-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
válasz nort_on #54096 üzenetére
En a binance-t valasztottam a vegen. Igazabol azert, mert van nekik egy nemet bejegyzesu ceguk akikkel a felhasznaloi szerzodesem kotom, szoval ha gond van, nem csak UK-be kell jarni.
Nekem azert is jott jol, mert van euro instant sepa utalasi lehetoseg, igy percekkel utalas utan a penz a szamlan es vehetem is az okossagokat. Tegnap este elfelejtettem a ref. numbert az utalasba betenni, reggel valami chatbot-tal ugyeskedtem, par dolgot feltottem es oran belul jovairtak a zsetont. Amikor a ref numbert nem felejtem ki, akkor 10 percen belul hasznalhatom a feltoltest.
Nekem amugy atlathatatlan a weboldal, annyi szolgaltatas van, mint egy digitalis zsibvasarban.
@Vzozo: a legutobbi amit ovastam, ha 1 evnel tovabb tartja az ember, akkor semmit nem kell ra adozni nemet adorezidenskent. Ha rovidebb ideig, akkor a teljes program jon ra.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
Megertelek. Talan szerdan volt itt roluk szo.
Habar nem tartom oket semmire, a polkadot, cardano es ripple triumviratusbol veszek. Egyik masik mogott levo fejlesztesek erdekesek es nem a BTC iszonyatos energiafelhasznalasa jellemzo a csakanyolasukra, mivel nem kell csakanyolni.
Van ETH-em, most valami tizszeresen all, mint amennyit ert, amikor kicsakanyoltam.
Az ETH-re is azt hittem, amikor 10 dollart ert, hogy az a csucs, aztan most hol van?
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
vzozo
senior tag
Érti bárki, hogy a DOGE-t mi mozgatja Elon Musk tweetjein kívük? Ilyen napi szintű duplázások vannak itt, de nincs mire (na nem mintha bármire tartanám bármelyik kriptohülyeséget.)
Játszós pénzzel érdemes ide beszállni, és "enjoy the ride", vagy nagyon hülye ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #54090 üzenetére
Igen, pl sógorék Hollandiában élnek, ők is így tolják.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
A DEGIRO bővítette a jutalékmentes ETF-ek listáját, többek között a Vanguard FTSE AllWorld is ott van már.
Igaz TBSZ nyilván nincs náluk, de hátha mégis érdekel valakit.
[link] -
Stanlee
őstag
Nekem volt par osszeolvado ETF-em, ott annyi volt, hogy a bank kuldott levelet. Ebben kozoltek, hogy ha nem jelzek vissza nekik, akkor automatikusan megtortenik a konvertalas az egyik ETF-bol a masikba. A konvertalas napjan fixaljak a megszuno arat, virtualisan eladjak, majd az osszegbol "vesznek" a masik ETF-bol es jovairjak a megtakaritasi szamlamon. Ha nem akarom az ujat, akkor eladjak a regit, a nyereseg utan adozom es azt csinalok a penzzel amit akarok.
-
Dare2Live
félisten
válasz Dare2Live #54076 üzenetére
Ebben a MOL témában utolsó hszem.
[link]Jövő évig sztem várnak de ha csak az esélye meglesz annak 2022ben, hogy nem lesz meg a fidesz 51%, a MOL saját rvek fidesz hűbérűr alapítványokhoz fognak kikerülni. Evvel a MOL rveseket bődületes veszteség fogja érni.
Nagyon kis MOL pakkom van de be fogom dobni. Ahogy minden más magyar rvt is.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
vnorbi
aktív tag
válasz goccer #54083 üzenetére
Ha megszűnne, és nem zavar az ESG, akkor ott van alternatívaként például az iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETF.
Az alap mérete kicsit nagyobb, ez most 6 euró körül mozog, kicsit magasabb a TER (0,2%), de a covid miatti beszakadásig teljesen együtt mozogtak, a felpattanásban pedig kicsit jobban teljesített (az összehasonlítható 2 és fél év alatt összesen ~2%-kal hozott többet).
-
aujjobba
addikt
Az Amundi keszul bekebelezni a Lyxor-t.
Sok atfedo ETF-juk van, ez esetleg erdekes lehet, ha megszuntetik a mostani Lyxor alapokat, hatha valakit erint.
[link] -
Resike
tag
válasz Dare2Live #54071 üzenetére
Nekem van egy olyan teóriám, hogy akinek sok BTC-je van az napi szinten átváltja az éppen felfutó shit-coinba (akár többe is), hogyha úgy ítéli meg hogy az adott nap inkább mínuszos lesz. És persze amikor nyereséggel visszaváltja az feljebb húzza az egész piacot és megy minden előröl.
-
K4jusz
tag
válasz PredatorZoli #54079 üzenetére
Még az építkezés fázisában vagyok, szinte a legelején. Határok nagyjából meghúzva. 5% nemesfémet még lehet beteszek, de alapvetően nem akarok kilengeni meg túlagyalni. Ha nem bírok magammal, akkor crypto apróval. Tradeles után abban nullán vagyok, ha nem nyúlok hozzá, már 20x-ban lennék :D
Jó ez a topik, olvasom folyamatosan továbbra is. -
PredatorZoli
Topikgazda
-
Dare2Live
félisten
MOL mai teljesítményéről annyit, hogy ha az összes kihelyezett rvény az Orbán-Mészáros "nemzeté" lesz/ aminek jelentős esélye van akkor a jelenlegi értékéne talán a felét éri.
Nem mondom most rohanni eladni akinek van, de venni hát max swing időtávra.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz K4jusz #54074 üzenetére
A különbség perpillanat ez közöttük:
Securities lending:
Yes illetve No
Ez azt jelenti, hogy az iShares-es jövedelemhez jut azzal, hogy értékpapírokat ad kölcsön pl. shortoláshoz.
A tracking errorja szerintem mindkettőnek magas, a global aggregate kötvénypiac nem kicsi és a justetf fact sheetjük alapján elég nagy difik vannak egymáshoz képest ugyanazon index ellenére.
Majdnem mindegy melyik mellett döntesz, előre úgysem tudhatod, hogy melyik fog egy picivel többet hozni. Érdemi hozamra meg egyik sem jó.
Válaszd a neked szimpatikusabbat. -
K4jusz
tag
Sziasztok.
Vanguard All World mellé tennék a portfólióba 20%-ban az alábbiak egyikéből, de nem tudok dönteni, de lehet hosszútávon igazából nincs is jelentősége. Valaki esetleg már átesett ezen a dilemmán?- iShares Core Global Aggregate UCITS ETF EUR Hedged (Acc) ETF
- Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating (VAGF) -
PredatorZoli
Topikgazda
Országa válogatja hogy hol mi a jobb, vannak országok ahol ugyanis az osztalék kedvezőbben adózik mint az árfolyamnyereség (pl usa-ban, egy kisebb összeghatárig németországban is), míg más országokban az árfolyamnyereség adózik kedvezőbben. Érdemes azt választani, ami az ember saját országában kedvezőbb. (itthon ugye bizonyos körülmények közt mindkettő megúszható)
Ezen felül ott van még a kényelem/kényelmetlenség illetve plusz költség tényezője. Ha valaki osztalékból él, akkor jó ha kifizetik neki. Ha valaki csak vagyont akar gyarapítani, akkor időről-időre számlán megjelenő osztalékot újra be kell fektetni, ez kis összegnél ugye költséges.
Ha NYESz-t nézzük, ott nem szerencsés az osztalék, mert ellentétben a tbsz-el, itt az osztalék adóköteles, így ezt igyekezni kell elkerülni csak accumulating typusú etf-ekkel. (ilyenből kettő van jelenleg, s&p és dax etf)
TBSz esetében az árfolyamnyereség és az osztalék is adómentes ugye (kivéve az osztalékok azon része amit már eleve levonnak). Tehát itt még akár mindegy is lehetne, de mivel tbsz-re csak a gyűjtőévben lehet zsetont tenni, ott megjelenő kisebb osztalékokat nem lehet a következő havi befizetéshez se hozzácsapni, szóval eléggé kényelmetlen.[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
válasz PredatorZoli #54068 üzenetére
Amúgy az osztalék fizetés etf-n miért jó? Mi értelme van kifizeti osztaléknak?
-
Dare2Live
félisten
válasz travix #54069 üzenetére
sztem az altcoinok 80%nak ezért/azért nincs érdemi értelme így jövője sem.
amire tömegével indulnak projektek, vmi egyedit valósítanak meg azok egy jelentős része marad. És ha a projektek futnak, felfutnak nem kell csodálkozni ha 5éves távon 100-200-1000*esét érik a mainak.
Ez egy nagy risk/rewardos téma. Senkinek nem ajánlom akinek fogalma nincs róla. Najó ETH és BTC ez alól talán kivétel.
-
travix
aktív tag
válasz PredatorZoli #54059 üzenetére
Kicsi az esélye, a 2018as hullám után bebizonyította a bitcoin hogy vissza tudott mászni ugyan arra a szintre, illetve jóval felé ment már. Így akik akkor nagyot csalódtak benne és elkezdtek kételkedni, most mégis elkezdték látni benne a jövőt. Meg ugye a 10 éves folyamatos növekedése se egy bizonytalanságra mutató jel. Én viszont az altcoinokban nem vagyok biztos, hogy 10 év múlva is jelen lesznek e illetve lesz e valami hasznos felhasználásuk, mert egyenlőre ilyenről nem tudok.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Bét-a piacon az ersténél lett két ilyen etf:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=LU0629460089&groupField=index&from=search&isin=LU0629460089#chart
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=LU0629460675&groupField=index&from=search&isin=LU0629460675#chart
Lehet csak nekem kerülte el a figyelmem, nem láttam hogy ilyen is volt eddig erre a piacra bevezetve. Bár nyeszre tartva szuboptimális mert mind a kettő osztalékfizető. De azért valakinek hátha megmozgatja a fantáziáját, az egyik social respons usa, a másik ugyanilyen filozófiával EU.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #54059 üzenetére
És ne felejtsük el ezt leírni rvekre sem...
amúgy meg 5év múlva meglátjuk.
-
Dare2Live
félisten
Azt a részt csak mint érdekesség raktam be.
btw a mostani VGA árak mellett én se állnék neki bányászni. ellenben a felsoroltakból aki összerak egy 20-20-20-20-20%os csomagot meglepne ha nem 5-10*eznek 5éven belűl. szigorú magánvélemény nem befektetési tanács justmy2cent...
-
veterán
válasz Dare2Live #54056 üzenetére
persze de akkor nem tudtuk, hogy mi lesz 2 hónap múlva ahogy most sem lehet tudni ... nekem pont abban az időszakban volt 3-4 BTC-m ki se merem számolni mennyit érne ma... akkor eladtam, mert házat építettünk most benne lakom... Sajnos ha minden korábbi ilyen befektetésemmel számolnék akkor igen szomorú életem lenne ... (például amikor a koleszban napi 5 dollár jött össze ingyen áram mellett CPUval bányászott BTC esetén... és abbahagytuk sőt szerintem valamelyik vinyómon még lehet is. (bár tuti formáztam azóta..., vagy eladtam...)
-
Dare2Live
félisten
válasz nort_on #54053 üzenetére
Én azt látom kialakulóban van egy új pénzügyi, szerződéses, biztosításos... rendszer aminek az alapja az eth, xrp, polka, cardano esetleg bnb lesz. (Meg persze ott a BTC de az kb "csak" tárolásra jó.)
Igény az van/lesz rá. Ha van/lesz rá igény akkor nagyon nincs más út mint felfele. Erre még rájön a QE.
Persze biztos lesz ami elhullik. De nagyon meglepne, hogy akinek a fentiből van egy portfoliója az ne 5-10*né meg a pénzét max 5éven belűl.
just my 2cent.
Pont ma volt cryptos topikban vki aki egy 2014es hszt hozott elő. Aki akkor csákányolt akár csak 3-4vgaval és elfeledkezett róla most ránéz és visszaszámolja napi 13.000$ bányászott. Érted. 400.000Ft egyszeri befektetés bányászott neki napi 4millióFtt mai áron számolva. [link]don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #54051 üzenetére
Mi nem az?
Én egyáltalán nem értek hozzá, se a kriptohoz, se semmihez, de azt gondolom, hogy van jövő benne, kb ez a vonal rajzolódik ki, bankok, visa, MC, sokan elkezdtek ezzel komolyabban foglalkozni és jó a cég is. Kétségtelen nem ér 70-100 milliárd USD-t, amire kb árazzák majd a részvények, ha tényleg eladnak ennyit. Direktbe nem fektetnék kriptoba, de ezen elgondolkoztam. Játékpénzzel. De sok olyan céget láttunk már, ami nem annyit ér, mint azt az árfolyama mutatja. És azon is lehetett fogni (vagy bukni), aki bátor (hülye) volt. És egészen addig nincs baj, amíg van valaki, aki többért megveszi tőled. Bolond világ ez. Majd kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
A2lite
csendes tag
válasz PredatorZoli #54051 üzenetére
Elég érdekes lesz. Gondoltam ,hogy esetleg beleveszek, de akkor tuti bezuhan az árfolyam.
-
veterán
tavaly aki mert kockáztatni az tudott nagyot menni ettől még inkább szerencséje volt mint tudás alapú a nyereség...
tavaly részvényeken 50%-ot kerestem (Nio, Tesla) olajon azóta 50-70% pluszban vagyok de ettől még nem értek a piachoz csak jókor nyúltam bele . Tavaly cirka 6m forintból csináltam 9-10m -
Zoty4
őstag
válasz mgoogyi #54044 üzenetére
én már 2018-ban vártam egy komolyabb korrekciót a tőzsdén, meglepett hogy csak ekkora volt. Március közepétől kb minden kötvényemet feltörtem, HUF, Euro megtakarításaimat, készpénz-tartalékomat mind beutaltam fokozatosan, hátha megyünk lejjebb.
Szóval nem egy összegben időzítettem, hanem havonta, utaltam be. Utólag okos az ember, egybe be kellett volna utalni mindent márc közepén
Osztalékot fizető value részvényekbe fektettem.A nagyobb részt tbsz-en fektettem be, egy kisebb részt meg IB-n. Maradt szumma 10k usd + amit befektethetnék, de várok egy kisebb korrekcióra. Megint nagyon elszálltak az árak. Persze nem vagyok jós, de 4300-4400 körül, egy 10-20% korrekciót várok. Nem találok most komolyabb célpontot, így idén kb nem is
utaltam be pénzt.
Most kicsivel több mint 5% az átlagos osztalékhozamom nettóban (taxek levonása után, energiaszektor húzza fel nagyon)Most az orosz-ukrán konfliktust figyelem, hátha meg lehet azt is lovagolni
Kedden megy putyin bidenhez. Meg ez is érdekes: [link][ Szerkesztve ]
-
-
nort_on
senior tag
válasz nort_on #53869 üzenetére
Most jött az RC-től a holnapi Coinbase témára. Kereskedés/vétel/USA alatt van, villámkötés lista nem dobja fel. Valamikor a nap közepén indul majd a kereskedés. Persze egyedi részvénybe nem fektetünk, ez alap.
Tisztelt Ügyfelünk!
Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a kért instrumentumot felvettük rendszerünkbe. A termékkel a holnapi napon már lehet kereskedni, de azzal számolni kell, hogy nem valószínű, hogy rögtön a piacnyitáskor megindul a részvénnyel a kereskedés.
Tisztelettel:
Ügyfélszolgálat Random Capital Zrt.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz mgoogyi #54038 üzenetére
A "jól jósol" alatt én a sikerességet értem. Igen, ez picit rokon a tegnapi beszélgetésünkkel, de nem teljes az átfedés. Én csak arra utaltam, hogy ha és amennyiben létezik olyan ember, aki jól jósol, tehát szisztematikusan sikeres, akkor az nem elemzőként dolgozik, hanem alapkezelőként. Ez szerintem triviális, leírtam korábban, hogy miért (pénz).
[ Szerkesztve ]
-
Zgeehnet
újonc
Ki tudja, milyen szabályok vonatkoznak a us részvények osztalékaiból vont forrásadó mértékére? Találkoztam olyan nem hivatalos infóval, miszerint EU állampolgártól nem a 30%-os levonás a szabályszerű, hanem 15%, azonban pl. a Revo ennyit von ténylegesen minden osztalékból.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Vision #54037 üzenetére
Akkor lehet félreértettelek.
Kire gondolsz, mikor valódi alapkezelőket emlegetsz?
Azt vettem ki az írásodból, hogy a jó jóslók alapkezelőként dolgoznak.
Én róluk is azt gondolom, hogy nem látják a jövőt és inkább szerencse alapon vannak egy ideig a csúcson, mert a módszerüket abban a jó 5-10 évben díjazza a piac.
Már ha nem lehet pusztán faktorregresszióval igazolni a teljesítményüket, ahogy erről már volt szó tegnap.
Nekem elég megfogathatatlan, hogy valaki jól "jósol". Mindenben a szisztematikus, racionális dolgokat keresem és úgy tekintem, hogy a jövőt a váratlan események nagyon durván befolyásolják, amit nem tudsz megjósolni. -
veterán
válasz mgoogyi #54033 üzenetére
A szakértők sok mindenhez értenek, de nem látják a jövőt és a jóslataik is ennek megfelelő hasznosságúak.
Ezzel maximálisan egyetértek. Sosem fizetnék direktben ilyen szakértői elemzésekért. A jóslatok amúgy lehetnek jók, de azt nem random elemzők fogják adni, hanem valódi alapkezelők. Aki jól jósol, az nem elemzőként dolgozik aprópénzért, hanem nagy lapokat kezel csilliárdokért. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Szuri90 #54032 üzenetére
Nem tudod félig feltörni a TBSZ-t.
Még pár dologra reagálnék:
- milyen deviza arányt szeretnél? 100% EUR / USD. Az ETF-ek miatt nyilván EUR bőven több, mint a fele.
A mögöttes eszköz devizája számít. Pl. SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF esetén 50%-ban USD kitettséged lesz. Ez egy szelet a teljes világ részvénypiacából, benne 50%-ban USA részvényekkel.
- milyen kötvény arányt szeretnél?
Jó kérdés, alapvetően 30% alatt, de utána kell járnom a Bond ETF-eknek. Úg gondolom, hosszú távon a széles kitettségű ETF-ek vállalható kockázatot jelentenek a várható hozamhoz képest.Az olyan kötvény etf-ek, amik biztonságosnak tekinthetőek, ott nem számíthatsz inflációt elérő hozamra sem, mert annyira lent vannak a kamatok.
Bóvli állam- és céges kötvények játszanak, ha hozamot szeretnél, de ezek kb. akkor zuhannak be, mint a részvénypiacok.
Ezért gondolom be leszek oltva, de a Motley Fool fizetős ajánlásait követtem volna. (Igen vállalhatatlanul agresszív a marketingjük, de valós elemzések vannak a részvény ajánlások mögött.)A szakértők sok mindenhez értenek, de nem látják a jövőt és a jóslataik is ennek megfelelő hasznosságúak.
https://lustaport.wordpress.com/2014/10/27/ne-hallgass-a-szakertokre/A pénzfeldobás jobban becsüli, hogy merre megy egy piaci pozíció.
Az Emerginget határozottan felül akartam súlyozni
Akkor valamelyik MSCI World etf-et érdemes az iShares Emerging imi etf-jével kombinálnod.
Így nagyon alacsony TER-t lehet összehozni.
Az MSCI ACWI az kb. 13% MSCI Emerging + 87% MSCI World.[ Szerkesztve ]
-
Szuri90
csendes tag
válasz PredatorZoli #54030 üzenetére
Az Emerginget határozottan felül akartam súlyozni, mert szerintem ott még remélhetőleg több tér van a növekedésre. Az akkumulátor gyártás felfutásában nagyon hiszek (szűkös nyersanyag, szabályozói nyomás, az, hogy ez tényleg annyira jó a klímának, más kérdés), de ez a legkisebb.
A Healthcare nyilván késő beszálló a járvány közepén, de biztosan több pénz fog befolyni, és ki tudja milyen új felfedezésekhez vezet, a most gyűjtött rengeteg egészségügyi adat.A VWRA jó tipp. Köszönöm.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Szuri90 #54025 üzenetére
SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF
Ehelyett jobban járnál vanguard ftse all worlden, 0,4 helyett 0,22 lenne a terje.
Ez már tartalmazza arányosan az egész világot, nem feltétlenül kell még mellé emerging is, hacsak nem akarod felülsúlyozni.
Az utolsó kettő eléggé szűk piac, nem feltétlenül gondolom jó ötletnek hosszú távon a tartásukat. -
VirsLee
őstag
válasz Szuri90 #54023 üzenetére
Ha forintban van a jövedelmed, akkor azt hiszem elférne egy kis magyar állampapír a portfóliódban, ez lehetne a “ha szükség van rá, akkor hozzányúlsz” kategória.
A bevétel megosztásának ezt a módját nem értem. Van 11 adagod, amit nem raksz TBSZ-re, csak 2-t, mert félsz, hogy talán adóznod kell belőle, ezért olyan számlára teszed nagy részét, ahol biztos adóznod kell.
Na mindegy, úgy érzem eltökélt vagy a “szisztéma” mellett.
Egyedi részvény kezdetben ne legyen több 10%-nál. -
bernel
tag
Degiron újra lehet pénzt tartani:
As a Dutch investment firm DeGiro B.V. has not been allowed to hold client money. After the merger, DEGIRO – operating as the Dutch branch of a German credit institution – will of course be allowed to hold client money.
-
Szuri90
csendes tag
válasz PredatorZoli #54024 üzenetére
Igen, ez teljesen jogos. Valószínűleg az időtáv a TBSZ nyitások között nem elég a releváns nyereség eléréséhez (bár nekem 10%+ bőven jó). Egyre jobban hajlok a sima ETF tartásra a sima számlán.
(Most ezeket tartom, de kis összegben egyelőre RC-n
SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc)
WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF ACC
Strategy of iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF (Acc)
)Ezért gondolom be leszek oltva, de a Motley Fool fizetős ajánlásait követtem volna. (Igen vállalhatatlanul agresszív a marketingjük, de valós elemzések vannak a részvény ajánlások mögött.)
Megbízható, olcsó külföldi brókert, amiről pénzt is vettél fel írhattok nyugodtan.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Szuri90 #54023 üzenetére
Ha kevés a befektetési tapasztalatod akkor szerintem nem valami jó ötlet ez az egyedi usa részvényes irányvonal, pláne átmeneti megoldásnak. Ha ugyanis nincs ebben tapasztalatod, tényleg csak véletlenszerű tapogatózás lesz, az meg annyira nem hatékony. Szerencséd persze lehet, de rá lehet fázni.
[ Szerkesztve ]
-
Szuri90
csendes tag
válasz VirsLee #53971 üzenetére
Jogos kérdések, bár a "milyen olcsó külföldi megbízható brókert ajánlotok"tól jutottunk ide:
- rendszeres jövedelmed forintban van, amiből később megtakarítanál? IGEN
- van 6 vagy több havi vésztartalékod? IGEN, de ez egy nagyon fontos kérdés, felül kell vizsgálnom magam
- mennyi tapasztalatod van befektetésekkel? Kevés. ETFet vettem, eddig. A legbonyolutabb, amit szeretnék az egyedi US részvény vásárlás.
- mik a befektetési céljaid?
Deviza (tartok a HUF gyengeségétő) alapú tartalék képzés a TBSZ nyújtotta adókedvezmény maximális kihasználása mellett.- milyen távra fektetnél be?
Nincs konkrét cél, a jelenlegi elég spórolós életstílusom fenntartása mellett akarok minél többet befektetni. Ha esetleg egyedi részvényből időközben értékelhető haszon keletkezne, akkor egyszeri kiadásokra költenék (utazás, felújítás)
Az alapegység a TBSZ 5+1 éves időtávja.Eddig lehet rosszul mondtad, de nem értem miért nem értették többen, hogy miért nem akarok most rögtön minden pénzt betenni egy TBSZ-re.
Most van 10 bevételem különleges helyzet miatt.
Évente normálisan van 2 bevételem
Évente 1-nek veszem a megélhetést.
Miért tegyek be most 11 bevételt egy TBSZ-re, ha ahhoz adómentesen csak 2026-ban férhetek hozzá.
Betennék mondjuk 2-3 bevételt a TBSZ-re évente. A fennmaradó összeget egyedi részvényben vagy sima értékpapír számlán tárolt ETFbe tenném. Ha szükség van, akkor hozzányúlok.- milyen deviza arányt szeretnél? 100% EUR / USD. Az ETF-ek miatt nyilván EUR bőven több, mint a fele.
- milyen kötvény arányt szeretnél?
Jó kérdés, alapvetően 30% alatt, de utána kell járnom a Bond ETF-eknek. Úg gondolom, hosszú távon a széles kitettségű ETF-ek vállalható kockázatot jelentenek a várható hozamhoz képest. -
Kobe
veterán
Tavaly a curve meghivok mentek, emberunk az 5 font / meghivott usert tekintette megtakaritasi formanak. Iden a vivid meghivo porog.
[link].Van progress, na...
-
gg07
tag
Vivid kártya meghívó ha kell valakinek szóljatok!
Első 4 hétre, 10+% cashback-ek vannak.(pl: Lidl 10%, Auchan 14%,Ikea 13%, H&M 21%.)
Rèszvènyekbe tudod "fektetni" a visszatérített pénzt. -
Szuri90
csendes tag
válasz redwhite78 #53973 üzenetére
Igen, ez egy valid komment. Az RC relatív magas díjai és a törtrészvény lehetőségének hiánya miatt keresek más brókert.
-
aujjobba
addikt
válasz Vision #54014 üzenetére
Igen, szerintem is szerencsétlenül keveredtek itt össze a dolgok.
Rövid távra biztosan lehetne találni néhány olyan ajánlatot, ami jó eséllyel pozitív kimenetelű lenne.
Ahhoz én viszont nem értek, át is adnám a terepet másoknak.
Már amennyiben van értelme, azaz az eredeti kérdező nem menekült még el innen[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Vision #54010 üzenetére
Szerintem itt van egy kis felreertes:
'de hogy a részvények többsége veszteséges lenne, azt én továbbra sem látom be'Nem olvastam vissza az egesz szalat, de nem azt mondjuk, hogy a tobbseg veszteseges, hanem hogy nem muljak felul az allamkotvenykotveny/index hozamat (hosszutavon).
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
VS kincstárjegy:
Igen, fontos az időhorizont. Ben Felix szerintem erre a tanulmányra épít az egyik videójában, én (és szerintem PredatorZoli is) onnan szedjük a 4%-ot (buy&hold esetre):
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2900447
Conclusion:
" Of the nearly 26,000 common stocks that have appeared on CRSP from 1926 to 2016, less than half generated a positive lifetime buy-and-hold return (inclusive of reinvested dividends) and only 42.6% have a lifetime buy-and-hold return greater than the one-month Treasury bill over the same time interval. "
"slightly more than 4% of the firms account for all of the net stock market gains. The other 96% of firms that issued stock collectively matched one-month Treasury bill returns over their lifetimes."
VS piachoz képest: -
aujjobba
addikt
Te magad is emlited az idohorizontot, en mar nem is szamolom hanyszor irtam le a hosszutavon szot.
Tehat, hosszutav = 10+ ev, 15-20 akar.
'Aki jókor nyitott pozíciót, és jókor zárt, az nagyot kaszált.' - persze, nem is vitatja ezt senki, csak nem errol beszelunk. Ez amit itt irsz, egy rovidtavu tortenet, az utobbi 1-2 ev tortenesei. -
veterán
válasz mgoogyi #54008 üzenetére
Azt akarja mondani, hogy egy részvénypiac hozamáért a részvények kis százaléka felel.
Itt megint fontos az időhorizont. Az elmúlt évben például gyakorlatilag minden részvény emelkedett, sokkal nagyobbat, mint az államkötvény hozamok. Persze volt, ami jobban, volt, ami kevésbé. Aki jókor nyitott pozíciót, és jókor zárt, az nagyot kaszált. Egy átlagosan teljesítő papírral is jobban járt, mint az állampapírral. Ezt szerintem azért beláthatjuk.Ettől függetlenül egy ETF az esetek többségében a legjobb választás, de hogy a részvények többsége veszteséges lenne, azt én továbbra sem látom be, sorry.
-
net91
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
mgoogyi
Topikgazda
Azt akarja mondani, hogy egy részvénypiac hozamáért a részvények kis százaléka felel.
Nagyon egyszerűsített példa: lóverseny, van 4 ugyanolyan esélyű lovad, a győztest játszhatod meg, ha eltalálod, 10x-es pénzt fizet, ha nem, buktad a pénzt. A racionális mind a 4 lóra ugyanakkora pénzzel fogadni. A stock picker egy lóra fogad. Aki megveszi az etf-et, mind a 4-re egyenlő arányban.
Amelyik stock picker eltalálja a lovat, az majd boldogan újságolja, hogy mekkorát kaszált.
A többi meg sem szólal. Valójában a stock pickerek együtt pont a piaci portfóliót tartják és mindegyikük bízik abban, hogy ő fogadott jól. Közben a kimenetel senki által nem látható előre. (A valóságban pedig drágább külön-külön fogadni a lovakra.) -
aujjobba
addikt
Nem.
Azt mondom egy kelloen diverzifikalt ETF valoszinuleg tartalmaz legalabb valamennyit abbol a maradek 10%-bol, amelyik hosszutavon a hozamot adja.Manapsag ezt a tobblethozamot ado par reszveny talan a tech titanjai, nehany evtizede az IBM/Kodak/Polaroid volt, maskor par bank.
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #54002 üzenetére
"Ez konkrétan régesrég óta ismert. Nagy kockázat-nagy nyereség (vagy bukás), kis kockázat - kis nyereség (vagy bukás)."
Csakhogy vannak kompenzált szisztematikus kockázatok amiért magasabb hozamot lehet várni (faktorok) és vannak a nem kompenzált kozkázatok, mint az aluldiverzifikáltság, egyedi papír tartás. Te itt az egyedi részvények kapcsán kompenzálatlan kockázatról beszélsz amikor egyedi papírokat mondod.
Az 5 faktor modell nem annyira régi tanulmány, mint amilyen régóta vannak alapok. Ezeket főként az utóbbi időben tudták magyarázni. A 3 faktor modell már meg tudta magyarázni a különbségek 90%-át, az 5 faktor modell már a 97%-át (ignorálta ugyanis a momentum faktort)Ha jól tudom egyébként akkor ez az évtizet már Buffett bátyának sem ment annyira jól. Persze ő összességében megverte, de ő se szisztematikusan (vagyis ha a két grafikont felrajzolod évente ugyanarról a kezdőértékről indulva, akkor a görbék néha keresztezik egymást)
-
ivana
Ármester
válasz nort_on #54003 üzenetére
Jelenleg a TBSZ-nek olyan 10, de ez csökkenni fog, mert az év során tervezem még növelni a befektetett összeget. (Vagy nem, legalábbis a jelenlegi árfolyam növekedés elég para ) Eredetileg revoluton vettem, de rájöttem, hogy ott kicsit sok lesz az adó, egyszerűbb volt ezt is randomon venni ETN-t. Költség szempontból nem volt annyira jó mert kb. 500 Eurót szántam erre, szóval 2x6.5 fél. De azt konkrétan 2 nap alatt visszahozta eddig A másik marhaság amit vettem a medical marihuana, kiváncsi leszek
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Lex Icon #53998 üzenetére
Nem. A tankönyvekből dobálózom ezekkel a mondásokkal.
#53999PredatorZoli
Ööö, szerintem ugyanarról beszélünk, vagyis hát én nem állítottam az ellenkezőjét annak, mint amit mondasz. Illetve a tied nem cáfolja az enyémet....mára már a tudomány meg tudja magyarázni faktorregresszióval a javát, vagyis nem csinált mást a portfólió menedzser, mint több kockázatot vállalt.
Ez konkrétan régesrég óta ismert. Nagy kockázat-nagy nyereség (vagy bukás), kis kockázat - kis nyereség (vagy bukás).Ezért is van az, hogy statisztikailag ha egy alap időlegesen felülteljesítette az indexet, nagyon nagy eséllyel a jövőben alul fogja múlni.
Igen, de vannak olyan alapkezelők, akik szisztematikusan felülteljesítik a piaci portfóliót. Én erről beszéltem. Lásd: Buffett. Ez nagyjából a fundamentális elemzés melletti érvrendszer alapja. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Vision #53997 üzenetére
"nyilvánvalóan egyedi részvényeket is felülsúlyoznak, így érnek el többlethozamot. Hiszen hogy máshogy tennék, ha a piaci portfóliót tartanák?"
Többnyire úgy érik el néha a piac feletti hozamot, hogy akadémiai bizonyítékokra alapozva felülsúlyozzák az alacsony értékeltségű/profitábilis/stb. cégeket és ha olyan időszak van, mikor ezek a rizikó faktorok a nyerők a piaci rizikó faktorral szemben, akkor megverik a piacot (és persze a faktorból fakadó prémium több, mint a költségeik).
Ezt megteheted te is helyettük etf-kel olcsón vagy vehetsz rengeteg egyedi részvényt, amiből szerintem nehéz elég sokat venni illetve költséghatékonyan és szisztematikusan menedzselni.
Ritkábban szerencséjük van.
Az viszont nagyon-nagyon ritka, ahol valójában egy aranykezű alapkezelő érzi, hogy melyik részvények a tutik és statisztikák alapján egyre szűkül az az alfa, amit az alapkezelők szereznek a kisemberek kárára. Akkora információbőség van, hogy mindenki tud mindenről és a piac egyre hatékonyabban áraz.
Van egy könyv, ami pont ezt a témát dolgozza fel: The Incredible Shrinking Alpha
Amit írtam és reagáltál rá, az elég kétértelmű a részemről.
Azt is értem alatta, hogy a legtöbb részvénynél nem számíthatsz kincstárjegy feletti hozamra hosszú távon, illetve azt is, hogy várhatóan piaci hozam alatt fog hozni a portfóliód.
A blue chipeknél nem ismerem a statisztikákat, a teljes amerikai piacra láttam tanulmányt erről. Blue chipeknél valszeg jobb a helyzet, mint a kis cégeknél.
Új hozzászólás Aktív témák
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!
- 3D Nyomtatás, 3D tervezést - PETG, PLA, TPU, ABS, PC,