- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz kozeposztaly #111399 üzenetére
A vanguard lifestrategy ilyesmi, van belole 20% reszvenyes, 40, 60 meg 80%-os.
Valtanod kozottuk mondjuk neked kell.
[ Szerkesztve ]
-
kozeposztaly
csendes tag
Ismertek EURban ezen foldreszen jegyzett valtozatat (vagy hozza hasonlot) mint pl az
AOR US ETF
[link]
[link]Ezekben ugye van stock/bond, us+vilag szinten, 1 etfben minden.
Ismer barki ilyet felenk?
Az is jo, ha ilyen "Celdatum 2050" ETF a dolog, USAban ismertek az ilyenek, amik folyamatosan sulyoznak, novelve a kotveny labat a kor elorehaladtaval.Koszonom!
Kutattam, de nem igazan talalok, csak magamnak epithethem portfolioban ugye. -
kozeposztaly
csendes tag
válasz WasabiTrsr #111358 üzenetére
koszonom a valaszotokat (SzGeevel egyutt)!
-
Pá
addikt
válasz SkyLaci #111379 üzenetére
Nekem elég könnyen sikerült webes felületen, kéne látni, hogy te mit csinálsz, hogy lehessen tudni mi megy félre.
Viszont arra vigyázz, hogy ha nem egyenes ági rokonnak utalod, annak elvileg adóvonazata lehet.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Dronte
aktív tag
Erste-nél transzferálás után hol tudom elérni a bekerülési értékeket? Sehol? Már nincs a számlán az eszköz, viszont IBKR-re meg persze nem mentek át a beker értékek.
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #111386 üzenetére
Az a baj, hogy a legtöbb pénztárban van havi minimum díj, és persze pont erre van a legnagyobb levonás...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz nort_on #111383 üzenetére
Ezt esetleg lehet úgy kompenzálni, hogy 1. év végén, decemberben befizetsz az egyikbe 750k-t, utána 2. évben a másikba havonta 62500-at, aztán 3. évben az elsőbe havi 62500-at. Magyarán minden évben csak egyikbe fizetsz így jobbak a költségek, cserébe kicsit tovább áll bent a pénz. Ki kell számolni melyik éri meg jobban. Lehet jobb vállalni a magasabb költséget.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz PhoenixSzG #111381 üzenetére
Lehet. Annyi, hogy a befizetések utáni sávos levonás miatt a költséged valószínűleg magasabb lesz, mintha csak egy pénztárba fizetnél. De így legalább hamarabb ki tudod szedni belőle a pénzedet.
-
PhoenixSzG
tag
Sziasztok!
Remélem elfér egy EP-s kérdés a topikban: Lakáshitel törlesztőre (egyedüli adós vagyok) lehet egy főnek két egészségpénztárból kifizetést kérni, így kimaxolva az évi 750 ezres befizetést két pénztárral? (pl. az egyiknél kérem a maximum ~40 ezret, a másiknál meg a fennmaradó ~20 ezret) -
SkyLaci
őstag
Sziasztok!
Kincstári értékpapír számláról más személy számlájára értékpapír átvezetése sikerült már valakinek?
Én többször próbáltam, de semmi sem történt, és nyoma sincs a probálkozásoknak.
[kép] [kép]
Ingatlanvásárlás előtt próbáljuk a jobb értékpapírokat családtagoknak, ismerősöknek eladni, elcserélni rosszabbra, ezért kéne az átvezetés működjön -
Peetey91
senior tag
válasz PredatorZoli #111375 üzenetére
Jogos, ez szükséges, viszont szerintem amitől tart a Kérdező, hogy matekozzon a vétellel-eladással és árfolyamokkal az nincs.
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #111339 üzenetére
szerintem értem amiket ESG kapcsán írsz
en pl. ezt vitatom: "Az antiESG cégeket nem megadóztatják, hanem csak nem preferálják, nem ugyanaz, az egyiknek a profittermelő képességre van hatása, a másiknak nincs"
a "preferaljak" erösségétöl függ, hogy mit jelent. ha olyan erös, hogy se töket nem adnak neki szivesen (akkor dragabban tudja magat finanszirozni), sem a termeket nem veszik töle szivesen (akkor olcsobban tudja csak eladni)
szerintem kicsiben es nem objektiv (mint ESG :-) dolgok alapjan szinte - majdnem ? - mindenki maga is igy jar el, legyen ez autovasarlas, vagy epp ruhamarka (Lee, Levis, Mustang, akarmi) vagy CBA vs. Penny vs. Lidl vs Aldi vs. Spar-ban vasarlas, vagy "neutral hotel" vs. Meszaros hotelben szallas valasztasa vagy ...stb.
szerintem Te is érted: a szabályozás, a tökebeáramlás "késztetése", az adózás, a "hangulatkeltés" stb. bármikor megváltoztatható, megváltozhat, erössege es annak hatasa ...valoszinü ma sem egyertelmüen hatranyos ESG címkéjüekre
akár olyan irányban is, hogy ESG lesz jobb . ..illetve mint láttuk, már most is volt elmult 10+ év, amikor jobb volt
azt nem allitom, hogy biztosan jobb az ESG, azt sem, hogy valos es nem porhinteses dolog van mögötte, de azt allitom, hogy siman lehet jobb (latjuk: van ra pelda 10+ even, ami azert nem kevés) és lehet rosszabb is (X1, X2, X3, ...idötavokon), szerintem csak azert mert beleteszik a 3 betüt, nem erdemes elzarkozni töle
ahogy ertem mas forumtars sem feltetlenül azert vett ESG vagy hasonlot, mert ESG, en sem azert vettem a lenti SRI indexre ETF-et, mert SRI, hanem mert ACWI, €-ra hedgelt-et is akartam, eleg nagy, jol forgo, stb. ETF-et lattam ra
-
Catman
aktív tag
Sziasztok,
Tavaly megszüntettem egy UL nyugdíjbiztosítást. Ha jól tudom, ilyenkor a kapott állami támogatást vissza kell fizetni a NAV-nak. A megszüntetéskor kapott papírokban ezt látom:
Ez alapján jól gondolom, hogy ők már levonták a befizetendő összeget, így nekem már nem kell semmit beírnom az adóbevallásba illetve befizetnem? -
Peetey91
senior tag
válasz kuntics #111372 üzenetére
Szia!
Ha TBSZ-re veszed és tartod végig akkor konkrétan semmi dolgod az adózással.
IB-re szavaznék, mivel a kisebb összeg befektetésénél a minimum díj miatt az Erste drágább (7€/alkalom). IB-nél alapból van 2000 Ft TBSZ díj ami lekereskedhető.
Sima B&H-ra nem bonyolult szerintem, a telefonos alkalmazással vásárolni szerintem pl jóval egyszerűbb, mint az Erste online felületén. -
kuntics
aktív tag
Kezdő tbsz-s kérdésem lenne:
Idén nyitnám az első számlámat, éppen a szolgáltatót választanám ki. Próbálok eleget visszaolvasni, Ib és Erste a két lehetséges jelölt. Etf-eket vennék, majd megtartanám hosszabb ideig (tbsz lejáratáig), nem variálnám túl. Havi 50-80k (amiből 2-3 havonta vásárolnék etf-et), plusz év végén 500k környéke, amit tudnék rá félretenni. Amit sikerült eddig összeszednem:
-Ib havi szinten és vásárláskor is olcsóbb, cserébe bonyolultabb, inkább gyakorlottabb kereskedőknek van, plusz adóbevallásnál is magamnak kellene megcsinálni (ahhoz meg nem igazán értek)
-erste-nél van állományi díj, magasabb kereskedési díj (0,45%, min 7 €), havi díj. Tehát összességében drágább, viszont nincs adózásos probléma, kezdőknek inkább ez volt javasolva korábbi hsz-ben.Mivel nem tudok nagy összegeket betenni, így a magasabb kereskedési díj sem érint annyira, ezért az erste felé hajlok.
Maga az adózás, pár fajta etf vásárlás mennyire nehéz feladat egy full kezdő számára Ib esetén? Mobilkincstáron keresztül vettem eddig állampapírokat, dkj-t, ahhoz képest mennyire űrtechnika egy ib-s etf vétel?—
Lakásvásárlást én is min önerő, max hitellel oldottam meg. A maradék pénz meg többet kamatozik, mint a hitel. 10-20 éves távon azért jókora pluszt lehet szerintem összehozni.
[ Szerkesztve ]
-
Manitou
veterán
Köszi mindenkinek Csak érdemes volt feltennem a kérdést ezek szerint.
Húha, ezekre a a válaszokra nem számítottam. De még emésztenem kell, hogy akarok e tényleg olyan sok hitelt felvenni. De az biztos, hogy akkor a papírokból fogok megtartani és több hitel lesz inkább. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Manitou #111364 üzenetére
A legjobban akkor jársz, ha ezt így teljesen önerő nélkül léped meg. Mivel van benne 50%-od, ehez nem szükséges önerő (a meglevő tulajdonfél lesz az önerő). 30 évre vedd fel 10 éves periódussal, így a legolcsóbb, és majd pár év múlva mikor olcsóbbak lesznek a hitelek, kiváltod olcsóbbra. Az állampapír kamat manapság mindig magasabb mint a hitelkamat, így az egész állampapírt érdemes megtartanod.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz Manitou #111368 üzenetére
Én is a több/max hitel irányába mennék el, a régi/jó papírokat megtartanám, a többi menne önerőbe. Ahogy a többiek is írták, jobb hitellel kiváltás és előtörlesztés is lehetőség lehet a jövőben. Nyilván az is fontos, hogy mennyire akarsz "eladósodni" (cashflow miatt, a fedezet nyilván megvan mögötte), de így a pénzed/hiteled nagyobb hozamon tudod dolgoztatni. Nyilván ez foglalkozósabb, figyelni kell, milyen irányba megy el kamat/hitel környezet, adminisztráció, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Manitou
veterán
válasz buherton #111365 üzenetére
Nem törekszek maximális hitel felvételre. Közben szerkesztettem a korábbi hozzászólást ,írtam arányokat is. Az ingatlan fele az én tulajdonom, a másik felét venném meg, amire van 65-70% önerőm, ami 95%-ban a fent leírt állampapírokban van jelenleg. Igen ilyen vésztartalék szinten is gondoltam, hogy lehet valamennyi állampapírt megtartanék és akkor annyival több hitelt vennék fel.
-
petike2014
aktív tag
Saját vélemény, és konkrétan javaslatot szerintem nem lehet tenni max. úgy mint Te tetted, ötletelni.
Én úgy járnék el, hogy a 57% PMÁP 2033/I-t és a 8% PMÁP 2031/I -t a 2025-ös kamat kifizetésig megtartanám, a többit eladnám. ~18% kamat kifizetés a ~6.8 hitellel szemben... Aztán azt később betörleszteném a hitelbe, sőt később lehet jobb kamatra ki tudod váltani a hitelt és már egy új papír a fixMÁP szóba is jöhet a "maradék" pénzből.[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Szerintem konkrét választ senki nem fog adni. A lakás hitelt később ki lehet váltani alacsonyabb kamatozásúval. Ennek nyomán a kérdés az, hogy az MNB hogyan dönt a későbbiekben.
Másik oldalról megközelítve, ha maximális hitelre törekszel, akkor maradna pénz a hiteltörlesztésre, ha esetleg beütne valamilyen probléma.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Manitou
veterán
Ti mit tennétek az alábbi esetben ?
Lakáshitel felvétel előtt állok. A lakásvásárlás önerő részét a jelenleg állampapírban lévő pénzemből szeretném megoldani. Viszont felmerült bennem , hogy nem-e kellene felvenni valamivel több hitelt és a meglévő állampapírok közül valamelyiket, valamennyit megtartani. Lakáshitelt előre láthatólag 20 évre venném fel és valószínüleg végig fix kamattal ( kb 6,8% körül) Kb 65-70 % önerővel rendelkezem az ingatlan 50%-ra, a másik 50%-a a saját tulajdonom.
Az alábbi papírjaim vannak most kb %-os arányban:
57% PMÁP 2033/I
8% PMÁP 2031/I
2% PMÁP 2029/J
16% PMÁP 2029/I11% PEMÁP 2027/X
6% PEMÁP 2028/YÉn a 2027/X megtartásán gondolkozok, vagy egy részének magtartásán. Aztán majd ha az Euro árfolyam fentebb megy akkor lehet előbb kiszállnék belőle.
Vagy inkább száljak ki mindből és menjen önerőbe mind, és a legkevesebb szükséges hitelt vegyem fel.
[ Szerkesztve ]
-
KIA Ceed
tag
válasz PredatorZoli #111362 üzenetére
Ok. Írtam nekik én is...
-
aujjobba
addikt
válasz kovaax #111355 üzenetére
‘könnyen, gyorsan, és az eszköz becsült értékéhez közeli értéken váltható készpénzzé’ - [link]
A TBSZ-en levo eszkozokre ez teljesul.
Az, hogy neked kesobb adoznod kell, nem a likviditas temakore.
Ha nincs egy reszveny tbsz-en es akkor adod el, azutan is ugyanugy adozni kell. -
WasabiTrsr
csendes tag
válasz kozeposztaly #111350 üzenetére
Nem mindenre, de IWDA-ra pl mukodik a fractional share.
-
SzGee
aktív tag
válasz kozeposztaly #111350 üzenetére
Tapasztalatból írom, ha váltani is kell a trade után, akkor sokkal nagyobb spread-et hagy a váltásra, mint kellene, ezért nem tudod fillérre pontosan befektetni a teljes összeget (tehát ha nem EUR-d van alapból)
Amennyiben nem kell váltani, akkor is a fee díját le kell vonni az összegből, de ennek elvileg működnie kelleneIf you leave me, can I come, too?
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz nort_on #111348 üzenetére
Nem nagyon.
Nekem számít az is, hogy bukok-e azon, ha pénzzé teszem azt az eszközt. De te is előbb a készpénzhez nyúlsz, és nem az éppen -3%-ban levő részvényedet adod el, vagy töröd fel az egyik TBSZ-edet, és szántod be az egészet, nem?
Amúgy az ÖNyP-t is meg lehet szűntetni gyorsan, csak le kell adózni egy csomót belőle.
-=- There's no place like /home -=-
-
aAron_
őstag
válasz kovaax #111344 üzenetére
Pénzügyi értelemben nem likvid eszközök alatt főképp olyan dolgokra kell gondolni, mint műtárgy, ingatlan, speciális jog, részvény/kötvény okirati formában, stb. Nagy a spread és nehéz megtalálni a vevőt.
Egyébként értem a logikádat. Főképp az adóvonzata miatt, TBSZ-re én is úgy tekintek, mint amihez "nem férek hozzá", de ha nagyon kéne, meg tudnám oldani. Piaci áron (=ennyit ér), minimális spread mellett, azonnal eladható minden. Rá pár nap, és a bankszámlámon van a pénz.
#111353aujjobba: Ezzel azért óvatosan. Az is kritérium, hogy a fair, piaci árához képest ne legyen rajta veszteséged, tehát annyiért el tudd adni. Bekerülési árhoz képesti elmozdulás viszont tényleg nem számít.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
kozeposztaly
csendes tag
IBKRnel TBSZre, mondjuk mert nem szeretnek korabbi eves TBSZen toredekpenzt otthagyni, ezert fractional ETF megveheto? Tehat nem darabszam ETFre adok megbizast, hanem EUR-ra, igy kinullazva a lekotetlen penzt.
Barkinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata? -
kozeposztaly
csendes tag
válasz PredatorZoli #111347 üzenetére
koszonom! (tehat korabbi letezo TBSZre ratranszferalhato kivulrol ugyanazon eves TBSZ? jo hir)
-
nort_on
senior tag
Értelek, de nagyon másról beszélsz. Konkrét példa, ERSTE 2023-as TBSZ-t törtem, Mancika intézte, mire végzett a papírokkal, kb 3 perc, már itt tartott a pénz, TBSZ 2023 > ERSTE normál bef számla > ERSTE bankszámla > Revolut. És kb 2 óra múlva már az IBKR-nél volt.
ÖNyP, MANYUP és babakötvény na az nem likvid, meg a NYESZ, EP/ÖP és NyB sem annyira.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #111345 üzenetére
lehet ilyet
-
PredatorZoli
Topikgazda
Akkor ha jól értem ugyanúgy be tudsz lépni meg minden, csak jelenleg nem tudsz új részvényeket/ETF-eket vásárolni, csak eladni (vagyis kb ugyanaz a jelenség mint aki nem jól töltötte ki a befektetési ismereteti és ezért nem hagyna neki a rendszer venni az adott cuccost). Szerintem ahogy átállítod magasabbra a net worthot, meg is oldódik, nem hiszem hogy nagy gond lesz ebből. Mindenesetre mostmár tudjuk, hogy erre is fontos figyelni.
-
kozeposztaly
csendes tag
Kedves közösség!
Ha A szolgáltatónál van egy TBSZ2020-am, s B szolgáltatónál is van egy TBSZ2020-am, akkor működhet-e
NAV kompatibilisen (utólag nem köthetnek bele akármibe) az, hogy kérem A -> B-be történő transzferjét a komplett TBSZnek?Az tiszta sor, ha B-nél nincs ilyen számú TBSZ. De mi van, ha már létezik? Adózásilag engedélyezett, vagy a NAV problémázni fog majd rajta, nem ismeri el valid TBSZként ezentúl, stb?
Köszönök bármi érdemi véleményt (akár élettapasztalatot)!
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz PredatorZoli #111332 üzenetére
Fura, mert már pár napja megjöttek a transzferált TBSZ-ek, és akkor egyszer bejelentkeztem, és sorra ment minden TBSZ-en, és kiírta, hogy túlléptem a Liquid Net Worth-ömet (ezt az üzenetet sajnos nem mentettem le), majd ezt írta:
Downgrading Capabilities
By submitting these changes, you will no longer qualify to trade the following products. Stocks
Stocks: You will be able to close existing positions but will not be able to increase existing positions or open new ones.
Are you sure you want to proceed with these changes?
Ami azért érdekes, mert ha azt mondom, hogy nem, akkor visszaküldik az etf-eket, vagy mi? Szóval nyomtam továbbot, aztán írtam levelet Balázsnak, hogy mi a f@sz ez. Ma meg utánanézek, hogy ezek után át tudom-e magamnak írni a liquid net worth-ömet. Azért érdekes még most ez a sztori, mert az Ersténél maradtak a most lejárt TBSZ-en levő eszközök (ezt a TBSZ 2018-at nem vállalta az IBIE, mertnem biztos, hogy átjött volna lejárat előtt, vagy valami hasonló), ezeket még át kéne hozni, de kb. amíg meg nem szűnik ez a probléma, nem tudom.+ #111336 aAron_ és #111329 nort_on
Szerintem az a likvid, amit gyorsan és "fájdalom mentesen" pénzzé tudok tenni. A kápé az. Magyar lakossági állampapír, bár van vele egy kis macera, de még mindig inkább az, mert monoton nőnek (a forintos, az eurós nem biztos). Külföldi, mondjuk amerikai állampapír, vagy kötvény etf: ugye ez már lehet mínuszban, kicsit fájdalmas likvidálni, de még talán belefér. Részvény index etf, vagy egyedi részvény, ezeken már sok lehet a bukó, lehet nagyon fájdalmas, ez nem likvid. A TBSZ számla eszerint a logika szerint kicsit trükkös, mert kicsit macerás feltörni, és csak akkor kell adózni belőle, ha nyerőben voltam, tehát éppen konkrét kár nem ért, de bukok egy csomó konkrét és/vagy lehetséges profitot, ami meg azért tud fájdalmas lenni. Én így gondolkodom, de az IB nem. Szerencsére ezekre a pénzekre nincs most szükségem, szóval ráérek megoldani a problémát.-=- There's no place like /home -=-
-
Fifi
őstag
válasz Fehérsólyom #111341 üzenetére
Szerintem azt számoltam ki, hogy a 2023.01.01-én már bent lévő pénznek és az év közben befizetett pénzeknek (költségek csökkentése nélkül), milyen kamatlábú betétben kellett volna lennie, hogy ugyanazt a pénzt kapjam, mint a pénztártól + SZJA visszatérítés.
A nyitó állomány költsége a 2022. évi hozamot terhelte, hisz abban az évben lett befizetve és vonták le, így a 2023 évet nem terhelheti.
A tényleges nyitó az a fedezeti számla egyenlege + a 2023.01.01. napján már meglévő, előző évben/években lekötött betét.
Hozamként kezeltem a 150eFt SZJA visszatérítést is, hisz ha nem itt van a pénz, akkor ezt sem kapom, tehát a hozam 297.600,-Ft.A végső bekezdéssel egyetértek, ha megnézed az év közi befizetés minimális, dec. 20-án történt az éves befizetés ~85%-a, addig máshol fialt a pénz. Viszont ezzel arra akartam rámutatni, hogy a bent lévő/bent ragadó pénz (lásd nyitó) sincs olyan rossz helyen az SZJA visszatérítésnek hála. Természetesen minél nagyobb a bent lévő összeg, annál rosszabb lesz a hozam, hisz a 150eFt egyre kisebb a hatása.
Megnéztem az én számlámnál már csak ~22%-ra jött ki az egyéb befektetés elvárt kamatlába, mert ott nagyobb a bent lévő állomány. Az évekkel ezelőtti jóval alacsonyabb kamatkörnyezetben jó dealnak tűnt a kockázatmentes 5%-os nominális hozam miatt az "önfenntartó" egészségpénztári számla létrehozása ....
[ Szerkesztve ]
-
Fehérsólyom
aktív tag
Szerintem ott csaptad be magad, hogy azt számoltad ki, hogy a 2023. évi befizetések költséggel csökkentett értékéhez hogyan aránylik a 2023. évben jóváírt hozam, emiatt nem vetted figyelembe a nyitó összeget, sem a 2023. évi befizetések pénztári költségét.
Szerintem a 314.980Ft (nyitó) + 599.200Ft (ténylegesen befizetett) "hozott/kamatozott" 147.690Ft-ot. Ez 147.690/(314.980+599.200)*100 = 16,16%.
Ez az érték még mindig nem a valóság, hiszen a 314.980Ft-nak a költsége megint elvész (ez nem látszik/találom a táblázatban), azaz a valóságnál még mindig magasabb eredményt kapsz.Azt gondolom, hogy ha a nyitó egyenleg költségét is figyelembe vennéd, akkor bőven 16% alá menne az eredmény, ami egyáltalán nem meglepő, sőt az a reális, hiszen az EP is az államkötvényt veszi meg. A lakossági PMAP kamata jobb volt a cégek által is elérhető papírokénál. A kérdés az, vajon be tudta-e rakni a 18%-os napi betétbe - szerintem nem - mert akkor tudott volna talán jobb eredményt hozni - amennyiben azt nem rakja el inkább maga.
Álláspontom szerint az EP úgy éri meg, hogy ha előre "betárazza" a felhasználó a számlákat azért, hogy amint befizeti a pénzt azt kettő nap után visszautalják számára (ugyan ez igaz a SZJA kedvezményre), majd ezt követően ott kamatoztatja, ahol a legmagasabb kamatot kapja.
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz PredatorZoli #111339 üzenetére
Elbeszélünk egymás mellett.
Igen, igazad van, a jelenlegi környezetben a rendelkezésre álló információk szerint nem biznisz ilyenből vásárolni, de jövő hozhat bármit és az ellenkezőjét is.A befektetést nem gondolom túl, elég a VWCE és társai. Amihez nem értek azt nem piszkálom.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz korcsi #111337 üzenetére
1, Nem jó példa. Az ESG-nél már most is minden ismert mindenkinek, minden benne van már az árban, valamint ez a tőkebeáramlás már megtörtént, lást videó eleje.
2, Az antiESG cégeket nem megadóztatják, hanem csak nem preferálják, nem ugyanaz, az egyiknek a profittermelő képességre van hatása, a másiknak nincs.Azt gondolod hogy ha te most ebbe belemész, kielőzöd a többieket. De ez nincs így, lásd videó....
-
Fifi
őstag
válasz PredatorZoli #111335 üzenetére
Bocs a kérdések költőiek voltak, csak lemaradtak a hangulatjelek.
Csak arra szerettem volna reflektálni, hogy volt több olyan hozzászólás, ahol az hangzott el, hogy nem éri meg az önsegélyező pénztárakkal vacakolni, hisz a PMÁP, DKJ is hoz annyit.
-
korcsi
veterán
válasz PredatorZoli #111332 üzenetére
Átállítottam én is, nehogy gond legyen.
ESG téma:
Egy rossz példa:
Tudom, hogy jövőhéten az Almának lesz egy nagy bejelentése amiért venni fogják mint a cukrot, akkor most nekem még olcsón nem éri meg venni, mert az árfolyam növekedés kapcsán hozamom keletkezik majd?
Másik példa: az itthon kivetett extraprofit adók kapcsán se rohant mindenki hogy vegyen a megcsapolt cégek papírjaiból, nem?
A morális kérdésen túl gondolom azért vesz valaki ESG alapot, mert arra számít, hogy ezt a tulajdonságát a jelenleginél jobban felértékelik.
Az hogy jelenleg egy alapnál mit jelent az ESG az nem biztos hogy öt év múlva is csak ennyit fog jelenteni.
"Ha valahova sok pénz csoportosul, ott a várható hozam lecsökken." -> Ha valahova sok pénz fog csoportosulni ott a várható hozam emelkedik.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz nort_on #111329 üzenetére
Igen. Az már más kérdés, hogy befektetőként hogy kezeled te saját magadnak.
"Liquid Net Worth
The total value of any assets you own that can be quickly converted into cash."https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v3.formHelp?s=p2107
What is your ikigai?
-
Fifi
őstag
Többször téma volt itt az önsegélyező pénztárak, ami inkább spórolós topicba való, mint megtakarítás, de talán elfér.
Mivel jóváírták a 2023. IV. negyedévi hozamokat is összedobtam egy táblázatot a feleségem folyószámlájáról, ahol nem volt nagy a forgalom.
Mit rontottam el, ha az jött ki, ha máshova fizetjük be a pénzt, akkor ott ~26%-os évi kamatot kellett volna kapnom? Vagy jól számoltam és ennyi az annyi?
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz korcsi #111324 üzenetére
Én a tudományos álláspontot képviselem, a kutatási eredményekben hiszek, minden más teljesen irracionális lenne.
[link]
Mindenkinek ajánlom ezt a kis videót figyelmébe. Amit kiemelnék és meg kellene érteni: Az egész ESG investing arra épül, hogy az alacsony ESG pontszámú cégeket azzal büntetjük hogy kevesebb tőkét allokálunk feléjük, míg a magas ESG pontszámúakat azzal promótáljuk hogy több tőkét allokálunk feléjük. Ha valami felé kevesebb tőkét allokálnak, az azt jelenti hogy az adott cég tőkeköltsége magasabb, vagyis mivel kevesebb befektető fektet ezekbe, a pénz drágább, az értékeltség alacsonyabb, így a várható hozam definíciószerűen magasabb. Ha viszont a preferált cégekbe több pénz megy, akkor ott épp ellenkező a hatás, a tőke költsége alacsonyabb, ezáltal definíció szerűen a várható hozam alacsonyabb. Ezen kívül pedig még 2 fontos szempont. Az ESG alapok természetüknél fogva kevesebb holdingot tartalmaznak vagyis kevésbé diverzifikáltabb, illetve egy piaci kapitalizáció súlyozott alaphoz képest magasabb a költsége.
Magyarul ha te ESG alapot veszel, akkor a várható hozamod alacsonyabb lesz, a portfoliod kevésbé lesz diverzifikált, és a költséged magasabb lesz. Ez nem túl jó tulajdonsággyűjtemény....
Egyébként amit leírsz az igaz, csak rossz következtetést vonsz le belőle. Ha valahova sok pénz csoportosul, ott a várható hozam lecsökken. Ha valamilyen szegmensre "rákoppintanak", akkor alacsonyabb lesz az értékeltsége és magasabb a hozama. -
kovaax
őstag
Én ezt nagyon beszoptam, mert minden TBSZ-es transzferált etf-et beleszámoltak a likvid vagyonomba (a TBSZ kurvára nem likvid szerintem), és letiltották a számlámat, mert több van, mint amit bevallottam. Írtam nekik, hogy wtf, de még nem válaszoltak...
-=- There's no place like /home -=-
-
gg07
tag
IBIE-nél nyitok TBSZ számlát idén...számít valamit a vagyon résznél ha likvid vagyont kicsit túllövöm mint a valóság? Csak hogy hozzáférjek a margin számlához Felesleges ez a túlféltés. Mert úgy is annyi pénzzel spkulálok aminek az elvesztése nem zavar. A B&H-ra meg nem kell hatalmas tapasztalat.
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz PredatorZoli #111322 üzenetére
És ha az ESG is része a fundamentumnak.
Úgy érzem ezzel kapcsolatban az az álláspontod, hogy ez csak egy átmeneti dolog.
Ha tartós lesz ez az állapot és az ESG lesz a normális, akkor szép lassan oda is sok pénz fog átcsoportosulni.
Talán egyszer a döntéshozók rájönnek, hogy hosszútávon áldozni kell a fenntarthatóságért, és aki nem így tesz arra "rákoppintanak", ergo piacilag rosszabb helyzetbe hozzák. Merthogy morálisan ez lenne helyes .[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz werszomjas #111317 üzenetére
En tavaly azert nem bontottam, mert a plusz is fizetendo, nem osszevonhatoan, hiaba van elozo evrol minuszom.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Hosszú távon minden annyit ér, amennyit a mögöttes fundamentumok indokolnak. Ha drágában vásárolsz be akkor neked ez miatt a várható hozamod alacsonyabb lesz, hisz a fundamentumok nem javulnak, csak az értékeltség nő amin veszed. Ergó amit kevesen vesznek, annak a magasabb a hozama.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz werszomjas #111317 üzenetére
Nem használhatod!
-
BlackV
őstag
válasz PredatorZoli #111313 üzenetére
Vannak akik szerint már sok-sok éve beteg a világgazdaság, aminek ez az egyik tünete.
-
werszomjas
addikt
TBSZ esetén ha idő előtt bontom és mínuszos, akkor a mínuszt használhatom adójóváírásra?
Elvileg így lenne logikus, ha pluszban van, akkor ugye kell adót fizetni.
üdv
-
Begi
senior tag
válasz PredatorZoli #111313 üzenetére
Van az a mondás, hogy egy újszülöttnek minden vicc új. 1,5 éve kezdtem befektetésekkel foglalkozni, alig fél éve hitelekkel, így pontosan erre csodálkoztam rá.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #111308 üzenetére
értem, de szerintem van ez is: amit vesznek (akár muszajbol, akár másért) , arra van kereslet, az “drágábban” forog, amit kevésbé keresnek (autó típus, lakás, részvény, …), az meg csak alacsonyabb áron megy
hogy mikor melyik hatás mennyire erős az ???
-
aAron_
őstag
"Ez akkor megint ingyen pénz annak, akinek van pénze?"
Igen, de legalább már jóval kisebb a piaci államkötvény hozamokhoz mért spread, mint az elmúlt években volt jellemző. Ez már talán elfogadható, figyelembe véve a lakossági finanszírozás bizonyos előnyeit.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Begi
senior tag
Nézte már valaki ezt az új 3 éves Fix 7%-os kamatozású FixMÁP-ot? Én értetlenül állok előtte. Most esnek/tek be a lakáshitelkamatok 7% alá. Ez akkor megint ingyen pénz annak, akinek van pénze? 3 év múlva vagy visszafizeti, vagy kiváltja alacsonyabb kamatozásu hitellel.
-
korcsi
veterán
válasz PredatorZoli #111308 üzenetére
"akkor az ESG-s papírokat többen veszik, felverve ezzel az árát, csökkentve ezzel a várható hozamát."
Kérdés, hogy ez megtörtént már, folyamatban van, vagy még csak most kezdődik?referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
PredatorZoli
Topikgazda
pl. “tudatmódosulas” miatt jobban megy-e az ESG stb. címke (mert a nem az cikibbe válik) kvázi ESG korrelal “szuksegszerűen, kovetkezmenyszerűen” a jobb hozammal (pl. mert szabályozók előírják …akármi)
Rá is tapintottál arra, hogy miért alacsonyabb az ESG befektetések várható hozama (csak rossz következtetést vontál le). Ha ebbe fektetni a menő, az alapoknak kötelezően ebbe kell, az antiESG papírok pedig cikik, alapok nem tartják, akkor az ESG-s papírokat többen veszik, felverve ezzel az árát, csökkentve ezzel a várható hozamát. Ugyanennek meg ellentéte igaz az antiESG cuccokról (nem veszik annyian, alacsonyabb értékeltségen forog vagyis magasabb várható hozam).
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Edison otlete, hogy DC egyenáramot vezessünk a háztartásokig a felsovezeteken total életképtelen volt, Tesla valtoaramos megoldásához képest.
Csak a "fundamentálisan jobb" megjegyzés miatt írom.'ugyanis az egyenáramot nagy távolságra már nem lehetett eljuttatni, tehát lényegében lakótelepenkét lett volna szükség egy erőműre, ami viszont abszurd megoldást jelentett volna' - [link]
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #111302 üzenetére
a metodologia ESG vagy SRI és hasonlóak mögött szerintem sem múltbeli (! azaz a jövő kérdéses) felülteljesítéssel korrelalo, azon alapuló, többlethozam-potenciál szempontból “helyes”, hanem nyilván ESG, SRI,…szempontokon alapulkerdeses, hogy a jövőben melyik mit jelent majd
pl. “tudatmódosulas” miatt jobban megy-e az ESG stb. címke (mert a nem az cikibbe válik) kvázi ESG korrelal “szuksegszerűen, kovetkezmenyszerűen” a jobb hozammal (pl. mert szabályozók előírják …akármi)szerintem (nem tőke)piaci, akar műszaki dolgokról is tudunk, gondolunk olyat, hogy fundamentalisan jobb lett elvetve, elnyomva, kisebb szerepet kapva egy másik alapvetően jobbnál (Edison vs. Tesla kérdésben is érdekes volt stb.)
-
peetie1
aktív tag
válasz Bling95 #111295 üzenetére
Negatívba megy a foszamla egyenleged, aztán egy idő múlva majd értesítenek hogy ideje lenne rendezni Már nem emlékszem mennyi összeget mondtak mikor ezt egyszer a fiókban megkerdeztem, de ilyen -1000Fton biztosan nem akadekoskodtak,mert anyának egy évig ment mínuszban az egyenlege, amíg nem segítettem neki menedzselni. (Megszuntettuk )
-
PredatorZoli
Topikgazda
Van ebben azért egy olyan oldal is, hogy ha például egy ESG-s ETF teszem azt kiszűri az olajos cégeket belőle, és utána jön egy olyan ciklus ahol az amit kiszűrt kicsit rosszabbul teljesít, vagy amit épp felülsúlyozott az átmenetileg jobban teljesít, még nem azt jelenti hogy az a metodológia amit használ, helyes. Ez csak annyit jelent hogy más szektorokba fektetett ami épp bejött.
Ez szerintem hasonló ahhoz, mint hogy azt mondjuk, hogy mivel az elmúlt 10 évben a value elulteljesített, akkor az egyúttal azt is jelenti hogy a value az nem működik és az nem jó koncepió.
Érdekes lenne továbbá látni hogy ez az általad említet felülteljesítés most csak pár ügyesen kiragadott példa és ha még jónéhányat megnéznénk ott már nem lenne igaz, vagy ez most jelenleg amblokk igaz az egész irányvonalra.
Nekem ez sem változtatja meg az álláspontomat igazából.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- SSD kibeszélő
- LG LCD és LED TV-k
- Poco X6 Pro - ötös alá
- PlayStation 5
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla