Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
SoulReaver
üzenetére
Ez eleg szegeny keverek, probald meg, hogy kozepre teszed gyurut a tun.
Kell neki azert melegen jopar nyelgazas kor, mire a gyertyan rendesen latszodik, mi is a helyzet. -
KTMHobby3
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Egy ismerősöm megkért hogy kérdezzem meg Tőletek (tud róla hogy én is írogatok a fórumra), hogy az eladó sorba került Gilera Runner 125 2T motorjáért, mennyi lenne a reális ár. Nem akar keresni rajta, csak azt szeretné, ha annyit kapna érte, amit valóban ér. Mindennapos használatban van. Törés nincs rajta sehol. A műszakija még 1 évig érvényes. 63 ezer km-nél teljes motorgenerált kapott, most annyi van benne, amit a km-óra mutat. Mivel én ehhez nem értek, ezért kérem a segítségeteket. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Pár kép a motorról:
-
-
KTMHobby3
tag
Abban a ledes "izzóban", amiről feltettem a képet, ha jól megnézed, 2 led van, egyik előrébb, másik hátrébb. Ezért van egy alacsonyabb és egy magasabb vetítési képe az aszfaltra. Az utóbbi a reflektor. Amikor a reflektorra kapcsolok, a tompított kialszik és fordítva is így van.
-
CartmanLand0
senior tag
A keverék beállítása befolyásolja az indítást ? Gondolok itt arra , hogy inditásnál pici gázt kell húzni neki. Mikor megvettem csak behuztam a féket megnyomtam a gombot és röffent is. Utána a szerelő állitgatta, meg ugye fel lett újitva, szóval hangolni kellett még. Levegő csavaron állitottam, jónak tünik az inditást leszámitva ... Vagy jó igy is? Karbi egyébként tiszta, más gondom jelenleg nincs vele.
-
-
szkink
aktív tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Igen most ezen dolgozom,mert nem hagy nyugodni engem sem a dolog,csak nehéz találni hozzáértőt a közelemben (Szfvár)
(#79986) molnarpeter : Ha látnád a régi alkatrészeket nem ezt írnád
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
+1, töredéke lenne szerelőt cserélni, mint gépet
vagy akár visszaépíteni működőre, és a többi cuccot eladni. -
-
-
DJGABI
addikt
válasz
szkink
üzenetére
AM6-ot meg Aerox-ot kivéve melyik van kihegyezve?
Meg a 80-at mivel mérted, órája szerint? Mert akkor jó az 70-nek is. Fojtások eltávolítás után 60-70-et szerintem kb bármelyik tud. Lehet hogy nagypapisak, de nagy kerék miatt legkényelmesebb gépek. Suli előtt vagánykodni nyilván nem ezekkel fogsz.(#79978) Tothgera30 úgy olvasom F10 is Minarelli. Egy hozzáértő szerelővel nem lenne egyszerűbb azt rendbe tetetnie, mint még egy betegágyat venni?
-
szkink
aktív tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Köszi.Elég nagypapás mind a kettő,és végsebességben sem bajnokok,nem tudom mit szólnak egy előzéshez az 50-es végseb-el,ennyit tud az f10 is.
-
Tothgera30
veterán
válasz
nyogo83
üzenetére
Korábban én is hallottam negatívat az SKF-ről, de gondoltam olyan mint az NGK, hogy sok a hamisítvány, vagy aftermarket gyártó.
Gyárilag 25mmx52mmx15mm-es főtengelycsapágyakat, tűgörgőnek pedig 14mmx18mmx17mm-es méreteket ír, de más adat nem nagyon található. Tuning cuccoknál ragaszkodnak a C4-hez, viszont ez talán 8700-8800rpm körül forog maximum, tehát nem hinném hogy indokolt (esetleg a hőterhelés miatt, de az sem vészes).
#79977 szkink: Minarelli/Piaggio blokkos robogókkal nem rúghatsz mellé. Szerintem a Liberty, Scarabeo vonal nem elveszett ötlet.
-
szkink
aktív tag
Hali.Van egy F10-em,röviden annyit róla,hogy rá vágtam egy csomó pénzt (már bánom kicsit) és egy gyenge fos lett belőle,a szét kopott cuccokkal 75-80km volt a vége,most meg alig megy 50-et és a kisebb emelkedőkön 30-al alig visz fel.Na ezt megunva,kérnék pár tippet tőletek márkára,típusra,amire lecserélném.Első sorban új 50-es robogók érdekelnének 300-350k árban,használt is szóba jöhet,nyilván olcsóbban.
Amire kellene,melóba járás egész évben,tehát induljon nekem rendesen a hidegben is,ne hagyjon cserbe ha előzni kell,esetleges szervizelés esetén legyen költség hatékony,tuningra nincs szükségem,legyen megbízható.Előre is köszi. -
nyogo83
Topikgazda
válasz
Tothgera30
üzenetére
SKF-el en az elmult 1-2 evben ovatos szoktam lenni, csak ha nem valami uber tuti helyrol lehet beszerezni.
kb 15-20 evig amibe csak lehetett azt hasznaltam, viszont vagy 2 eve sorozatban belefutottam rengeteg rossz minosegu csapagyba toluk, amik par km utan vallalhatatlanok voltak. Eloszor azt hittem beszivtam valami hamissal (pedig kulonbozo helyekrol volt, raadasul Unix/Bardi/Kauffer stb helyekrol), de miutan tobb autoszerelo es motorszerelo ismerostol ugyanezeket a tapasztalatokat hallottam, meglepett.
Most nem akarok hulyeseget irni, de talan a bulgar/roman gyartasbol erkezo darabok amik nem eppen ugyanazon a szinvonalon vannak mint a sved/nemet es az utobbi evekben abbol a ket orszagbol erkezik elsosorban a nagy szazaleka a kereskedokhoz. A hamisitasrol nem is beszelve, amivel az SKF is tisztaban van

C3 vs C4 : ez a jeloles a csapagy radialis csapagyhezag/illesztesi hezag meretet jelzi(C2 normalnal kisebb,C nelkuli a normal, C3 normalnal nagyobb, C4 nagyobb mint a C3, stb). Tudni kellene a jelenlegi fotengelycsapagy gyari szamat, mert abbol kiderulne, hogy jeloles nelkuli, vagy C3 kell-e vagy C4. Nincs olyan, hogy ez a jobb vagy az, hanem a gyarihoz hasonlo csapagyhezagut kell valasztani.
Akkor szoktak nagyobb illesztesi hezagot alkalmazni, ha magasabb fordulatot akarnak elerni, illetve belekalkulalva a melegedest es az ezzel csokkeno illesztesi hezagot(ne szoruljon meg).
Vagy amikor nem sikerul tokeletesre a fotengelycentir es normal csapaggyal picit ut a fotengely
Mindenkepp nezd meg, mert 2T-nel nagyon felre tud vinni akar egy szabadonfuto vagy persely zorges is a csapagyossag iranyaba, nem annyira egyertelmu mint egy 4T-nel.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
CyberMarci
üzenetére
Féldecis turmixgép, feleségemmel ezen röhögünk. :R
-
CyberMarci
csendes tag
Sziasztok. Nekem adott egy féldecis derbi senda turmixgépem és az elején amikor be indítom és el akarok indulni akkor le álla motor, utána megy rendesen de amint fbe melegedik a motor akkor elkezd réngatni és alig menni majd aegy pár perc leforgása alatt ezt is kinövi. Mi lehet a probléma? Túl sűrű keverék vagy pont nem kap eleget? a karburátoron a a kis pecek felülről a másodikban van, átraktam már máshova de úgy kb elindulni se lehetett vele. Mi lehet a probléma? A válaszokat előre is köszi
-
Tothgera30
veterán
válasz
nyogo83
üzenetére
Hétvégén lesz időm ránézni, akkor tüzetesebben átvizsgálom a műszert. Főtengelycsapágyból SKF és Koyo C4-et néztem (nem tudom mennyivel jobb/rosszabb), de gyanúm egyre inkább abba az irányba terelődik hogy nem az lesz a hiba. Eleve a futott km sem erre utal (főtengely anyacsavarján gyári jelzőfesték), én bontottam először a variátort. Másrészt gázadásra eltűnik a hang, és nincs súrlódó, kúszóló zaja, vagy semmi olyasmi ami a nagybetűs hibára utal. Eleve már régebben volt egy apró, pici zörgő hangja alapjáraton, de mintha kuplung felől jött volna (ott minimálisan kotyog), talán onnan jöhet most is a hang (mivel azon kívül új görgőket, szíjat csúszkákat kapott). Ha mégis bontásra kerülne a sor, (minimum) mindenképp kapna új gyűrűket, csapágyakat. Dugó, főtengely viszont biztos vagyok benne hogy patent állapotban van. Szerelőből is keresni kell igényeset/korrektet, sok a kókány, ez a motor pedig nem azt érdemli.
-
FeniX-
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Én sem próbáltam még, pedig ez azon kevés új generációs fejlesztések, aminek tényleg van értelme. Meg a kanyar-ABS is jó találmány.
A 25 fajta hátsó gátló, kormányról vezérelt állítási lehetőség, meg satöbbi marhaságok szerintem is feleslegesek.Legjobbak azok a fejlesztések, amik arra szolgálnak, hogy az amúgy már vezethetetlen kategóriába tartozó motorok (150 LE felett mondjuk) ne legyenek a saját tulajdonosukra nézve - legalább az első száz méteren - halálosak. :-)
-
Zoli bácsi
őstag
Köszönöm szépen.
Megint meglepődtem, írtam nekik hogy a szerviz alkalmával kérnék egy oldalkitámasztó felszerelést is. Bekérték az alvázszámot, és azt írták hogy nincs még a 2019-es évjárathoz....Meglepődtem, mert azt hittem pár éve volt ráncfelvarrás, mióta háromszelepes blokkal meg ABS-el jönnek
. Na ezt az ABS-t sem próbáltam soha.......Mondjuk kocsinál is vagy öt éve lehetett mikor akkorát fékeltem hogy éreztem a működését....
-
Tamás9x
őstag
2002 aeroxba tud valaki ajánlani egy aránylag vetítéshelyes led-et? Első fényszóróba BA20D helyére.
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Minden motorhoz van a service manualjaban egy tablazat, hogy adott km-nel mi az miket cserelni/ellenorizni kell. Az mas kerdes, hogy egy szerviz csak ora alapjan kiszamlazza, vagy vegig is megy rajta.
A Libertynel 1000 Km-es szervizben a kovetkezok lennenek: motorolaj es hajtomuolaj csere, fekek/fekbetetek/fekfolyadek ellenorzese, fekkarok/gaz ellenorzese, kormanycsapagy ellenorzese, elektromos rendszer es akksi ellenorzese, gumik ellenorzese.
Na most amit ellenorzes cimszo alatt felsoroltam, tippelhetsz egy tetszoleges szamot percekben, mennyit vesz igenybe. Kb ez a fekez megfeleloen, van benne folyadek, nem szorul/log a kormanycsapagy megmozditasra, vilagit/dudal, ramerve az akksira van toltes.
De ha ennyi norma ora van nekik kiirva az 1000-es szervizre, akkor ennyit kell elszamolniuk, amugy kb csak egy szimpla olajcsere az egesz(normalis szerelo a felsorolt dolgokra amugy is alapbol ranez, barmiert mesz hozza).
-
FeniX-
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Hát, szerintem eleve az olajcserére is rászámolnak vagy 2 órát, amíg lehül kézmelegre.
Nem fognak egyből nekiállni.
(pl. simán lehet, hogy a tűzforró blokkból ha kitekered a nívópálcát, akkor eldeformálódik, mint ahogy nálam is az volt a CG125-nél) -
Rivaul
addikt
válasz
BullKill94
üzenetére
Nah igen, azzal nem lehet mit kezdeni ha nem szólnak
Ettől függetlenül amiket írtam cserélgesd ki ha nem lettek. Érzéssel bejáratod aztán sokáig zötyöghettek. -
Zoli bácsi
őstag
Megkérdeztem a szervizt (Győr), hogy vihetném-e hozzájuk a robogót ezres szervizre, és megvárható-e. Már időpontot is adtak, hogy beírjanak-e, szeptember 3.-ra, de mondtam, mentőknél dolgozom, nincs még szeptemberi beosztás, erre majd visszatérünk.
Írták hogy 3 órás munka. Meglepődtem, azt hittem egy olajcsere és kész.
Mit ellenőriznek még ilyenkor, szelephézagot talán?
Piaggio Liberty 125. -
BullKill94
újonc
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
SoulReaver
üzenetére
A tut emeld feljebb, ergo a gyurut tedd lentebb

-
nyogo83
Topikgazda
válasz
SoulReaver
üzenetére
Probald meg megpucolni (esetleg lang felett kiegetni) a gyertyat, mert azert elegge kormos volt elotte, hogy rendes kepet mutasson.
Amugy ez mar kezd normalisnak tunni, innen lehet a kovetkezo lepes, hogy a tut probalod majd feljebb rakni, ha gyertya szegenyes kevereket mutatna. -
sc_zsolt
újonc
válasz
CartmanLand0
üzenetére
A tanksapka sajnos nem játszik, az biztos jó.
A tűszelep fészkét tisztítottam, kiszerelt tűszeleppel nyomtam át rajta fecskendővel alkoholt.
Van más/jobb módszer a tisztításra? -
-
CartmanLand0
senior tag
válasz
SoulReaver
üzenetére
Nekem is onnan jön. Remélem csak az adja ki a hangot. Kedden majd belövöm a karbit is, mivel még nem csináltam igy nem igazán éreztem még rá.
-
SoulReaver
veterán
válasz
CartmanLand0
üzenetére
Nekem is csörgött valami a gyújtás felől. Levettem a vízpumpat megszűnt... Szétszedtem a vízpumpát, csapágyak jók, lapátok nem töröttek, szimering is a helyén... A kis propeller tengelyének csapszegje kotyog és a műanyag kerékkel együtt adnak ilyen csörgő hangot..
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
sc_zsolt
üzenetére
Ha muanyag a fule akkor nem is igazan igenye alitast, illetve nem is lehet rossz a benzinszint, hacsak nem vetemedett el.
Karbit az oldalara forditod ugy, hogy az uszo fuggolegesen legyen. Amikor az uszo parhuzamost zar be a karbi hazaval, akkor eppenhogy csak a tuszelephez kell ernie a nyelvenek, tehat akkor fog zarni.Tuszelepbol/feszekbol nincsenek kulonbozo meretek adott karbihoz.
Gondolom a karbi az utolso alkatreszig szet lett szedve es eltakaritva?(kitekert fuvokakkal, stb)
Ha kozvetlenul egy palackbol ejtotartalyosan megetetve a karbit is elfogy a benzin, akkor tenyleg a benzinszint marad hibanak.
Bar nagy szazalekban en inkabb nem tokeletesen zaro tuszelepet, illetve magas benzinszinttel kuszkodo karbit szoktam latni sok-sok eves allas utan. -
sc_zsolt
újonc
válasz
nyogo83
üzenetére
Szia,
a benzin cső új, a vákuumos csap és a szűrő jelenleg nincs a rendszerben.
Fejtsd ki légyszi bővebben, amit az úszó szintről írtál!
Ha állítani kellene rajta, azt hogy lehet ennél a típusnál?
Itt a tűszelep vége műanyag fülek közé van beakasztva.Lehetséges, hogy a tűszelep nem enged át elég üzemanyagot akkor sem, ha nyitva van? Léteznek különböző térfogat áramra készült tűszelepek?
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
sc_zsolt
üzenetére
Ha az uszoszint jo(oldalra forditva a karbit, pont parhuzamos az uszo amikor bezar a tuszelep) akkor azt nem piszkalnam.
A karbitol a tankig 1 cso van megszakitas nelkul? Probald meg kicserelni, hatha az evek alatt megette a benzin es beszukult. A masik, hogy a tankba ami megy csap/csonk(7-es) annak a tankba meno resze szuros. Probald meg kiszedni es alaposan eltakaritani, kifujkalni a csoveket.
-
CartmanLand0
senior tag
Sajna még mindig nem tökéletes a karbi hangolás, viszont készítettem egy videót, ahol hallható az alapjárat. Nemrég fel lett ujitva a gép, kapott uj csapágyakat is a főtengely, tűgörgőt is cseréltek benne. Maradt viszont egy csörgő hang, amit a szerelő sem tudott megmagyarázni. Ez javitás előtt is megvolt, utána is megmaradt. Hidegen egy kis gombnyomásra indul most, melegen kell neki egy pici gáz ... Gondolom ha beállitom a megfelelő keverél arányt ez megszünik.
Itt a videó :
link -
sc_zsolt
újonc
Sziaszok!
Segítséget szeretnék kérni egy Piaggi Liberty 50 AC2T '98 -al kapcsolatban.
Karburátort gyári Webernek nézem, kipu Leo Vince SP3.
A robogó egy pincében állt legalább 7 évet, mert nem tudták életre kelteni, és előtte is hol ment, hol nem. Így került hozzám.
Most már szépen indul, alapjáraton, részterhelésen stabil, megy, amíg benzin van a tankban.Teljes gázon viszont először szépen kiforog, majd 1-2 km múlva elkezd gyengülni, végül leáll. Nem teljesen pöccre, de fél percen belül újraindul.
Arra gyanakszom, hogy elfogy a benzin az úszóházból.
Kiiktattam a vákuumos benzincsapot, hátha az nem ereszt át megfelelően, de a hiba megmaradt.Gyertya kép szép (legalábbis nekem tetszik) súber tű középről eggyel leeresztve.
Az úszó nyelve műanyag, azt nem tudom, hogy lehetne állítani.
Van ilyen tapasztalatotok, ötletetek, hogy merre tovább?
Előre is köszi,
Zsolt -
nyogo83
Topikgazda
válasz
Tothgera30
üzenetére
Elso korben azert szedd szet a variatort es az onindito szabadonfutot, nem-e ott adja valami a hangot.
Fotengelycsapagybol Koyo C3-as ami bevalt, a szimmeringekbol es tomitesekbol ha nem egy okor ara, akkor erdemes a gyarit beszerezni. Ha nincs, akkor Athena vagy ha nagyon nem talalsz mehet az RMS-is(csak le kell ellenorizni mennyire passzol).
Viszont ha szet van huzva a blokk, akkor en tuti raneznek a henger/dugo-ra is milyen allapotban van.Osszeget nehez mondani, de foleg szakembert aki ott a kornyekeden megcsinalja megbizhatoan

-
CartmanLand0
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Köszi, ez volt a gond, megszünt a probléma. Most a karbi állitással szenvedek ... Na meg most keletkezett egy fura csörgő hang a variátor felöl .. valami nagyon zörögni kezdett ott hirtelen. Holnap megprobálom kideríteni mi lehet az oka.
-
Tothgera30
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Igen. Akkor egyáltalán nincs ilyen hang.
-
válasz
CartmanLand0
üzenetére
Befolyt az égéstérbe a benzin.
(#79943) Tothgera30 És gázt adva fordulaton megszűnik ez a hang?
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
SoulReaver
üzenetére
Szerintem menj lejjebb azzal a fofuvokaval. Siman beprobalnek 90-est, vagy akar alattit is.
-
Tothgera30
veterán
Pár dolog feltűnt az utóbbi időben a Scarabeo-val kapcsolatban. Melegen, közvetlen indítás után időnként megesik hogy leáll. Alapjáraton előjött egy érdekes nyikorgó hang, ami eddig nem volt tapasztalható. Gyanú: Főtengelycsapágyas.
Készítettem egy nem túl jó minőségű videót a jelenségről. Mint ha egy minimális zörgés eddig is lett volna, de mos már elég hangos. Persze gázadásra eltűnik, csak alapjáraton hallani.
Mekkora munka ennek a teljes körű átnézése és javítása? Milyen márkájú és típusú alkatrész beszerzése javasolt?
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
SoulReaver
üzenetére
Nyelgazon lodd be eloszor a jo fofuvoka meretet, akkor onnantol lehet a tu meretevel es poziciojaval jatsszani.
A tu pozicioja kb nyolcad gazallastol picivel fel gazallas utanig szol bele a keverekbe, a tu merete/alakja pedig negyedtol harom negyedig. -
SoulReaver
veterán
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
SoulReaver
üzenetére
Lehet hasznalni, baja nem lesz, de valoszinu nagy a fofuvoka ha ennyire le kell tenni.
Tubol megprobalhatsz egy picit kevesbe “hegyes” kialakitasut venni, de en inkabb megprobalnam az 1-2 merettel kisebb fofuvokat, egyszerubb mint a tu alakjaval probalkozni. -
TaaT
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Hátulról megtoltam és kiugrott, aztán addig mozgattam amíg szépen nem járt. Először én is néztem hogy lehetne esetleg kicserélni, de mivel kiszabadult és van még benne élettartam/anyag nem is gondolkoztam tovább ezen.
Most pedig jöhet a következő feladat, az első fék dugattyúi is szorulnak.

-
SoulReaver
veterán
Sziasztok!
Ha a karbi beállítás úgy jó, hogy a súbertűn legfelül van a seeger gyűrű, azt szabad úgy használni? Vagy vegyek "hosszabb" tűt? (Tudom ,hogy egyforma mindegyik tű, a kúpos rész hosszára értem.)
-
molnarpeter
nagyúr
Szuper! A makacs szénkefét hogyan sikerült kiszabadítani? Nézegettem az előző hsz-ben a képet, de csupa szegecset láttam
(Arra gondoltam, kiszedés után a szoruló szénkefe oldalait picit meg lehetne csiszolni, hogy könnyen járjon.) Mostanában pont hasonlókkal foglalkoztam - Golfban fűtés venti "brush squeak" elcsendesítése, sarokcsiszolóban szénkefe csere 
-
-
TaaT
nagyúr
Ma nekiálltam kitakarítani az önindítót [kép] Közben észre vettem hogy van egy kis hiba a réz felületen ahol a szénkefék érintkeznek. [kép] De egy kis csiszolással egész jó lett, meg meg is tisztult a cucc, főleg belül. [kép] Összeszereltem, visszaszereltem, jobb mint volt, öröm és boldogság.
Főleg hogy egy kis pénzt is megspóroltam így. -
energy4ever
addikt
válasz
Pfiucska
üzenetére
Na az jo, mondjuk eddig sem hatott meg a tortenet, hiszen 6. szulinapomra kaptam az elso motorom, azota motorozok, igy rutin volt, utassal mar mentem ~ezer km-t, csak kerultem az igazoltatasi spotokat pl Vaci Ut, stb.
Igy mar nem kell paraznom a zsernyakoktol. Emiatt...
-
Pfiucska
senior tag
válasz
energy4ever
üzenetére
30.08.16. van az enyemben, tehat akkor a tied augusztus 10.

ja es ne "vedd" hanem vidd az utast
-
energy4ever
addikt
Honnan tudom a jogsim kartyajarol eldonteni, hogy meddig van "kezdo" jogsim?
Ha a B-s-nel 10-es szamu oszlopban 10.08.18.-at ir, akkor az 2018.08.10, vagy 2018.10.08.?
Jol gondolom, hogy mar nem kezdo jogsi, es hivatalosan szabalysertes nelkul is vehetek mar utast?
-
CartmanLand0
senior tag
Nemrég írtam hogy azt gyanítom a Piaggio nem kap elég benzint. Na most mivel nincs nagyobb főfúvókám, így az alábbi módon próbáltam ( kérdés hogy ennek volt e értelme ) : automata szivató helyére beraktam egy kézi szivatót. Ha kinyitottam, egyből leállt a motor nem volt alapjárat. Ahogy visszaengedtem, és ujra inditottam semmi gond nem volt.
-
Laybee
őstag
válasz
Laybee
üzenetére
Végre volt időm megkeresni a feszültségszabályzót, befújtam a csatlakozót wd40el, hátha kontakt baja van. Sajnos ezután is csak 12,5v van az akksiban. Kérdés az lenne, hogy nem-e a generátor ment szét? Akksi nélkül is beindult a motor, volt világítás ,index duda stb. Egyedül akku töltés nincs. Jól gondolom rossz generátorral be se indulna a gép?
Nem szeretném ha megveszem a 20ezres feszültségszabályzót és az is tönkremenne a generátor miatt. Köszi előre is. -
Rivaul
addikt
Más. Soha nem érdekelt a fogyasztás de múltkor annyira téma volt hogy én is lemértem. Lehet nem kellett volna
6,08l 100-on 
-
tothferenc
senior tag
Ahogy mar regebben irtam, en kozel 10 ev robogozas utan tettem le az A jogsit es vettem egybol egy 600-as Hornetet. Ez teljesen szemelyfuggo, hogy jogsi utan ki-hogy kozlekedik majd. Volt velem rutinozni egy csaj, aki soha nem motorozott, de a fiaval jott megcsinalni az A-t. Egyszer a palya visszaforditojan eldolt a motorral, zuzodott a bordaja. Utana pedig ugy esett el, eltort a kislabujja. Mondtam is az oktatonak, sztem itt kellene befejeznie.
Tamogatom en is a B125-ot, de megfelelo kepzessel. Itt van peldanak a csajom. 15 eve van B jogsija. Napi szintet vezet es szamitasba vette, milyen jo lenne a robimmal lejarni meloba (kb 2 km). Jott, hogy tanitsam meg. Ugy, hogy gyerekkoraban elloptak a kozos tarolobol a biciglijet, es bringazni sem tud. Mondtam neki, hogy ameddig az elso lepcsofok nincs meg, nem megyunk tovabb.
B125-re (meg ugy egyebkent) visszaterve, en koteleznek minden oktatot/tanulot, hogy legyen a kepzes resze egy alap vezetestechnikai trening. Vagy ha ez nem megoldhato, akkor a jogsi utan fel even belul jelentkezzen be egyre. Sok dolgot tanulna mindenki, ami gyakorlassal tudatos lenne. En masfel evente el szoktam menni ilyenre. Az elso traningen meg is lepodtem. Halado csapatba jott a csaj, friss jogsival, mt03-mal. Utana egy srac, aki 15 eve nem motorozott. Gyakorlatilag tele voltunk kezdokkel. Amikor megkerdezte az oktato, pl ki hogy indit meg egy balos kanyart, szinte mindenki azt mondta, balra forditja a kormanyt/bedol. Rajtam kivul 2 srac mondta, hogy bal kezzel -jobbra- megtolja a kormanyt. Neztek is a tobbiek, mint hal a szatyorban, hogy ezt nem lehet, hulyeseg. Kint a palyan 30-cal demonstraltattak veluk, es belattak, hogy ez csak fizika.
Kicsit elmentem a nagymotor fele, de azert remelem ertheto voltam. Valamennyi rutin/kepzes mindenkepp legyen a b125-nel, mert igy is sok mini Rossi van az utakon, aki azt gondolja egy Dio-n, hogy nem lehet vele nagyot esni, es mindenhol elfer. A robik rendszamozasat tamogatom, amennyiben nem kerul egy tank benzinnel tobbe.
-
sonny007
tag
válasz
SoulReaver
üzenetére
Még egy motoromnál se kellett leszednem a lendkereket. Ezért álltam tanácstalanul a dolgok előtt.
Az alátétek az alaplap felfogató csavarjai alá raktam amik így megemelték a csavarokat tehát annak a lendkerékhez semmi köze.
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek
-
sonny007
tag
Sziasztok
Adott egy Yamaha Aerox (ha minden igaz 2003-as) vízhűtéses 2T motor. Rendben kellett szednem a csöveket rajta (benzin, olajpumpa, vákuum stb.) Ehhez le kellett szednem a vizpumpát, lendkereket, és a gyújtás alaplapot is. Most mikor raktam össze a gyújtás alaplap csavarjai alá raktam alátét viszont így mikor lehúztam a lendkereket bele ér a csavarokba. Vissza minden, hogy kiszedjem a csavarok alól az alátét viszont hiába csavartam le a főtengely anyát a lendkerék le nem jön, rászorult. Ez normális dolog? Mert eddig akár mikor leszedtem 2-3 alkalommal kézzel lehúztam a lendkereket a főtengelyről.
Rendeltem hozzá M27x1-es bal menetes lendkerék lehúzót de csak hétfőn jön meg. :/
Köszönöm szépen a segítséget. -
yuing
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Oké, persze, én voltam a tájékozatlan. Sok kérdést megspóroltam volna.
-
Runner_fxr
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Pontosan. 125-ös gép a belépő a dinamikus nagyvárosi közlekedésbe, az 50-es veszélyesebb is lehet adott esetben, mert az autók letolnak az út szélére. Aki meg nagyon béna az az 50-es géppel is összetöri magát, szóval nem látok rá értelmes indokot, hogy miért ne lehetne a B mellé csatolni a 125-ös robogók használatát.
-
FeniX-
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Igen, nagy előny volt, hogy legalább a forgalmi helyzetek nem voltak idegenek, így is épp elég volt a bikanagy motorral küzdeni. Így minden nélkül tényleg nagyon meredek nekikezdeni egyből a magymotornak. Eredetileg en sem a "nagy A-t" akartam volna, de mostmár nem bánom. Zömében 125oseim voltak, ahogy valamelyik robogós topicban meg is irtam. Mai napig nagynak érzek egy 500as gépet. A 125ossel legalabb magadnak nem tudsz ártani, meg ha rád esik, akkorsem. max 110 kiló.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Runner_fxr
üzenetére
én támogatnám a B-vel 125-öt, de szigorúan automatát - annyi létjogosultsága mindenképp van, hogy egy nagyváros forgalmát (, ahol van 70 km/h megengedett is), már papíron és jogilag is tudja a 125 ccm vas.
Nekem is herótom van a sávon belül előzgetőkről, direkt fent megyek a sáv közepén. Vagy például a rakparton, ahol 70-nel lehet menni, de csak 2×1 sáv van, le szoktam húzódni, amikor nekem kényelmes és intéssel jelzem a mögöttem haladónak, hogy menjen, ha akar. Persze így sem tud szabályosan megelőzni, de belátható szakaszon belül nem lesz engem zavaró úthiba és számítok az előzésre. -
Runner_fxr
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Beszélgettem egy motoros oktatóval, mesélte, hogy sokan még kerékpárral is feldöntik a bójákat a rutin pályán, de úgy kezdik, hogy ők csak nagy motorra akarnak ülni. Tényleg kéne valami korlátozás, mert ez nonszensz, hogy valaki kb 0 tapasztalattal vehet egy 1000-es 200LE-s gépet. Ez kb egy 800LE-s autó teljesítménye a seggük alatt és akkor még nem beszéltünk a motor kezeléséről. Mondjuk autóból is lehet venni nagyon erőset friss jogsival, bár az azért komolyabb összeg.
Ettől függetlenül én támogatnám a B-vel 125-öt, de szigorúan automatát.
-
válasz
DJGABI
üzenetére
Nem érted amit mondok. Ha pl először veszel részt forgalomban pl B kategória letétele közben autóval, akkor ott az autóban azért viszonylag biztonságban vagy, és nem csak az oktató miatt. Segédmotornál nem mozgatsz meg olyan nagy tömeget, jóval könnyebb a motor kezelése fizikai értelemben. Nagymotornál a súly+teljesítmény kombó miatt szerintem teljesen más a helyzet, jóval könnyebben meg lehet a baj, és ha ott baj van, akkor az nagy. Ha meg az illető még az életben nem közlekedett egyedül a forgalomban semmivel sem, akkor ez még jobban igaz.
C, D és az E kategórinál is egyenértékű a kresz B-vel, sőt még több is annál, de mégsem mehet bármelyikre csak szép sorban.A gyakoriság szerintem most teljesen mindegy. Az a baj szerintem , hogy egyáltalán lehetőség van ilyesmire.
Kamionosként azért már sok mindent megtapasztaltam.Persze ez csak az én véleményem.

-
DJGABI
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Ez így van. De miért kéne épülnie bármire is? Így is elég húzós az ára

B-vel egyenértékű, KRESZ-t ugyanúgy megtanulja, úgy látom ha 0-ról kezdi, akkor 26 óra a kötelező gyakorlat. Jó, nyilván nem mellette van az oktató, de nekem anno M kategóriánál tök normális volt, nagyon figyelt ránk.
+ a motorozás azért általában hobbi, gyanítom elenyésző akinek csak az a kategória van magában. Meg ismeretségi körben csajoknál elég ritka (oké, persze most B125-nél rengeteg hölgy is volt), Szerintem elég réteg igény.
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Sokan vannak így. Láttam olyat, hogy oktatás közben a tanulómotor elé kilépett egy gyalogos, az meg hirtelen behúzta az első féket ijedtében, és már ment is ki az eleje. Az oktatónak kellett kiszállni segíteni neki, mert egyedül nem tudta felállítani a banditot. Volt vagy 60 kiló a gyerek, annak a motornak a tömege meg olyan 230 környékén van szárazon.
Egyébként én egy csajjal voltam végig amikor jártam oktatásra, de ő tudott motorozni, ügyes volt. Ismertem a bátyját és az apját is, motoros család. A csaj még terepmotorozott is régebben mint én.
Egyébként megmondjam, hogy mi a durva? Az, hogy A korlátlanra ha betöltötted a kötelező életkort és alkalmasságin megfeleltél, akkor úgy is mehetsz, hogy semmilyen más jogosítványod nem volt előtte! Tehát semmihez nincs kötve, az sem baj ha előtte egyáltalán nem vettél rész forgalomban, ergo még B kategóriás jogosítványod sincs. Döbbenet! Ezt még anno az A kategóriánál az oktatóm mesélte, hogy mennek hozzájuk úgy emberek, hogy semmilyen jogsijuk nincs. A törvény megengedi. Én 2010 környékén jártam amikor ez volt, de szerintem ezen nem változtattak azóta sem. Ez egy rohadt veszélyes üzem így szerintem. Eleve már a motorozás is az ha azt nézzük, ehhez hozzájön hogy még tanuló vagy amiben benne van, hogy teljesen új egy ekkora gép neked (tehát soha sem mentél még semmilyen nagymotorral), pluszban ott van még az is ha még egy B-s jogsid sincs. Tehát tételezzük fel, hogy az egyénnek nem csak egyszerűen nincs személyautóra jogsija, hanem valóban nem vett még rész semmilyen formában közúti közlekedésben (jogosítvány nélkül sem).
Tehát fingja sincs semmiről. És ugye itt teljesen magadra vagy utalva, nem ül melletted az oktató aki vészhelyzetben közbe tudna avatkozni.
Számomra ez nonszensz. Ha gondolja valaki, akkor nézzen utána nyugodtan, én nem tettem, de szerintem ez a mai napig így van, hogy a jelenlegi törvény ezt megengedi. -
Nessmester
újonc
válasz
nyogo83
üzenetére
Igazad van, keresnék én, csak sajnos kb 100 km-es körzetben nem találok, mert mindenki csak hobbi szinten foglalkozik vele munka mellett, és vagy nem igazán értenek hozzá (csak felszedett tudás szerelések közben) vagy nem érnek rá, más egyéb szerelés vagy elfoglaltságok miatt. Lassan 2 hónapja kajtatok szerelőt, az egyik megígérte de nincs rá ideje, akinél most van, akkor foglalkozik vele mikor éppen ráér. Motor szervízben nem foglalkoznak vele mert robogó kategória. Szóval meg vagyok lőve, azért is kérdezgetek mindenkit, mert sanda gyanúm, hogy nekem kell ezt is megtanulni, mint anno a glettelést, csiszolást, festést, meg autón a csapágy, fék szerelést, olajcserét
-
yuing
őstag
Köszönöm srácok a tapasztalatokat, infókat. Rengeteget segítettek.
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
Nessmester
üzenetére
En azt javasolnam, hogy mielott tovabb barmennyi penzt is koltenel ra, keress egy masik rendes szerelot ha van.
Nem egy raketatudomany a 2T gyujtasrendszere, azert illene egy max 10 perces mericskelessel kiszurni a 3 lehetseges pontot, hogy honnan-hova nem megy tovabb delej.
Ha a fotengely felol megy gyujtasjel a CDI fele es a CDI-tol nem megy a gyertya fele, akkor a CDI hibas(felteve, hogy az osszes meglevo feszultseg bemegy-e a labaira).
Ha mar odaig se jut el feszultseg, akkor hibaba van "kimerve" a gyujtasalaplap/jelado ellenallasa(mert gondolom ezt merte), hogy nem szakadt, attol meg nem biztos hogy elegendo feszultsegjelet general inditaskor a CDI szamara.sityupityu: azert vannak elmebeteg arak igy utolag a gyari alkatreszekre
emlekszem talan a Madisonomhoz neztem automata szivatot valami 80 rugoert
HA lehet meg kapni valahol... -
Nessmester
újonc
válasz
sityupityu
üzenetére
Ez a 2003-tól gyártott típus, amúgy 2006-os ha jól tudom, de ki lett cserélve a cdi és így sem adott szikrát.
-
válasz
nyogo83
üzenetére
Én most megnéztem, elméletileg valóban egyben van. De egyetértek abban, hogy szerintem CDI-t így ki sem lehet mérni. Max oszcilloszkóppal lehetne kimutatni, hogy tényleg jó-e.
Azt néztem, hogy a 2010 utáni ilyen motorhoz 336000 ezer egy CDI.
A 2010 előtti modellekhez van náluk alternatíva 4500-től egész 72 ezerig. -
Nessmester
újonc
válasz
nyogo83
üzenetére
Az a baj, hogy én nem vagyok szerelő, nem is értek hozá (még), nekem a "szerelő" mondta hogy kimérte az alaplapot és az rendben van és a cdi is ki lett cserélve, mert azt nem lehet kimérni. Azért érdeklődöm én is nagy bőszen, hogy értsem is miről van szó
Na meg, hogy tudjak érvelni mit is kellene megnéznie, vagy ha nem jut semmire akkor nagy valószínüség szerint nekem kell valamit kezdeni vele
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Építő/felújító topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- World of Warships
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GAMER PC! Intel Ultra 7 265 / RTX 5070 / 32GB 6000MHz / 1TB Gen4 / 750w Gold!
- Workstation bazár - Dell, Lenovo - számla, 6 hó garancia
- Új állapotban! Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 i5-1245/16gb ram/256 ssd FHD+ garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4655
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg a 80-at mivel mérted, órája szerint? Mert akkor jó az 70-nek is. Fojtások eltávolítás után 60-70-et szerintem kb bármelyik tud. Lehet hogy nagypapisak, de nagy kerék miatt legkényelmesebb gépek. Suli előtt vagánykodni nyilván nem ezekkel fogsz.

. Na ezt az ABS-t sem próbáltam soha.......Mondjuk kocsinál is vagy öt éve lehetett mikor akkorát fékeltem hogy éreztem a működését....

Főleg hogy egy kis pénzt is megspóroltam így.
Tehát fingja sincs semmiről. És ugye itt teljesen magadra vagy utalva, nem ül melletted az oktató aki vészhelyzetben közbe tudna avatkozni.