- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
mrbig25 #11298 üzenetére
Ez jòl hangzik, köszi. Még egy jò darabig nem lesz lehetôségem barkàcsolni, ùgyhogy "kénytelen" leszek gyàri hàzat hasznàlni. A jelenlegi felhozatalbòl vagy mATX-es hàz, vagy a Q11, de ha màr ITX lapom van...
Remélem lesz akciòsan mire a pénz meglesz rà.
Pont azt tudja ami nekem kell. 2 vinyòt szànok bele fixen, az 5.25-ös helyre mehet egy hot-swap rekesz, ezzel az alaplapom 3 SATA-ja ki is lesz hasznàlva. Csak egy ATX-SFX àtalakìtòt kell csinàlnom/szereznem.
-
mrbig25
őstag
válasz
Pista0001 #11297 üzenetére
Hali!
" A vinyòk mennyire szeretik azt a helyet ott alul? " Hőfokokra gondolsz?
Igaz, hogy nekem csak 2.5"-es HDD-m van...de 28-30°C a hőmérséklete.
/500GB-os, 7200rpm-es Toshibáról van szó/
Nem tudom, hogy egy 3.5"-es HDD milyen hőfokon üzemelne, de rengetegen használják így a Q11-et (külföldi fórumok stb...) és nem panaszkodnak HDD túlmelegedésre. -
Pista0001
addikt
Sràcok!
Hasznàl valaki PC-Q11-et ùgy ahogy a gyàrtò megàlmodta? A vinyòk mennyire szeretik azt a helyet ott alul?
-
_BM_
senior tag
válasz
radi8tor #11295 üzenetére
Az én ventim 15 mm vastag, de ha jól látom, lehet kapni [12 mm vastagot is]
Mondjuk a 15 milis sem fúj semmit, hiába forog. -
_BM_
senior tag
Összedobtam egy kis atomos gépet az asszonynak (könyveléshez). Lekoppintottam egy fórumtársunk modecom-scythe ventis ötletét, már nem emlékszem a nickjére. Megmértem a borda és a venti közötti távolságot, kijött 1,5 mm mínusz, vagyis le kell marni a bordából. Mielőtt szétkaptam volna, hülyeségből megpróbáltam rátenni a fedelet, és... sikerült. Nem érnek hozzá a lapátok, mert a venti lapátjai 1,5 mm-rel feljebb vannak a venti szegélyénél. Öröm é bódottá
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11290 üzenetére
Nincs sértôdés, szerencsére nem vagyok olyan tìpus.
A franciàk sajnos eléggé idegenkednek lindentôl ami külföldi, a helyi érdekeltségû cégeknek jellemzôen nincs több nyelvû honlapja eddigi tapasztalataim alapjàn, Erre a témàra még nem kerestem rà mert sajnos még nem aktuàlis, remélem ha eljön az ideje talàlok càfolatot az elôzô mondatomra.
Èrtem, tehàt ha talàlok ilyen céget akkor elsôként azt kell megtudnom hogy milyen szoftvert hasznàlnak. Ettôl függetlenül szeretném majd megcsinàlni a kiterìtést mert kivàncsi vagyok rà
A programban teljesen manuàlisan kell megadni az ötvözet összetevôit vagy ismeri a szabvànyokat?
Hôcsô: Szìvesen, a tapasztalatokra kìvàncsi vagyok.
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #11289 üzenetére
Semmiképp nem szándékoztam froclizni a szaktudásod, pláne lámának nevezni!!!
A stringet azért írtam be, mert ha az alapján ad ki francia oldalt, akkor ott nyilván nem idegenkednek a "külföldiektől".
Anyagminőség:
Amit katalógusban megtalálsz, az csak irányadó és javarészt határértékeket közöl. Hogy pontosan be tudd állítani a paramétereket, ahhoz mindig ugyanattól a hengerműtől, ugyanazt az összetételt és ugyanazt a technológia sort bejáró lemezt kellene venned, ami lássuk be, otthonról nem kivitelezhető. Ezt szerettem volna megspórolni neked.
Tehát ha betolod egy lemez katalógusadatait, azzal végülis rosszat nem csinálsz, csak a jótól van még messze. Azt meg valószerűtlennek tartom, hogy egy cég kiadná ezeket a gyakorlati adatokat olyannak aki épp az utcáról esett be a 1+1+2db lemezével.Szal az a tíz perc, amit eltöltenek egy natív formátum feldolgozásával, majd kiterítésével, nem fogja megdobni az árat, mert belefér a gyártás-előkészítés költségébe.
Hőcső:
köszi! -
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11286 üzenetére
Az "itt" Franciaorszàgot jelenti, ùgyhogy az a keresés azért ennél bonyolultabb. Ja, meg Google-ban azért ennyire nem vagyok làma.
A kredenc széle nem ìves, ùgyhogy ott biztos nem, hùskloffolònk meg szerintem nincs is, szòval ez is kilôve. Amùgy csinàltam màr ezt-azt alumìnium lemezbôl (eddig 2 db szàmìtògép hàzat, kb 80-100 vìzhûtô oldalt az eredeti mûanyag helyett, intercooler is volt, de az jòval kevesebb, meg ilyesmik) szòval ebben sem érzem magam làmànak.
Az anyagminôséges kérdést ùgy értettem hogy azt màr én megadnàm és a terìtéket (helyes a kifejezés?) is magam csinàlnàm, nem akarom màs gépidejét pazarolni.
Hôcsô:
Ha nincs benne szövet akkor csak ùgy mûködik ha a melegìtett vége lejjebb van mint a màsik. Egyes forràsok 45° dôlést engednek, màsok szerint 30° körül is mûkôdnie kell. Könnyen kipròbàlhatod a konràdost, az egyik végenél fogva ùgy tartod hogy a màsik vége magasabban legyen, majd ezt a màsik véget melegìteni kezded pl öngyùjtòval. Ha a kezeddel érzed az alacsonyabban levô végen hogy melegszik akkor jò. Ja, a konràdos csô szerintem egyenes, nincs hajtva. A hàzi barkàcs/gànyolàs topikban van egy csòka aki valami brutàl hûtést épìt és ehhez gyàri hûtôket is felhasznàl, egész jòl bìrjàk a hajtogatàst. Persze nem mindig.radi8tor1: ha legalàbb felszisszentél akkor lehetséges a 60 °C, àtlagembereknek a 40-45 °C tapintàsra màr nagyon forrò.
-
radi8tor
MODERÁTOR
picoPSU tápok bírják a meleget? Megérintve a két nagy tekercset elég melegnek érzem, olyan 60 fok feletti lehet.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Erősen gondolkozom a felső lemez kivágásán, hogy egy halk ventit rakjak rá.
2 órás HD filmnézés után CPU/GPU 60 fokos, alaplap 50 fokos. Nem hiszem, hogy örülnek az alkatrészek annak a melegnek.
Ha kintről benyom valami hűvös levegőt egy venti, akkor már sokkal jobb lesz a helyzet. -
törölt tag
válasz
Pista0001 #11285 üzenetére
"de itt nem is tudom hogy keressek ilyet mert még nyelvi gondok vannak (nem kicsit)"
akkor próbáld meg a "sheet metal work" string alapján, lokalizálva az adott régióra"hàtha utàna én is le tudom hajtani"
Hol, a kredenc szélén, húskloffolóval?
Bízzad szakikra, ők ezt csinálják egész nap. Ha spórolni akarsz, inkább a tervezéssel tölts több időd, hogy minnél könnyebben gyártható, illetve bolondbiztos legyen. De ez persze szigorúan szvsz...Meg olyan progival tervezz, amit az adott cég natívban tud kezelni, így a hajtási paramétereket könnyel ráhúzzák majd a modelledre
"Ezekben a programokban meg lehet adni az anyagminôséget is, és az alapjàn szàmìt terìtett méretet?"
igen, de csak natívban megy gördülékenyen, Ha vmi köztes formátumot adsz, akkor plusz órákat számolnak fel...Hőcső:
csak régebben volt vmi topic /tán itt a PH-n/ házi gyártású hőcsövekről, ott a gyáriakat is kivesézték, és nem volt egyértelmű, hogy az egyszer már készrehajtott csövet lehet-e még tovább nyomorítani, vagy annyira sérül(het) belül porózus réteg, amitől lényegesen csökken a hőszállító képessége. Ami meg nem ilyen porózusos izével megy, annál meg nem is volt mindegy hogy mennyire vertikálisan áll az egész, illetve milyen útvonalon.
De érdekel engem is, hogy milyen a konrádos, máshol amúgy se nagyon van készleten.
Az ebay-es kínai meg lehet hogy csak sima lezárt csőA második megoldásoddal csak annyi a gondom, hogy vmi úgyis ütközni fog. Ált így lesz az ember egyik szekrénye tele leamortizált gyári hűtőkkel. De akkor már késő...
-
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11284 üzenetére
Otthon ismerek olyan céget akikrôl tudom hogy meg tudnàk csinàlni, de itt nem is tudom hogy keressek ilyet mert még nyelvi gondok vannak (nem kicsit). Ezért szeretném lemodellezni, hàtha utàna én is le tudom hajtani, ha nem is elsôre. Ezekben a programokban meg lehet adni az anyagminôséget is, és az alapjàn szàmìt terìtett méretet?
Hôcsövet a Conradnàl làttam. Nem tudom hogy milyen minôség, nem ismerem, csak tudom hogy van. Az àrakra viszont rosszul emlékeztem, 2000-3500 Ft, bàr a 3 mm-esekkel nem pròbàlkoznék.
Nekem a 6 mm àtmérôjû, 250 mm hosszù a legszimpatikusabb, az 2600 Ft, de ha 5 db-ot veszel akkor màr csak 2400/db. Annyi jò is lenne hogy jòl szét lehessen terìteni a hôt a burkolaton. Egy Brazost szerintem megfagyasztana.
Bordàt meg bàrmelyik elektronikai szaküzletben lehet kapni, de ha szerencséd van recycling telepen olcsòbban is meg lehet ùszni
Szerk.: Hôcsôre a màsik megoldàs hogy keresel olyan gyàri hûtôt amiben kb ùgy kanyarognak ahogy neked kell, és emellett nem dràga tìpus, aztàn iràny a hardveraprò. Arctic Accelero S1, S2 pl pont jò, és pàr ezer forint apròn. Mondjuk ezeket nem is biztos hogy szét kell szedni, ha gyàri àllapotukban esetleg beférnek a hàzba...
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #11252 üzenetére
HookR-nél a pont!
Ha nagyon pontosan akarsz hajlíttatni, akkor okvetlen kérdezd meg hogy milyen rádiusszal hajtják az adott lemezt az adott hosszon és hogy az mit "emészt fel" a kiterített lemezből.
És a tervezésnél úgy csináld, hogy minimum +/-0,5mm legyen a tolerancia.
(én soxor kaptam 1mm-es eltéréssel is darabot, ha nem ezrével kellett gyártani, mivel nem volt "kedv" a beállásra. A monitor előtt meg könnyű okosnak lenni, hogy csináljanak próbahajtásokat; a gyakorlatban egy-egy darabokhoz csak saccolnak legtöbbször)
Ezen egy kicsit segít, ha eleve olyan lemezt választasz, amit jól ismernek és napi gyakorlatban vágják, lézerezik, stancolják, hajlítják.későbbi hsz.-ben írod, hogy hajlítod a hőcsövet. Ezt a fajtát konkrétan hol árulják és a gyáriakhoz képest mennyivel rosszabb (?) a hőszállítása?
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11278 üzenetére
Gondolkoztam koràbban ilyen hàz épìtésén, bôven 100k alatt kijönne. Két oldalra borda kb 2*5000, hôcsövek 3-6000/db, kell még egy derékszögbe hajtott lemez (alja+hàtulja), egy sìk lemez (teteje) meg egy szebb darab tömb elôre és kész a hàz, a hôcsövek hajtàsàhoz egy minôségi csôhajlìtò, a blokkokhoz egy-két alu/réz tömb meg egy kis gépmûhely, ennyi. Ha kilàtàsba kerülne belevalò konfig ùjra elôszedném az ötletet.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Pista0001 #11277 üzenetére
Letettem az ilyenekről, mert 100k körül kezdődnek a házak. Ennyit nem ér meg nekem a néma üzem. Akkor már inkább vennék egy médialejátszót.
Kipróbáljuk ezt a 40mm-es ventilátort, amit a kolléga javasolt és meglátjuk a folytatást.Egyébként erre fájt a fogam, de az alaplapi Intel HD videókártya miatt letettem az egészről.
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11274 üzenetére
Valami ilyesmi kellene neked.
-
rigo88
aktív tag
akárhogy is ez a bazi passzív hűtés az asus lapon egy csendes ventit tennék a ház hátuljára hogy húzza ki a meleget / fújja be a hideget...
-
Goose-T
veterán
válasz
radi8tor #11267 üzenetére
Nekem ez a Titan nagyon bevált, kettőt is vettem belőle.
-
Pista0001
addikt
válasz
radi8tor #11267 üzenetére
Fractal design akàr.
-
radi8tor
MODERÁTOR
A gép elkészült, csinálok hamarosan képeket. Ma nem volt sok időm ilyenre munka előtt.
Win telepítés után CPU 60 fokos, alaplap 43 fokos. Nem olyan rossz esz passzívan ventik nélkül.
Az ITX2 ház power LED-jével van valami mert villog néha. Remélem nem az alaplap csinálja.
-
HookR
addikt
válasz
sesztakbence #11261 üzenetére
Elvileg a hónap végén.
-
Otes
tag
válasz
svidike #11254 üzenetére
"Therefore, the performance of the N450 and N470(525 se) with GMA 3150 is currently not sufficient to watch H.264 encoded HD videos with a higher resolution than 720p. HD flash videos (e.g. from youtube) are also not running fluently on the Atom CPUs."
ION mindenképpen.... Videókhoz/flash(youtube) mindenképp nvidia/ati meghajtás ajánlott sztem....
-
tlac
nagyúr
válasz
sesztakbence #11248 üzenetére
én a helyedben már megvárnám az ivy bridget, ha nem sürgős
a gyári hűtő is ellátja a feladatát, esetleg hangosabb lesz, ha jobban terheled a procit
vagy ha van több keret is rá, akkor még be lehet gyömöszölni pár kisebb kompakt vízhűtést is -
radi8tor
MODERÁTOR
Megérkezett a picoPSU-m, nemsoká megyek az alaplapért, memóriáért.
Gép építős nap lesz a mai -
svidike
csendes tag
Szerintetek melyik a jobb megoldás
Az integrált videok hdmi szempontból
Zotac ZBOX HD-ID13 intel 3150
Zotac ZBOX HD-ID11 ion -
Pista0001
addikt
válasz
#22145024 #11249 üzenetére
Ok, köszi a vàlaszokat mindannnyiòtoknak.
HookR: A Youtube jò ötlet, köszi. Gondolom helytàllò a következtetésem hogy az Inventor is tudja a lememunkàt.
Az egésznek amùgy az az apropòja hogy szeretnék idôvel épìteni egy mITX-re optimalizàlt Mac Pro klònt, annak az egyik darabjàt szeretném modellezni mert vàgàs utàn lenne a hajlìtàs, tehàt nagyon pontosan meg kéne tervezni a dolgot. Sketchupban màr eléggé elôrehaladott àllapotban van a tervezés, de ugye az ilyesmit nem tud. Tulajdonképp a kész darabot szeretném 3D-ben elkészìteni, majd "kisimìtani", hogy megkapjam a sìk lemezbôl vàgandò darabot.
-
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #11247 üzenetére
Youtube-on találsz (többek közt) sheet metal témájú tutorial-okat Catia-hoz, Solid Edge-hez, Inventor-hoz egyaránt. Megnézve párat biztos kialakul valami benyomás, hogy melyik szimpatikusabb.
A verdikthez én kevés vagyok, lévén eddig csak Inventor-t nyüstöltem, de annyi bizonyos, hogy az alapokat a beépített gyorstalpaló tutorial segítségével könnyen elsajátíthatod, és a neten is rengeteg leírás és videó lelhető fel hozzá. -
Mattanyahu
tag
nekem kb egy év volt ilyen szinten beletanulni a catiába
lemezes modult csak szőrmentén ismerem, de arra figyelni kell, hogy a hegesztőssel nem működik együtt (pedig annak lenne értelme...)
ellenben minimális a hardverigénye
meg nekem a megmunkálási modul miatt is ez kell -
sesztakbence
tag
Üdv!
Célegyenesbe kezd érkezni a terv, megvan a keret. Kérdés: gyári Intel hűtőt érdemes valami komolyabbra cserélni? i3-2100-ról lenne szó. Milyen hűtő fér el Asrock H67-M ITX-en? Silverstone SG05-be kell, szóval max 82 mm magas lehet.
-
Pista0001
addikt
válasz
Mercutio_ #11245 üzenetére
Ja, szerintem is valamelyik alkalmazàs egyéni igénye lehetett a probléma mer volt még bôven szabad memòria.
(#11246) mintAdarab: Igen, a Solid Edge-et javasoltàk màr, meg is néztem, de ìgy elsôre keresztbe àllt tôle a szemem. Valamikor 15 éve az akkori AutoCAD-et ismertem valamennyire (gépész középiskola), de az màr rég volt. Mostanàban Sketchup-pal szoktam bûvészkedni, azt egész jòl kezelem màr. Gondoltam ha ez a program is tudja akkor megnézném ezt is, hàtha jobban bejön mint a Solid Edge.
-
törölt tag
válasz
Mattanyahu #11236 üzenetére
"proof-of-concept (ha tud valaki rá jó fordítást szóljon "
megvalósíthatósági tanulmány? (bár ez sem sokkal magyarabb...)
Pista0001
"Mattanyahu: Lemezhajlìtàst is lehet modellezni/méretezni benne? Szükségem lenne egy ilyen programra, ha tudja akkor megnézem."
Próbálj ki egy solid edge-t. Még a v19 is elég jó már lemezben. És nem igényel pilótavizsgát -
Pista0001
addikt
Èrdekes dolog ez. Nekem 4 GB ramom van, egyszer lekapcsoltam a lapozòfàjlt és nagyon behalt a Win7, pedig volt még bôven szabad ram. Visszakapcsoltam a lapozòfàjlt és a probléma magszûnt. Nem làtok sajnos a dolgok mélyére, de nekem ùgy tûnt hogy màs beàllìtàs nem vàltozott.
Mattanyahu: Lemezhajlìtàst is lehet modellezni/méretezni benne? Szükségem lenne egy ilyen programra, ha tudja akkor megnézem.
-
Otes
tag
válasz
Mattanyahu #11241 üzenetére
Köszi, Akkor ez egy 3d-s tervező program, nem kihegyezve ház tervezésre
-
Otes
tag
válasz
Mattanyahu #11231 üzenetére
Megkérdezhetem mivel tervezel?
unalmas napjaimon eljátszanék vele...
-
HookR
addikt
válasz
Mattanyahu #11236 üzenetére
"hdd-k vége és az oldalfal között van 12,5mm"
Utánaszámolva, ha a HDD-vel elhagytál ~5mm-t a VGA nyákjától, akkor valóban meglehet a ~12mm, ami épp elég a könyökcsatlakozóknak (kb. 11mm-re türemkedik ki a HDD síkjából, ami a kezemben van), ám ez annyira passzentos, hogy kivitelezési pontatlanságoknál megbosszulhatja magát."nem értem mire gondolsz kép3"
A kép és a közölt 300mm-es házhossz alapján ezt a VGA-t 10,5"-esre (267mm) tippelem, nem 280-asra. Azt vedd figyelembe, hogy a VGA hátlapja eléggé lenyúlik az alaplap síkja alá és a tetején van egy vízszintes rész, ezeket kell besakkozni az alaplap és a ház hátoldala közé, na meg a VGA-t felülről beletolni a PCIe sínbe. Szűk helyen, pláne, ha a sarkoknál lévő háromszögek is belógnak, ez bizony okozhat majd fejtörést. A papír és a 3D modell sok mindent elbír, a mm-ekkel való zsonglőrködést is, de a valóságban hamar kiderül, hogy jó lett volna némi ráhagyással számolni. Ez különösen a belógó ODD keretre vonatkozik, ahol egyrészt a VGA-t felülről kell lefele a helyére illeszteni, másrészt a 280mm körüli VGA-kon a tápcsatlakozó már nem a ház eleje felé néz, hanem vagy merőlegesen áll a VGA nyákjára, vagy a ház teteje felől kell a kiegészítő csatlakozót beletolni."részletmegoldások azért nincsenek, mert ez még csak proof-of-concept"
Kíváncsian várom őket! -
Mattanyahu
tag
Nem hagytál helyet a 3.5"-es meghajtók csatlakozóinak, egyáltalán.
hdd-k vége és az oldalfal között van mmna csak sikerült kifutni az időből: 12,5mm
-
Mattanyahu
tag
kösz a tippeket. részletmegoldások azért nincsenek, mert ez még csak proof-of-concept (ha tud valaki rá jó fordítást szóljon
Nem hagytál helyet a 3.5"-es meghajtók csatlakozóinak, egyáltalán.
hdd-k vége és az oldalfal között van mmA 3.5"-es meghajtók is belógnak az alaplap fölé. Különböző alaplapokon különböző helyen van a processzorfoglalat, így a 60-70mm-es CPU hűtő csak bizonyos feltételek teljesülése esetén áll rendelkezésre.
jogos, kicsit faragok a támaszokbólSFX táp és a 3,5"-es merevlemezek kerete közt mennyi hely van? Figyelembe vetted a tápból kijövő kábeleket?
49mm, elégnek kell lennieHogy férsz hozzá a merevlemezek rögzítéséhez?
jó szerelhetőség nem volt szempont. amúgy táp és a venti kiszerelésével (bár ez problémás ha rakok az elejérecsirkehálótrácsotegy 280mm-es VGA-t lehet, hogy be se tudnál rakni, annyi akadály van az útban.
nem értem mire gondolsz kép3Jól látom, a slim ODD kerete is benyúlik a VGA nyákja fölé?
igen, de csak a nyák fölé, a hűtő fölött már nincs semmi
az odd-t arrébb lehet tolni egy kicsitA szélén legalább 3-4mm-t ráhagynék az oldallemez belső oldalától az alaplapig, és ugyanúgy a VGA-ig is a másik oldalon.
ok -
HookR
addikt
válasz
A részletmegoldások ismeretének hiányában csak az elrendezéssel kapcsolatban tudok véleményt formálni, a teljesség igénye nélkül:
- Nem hagytál helyet a 3.5"-es meghajtók csatlakozóinak, egyáltalán.
- A 3.5"-es meghajtók is belógnak az alaplap fölé. Különböző alaplapokon különböző helyen van a processzorfoglalat, így a 60-70mm-es CPU hűtő csak bizonyos feltételek teljesülése esetén áll rendelkezésre.
- SFX táp és a 3,5"-es merevlemezek kerete közt mennyi hely van? Figyelembe vetted a tápból kijövő kábeleket?
Szerelhetőség:
- Hogy férsz hozzá a merevlemezek rögzítéséhez?
- Pl. egy 280mm-es VGA-t lehet, hogy be se tudnál rakni, annyi akadály van az útban. Jól látom, a slim ODD kerete is benyúlik a VGA nyákja fölé?
- A szélén legalább 3-4mm-t ráhagynék az oldallemez belső oldalától az alaplapig, és ugyanúgy a VGA-ig is a másik oldalon.Így hirtelen ezek jutottak eszembe.
-
Pista0001
addikt
válasz
xEon1337 #11228 üzenetére
Proci ügyben egyetértek HookR kollégàval, hàttértàr ügyben viszont pont a HDD-t hagynàm ki, hiszen net+office felhasznàlàsra nem kell szerintem a hàttértàr. Esetleg egy 64 GB SSD (pl Samsung 830) az Intel helyett, akkor biztos nem lesz helyhiàny, tekintve hogy az SSD-ket nemm illik dugig rakni adattal.
Errôl jut eszembbe. Win7 alatt lehet ramdrive-ot csinàlni? A RAM olcsò mostanàban, lehetne ramdrive-on a lapozòfàjl, ìgy a rendszer is sokkal gyorsabb, gördülékenyebb lehetne és az SSD-t sem "gyilkolnà" a sok ìràs.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Beírhatnád ebbe a topicba is: Modding
-
HookR
addikt
-
Sziasztok!
Szüleimnek akarok összerakni egy kis gépet, amihez remélhetőleg pár évig nem kell hozzányúlnom
Net, office, stb.
- ASRock H67M-ITX
- Intel Core i3 2120T (2.6GHz, 35W TDP)
- Corsair XMS3 4GB
- Intel 320 SSD 40GB
- WD 500GB Scorpio Blue (2.5", 5400rpm, 8MB)
- Antec ISK-110 (90W PSU)Ez így ~130.000 HUF. Szerintetek milyen?
Valahol lehet még kapni az ISK-100-at? Esetleg más ház 20-25k körül, ami van ennyire igényes és belemegy 1 HDD + 1 SSD? Mindenképpen paneltáppal akarom megoldani a dolgot, felesleges +1 zajforrás.
-
kzkz
őstag
válasz
ferensz #11220 üzenetére
Milyen alaplapod van, ami kezeli az LCD panelt?
Kicsit utánaolvastam, de nem fog ez összejönni, mert minden drága hozzá.
1. Ha van egy sima monitorod, arra egy rezisztív nem multi-touch panel kb 10e. A capativice multi-touch még drágább. És ez a legolcsóbb megoldás, minden más drágább. Nekem ennyit nem ér meg, mert monitorom sincs, így a vége kb annyi lenne, mintha veszek egy tablet-et, csak itt ki kell várnom amíg megjelenik rá az ubuntu, ami készülj jelenleg. Bár ha szerencsém van, akkor az android-on is fut VM-ben az ubuntu. Motorola Defy-n ugyan nem sikerült belőnöm, de ha megjön a 110$-os Hyndai A7 tablet, remélem azon menni fog...2. Vannak USB-s monitorok, de áruk 30e-tól van, és ezek is resistive-ek
3. Wiimote Whiteboard: nagy cuccot kell építeni hozzá, vagy a képernyőre rá kell látnia a wii távirányítónak oldalról, és infra led-es ceruza kell, ezt érzékeli.
4. Wiimote: két led a monitor fölé, és a wii távirányítóval irányítható az egér, gombokkal az egérgombok, stb. Ez a legolcsóbb megoldás, de ez ugye már nem érintőképernyő
Nekem arra kellett volna, hogy a fűtésvezérlésemnek legyen kijelzője, és egyben ez a kütyü is vezérelje. Jelenleg egy tp-link router vezérli optware linux alatt, felület nincs hozzá, ha módosítani kell valamit (ami max havi 1x volt eddig), akkor putty és sql utasítások. Szóval kijelzős cuccal elegánsabb lett volna, persze akkor még kell valami web-es php felületet is írnom hozzá. Nem érné meg, mert szinte sose kell hozzányúlni, de jól mutatna a falon
-
HookR
addikt
válasz
#22145024 #11224 üzenetére
Érdekes felvetés, thx.
Időközben eszembe jutott, hogy anno az ács csak leadott a bádogosboltban egy méretezett rajzot a vízorról és később a már készre hajtogatott lemezért kellett visszamenni, úgyhogy első körben ennek járok utána. Ha nem, vagy nem a kívánt rádiusszal tudnak hajtani, akkor marad a satu+sablon+kalapács kombó.
Hogy pontosan milyen ötvözet, azt nem tudom. Az anyagbeszerzés ennél prózaibb módon zajlott. A helyi kiskereskedésből elhoztam a legkisebb maradék darabot, ami megfelelt méretben.(#11225) SolarPower: Az a lehetőség már nem él, de ha sikerül verbuválni velem együtt legalább 3 embert, megszervezhetem a rendelést külföldről, hogy a postaköltséget elosszuk egymás között.
Amennyiben sürgős, akkor kzkz-nak van egy eladó példánya. -
SolarPower
csendes tag
-
törölt tag
U lemez:
Talán nem a legszebb de élhajlító hiányában meg lehet próbálkozni x-y asztal alatt végigfurkálni a hajlítandó élet, így akár kézzel is meg tudod hajtani és nem lesz túl pontatlan. Egy egyenes fadarab/kalapács kombóval meg utána lehet kalapálni sablon mentén satuban. És majd azt modod, hogy az szellőzés és így is akartad
Van vhol egy 2T-s karosprésem, de prizmám nincs hozzá; asszem csináltatok hozzá egyet, mert az 1-1 darabos hajtogatás nálam is kritikus...
BTW 5083-ból csináltattad a vastagját? -
HookR
addikt
válasz
#22145024 #11218 üzenetére
Thx!
A befoglalóméretnek megfelelő alu tömb 762g, amiből az előlap 316g (41%), a hátlap 267g (35%) lett. Érdekesség képen az aljlemez 254g, valamint a belső, felfogatási pontként szolgáló elemek, illetve a hosszanti 10x10-es négyzetrudak összesen 260g. Így a ház alu alkatrészei jelenleg (csavar, nyomógomb, IO port, kábel, gumitalp és fedlap nélkül) 1,1kg-t tesznek ki. Azokkal együtt olyan 1,9kg-ra (+-0,1) tippelem a házat 'kulcsrakészen', a konfigurációt alkotó hardverelemek nélkül. (Másik érdekesség, hogy több, mint valószínű, az U alakú fedlap lesz a legnehezebb alkotóelem.)
"A frontján alul mi indokolta a csavart? Látom a többi helyen ötletesen eltüntetted."
Egyrészt a jobb első részen, a mostanira merőleges tengelyek egyike mentén sincs hely kellő hosszúságú menetes furatnak (Vagy a HDD, vagy az alkalmazott IO portok miatt). Másrészt az összes sarokra igaz, hogy a tömb 10mm-es vastagságát a csavar feje hajszál híján önmagában is elfoglalta volna, nem maradt volna hely az élek lekerekítésének és némi szegélynek. Harmadrészt, ami talán a legfontosabb, hogy számomra elfogadható kompromisszum volt láttatni alul a csavarokat, máshogy csak bonyolultabb a megmunkálás, amit a lehetőségekhez mérten igyekeztem minimalizálni.
Felül meg eleve nincs is szükség csavarokra, a bal felső hosszanti tartó nélkül is masszív a ház. -
törölt tag
HookR,
Gratula a házhoz! Nem semmi forgácsmennyiség jöhetett ki a 10-es hátlapból
A tervezőprogid szerint emnnyi lesz a súlya üresen?
A frontján alul mi indokolta a csavart? Látom a többi helyen ötletesen eltüntetted. -
MontyCrew
senior tag
SFX méretű tápokat hol lehet beszerezni 450W körülit?
-
HookR
addikt
Ha jól tévedek az LVDS a kulcsszó, amit körül kell majd járnod. Most hirtelen ezeket találtam:
- LVDS Signaling Standard
- LVDS TFT panel vezérlése - hobbielektronika.hu
- Laptop screen LVDS mini itx mobo - mp3car.comDe biztos van itt a PH-n is ezzel a témakörrel foglalkozó topik.
-
HookR
addikt
válasz
Pista0001 #11210 üzenetére
A jó hír, hogy a 330W-os Dell AC/DC adapter külön is beszerezhető és be is van árazva. Sőt, itt olcsóbb. A rossz pedig az, hogy egyrészt be van árazva
, másrészt 19,5V-os, nem 12.
-
kzkz
őstag
Arra van tippetek, hogyan lehetne meghajtani egy átlagos itx-es (atom v. brazos) lappal egy 7 vagy 10 colos érintőképernyő panelt? Mindezt persze olcsón.
Mivel egy 7"-os android-os kütyü (pl.: Hyundai A7) kb 20-25eFt, így gondolom a benne lévő panelt talán meg lehet venni ennek feléért, így már csak az a kérdés, hogy tudnék rávenni egy PC-t, hogy ilyenen jelenítse meg a képet.
Lényegében egy vaskos tabletet szeretnék építeni, csak nem android-dal, ha linux-szal v. windows-sal pc-s alkatrészekből...
-
Pista0001
addikt
Létezik kereskedelmi forgalomban elérhetô 300+ W-os 12 V-os külsô tàp? Tudom hogy nem hasznàlja ki egyik komponens sem a teljes TDP keretet, de azért szerintem jobb biztosra menni.
Megnéztem a 7870 PH!-s tesztjét, a VGA TDP-je 175 W, a procié (2600K) 95 W, ezek mellett 4 db RAM modul, 1 HDD, 1 SSD, értelemszerûen alaplap, mellesleg a proci is hùzva, mégis alig 210 W jàtékkal (Metro 2033) terhelve. Ja, és ez a tàp veszteségével együtt, tehàt a valòs fogyasztàs kb 170-180 W körül volt. Arért ez tùl kevésnek tûnik.
-
törölt tag
válasz
rigo88 #11204 üzenetére
Elég szerencsétlen dolog egy bordával 3-om magot hűteni, elvileg mindegyiknek egy síkba kellene lennie...
Valószínű a csipszet és a cpu(k) fölött is gap pad van. pasztával 10C°-ot biztos nyernél az ionnal, aktív hűtés mellett. Ha passzívan(venti nélkül) akarod használni akkor 1-2C° különbséget látnál csak.
Az ion tökéletesen megy 80-82C°-ig fölötte kicsit döcögős lesz.
-
Mercutio_
félisten
válasz
rigo88 #11204 üzenetére
Ha megnézted a linkelt képet láthatod, hogy egy elég méretes borda van a proci+ION csip pároson, ilyen 6 csavaros rögzítéssel az ellenoldalon.
Újrapasztázás nem az én asztalom, azt meg, hogy kell-e szakértelem hogy megfelelően rakd vissza a bordát pláne nem tudom (megfelelő rugónyomás, túlhúzás esetleges veszélye, mittomén) -
Mattanyahu
tag
-
rigo88
aktív tag
válasz
Mercutio_ #11203 üzenetére
hát ha találok egy 0dB-hez közeli zajjal járó ventit akkor alap. nincs szerencsém a leégetés-nemleégetés témában. érdemes a gyári hűtést leszedni, polírozni, majd újrakenni krémmel?
én minden cuccomat amint megveszem (és kipróbálom 1-2-3 napig, hogy nincs-e hibája) azonnal polírozom, nem bízom a gyári dolgozókban (nyilván nem fognak tökéletes munkát végezni minimálbérért), a gépekben meg pláne nem bízom. -
Mercutio_
félisten
válasz
rigo88 #11202 üzenetére
Bezony, ennyi az egész.
További plusz, hogy az alaplap 3 ventit tud vezérelni (cpu, ház, táp) persze, azt, hogy te melyikre mit dugsz (vagy dugsz-e) már a te dolgod.
Mivel én kímélni szoktam a cuccaimat be van rakva egy 120mm-es swif2 venti a házba, biosban leszabályoztam minimális fordulatszámra így 550-en pörög, ami nulla hanggal jár, cserébe a keletkező meleg egy részét kitolja a házból, de teljesen passzívan minden hűtés nélkül sincs vele gond, legalább is amikor kipróbáltam passzívban 2 1080p-s filmet egymás után simán bírt, bár a bordákon már tojást lehetett volna sütni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- PlayStation 5
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest