Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Egy korszak vége
- Szólánc.
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- AuraSync kibeszélő topic
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
faki_
senior tag
A Revuenon név alatt a Quelle áruház lánc árulta a különböző gyártású objektíveket (a Revue gépekhez), szóval itt ezerféle variáció van. Támpont lehet, hogy melyik géphez volt és az minek az átnevezett változata. Általában lágyabb rajzolatúnak tartják a Pentax obijainál. Párom egy 1.7/50-est használt egy darabig, azóta is bánja, hogy eladta, mert élesség tekintetében nem igazán maradt el nyitva sem az azóta kipróbált, többszörös árú etalon lencsék szintjétől. Persze az is lehet, hogy egy egyedileg kifogott jó darab volt, egy ilyen képet csináltam vele, exif benne van.
A 200-asból a Pentax bajonettes, MC-s Chinon verziót próbáltam (ennek is van a Revuenon változata), bánom, hogy nem maradt meg, 7e Ft-ért adtam el... Két kép, ami vele készült: F4, F5.6. De mint a fenti is, ezek már élesített, vágott képek ~14 Megapixelből. Ha nagyon érdekel, el tudom küldni a RAW-ot.
-
MrChris
nagyúr
-
félisten
Heló!
Köszi a válaszokat!
Sajna az a baj a Pentax-szal, hogy Minolta AF-re nincs olyan adapter, ami üveg nélküli és tud végtelenbe is fókuszálni.
Tudtommal nem is lehetséges a kis bázistáv különbség miatt.Láttam egy fórumon eladó Auto Revuenon lencséket jó állapotban és olcsón. Ezekről mit kell tudni?
Írtad, hogy ezek olcsóbb típusok, de kérdés, hogy az olcsóság hol mutatkozik meg?
Az élesség csak anniyra fontos, hogy 6MPixel-en APS-C legyen éles, nem kell 12-16Mpixelre is tűéles képet rajzolnia.
Ez kb. 12Mpixel-es FullFRame-nek felel meg képpont méretben.A telékkel kapcsolatban megfogadom a tanácsodat, és megnézem a kínálatot.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
faki_
senior tag
Nem M42, de a keretedbe belefér adapterestül egy SMC Pentax-M 28mm F2.8. 10-12e Ft körül van a reális ára, az F3.5 verzió picivel drágább és ritkább, mert ennek a fényerő hátránya ellenére jobb képe van. Olcsóbbak a Chinon, Revuenon modellek, talán M42 is van belőlük. Ha az élesség az elsődleges szempont, nemrég láttam eBayen ez utóbbiak valamelyikéből Macro verziót 10-15e Ft környékén, azt érdemes lehet kipróbálni, ha van rá lehetőséged.
Telénél a fotópuskához is gyártott Tair 300mm F4.5 szokott sláger lenni, 20e Ft alatt kifogni szerencse kell. Gyakoribb és olcsóbb a Pentacon 200mm F4 és a Jupiter 21M 200mm F4.0, 5-10e Ft. A Chinon és Revuenon 200mm F3.5 van M42 és Pentax véggel, ezek is akár 10e Ft alatt megkaphatók és létezik MC-s változatuk. Ha már Pentax, akkor még ott van a saját SMC bevonatos SMC Pentax-M 200mm F4. A többi lehetőség (Tokina, Takumar...) már inkább eBay-es kategória, itthon ritkán fordul elő.
-
félisten
KonicaMinolta Maxxum 7D-m van.
m42, és Minolta AF jön szóba csak.A fujian 25 f1,4 nekem is nagyon bejön, pont annak a képe támasztotta bennem ezt az igényt.
Hasonló képi világot, vagy hasonlóan karakteres képi világot keresek m42-ben. Gondolom Minolta AF téren nem lesz ilyen.
-
jjeahh
nagyúr
3: fujian, bár nem emlékszek milyen géped van, ha dslr, akkor felejtős... én is használok egyet milc-en
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
félisten
A Helios-t meghúzam, és eltűnt a kotyogás.
A Jupiter üvege pedig tiszta, szóval no para.
Köszi a tippeket!Más 1: Szerintetek van esély arra, hogy 20k alatt találjak olyan 28mm körüli manual vagy Minolta AF lencsét, ami f2,8-on is képes egy 6MPixeles APS-C érzékelőre éles képet rajzolni?
Más 2: 200-300mm körüli telét keresek minél nagyobb fényerővel, szintén a 6MPixeles CCD-re kell éles képet rajzolnia nyitva. Erre is max 20-at szánok, de nem baj, ha 5-ért utánam vágják, annál több egyéb lencse jön ki belőle.
Más 3: Keresek 135mm-ig olyan lencséket, amiknek jellegzetes, érdekes karakteres képük van. Nagyon bejön pl. a fujian 25mm f1,4 rajza. Nem feltétlenül ilyet keresek, csak valami ehhez mérhetően jellegzetes lencsét.
A meglévő Helios-om is érdekes bokeh-t tud nyitva, de nagyobb dózisban keresem mosta jóságot.Kössz.
[ Szerkesztve ]
-
Gertev
csendes tag
válasz masterful87 #6280 üzenetére
Nyugodtan nézelődhetsz M39 között is, mert kétféle M39 van:
- LTM39mm (39mm) 28.80mm bázistáv (távmérős: Leica, Fed...) gépekhez
- M39 - 45.2mm (tükrös, 'slr' gépekhez: Zenit 3...)
- M42 - 45.46mm (tükrös, "slr' gépekhez: Zenit E, Praktica VLC 3....) -
Muerte68
addikt
válasz MrChris #6289 üzenetére
valóban nincs sok extrája a kicsit jobb fényerőn kívül-inkább csak hogy olcsó.ha nincs kitt obi jól jöhet amúgy tényleg nélkülözhető.
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Muerte68
addikt
válasz menyhartlevi #6228 üzenetére
m42-ből-Helios 44-2-4-6(amilyet találsz közülük elvileg a 6 a legjobb)Pentacon 29/2,8 esetleg egy 135-ös még.ezek a legolcsóbb jól használhatóak.
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Muerte68
addikt
válasz menyhartlevi #6259 üzenetére
44m6-ot,44 m4-et és 44-2-őt is vettem már 5000-ért,a 44,2-őt vázzal együtt 5-7-ért teljesen topp darabokat lehet levadászni.Sokszor vázzal olcsóbb mert nem tudják mire lehet használni.A pentacon 29-est vázzal vettem 3000-ért a bolhapiacon!
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #6282 üzenetére
elég vicces rendszer a maihoz képest. Mint a vonal ccd-s fotógépek is érdekes megoldás.
-
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6280 üzenetére
szabvány szerint igen. Nem lesz végtelened csak ha eléred a 28mm-t.
Valahol olvastam, volt régen olyan nikon gép és obi amibe csak felcsapott és úgy rögzített tükörnél lehetett beletekerni az obit&használni, mert mélyen belenyúlt az optika a gépbe. M39-hez inkább milc illik. -
masterful87
senior tag
Ha egy obi M39-es, akkor annak a bázistávolsága is az M39-s gépekével egyezik meg? (28.80 mm)
Tehát ha én a Pentax-be teszek egy bajonettbe ülő M42 adaptert, és abba belecsavarok egy M39-es menetes gyűrűt, majd abba bele egy M39-es obi, akkor nem lesz végtelenem, ugye?
Mert az M39-es obik sokkalta kisebb bázistávra lettek tervezve, és ha én egy 40+ mm-es bázistávú gépre teszem, akkor az olyan, mintha makró közgyűrűt tettem volna elé? A távolság értékek nem egyeznek, sokkalta közelebbre tudok fókuszálni, de végtelen álláson meg nem látok el végtelenig? -
MrChris
nagyúr
válasz masterful87 #6274 üzenetére
Imádom azokat a golyókat visszapakolni Volt egy SUN obim amit szét kellett szedni másért és annak első dolga volt mikor leszedtem talán csak a bajonettet, hogy apró kis pattogó hangokat hallottam.
Nekünk egy ilyen van. Típus hiba a megszoruló blende. 2X szaki csinálta meg aztán jópárszor apám majd tesó. Mindig előjön. Most hanyagolva van amíg nincs valami jó megoldás.Be lehet állítani fixre a blendét ahol megfelelő a kép aztán ott kell használni
-
félisten
Szuper, köszi a válaszokat!
Meghúzom a Helios csavarjait, és átnézem a Jupitert még jobban, hátha felfedezek valami trutyit a lencsén.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Egy 58mm f2-es Helios-nál normális, hogy a fókuszgyűrű lötyög úgy 1-1,5mm-t?
Illetve egy 135mm/f3,5 jupiter 37A esetén a rekesz lamelláknak száraznak kell leniük? Az enyémen mintha valami olaj vagy zsír lenne. Működésben nem tapasztaltam hibát, de azért inkább rákérdezek.
Kössz!
-
masterful87
senior tag
válasz masterful87 #6267 üzenetére
Két isopropyl fürdő, és sok-sok hajszárítózás után, már végre mozognak a lamellák, de ha lassan állítom a blendét, akkor meg-megakadnak! Lendületből össze tud zárni, de néha meg úgy tűnik, mintha az egyik lamella el lenne csúszva, és nem szimmetrikus az írisz.
Már a rugót is összefogtam egy darabon, hátha az segít, de nem. Kézzel tekerve is érezhető sokszor, hogy egy ponton nehezebben lehet tekerni a blendeállító tüskét.Tudna egy szaki valami tippet adni?
Nagyon úgy néz ki, hogy szét kell kapnom a blendekosarat, csak tudnám hogy.Róla van szó:
https://www.dropbox.com/s/qzw1p001cra1gnm/2014-12-16%2014.24.32.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/h84f3iu3t8etlfq/2014-12-16%2014.24.59.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/9hh71utmhlhic11/2014-12-16%2014.25.54.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/o1u8rm4ga92axvc/2014-12-16%2014.26.17.jpg?dl=0[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz MrChris #6271 üzenetére
én is belekukkoltam, az enyém durván hajszálkarcos meg poros, de ilyen becsillanás valamit nem vettem észre... helyedben szétszedném egy rajz vagy tutorial segítségével, a haverom 44-2-esében pl. egyik üveg mozdult el kb 30 fokban, oszt a kép egyik fele barnás-sötét volt orosz minőség, ez van... az enyém zörög mint egy kisértetkastély, a csavarokat meg kéthetente meg kell húzni, hanem szétesik
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
MrChris
nagyúr
becsillanásnál a blur effektet értettem, belső fényszóródás. Közben mégjobban megsasoltam, hátulról szemmel belenézve látni körben teljesen nyitott állapotban. Mintha valamelyik lencse pár mm széles pereme vagyis oldalfala lenne. 2.8 már kitakarja a blende, de gondolom valamennyi további belső szóródást okozhat.
-
jjeahh
nagyúr
válasz Elektrosokk #6265 üzenetére
nekem is tetszik, koncertfotóra imádom ezeket a becsillanós üvegeket használni
-
p_adam
addikt
Egy Canon 100/3.5 LTM van nekem.
Igaz nem 2.8 de kb. ugyanakkora adapterrel mint az OM, csak még vékonyabb és könnyebb (napellenző is felmegy rá fordítva) 15 lamellás a blende és az élessége is rendben van.
APS-C-re a Pen-F 100/3.5 is számításba jöhet, bár ez csak 5 lamellás. -
masterful87
senior tag
válasz masterful87 #6266 üzenetére
közben rákerestem a neten is:
http://fototipp.hu/node/577CD tisztító valóban isopropyl, neki is estem, úgy tűnik van remény!
-
masterful87
senior tag
Vettem egy Carenar 135mm f2.8-at.
A blende állításra meg se nyikkant, hiába nyomogattam a beugrató pöcköt. Így hát nekiestem, szépen le is bontottam a cuccot, nagy nehezen hozzájutottam a lamellákat tartalmazó középrészhez, és....Úgy néz ki, hogy egy tokban vannak, ami menetes, valami brutál alacsony menetemelkedésű, és a két részen nincsen kialakítva semmilyen rész, ahol bele lehetne kapaszkodni!
Szóval elakadtam, és esélytelen, hogy hozzáférjek a lamellákhoz, mert nem tudom lecsavarni a tok másik felét.A kérdésem, hogy milyen tisztítófolyadékba lehetne így beletenni, hátha sikerül lemosni a lamellákat?!
Így csupaszon próbáltam kézzel is állítani a lamellákat, hát alig tudom, szóval nem csoda, hogy a kis rugók nem bírtak vele! :\ -
Elektrosokk
veterán
válasz kamilyon04 #6264 üzenetére
szerintem ez nagyon jó! Én örülnék neki minthogy sem zavarna
Az èlet sport vagy szórakozás! :)
-
-
MrChris
nagyúr
nekem is 44-2 van, hátulról belekukucsolva azt vettem észre, hogy ahogy nyitom 2,8-ról 2re körben megjelenik egy fényes tükröződés szerűség és hát f:2-n be is csillan rendesen. Vajon melyik rész ez, meg lehet akadályozni, javítana ha nem lenne?
Majd megpróbálom lefotózni. -
MrChris
nagyúr
válasz menyhartlevi #6259 üzenetére
Szerintem pont ugyan annyit:
Optical Resolution (center/edge)
Helios-44 - 35/14 lines/mm
Helios-44-2 - 38/20 lines/mm
Helios-44-7 - 36/17 lines/mm
Helios-44M-4 - 38/19 lines/mmAz M a csatlakozást jelöli, mert létezett belőle pentax K és zenit Д. A szám pedig az optikai felbontást, ha lenne MC jelölés az jelentene valamennyi pluszt. Még az is lehet, hogy ebben 'csak' 6 lamellás a rekesz, míg a 44-2 ben 8.
-
menyhartlevi
aktív tag
Sziasztok!
Helios 44m-4 mennyit ér hibátlan állapotban?
Illetve milyen a 44-2-höz viszonyítva?Köszi!
-
jjeahh
nagyúr
válasz masterful87 #6257 üzenetére
szerintem amíg nincs gond ne szedd szét, szintén 44-2-őm van, ugyanúgy olajas lamellákkal, az enyém is vajpuhán jár, de soha nem kente össze az üveget ha mégis összekenné, akkor nem egy nagy varázslat szétszedni, többször szétkaptam én is már egyéb okok miatt
[ Szerkesztve ]
-
masterful87
senior tag
Ha egy Helios 44-2 lamellái olajosak - nagyon olajosak!!! - abból lehet bármi problémám?
Nem tudom milyennek kellett volna lennie gyárilag, de ez egy 83-as évjáratú, zöld és sárga feliratú 44-2.
Hihetetlenül könnyen jár a fókusz, majdnem hogy egy ujjal lehet állítani!
A lencsék is patyolat tiszták, semmi karc, semmi por!
Rekeszállításkor lehet hallani egy minimális fémes zajt, meg nem mondom, hogy a gyűrű súrlódik vagy a lamellák adják a hangot, de ennek ellenére, gyönyörűen zár/nyit.Én azt gyanítom, hogy a lamellákat olaj nélkül szerelik be, mert nincs szükségük kenésre?!
És most annyi baj történhetne, hogy az olajból jut a lencsére, ami nem szerencsés, és lehetne szétszedni, hogy letakarítsam?!
Vagy ha por jutna a belsejébe, akkor az beleragadna az olajba, aztán megint lehet szétszedni?!Eszem ágában sincs szétszedni, csak megerősítést várok, ha nincs vele gond, akkor használni kell, és ennyi!?
-
kamilyon04
csendes tag
Volt egy pentax M 100 2.8-am.
Azt bátran ajánlom!
Kompakt, és nagyon jó a képminősége, akkor 18ért vettem baba állapotban, tokkal napellenzővel.
Aztán a rendszerrel együtt elment az is, mikor m43ra váltottam -
fattyu
veterán
nem írtál árat.... és ez nem irreális mert a világ egyik legjobb üvege
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
.mf
veterán
Szasztok!
100-150 közötti tartományban, f2.8 kezdő fényértékkel, minél kisebb-kompaktabb méretben (bázistávot is beleszámolva) mit ajánlanátok, ami
- max kicsit rekeszelve szép éles (saroktól sarokig)
- sok / kerekített lamella, hogy rekeszelve boké ne legyen darabos
- kellemes színek
- időnként felbukkan, ne legyen irreális az árazásaEddig OM 100 f2.8 tűnik szimpatikusnak, van esetleg még más?
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest