Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok, vért izzadok se találom DeGiron, hol lehet kikapcsolni az AutoFX-et.. eladnék néhány részvényt, de rögtön vissza is tenném másba, és nem akarok kétszer fizetni konverziót. Nyilván az útmutató videó pedig már outdated, nincs ilyen funkció.. Valakinek tipp?
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
RandomCapitalhoz tervezem egy nagyobb megtakarításomat elhelyezni ETF-ben (ez még nem kiforrott melyik). Láttam, már sokszor felmerült a legköltséghatékonyabb megoldás kérdése, ezt szeretném validáltatni:
1. HUF feltöltése Revolutra
2. HUF átváltására EUR-ra
3. SWIFT transzfer RC számlára EUR-banEz működőképes megoldás? TBSZ-re menne egyébként. A 0,5%-os fee-vel is még elég kedvező a Revolut váltás, az utalás pedig ha jól tudom ingyenes.
-
Dronte
aktív tag
Bocs, jogos, SEPA-t akartam írni
PredatorZoli: Akkor ki kell ezt még sakkoznom, a limitet rendszeresen kilövöm, és itt milliós tétel lenne. Viszont így az RC váltás tényleg jobb lehet. Ellenben így is jobban megéri, ha Revoról utalom HUFként, mert a drága utalási díjat megspórolom az Ersténél.
nort_on: Revoluton már elég régóta igen aktív vagyok, így a limit nem kéne probléma legyen. A Premiumot én is néztem, nem tudtam, hogy le lehet mondani 1 éven belül. Ennek megpróbálom kideríteni a díját.
-
Dronte
aktív tag
Egyébként a Revolut is szépen folyamatosan növelte a díjait az elmúlt hónapokban. Bár tudom, hogy komolyan senki nem tradel ott, én 1-2 részvényt ott is tartok (ott kezdtem ismerkedni, plusz amikor a lehető legsürgősebb volt a vásárlás, nagyobb dip után).
A standard usereknek minden trade már 0,25% (de minimálisan 1 EUR ahogy eddig).. ami elég karcos egy nagyobb vételnél. Plusz ugye ott a custody fee is.Kár érte, én szerettem kombinálni a többi brókerrel, főleg amíg full ingyenes volt
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok!
Kb 1 éven belüle lejár 4 éves Fundamentám (2 db), viszont az ingatlanvásárlási terveket már egy ideje elengedtem itthon, leginkább a jelenlegi magas árak miatt, és amúgy is max kiadásra vennék. Mik a best practice-k a felhasználásra szerintetek? Azon is gondolkodtam, hogy felmondom már most, és betolom más befektetésbe (megtakarításaim nagyrésze ETF & egyebek). Viszont elég fájdalmas pont lenne hogy ez a kb 2 milliós megtakarítás az elmúlt 3 évben negatívan hozott... Közeli hozzátartozónál sem nagyon lesz aktuális lakásvásárlás sajnos. Mit javasoltok?Felmerült, hogy esetleg vidéki nagyvárosban KP-val + Fundamentával vegyek valamit, aztán max eladom, de egyrészt a vagyonszerzési illeték kb el is viszi a hozamot, másrészt így bele kéne nyúlnom részvényekbe is.
Egyébként vicces, mennyit változott a világ, ami anno hülyének is megéri befektetésnek tűnt, ha az ember lakást akart venni (4 éves távon kb 30% hozam), az már a mostani PMÁP szintjén van kb
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
válasz Brandynew #66899 üzenetére
Ne érts félre, a hitellel abszolút semmi bajom, a KP-s vásárlást csak azért írtam, mert úgy tűnt reálisnak "kivenni" az LTP hozamot. Ha már hitelt kell felvenni, csak azért, hogy felhasználjam az LTP-t, úgy már nem nagyon van értelme.
Saját lakhatásra a lakást azért is engedtem el, mert egy ideje nem tervezek itthon maradni. A hitel, mint lehetőség természetesen mindig is játszott, de ahogy te is írtad, korábban én is többször vártam a megfelelő alkalmat, hiba volt (nem hitel, egyéb okok miatt) Most viszont már nem látom értelmét.
De egyre inkább hajlok afelé, hogy felmondom egyszerűen az egészet és bepakolom egyéb befektetésbe (legalább erre az 1 évre visszajöhet egy kis kamat)
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
SZJA bevallásban ETÜ esetében a vétel / eladás napján érvényes MNB középárfolyammal kell számolni? A céges kalkulátorunkban mintha anno láttam volna eladásnál olyat is, hogy előző hónap 15. napja.. Köszi! -
Dronte
aktív tag
válasz aujjobba #74226 üzenetére
Vicc kategória. És nem ők lesznek az egyetlenek, nyilván én is kivonulnék bármelyik cég helyében, egyszerűen nem éri meg.
Kérdés ez milyen hatással lesz a hazai részvénypiacra / likviditásra.. Portfolio pont erről írt a bejelentés után, hogy ez visszavághatja a magyar befektetési piacot egy jó 10 évvel.
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok! Mivel a Degiro rövidesen zárolja a számlám, valahova menekíteném a részvényeimet. Jelenleg már van itthon RC számlám, de azt TBSZ ETF-re használom csak, másra nem is tervezem. Ha a TBSZ nem releváns, melyik a legjobb nemzetközi bróker jelenleg? A legjobb alatt elsősorban alacsony díjakat értem. Interactive Brokers még mindig megbízható & olcsó? Köszi! (szinte kizárólag USA részvényeket tartanék itt)
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Az interactive brokersnél mindegy milyen oldalon nyitok számlát, ugye? Feltételezem globálisak az accountok.. Köszi!
-
Dronte
aktív tag
Milyenek a tapasztalatok Degiro -> IBKR transzferrel kapcsolatban? Lassan 2 hete indítottam, de egy notification-ön túl egyelőre semmi nem történt (miszerint a base currency-től eltérő részvények érkeznek az accountomra). Nem sietik el.
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok! RC-nél Netboonban mi a legjobb módja a tranzakciók exportálásának (jövőbeli SZJA bevalláshoz)? Így két év után sem tudok kiigazodni rajta normálisan, de nem akarom, hogy valami elvesszen a migrációval...
(gondolok itt pl. devizaváltásra, illetve ETF vásárlás bizonylataira)
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
RSU adózási határidőből kicsúsztam (jövedelem, negyedéves előleg), két héttel, mivel cégváltás miatt semmi info nem jutott el hozzám sajnos az adózásról, csak én néztem utána, de sajnos már későn. Ebben az esetben utaljam el a NAV-nak ugyanúgy az adóelőleget, és várjam, szólnak-e bármit, vagy írjak nekik előtte emailt / megkeresést? Mik a tapasztalatok? Köszi![ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
Köszi mindenkinek, utaltam is!
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Volt egy részvény transzferálásom EquatePlusról IBKR-re 2022-ben. Ezeket két héttel később el is adtam. Megnéztem a frissen kijött tax statementet IBKR-en, és a cost basis valahogy nagyon elcsúszott, mert az IBKR szerint 250ezer profitom volt, közben 30ezer veszteség (van egy kalkulátor Excel ahol pontosan kiszámoltam). Ezek céges részvények voltak, amiket havonta "vásárolt" nekem a cég, tehát minden egyes egységnek különböző volt a cost basis-a. Úgy látom, valahol itt csúszhatott el, mert a tax kimutatásban annyit ír, hogy november 13-án volt a vételi tranzakció és 25-én eladás (az összesre, egy pakkban).Ennek köszönhetően a NAV most szeretné bevasalni rajtam a nem létező profit adóját. Kérdésem a következő: hogy lehetséges ezt helyrehozni, kinek kell írnom? Ráadásul az EquiatePlus-hoz már hozzá sem férek, bár gondolom ügyfélszolgálat tud segíteni a tranzakciós listát beszerezni.
Szerk: most látom, hogy transzferrel nem ment át a cost basis, én pedig nem updateltem manuálisan... Na most ezzel mit lehet kezdeni?
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok! Revolut USD számláról IBKR-re (USD) utalást valaki próbált már? Mennyi idő alatt futott át?
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Feltűnt, hogy Erste Investmentnél a TBSZ-emen csak folyamatosan csökken az érték, holott csak és kizárólag VWCE.DE ETF-et tartok rajta (ami értelemszerűen mostanság nagyot megy). Nyilván az erősödő forint az tompít a nyereségen erősen, de utánajárva látom, hogy a felület és a riport is bekerülési devizaként EUR-ral számolt, viszont ahol az árfolyamot mutatja (jelenleg 100,2 EUR kb), ott már USD-vel kalkulál. így lehetséges, hogy bőven 100 alatti részvényenkénti bekerülési értékemen kb jó 5% mínuszban vagyok (úgy hogy devizaárfolyamban 1-2% mozgás volt a bekerülési napokhoz képest). Most itt én vagyok hülye, vagy ez valami rendszerhiba lesz? -
Dronte
aktív tag
válasz PredatorZoli #100189 üzenetére
Igen, kiszámoltam, kb 5%kal magasabb az érték ha napi árfolyammal számolom. Köszi! Szuper ez az Erste 😁
-
Dronte
aktív tag
válasz [CS]Blade2 #100343 üzenetére
Nem önmagában az üzenettel van a baj (legalábbis részemről), hanem ha kontextusba helyezed. Az orrba-szájba erőltetett, jogszabályi keretekkel kialakított versenykárosító helyzet az elmúlt hetekben mellé téve már közel sem tűnik annyira ártatlannak. Az biztos, hogy nálam ez volt az utolsó red flag, a jelenlegi PMAP marad, de többet biztosan nem veszek. Azt ne mondja nekem senki hogy az állam pl a gonosz befalapoktól akar megmenteni
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Kettős adóztatás és RSU kérdés:
Cégtől (USA cég) kapok RSU-kat, amik negyedévente vestelődnek. USA-beli a bróker is ezekhez (Fidelity). A jövedelem utáni adózást eddig is nekem kellett csinálnom, viszont nem teljesen egyértelmű, hogy fog működni az árfolyamnyereség adózása január 1-től. Ha jól értelmeztem, akkor a bróker levonhatja a 30%-os forrásadót, a többit meg majd én itthon kell kiszámoljam. A kérdés csak az, hogy tényleg automatikusan le fogja vonni a Fidelity egy eladás után ezt a 30%-ot? Mi van akkor, ha transzferálom az összes vestelődött részvényt pl. IBKR-re? Transzfernél csak nem vonják le, és IBKR-en meg ETÜ-ként eladhatom...? -
Dronte
aktív tag
Sziasztok, ti találkoztatok olyannal, hogy a Mobilkincstárban nullát mutat az egyenleg (miközben kb 4 féle állampapírt tárok rajta) anélkül hogy bármi tranzakció történt volna?
erősen merem feltételezni, hogy bug, de azért elég vicces -
Dronte
aktív tag
válasz HussarF #106546 üzenetére
A genetikai viszgálat önmagában nem elegendő a laktózérzékenység megállapítására, mert ez csak a hajlamot mutatja meg (a gyakorlatban kb. garantált hogy az vagy, ha a genetikai ezt mutatja).
Emellé kelleni fog jó eséllyel valami fizikai vizsgálat is, pl. kilégzéses. Hivatalosan csak és kizárólag ez alapján állítják ki az igazolást. A gond ott van, hogy a hivatalos diagnózis a fizikai vizsgálat napjától számít, és az igazolást is csak ettől a naptól állíthatják ki. Tehát az 5 éves visszamenőleges térítés elméletben csak akkor működik, ha fel tudsz mutatni egy fizikai vizsgálati eredményt mondjuk 5 évvel ezelőttről, de csak most igényled a kedvezményt.
Aztán ha a gyakorlatban ha ezt egy orvos kiállítja szabályellenesen, az más kérdés... Nekem el van téve mindkét vizsgálati eredményem és az orvosi igazolásom is, nem kockáztatok (elvileg csak az igazolást ellenőrzik adóellenőrzéskor).
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok, páromnak EUR alapú befektetési formát keresünk jelenleg, nem magyar állampolgár így hazai dolgok alapvetően kizárva. Fontos lenne, hogy nemzetközi (EU) brókeren keresztül tudjunk vásárolni, illetve az alacsony kockázat. Léteznek olyan ETF-ek, amelyek kötvény és részvénypiacot vegyesen fedik, különböző súlyózással, és pl megvásárolható IBKR-en?
Én magamnak egyedi részvényt és VWCE-t tartok nagy mennyiségben, de mindenképpen olyat keresünk neki (PMÁPpal ellensúlyozva), ami kisebb részvénypiaci kitettségű befektetés. +1 igény, ami már kicsit leányálom, hogy ki lehessen szállni belőle bármilyen időpillanatban. Ettől függetlenül a befektetési időtáv 5+ év jelenleg amiben gondolkozunk.
-
Dronte
aktív tag
Köszönöm a tippeket, hétvégén utánanézek ezeknek.
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok! Interactive Brokers kérdés: amikor HUFban van a számlámon összeg, és megadok egy stock ordert (USDben vagy EURban), akkor elvileg automatikusan konvertálja az összeget a megfelelő devizára az execution során nem? Ez korábban mintha simán ment volna, de most érdekes módon kaptam egy liquidity notice-t, majd utólagosan egy automatikus konverziót (hagyta negatívba menni az eur összeget, anélkül hogy a forinthoz hozzáért volna), és egy nagyobb commission fee-t is kaptam rá. Nem értem igazán, mi ennek az oka, és support egy hét alatt sem tudott válaszolni.
-
Dronte
aktív tag
válasz matt22 #107105 üzenetére
Elképzelhető, hogy az kavart meg.. de ahhoz meg kevésnek tűnik, 500k-nál 11 Ft? Lehetséges? Az a baj, hogy nem írja a currencyt ha lekérdezem a trade history-t.. (csak a monthly statementeknél)
Update: na sikerült olyan riportot lehúznom, ahol írja hogy "commission in base currency" ez pedig HUF, tehát akkor tényleg 11 Ft volt. Akkor ez is kiderült, azért ez a liquidity warning kicsit aggasztó volt. Köszi a helpet!
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
válasz PredatorZoli #107488 üzenetére
Azért ez az exchange díj annyira nem jó, főleg ahhoz viszonyítva hogy ez korábban mennyire elenyésző volt
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Lefrissült a MÁK mobilapp, azóta eltűnt a felhasználónevem. Tudja valaki, honnan lehetne ezt elővarázsolni? Épp a számlanyitási papírokat sem találom.. -
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Az Erste Investment transzfer esetén az 5k / értékpapír / számlát úgy kell értelmezni, hogyha pl csak VWCE-m van 2021 és 2022-es TBSZ-en, akkor az 10k költséget jelent?
Ennyit valszeg simán megérne nekem, hogy meneküljek az IBKR-hez, ami már egyébként is régi megbízható társam egyéb célokra.
-
Dronte
aktív tag
Az Erstétől visszaírtak, hogy a TBSZ transzfert csak személyesen lehet kezdeményezni. Ez mégis mi a fene? Én maradtam le valamiről? Se Erstében se RCnél sose voltam személyesen.
-
Dronte
aktív tag
válasz PredatorZoli #110251 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy 2023-ban még van ilyen, főleg ha számlanyitáshoz nem kellett. Pedig nem ez az első transzferem mindig meg tudnak lepni.
Valaki meg tudja mondani, mi kell pontosan a transzfer elindításához? Nem akarok feleslegesen két kört futni.
Az IBKR-en elindítottam a transzfert (bár én nem láttam, hogy TBSZ accountonként lehetne, csak az Account Numbert tudtam megadni). Erről kaptam egy Letter of Authorization-t. Mi kell még? Ez lenne a befogadó nyilatkozat? A transzfer információkat IBKR ügyfélszolgálattól tudom elkérni? Sokat keresgéltem, de eléggé sokféle válasz volt itt a topicokban. Köszi!
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok! IBKR-en van elérhető all world (vagy US only) technology ETF, ami nem csak large cap? Keresgéltem, de nehezen találok bármit. Xtrackers MSCI pl szimpi volt, de az sem elérhető.
-
Dronte
aktív tag
IBKR-re USD-t tudok beutalni Revolutról? Fontos lenne, hogy idén beérjen valaki próbálta már esetleg?
Egyébként TBSZen lehet tárolni USD-t és EUR-t? Most pár napja ott áll, fogják vajon konvertálni?
[ Szerkesztve ]
-
Dronte
aktív tag
-
Dronte
aktív tag
Más: IBKR-nél a transfer historyban a TBSZ transzfereim, amiket indítottam "Acknowledged" státuszban vannak egy hete, Approved helyett. Ez normális?
Most fogom csak Erste oldalról indítani, csak remélem tudnak az IBKR oldalon róla.
-
Dronte
aktív tag
Nekem számlaszám hiányában visszautasították a transzfer kérésem Erste-nél... mehetek be újra, de amúgy meg IBKR nem adta ki ticketen keresztül imádom.
Említette az ügyintéző ma a fiókban, hogy nagyon sok baj van az IBKR-rel. Há,t gondolom, ellopják az ügyfeleiket, én sem örülnék
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok,
Küzdök még az Erste transzferrel.
A 2021 és 2022 TBSZ--emen van EUR és HUF is, amit ha jól sejtem, külön utalásként fognak teljesíteni, és ez pénzbe kerül. A gond ott van, hogy 40-50 Euroról van szó, viszont minimum 2710 Ft-os díja van. Megpróbáltam átváltani HUFra legalább, de nem engedi, mert nem volt az elmúlt 30 napban befektetve (???). Mi a legjobb megoldás? Le kell nyeljem mindkét évre a HUF, Deviza és Értékpapír díjat is? Óriási lehúzás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RPI 4 és 5 Service: komplett gépek (2, 4 és 8 GB RAM) összeállítása, alkatrészek
- AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve
- 31.5" 2K QHD AORUS FI32Q G-Sync Super Speed (SS) IPS Panel 170Hz HDR400 + HLG Valós 1ms Garancia
- Hibátlan Lenovo Thinkpad X270 (I7-7500U, 16GB/256GB, 12,5 FHD) eladó!
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i5-1240P 16/512 2,2K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest