csendes tag

Ouch, értem. Na akkor megpróbálom majd kilőni a dolgot egy hónapra és újra tesztelni a Telekomot. Köszi az infót.

(#9426) Richi78 válasza MaCS_70 (#9413) üzenetére


Richi78
csendes tag



A kép mutatja, hogy milyen beállításai vannak a modemnek, és a routernél elsődleges wan-nak van megadva az udb-s modem. Mégis azt mondja a visszajelző, hogy a modem leválasztva pedig a modem ledje visszajelez, hogy él a szolgáltatóval a kapcsolat. Ha csak egy gépbe dugom a modemet hibátlanul működik!

(#9427) winbox válasza Richi78 (#9426) üzenetére


winbox
senior tag

Az APN-t írd át net-re és úgy próbáld meg.

hammerhead - angler - flame - sunfish - bluejay - panther - husky*

(#9428) totron válasza Richi78 (#9426) üzenetére


totron
addikt

Firmware-csere, ha elérhető. Hajlamos az ember stick és modem közt alapértelmezettnek, de legalábbis könnyen megugorhatónak venni egy kompatibilitást, de ezekben a párosításokban gyakori a nemmenés.

(#9429) qnadam válasza Richi78 (#9426) üzenetére


qnadam
veterán

jó lenne tudni a stick pontos típusát, a h végű (hilink) verzió szimpla vezetékes hálózati csatolóként mutatja magát, az s (modem) verzió viszont lte momdemként, amiket teljesen másképp kell kezelni. előbbinél a gép vagy router oldaláról nem is tudsz apn-t meg egyebeket beállítani, mert azt a stick konfigfelületéről tudod elérni.
valószínűleg hilink sticked van, az még akkor is felépíti a kapcsolatot a szolgáltatóval, ha egy telefontöltőbe dugod be :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9430) Richi78 válasza qnadam (#9429) üzenetére


Richi78
csendes tag

Huawei E3372 a típusa!

#9427 The Witcher
Az APN-t írd át net-re és úgy próbáld meg.
Ezt kipróbáltam, sajnos nem segített

[ Szerkesztve ]

(#9431) Richi78 válasza totron (#9428) üzenetére


Richi78
csendes tag

A legfrissebb gyári van fent rajta!

(#9432) qnadam válasza Richi78 (#9430) üzenetére


qnadam
veterán

nyisd ki a hátát, oda van írva a pontos típus.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9433) Richi78 válasza qnadam (#9432) üzenetére


Richi78
csendes tag

E3372h-320

(#9434) qnadam válasza Richi78 (#9433) üzenetére


qnadam
veterán

milyen opciók vannak még az usb modem legördülőnél meg fent az usb eszköznél?
körbenézve láttam, hogy mások használnak ezzel a routerrel hilink sticket, de vagy nem derül ki, hogy milyen fw volt a routeren, vagy leginkább padavan.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9435) totron válasza Richi78 (#9431) üzenetére


totron
addikt

Oldalirányba értettem inkább a váltást, moddoltra, ahogy qnadam is írja. Világnyi különbségek lehetnek és vannak firm és firm között, egyikkel megy, másikkal nem. Azért nézd végig előtte az opciókat tényleg, lehet, hogy az a nyerő irány. Megvan a maga élvezete a párosításnak, csak érthető módon humora nincs mindig az embernek hozzá. Ezért lett nekem is routermodem. Rábeszéltek, jól tették.

(#9436) Richi78 válasza qnadam (#9434) üzenetére


Richi78
csendes tag

Usb modem helyett androidos telefont lehet kiválasztani. Usb eszköznél pedig csak annyi, hogy nem észlelhető usb lemez.

(#9437) qnadam válasza Richi78 (#9436) üzenetére


qnadam
veterán

az androidos telefon opció megérhet egy próbát (az is tudja ndis eszköznek mutatni magát), ha úgy se megy, akkor marad az alternatív fw.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9438) Richi78 válasza qnadam (#9437) üzenetére


Richi78
csendes tag

Már azt is próbáltam! Nem igazán tudom merre lehet találni alternatív FW-t, és melyik lehet a jó megbízható!?

(#9439) ballazol válasza 4Grider (#9424) üzenetére


ballazol
senior tag

egy pillangószárnycsapásnyival bővebben esetleg? :)

"A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung

(#9440) darkarthur válasza 4Grider (#9405) üzenetére


darkarthur
senior tag

Köszönöm a választ!

Végrehajtottam az oldalamon némi fejlesztést!

Egy Huawei 4GRouter 3 Pro (B535, feltekerve rá 2db 10dBi-s antenna!)
Gépben egy Archer T6E kártya.

A wifi, az nagyon gyors, minden eszközzel, erre nem lehet panasz.

Győr, belváros széle (Móricz Zsigmond Rakpart) és még mindig 5-6-7-8 Mbit le, 25-30 fel.

Telekom, Gigaerős Net, korlátlan csomag.

Mit tehetek, milyne irányba induljak? Erre várok tippeket.

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Samsung S23 Ultra 5G

(#9441) 4Grider válasza darkarthur (#9440) üzenetére


4Grider
nagyúr

Látatlanban azt mondanám, hogy a beépítettség miatt a routered csak a B20 (800 MHz) sávot használja, amire jellemző a letöltés túlterheltsége. Ezt látod router felületén?
Ha igen, meg kellene próbálni kényszeríteni a routert a B3 használatára (Bazilikán és az Egyetem A épületén vannak a cellák). Ezekre ráláthatsz (nyílik ezek felé ablakod)?

[ Szerkesztve ]

(#9442) 4Grider válasza ballazol (#9439) üzenetére


4Grider
nagyúr

USB apa csatlakozóval rendelkező 3G/4G modem, amit jellemzően számítógép USB csatlakozójára kötnek, vagy olyan routerre, ami tudja őket kezelni a saját USB portján keresztül. De nem tudom, hogy miért ajánlott neked olyat, ha egyszer van ettől többet tudó 4G routered...

(#9443) ballazol válasza 4Grider (#9442) üzenetére


ballazol
senior tag

Köszi szépen.

"A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung

(#9444) qnadam válasza Richi78 (#9438) üzenetére


qnadam
veterán

legjobban a szaktopikkal járnál, nekem sose volt asus routerem.
ja de, egy wl500g, de az nagyon nem ma volt :)

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#9445) Ata88


Ata88
csendes tag

Sziasztok!
Az alábbi gondomban szeretném kérni a segítségeteket:
A telephelyen csak mobilinternetet tudok használni, nincs is szükségem komolyabbra mert csak e-mail és alap böngészés kell. Viszont a windows 10 rendszer brutális mértékben zabálja az adatforgalmat. Elmúlt 8 napban 35 gigát emésztett fel, ha korlátozom az adathasználatot akkor minden mást is lekorlátoz. Mire használ ekkora forgalmat és főleg mivel tudnám leszabályozni?
Köszönöm

(#9446) 4Grider válasza Ata88 (#9445) üzenetére


4Grider
nagyúr

Eddig úgy tudtam, hogy W10 alatt beállított forgalmi díjas hálózat engedi a böngészést és az emailt. Konkrétan ezek közül mit korlátoz, ha beállítod?

(#9447) darkarthur válasza 4Grider (#9441) üzenetére


darkarthur
senior tag

Szia!

Közpen az egyik külső antenna helyett feltettem egy nagyobb antennát.
Az egyik sávon van mondjuk 5-6 Mbit-le, 30 körül fel. Másik sávon mérek több, mint 20 Mbit-et fel, viszont csak 8-at le.

A külső antennát valószínűleg fel fogom valahogy vinni a tetőre, viszont a baj, hogy csak akkor vált sávot a router, ha újraindítom. A huawei-es mobil appvan sem találtam olyan felületet ahol meg tudnám neki adni manuálisan a sávokat. Van erre valami külső program amiben be tudom állítani?

ILyenre gondolok:

Samsung S23 Ultra 5G

(#9448) winbox válasza darkarthur (#9447) üzenetére


winbox
senior tag

B535-nél ezzel a könyvjelzős megoldással tudsz frekvenciát zárolni:
[link]

hammerhead - angler - flame - sunfish - bluejay - panther - husky*

(#9449) darkarthur válasza winbox (#9448) üzenetére


darkarthur
senior tag

Köszönöm!

Samsung S23 Ultra 5G

(#9450) Diák66 válasza darkarthur (#9447) üzenetére


Diák66
őstag

Igen, szerencsére: [link] [link] [link] [link]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.