Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz J.C.G. #12912 üzenetére

Az a baj, hogy nem sok konkrétumot írtál. A legfontosabb lett volna azonnal előre tisztázni, hogy CPU hűtőről van szó, és milyen alaplap, pontos gyártó és típus. Az igazság az, hogy ez Linuxon driverfüggő. Vannak alaplapok, chipsetek, amiken tudsz a kernelen keresztül fordulatszámot állítani. Van, amelyiken csak kijelezni tudja, állítani nem engedi. Illetve van az, ami most nálam van, új laptop, pár hónapja megjelent AMD Renoir mobil APU, még a fordulatszámot sem írja, nem hogy én tudjam állítani, majd támogatni fogják, de egy későbbi kernelben.

Erre egyébként kerülőutak is vannak, kézi szabályzó beépítése régi gépeken, újabb gépeken a BIOS-ban, de legfőképp az UEFI-ben lehet állítani hűtésprofilt és ventilátorgörbét, hogy hány fokonként mennyit gyorsuljon a venti, vagy legyen-e állandóra belőve, mikor kapcsoljon ki, stb..

Windows 7-et már semmiképp, mióta 2020. január 18-a után megszűnt a lakossági támogatása. Tegyél fel Win10-et, elfogadja a Win7-es kulcsokat (akkor is, ha te írod be neki matricáról, meg akkor is, ha a BIOS-ból olvassa ki).

Erről a Brytonról nem tudom micsoda, valami sportkütyüt ír a net, amit lehet appról vezérelni. Az is lehet, hogy Wine emulátorban vagy virtuális gépen is menne. De eleve ökölszabályként nem ajánlott olyan cég termékét megvenni, ami ilyen zárt forráskódú, OS függő szoftverrel, driverrel, firmware-rel megy csak. Egyrészt nem tartják tiszteletben a felhasználói szabadságodat, hogy olyan rendszert használj, amilyet akarsz, másrészt magukhoz kötnek, hogy kiszolgáltatott legyél nekik, harmadrészt meg ha megszűnik annak a rendszernek a támogatása, amin a szoftverük fut, vagy ők húzzák le a rolót és az appot nem fejlesztik tovább, akkor az eszköz lesz használhatatlan.

Nálam ez az első, ha új hardvert veszek, csak akkor veszem meg, ha van Linuxon támogatása, és azon belül is jó, széles körű támogatása van a mainline kernelben, és nem kell hozzá szaros drivermodulokat forgatni, de még az is előny szokott nálam lenni, ha nem csak Windows, Linuxra van támogatása, hanem egyéb PC-s és mobil OS-ekre is. Nem csak PC-s hardvernél, akármilyennél figyelembe veszem, pl. külső DAC vásárlásánál, ami nem is PC-hez, hanem telóhoz kellett, de telefonvásárlásnál, okoségőnél, stb., mindig alaposan megnézem. Ha valami Windowshoz vagy iOS-hez kötött akármi, már skippelem is, nem érdekel mennyire ász, mennyire akciós, mennyire világrengető. Pl. nemrég laptopot vettem, és sokáig csak olyanokat találtam megfelelőben, amiben NV GPU volt. Na, ahhoz van ugyan linuxos támogatás, de csak szaros zárt driverrel, ami miatt nehéz kernelt frissíteni, nem is vettem ilyet szándékosan. Asztali gépemben is ezért van AMD dedikált GPU, részben mert
    1) olcsóbb
    2) flottabb a linuxos támogatása (nyílt mainline kernel driver hajtja)
    3) még Windowson is tovább támogatja az AMD a régi kártyáit, mint az NV

De ez még legáltalánosabb szinten is fontos. Ha van hardver, ami csak a saját spéci aksijával, töltőjével, kiegészítőivel megy, csak azokkal üzemelhető, 3rd party megoldást nem lehet kapni hozzá, mert spéci, nem szabványos méretei, csatlakozói vannak, azt sem ildomos megvenni, mert később, mikor a gyártó megszünteti a termékhez a terméktámogatást, vagy a gyártó szűnik meg, ott fogsz állni tehetetlenül egy használhatatlan termékkel, amit dobhatsz is kifelé.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés