Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29901) AiRLAC válasza Alex91 (#29898) üzenetére


AiRLAC
addikt

Ezért írtam hogy ha folyamatosan menne. Ha lepörög/leáll akkor le tud hűlni annyira hogy gondot okozhat.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#29902) Golota


Golota
aktív tag

Sziasztok. Egy érdekes és dühítő jelenséget szeretnék megosztani veletek.

Adott egy Qnap TS233A NAS, benne egy Ironwolf pro HDD. Főleg családi fotókat tároltam rajta, meg pár fontos doksit. Kb 2 éve van meg.

A NAS többször eljátszotta velem, hogy elérhetetlenné vált a hálózaton, majd kikapcs/bekapcs után teljes factory restoret kért. Ez még a kisebbik rossz, de minden ilyen alkalommal 99%-ig ment csak el, tovább nem. Kénytelen voltam teljes clean installt csinálni, de mivel ilyenkor a HDD-t törli, ezért minden alkalommal HDD ki, valamilyen Linux readerrel adatok lementése (kb 24 órás mutatvány), majd vissza és clean install.

Ez firmware verziótól teljesen független dolog volt. A NAS egyébként rá van kötve egy UPS-re, hogy pillanatnyi áramkimaradás ne stresszelje. A NAS nem volt terhelve, csak file szerverként ment, illetve egy MySQL adatbázist futtattam rajta alkalmanként, de csak tesztre.

A legutóbbi alkalom különösen felzaklatott, mert kb 180 ezer fotót rendszereztem át és voltam olyan hülye, hogy nem csináltam azonnal biztonsági mentést (ezt egyébként heti 1x automatikusan megtettem). :W

Szerintetek létezik, hogy a vinyó a rossz? Teszt szerint semmi baja és gondolom ha lenne sem indokolná, hogy a NAS kérjen full restore-t....

Néztem QNAP fórumokat és egy hasonló esetről hallottam, ahol egyértelműen a NAS-t hozták ki hibásnak, bizonyos csillag-együttállásnál egyszerűen összeomlik ez a vacak.

Szóval jelenleg ott vagyok, hogy flexszel szétvágom, a maradékot elégetem, a hamvait meg kidobom a kukába és hallani sem akarok a QNAP-ról többet. Veszek helyette egy DS218-at inkább. Mielőtt ezt megteszem, gondoltam megosztom veletek, hátha egyrészt valaki adatait megmentem ezzel, vagy valaki elmondja, hogy nem ismerem a nagy QNAP trükköt, amivel el lehetett volna ezt kerülni vagy teljesen noob vagyok és ez egyértelműen HDD error lesz...

[ Szerkesztve ]

(#29903) Golota válasza Golota (#29902) üzenetére


Golota
aktív tag

Ja bocs, 228A. Nem garanciális.

(#29904) Sanyi.mTs válasza Golota (#29903) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

A meghibásodásba látsz valami rendszerességet?

Másik HDD-vel nem tudod kipróbálni?

Qnap-ot nem ismerem, mert synology-t használok, ahol az OS a merevlemezre kerül. Qnapnál mintha lenne egy 4GB-s flash, erre települne az OS? Lehet, hogy ennek van baja?

Esetleg qnap-nak is írhatnál, hogy mit tapasztalsz.

(#29905) cigam válasza Golota (#29902) üzenetére


cigam
félisten

Az első még lehetett véletlen, a másodiknál már garanciáztatni kellett volna, ill. felvenni a kapcsolatot a Qnap támogatással. Nagyon segítőkészek. Első pár alkalommal az alap dolgokat nézetik meg veled, de hogy kizárják az alapvető user/SW/HW hibákat. Viszont ha nem jön elő a megoldás, tovább segítenek, mélyebbre ásnak.
Pl. a Philips TV-m lefagy miközben a DLNA szerverükről lekérné a fájlok listáját. Végül a fejlesztők valamit "tekertek" a dolgon, és a következő 5.0.0.2035 fw kiadást javasolták. Pl. Ebben lesz javítva egy magyarítással kapcsolatos probléma:

Persze lehet csak arra játszanak, hogy kifárasszanak, mint általában az ügyfélszolgálatok. Meglátjuk.

Azért még pár dolgot kipróbálhatnál.
- Beletenni egy Windows-os gépbe a HDD-t, és miután mindent lementettél róla, egy teljes felülettesztet futtatni a HDSentinell-el. (A lemez teljes tartalma felülíródik)
- Ha már úgyis a Windows-os gépben van, ránézhetnél, hogy kapott-e fw frissítést a merevlemez. [link]
- A másik fiókban kipróbálni, hátha csak az a SATA port (kontakt)hibás.
- Belepróbálni egy másik mervlemezt, hogy azzal is előjön-e a probléma.
- Az ironwolfkezelő telepítve volt? [link]

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29906) Golota válasza cigam (#29905) üzenetére


Golota
aktív tag

Köszi a választ mindkettőtöknek. @Sanyi.mTs

- 2 év alatt ez a 4. eset.
- Azért gyanakszom a NAS-ra, mert tudtommal a QNAP nem a HDD-n tárolja az adatokat
- Nem a HDD-t írja hibásnak, hanem teljes factory resetet kér, be sem tudok lépni a QNAP UI-ra. Ez sztem elég egyértelműen a NAS hibája.
- Használtan vettem, nem volt rá garancia.
- Nem futott az Ironwolf app

A HDD jónak tűnik, bár a Sentinelt még lefuttatom rajta. Nem merek már sokat tesztelni a NAS-sal, mert a legrosszabkor fog cserbenhagyni. Lehet gond nékül elketyeg hónapokig, aztán puff, megint kinyiffan. :(((

(#29907) Golota válasza Golota (#29906) üzenetére


Golota
aktív tag

Lefutott a Sentinel, a HDD hibátlan. Akkor ez a QNAP sajnos kuka, nem merem megkockáztatni, hogy 1 hónap múlva megint elvesszenek az adataim :(

Köszi a segítséget és a tippeket.

(#29908) jogibeer


jogibeer
csendes tag

Tisztelt Guruk!
Egy DS220+ lenne downgradelve egy 218- ra. Mi a menete ennek? Le mentem a configot, át rakom a merevlemezeket és fel tolom a configot, vagy nagyobb szívás van ezzel? Egy másik NAS- ról vannak rajta a mentések és onnét van egy külső merevlemezre még pluszban egy offline mentés más épületbe eltárolva.

(#29909) cigam válasza jogibeer (#29908) üzenetére


cigam
félisten

Első körben mindent ments le róla, az ördög nem alszik. Ezután csak annyi a dolgod, hogy ugyanabban a sorrendben átpakolod a lemezeket. Kikapcsolt állapotban átpakolod az 1. fiókba azt ami az 1. fiókban volt, a 2. fiókba azt, ami a 2. fiókban volt. Ezzel készen is vagy, bekapcsolás után az utolsó szögig minden ugyanúgy fog működni.
[link]

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29910) jogibeer válasza cigam (#29909) üzenetére


jogibeer
csendes tag

Így lesz csinálva. Beszámolok majd a végeredményről.

(#29911) ervin1979


ervin1979
tag

Sziasztok!

Családi házba költöztünk, Digi 1000-es net a max amit tudnak szolgáltatni, minden szobában megvan a TV és a NET kiállás, de az előző tulaj elvitte a switchet :) Milyet switchet és routert javasoltok(2 szintes a házikó) A digis gyári router megmarad és mellé asus ax55u vagy ax 58u-t javasolt a barátom 25-35e körül, ár/érték arány jó legyen. Switchből sima tplink volt 16x1000es, az előző tulajnak, ez megfelelő?

Alap synology NAS-t is tervezek, de nem tudom a pontos különbségeket, egy-két lemezeseket néztem az árukeresőn 40e-130e-ig, de a különbségeket nem látom... 1x8 vagy 2x TB-st hddt gondoltam indulásnak.

Felhasználást tekintve a következőkről lenne szó:
1. torrent (havi átlag -10 -20db) ehhez nem kell raid (nem streamelek)
2. különböző családi videók, képek tárolása, amivel a notebook/asztali gép ssd-t nem akarom terhelni, illetve nem szeretnénk ha az asztali HDD-t behalna és elvesztődne. Ehhez nem kell raid elvileg/google drive?!?
3. : jo lenne ha TV-vel közvetlenül rálátnák, LG OLED65c8pla ritkán nézünk 4kt de tudja majd laggolás nélkül, általában 1080p. EZ igazából nem lényeges mert az asztali gép a tv mellett van és arról nézzük.
4. saját céges laptop adatait szinkronizálja naponta, jellemzően csak pdf, exel jpeg, 1,5 év alatt 13GB, nem lesz jelentősen nagyobb állomány, ezt felhőbe szinkronizálja vagy ide kell a raid.

köszi

(#29912) steve1021


steve1021
csendes tag

Sziasztok!
Egy kis segítség kellne nas vásárlásban.
Adott 2 nas amit kinéztem szerintetek ezek közül melyik a jobb választás?
1
2
Ami a Qnap melett szól,hogy 2 gb ram van benne míg a synologyban csak 512.
Amire használnám 2 telefonak cloud tárhely illetve biztonsági mentés, torrent szerver, plex media server, illetve fálj megoszás.A "régi "True nas gépemet váltanám ki vele a fogytás miatt főleg.Synology dsm-et használtam nem volt rossz visznt a qnap nassokról semmi tapasztalatom nincsen.

[ Szerkesztve ]

A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup

(#29913) cigam válasza ervin1979 (#29911) üzenetére


cigam
félisten

Miért nem elég a digi routere+1 switch? TP-link nem játszik? Digi kedvezményt is ad, ragaszkodsz az ax-es wifihez? Bár ez inkább itt kellene kitárgyalni, a konkrét igények leírásával.
Bármelyik Gbites switch megfelelő lehet, inkább a fizikai kialakítás lehet érdekes. Pl. olyan kialakítás is létezik, amin az előlapon csak LED-ek vannak, a csatlakozók pedig hátul vannak. Te látod melyik hogyan férne el nálad.

Jó lenne megismerkedned pár NAS-al kapcsolatos kifejezéssel. felhasználási gyakorlattal.
Minél több lemezes, annál könnyebb bővíteni, ha kifutottál a helyből.
A többmezesek alkalmasak védeni a meghibásodások ellne RAID tömbök, mindegyiknek más az előnye, de egyik sem helyettesíti a rendszeres mentést. A NAS-ban is tönkremehet a HDD, ezért szükséges a RAID _és_ a rendszeres mentés. Egy helyi egy helyi online (pl. külső merevlemez a NAS-ra dugva), egy offline (pl rendszeres mentés egy külső merevlemezre, amit mentés után eldugsz a fiók mélyére), és egy felhős (ami lehet akár egy Google Drive is).

Nem volt világos hogy a HDD árát is beleszámoltad-e, de az igényeid alapján bármelyik belépő szintű gép szóba jöhet.
Qnap TS233, Synology DS218(a DS220+ már egy picit kívül esik a kereten, pár hónapja még simán belefért volna), ASUS AS5202T

Mindegyik NAS gyártójától lehetethető mentő program ami a PC-n fut, és időnként lementi a NAS-ra a meghatározott könyvtárakat.

steve1021
Én a TS233-at választanám. Ugyanolyan WEb-es felületen lehet kezelni mint a Synology-t. Ki is próbálhatod. Nekem pl. tetszik, hogy a Qnap-ban van egy beépített "pillanatkép" mentési megoldás, ami a lemez kapacitásából levon 20%-ot, és ott eltárolja a változásokat. Vagyis ha véletlenül töröltél egy fájlt, vagy egy dokumentum régebbi verziójára van szükséged, azt pillanatok alatt előkeresheted. Persze nem kötelező használni ezt a szolgáltatását, ekkor a lemez teljes kapacitását kihasználhatod. Te döntesz.
Ugyanakkor már előre érdemes eldönteni hogyan hozod létre a "megosztásokat", mert ezek gyakorlatilag egy "Logikai kötet"ek amiknek a méretét is meg kell adnod.
Persze egy nagyot is létrehozhatsz, és az on belül könyvtárakba szervezni az összetartozó adatokat (multimédia, torrent, mentés,...)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29914) Patice válasza ervin1979 (#29911) üzenetére


Patice
nagyúr

Digis routert rakasd át majd bridge üzemmódba, hogy csak a netet intézze. Szerintem AX58U jó választás, mögé egy sokportos gigabites switch és meg is vagy a belső hálózatoddal.

Ha hosszabb távra tervezel, akkor érdemes erős NAS-t venni, mert akkor évekig kiszolgál és nem lesz gyenge akkor sem, ha később felmerülő igényeket is ki kellene szolgálnia.
Pl. egy Synology DS220+ nagyon jó választás, igaz nem olcsó, de jó.

A többi pontban amit szeretnél, azt mind tudják az alap NAS-ok is, de ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy és az alap modellek hamar belassulhatnak, ahogy egyre több szolgáltatást raksz rá.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#29915) AiRLAC válasza cigam (#29913) üzenetére


AiRLAC
addikt

Pillanatkép (snapshot) a Synology btrfs képes modelljeiben (pl. a DS220+ is ilyen) is van, ennél csak a tényleges változások foglalnak el helyet.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#29916) cigam válasza AiRLAC (#29915) üzenetére


cigam
félisten

A Qnap-nak meg minden modelljében elérhető Btrfs nélkül is, és itt is csak a változásokat tárolja el. ;)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29917) ervin1979 válasza cigam (#29913) üzenetére


ervin1979
tag

Synology DS218nál mivel tud többet a DS220+ Illetve milyen hddt javasoltok bele?

(#29918) Patice válasza ervin1979 (#29917) üzenetére


Patice
nagyúr

DS218 ARM procis, nem bővíthető a memóriája, korábbi kiadású.
DS220+ Intel procis, bővíthető a memóriája, újabb kiadású.
Előzőre nincs Docker, utóbbira van.

HDD: Seagate Ironwolf, WD RED Plus, WD Red Plus, WD Purple.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#29919) rollerk


rollerk
tag

Sziasztok,
melyik HDD halkabb mukodes kozben?
Probaltam a Seagate Ironwolf 10TB-t, de nagyon hangosan "kattog" mukodes kozben.. Egy ket teszt azt mutatja hogy valszeg a WD Red Plus halkabb... Van valakinek tapasztalata 10TB mretben?
Egy Synology DS720+-ba mennek..
Koszi!! :R

(#29920) Borisz76 válasza rollerk (#29919) üzenetére


Borisz76
veterán

Nem a hálószobába kell tenni a NAS-t és akkor nem lesz zavaró a fej pozicionálási ( seek ) hang.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#29921) Buddhha


Buddhha
tag

Sziasztok!

Van most egy asztali gépem, amin transmission fut, SMB és médiamegosztás.
Ezt szeretném kiváltani egy NAS-sal, úgy, hogy a meglévő adatok megmaradjanak a két vincsesztermen (WD 3Tb, WD 4Tb).

Bejövő internet: Telekom gigabit optika
LAN: falban cat5e kábelek

Opcionálisan:
- menteném az asztali gépeinkről a doksikat
- mobilról a fényképeket
- egy távoli irodából menteni az adatokat

Ha jól értelmezem a dolgokat, akkor nekem egy 4lemezes doboz kéne, és plusz egy vinyót venni, ugye?

Köszi!
Buddhha

----O---- PSN: FrAnYo_Buddhha ----O---- Battlenet: Buddhha#2122 ----O---- Infrablútut van-e benne??? I'm hard as a rock, and wise as a mountain!

(#29922) cigam válasza Buddhha (#29921) üzenetére


cigam
félisten

Mezei NAS-t használva(Asus, Synology, Qnap,...) az adatok nem maradhatnak meg, mivel minden NAS azzal kezdi, hogy újrapartícionálja, és formázza a lemezeket.
Csak úgy tudsz adatvesztés nélkül indulni, ha veszel egy 4TB-os lemezt lemezt, amire bemásolod a régi 4TB-os lemez tartalmát. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a NAS-ba a régi lemezt, és vagy készítesz belőle egy egy Raid1 tömböt, vagy egy új kötetet. A 3TB-ost is hasonló módon tudod csak bemásolni. Ehhez tényleg kell egy minimum 3 fiókos lemez.

Az is opció, hogy veszel egy 2fiókost, és egy 8TB-os lemezt, amire minden ráfér. A két régi lemezt eladod, és veszel bele még 1 8TB-ost, és megcsinálod a Raid1 tömböt.

Ha van affinitásod, a Raspbery Pi-ből készítesz NAS-t (vagy kézzel, vagy openmediavaulttal ). Ekkor formázás nélkül fel tudod csatolni a lemezeidet, és használni a rajta lévő adatokat.

Esetleg berakod a lemezeket USB házba, és úgy dugod a NAS-ra, de akkor is kell egy plusz lemez a NAS-ba. De ez megint csak nem túl kompakt, korlátozott megoldás, viszont nem kell leformázni a lemezeket, és maradhatnak rajtuk az adatok.

Ha mégis a gyári megoldást választod, az Asus-okat ajánlom, a legtöbbnek már 2.5Gbites LANportja van, míg a többi gyártónak erősen feláras a Gbitnél nagyobb sebességű LAN port. Ha elég a Gbit-es sebesség, és nincs gyorsabb előfizetésed, sokkal több eszköz közül választhatsz.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29923) Borisz76 válasza Buddhha (#29921) üzenetére


Borisz76
veterán

Szia.

Az én javaslatom az elképzelésedre egy 4 fiókos Synology NAS.
( Ezt ismerem , ezt használom napi szinten. )

Kezdésnek 2 db 4 Tb-s lemezt veszel bele és SHR ( minimum 2 db lemez kell hozzá ) tömböt ( KÖTET-et ) hozol lérte.
Ez a megoldás ( SHR ) 1 lemez meghibásodása ellen védi a rendszert.
Kb. mint a RAID5 ( minimum 3 lemez kell hozzá ) csak attól valamivel rugalmasabb a bővítéseket illetően.

Átmásolod a régi 4 Tb-s lemezről az adatokat USB3-s külső ház segítségével....amit a NAS-ra dugsz majd.

Ha ez megvan , akkor a NAS-ban lévő 2 db 4 Tb-s lemez "tele" lesz.
Ezután NAS kikapcsolása és a régi 4 Tb-s lemez behelyezése a NAS-ba.
Bekapcsolás után mehet a kötet bővítése.
A 2 db 4 Tb-s lemez mellé fűzi a berakott lemezt.
Ekkor 1 db kötetben lesz 3 db HDD a NAS-ban.
2*4 Tb hasznos kapacitás valamint 1*4 Tb "lemezvédelem" lesz.

A kimaradt 3 Tb-s lemez tartalmát szintén felmásolod a kötetre.
Ha megvan, akkor formázhatod a 3 Tb-s lemezt.
Maradhat a NAS-ra dugva ....külső biztonsági mentés céljából a legfontosabb dolgokra.

HA a NAS-ban lévő 8 Tb tele lesz, akkor egy 4. HDD-t ( 4 Tb minimum ! ) beleraksz és ezáltal lesz 3 lemeznyi tárhelyed ( 3*4 Tb ), amit a rendszer 1 lemez feláldozásával véd.

Ha a NAS-ban lévő 2 vagy 3 vagy 4 lemezes SHR KÖTET-ből 1 db lemez tönkre is megy ....az adatokat eléred !
Ugyan is a Synology Rendszere a
Disk Station Managger ( DSM ) MINDEN LEMEZRE felkerül.

Ha 1 lemez meghal, attól még a rendszer elindul az ép , egészséges HDD(k)-ről. Tehát az adatok RENDELKEZÉSRE állnak.

A meghibásodott lemezt természetesen érdemes mihamarább cserélni.

A RAID vagy a Synology SHR megoldása
NEM BIZTONSÁGI MENTÉS csak a
RENDELKEZÉSRE ÁLLÁST segíti !

A legegyszerűbb "biztonsági másolat" a már említett külső merevlemezház a NAS-ra dugva.
Akár manuálisan , akár automatikusan mentve rá a fontos adatokat.

Én személy szerint egy DS918+ modellt használok.
Bár nálam azon csak a torrent megy.
Adattárolásra másik NAS-t használok...külső USB-s lemezzel a biztonságra is gondolva.

Egy kis összefoglaló a Synology DSM-ről.
A bejegyzés készültekor a 6.2 -s DSM verzió volt életben.
Azóta a DSM szintet lépett ....már 7-s verzió van.

A Synology NAS-ok "relatíve" drágák.
2 dolog van amit figyelembe kell venned :
- 1 a NAS hardveres képességei : Mennyi memória , milyen CPU
- 2 a célszoftver ami rajta fut....

A Synology hardverben gyengébb mint azonos árban a Qnap vagy Asus.
Szoftverben viszont TALÁN a Synology a legjobb.
Rendszeresek a hibákat orvosló frissítések.
Rendszeresek a víruskereső adatbázis frissítések.
Jó a support....jó a támogatottság.
Lehet, hogy a többiek is fejlődnek...ezt nem tudom , hogy a Qnap és az Asus hogyan áll ezen a téren.

És ...igazság szerint nem sok olyan embert ismerek aki tényleg jól és mélyrehatóan ismeri mind a 3 gyártó szoftveres képességeit....
Pont azért mert nem olcsóak a NAS-ok és aki megvesz egy adott modellt az általában hosszú évekre tervezi !
Neked is azt javaslom, hogy inkább most adj érte többet és legyen 4 vagy akár több fiókos a NAS mint hogy 1-2 év múlva megbánd , hogy miért nem komolyabbat vettem.
Bár nem vagyunk egyformák.....sokan vesznek 1 és 2 fiókos modelleket de ott idővel előjönnek a bővíthetőséggel kapcsolatos problémák !

Bocs...kicsit hosszú lett.
Olvassgass sokat a témában és járd rendesen körbe a RAID dolgot is!

Üdv : József

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#29924) cigam válasza Borisz76 (#29923) üzenetére


cigam
félisten

Kb. mint a RAID5 ( minimum 3 lemez kell hozzá ) csak attól valamivel rugalmasabb a bővítéseket illetően.

Biztos?! Szerintem 2 lemezzel az SHR is csak RAID1-nek tud megfelelni. Pl.Nem foglalja le a lemez méretének harmadát az ellenörző összeg ami a RAID5 sajátossága. Csak annyit csinál az SHR, hogy a lemezek számosságától, és méretétől függen vált RAID level-t. Két lemezzel 1-es de hárommal már 5-öst alkalmaz. Amit a többi NAS is tud, pl.[link]

Szoftverben viszont TALÁN a Synology a legjobb.

Egészen biztosan nem a legjobb. A személyes tapasztalatokat félre téve. Hogyan lehet TALÁN a legjobbnak nevezni azt, aki csak az intel CPU-kon támogatja a Docker-t? Érdekes módon, a többi gyártó eszköze ARM-on is képes ezt megoldani.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29925) Alex91 válasza cigam (#29924) üzenetére


Alex91
félisten

SHR-nek az az elonye a RAID5-tel szemben, hogy a hasznos kapacitas kulonbozo meretu HDD-k eseten tobb lehet, mint RAID5 eseten.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#29926) cigam válasza Alex91 (#29925) üzenetére


cigam
félisten

Jogos! Ha beleteszi harmadik lemezt a másik kettő mellé, akkor 6 helyett 7 TBkapacitású lesz a kötet.

Ettől függetlenül nem kedvelem, jobban szeretem ha én mondom meg hogyan szerveződjenek. Pl. azt a 3TB-os lemezt meghagynám külön kötetnek. A torrentnek pl. teljesen felesleges a RAID tömbön helyet foglalni. Persze ezt a Synology-val is meg lehet oldani, hogy külön kötetként kezelje.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29927) Borisz76 válasza cigam (#29924) üzenetére


Borisz76
veterán

Biztos?! Szerintem 2 lemezzel az SHR is csak RAID1-nek tud megfelelni.

SHR kjötetet 1 db lemezre is létre lehet hozni....
Beteszel egy 2. lemezt...akkor is SHR kötet lesz de tényleg majdnem olyan mint a RAID1....azaz tükör lesz.
3. lemeztől lesz olyan mint a RAID5.

Synology Hybrid Raid mint a neve is mutatja nem a klasszikus RAID.
Kicsit másként / többet tudva alkották meg de az alapja a RAID.

De ez már részlet kérdés.
A kérdező NAS-t szeretne venni , amire én 4 fiókosat javasoltam.
Azt , hogy melyik gyártó melyik moddeljét veszi ...rajta múlik.
Ehhez kell sokat olvasni és ismerkedni az oprendszerekkel.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#29928) cigam válasza Borisz76 (#29927) üzenetére


cigam
félisten

Kezdésnek 2 db 4 Tb-s lemezt veszel bele és SHR ( minimum 2 db lemez kell hozzá ) tömböt ( KÖTET-et ) hozol lérte.

SHR kjötetet 1 db lemezre is létre lehet hozni....

---
Ez a megoldás ( SHR ) 1 lemez meghibásodása ellen védi a rendszert.
Kb. mint a RAID5 ( minimum 3 lemez kell hozzá ) csak attól valamivel rugalmasabb a bővítéseket illetően.

Beteszel egy 2. lemezt...akkor is SHR kötet lesz de tényleg majdnem olyan mint a RAID1....azaz tükör lesz.

---

Vagy ént értettelek nagyon félre, vagy most mást írtál...

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29929) Borisz76 válasza cigam (#29928) üzenetére


Borisz76
veterán

Lehet nem jól vagy pontosan fogalmaztam :

SHR kötetet lehet létrehozni 1 db lemeztől....sok-sok lemezig.
Ez OK.

1 lemez esetén persze NINCS még lemezvédelem !

Az 1 lemezes "védelem" csak akkor lép életbe amikor már 2 db lemez van a kötetben.....2 lemez azonos adatokkal meg...tükörnek , RIAD 1-nek nevezhető....

Majd a 3. lemez behelyezésénél nő a tárhely de az 1 lemezes védelem marad...kb mint a RAID5.

Ezután lehet tovább is bővíteni 4. 5. 6. ...sokadik lemezzel akár.
Az 1 lemezes hibatűrés meg lesz.

És , hogy miért is jobb az SHR mint a RAID5 azt itt leírtam :

[link]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#29930) cigam válasza Borisz76 (#29929) üzenetére


cigam
félisten

Visszaolvasa kicsit kötekedésnek tűnik. Elnézést kérek érte!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29931) Borisz76 válasza cigam (#29930) üzenetére


Borisz76
veterán

Dehogy vettem kötekedésnek ! :N

Azért fórumozok hogy segítséget kérjek vagy adjak ha tudok.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#29932) tonyrulez


tonyrulez
őstag

Sziasztok,

mire használnám a NAS-t: sok, nagy fájl, nagyon ritkán kerül módosításra. Tárhely bővítés úgy nézzen ki hogy 1 azaz egy darab HDD-t bepattintok és hozzáadódik. És minél nagyobb adatbiztonság, ha egyel több HDD esne ki mint kellene, akkor se a komplett tömböt veszítsem.
Na ehhez keresek oprendszert. TrueNAS rögtön kiesik ahol csak komplett pool-okat lehet hozzáadni, én nem fogok egyszerre 4 HDD-t venni.
unRAID, amiről itt alig esik említés, pedig ez erre a legjobb. Egyenként is lehet HDD-t bővíteni, a mérete is bármekkora lehet (max akkora mint parity HDD), és ha parity+1 számú HDD is elveszne, akkor is megmaradnak a még élő HDD-ken a fájlok, tekintve hogy nincs stripe-olva az adat.
Aztán ott az OMV, ahol lehet bővíteni, de a RAIDx stripe-ol, és ha parity+1 HDD veszik el, akkor minden. Viszont utánaolvasva van erre megoldás, SnapRAID+MergerFS vagy unionfilesystem-et használva. Lényegében ugyanazt érjük el mint unRAID esetén. Ami kicsit megtántorított az a helyreállítás folyamata. unRAID-nél "kicsit" könnyebb.
Mi a vélemény, még így is megéri az OMV-vel szöszmötölni azért mert ingyenes?

[ Szerkesztve ]

4 8 15 16 23 42

(#29933) cigam válasza tonyrulez (#29932) üzenetére


cigam
félisten

Érdekes kérdés, mert PC-n futó megoldásokról kérdezel, és elsősorban a rendelkezésre állás/HW-es meghibásodás elleni védelemre összpontosítasz, holott a minél nagyobb adatbiztonság-ól írsz. Persze lehet mást értünk alatta.
Ha HW-esen túlbiztosítanád magad, akkor 3-4 lemezes RAID1-et használnék(tükröz, nem csíkoz, nincs szükség az adatok helyreállítására, azok egyből elérhetőek), így 1-2 lemez kiesése esetén is megmaradnak az adatok. Cserébe a bővítése költséges, mert nem elég csak 1 lemezt hozzácsapni.
A Raid6 is jó lehet, hiszen az is megengedi 2 lemez meghibásodását, cserébe minimum 4 lemez kell az induláshoz.
De azt is írtad, hogy nem vagy hajlandó 4HDD-vel indítani.

Ugyanakkor ha adatbiztonságról van szó, a rendelkezésre állás helyett sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnék a mentésekre. Pl. pillanatfelvételt támogató fájlrendszer, többféle mentés. Pl. rsync-el fájlszintű másolatok használata. Bár a mentőprogramok általában sok plusz szolgáltatást biztosítanak (titkosítás, tömörítés, távoli mentés,...) egyedi formátumot használnak. Ha megsérül a mentés, nehéz/lehetetlen hozzáférni a mentett adatokhoz, ezért jó ha van egy "nyers" másolat is.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29934) tonyrulez válasza cigam (#29933) üzenetére


tonyrulez
őstag

Lehet pontatlanul fogalmaztam, nagyobb adatbiztonságot akarok elérni azonos számú és használható méretű HDD mellett. RAID vs unRAID/SnapRAID esetén ez elérhető, mert az adat nem több lemezen van szétszórva, hanem csak egyen. Azaz azonos meghibásodást megengedő RAID és nem-RAID esetén, ha egyel több hibásodik meg, akkor a RAID áll vesztésre. Ezért nem akarok RAID-et használni, és vagy unRAID-et vagy OMV-t SnapRAID-el.

"De azt is írtad, hogy nem vagy hajlandó 4HDD-vel indítani."
3x8TB-al indulnék. 4 HDD-vel bővíteni nem akarok. Arra gondolok hogy ha elkezd fogyni a tárhely, veszek még egy 8TB-os HDD-t amivel +8TB tárhelyet kapok. Ez ZFS-nél nem kivitelezhető.

Ami még zavar - aztán lehet van rá beállítás, csak nem láttam - hogy a SnapRAID-nál manuálisan kell időzíteni a sync-et, azaz a paritás újraszámítást. Ahol olvastam 1 órát javasoltak, azaz ha mégis elszáll paritás+1 HDD, akkor az utolsó max 1 óra adata elvész. Ezt kicsit sokallom, persze megadhatok 1 percet is, de tudtommal unRAID esetén ez azonnali. És ez így eléggé sufnituning megoldásnak tűnik.

[ Szerkesztve ]

4 8 15 16 23 42

(#29935) Patice válasza tonyrulez (#29934) üzenetére


Patice
nagyúr

Otthoni felhasználás mellett szerintem nem túl sok értelme van bármilyen RAID, vagy ahhoz hasonló megoldásnak. Inkább csak plusz hibalehetőség.
Én régóta úgy használom az itthoni épített, vagy gyári szerver eszközeimet, hogy a HDD-k mindig külön kötetek. Persze megfelelő méretű HDD-vel.
AZ adatbiztonságra a megoldás - megint csak otthoni környezetben - inkább a több másolat készítése automatizáltan, meg néha manuálisan is offline HDD-re.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#29936) tonyrulez válasza Patice (#29935) üzenetére


tonyrulez
őstag

Jelenleg így használom a PC-met, benne 3 HDD-vel külön kötetként. Viszont elég kényelmetlen hogy 3 külön helyen vannak a dolgok (ha akarnám sem férne el 1 HDD-n minden egybe tartozó fájl). Már csak emiatt is érdekelne egy RAID-szerű dolog, hogy ezek egyben legyenek.

4 8 15 16 23 42

(#29937) marec1122


marec1122
senior tag

Sziasztok!

Mi a jelenlegi ajánlott synology nas a következő felhasználásra. 2 lemezes raid1. Torrent (200-500 akítv kapcsolat), DLNA, VPN

Csak megfontoltan :D "Öregember nem gyorsvonat!" John McClane

(#29938) AiRLAC válasza marec1122 (#29937) üzenetére


AiRLAC
addikt

Synology DS220+

[ Szerkesztve ]

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#29939) vicces


vicces
addikt

tudnátok irni 3,5"-os winyohoz sata vezérlőt/hdd ház típust ami raspberry-vel jól működik nas üzemeltetés céljából?? :R :Y

[ Szerkesztve ]

:)

(#29940) cigam válasza vicces (#29939) üzenetére


cigam
félisten

Mindegyik jól működik. Két dologra kell figyelni,
- hogy ismerje az UASP-t. Általában ezt fel is tüntetik a házak adatlapján.
- hogy külső tápos legyen. Így kikerülheted azt a problémát, hogy a saját tápegysége nem tud annyi energiát adni, hogy stabilan működjön, nem lesz szükség plusz aktív HUB-ra.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#29941) vicces válasza cigam (#29940) üzenetére


vicces
addikt

akkor megpróbálom ezt: [link]
elfekvő hálózati adapterem van. remélem jó lesz. az előbb találtam egy 3,5"-os hdd keretet egy régi pc gépházból a pincében. oda bekerülhet a nagy hdd és a kicsi ssd. ezek egy egységként felkerülnek a cipősszekrény oldalára. a raspy már nem fog szerintem ráférni, max kábelkötegelővel, de ez nem is fontos. marad továbbra is mellettük szintén a cipősszekrény oldalán felkötegelve :C :R

:)

(#29942) krealon válasza vicces (#29941) üzenetére


krealon
veterán

Egy szekrény oldalára erősített winyó, kiváló zajforrás. ;] :B

(#29943) vicces


vicces
addikt

Hát ezen agyalok hogy alá kell majd gumizni. De először kiprobálom csak összecsavarozva hátha mégis jó lesz úgy :N

:)

(#29944) Haas01


Haas01
tag

Sziasztok!

Cimborámnak keresünk NAS-t otthoni használatra.
Az alábbi paramétereknek kellene megfelelnie:
- 5-10 évig ne kelljen cserélni gyenge hardver miatt
- lehessen Back Up-ot készíteni USB-n keresztül külső HDD-re
- 50-100 torrent
- 2-4 IP kamera
- bizonyos mappa szinkronizálható legyen felhőbe
- 65-ös 4K TV-re akadás nélkül menjen át kép és hang (HDMI/LAN)
- a megosztott mappákat külső hálóról is el lehet érni
- később bővítőegység hozzákapcsolható

Amiket néztük, hogy ár/érték arányban megfelelőek lehetnek:
QNAP TS-453D-4G
ASUS ASUSTOR AS5304T

Ezek közül processzorban a QNAP kicsit erősebb és több rajta az USB. Bár utóbbi már csak kerekítési különbözett.

Pro és kontra érdekelne, hogy melyiknél mi lehet a buktató és szoftveresen melyik lehet az ideális.
Vagy esetleg egyéb alternatíva is jöhet ebben az árkategóriában.

(#29945) Multibit válasza Haas01 (#29944) üzenetére


Multibit
veterán

5-10 évig ne kelljen cserélni gyenge hardver miatt
:))

50-100 torrent
Ezt bármelyik tudja. De nem a torrentek száma a lényeges, hanem az elvárt letöltési sebesség. Szóval, mi az igény?

65-ös 4K TV-re akadás nélkül menjen át kép és hang (HDMI/LAN)
Ez nem a NAS-on múlik. Nem a NAS játszik le! Jó lejátszót kell választani. A NAS csak adattároló, csak a forrást szolgáltatja. A bizonyos típusokon megtalálható HDMI csatlakozó ne tévesszen meg!

(#29946) Haas01 válasza Multibit (#29945) üzenetére


Haas01
tag

5-10 évig ne kelljen cserélni gyenge hardver miatt
RAM bővítéssel azért egy 4 magos procitól ez lehet elvárás.

Ezt bármelyik tudja. De nem a torrentek száma a lényeges, hanem az elvárt letöltési sebesség. Szóval, mi az igény?
Nem a sebesség lenne az elvárás, hanem hogy gond nélkül menjen párhuzamosan kamerákkal, filmezéssel és egyebekkel.

Ez nem a NAS-on múlik. Nem a NAS játszik le! Jó lejátszót kell választani. A NAS csak adattároló, csak a forrást szolgáltatja. A bizonyos típusokon megtalálható HDMI csatlakozó ne tévesszen meg!
Itt jön képbe a szoftver kérdés, hogy valamelyiknél ez kizáró ok lehet vagy a nevesebb gyártóknak van választék ingyenesen letölthető lejátszóban.

[ Szerkesztve ]

(#29947) cicur99


cicur99
tag

Üdv. mindenkinek!
Szerintetek érdemes megkockáztatni egy ilyen Qnap TS-230 + 2x 4TB Red plus HDD - vásárlást?

(#29948) Alex91 válasza cicur99 (#29947) üzenetére


Alex91
félisten

Ennyiert siman!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#29949) ugyes válasza Haas01 (#29944) üzenetére


ugyes
aktív tag

Ne tévesszem meg a HDMI kimenet, az Asustoron filmet csak az Asustor portálon keresztül lehet nézni. Sok trükkel lehet rátenni a natív KODI-t.
A HDMI inkább a kamerák képének visszanézésére alkalmas.
Egyébként a TS453D Asustor párja az AS6604T.

(#29950) ugyes válasza cicur99 (#29947) üzenetére


ugyes
aktív tag

Kb. ingyen kapod a NAS-t.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.