Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Aladdin21 #3098 üzenetére
Nos röviden: Vegyük a 4 ütemet amit egy robbanó motor(blokk) csinál: szív, sűrít, robban, kipuffog. A négyütemű motornál ez a 4 taktus egyenként a dugattyúnak a hengerben történő alulról felfelé, illetve felülről alulra történő 'végighaladása' alatt megy végbe. (Tehát a 4 teljes ütem alatt két teljes fordulatot tesz a főtengely)
A kétütemnél ugyanez van, csak a henger réskiképzéseinél fogva egy ilyen dugattyúvégighaladás alatt két ütem is lezajlik, tehát fele annyi idő és út alatt mint a négyütemű motoroknál.
A Pantheon kétütemű robogó.
A kétütemű motoroknál külön van váltóolaj és motorolaj. A modernebb kétütemű motoroknál a motorolaj külön tartályban van. Ezt és itt kell utántölteni külön erre gyártott olajjal. Keverni teljesen más jellegű olajjal nem szokás, (pl szintetikust ásványi olajjal) de ha nem egy tuning kihegyezett gép lehet kibírja károsodás nélkül..
Az olajlámpa felgyulladása szerintem azt jelzi, hogy mikor fékezel, az olajtartályban az olaj előrelendül a lendület miatt, és az olajszintjelző ilyenkor már nem érzékeli a szintjelző határvonalnál a folyadékot, így bejelez, röviden: fogytán van az olaj, ideje utántölteni.
Sokáig ne várj az utántöltéssel, mert ha a kétütemű motor nem kapja meg az olaj általi hűtést és kenést akkor beragad. (a hőtágulástól a dugattyú egyszerűen kitágul térfogatában és beszorul a hengerbe - ez a móka pedig sokba kerül és nem használ a motornak) -
Aladdin21
csendes tag
Gyááá
most látam h itt van ilyen topic is, ennek nagyon megörültem
ugyanis lenne 1-2 gondom a robival,és naggggyon zöldfülü vagyok een a témában
Van egy 99-es honda pantheonom 150cm3-ös, és ha fékezek világít az oil lámpám
, és mivel nem értek ezekhez nem tudom h ebbe is ugy van e mint a kocsikba h itt is van külön váltóolaj meg motor olaj vagy 1 féle olaj kell csak a robogókba, mert ha igen akkor gondolom veszek olajat és beleöntöm. Csak ez sem olyan 1értelmű nekem mert nem tudom h simán ráöntöm az elöző maradványira
vagy ezt is le kell engedni mint a kocsiknál
A másik meg h ASSZEM kétütemű, (de nem biztos) és ne tudom h ez miben különbözik a négyötemüektől h mit kell vele másképp csinálni
Ha vki segítene nekem ebbe nayggon megköszönném.
[Szerkesztve] -
válasz
Topiccsendőr #3096 üzenetére
Az az igazság, hogy haver után én is totál rákattantam a robogókra..
(Amit el nem tudtam volna képzelni - révén csakis nagy és idomos motorok érdekeltek igazán) Úgy indult az egész, hogy eladásra kaptam kölcsön egy hétig egy Malaguti madison nagyrobogót... Kész. Megszállt lettem.. Azóta mindig beérek a munkahelyemre pontosan..A nagymotor kutyafüle a robogóhoz képest - és itt az autók közti manőverezési lehetőségeket értem. (Persze ez azért ügyesség és sokszor bevállalás kérdése is.)
Tapasztalataim szerint - legalábbis amerre én járok azon az útvonalon - kell a 80Km/h sebesség, hacsak 1-2 perc folyamatos menet erejéig, vagy egy előzés biztonságos letudtáig is, de kell..
Ezért gondoltam élből a tuningra, vagy ha hosszútávra tervezek egy nagyobb, négyütemű motoros, méretben a lehető legkisebb és egyben még jó árú és állapotú robogóra..
Mindkét fajta mellett van pro és kontra, asszem kipróbálom mindkettőt és az lesz a döntő..
[Szerkesztve] -
No, végül csak berendeltem, hogy készítsék fel az NRG-t, aztán meglátjuk milyen. Állítólag 90-et ment vele a szerelő és elmondása szerint az a blokk van benne ami a Runnerekbe. (2000 körüli évjárat lehet, vízhűtésű, elől-hátul tárcsafékes)
Valami állat széles nagy kerék meg gumi van rajta, főleg a gumi kicsiben teljesen olyan mint a nagy speedmotoroknál, (baromi széles egyenesebb homlokfelület és hirtelen lecsapott - szögletes szélek - ilyet még nem is láttam robogón..)
Az Aprilia Sr Di-Tech 200e Ft lenne, az nekem sok egy ötvenes robeszért. (Úgyis majdnem kapásból 70-es tuningot akarok rátenni a gépre - bármit is veszek..)
Ajánlottak még egy úgynevezett Honda @150-et, ami egy 150ccm-es, 4ütemű, és kisrobesz méretű, újfajta robogó. Rendszámos.
Neten utánnanézve nem sokmindent találtam magyarhonban róla...
Valaki ismeri?
[Szerkesztve] -
ett
aktív tag
válasz
golyani #3086 üzenetére
Akkor ez tuti nem a szenzor, hanem csak a kijelző csatija lehet gondolom én, hogy hány egységet mutasson. Ha szemből nézem a hűtő aljára van felcsavarozva ez a 6-7 centis darab, amira dugom a két vezetéket. Le fogom fényképezni, hátha beugrik akkor valakinek, hogy milyen ketyeréről hablatyolok. Tuti, hogy az ment szét, mert az egyik vezetéknél teljesen széttörött a csatlakozónál a bevonat, ami nem is tudom olyan kerámia szerű.
Etnies: k and h-nál néztem biztosítást neten, ott 5800 egy évre. Remélem van ettől olcsóbb is.
[Szerkesztve] -
etnies
senior tag
Hűtőfolyadék = 50% fagyálló + 50% desztilált víz.
Tehát ha hűtő folyadék van benne, akkor fagyálló is
Viszont azt is érdemes lecserélni, hogy tutira menj!
Olajok közül a lényeg: teljesen szintetikus. Az, hogy ki milyen márkára esküszik az ne foglalkoztasson...
2800-4000 között vannak a normális olajok. Motult és Repsolt használnak a legtöbben az ismerőseim közül, nem volt velük gond. -
etnies
senior tag
válasz
golyani #3084 üzenetére
Nem akarom megbántani az Egü-t, de ekkora faszságot régen nem olvastam. Az tudom, hogy a levegős verzió valamiért nem megy 66-nál többet, de az enyémre ez egyáltalán nem igaz.
Ezért a cikkért azért is kár, mert elindul majd egy suttogó kampány, hogy szar az NRG Power, pedig csak a levegős gyenge.
Ez a cikk valószínűleg azért készült, hogy eladják a tunning hengereiket és a kipuffogót.
Az enyém vizes, gyári ''sportdobos'' és 80-at megy, a legerősebb blokkja van az ötvenesek közül, 6 LE-t ad le a hátsó tengelyen, bármilyen gyári robit megverek Budapesten.
Most nagyon lejáratta magát nálam az Egü....
Halkan jegyzem meg, hogy ugyanez a blokk van az Aprilia Sr-ben is....
Én nem foglalkozom a jelőlésekkel, magyar szakemberek csináltak egy tesztet az olajokról, a Repsolomat hozták ki győztesnek, mert vagy az élmezőnyben volt, vagy a közepén, míg a többi olaj rapszódikus volt. -
golyani
őstag
TF= tárcsafék rövidítve.
nem akarok hülyeséget mondani de szerintem a hőmérő nme ott van hanem a hengerben a gyertya mellett oldalt van egy kis pecek és az az. a hűtő alján már csak azért is marhaság lenne tenni mert mire odaér a víz lehűl mert a hűtőbe jobb fennt megy be a víz a hengerből és bal lent távozik és ha mész egy kört és megtapizod a hűtőt jobb fennt forró míg bal lent már langyosabb.
[link]
ilyemi kinézetű egy szenzor és a hnegerfejbe kell tekerni. nme biztosh ez jó neked kérdezd meg szervízbe.
olaj: én fentebb írtam egy Shell olajról aminek elég jók a minősítései. igaz neten félszintnke írjéák de sztem közelebb áll a fullszinthez.
[Szerkesztve] -
ett
aktív tag
válasz
golyani #3084 üzenetére
Azért azt a szenzort én is ki tudom cserélni. Két nyavalyás vezetéket rárakni, meg egy csavart meghúzni én is tudok. Lovét meg nem fizetnék ilyen egyszeru meloért. Az olajcsere amit írsz bizony nem hulyeség. Mi az a TF olaj?
Etnies: van elég hutofolyadék benne. Majd nyomok 50% fagyállot is bele a víz mellé. Nem fog megsulni. Csak idegesít, hogy nem jelez a kijelzo. Mennyibe kerulhet egy ilyen szenzor. Olyan alkatrészt találtam, hogy hogomba. Ez az akar lenni? Vagy mi ennek a pontos neve? Már prímán kicseréltem az izzok nagy részét, egy helyzetjelzo hiányzik csak. Már csak ez a hutoszenzor kéne, meg az olajcsere, aztán go. Valvoline olajok milyenek? Vagy vegyek motult?
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
én szerintem a helyedben beugranék a közeli yamahába.
ott megcsináltatnám a hűtőjelzőt illetve a tárcsákba lecseréltetném az olajat illetve a hajtóműbe. az TF olaj az kb 1500 körül lehet a hajtóműbe meg 110ccm olaj kell 1 deci olaj meg nem drága. + ugye a szervíz de azért az h átnézik meg lecserélik az olajokat az megnyugtató ha nincs semmi baj. ha meg va nakkor derüljön ki nehogy lehúzza a gatyád vagy nehogy TB karival rakjanak össze.
etnies te mit mondasz az olaj minőség jelölésekre amiket a Shell kapott? jameg olvasd el az egün van egy hír az NRG powerekről!
[Szerkesztve] -
etnies
senior tag
Allianznál kösd és kb 3.000
Yamaha márkaszervízben biztosan, de szerintem bármelyik robogós bolt v. szervíz be tud szerezni.
Igyekezz, mert ha túlmelegszik a gép (mondjuk ha megfelelő mennyiségű hűtő folyadék van benne, akkor nem kell kapkodni) és nem veszed észre, annak zsebbenyúló következményei lehetnek.
[Szerkesztve] -
ett
aktív tag
Megvan a rollerem.
Egy ilyet vettem:[link].Elol-hátul brembo tárcsafék. Nagyon korrekt volt az elado, meg is lepodtem a dolgon. Annyi macera volt a gépessel, hogy a helyzetjelzok, az elso és a hátso lámpa izzoja ki volt égve, de azt szereztunk. Motorikusan egyébként tokéletes, poccre indult, azzal jottem haza kb. 30 km volt az út.
Annyi baja van a kisebb karcolásokon kívul, hogy a hutovíz homérsékletérzékelo szenzora elromlott. Azt kéne újat venni, csak nem tudom honnan lehetne. A huto aljára van felfogatva egy 6 centis téglatest alakú izé, két vezeték megy rá. Hol tudnék ilyet szerezni? A hutojét már felontottem, teletankoltam, majd veszek bele olajat is. A tárcsafékbe milyen olajat ajánlotok?
Olyan kérdésem van még, hogy a biztosítás mibe kerulhet rá nagyságrendileg? -
Üdv!
Én is kérdeznék:
Melyiket választanátok:
Egy árban lenne egy Gilera Runner 125ccm (rendszám nélkül) kicsit lepukkant állapotban, de nem vészes olyan nagyon, valamint egy tipp-topp Aprilia SR Di-tech 50-es, asszem 2002-es
valamint 50-esek közül:
Piaggo NRG és Malaguti F12 ??? -
ett
aktív tag
Sziasztok!
Van itt valakinek yamaha aerox mocija? Lenne pár kérdésem a rollerről. -
golyani
őstag
válasz
Topiccsendőr #3074 üzenetére
és amikor pl az van h ISO-l-egc vagy egd de a mindkettők jaso fc?
akkor melyiket érdemes nézni a japán szabványt: JASO vagy az amcsit:API vagy az ISO-t?
[Szerkesztve] -
Topiccsendőr
addikt
Tök mindegy milyen olajat használsz, ha ugynaz a besorolásuk. Semmi különbség nincs közöttük.
-
V.Stryker
nagyúr
Hali
Tudtok nekem olyan robogót ajánlani, ami ki tud menni a hegyen gond nélkül a 11-es busz vonalán? Lehetőleg ne 100e. forint felett, nem baj ha régi,csak erőss legyen. A fogyasztása sem érdekel. -
golyani
őstag
válasz
Topiccsendőr #3070 üzenetére
nade gondolom hiogyha Xtra szar olaj lenne tiszta dzsuva lenne a gyertya is.
te mit ajánlsz az elhangzottak közül? motul? repsol? shell? -
etnies
senior tag
válasz
golyani #3066 üzenetére
Azért az a mol olaj az egyik legdrágább a piacon, színre, szagra, állagra nagyon meggyőző volt, semmilyen menetteljesítménybeli eltérést nem tapasztaltam, azért nem húznám le annyira. És pont az volt benne, amikor kivették a gyertyát.
Azért nem kell a robogókba a legdrágább versenyolaj, ha gyári géped van. Ha valami tunning, akkor meg sajnos nem tudok segíteni. -
golyani
őstag
ahaha.
van ez a MOTUL Scooter Power 2t ez direkte verseny robiba van full észter csak hát 4000 ezer litere. a shellnek amit most használok meg 2500.
Motult yamah márka kerben tudsz venni.
neke mis szép barna ygertya de nekem egy picit kellett álítani a benzin-levegő arányon és most szép barna habár az elektróda kát oldalán van 2 enyhe fekete folt.
Mol olajat akkor se vennék ha csak az lenne. szervizes neke mazt mondta h a mol olajak szarok. repsol, shell jó, vagy vegyek a yamahába.
megkérdem majd yamahába h mit mondanak aszonta másik szervizesh shell az jó vagy repsol. -
-
etnies
senior tag
válasz
golyani #3062 üzenetére
Repsol Competitiont. 2850-3250 között már mindenféle áron vettem. Egyszer vettem valami MOL olajat, mert hirtelen kellett, 4.000 volt és szép kék.
Motult ismerőseim használnak, meg vannak elégedve vele. Nekem a Repsol egyszerűbben beszerezhetőbb.
Amúgy kb 20.000 km után jön ki a jó olaj, én most voltam ötezres szervízen és szép barna volt a gyertya, pedig városban használom. -
golyani
őstag
váááá ma olyat jót robiGP-ztem
isten jó volt és még mondják h a Pirelli gumik kemények meg nem tapadnak olyan jól. pedig 70-el egy sikános kanyart elég jól veszik.
Tud vki konkrét olajat gyári motorba? jelenleg Shell Advance VSX 2-t használok ez olyan 2500Ft/liter. 3000-3200-ig hajlandó vagyok elmenni ha valaki tud ettől konkrétabb olajat. lehetőleg olyan kéne amit Miskolcon egyszerűen be lehet szerezni. hallottam h a Castrol olyanok már nem olyan jók, mint régen.
[Szerkesztve] -
Whaskes
senior tag
A robogó egy speciális fajtája a motoroknak. Ha kifogy belőle a benzin akkor elromlik.
-
hcstuning
tag
Hasonló mint a kocsiknál...Évszámokat kell nézni, egyezés vagy differencia..
Én jövőre veszek remélhetőleg robogót, olaszból behozatva, de úgy, hogy nem lát kereskedőt, hanem jön hozzám rögtön. Úgy azért jobb, mint hogy itthon rápakolják a haszont
Na majd meglátjuk...
hcs -
ett
aktív tag
Ez igaz. Az általad linkelt Aprilia az expresszen vagy kamu, vagy elírták a telefonszámot. Tök más ember vette fel, mondta, hogy nem is hirdet mocit. Rákerestem neten tudakozón, van ilyen szám, de egy cégé. Van pannonosban is, de ott is más név van. Vodás meg nincs. Vagyis elírhatták a számot, bár név alapján is kerestem, de van aki nem teszi nyílvánossá a számot, úgyhogy nehéz így. Mindenesetre üzenetet írtam a csákónak, aztán vagy válaszol, vagy nem. Addig keresgélek tovább.
[Szerkesztve] -
Tibisz
aktív tag
Az F10-es robogóm már 10 éves volt. Teljesen felújítottam, azaz ráköltöttem az eredeti vételárat újra. Mindent én csináltam, így a munkadíjat nem is számoltam bele, csak az alkatrészárakat!
A menetteljesítményeivel nem volt gond, csak a következőkkel: kis kerék, kemény pattogós rugózás, hangos-büdös motor, 3-3,5 literes fogyasztás, nehéz szerelhetőség a motor esetében, nehézkes első izzó csere, gyenge vázszerkezet, gyenge tárcsafék.
Szerintem jelenleg a mindenképpen alig használt garis motort érdemes venni, mert a többire még rákölthetsz minimum 50-60e-ret, akármennyire is dicsérik, abban az árkategóriában amiben Te keresel. Azért nézz küröl a Kymco oldalán, mert egy 40 éve robogókat és motorokat gyártó cég, amiben a Hondának van 30%-os részesedése, hidd el, már eléggé kiforrott technológiákat alkalmaz. -
etnies
senior tag
Ha ez magyarországi, ez egy jó vétel lehet:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone-t használók OFF topikja
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Ford topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest