- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha van rá lehetőség, akkor szerintem mindenképp a korlátlant érdemes lerakni. Aztán később ki tudja, hogy milyen irányba akar elmenni...Ha meg megvan a korlátlan, akkor meg nem kell vakargatni a fejét és nem merül fel az a szitu, hogy az esetleges továbblépésnek csak a jogsi lenne az akadálya.
-
FeniX-
senior tag
Egyébként én is ezt az "utat" támogatnám.
Ne csak alulról legyen korlátos a teljesítmény, (teljesítmény-minimum), hanem felülről is.Közútra igenis ne menjünk ki 500 lóerős autóval, meg 200 lóerős motorral.
Mindkettővel sokkal hamarabb megtörténik a baj, mint hinnénk.
Így is nagyon "gatya" szerintem az átlag sofőrök képessége.Sokat bringázok ugyanazokon az útszakaszokon, amerre korábban motorral mentem és rengeteg a telefonozó, oda-nem-figyelő ember, akik egyre erősebb autókat vezetnek.
Ennek a jelenségnek a legjobb példája, mikor bejárok heti 1x a munkahelyemre.
Reggel 5-kor szoktam indulni, hogy 6-ra beérjek (van egy edzőterem bent, szeretem munka előtt letudni a mozgást)
Hüvös van, párás/nedves az út, gyér forgalom, de 10-ből 8 ember próbál gyorsan hajtani, és még ha van lehetőség, akkor sem előz meg, hanem elkezdi tolni az embert, majd a lehetőségek végén előz, amikor már elfogyott a türelme, jellemzően, ahol már jönnek szembe is.Ez a mentalitás amit ki akarok emelni. Én kényelmesen 50km/h-val beérek időben bőven, de aki már 5-kor siet (és nem dobozos futár) az valamit szerintem rosszul csinál.
-
"Akkor vegyél/adjanak el neked egy erőgépet pályázni, rendszám és közúti engedély nélkül.
Közútra használj olyat, ami oda való."
??? Én csak olyanokról beszéltem amit törvényesen lehet használni közúton. Ez most kicsit úgy jött le, mintha te akarnád meghatároznia dolgokat, hogy mi törvényes vagy mi nem, ráadásul kimondottan nekem.
-
macilaci78
nagyúr
Amíg lehet lassan is menni az erős autókkal, motorokkal, addig helyük van a közúton és az ember a hibás. Régen is csináltak hülyeséget a 30 lóerős autókkal, a huligánkodás nem újkeletű.
De igazad van, az erősebb gép több lehetőséget ad, hogy segítség nélkül is baj legyen. De ehhez nem a gépen kell igazítani, hanem fejben. -
macilaci78
nagyúr
Na, arra nem számítok, hogy a nagy plexi annyira nagy, hogy az eső se érjen.
Az meg már mindegy, hogy csak az oldalam (vállam, csípőm) ázik-e, vagy mindenhol.
Nagyon csúnya lenne tőle az amúgyis tatás forma.Amit mondott valaki, hogy a plexi is koszlódik, de azt általában az ember nem olyan akkurátusan tartja tisztán, mint a sisakplexit. Márpedig ugyanúgy koszolódik, nagyobb felületen gyűjti a bogarakat, stb. Inkább fizetek többet a kúton, minthogy évekig nézegessem a karcos plexit (éjszaka, esőben is), vagy cserélgessem 1-2 évente.
De lehet, hogy lesz szerencsém valakivel egy próba erejéig elcserélni a robogót, csak a komfort végett.
Nálad 10% jött le a fogyasztásból. Én most 20%-nál járok csak a robogó cserével, a szervizköltségem (szezon előtti átnézés, folyadékok, szűrők cseréje) 50k vs 25k, gumi 75k vs. 50k, biztosítás 17k/év (A00-ban) vs. 7k/év (a kicsire +1 fő vezetheti opcióval). Hiába 6× akkor lökettérfogat és ménes, a költségoldal nem emelkedett ennyit.
-
#TOTTI
őstag
Köszi, örlödöm, mentem a PCX-el, gyengének éreztem egy70-es 2T-hez kepest, minden másban előnyösebb! Most épp az MT-03, CB300R között vacilálok, de a napokban vettem új cuccokat, Top TPR 12mm főtengelyt, Athena alu hengerszettet, és Dellorto PHVB 19-et, Alfaerre 15/50-es végattételt, hogy legyen, ha horogra akadna egy jobb árú levegős mina., F12 vagy Jog R. Viszont az otthoni demokrácia ezt leszavazta.
-
FeniX-
senior tag
Oké, akkor korrigálom arra a kijelentésemet, hogy nagyjából ugyanazt tudó.
Azt írta, hogy városban szeretné használni. Oda a 80-as végsebesség is tökéletesen több, mint elég. A fogyasztás szerintem ilyen 2 liter, 2.3 környékén alakulhat.
Számít az a pár deci? :-D
Ebben a 125-ös, egyszerű robogó kategóriában kb. ez a legolcsóbb használható, ami nem régi.Természetesen nekem is sokkal jobban tetszik a PCX - a múltkorában a szomszédom vadonat új hondáját meg is néztem közelről, nagyon tetszetős - de ha csak egy közlekedő edény kell, amivel elzötyögök a melóba, akkor a keeway is bőven megteszi félmillióért.
-
FeniX-
senior tag
Ez - és még egy csomó más hasonló szabály is - örök vis major dolog.
Pl. én is bringáznék kőbányán az autók mellett - HA nem lenne életveszély.
De mivel reggel egy lélek sincs még a járdákon és elég széles amúgyis kőbánya azon részén a gyalogosoknak szánt rész, így ott tekerek.
A bringasáv csak a zalka máté térről indul befelé.. Addig valahogy el kell jutni.A busz meg egyébként ugyanúgy ki tudná pl. ott kerülni a bringásokat, ugyanúgy nincs forgalom. De egyszerűbb volt anno felgyorsítani és 2 centire a seggembe állni + nyomni a dudát, amíg eltekertem a 10 méterrel odébb lévő keresztező úthoz, ahol le tudtam előle húzódni.
Gondolom, ezt a belvárosban, vagy az üllőin nehezebb előadni, mivel már nincs hely új bringasávnak a kialakítására, csak agyrém módon, a sávok közepéből elvéve a helyet.
Az tuti, hogy személy-szerint bármi el fogok követni a jövőben is szintén, hogy ne kelljen soha többet a moslék BKV járatain utazni. (Elnézést a sofőröktől, nem őket nem bírom, hanem azt, hogy egy 17 km-re lévő munkahelyre több, mint 1 órát kell zötykölődni és ezt napi 2x előadva, jelentős időt vesznek el az életemből, amikor
húgy-fosszagban, télen hidegben, nyáron melegben leizzadva, idegeskedve érek haza/be a munkahelyre.) -
FeniX-
senior tag
Ezek mind a pcx-nél vannak? Nem semmi.
Simán el tudom képzelni egyébként, hogy ennek már köze van ehhez az euro 5 dologhoz is.
Ahogy írtam is a múltkor: kb. elértük a 125-ös ésszerű használhatóságának a határait.
Már nem lehet jelentősebb teljesítmény-romlás nélkül 'hozni' a normákat, miközben mindig negyed-fél lóerővel gyengébbek lesznek a motorok.Meg kéne szüntetni a köbcenti korlátot az A1-nél.
Autóknál erre van a 'right-sizing' kifejezés? (a megfelelő méretű motort a karosszériához) -
tothferenc
senior tag
Hat pont ezaz, Ki mire hasznalja majd a robogojat/motorjat, ugye. Nekem van A-s jogsim, a robi mellett meg egy 600-as Hornetem is, de legtobbszor megis az 50-essel megyek a nagyfaluban, mert rohadtul nem ferni el sok helyen az autok kozott. Ez olyan, mintha vennel egy porig ultetett civicet, mert jobb az ar/ertek aranya, mint a masik, kozben meg mucsarocsogerol jarsz vele dolgozni.
-
-
FeniX-
senior tag
Ezt nem teljesen értem, kifejtenéd kérlek?
Úgy tudom, a motoron a fékerő (CBS meg mindenféle asszisztens nélkül, csak ha a fizikát vesszük) akkor 70-30%-ban az első kerék javára dől el, mivel a súly lassításkor oda helyeződik át, a motor hátulja meg fel is emelkedik extrém fékezésnél.Emiatt van az, hogy - sokak csodálkozására - simán elég lehet egy dobfék hátra a kisebb köbcentis motoroknál.
De akkor ezt Ti megváltoztattátok? Vagy csak a 'per' fékkarokra vonatkozó beállítást toltátok el valamerre? (És akkor csak a hátsó karral fékezel?)
-
macilaci78
nagyúr
A Merci kétsávos útra hajtott fel balról. Akármilyen takarás is volt, azt a hozzá közelebbi sávban hagyta. Egyszerűen a Merci nem figyelt jobbra, a robogós pedig megtanulta a leckét, miszerint elsőbbsége akkor van, ha megadják.
A videóból amúgy kiderül, hogy a Merci egy STOP táblánál megállást követően gurult be a kereszteződésbe, a takarás pedig csak ötlet, nem tény. -
nyogo83
Topikgazda
Igen, ha a hazon belulit is nezzuk, akkor is talan aranyaiban hasonlit, de megse.
Pont azert nem lehet osszehasonlitani, mert az FL az inkabb egy burkolt motor es itt nem csak a valtorol van szo.
Ahogy irod, nagyobb kerekek(ami miatt rogton masabb a vezetesi elmeny), valto es a legfontosabb dolog: ulespozicio. Sokan nem a valto miatt nem szeretik a robogot, hanem a tipikus budin ulos poz miatt.Azert is mondom, hogy ha valaki egy ilyen Innova stilusu motort keres vagy ez jon be neki, akkor tuti hogy nem fog ranezni se az uj Address-re.
-
nyogo83
Topikgazda
Jo, hat ez almat kortevel osszehasonlitas. Az uj Address 110 meg az Innova vagy a hasonlo Suzuki FL kozott nem csak a valto a kulonbseg, de gondolom ranezesre egybol feltunik

Azt a 650e-s Innovat nem is erdemes peldanak venni, mert nem nagyon fog ember kifizetni annyit egy 13 eves 125-osert, csak mert alig jartak vele es szalon allapotu.
Itthon van egyfajta kultusza ezeknek a korvaltos motoroknak(mondjuk kulfoldon is), csak nehany ember fejeben felremegy valami, amikor erre alapozva akarja az elhanyagolt gepet tularazva eladni. -
nod1
csendes tag
Nekem minden robogonal volt elhalvanyulas alapjaraton. Mindegy volt, hogy az akku milyen allapotban van. Az ove meg a tied kozott szerintem siman van husz ev korkulonbseg. 🙂
A regiek ilyenek, nem jelent hibat, ez a lenyeg.
Offtopic:
Engem is zavar, hogy a forumon neha azt latom, hogy olyan aprosagokon megy a szorszalhasogatas, ami nekunk az atlag felhasznaloknak olyan plusz info, amire sokszor nincs is szukseg.Ez a szakmai melyseg egy szakportalon, szakemberek kozott beleferhet, de ide azert zomeben atlag juzerek jarnak tanacsokert. Azert szeretem a topik gondozoit, mert nem a vegzettsegukkel akarnak presztizst kiharcolni, hanem el tudnak magyarazni laikusoknak dolgokat ugy, hogy ertheto legyen, es megsem kioktato. Ehhez kell alazat, emberseg..
On -
energy4ever
addikt
Ez igy van.
De pl ha az akku fesz alacsonyabb a generaltnal akkor a koztes elteres is okozni fog pislakolast, annyira amekkora a ket feszultseg kozti elteres, tehat utemenkent nem kialudni es ujra felvillanni fog, hanem halvanyodni csak.A led-nel ugyan ez van, csak ott a led frekvencia pluszban zavaro tenyezo lehet, mivel a ledek nem folyamatos fenyt bocsajtanak ki, hanem nagyon gyorsan villognak amit a legtobb ember szeme folyamatos fenynek erzekel.
-
macilaci78
nagyúr
Budapest belterületén 70 km/h a megengedett max és nem csak a 2×3-4 sávos Hungáriára, Árpád hídra gondolok, hanem mondjuk a reptéri út 2×1 gyors sávjára is.
Kellő rutin és magabiztosság nélkül Budapesten napi szinten 50 ccm robogóval közlekedni nem javasolt.
Szegeden is mentem ugyanezzel a géppel, teljesen más lépték, pedig akkor még ott is volt 60-as, 70-es tábla is, azóta ott tényleg 50 a megengedett, ami a gyakorlatban a 45-60 közt változik, de a 60-nal száguldozó autók honossága általában nem magyar.
-
Johnny_vT
senior tag
A kis Kymco az elözö tulaj szerint simán megfutja a 60-at. Hogy milyen gyorsan éri el ezt a sebességet arról nem szólt, rajtam a sor kipróbálni
Ja és a legfontosabb: barátnömmel közösen elneveztük a gépsárkányt Robi Hercegnö a Táltos Póninak. Nekem inkább Robi, neki inkább Póni
-
törölt tag
Az előrehaladást csak akkor ha fel is tudja venni a kocsisor ritmusát vagy ha előrement le is kanyarodik egyből. Annak semmi értelme, hogy kikerül 10 autót amik utána visszaelőzik. Ez az 50-es toszorgó gépekre pláne érvényes. Hiába tud megugrani az első pártíz méteren, a kocsik beérik még az egyest keresgetve és jajjfogyasztás kétezernél váltogatva is.
-
törölt tag
Lelassítottam, mert jöttek szembe, emelkedős az utca és onnan hiába nyeleztem végig 10-zel jöttem és forgott vagy 2000 RPM-en. Hiába álltam meg és indultam újra felbőg és rögtön leesik a fordulat.
Most már kimeríti a használhatatlan fogalmát. Megpróbáltam lefele is, fura hogy lejtőnek is szarul megy és nem tutol a motor, pedig kéne neki ekkora lejtőnél. Ez viszont karbi hibára utalna. Szét kell szednem azt a szart. -
Johnny_vT
senior tag
Mindjárt harminc vagyok, szóval ez inkább egy kora-életközepi miniválság, semminc suhanckodás
Na persze megvannak a praktikus és élvezeti okai is, emiatt pár éve már fejemben van a gondolat.Egyébként lehet, hogy mégis a korábbi tanácsodból kiindulva egy 50ccm kisrobogóval kezdek. Párszáz euróért és aprópénz biztosításért a már meglévő AM-kategóriával is el tudom vezetni. Pár óra gépkezelési gyakorlás egy elhagyatott helyen, majd szép lassan átszokás a forgalomba és ha bejön, akkor a szép tavaszi időben lehet is menni 125-ös képzésre meg motort venni.
Pár éve saját eltökéltségből télen-nyáron biciklivel járok munkába (nem sok, kb 5 km síkon), szerintem a kisrobogó lenne ezután a legkönnyebben emészthető "ugrás".Van vásárlási tanácsadó topik vagy itt kérjek tippeket?
Ismerős ajánlása szerint az Aprilia SR50 a leg-leg, de nekem őszintén nem annyira jön be ez a street fighter dizájn, sőt inkább taszít. A retósabb Vespa-stílus tetszene, de az baromi túlárazott (a technikai tartalmáról nem tudok semmit), ne adj Isten egy elektromosat is kipróbálnék. Benne van még a pakliban az is, hogy olcsó eldobható kisrobogó helyett egy jobb minőségüt veszek, mert barátnőm is szívesen menne majd vele (szintén AM) és akkor tovább megtartanánk. -
törölt tag
Kisebb városokban gyorsabban zajlik. Nekem szerencsém volt mindegyik kategóriával, mert időpontkérés és egy héten belül kaptam. Heti 3x3 órát vezettem B-vel anno stb. Gyorsan megvolt minden. Bár azóta eltelt vagy 5 év, lehet már szarabb lett a dolog. Nekem talán 3 vagy 2.5 hét alatt megvolt.
-
Johnny_vT
senior tag
Kösz a tanácsot. Az itteni sulikban amiket néztem CB125R, YZF-R125 és Duke az oktatómotor. Az átképzés pedig csupán 5 óra, ami ki tudja mennyire lesz elég.
Ha most nem lenne korona szituáció simán hazaugranék egy hétre, gyorsan megcsinálnám a B125-öt (ami otthon úgy tudom teljes, rendes A1 kategóriát ad), majd az így spórolt pénzből ráérnék gyakorló plusz órakat venni ha visszajöttem és szükség van rá. Dehát az élet nem kívánságműsor.
-
FeniX-
senior tag
Azért ez igaz, csak inkább az A1 határait súroló 15 lóerőnél.
Az "átlag" 10 lóerő körüli gépeknél így módosul a leírt sebesség:
60-ig dinamikus,
70-es utazó,
90-100 max, a végsebesség.De városba nem pont elég ez, kérdem én?

Sajnos, túl sok tartalék nincs ezekben, ha hirtelen "gázzal" kell megoldani egy vészes helyzetet.
Szerintem amúgy, ha az ember normálisan megy a sávjában, és látható (kabát, sisak, ruházat) akkor normálisan lehet közelkedni vele, és tényleg nem számít a dugó, és keveset fogyaszt.Az utóbbi napokban autósként nekem is volt egy kellemetlen helyzetem, ahol egész egyszerűen nem vettem észre a főútra kikanyarodva a motort, ami egyik pillanatról a másikra már ott volt mögöttem.
S motorosokat is szép számmal láttam a múltkor a városban, akik se istent, se embert nem ismerve, kacsáztak, szlalomoztak, tök feleslegesen a forgalomban. (Nagyrobogó, természetesen csak sisakban, semmi védőruha, 'watszóevör')
Normálisan kell közelekedni, és ez azért a veszélyhelyzetek java részét kivonja az egyenletből.
-
KTMHobby3
tag
Abban a ledes "izzóban", amiről feltettem a képet, ha jól megnézed, 2 led van, egyik előrébb, másik hátrébb. Ezért van egy alacsonyabb és egy magasabb vetítési képe az aszfaltra. Az utóbbi a reflektor. Amikor a reflektorra kapcsolok, a tompított kialszik és fordítva is így van.
-
-
törölt tag
Egy robogót máshogy nem is lehet használni csak nyélen. Olyanokat szoktam rárántani, hogy a karbi is feláll tőle.
Aztán csak úgy nyeli az olajbenzinlevegő keveréket, nem győzi a gyertya pattintani.
Egy normális 400-as robogót már nem kéne nyeleznem, az menne ahogy kell.
Ettől függetlenül ahol lehet nyelezném ugyanúgy. Nyélben az igazság. -
NYPD
senior tag
Jó kérdés. Van egyszer egy jogi oldala, meg ott van az emberi dolog is, akár be lehet vállalni adott esetben egy felezést is.. Nem tudom, hogy döntenék most így hirtelen egy ilyen helyzetben. Már az sokat számít szerintem, hogy másnap szólna a vevő, nem pedig pl visszahozza egyből, eladás után, hogy széthullott. Mondjuk ahhoz nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy próbakör alatt hibátlan, és utána egyből lehal.
-
CartmanLand0
senior tag
Szerelő javaslata hogy cseréljem, annyit mondott ovatosan használjam igy, mert elszakithatja a szijat is. Érezni is hogy rossz a vario, néha megtorpan, első gázadásnál meglódul, aztán néha lomha néha erősebb ... Végsebessége is gyenge kb 65 70, úgy hogy 80as. Igen nem egy gyakori tipus, ezért kérek segítséget, hátha valaki ügyesebb mint én. A szerelőnek nincs kedve vele foglalkozni, rám bízta a keresést. Felujitással nem foglalkozik, idézem : nem kókányol. Ha valami rossz akkor csere. Én meg nem értek annyira hozzá, hogy belekezdjek egy ilyen projektbe.
-
p5quser
tag
Köszi a választ, #79354 SoulReaver Neked is!
Kicsit nehézre sikerült a görgő-vásárlásom. Lemértem az elkopott görgőket ami 48gr volt összesen, ezért berendeltem a 8gr-os malossi görgőket. Aztán belerakva jött a meglepi, jó ha kétezres fordulaton már 20-30-cal gurultam. (sacc/kb a fordulat, de nagyon alacsony volt.). Kivettem és lemértem az új görgőket, összesen 51gr. Gyakorlatilag már mindegy hogy a mérleg volt rossz, vagy a görgő nehezebb. Megnézem akkor a 3x8 és 3x5,5 kombóval.
Igazából elviszi ezekkel is a 70-es vashenger csak félek hogy jobban gyilkolja a gépet. -
-
macilaci78
nagyúr
Azt, hogy engem még a kisteherautók is legyorsulnak álló rajtból a szomszéd sávban, elfogadom a termetem miatt.
De amikor egy nem agresszív, átlagos autós rajtomat vissza kell fognom egy átlag robogós (akár rendszámos) miatt, akkor a nincs versenytárs sántít.
Simán le lehet gyorsulni egy 50 ccm robogót álló rajtban egy majdnem tetszőleges autóval, csak a legtöbb sofőr mulya hozzá, vagy az autó kezeléséhez.Amúgy autósként deffenzív vagyok, hagyok követési távolságot, inkább motorfék, minthogy tapossam, stb...
-
macilaci78
nagyúr
A fogyasztáshoz tedd hozzá, hogy átlagos súlyú, testalkatú ember és nem nyélgázon.
Általában egy dízel Passat-tal járok, ha kocsiba ülök, de a "városban nincs ellenfeled" tézissel nem értek egyet. Legalábbis elvétve akad egy-egy olyan motoros, aki elém gurulva lehetővé teszi, hogy a megszokott rajttempómat autózzam.
-
iff
senior tag
Cseréltem kuplungot is. Vagy is ékszíjtárcsa belső/külső, szimering, O-gyűrű, kontrasztrugó, vezetőcsap. Még variátor csere után is előjött, hogy olyan hangot adott ki induláskor, mint ha megcsúszna. Először nem vettem észre semmit a kuplungnál. Aztán [kép] ezt vettem észre. Sikerült 38mm dugókulcsot szereznem, szétszedtem. A csapágynak a tengelyen nézve semmi hangja nem volt, de ujjal érezhető volt egy kis "darálás". Illetve a külső O-gyűrő nem is volt rajta. Előtte max. csak a "szervizben" szedhették szét. Komplett ékszíjtárcsa belső olcsóbb volt, mint ha csak csapágy/tűgörgőt vettem volna meg. Belei kellett volna varázsolni őket ami nem egyszerű.
A variátornál továbbra is a szíj csak addig megy ki. -
morgonc83
tag
Hát ezaz. Csak gyenge motorba használok hosszabb èkszìjt, de mondom ez bivaj 50el felhúz a hegyalján de sikon se megy többet nemèrtem.

Amit mèg elfelejettem megemliteni hogy a gyári főtengely helyett egy hosszìtott hajtókaros főtengely van benne egy 5mm es hengertalpal. -
-
"Szóval a 70-es henger egy elég komoly pénzköltésbe visz, ha hosszú távra és eredményességre törekszel."
Jó jó, én értem amit mondasz. De még egyszer mondom, hogy a robogó tuning egyáltalán nem magas végsebességről szól csak. Legalább annyi ha nem nagyobb része van benne a dinamikának, amit egy variátor tuningal nem érsz el.
"Másrészt a gyári variátor olyan szinten el van b*szva, hogy teljesen összezárva is beleesik a szíj."
Ez a dolog általában a gagyi motoroknál illetve a gagyi, utólagosan berakott variátoroknál fordul elő. Élőben még nem is láttam ilyet csak képen, amiket beszereltem eddig ott nem esett be a zárt tárcsák közé a belevaló szíj. Az itthoni bws-t kb 2 hete néztem meg, kb 2-2,5 mm van csak a peremig, ráadásul egy olyan szíjjal amiben benne van pár ezer km.
Egyébként ez a "nem fut ki a szíj eléggé" dolog ezekre a kisebb robogókba való variátorokra jellemző leginkább. Talán raktam is ide fel képet a 180-as runnerem variátor kopás képéről. Gyakorlatilag teljesen kifut, tovább már nem is tudna menni (belevaló malossi multivar plusz malossi kevlar szíj).(#78901) Fehér Farkas A robogó tuning nem feltétlen minden embernél az agyament pénzlocsolásról szól. Ez egy hobbi. Sokan nem kényszerből csinálják ezt (köztük én is), hanem mert örömüket lelik benne. Van itthon nagymotorom, nagyrobogóm is és mégis, ha ma kicsit barátságosabb idő lesz akkor a tuning pöcsköszörűvel fogok menni egy nagyobb kört ma.

-
Rivaul
addikt
Néztem én is ilyen modokat. Igazából van is itthon ilyenem mert valamelyik roncsból szedtem ki. Viszont elég gányul van megcsinálva, simán reszelővel nekimentek, sorjás mint a barom. El kellene dolgozni. Engem ami érdekel hogy gyorsulásra hogy hat ki? Mivel elveszed a pálya alsó ívét lényegében. Amit láttam videók ott is elég szenvedve indult meg. Végre gyorsabb az látható de én kevesebbet megyek maxon mint indulásból.
-
"Ha az összes fekvő mina blokkban ilyen a variátor, akkor érdemes nekiállni ennyi módosításnak. (És szerintem felesleges belemenni a 70-es henger, tuning varió, kipufogó, stb pénznyeldébe.)"
Ez azért nem állja meg teljesen a helyét.

Ezzel a módosítással amit a variátoron végrehajtasz elhiszem, hogy jobb lesz végsebességre a robogó, ezt tiszta sor. De a fent felsoroltak, mint pl a 70-es henger és a kipufogó nem feltétlen csak a nagyobb végsebességhez kellenek, hanem a plusz lóerőkhöz is, ami által ugye jóval intenzívebb lesz a kigyorsítás is.Amúgy megnéznék egy ilyen átalakított variátort egyszer élőben, csak tanulnék belőle az biztos. Emlékszem amikor nekikezdtél anno, sok időd elment a kísérletezésekre.

Egyébként nem vékonyodik el nagyon az anyag amikor így leszedsz belőle? -
SoulReaver
veterán
Az nem volt még.
De most már, hogy láttam a hátsó szíjtárcsát belülről, nem vagyok biztos abban sem, hogy az-e a ludas...
Mikor kell teljesen kifutnia a szíjnak? Amikor elérte a motor a végsebességet?
Mert most vissza raktam az 5,5 grammos görgőket, a kuplung kis rugókat felfeszítettem maxra(már a sárgákat) és így egész jól megindult, nincs már gondolkodás, de az órán a számsor után lefutott a mutató, egészen 6 óránál vettem vissza a gázt, mert elfogyott az út, viszont még ment volna, de akkor sem tűnt el a filc nyom azon a ~10mm-en...Jobban is megy, mint a 6 grammos görgőkkel.
-
Tudom, ezért is érdeklődtem itt is tegnap, hogy vajon mi a helyzet, mi a hivatalos állásfoglalás ezzel kapcsolatban. Sokat gondolkodtunk a cimborámmal tegnap este és úgy döntöttünk, hogy elmegyünk. Később lehet, hogy egy darabig nem lehet.
Nem sétamotorozást csináltunk hanem inkább egy gyors csapatást. Egyszer álltunk csak meg egy benzinkútnál. Ennyi volt, jöttünk és mentünk.
(#77373) Runner_fxr Ha rezonátoron is gondolkodsz, akkor viszont már kevés lesz a gyári főtengely, legalább is hosszabb távra.
(#77376) Runner_fxr "Jobb kipuval csak tutultatom, de nem lesz számottevően erősebb, ettől tartanék."
Hogyne lenne nagyobb... Ahogy SoulReaver is írta, már egy 50-es gépnél sokat dob.

Viszont ha hosszú élettartamot akarsz, akkor egyértelmű, hogy a rezonátor nélküli megoldással jársz a legjobban. Bármilyen jól és jó alkatrészekkel rakod is össze, a rezo miatt lévő állandó magasabb fordulat miatt rövidebb lesz az élettartam.Valamit valamiért, a nagyobb fordulatnak és erőnek ára van. -
robogo81
senior tag
A neten lehet látni ettől durvább reszelést/kivágást is videón,általában +1 mm nyerésnél még nemigen okoz kárt ,ha jól van kifaragva,ami érdekes,hogy ehhez a faragáshoz még házilag hozzá nyúlnak a hátsó tárcsákhoz is,ott is kivesznek 1-2 mm hogy a tárcsák annyival jobban szétnyissanak,de kb. ugy méretezik azt is ,hogy a szíj ne érjen be a tengelyhez.Ezzel kb,10-15+ sebességet nyernek,de megéri-e,jó kéz meg jó szerszám kötelező hozzá,meg hogy ne tolja túl az érzést.
-
Én ma nem voltam, holnap megyek csak. Megkerüljük a Balatont és vissza, az egészet megállás nélkül. Tavaly ugye eladtam a gixeremet, és a helyette vett fz6n-el ez lesz az első komolyabb utam, idáig csak helyben pörögtem vele időhiány miatt.
(#77358) Runner_fxr Hát, ha ugyanaz a főtengely (amit most meg nem mondok fejből), akkor simán megoldható.
Amúgy ezek a motorok a gyári konstrukciójukkal baromira le vannak butítva. Egy vicc, hogy egy nicasilos 180-as 2T 21 lóerőt tudjon csak. Egy rezonátor akkorát dob rajta, mintha egy másik motorra ülnél át.
A gyári cső azzal a kis fordulattal nem tudja kihozni azt a lóerőt amit az a henger valójában tudna. Csak ugye egy ilyen robogóra egy rezo nem ott kezdődik, hogy 25-30 ezer, hanem kb 150 ezer.(#77359) SoulReaver szerintem várd meg amíg megérkezik az új hátsó tárcsa.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 2 Ryzen 5 pro 5650U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, gar
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 128SSD + 500HDD
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az meg már mindegy, hogy csak az oldalam (vállam, csípőm) ázik-e, vagy mindenhol.

)
nyogo83
sityupityu