- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Bambanő háza tája
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laca0
addikt
Frissítettem a szoftverét 7.15.3-ra (a szervízben is úgyis az az első) és helyrejött. Persze töröltem a konfigot és újra beállítottam mindent, de frissítés után egyből látta újra az LTE interfészt.
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
-
kammler
senior tag
Abszolút fogalmam nincs mi történt. Az az RB5009 tápja volt, de az most 24V-ról megy. Előtte ment ez a vacak PoE-ről. Kísérleteztem. Mondom rádugom én ezt tápra. Néma csend. Ajajj mondom. Megmérem a tápot, 48V, az oké. Aztán néma csend. PoE-en azt mondta az 5009 hogy túl alacsony áramfelvétel. Akkor már tudtam, hogy kampec. Aztán mikor USB-re 5V-ot raktam, na akkor már szét volt szedve, melegedett mint a retek. Azt még csak megértem, hogy az első DC/DC konverter úgy gondolta tönkremegy. Előfordul. Végül is agyonverhette a 3.3V-os DC/DC konverter bemenetét is, az csak max 6V-ig megy az adatlapja szerint. Tovább biztos nem ment nagyobb fesz, mert a 3.3V-os tesztpontról bootol szépen. Ez nem ebay, Mercateo. Ennyit még mindenképp megér még úgy is, hogy ez ugye egy alig 16 ezer forintos routerszerűség. De ha jó lesz, megint arcon verem 48V-al. Annak mennie kell, punktum Jó, először labortáppal.
[ Szerkesztve ]
-
A sávszélességet nem tudom most tesztelni neked labor körülmények között. Arra ott a [hEX-Test Results] IPSec része becsülni. Mondjuk a hw offload bekavarhat, de tervezésnek jó.
Nálam T-Home kábel internet van (300/50) így csak a letöltést teszteltem. Az én oldalam egy hAP ac^2. A másik oldalon (hEX) pedig 300/300 van, de az eszköz generálta a csomagokat, ami nem ideális a processzor terhelés miatt. Ezek az eredmények:
[wg-TCP receive: 109.7 Mbps total average]
[wg-UDP receive: 125.5 Mbps total average]
Napközben nem lehet elérni a teljes sávszélességet, belső hálózatról kellene tesztelni, hajnalban. A hEX-en a csomaggenerálás is 84%-ra feltolja a processzort, de valójában inkább 40-50% körül lenne generálás nélkül a korábbi tesztek alapján.Ez 70 emberre van tervezve, de egyidejűleg csak maximum 1-2 használ nagyobb sávszélességet (2-5 MByte/sec).
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
ekkold
Topikgazda
Másik porton próbáltad? Csak openvpn jöhet szóba? Esetleg Wireguard nem lenne jó?
Mi volt annak a 3 féle routernek a típusa?
Mert még egy 951-es is tud 50Mbps körülit Wireguard-al (és PPTP-vel is).[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
-
Reggie0
félisten
Meg esetleg az lehet, lattam mar ilyet is, hogy a szolgaltato erzekelte h atraktad mas eszkozbe a kartyat es ezert tiltott, vagy az eszkozod IMEI szama alapjan nincs engedelyezve a halozaton, bar ez utobbi ennel a kartyanal nem hangzik logikusnak, mert pont csak adatatvitelre van adatgyujto eszkozokbol, tehat barmiben is mennie kene.
-
senior tag
"A CAPsMAN a router volt, kábellel rákötve a 2 CAP. Minden 2 CAP közötti forgalom átmegy amúgy is a router-en, nem?"
"Local-Forwarding" esetén, csak mint switch-en át mehet a forgalom.
Nem felejtsük el, hogy általános használat esetében, "home gateway" üzemmódban, van egy "Wan" portod, és 1…5 (akármennyi) "Lan" portod. De ugye azok egy belső switch részei.
A "home gateway"-ként üzemelő kütyük, legtöbbször több eszköz egy dobozba épített kivitelezése: router + switch + AP (és még ki tudja).[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Szóval!
Van 1db CAPsMAN, és hozzá 1db CAP, valamint 2 db WiFi kliens, eszköz. A "client-to-client-forwarding" engedélyezve, hogy az eszközök tudjanak egymással "beszélgetni".
CAPsMAN Forwarding esetén minden forgalom, ami a két eszköz között megy, áthalad a CAPsMAN-on.
Local-Forwarding esetében csak a CAP-on.
Ugyanez a helyzet, ha 2 db (vagy több) CAP-od, és 2 db (vagy több) kliens esetében.
Na most! Amennyiben a CAPsMAN egyben a gateway az interneten felé, akkor az internet felé menő forgalom természetesen áthalad rajta.
De csak az interneten felé menő forgalom. -
senior tag
"Mert már tudtad, hogy mit lehet tőle várni és mit nem! Volt tapasztalatod!"
Igen, az interneten már láttam ilyen eszközt, és mert ezt már annyiszor leírtánók a neten :-)"Egyébként nem értem, hogy ez a funkció miért annyira erőforrás-igényes? Végülis csak kapcsolatot tart az AP-kkal, küldi nekik a működési paramétereket, ők meg küldik az adatokat a csatlakozott kliensekről. Kvázi statisztikai infóáramlás."
Itt viszont nem ilyen "egyszerű" a helyzet. Ugyanis van "CAPsMAn Forwarding" és "Local Forwarding" (ha jól emléxem az elnevezésekre) üzemmód is.
CAPsMAn Forwarding : minden forgalom a CAPsMAN-n megy át, tehát ős is "dolgozik" vele.
Local Forwarding : a forgalom "csak" a CAP-n megy át. Persze ez csak akkor igaz teljesen, ha mindkét WiFI eszköz ahhoz a CAP-hoz csatlakozik. Vagy ha pl van 2db CAP és 2db WiFI kliens, ilyenkor is csak a két CAP "kezeli" a forgalmat. Ilyenkor a CAPsMAN gyakorlatilag csak a konfigurációt, és az authentikációt végzi.
Könnyű belátni, hogy ebben az esetben a CAPsMAN terheltsége jóval kisebb, mint az első esetben. És ezt a gyakorlat is igazolja.
Persze ezt a működési mechanizmust sem a MikroTik találta fel.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ha két mikrotikről van szó, próbáld meg visszavenni a sebességet 5 gigára.
10-12 méteren nem kellene ennyire melegednie.b. kérdés: mi lenne, ha vennél raspberry pi-re való hűtőborda kitet és ráragasztanád a modulra?
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
mrzed
senior tag
Szia!
Nálam az s+rj10-es modulok 60-66 fokosak, attól függ, hogy mennek-e a ventilátorok. Ha kikapcsolják a rákötött gépet és nincs aktív link, akkor 50 fok körül vannak. Nem lehet, hogy Neked az első v1.0 verziók vannak? Állítólag azok elég brutál módon melegedtek. A most kapható v2.16 -osokkal már nincs ilyen gond. -
Lenry
félisten
szerintem annyira nem jó.
most ránéztem a saját CRS-eimre, a lépcsőházi CRS326-okban 55-60 fok közt vannak a modulok (switchenként egy modul), a szerverszobai CRS106-okban, ahol 5 modul melegíti egymást, ott 75-80 (amit szintén sokkalok, de majd kitalálok rá valamit).
bár nem biztos hogy releváns vagyok, nálam nem copper modulok vannak
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
bacus
őstag
én a dc-dc konverterről beszélek, hogy nem kell neki a bemeneten stabil táp.
Nem tudom, hogy a mikrotikek mennyire viselik jól az ingadozást, ezzel nincs tapasztalatom, de nem is igen kísérleteznék vele, nekem erre se időm, se energiám.
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
Laca0
addikt
Ha letiltom a wifit magán a capsman router-en, akkor a külön cap-al működik a hálózat. Mintha a két ap veszne össze.
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
Egyenlőre ez nem oldotta meg a problémát.
Azt vettem észre, hogy amikor lekapcsolja az interfészeket, akkor 100%-on megy a cpu. Ez ok vagy okozat?
Lehet valahol monitorozni, hogy mi terheli le ilyenkor a processzort?Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Lenry
félisten
nálunk akkor dobálta el a capsman a cap-okat és a klienseket, amikor maradt a hálózatban olyan eszköz, amiben nem volt bekapcsolva a spanning tree, meg amikor maradt a hálózatban ilyan Ubiquiti eszköz, ami csúnyán összeakadt a Mikrotik féle capsmannal, de mindkét esetben loopot érzékelt a Mikrotik és azután dobta el a cap-ot.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
amargo
addikt
-
Laca0
addikt
Valami csak nem az igazi még mindig... folyton eldobálja a kapcsolatot és eltűnik a wifi....
A logokban most csak annyit látok, hogy lecsatlakozott az eszköz, utána visszajön, mindig új interface-en. Most már a cap8-nál jár.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
De jó néha megnézni a log-ot...
a system/certificates alatt ki kellett törölni a korábbi azonosítáját a cap-nak. Így most már egyből csatlakozott.
Köszönöm a rávezetést!Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Lenry
félisten
-
Lenry
félisten
ha nem nő a számláló a porton, akkor el sem jut a csomag a routerig
egyébként van valami különösebb oka a PPTP-nek?
csak mert az L2TP/IPSec-et alapból tudja a Win10, egy csomó Androidos telefon, a Mikrotik is, beállítani semmivel sem bonyolultabb, mint a PPTP-t, de biztonságosabb annál[ Szerkesztve ]
-
Laca0
addikt
A 1723-as TCP port (DST) és a GRE bent van a szabályok között. INPUT chain, accept. De 0 rajtuk a forgalom. Nincs előttük tulajdonképpen semmilyen más szabály. Ezeknél be van kapcsolva a log, de nincs rajtuk forgalom.
-
bambano
titán
-
törölt tag
Alapvetően a névadást elhibázták szerintem!
A CPU felé az összes portnak van 1Gbps, ha ezt a bottleneck-et figyelembevéve ellátja a router funkciókat ám legyen. Én max. DHCP-t tennék rá, semmilyen CPU-t igénylő szolgáltatást nem. Ezt az eszközt (3-as sorozat) nem SOHO igényekre gyártják, minden szerepre van a portfolioban megfelelő eszköz. Pont ezért támadják őket a legtöbbet mert nem gyártanak "all in" cuccokat.
-
-
bambano
titán
de ez egy switch. normális esetben egyáltalán nem raksz bele tűzfal szabályt, max. azt, ami a konfig portokat védi.
a teszt pedig azt az eredményt fogja hozni, hogy switchnek wire speed-en switch, routernek meg nagy nulla, mint ahogy ugyanezt az eredményt hozza az összes többi ilyen eszközön.
-
bambano
titán
ez nekem is eszembe jutott, de mivel a proci gyakorlatilag csak a felhasználói interfészt futtatja meg a konfigot menedzseli, nem hiszem, hogy kevés lenne.
maga a switchelés az szilíciumban zajlik, nem szoftverben.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
azt írta: "így mi teljesen más besorolásba esünk". kérdés, honnan tudta, hogy pl. én milyen besorolás alá esem?
hint:
- egyrészt az a bm rendelet az osztálybasorolásról ír, tehát tudni kellene, hogy az ott leírt 5 biztonsági osztályból melyikbe tartoznak (most abba ne menjünk bele, hogy embert, telephelyet, adatot mind be kellene sorolni...), amit nem írt le.
- másrészt a létfontosságú rendszerelemek besorolásáról szóló törvény az internet szolgáltatókra is kötelező, illetve az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján is bekerülhet egy isp az "ötvenes" hatálya alá. Az ötvenes a 2013. évi L. törvény, aminek a végrehajtási rendelete az a rendelet, amit idézett. következmény: egyáltalán nem biztos, hogy mi más besorolás alá esünk, mint ő.az összes isp, amelyik szolgáltat voip telefont, ugyanolyan hatály alá esik, mint ők. szóval sem nem különlegesek, sem nem ritkák. pocsék érzés lehet a pórnép közé tartozni...
-
adika4444
addikt
Hali!
UPC-nél két lehetőség van.
Az egyik a sima IPv4 mód, ilyenkor simán van egy v4-es cím. Érdemes rebootolni a modemet a bridged mód után, ugyanis tudomásom szerint a UPC a modem újraindításáig köti MAC címhez az IP-t.
Egy éve játszottam vele, akkor ezt tapasztaltam.
Van viszont még egy mód. Ha az ő eszközük router módban megy, akkor adnak egy IPv6 címet, és abban van tunnelezve egy NAT-olt v4, ez a DSLITE. De ez csak router módban van, nem is lehet áttenni bridge-be, ha ez aktív. Az ügyfélszolgálat kérésre visszarakja a sima v4-et.
Szóval ez biztos, hogy nem probléma, révén bridge csak sima v4-gyel van.
üdv, adika4444
-
-
bacus
őstag
Ki tudja, lehet igaza is van. Én annak idején több ilyen szolgáltatót is ismertem, meg némelyik IT-al együtt jártam tanfolyamra. Azért azok az eszközök még nem ezek voltak...
A négyes sorozat tápkondijait már itt is cseréltek páran, és nyilván ha sok eszközt használsz, akkor sok lehet a meghibásodás is. A mai eszközök sokkal jobbak.
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
Alteran-IT
őstag
Részben egyetértek azzal, amit mondtál, egyedül abba tudok belekötni, hogy lehetne, ami minden körülmény között megfelelő, csak úgy kellene csinálni, de pont ahogy mondod, ugye Mikrotiknél pont a Wifi, illetve annak megoldása ami gyenge szoftveresen és hardveresen is, Ubiquiti-nál meg éppen a router a gyenge és az AP-k eléggé komolyak és stabilak, mikrós internetszolgáltatók is nem véletlenül Ubiquiti-t használnak, illetve a mikrós térfigyelőrendszerek 80%-a is ilyen átjátszókból épül fel és nem véletlen (sőt bizonyos szolgáltatók mikrós távközlési gerincet is építenek belőle, ami 500-1000 Mbit/s-t is képes átvinni, ez Mikrotiknél 1-1 eszközzel egyelőre még csak álom), de a router vonalat egyelőre még nem sikerült eltalálniuk, sőt mint mondtam, eléggé gyengék benne és a Unifi környezetre is lenne még mit mondanom, viszont a kezdeményezés nem rossz, csak bőven van még mit fejleszteni rajta.
-
bacus
őstag
-
-
ekkold
Topikgazda
- A VPN pool, és a local address ne a default (192.168.88.x) címtartonmányban legyen, adj neki másik címtartományt.
- A profilban kapcsold be a change TCP MSS-t, mert több kapcsolat esetén az eltérő MTU-k is okozhatnak problémát.
Nem kell fix címeket baállítani, teljesen jó pool megadásával is.[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
E.Kaufmann
veterán
Én SSTP-vel tapasztaltam ilyen kivágást fél percenként, amikor a kedves tanácsadók nem bírtak megállapodni abban, mikor ki használ egy adott felhasználónév/jelszó párost, pedig volt nekik 4 is kiosztva.
Én is használtam amúgy pool-t, de volt mikor összekutyulódott frissítés vagy valamilyen konfigurálás után és egyszerűbb volt törölni és újat létrehozni.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest