Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• FEDman

addikt

válasz rumos14 #28401 üzenetére

Pedig hidd el én következetes vagyok! ;)
    Gondolkodtam is, hogy hozok minderre egy mFT vagy akár NEX-es példát is. Ez végül kimaradt, de akkor most pótolom.

Aki ismer az tudja, hogy nem vagyok a szoftveres torzításkorrekció ellen. Pláne nem a m43 esetében ahol eleve erre épül az egész rendszer és így a végeredmény nem csak remek, de gyakorlat közben észre se venni mi történik a háttérben.

Azt viszont én is leszögeztem több helyen is, hogy azért megvannak azok a keretek és mértékek amik között a torzítás korrekció még akár előny is lehet és nem hátrány. Egyrészt nem lehet akármekkora mértékű torzításkorrekciót büntetlenül alkalmazni, másrészt meg nagyon nem mindegy, hogy az adott obi milyen minőségű alap képet vetít eredetileg. A legtöbb m43-as obinál ez piszok jó minőséget jelent, így korrekció után is még remek a végeredmény.
    Ezekről a Pentax obikról ez viszont nem mondható el..

De legnagyobb bajom, hogy itt egy 1/2,3" szenzoron nagy torzítással megáldott gyenge képminőséget felmutató obit akarnak tenni egy nagyobb 1/1,7" szenzorra, ebből meg olyan túl sok jó szerintem nem fog kisülni.

És akkor mondom a példát. Vegyük példának mondjuk a 14-42-es mFT kit obit. Főleg ez az általad is linkelt PZ verziónak a legnagyobb erénye a kis mérete, de képminőségre nem túl combos. Na most képzeld milyet rajzolna ez az obi ha egy APS-C NEX vázon? :)

Vagy ott a NEX-es PZ 16-50. Az is egy igencsak kihegyezett obi, de szoftveres torzítás korrekcióval még elfogatható végeredményt ad NEX-en. No most te ismered ezt az obit, gondolom el tudod képzelni, hogy ez egy FF mirrorless vázon hogy teljesítene a sarkokban. :U

Tudom durva ez a hasonlat, de a 1/2,3" szenzorról 1/1,7" ugrani az kb pont olyan mint APS-C-ről FF-re.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés