- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mtbsrác
senior tag
Írtam is hogy ff-el nálam is jw-t használ. Kiszedtem belőle a blokkolót csak a gyári maradt benne, de ua az eredmény. Vmikor az 53.xxx berzió egyik frissítése óta csinálja ezt. Azóta visszaraktam egy régebbit de azzal is csinálta.
- Kérdés:
hogyan tudnám totál kigyomlálni az operát és minden szirszarságával együtt hogy egy tiszta telepítést csináljak? -
Mtbsrác
senior tag
Ublock origin és az opera sajátja van más nincs. De azokat kilőve se jön semmi. Nálam még nénik se akarnak jönni
Azon kívül a rendszer is stock semmit se állítottam rajta ami egy 18.3-as mint. FF-el nálam is a JW-vel játsza le de operában semmivel. Kobb klikkre se reagál a video ablakában.
-
Dhampir
félisten
-
sonar
addikt
Mint mondtam a kikapcsolás nem opció jelen esetben. (nem én döntök felőle)
Annak ellenére, hogy sokan úgy vannak vele, hogy ki kell kapcsolni nagyon sok nagy cég ragaszkodik a secureboot enable beállitáshoz.
Én amit szerettem volna csupán ha vkinek van ez irányú tapasztalata az ossza meg és ne lebeszéljen róla hanem mondja el, hogy minek hova ér a vége. Nekem már gyűlnek a jegyzetek. Ha esetleg értelmes formába tudom majd önteni közreadom. -
-
sonar
addikt
Annyira nem lehetett gázos a vbox mert 4.15-ös kernelig probléma mentes volt. (nekem)
A bios meg lockolva van és nem tudok belenyúlni.
Eleve a kikapcsolását javasoljuk mindenkinek.
Ezt ne vedd sértésnek, de erről a mondatról a trehány kollégák jutnak eszembe, ha nem értenek vmihez akkor azt ki kell kapcsolni és nem utána járni. (Természetesen a végső megoldás lehet a kikapcsolás is.)
Ezért van firewall disable, selinux disable, samba 777, chmod 777, web servernél minden 777 és root-tal és akkor vmivel csak meg javul.
No meg legacyban kell mindent telepíteni.Egyébként ahogy néztem (utólag) elvileg te is alá tudod írni magadnak (szépen mondva) a drivert.
-
-
ratobi
senior tag
racz@racz-Lenovo-G510 ~ $ dpkg -l | grep broadcom-sta
ii broadcom-sta-common 6.30.223.271-2 all Common files for the Broadcom STA Wireless driver
ii broadcom-sta-dkms 6.30.223.271-2 all dkms source for the Broadcom STA Wireless driver
ii broadcom-sta-source 6.30.223.271-2 all Source for the Broadcom STA Wireless driverTelepült fel valami, de wifi-m még mindig nincs..
-
ratobi
senior tag
Usage: rfkill [options] command
Options:
--version show version (0.5-1ubuntu3 (Ubuntu))
Commands:
help
event
list [IDENTIFIER]
block IDENTIFIER
unblock IDENTIFIER
where IDENTIFIER is the index no. of an rfkill switch or one of:
<idx> all wifi wlan bluetooth uwb ultrawideband wimax wwan gps fm nfc -
ratobi
senior tag
Nekem semmit..
racz@racz-Lenovo-G510 ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev d5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM86 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Jet PRO [Radeon R5 M230] (rev ff)
08:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
09:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet (rev 10) -
movax
őstag
Igen, Live-ban is csinálja. Ja, hardver-gondra gyanakszom én is, és igen, azt tervezem, hogy egy másik rendszerrel is kipróbálom. Sajnos windows-telepítő nem volt kéznél.
Az a fura, hogy újabb kernellel alig látszik a remegés, de ott van. És csak akkor remeg, amikor betölti a desktopot, addig nem.
-
Alveus
tag
elvileg igen, legalábbis, maga a rendszer nem talál. És az érdekesség, hogy Ubuntun viszont magyar, szóval nem tudom, hogy a Xubi az miért hiányos, de igaziból nem probléma, csak engem zavar, hogy ha már magyar nyelvű rendszert teszek fel, akkor azért az alap dolgok legyen már magyar
De szerencsére friss telepítés, szóval a költözködés nem lesz gond
-
Frawly
veterán
Szerencsénk van, hogy ez egy fórum, és ha véletlenül téves információ, vagy félinformáció jelenne meg, azt korrigálni tudnád a helyes információ közlésével, anélkül, hogy bárkit csak úgy utánaolvasni küldenél el, mert az utóbbi arról árulkodna, hogy magad sem vagy tisztában a dolgok működésével, ami biztosan nincs így.
Egyébként meg pont azt mondom, hogy kéne írni egy cikket erről, amiben az összes videókártyához generációnként szerepelni, hogy milyen driverrel kell használni, mit kell feltenni, milyen beállításokat hol kell eszközölni, milyen hibajelenségekre kell figyelni. Ezt a disztrókészítők is valami miatt nagyon félvállról veszik, pedig állati sok múlik rajta. A kezdő linuxos nem fog Arch meg Gentoo Wikit nyálazgatni, látja, hogy szar, szaggat, csíkoz, letörli a vérbe.
-
0xmilan
addikt
Az autoremove a kerneleket is le szokta szedni, legalábbis Ubuntun.
Minten nem. Ez ha jol tudom, csak azokat a fuggosegeket torli, amikre mar nincs szukseg.
Az autoclean is csak azokat a csomagokat torli, amit a repobol mar nem tudsz letolteni. Ha a regi kernel elerheto meg a repobol, akkor nem bantja. -
St3ven
addikt
Megpróbálom Live alól indítani, mert most már be sem tölt a Mint. Pontosabban eljut a bejelentkező képig, de ott a jelszót ha megadom, már csak egy olyan kép jön be, ahol futnak karakteresen a hibaüzenetek, amiket a logból betettem.
Akkor viszont ha törlöm a logokat, gondolom sietnem a következő betöltés után, mert hamar megtelik majd a vinyó megint.
-
St3ven
addikt
Nekem elég meredek az a linken lévő megoldás.
Ez nem ugyanazt csinálná?
Note: Current workaround is to add pci=noaer to your kernel command line:
1) edit /etc/default/grub and and add pci=noaer to the line starting with GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT. It will look like this:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=noaer"
2) run "sudo update-grub"
3) rebootCsak mert ez szimpatikusabb valahogy.
-
St3ven
addikt
E szerint a leírás szerint kell csinálni?
https://askubuntu.com/questions/19486/how-do-i-add-a-kernel-boot-parameterVagy másvalamire gondolsz?
-
St3ven
addikt
A syslogban egész pontosan ez ismétlődik:
Feb 10 14:12:19 Home kernel: [ 1890.937961] pcieport 0000:00:1c.6: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Physical Layer, id=00e6(Receiver ID)
Feb 10 14:12:19 Home kernel: [ 1890.937962] pcieport 0000:00:1c.6: device [8086:a116] error status/mask=00000001/00002000
Feb 10 14:12:19 Home kernel: [ 1890.937963] pcieport 0000:00:1c.6: [ 0] Receiver Error (First)
Feb 10 14:12:19 Home kernel: [ 1890.937973] pcieport 0000:00:1c.6: AER: Corrected error received: id=00e6 -
Frawly
veterán
-
Mondom én, hogy félreértettem valamit. Steam-ről hallottam, a Google Playt ismerem, játszani nem nagyon akarok, egyetle alkalommal próbáltam ki egy gamet, akkor mire felépült a játék alapja, megette a 8 giga memót. Wint meg nem teszek fel játék miatt, az is tuti.
Pókerezni meg lehet online is, talán még.....
-
Ezt még én is felfogom, azért mert nem játszom. Akkor félreértettem a dolgot, én natív Linuxon gondoltam a játékot, kolléga azt írta, hogy tegnap elindult a csernobilos játék Linuxon. Szó sem volt wine meg más idiótaságról.
IOS-t meg tudtommal snob népek használnak, ha milliárdos lennék, se kéne pont emiatt. Félmilla egy telóért? Na haggyuk má'.......
-
-
Frawly
veterán
Azért kicsit necces, hogy az egyik legelterjedtebb DE-ből nem lesz spin, szerintem használták annyian, mint a MATE-es vagy Xfce-s változatot. Nem váratlan, mert egy ideje pl. nem volt lokalizáció sem a Mintnél KDE-ből, épp pár oldallal ezelőtt volt róla szó. Ráadásul Mintéknek újra lesz érdemi konkurencia, mivel az Ubi visszaáll Gnome-re, igaz nem 2-esre, hanem 3-asra, de akkor sem lesz ott a Unity, ami sok embert elriasztott. Szóval kicsit elhamarkodott döntés volt ez.
-
Frawly
veterán
Így van. Arra is kell figyelni, hogy hiába van kikapcsolva, nagyobb frissítések automatikusan visszakapcsolják stikiben, mert ők jobban tudják mi kell a felhasználónak. Nem árt időről időre ellenőrizni, hogy ki legyen kapcsolva, más OS-sel való dualbootnál sose legyen engedélyezve.
-
Sprq
aktív tag
Hát, nyilván nem direkt volt. Újraraknám a linuxot szívesen, de valamiért nem tudok EFI-ben USB-ről bootolni, nem látja(?) vagy nem tudom, hiába van elvileg bekapcsolva az USB boot, secure boot meg ki. EFI-ben ráadásul csak a Windows EFI boot managert látom. Ötlet?
Szerk1.:Esetleg az jutott még eszembe, hogy ezzel a programmal készítettem az USB-t. Ha mással csinálom talán?
Szerk2.: ja látom már, Rufus-ban van ilyen beállítás
-
dbius
veterán
Látszólag nem "felejti" el, mert ahogy a korábbi hozzászólásomban a képen láthatod, az értéket "megtartja" a grafikus felületen, de nem tudja azt alkalmazni. Keresgélésem során találtam jó pár hasonló bugreportot, 2009-től kezdődően egészen kb. 2015-ig ebben a témában, tehát nem egyedi eset, sajnos úgy tűnik hiába van látszólag beépítve ez a funkció, a gyakorlatban nem működik.
-
Intel driver update ugrott be nekem is a dologról, az még 1 hónapja is ugyanezt csinálta, anno próbáltam átírni a lsb-release-t, de valószínűleg rossz helyen, mert nem működött az IDU.
ezt most találtam az /etc/upstream-release mappában:
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=16.04
DISTRIB_CODENAME=xenial
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 16.04 LTS"erre kéne átirni az /etc-ben lévő lsb-release fájlt vagy a GRUB-ban?
(#8288) Bici Reméljük nem ütközöl több problémába, annyira előrébb a rollinggal sem leszel egyébként, bár lehet......
-
Igazából csak a Cinnamon miatt akartam ubuntu helyett mint-et, de azóta rájöttem, hogy naprakész verziót tudok feltenni ubuntura is, így nincs szükség mint-re.
(#8286) ubyegon2: Ja, meg is lepődtem ezen a hibaüzin, eddig mindig 5-6 oldal szöszölés után írt valami emészthetőt, most meg ezt az egyetlen sort köpte ki.
Most műxik, de ha megint elkezd szarakodni, akkor inkább valami rolling disztróra térek át, hogy a legújabb opensource driver legyen fent és ki tudjam használni a még kezdetleges opencl támogatást. Remélehetőleg sokat fejlődik addig a nyílt cucc, amíg először problémába ütközöm.
Lehet, hogy inkább nem frissítek.
-
Ezek szerint lejönnek az Ubuntu LTS-es csomagok mint-re is.
Vannak késések, vagy egyéb trükkök, amikkel számolni kellene?
pl. visszatartott csomagok, átírt csomagok, Ubuntu LTS-től eltérő csomag verziók, stb.
Bármi, ami az Ubuntu LTS-hez képest rosszabb működést eredményezhet AMD gyári driverrel. -
Damateo
aktív tag
Játékra, vagy bármi másra ami eszembe juthat. (videvágás, képszerkesztés)
Hosszabb távra lenne, nem hátrány ha mostanában nem kell cserélni.
Játék kb Grid autosport, és Bioshock Infinite vonalon mozog.
Egyik konfig amire gondoltam i3 7100 épülne, kezdetben csak igp aztán azt frissíteném.
2. variáció A10 7850k vagy kicsit régebbire, 6000 széria valamelyik.
3. teljesen új gép Ryzen alapokon. Legdrágább opció, mert egyből venni kell kártyát is. -
lajos0001
tag
Nagyon köszönöm a segítséget. q-val kiléptem (ezt a lehetőséget nem ismertem), ezután ez jelent meg a terminálban:
Úgy fest, hogy csak a q leütése után ment le az update-grub ténylegesen, mert az ezt követő reboot után nem jelentkeztek a zavaró bootup üzenetek (érvényesült az /etc/default/grub -ban a vonatkozó beállítás, így a kernel update-ra nem is volt már szükség. Úgy tűnik, hogy minden szép most.
-
lajos0001
tag
Hogy került ide egy tömörített fájl?
Azt én is szeretném tudni. Egyébként, ahogy írtam, ki van bontva, már nem tömörített.
Mi az, hogy nem látszik a Terminálban?
Pontosan az, ahogy írtam: a kiadott sudo update-grub sem látszik a terminálban (ugyanis a záró enter leütése után eltűnik).
A terminálablakot a csúszkával lehet tologatni fel-le, ez a kezdete legfelül (mintaként). Amint írtam: a kiadott sudo update-grub parancs eltűnt a szövegből.
-
lajos0001
tag
Ez (ahogy írtam, a grub helpje jön le, a grub.info.gz kibontva; a kiadott sudo update-grub sem látszik a terminálban):
Next: Introduction, Up: (dir)
GNU GRUB manualNext: Introduction, Up: (dir)
GNU GRUB manual
***************This is the documentation of GNU GRUB, the GRand Unified Bootloader, a
flexible and powerful boot loader program for a wide range of
architectures.This edition documents version 2.02~beta2.
This manual is for GNU GRUB (version 2.02~beta2, 11 May 2017).
Copyright (C)
1999,2000,2001,2002,2004,2006,2008,2009,2010,2011,2012,2013 Free
Software Foundation, Inc.Permission is granted to copy, distribute and/or modify this
document under the terms of the GNU Free Documentation License,
Version 1.2 or any later version published by the Free Software
Foundation; with no Invariant Sections.* Menu:
* Introduction:: Capturing the spirit of GRUB
* Naming convention:: Names of your drives in GRUB
* OS-specific notes about grub tools::
Some notes about OS-specific behaviour of GRUB
tools
* Installation:: Installing GRUB on your drive
* Booting:: How to boot different operating systems
* Configuration:: Writing your own configuration file
* Theme file format:: Format of GRUB theme files
* Network:: Downloading OS images from a network
* Serial terminal:: Using GRUB via a serial line
* Vendor power-on keys:: Changing GRUB behaviour on vendor power-on keys
* Images:: GRUB image files
* Core image size limitation:: GRUB image files size limitations***************
This is the documentation of GNU GRUB, the GRand Unified Bootloader, a
flexible and powerful boot loader program for a wide range of
architectures.This edition documents version 2.02~beta2.
This manual is for GNU GRUB (version 2.02~beta2, 11 May 2017).
Copyright (C)
1999,2000,2001,2002,2004,2006,2008,2009,2010,2011,2012,2013 Free
Software Foundation, Inc.Permission is granted to copy, distribute and/or modify this
document under the terms of the GNU Free Documentation License,
Version 1.2 or any later version published by the Free Software
Foundation; with no Invariant Sections.* Menu:
* Introduction:: Capturing the spirit of GRUB
* Naming convention:: Names of your drives in GRUB
* OS-specific notes about grub tools::
Some notes about OS-specific behaviour of GRUB
tools
* Installation:: Installing GRUB on your drive
* Booting:: How to boot different operating systems
* Configuration:: Writing your own configuration file
* Theme file format:: Format of GRUB theme files
* Network:: Downloading OS images from a network
* Serial terminal:: Using GRUB via a serial line
* Vendor power-on keys:: Changing GRUB behaviour on vendor power-on keys
* Images:: GRUB image files
* Core image size limitation:: GRUB image files size limitations -
lajos0001
tag
1/
Ezt:
xxx@xxx-MS-7752 ~ $ sudo grub-install /dev/sda
[sudo] xxx jelszava:
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
xxx@xxx-MS-7752 ~ $========================
2/sudo update-grub
beírására pedig ezt kapom (és ez még több oldalon keresztül tovább folytatódik, semmi olyan nincs benne, hogy az update ténylegesen lement):
Next: Shell-like scripting, Up: Configuration
6.1 Simple configuration handling
=================================The program 'grub-mkconfig' (*note Invoking grub-mkconfig:
generates
'grub.cfg' files suitable for most cases. It is suitable for use when
upgrading a distribution, and will discover available kernels and
attempt to generate menu entries for them.'grub-mkconfig' does have some limitations. While adding extra
custom menu entries to the end of the list can be done by editing
'/etc/grub.d/40_custom' or creating '/boot/grub/custom.cfg', changing
the order of menu entries or changing their titles may require making
complex changes to shell scripts stored in '/etc/grub.d/'. This may be
improved in the future. In the meantime, those who feel that it would
be easier to write 'grub.cfg' directly are encouraged to do so (*note
Booting::, and *note Shell-like scripting:, and to disable any system
provided by their distribution to automatically run 'grub-mkconfig'.The file '/etc/default/grub' controls the operation of
'grub-mkconfig'. It is sourced by a shell script, and so must be valid
POSIX shell input; normally, it will just be a sequence of 'KEY=value'
lines, but if the value contains spaces or other special characters then
it must be quoted. For example:GRUB_TERMINAL_INPUT="console serial"
Valid keys in '/etc/default/grub' are as follows:
'GRUB_DEFAULT'
The default menu entry. This may be a number, in which case it
identifies the Nth entry in the generated menu counted from zero,
or the title of a menu entry, or the special string 'saved'. Using
the id may be useful if you want to set a menu entry as the default
even though there may be a variable number of entries before it.For example, if you have:
menuentry 'Example GNU/Linux distribution' --class gnu-linux --id example-gnu-linux {
...
}
-----Info: (grub.info.gz)Simple configuration, 345 lines --Top------------------------------------------------------------------------------------------------
Welcome to Info version 6.1. Type H for help, h for tutorial. -
zambozoli
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- OLED monitor topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Magisk
- Tőzsde és gazdaság
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3416 Ft / hó áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest