Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60610 üzenetére
KBC-nél pont ezért-nem éri meg NYESZT nyitni.
Az ersténél és a Randomnál érdemes, ott tudsz rá venni S&P500 és DAX etf-eket. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60610 üzenetére
Nekem van, szüneltetem rá a befizetést, hogy TBSZ-szé tudjam konvertáltatni.
Bux etf, befalapok, máp+ van rajta nekem.
Később a randomnál fogok nyitni NYESZ-t. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60746 üzenetére
Miért nem small-cap vagy small-cap value? (Akár USA only)
Ezek még az S&P 500-at is verték.
"Going back to 1928, the S&P 500 index had a compound return of 9.9% through 2019.
Large cap Value: 11.1%
Small cap stocks: 12%
Small cap Value: 13.2%"
A magam részéről az ok annyi az all-world mellett, hogy diverzifikált és mindegy, hogy melyik ország lesz domináns 10 vagy 20 év múlva, nekem a portfólióm része lesz.
Az USA így is az All-World fele, ~30 éve Japánnak nagyobb súlya volt, mint az USA-nak.
20 év múlva mi lesz? Mert nekem ez a fontos, csak nem tudom rá a választ.
Egyébként maga az S&P 500 önállóan is teljesen jó választás, csak ezzel fogadsz arra, hogy az USA jobban növekszik továbbra is, mint a világ többi része. -
Lex Icon
senior tag
válasz kozeposztaly #60748 üzenetére
A hiba az ilyen jóslatokkal az, hogy az átlagember azt hiszi, ami eddig volt, az ez után is így marad, holott a gazdaság hullámzó mozgást végez mindenféle frekvenciával és amplitúdóval. Pont ezzel győzik meg a bankok a tudatlan ügyfeleket, hogy milyen jó is ez a befektetési alap, mert az elmúlt X évben ez hozta a legtöbbet. Aztán a jövő meg jól keresztbe tesz ennek.
Jelentős feszültségek generálódtak a nagy gazdaságokban és lehet, hogy még idén történik valami nagy változás, de lehet, hogy még 10-20 évig veri az S&P az AW-öt. De ezt senki nem fogja neked megmondani, hogy mi fog történni. A lényeg, hogy neked kell eldöntened, mikor alszol nyugodtabban, ugyanis a profit maximalizálás kockázat maximalizálással is jár. A diverzifikálás meg a volatilitást, így a hozamot is csökkenti, ezért gyengébb az AW, viszont kevésbé reagál helyi problémákra. Olyan meg nem lesz, hogy magasabb hozam alacsonyabb kockázattal, legfeljebb kihagytál pár kockázati elemet. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60748 üzenetére
"Ha rizikót vállalsz (csak 1 országba fektetsz (SnP)) azzal jelenleg többlethozamot kapsz (s kapsz már 20 éve kb)"
Ha rizikót vállaltál
többlethozamot kaptál"Ha nem vállalsz, s nyugodtabban alszol, akkor kimutathatóan kisebb lesz a portfoliód évtizedes távlatban a backtestek alapján"
Backtestre ne építs jövőképet. Azzal csak azt találod meg, hogy a múltban melyik etf/ország/portfólió teljesített jól.
Pl . a Dual momentum stratégia eléggé verte az s&p 500-at.
23 év alatt 2x annyi pénzed lett volna.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60762 üzenetére
Jobb lenne, mint kézművesen játszani ilyet.
A turnoverből adódó veszteség náluk is ugyanúgy megjelenne rejtett költségként. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60746 üzenetére
A teljes gondolatmenetből látható, hogy a tudásod hiányos.
Kétféle kockázat van, van kompenzált és kompenzálatlan kockázat. A kompenzált kockázatért jár várható többlethozam (így például a piacé kockázatért, a különböző egyéb kockázatokért lásd 5 faktor modell), a kompenzálatlanért nem.
A diverzifikáció hiánya, földrajzi régióra való fogadás és az egyedi papír is idiosincretic, vagyis kompenzálatlan kockázat, vagyis úgy vállalsz többletkockázatot, hogy azért várható nyereséged nem lesz. vagyis ez nem többletkockázatvállalásért járó többlethozam volt az elmúlt tizenévben, hanem többletkockázat vállalásával egyidőben szerencséd volt, és a kockázatot feleslegesen vállaltad be, mert az extra hozam nem arra járt, hanem a szerencsére.
Az S&P várható hozama éppenhogy átlag alatti, mert magas az értékeltsége.
Ha részletesebben szeretnél tudakozódni a témában, ezt a videót volna érdemes megnézni:
https://www.youtube.com/watch?v=RR7e1Y-HJxQ -
Lex Icon
senior tag
válasz kozeposztaly #60775 üzenetére
Hol a nagy örömködés, hogy így hasít a Ft?
Vagy mindenki bevásárolt korábban és most szívja a fogát, hogy nem várt vele?@kozeposztaly: A Randomos része ok.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #60775 üzenetére
Ne a daytrade jutalékot nézd.
Inkább 0.35%-0.4% körül lesz az. -
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #60774 üzenetére
Tudtok az eredeti kérdésben segíteni? Köszönöm!
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #72901 üzenetére
Senki többet?
Senki sem érintett ETF szinten a témában?
Vagy akár ha nincs is, viszont nagyon tapasztalt, azt is várom! -
aujjobba
addikt
válasz kozeposztaly #72946 üzenetére
Ha az USA-ban van bejegyezve, akkor szvsz. az ottani broker levonja a helyi adot, itthon pedig attol fugg hoznak-e valamilyen jogszabalyt az itthoni adora vonatkozolag, amivel mentesulsz, vagy sem.
Legrosszabb esetben fizetsz itt is, ott is.En ezt igy ertelmezem, de csak gondolatmenet.
Nyilvan az ireknel vagy Luxemburgban, fene tudja hol bejegyzett UCITS ETF-ekre ez nem vonatkozik, de a TLT amit emlitesz epp nem ilyen.A masik dolog a tema hatasa az USA-ban bejegyzett pl. EM alapokra, amik tartanak magyar papirokat, ott is feljon ez a kerdes, siman dobhatjak is ezek az alapok a magyar kitettseget a kesobbiekben.
Szigoruan maganvelemeny, okfejtes.
-
PredatorZoli
Topikgazda
usa etf-eket érinti.
Az usa etf által fizetett osztalékból 30% forrásadó lesz levonva és még 5%-ot be kell itthon vallanod. Ha nincs ki a szockód, akkor még azt a 13%-ot is meg kell fizetni utána itthon.
Az árfolyamnyereséget ugyanúgy a 15%-át kell bevallani és befizetni. Ha van több etf-ed is, és az egyiken nyereség, másikon veszteség keletkezik, akkor azokat nem lehet majd szembeállítani, minden nyereséges pozíció után meg kell fizetni az egészet.Az európai UCITS etf-eket ez nem érinti.
-
Feriboy2
aktív tag
Amerikai ETF-ekkel ugyanaz lesz mint a részvényekkel. itt egy portfolio cikk a részletekkel
[ Szerkesztve ]
-
Bugarov
aktív tag
minden usa-bol szerzett jovedelem "erintett a temaban"
usa adozast is vagni kellene (most mar, hogy nincs egyezmeny... ) igy nem tudom mennyire helytallo az info de az a mondás h arfolyamnyereseget ott nem adoztatjak, azutan csak itthon adozol a szokasos modon, osztalek ott is (30%) es itt is (5%) adozni fog
(szerk mindenki milyen aktiv mire bopotyogtem tobb valasz is beesett)[ Szerkesztve ]
-
kozeposztaly
csendes tag
Köszönöm MINDENKINEK aki reagált.
Sajnos csak megerősítitek, hogy akkor ezektől a dolgoktól meg kell válni...
Mondjuk annak is van egy költsége,...meg tőzsdeindexet most eladni nem túl okos....Azért ha jól értem ennek az egésznek van egy kifutása, hónapok-fél év-év....Hátha még változik, s ez még csak a pokerjátszma része, a tétek berakása...
-
Lex Icon
senior tag
válasz kozeposztaly #73981 üzenetére
Keress vissza ezekkel a nevekkel!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #73981 üzenetére
Van tastyworksöm.
Az adózási bizonytalanságok miatt (adóegyezmény felmondás) egyelőre felfüggesztettem az ezen irányú befektetést. Ha letisztul a kép, ami várhatóan jövő év vége, újra megvizsgálom, hogy érdemes-e. (korrekt adóegyezmény nélkül nem éri meg).[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #74028 üzenetére
A TBSZ miatt nekem csak erste, random és kbc van, és ha megcsinálják az Interactive Brokersnél is a TBSZ-t, akkor ott is nyitok majd.
Az IB is már gyakorlatilag magyar illetőség.
Azon EU-s brókerek, ahol te tudsz számlát nyitni magyarként és nagy, megbízható, na ilyenből nem túl sok van gyakorlatilag.
A TBSZ-ről nem éri meg lemondani egyszerűen, ha az ember hosszú távon etf-eket fog tartani. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #75196 üzenetére
Nincs infó egyikről se eddig sajnos.
Jobbat nem tud az ember egyelőre, mint kivár... -
stingy2
senior tag
válasz kozeposztaly #75393 üzenetére
2, Mikor még IB számlán konvertáltam devizát, nap közben olyan 10-20 fillér volt a spread, tehát igen, kb. Revo szint (vagy jobb) Viszont azt olvastam valahol, hogy már nem enged "csak úgy" konvertálni az IB, mióta magyar lett, csak ha előtte veszel valamit abban a devizában, amire váltani szeretnél. Pl. ha HUF van a számlán, és veszel 1db akármilyen eurós részvényt, akkor már akármennyi devizát enged váltani. Nem próbáltam, mert 11 év után ment a levesbe az IB számla (kösssz brexit meg fidesz), ki kell próbálni, vagy majd valaki megerősít v cáfol, akinek van IBCE-nél.
3, IB-ről usd-t utaltam másik brókerhez (Tradestation), nem volt gond. Mondjuk az teljesen ingyenes volt, mert usa számláról ment usa számlára. Viszont csak a havi 1 ingyenes utalás csak az IB költségeire vonatkozik, ha pl. két levelező bank van a buliban, akkor az egyik (nem IB) bank költségét még fizetni kell. (USD) Euróban asszem nincs ilyen gond SEPA miatt.INTJ
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #75411 üzenetére
Miért nem az itthoni Random Capital TBSZ-szel?
-
PredatorZoli
Topikgazda
ha magyar adórezidens vagy akkor itthon adózol , vagyis tökmind1 hol nyitsz ha az adózás a szempont.
-
julius666
addikt
Magyar adórezidensként téged leginkább az érdekel, hogy milyen tőzsdén kereskedett papírt tudsz az adott brokinál venni. USA brókernél jellemzően csak USA ETF-ek játszanak, EU brókernél csak EU ETF-ek.
A legfőbb különbség USA vs EU között az osztalék adózása. USA ETF-ek osztalékfizetők, ebből neked 15% osztalékot a forrás oldalon levonnak (hogy ennyit-e vagy többet, meg hogy nálunk még levonnak-e valamit az ugye a jövő zenéje). Emellett még rájön neked SZOCHO fizetési kötelezettség is. EU ETF-ből kapni olyat ami visszaforgatja az osztalékot (accumulating), ezeknél értelemszerűen nincs osztalék tehát adó se. De osztalékosoknál se kell SZOCHO-t fizetned EU papírokra.
Árfolyamnyereséget mivel tisztán itthon adózod ezért az ugyan annyi mindenre.
[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
válasz kozeposztaly #75521 üzenetére
Nekem van mindkettőnél, még az IBCE-s idő előtt gyakorlatilag azonnal tudtad a két account között mozgatni a pénzt, elvileg most is de nem csináltam mostanában.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #76889 üzenetére
23 végéig ezt elengedik, de igen, az egésznek a forint értékét veszik alapul, az általad leírt példánál ha azt mondjuk hogy az euro 410, akkor ez 15 510 000 állomány, ennek a havi állománydíja kb 1551 Ft.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #76962 üzenetére
https://www.erstebroker.hu/static/befrt/download/Uzleti_dijjegyzek_20220901_tc_mod.pdf
13. oldal
-
Dorien
veterán
válasz kozeposztaly #77431 üzenetére
Mindig is a legrosszabbul váltott az Erste... [link] [link]
MKB-nál 8Ft alatt van a marzs, Ersténél több, mint 32Ft.Wherever you go - go with all your heart.
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #77431 üzenetére
Tegnap voltam bent a fiókban, érdemi infót nem kaptam, de visszahívnak, akkor megírom pontosan. A csaj szerint már 6.5k eurótól (vagy 10k, ezt nem tudta pontosan) már van egyedi váltás. Sávosan jön a jobb árfolyam, kellően nagy összegnél középárfolyamhoz nagyon közeli is lehet.
App-ban feldobja az árfolyamot, ezzel csak az a baj, hogy ott kell lenni a pénznek és 2-3 helyen egyszerre meg nem lehet, így nehéz összehasonlítani az ajánlatokat.
[ Szerkesztve ]
-
yossarian14
tag
válasz kozeposztaly #80927 üzenetére
"Információ" alatt van egy "Egyenlegközlő" menüpont, azon belül pedig egy "Fedezet összesítő" tab. Nekem ez tűnik a legközelebbinek ehhez.
-
nort_on
senior tag
NetBroker > Információ > Egyenlegközlő > Számlaegyenleg és Készletinformációk
Itt mindkettőben van számlánkénti és összesített nézet is, ezek kb lefedik amiket keresel.Illetve az Információ > Riportok > Riportok menüben vannak letölthető riportok is.
-
SzekeresPeti
tag
Ez engem is érdekelne, a netboon rendszerben konkrétan csak a szabad pénzmennyiséget látom, az eddig megvett értékpapírjaimat sehol.
-
Lex Icon
senior tag
válasz kozeposztaly #81062 üzenetére
Anno hogy sipákoltak egyesek, hogy milyen xar az RC felülete. Win98, meg múlt század. Aztán most kiderült, milyen a király új ruhája. Inkább fapados felület, de legyen mögötte szolgáltatás és funkcionalitás. Az árakról már ne is beszéljünk. Vagy mégis: BÉT: dupla, USA: dupla (minimumdíj 3,5x). Real-time adat: fizetős, állományi díj, számladíj: 2024-től fullba... Az anyámat is eladnák, ha tehetnék.
Remélem lesz megint egy diszkont bróker (pl. az Erste-ből kiválva, ahogy az RC a KBC-ből ) vagy az IB kapja össze magát, mert jó nagy piaci rés támadt.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz kozeposztaly #81062 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy az osztrák ügyfeleiknek is ugyanezt szolgáltatják-e, vagy csak mi vagyunk így "elkényeztetve".
Néhány US diszkontbróker és bank felületét láttam már, és ehhez képest űrtechnika mindegyik. A Youtube-on meg van egy ausztrál srác, akinek a Tiger Brokers a támogatója, abból mutat néha ezt-azt. Abban pl. a nyilvánvaló alapfunkciókon túl olyan elemzési lehetőségek vannak, mintha egyesítenénk a TradingView-t a FinVizzel és a TipRankssal.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Hi!King
őstag
válasz kozeposztaly #81621 üzenetére
Ha most megveszed, ennyi az évesített hozamod a lejáratik. Ha később veszed meg, változik a kamatkörnyezet, másképp fogalmazva az új allamkötvényeket magasabb vagy alacsonyabb évesített hozammal bocsatják ki, akkor alacsonyabb vagy magasabb évesített hozammal lehet majd megvenni ezt is. Ha megveszed, de lejarat előtt eladod, akkor mivel az aktuális hozam be fog árazódni, lehet higy bukni fogsz rajta, de lehet, hogy az évesített 9.61%-nál többet nyersz, ha az akkori aktuális hozamok alacsonyabbak lesznek.
És nem 9.61%-ot fizet fixen. Hanem a névérték valahány százalékát (4.5% talán ennél?), ami a kibocsátáskor lett meghatàrozva. Te viszont az aktuális piaci értéken veszed, ami nem 100%, hanem mondjuk a névérték 55%-a. Így a befektetett pénzedhez viszonyítva magasabb lesz ez a 4.5%-nál. De a 9.61% évesített hozmaban az is benns van, hogy a végén nem a névérték 55%-át, hanem a 100%-át kapod vissza.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #83883 üzenetére
-
Feriboy2
aktív tag
válasz kozeposztaly #83937 üzenetére
én úgy tudom, hogy ha letöltöd az ibkr szoftverét akkor ott kiválaszthatod melyik tőzsdén akarsz kereskedni. a weblap ezt a funkciót nem tudja
-
SzGee
aktív tag
válasz kozeposztaly #83937 üzenetére
Van a JPGL a gettex-en az IB-n én is ott szoktam venni (BVME,IBIS2,GETTEX2,FWB2,SWB2 - ezek elérhetők)
If you leave me, can I come, too?
-
martoncz
csendes tag
válasz kozeposztaly #84183 üzenetére
A névérték 47%-án veszed, szóval 1 millió forintnyi kötvényhez 470k Ft-ért jutsz hozzá. A kupont pedig a névérték alapján fizetik, nem az alapján, amennyit fizettél érte.
Szóval évi 40k forintot kapsz, ami a 470k-ra vetítve már 8.5% körül van.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
A 9,31% az gyakorlatilag a 29 éves cash-flow-d belső megtérülési rátája, ha ma megveszed, és lejáratig tartod. És, ahogy fentebb is írták, a 4% kamatot a névértékre fizetik, így a betett tőkére nézve elég szép az is. De ami még szebb lehet, az az árfolyamnyereség.
[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
mgoogyi
Topikgazda
-
aAron_
őstag
válasz kozeposztaly #84222 üzenetére
Ha vannak köztes cash flow-k, CAGR nem jó.
Kötvény hozamszámításra a legideálisabb módszer a HPR (holding period return), ahol a kuponok a forward rate szerint kerülnek újra befektetésre lejáratig. Így a végére kapsz egy future value-t, amire már tudsz évesített hozamot számolni a jelenből is.
IRR fő problémája, hogy laposnak tekinti a hozamgörbét.
#84203korcsi: Annyi elmondható, hogy a 2051/G várható hozama 10 év alatt ~10%, ugyanis ennyi a 10 éves referencia hozam.
#84230SzGee: Ugyan ekkora hülyeség, hogy a szabad felhasználású lakáshitel kamata magasabb, mint a lakáscélúé, miközben a gyakorlatban lehet pontosan ugyan az játszódik le, csak pár kifizetésnek más a sorrendje.
What is your ikigai?
-
Kobe
veterán
válasz kozeposztaly #84487 üzenetére
Az Aldi PR-osa vajon magatol ekkora kreten balfax, vagy mar a szuloszoban fejreejtettek, hogy egy gazdasagi lapnak onkent es dalolva vallja be hogy a vasarlok tomeges megtevesztesere epulo hamis akcios kampanyt folytat tobbtucat termeknel, es meg kulon keri az ujsagirot hogy az alacsonyabb normal arat vegyek figyelembe, ne a foleirt hamis arat a bevasarlokosar dragulasanak szamitasahoz?
fogyved / gvh dolgozok kozul remelem legalabb 1 olvasta a cikket[ Szerkesztve ]
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #85672 üzenetére
Segítenétek kérlek?
Bárkinek bármi tapasztalat a témában, megköszönöm ha megosztja!link: [link]
[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
válasz kozeposztaly #85713 üzenetére
nálam egyeznek a számok.
-
UberMutant
őstag
válasz kozeposztaly #85717 üzenetére
nekem etfjeim vannak , forintban van mindkét első kérdésben említett szám.
szerintem a problémáddal keresd az erste üfsz-ot -
avl
senior tag
válasz kozeposztaly #86256 üzenetére
nem Szalma Csaba kezeli - ez kommunikaltan igy van, a hatasa ismeretlen
szerintem is a megnövekedett allampapirhozamok több magyar bef.alap hozamaban - igye ebben is - megjelenhetnek, persze ez sem biztos
szerintem a Hold-os alapok kockazatkezelese sokkkkkkal jobb (volt eddig ;-), mint pl. Supra-é; ott nehany pofonba beleszaladtak; ez "megengedhetetlen" hiba (szerintem)
-
vnorbi
aktív tag
Úgy egy hét múlva kirakják az alap oldalára a havi hírlevelet (a Letöltések közt lesz). Abban leírják, hogy mitől növekedett az árfolyam.
-
Ixion77
addikt
1, Eladtam nemrég. Ezt bármely eszköznél trendforduló és erős emelkedés követi minden esetben.
2, Valószínűleg OTP részvényt (pár hetes alatt 8K -> 11K ~+40%), 18%-os államkötvényt, és egyéb államkötvényeket tart."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
avl
senior tag
válasz kozeposztaly #86280 üzenetére
korabban vettek at, de szerintem a hatashoz kell idö, nem masnaptol hirtelen minden nagyon mas (ha igen, az hiba ...szerintem)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest