Hirdetés

2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9001) MaCS_70 válasza Kobe (#8996) üzenetére


MaCS_70
nagyúr

Az a baromi nagy kérdés, hogy milyen az LTE jelminősége az igényekhez képest. Ha a kettő összmutatója elég jó, akkor simán jó lehet egy beltéri LTE-képes router, még alacsonyabb követelményszint esetén akár egy USB-stickes megoldás is.

A kültéri megoldások a komolyabb igények // ehhez képest gyengébb 4G esetén kellenek.

Állandó probléma ugye az, hogy egy 4G-s eszköz teljesen más helyre (jellemzően ablak elé, rálátással a toronyra) kívánkozik, mint egy wifi-AP (az épület közepén). Ennek következtében a kombi eszközök általában kellemetlen kompromisszumra kényszerítenek. (Épp a minap tologattam egy Huawei 535-öst, ami a maga kategóriájában egy jó eszköz, le is tudná fedni a házat wifivel, de ha LTE-vételt is akarok, akkor a hátsó helyiségekben már nincs hálózat.)

Persze ez nem egy új jellegű probléma, hiszen a kombi routereknél is gyakran máshová lenne jó Ethernet-kábelezni, mint ahová a wifi szeretne települni... Ez egy ilyen játék az öszvérekkel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9002) Kobe válasza MaCS_70 (#9001) üzenetére


Kobe
veterán

4G van az irodaban, az ablaktol kb 2 meteres tavolsagban, jo net eleressel, streaming is porog rajta. Ablakban megjobb

Mivel a LoraWan helium miner is RF technikan alapul es ablakhoz kell rakni, ezert a cel az lenne hogy mindkettot szepen egymas mellett kipakolom az ablakba, 4Gn jonne a net es adna tovabb a minernek

Nem kell nagy savszel neki, mert IoT halozat, inkabb a folyamatossag. Havi 80-90GBot eszik meg max

(#9003) MaCS_70 válasza Kobe (#9002) üzenetére


MaCS_70
nagyúr

Akkor a 4Grider által is ajánlott Huawei asztali LTE routerek tökéletesen beválhatnak.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9004) AAntii


AAntii
őstag

Sziasztok!

Az 5g-s lefedettségi térképeket hogyan kell értelmezni? Ha a vonalon belül vagyok, akkor még van 5g-s internet, ha 5 méterrel kintebb már nincs? A telekomos térkép legnagyobb nagyításán sem tudom megállapítani, hogy már benne vagyok e vagy még nem és mivel vezetékes net a környéken nincs, nem sokat várnék az eszközbeszerzéssel, ha lenne esélyem normálisabb netre.

köszi a segítséget!

"Az amatőrnek ihlet, a profinak előleg kell."

(#9005) 4Grider válasza AAntii (#9004) üzenetére


4Grider
veterán

Elég hüle felvetés az 5 méter. Ahány készülék, mind más vételi érzékenységű, ráadásul a rádiós jel terjedése sok mindentől függ, van, hogy kilométerrel húzódik össze vagy szét a határ mondjuk egy időjárási jelenségtől.
Akkor fektess be adott helyen fixen használt berendezésbe, ha minimum két oldal felől le vagy fedve.

(#9006) AAntii válasza 4Grider (#9005) üzenetére


AAntii
őstag

Akkor azzal sem vagyok előrébb, hogyha kipróbálom van e 5g-s jel telefonon, mert könnyen lehet, hogy jön két bárányfelhő és nem lesz. Sebaj, már itt van a kertek alatt.
A felvetésem a telekomos térkép alapján levont következtetés volt:
[link]
de akkor abból indulok ki, hogy a térkép széli szórvány lefedettség a vagy van, vagy nincs jel kategória.

"Az amatőrnek ihlet, a profinak előleg kell."

(#9007) 4Grider válasza AAntii (#9006) üzenetére


4Grider
veterán

Azért csak próbáld ki telefonnal, de ránézésre nem sok esélyt látok ott stabil 5G-re a térkép alapján.
Meg ez alapján sem.

(#9008) penicilin válasza 4Grider (#9007) üzenetére


penicilin
újonc

.

[ Szerkesztve ]

(#9009) Marcsello31


Marcsello31
senior tag

Hát ezt beszoptam, az új helyünkön nincs 3g 4g jel se a Telenornál Se a Telekomnál.
A vodafonnál is csak utólag, mert nem rég állítottak fel egy tornyot.
Valszeg eladom a sim kártyás routert. Nem tudom kihasználni.
Maradt a mikrónyet, 20megawattal. :D :)) . úgy hogy eladom a cuccot, a jövőhéten, a gépnek mindene meg van.

[ Szerkesztve ]

(#9010) mexel


mexel
veterán

A Tenda 4G09 router ( CAT6) tudhatja a CA-t vajon? Nem találtam leírást róla. Ismerősöm rendelt egyet, de mondtam hogy egy Huawei 535-el jobban járna valószínűleg.

(#9011) Marcsello31 válasza mexel (#9010) üzenetére


Marcsello31
senior tag

Én is ezért választottam az 535öt.. annak idején az tudja. sőt többet is.

(#9012) mexel válasza Marcsello31 (#9011) üzenetére


mexel
veterán

Igen, de most az lenne a kérdés a Tenda tud -e CA-t. Szerintem nem, nem találtam semmit róla igazándiból

(#9013) The Witcher válasza mexel (#9012) üzenetére


The Witcher
aktív tag

CAT6 300/50Mbps, tehát igen :)
[link]

(#9014) Marcsello31 válasza mexel (#9012) üzenetére


Marcsello31
senior tag

yutubon sem? :F

(#9015) mexel válasza The Witcher (#9013) üzenetére


mexel
veterán

Köszi! ( de ezekben a leírásokban sem írják sehol a CA-t Vagy azt nem szokták említeni? Mert akkor hiába keresgélem)
Vajon tudja ugyanazt a szintet akkor mint egy huawei 535? Csak mert itt nem dicsérték a Tendát annyira :) ( és máshol sem mindig)

[ Szerkesztve ]

(#9016) 4Grider válasza mexel (#9015) üzenetére


4Grider
veterán

Szezont a fazonhoz. Vajon mennyi core hálózati elemet szállít évente a Tenda a mobilszolgáltatókhoz? Az amerikaiak nem véletlenül tették a Huawei-t feketelistára, ha ezt nem teszik, mára már lenyomtak volna mindenkit. Itthon mind a 3 nagy szolgáltatónál ott vannak az eszközeik.

[ Szerkesztve ]

(#9017) mexel válasza 4Grider (#9016) üzenetére


mexel
veterán

Köszi, ez így van valóban, de ettől még nem kizárt hogy bármely gyártónak legyen 1-1 jó terméke. A válaszodból úgy érzem hogy az említett tendát rosszabbnak tartod mint az 535-öt :) De tapasztalatot nem láttam ezekről a routerekről, azért is kérdeztem . ( egyébként egyetértek és ahogy írtam szerintem is gyengébb lesz, csak addig nem akarom vele visszamondatni a rendelést amíg nem derül ki, mert nem szeretnék hülyeséget javasolni neki)

(#9018) 4Grider válasza mexel (#9017) üzenetére


4Grider
veterán

Bőven elég összenézni a két eszköz specifikációit. A Tenda egyedül a wifi adási teljesítményben erősebb (persze kérdés, hogy nem csak papíron van-e így), minden másban gyengébb vagy azonos (papíron) a Huawei-hez képest. És ami triviális: A Tenda mögé előbb kell majd switchet tenni (-2 LAN port). Nem mellesleg pedig a Tenda drágább és a jó ég tudja, hogy mikor kap legközelebb firmware frissítést.

(#9019) The Witcher válasza mexel (#9015) üzenetére


The Witcher
aktív tag

A nevében és a pdf-ben is benne van, hogy 4G+ eszköz, tehát tudja a CA-t. Egyedül azt nem részletezi, hogy pontosan milyen frekvenciákat tud összefogni, ezek a Huawei datasheetekben benne szoktak lenni. Ettől függetlenül szerintem az itthon használt frekik közül kettőt össze tud fogni, mivel CAT6-os. A pdf-ben látszik, hogy támogatja a frekiket. Ez a router kb B525 szint, ami azért biztosan jobb lett volna ennél.

(#9020) mexel


mexel
veterán

Köszi a válaszokat! én is azért javasoltam neki a huaweit mert szerintem jobb is lehet és olcsóbb is lenne, mert igen drágán rendelte a tendát. Na mindegy, ő tudja, azért elmondom ezeket neki :)

(#9021) Marcsello31


Marcsello31
senior tag

Sziasztok! Lemértem a hálózatokat egy b535-232 sim kártyás roouterrel, Telenornál 4gplusz hálózat elérhető 4 led világít, majdnem fullos a térerő, de még is 10 mega alatt van a letöltés.
hiába váltogatok a 3+7+20 csatornák közt. Telekomnál is van 4g, de ott sem, hiába van 2 egység térerő, a letöltés 5mega a fel 1. Még van digimobil és vodafone, olyan kártyám nincs.
Most vagy az van, hogy antenna kellene egy külső, amivel talán nyernék 10megát plussz ban, vagy le van terhelve a hálózat, és hiába próbálkozok? Szerencsémre van mikró net, csak hát veszett drága. :D :DDD 1 évig kell találnom olcsóbb megoldást. 20megáért 5000ftot kérnek. LOL
nem fér bele a keretbe, de ősszel majd ha lesz pénzem, veszek egy külső antennát. vagy kölcsön kérem valamelyikét. Digimobil full., vodafone full. Telenor 4g majdnem full.
telekom 2es. Sztem messze vagyok innen minden toronytól a Csendes völgyben. :R ha nem nyert eladom a routert, ha esetleg kell valakinek szívesen át adom, semmi baja.

[ Szerkesztve ]

(#9022) Marcsello31 válasza Duffm4n (#25) üzenetére


Marcsello31
senior tag

Utólag kiderült, hogy túlterheltségkor csak kétmega jön :D De tényleg gáz, hogy nincs másik szolgáltatót erre fele.

(#9023) totron válasza Marcsello31 (#9022) üzenetére


totron
őstag

A nagy elkeseredésben ne ingyen add át azért. A mobilnet hektikusabb a stabilabb mikróval szemben. Mobilnettel hegyeket-völgyeket élhetsz meg, tiszta kaland .... ha leül este a történet. Ha tipikusan este ül le, akkor a terheltség játszik és nem sok semmi lófüttyöt nyernél az antennázással-kábelezéssel. Topiktárs egyetlen esetet emleget fel, hogy demennyivel jobb a Mikrotik zimankó/leülés esetén, de az nem reprezentatív és az összevetés sem volt igazságos, hiszen a Huawei nem tetőantennával, hanem saját belsőjeivel szerepelt (le). Egy érdemi összehasonlítás hiánypótló erővel bírna.

A Telenort érdemes kergetni, máshol nincsenek élhető netcsomagok. A kétmega sajnos nem extrémen alacsony, pakliban benne lévő simán. Nézd a jó oldalát: szar1 és szar2 közt válogathatsz. LED-ek és egységek helyett a huaCTRL app dB-jeit sasold inkább, azzal egyben a körülményekhez képest legjobban be is lehet forgatni, precízen.

(#9024) Marcsello31 válasza totron (#9023) üzenetére


Marcsello31
senior tag

Persze. Nem ingyen adom át ha eladom. Talán még kuvernyálok kölcsön egy antennát, utólsó reményként. Újdonság, Most látom, hogy mi van ha túlterhelt a mikronet hálózata, hétfő reggel van és10 mega alá esett. Persze reklamálni nem lehet mert a garantált sebesség 2mega az összes csomagra, csak nem értem, mert eddig egy héten keresztül a bekötésig fullon adta. Vicces. Választhatok tehát a szar 1 és a szar 2 között.
Tehát a legjobb szart kellene választanom. :)) .
Érdekes mód árnyékolás nincs semmi ami akadályozná de mégsem. pedig Egom szélén vagyunk. az igazságos az antennás mérés lenne irányított megoldással.
A mikrotik sem jobb ha sokan lógnak rajta, a másik meg legalább 8 belső átjáró van a nethez kifelé. :D Modern technikával oldották meg, e hát ha leterhelt akkor mindegy neki. Köszi a választ! a programot megnézem, de a a bejövő utcán van telefon kábel de mi már kiestünk otnnan. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#9025) Marcsello31 válasza Marcsello31 (#9024) üzenetére


Marcsello31
senior tag

A belső antenna sem mérvadó, csinálok egy a neten látott antennát, 4 szögletes izét.

(#9026) totron válasza Marcsello31 (#9025) üzenetére


totron
őstag

Az izéfaktorból van egy pár. Pontos méretezés, illesztés, veszteség, anyagköltség/tanulópénz. Milyen frekitartományra reklámozzák a négyszögletes izét?

(#9027) Marcsello31 válasza totron (#9026) üzenetére


Marcsello31
senior tag

álítólag jó lenne az az izé, ltere és wifire is. ha Jól megvan csinálva.

(#9028) 4Grider válasza Marcsello31 (#9027) üzenetére


4Grider
veterán

800-2400 Mhz-ig az már csak placebo lesz. Ha meg olcsó, akkor főleg.

[ Szerkesztve ]

(#9029) totron válasza Marcsello31 (#9027) üzenetére


totron
őstag

Olyat nem lehet jól megcsinálni. A sufnituningnak is van egy becsülete, de minimum hagyjuk meg ami jár neki. A javaslatom az, hogy nyugodjál bele az esti nyomorúságokba, attól majd jól belenyugszol. A kétmegából elképzelhető, hogy összecsiholsz 3-at (gyári kiegészítőkkel, nem házikkal), de nagyságrendi/érdembeni különbség nem fog születni. Mindamellett ha kísérletezni van kedved és nem kíván egy észszerű összegnél nagyobbat, szerezd meg a sajátkezi tapasztalatot is.

[ Szerkesztve ]

(#9030) skippper


skippper
senior tag

Sziasztok! Van valaki esetleg, aki nagy szakértője a Mikrotik routereknek (LHGG-LTE6 kit) és segítene nekem kicsit a setupolásban? SIM kártyát betettem, pin kódot beírtam, APN-t átírtam net-re, DNS-t átírtam a googleös 8.8.8.8ra és 8.8.4.4-re. Azt látom, hogy az LTE interface igazából jónak tűnik, viszont se a rákötött laptopon, se magán a router interfacen nincs internet (nem tud updatelni sem). Van tippetek, hogy mit ronthattam el? Kell még valami beállítás a fentieken kívül, dobozból kivéve?

[kép]

(#9031) 4Grider válasza skippper (#9030) üzenetére


4Grider
veterán

Első körben leszedném a pin-t az adatsimről. Semmi értelme nincs rajta hagyni, csak egy hibalehetőség.

(#9032) skippper válasza 4Grider (#9031) üzenetére


skippper
senior tag

Amellett, hogy jogos, van egy sor az LTE interfacenél, ami konkrétan írja, hogy Pin status: OK

(#9033) 4Grider válasza skippper (#9032) üzenetére


4Grider
veterán

Mivel az is ott van, hogy felépült a kapcsolat (hiszen publikus ip-t kaptál), azért írtam, hogy egy hibalehetőség, nem azt írtam, hogy az a hiba oka.

(#9034) totron válasza skippper (#9030) üzenetére


totron
őstag

Mennyik a dB-ek? APN-ekkel érdemes játszani, pingelni. Guglis DNS miért jobb?

(#9035) 4Grider válasza totron (#9034) üzenetére


4Grider
veterán

A képen jó értékek vannak, gondolom adatkártyája van, mert net apn-t állított be és felépült a kapcsolata. Ezek a nagy dns szerverek terheléselosztott rendszerek, sokkal több felhasználót sokkal gyorsabban szolgálnak ki (tisztelet a kivételnek), mint a szolgáltatói dns-ek.

(#9036) The Witcher válasza skippper (#9030) üzenetére


The Witcher
aktív tag

A konfigurálás elején betöltötted vele az alap konfigot vagy te vittél fel mindent 0-ról? Próbáld visszaállítani és újra betöltetni vele a gyári konfigot. Akkor nem szokott net lenni ha elfelejtem felvenni a natoláshoz a masquerade-et, de én 0-ról szoktam beállogatni.

(#9037) skippper válasza The Witcher (#9036) üzenetére


skippper
senior tag

Úgy gondoltam, hogy betöltettem, de reseteltem mindenestül és most működik. Köszi a segítséget :R

Próbáltam én is 0-ról beállítani, de a menüstruktúra láttán pánikrohamot kaptam, pedig láttam már pár routert életemben

(#9038) totron válasza 4Grider (#9035) üzenetére


totron
őstag

Upsz, a képet át is ugrottam mobilon. Ez a gugli-féle DNS-ezés jelent számukra több felhasználható adatot? Tisztában vagyok vele, hogy nem megkerülhetők, de az elvek és 1bitek szintjén is érdekel a dolog.

Mi az a masquerade itt?

Ha jól emlékszem APN-függő a NAT-oltság is, ugye? Már persze ahol van opció ilyen téren. NAT-olatlan netet kapok Telenoron át, ez bizony éljen!

(#9039) 4Grider válasza totron (#9038) üzenetére


4Grider
veterán

Igen, a Google ebből (is) él. De használhatsz egyéb gyors publikus dns-eket is, pl. ott a cloudflare (1.1.1.1).
Mikrotik Masq.: https://www.youtube.com/watch?v=p6Y9-FLqvYc
Igen, Telenornál csak az online apn nat-olt egyelőre.

(#9040) skippper


skippper
senior tag

Azt gondolom ezt kimaxoltuk :C

(#9041) Lacpac válasza skippper (#9040) üzenetére


Lacpac
őstag

Hmmm, na ezt hogy és hol? Nekem a legrosszabb 20/10. 110/30 a max.

(#9042) 4Grider válasza Lacpac (#9041) üzenetére


4Grider
veterán

Mikrotik LTE6 kitje van, gondolom az irányt jól eltalálta...

(#9043) totron válasza 4Grider (#9042) üzenetére


totron
őstag

És kevesen forgalmaztak épp és megfelelő csillagállás.

Lacpac, itt a 20 az átlag. Sírok is rendesen, főleg ilyen számol láttán, ámde tudjuk be egy mutogatható maximumnak.

(#9044) skippper válasza totron (#9043) üzenetére


skippper
senior tag

Igazából annyi a "trükk", amit korábban írtam. A környék (kertváros) egyetlen utcája vagyunk, ahol nincs gigabites digi, kb 4-5 házról van szó, mindenki más csak telefonálásra használja. A toronyra pedig közvetlenül rálátok, kb 600 méterről.

(#9045) totron válasza skippper (#9044) üzenetére


totron
őstag

Értem, használjátok egészséggel.

(#9046) MaCS_70 válasza totron (#9023) üzenetére


MaCS_70
nagyúr

"Topiktárs egyetlen esetet emleget fel, hogy demennyivel jobb a Mikrotik zimankó/leülés esetén, de az nem reprezentatív és az összevetés sem volt igazságos, hiszen a Huawei nem tetőantennával, hanem saját belsőjeivel szerepelt (le). Egy érdemi összehasonlítás hiánypótló erővel bírna."

Egyedül nyilván nem leszek reprezentatív (de nem egyetlen, hanem elég sok esetet emlegettem fel), de azt nagyon nem értem, hogy miért nem igazságos az az összevetés, ahol két eszközt simán magában, a saját antennáját használva hasonlítok össze. Szerintem meg az lenne elég furcsa, ha a Mikrotik a saját antennájával, a Huawei meg tetőantennával menne. Az persze nagyon korrekt lenne, ha mindkét eszközt ugyanolyan külső antennával tesztelnénk, de ez igencsak távol áll a realitástól.

A jelen helyzet egyébként a következő:

A Kékszalag miatt megtelt a környék, a mobilnet sebessége is padlót fogott:
Mikrotik: 35-40 Mbps le,
Huawei: 20-30 Mbps le.

Nyilván nem reprezentatív, de az azért csak jelent valamit, hogy két, azonos körülmények között dolgozó eszköz teljesítménye hajszálpontosan ugyanazon a görbén mozog.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#9047) taki01 válasza MaCS_70 (#9046) üzenetére


taki01
őstag

Tegnap áttereltem a forgalmamat a mobilent felé és hát azért meg kell hagyni egy év alatt kb 10 Mbps-el csökkent a mobilnet sebességem. Most olyan 16-42Mbps között van anno tavaly és tavaly előtt olyan 25-60 Mbps között volt a letöltésem. A feltöltés marad 25-35 Mbps között. Már csak akkor kell használja a mobilnetet, ha a koax elektromos betápnál áram szünet van. Durván le vannak terhelve a mobil cellák mindegyik szolgáltatónál főképp nyaranta.

(#9048) totron válasza MaCS_70 (#9046) üzenetére


totron
őstag

A Huawei beltérben van, nem? A Mikro meg kint-fent.

(#9049) mexel


mexel
veterán

Sziasztok! Itt is megkérdezem mert talán itt tud valaki választ. van 2 db Huawei routerem. Az egyik ( 818) kint van külső épületben és ott sim kártyával működik, azzal van internet) A wifi jel a házban viszont így gyenge.
Van egy másik routerem, egy 535-ös huawei is.
Mindkettőn van H gomb ( HiLink). Ha jól tudom ezek a routerek ezzel alkalmasak wifi jelerősítésre, de sehogy sem tudom működésre bírni a dolgot. Hiába nyomom a gombot és villog a wifi led, bármit állítok bárhová ( alaphelyzet megvolt az erősítőnek szánt eszközön), de semmi. Semmi leírást nem találok hogy ez hogyan működhet, működnek-e egymással ( de ez lenne gondolom a gomb lényege)
tudja valaki a választ? Reggel óta ezzel szórakozok mert fontos lenne, az időm meg egyre kevesebb :(

(#9050) mexel


mexel
veterán

A Huawei oldalán ezt találtam, ( google fordítóval) de ezek alapján semmi sem történik, vagyvalami nem egyértelmű nekem:
"
A H (vagy Hi) gomb a HUAWEI routerek egyik legfontosabb jellemzője, amelyek támogatják a HUAWEI HiLink szolgáltatást. A H (vagy Hi) gomb egyetlen megnyomásával két útválasztót csatlakoztathat a Wi-Fi lefedettség növeléséhez. Csatlakoztathat egy HUAWEI végberendezést (pl. Az EMUI 5.1 vagy újabb rendszeren futó HUAWEI telefon is) az útválasztó Wi-Fi hálózatához. Továbbá,
a H ​​(vagy Hi) gombbal engedélyezheti a WPS-t és visszaállíthatja az útválasztót a gyári beállításokra.
A részletek a következők:
HUAWEI HiLink: Helyezzen egy új vagy visszaállított eszközt, például egy telefont, 1 méterre az útválasztótól, és kapcsolja be az eszközt. Várjon körülbelül egy percet, amíg a router H (vagy Hi) jelzője lassan narancssárgán villog.
Ez azt jelzi, hogy az útválasztó felfedezte az eszközt. Nyomja meg a router H (vagy Hi) gombját, és engedje fel. A jelző gyorsabban villog, jelezve, hogy az útválasztó csatlakozik az eszközhöz. Várjon, amíg a jelzőfény folyamatosan nem változik, ami azt jelenti, hogy a hálózati eszköz csatlakozik az útválasztó
Fi hálózat (Két HUAWEI router csatlakoztatása szintén így történik).
WPS: A H (vagy Hi) jelző villogásának abbahagyása után 2 percen belül nyomja meg a H (vagy Hi) gombot és a WPS gombot más Wi-Fi-eszközökön, például telefonokon, a szokásos WPS-egyeztetés megkezdéséhez és a Wi-Fi beépítéséhez. Fi eszközöket az útválasztó Wi-Fi hálózatába.
Gyári visszaállítás: Az útválasztó gyári beállításainak visszaállításához nyomja meg és tartsa lenyomva a H (vagy Hi) gombot 10 másodpercig, amíg a H (vagy Hi) jelző kialszik."

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.