Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14351) Frawly válasza Rimuru (#14345) üzenetére


Frawly
veterán

Válaszoltam neked a vonatkozó topikba, nehogy kékluficet kilyukadjon a kíváncsiságtól.

(#14352) bambano válasza sh4d0w (#14350) üzenetére


bambano
titán

próbáltam burkoltan jelezni a nemtetszésemet :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14353) Rimuru válasza bambano (#14348) üzenetére


Rimuru
veterán

nem keresem vissza, de neha panaszkodsz a szakmai miatt. :P

Frawly: koszi.

Vigyázat, csalok!

(#14354) bambano


bambano
titán

mai pöcstering: drbd-t nem tudtam systemd mount unittal felmountolni, de service unittal lehetett indítani olyan service-t, ami megcsinálja a mountot.

most csuklanak páran...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14356) Rimuru válasza #20749568 (#14355) üzenetére


Rimuru
veterán

Szemetek gyártója, [link].

Vigyázat, csalok!

(#14358) Frawly válasza bambano (#14354) üzenetére


Frawly
veterán

Pöcsteringet sokan szeretik, sok rajongója van. Állítólag rendszeresen kap halálos fenyegetéseket is :DDD

Ha annyira zavar, tegyél fel Duviant, vagy Arch-on ki lehet iktatni a systemd-t, illetve Gentoo-n alapból nincs.

Én azért nem álltam át egyelőre systemd-mentes disztróra, mert egyrészt a párhuzamos szolgáltatásindítási funkciója rövidítheti a bootidőt, illetve sok programnak kellhet függőségnek. Persze ki lehet iktatni, meg symlinkekkel pótolni a jelenlétét ezt igénylő alkalmazásoknak, de elég szopórollerezés. De nem kizárt, ahogy állok át egyre minimalistább megoldásokra, egy idő után bepróbálok egy systemd-mentes rendszert, csak hogy tovább csökkentsem a rendszer bloatságát.

Ugyanez pepitában a pulseaudio esetén, nekem a legtöbb esetben elég lenne az ALSA önmagában. De pl. a böngészőknek ma már kell a pulseaudio. Valahogy biztos ki lehet trükközni nélküli is, csak megint szívás.

(#14359) bambano válasza Frawly (#14358) üzenetére


bambano
titán

nem merek minor disztróra átállni, mert abba a meló belerokkanhat. egyébként devuan. hosszú pöcstering lajstroma: pulseaudio, avahi, systemd, sage sharp...

most olvastam, hogy találtak egy 30 éves apple ][e-t. szerintem licitálj rá :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14360) ubyegon2 válasza #20749568 (#14357) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"Ha emberek megszokták már az idejétmúlt dolgokat, nem nagyon akaródik nekik mozdulni a haladással."xy
(szántsunk ekével, azt ismerjük)

no offense, de ezt érezni

[ Szerkesztve ]

(#14362) ubyegon2 válasza #20749568 (#14361) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tudom, de Te kérdeztél rá a dologra, ha tudtodon kívül is! :P

Szemléld meg ezt, de akár csak a táblázatot a végén, elég kifejező.

The Story Behind ‘init’ and ‘systemd’: Why ‘init’ Needed to be Replaced with ‘systemd’ in Linux

A világ így is halad előre, megértem persze azokat is, akik bele vannak süppedve valamibe és semmi kedvük onnan kikecmeregni!

Azt is elhiheted, hogy én se értek ezekhez, de okkal állt át gyakorlatilag szinte az összes disztró.......laikusként annyit értek, hogy aki szervert üzemeltet, annak mindegy, hogy a rendszer 30 perc alatt bootol be. ;) Neked meg nekem és még millióknak nem mindegy. (ez is sarkított persze kissé)

Ez se túl népszerű vélemény guruk számára, de vélemény, kb annyira érdekel amúgy a véleményük, mint őket az enyém. Ez ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#14363) ubyegon2 válasza #20749568 (#14361) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

no offense, de ezt érezni

Ja, hogy ez volt a végén, na ezt nem neked szántam amúgy....... ;)

(#14364) Rimuru válasza ubyegon2 (#14362) üzenetére


Rimuru
veterán

en eleg hamar atalltam (egybol ahogy valtott az Arch, elotte meg kb csak a Fedora szallitotta default), de az biztos hogy nem utlsokent valtottam rola. ;)

Vigyázat, csalok!

(#14366) ubyegon2 válasza Rimuru (#14364) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tudom, ha nem is nyilvánvaló, de én követem a topikok állandó lakóinak munkásságát, ha abból nem is tanulok semmit, de ez az én hibám. Viszont látom a dolgokat! Általánosítani meg véletlenül se szoktam.....vagy ritkán, de az meg nem véletlen. :N

(#14365) Aweriot

Abszolút így van és ez a jó ebben. Legjobb az, ha home userek nem is tudnak az egészről semmit, mint ahogy az jelenleg így is van.

[ Szerkesztve ]

(#14367) Apollyon válasza ubyegon2 (#14366) üzenetére


Apollyon
Korrektor

"Legjobb az, ha home userek nem is tudnak az egészről semmit, mint ahogy az jelenleg így is van."

Ezek szerint még sosem találkoztál pl. a mászkáló csillagos "***] a stop job is running for ..." kezdetű üzenettel?
Vagy ugyanez bootkor csak start üzenettel...

Esetleg amikor fel kell írni a network interface nevét, mert most már nem a jó megszokott eth0, hanem random generált, nálam az egyik gépen például: enp0s31f6 köszi, találd ki / jegyezd meg, főleg ha távolról akarsz egy gépet elérni, ugyanez wlannál.

Ezért, meg még sok más aljas dologért a pöcstering a felelős.

Persze könnyű az élet linuxon, amíg nagy gombos GUI kapcsolók tényleg kapcsolnak valamit ;]

Azonban elég para, hogy a már említett hitvány alak annyira beszennyezi az ártó kódhulladékaival a linuxot, hogy előbb-utóbb mindenki meg fogja érezni.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14368) sh4d0w válasza Apollyon (#14367) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Ez csak egy vetülete a dolognak. Nekem az is nagyon cseszi a csörömet, hogy a Debian már nem más, mint a Red Hat szócsöve. Red Hat kifejlesztette a systemd-t? Nosza rakjuk be a Debianba! A Red Hat utálja a MongoDB-t? Akkor utáljuk mi is!

https://www.coreinfinity.tech

(#14369) bambano válasza ubyegon2 (#14362) üzenetére


bambano
titán

a unix alapfilozófiája: a program csináljon egy dolgot, de azt jól.
ebből a systemd egyet se teljesít.

azt, hogy nekem hónapokba telik egy egyszerű dolgot megoldani systemd-vel, csak mert egy bughalom az egész, szerintem nem lehet lenyelni. arról, hogy bevezessük-e a systemd-t, akkor lenne érdemes beszélni, ha nem lenne benne minden nap egy új hiba. például egy erős törekvés a linuxban, hogyha beraksz egy ethernet kártyát a gépe, ne változzon az előtte benne levő kártyák neve. szerintem ez is egy felesleges marhaság, de megértem, ha másnak erről más a véleménye. csak ezt az ígéretet a systemd nem teljesíti. ráadásul nem csak akkor változik az ethernet kártya neve, ha beraksz egy újabbat a gépbe, hanem akkor is, ha lefuttatsz egy dist-upgrade-t. az milyen frankó dolog már, hogy éjjel csinálsz egy biztonsági upgrade-t, majd felveszed a cipődet, kapod a kocsikulcsot, pedál to metál, mert az isten barma megint elcseszett valamit és nem jött fel a hálózat. és akkor helyszínen kiderül, hogy megint más az ethernet kártya neve.

a másik problémám, hogy a jóféle ibm szervereim nagyjából 320 másodperc alatt bootolnak be. ebből 300 másodperc a raid vezérlő hw tesztje. tehát az, hogy a boot időt 3-4 másodperccel lerövidíti a systemd, annyira nem érdekel, hogy kifejezni nem tudom.

ettől egy független, másik vita témája lehetne, hogy minek kell folyton melóra kényszeríteni a júzereket. ki fizeti ezt meg?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14370) bambano válasza ubyegon2 (#14360) üzenetére


bambano
titán

"szántsunk ekével, azt ismerjük": egyébként konkrétan mivel kellene szántani szerinted?
most felejtsük el egy pillanatra, hogy a mai modern ekék mennyivel jobbak, mint a régiek, és ez mennyire hatványozottan igaz az erőgépre, amihez kötöd.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14371) sh4d0w válasza bambano (#14369) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Ja, meg systemd: ha nincs DNS, revert to Google DNS, mert az jó... vagy felrántani a hálózatot, miközben a tűzfal-szabályokat szétcseszte egy printer install és nem működnek, de szólni róla nagy, vörös, ló betükkel, azt már nem...

https://www.coreinfinity.tech

(#14372) Frawly válasza Rimuru (#14364) üzenetére


Frawly
veterán

Luficetnek mondanám, hogy a Firefox tud már Waylandül. Csak a export GDK_BACKEND=wayland sor kell a bashrc-be, csak akkor használja. Az about:support oldalon a WebGL 1 Driver WSI Info és WebGL 2 Driver WSI Info soroknál GLX helyett EGL-t kell írnia, onnan tudni, hogy használja. Béta vagy alfa Firefox kell hozzá.

Arra az esetre ha még mindig Sway WM-et használnál és tűzrókáznál rá. Elvileg a Chrome/Chromium is támogatja a 72-es verziótól, de állítólag külön valami patch-csel kell fordítani hozzá kódból.

Illetve sajnos még a Wine is Xorgot/XWaylandet használ Wayland helyett. Így egyelőre még messze van, hogy az XWaylander (X11 emuláció Waylanden) száműzni tudjam a rendszerből.

(#14373) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Mondom, hogy követem én, amiket írtok erről az ördöng találmányáról, gyakorlatilag az összes galádságát fel tudnám sorolni, ami a bűne, én csak egyszerű felhasználóként írtam le a szintén egyszerű felhasználó fórumtársnak, mi e az egész számunkra. Nem érzékelem, mennyire rossz ez, ha érzékelném, dönthetnék úgy, hogy nem használom. Különben, ha annyira egyszerű definiálni, milyen rossz ez, valaki csináljon olyat, ami jobb. ;)

(#14374) Apollyon válasza sh4d0w (#14368) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Na igen, ez meg akkora szégyen, hogy fáj is beszélni róla. A disztrók királya a debian, behódolt az egyébként alávaló redhet empájörnek.

A 7-es debian volt az igazi debian, azóta nem érzem azt a nagy tüzet. De számomra még mindig megfelelőbb a többi disztrónál.
Már azt is elég neccesnek éreztem, hogy a Gnome's Hell a default DE. Oké, én nem használok DE-t, de nemár. Persze OK, hogy gnóm, mert hogy GTK, és a 2-es is az volt. És úgy volt, hogy majd a MÁTÉ lesz a default DE, mert az is GTK, meg legalább legacy Gnome, nem az a 3-as borzalom. Aztán mégse váltottak, maradt a Gnome3. Érdekes, ebben nem tudtak változtatni, pedig nem nagy változás lett volna.

Ellenben a systemd-t azonnal bele tudták rakni, ami gyakorlatilag felrúgta az egész, nem hogy a Debian és a komplett linux szellemiséget, meg úgy a UNIX elvét is kompletten szembeköpi.

Amúgy meg nagyon kevés olyan disztró van, amit lehet használni pöcstering szennyezés nélkül. Pl. Gentooban nincs systemd, de abba is bele lehet rakni.

Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valami előnye annak, hogy az IBM megvette a redhetet. Remélem lecsavarják a töküket, feltéve hogy van nekik, mert amúgy kompletten se66ek.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14375) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Lendületes napot! :)
Ferrari 812 Superfast - Official Video

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14376) F34R válasza ubyegon2 (#14362) üzenetére


F34R
nagyúr

A Sysvinit sem olyan lassu, sot vannak alternativ normal init-re hajazo service managerek.... mint pl s6,runit stb.. Ezek egyaltalan nem lassabbak es kovetik az unix filozofiat, nem akarnak tobbek lenni mint egy init vagy egy sima szolgaltatas betolto.

(#14377) bambano


bambano
titán

mondtam már ma, hogy szerintem pöcstering anyja mivel foglalkozott?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14378) Apollyon válasza bambano (#14377) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Gangbangelték a microsoftnál?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14379) F34R válasza Apollyon (#14378) üzenetére


F34R
nagyúr

Lehet abbol szuletett az a nemnormalis fia :DDD

(#14380) Frawly válasza ubyegon2 (#14373) üzenetére


Frawly
veterán

Nem olyan bonyolult ez. Az emberek azért utálják, mert bloat és egy csomó korábbi szöveges, scriptes dolgot átbonyolított bináris baromságokká (pl. naplózás).

Pedig maga a szándék jó a systemd mögött. Szabványosítani akarta az initrendszert, meg szabványos réteget tenni a kernel és userspace közé, ezzel elfedve a kernelek és disztrók közötti különbségeket, hogy a fejlesztőknek könnyebb dolga legyen, minden rendszer egységes interface-t használjon, amire lehet építeni az alkalmazásfejlesztést. Kicsit ez lenne a lényege a snap, flatpak, stb. csomagkezelésnek is, hogy elfedje a disztrók közötti különbséget.

Maga az ötlet jó, meg lett a szabványosságon kívül is pozitív hozadéka, pl. gyorsabb bootolás. De az egészet egyre rosszabbul implementálják, elment egy marha bloat irányba, lassan már a systemd egy külön OS az OS-en belül. Ez pedig elég sok erőforrást le tud kötni, legfőképp ezért utálják, nem a unixos filozófia meg egyebek miatt.

Korábban az initrendszer szög egyszerű volt, néhány script meg szöveges fájl. Sokat enni nem kért, nem bonyolított semmin, elég volt a menedzseléséhez egy plain text editor. Viszont cserébe ahány unixlike rendszer, ahány Linux disztró, annyiféle initrendszer volt, arra mind máshogy kellett daemonokat, szolgáltatásokat telepíteni, kellett külön cron az ütemezéshez meg egyebek, de mind nagyon egyszerűen volt megoldva. Az emberek szerették, mert könnyen átlátható és módosítható volt, hogy mi mit csinál. A systemd óta csak egy nagy bloat rendszert látnak, ami elrejti a működési részleteket a motorháztető alatt, és mindenféle varázslás kell ahhoz, amit korábban egy egyszerű szöveges fájl szerkesztésével vagy megjelenítésével meg lehetett oldani. Plusz így kiveszi a kezedből az irányítást a rendszer felett, úgymond külön életet él. Magyarán windowsosította, macesítette a linuxos világot, amit a vérbeli hardcore linuxerek a legkevésbé akarnak.

Egyébként magamon tapasztalatom, hogy mióta tiling WM-et és minimalista, terminálos programokat használok mindenre, visszahozott egyfajta rég elvesztett kontrollérzést a rendszer felett, amit utoljára a DOS korszakban éreztem, és jobb használni így a gépet. Valahogy ezekkel a terminálos megoldásokkal sokkal nagyobb ura vagy a rendszernek, mindent sokkal részletesebben testre tudsz szabni, igaz ennek az az ára, hogy konfigfájlok tömkelegét kell szerkeszteni kézzel, meg scripteket hegeszteni, de megéri, mert olyan fokú rugalmasságot ad, amit a GUI sose fog tudni nyújtani, 1000 év múlva sem. GUI-n egy köztes réteg van a rendszer és közted, csak azt engedi állítani, ami beállítást a GUI-ra kivezettek, egyébként az irányítás nem a te kezedben van. Csak annyiban szabhatod testre (itt nem csak a témázásra, dizájnra gondolok, hanem az alkalmazáson belüli adatmegjelenítésre, elrendezésre is) a GUI-t, amennyire a készítői engedik. A GUI-nak pont az a lényege, hogy elfedje a rendszer működésének részleteit, te csak egy szabványos grafikus interface-t lássál, meg csak használni tudjad az alkalmazásokat, de a rendszer működésébe ne tudj a háttérben beavatkozni. Ráadásul ezek a terminálos alkalmazások erőforrásban is nagyságrendekkel kevesebbet esznek, ami jót tesz a betöltési időknek is, nem csak a memóriafogyasztásnak, meg a helyfoglalásnak a háttértáron. Nem csak kisebbek, erőforrásügyileg kevésbé megterhelőek ezek a terminálos programok, de nem igénylik, hogy be legyen toldva közéjük és a rendszer közé is mindenféle köztes absztrakciós réteg, API, stb., emiatt közvetlenebb kontrollt kapsz a gép felett (nem kell külön kompoztor, mindenféle külön pulseaudio, meg dbus hulladék). Annyira egyszerűvé és átláthatóvá teszi a rendszert, mint anno a DOS volt. Sokan azt hiszik, hogy a terminálos megoldások meg a konfigfájlok primitívek meg a régi idők maradványa, közben meg szakértő kezekben sokkalta hatékonyabbak, mint a GUI, meg a mai bloat megoldások.

Ez a lényege az Archnak is. Nincs installer, te vagy a telepítő, csak azok a csomagok kerülnek fel a rendszerre, amit te telepítettél, te szerkeszted a konfigfájlokat is, ezért minden úgy lesz beállítva, ahogy te akarod. Nem kell a disztró default beállításait átbarmolni, meg leszedni a felesleges csomagokat, ahogy pl. Minten, Ubuntun.

De még az Arch sem teljesen minimalista, mert olyan dolgokkal jön (pl. egy csomó base/core utilty, systemd, bináris csomagkezelés, stb.), amiről ha megkérdeznél egy gentoos vagy freebsd-s usert, elmondanák, hogy csak felesleges bloat, ami a lőtéri kutyának nem kell púpnak a hátára. Az ő szemükben az Arch meg a Debian minimal rendszer a hardcore linuxok Ubuntuja/Windowsa, csak kezdőknek valók.

[ Szerkesztve ]

(#14381) F34R válasza Frawly (#14380) üzenetére


F34R
nagyúr

Reszben igaz, reszben nem. SysVinit a disztrok 90%-n volt, az egzotikusokon meg bsd-init, vagy mas, akkor meg gyerekcipoben jaro szolgaltatas. Amit mondasz, mar regen letezett minden inditoscript egysegesen mukodott: Debian, Arch, Fedora, Ubuntu stb kozott. Majd jott egy barom aki ugy gondolta hogy feltalalta a spanyolviaszt... elsok kozott voltam mikor az Arch rakerdezett, az akkori init rendszert latba dobva hogy systemd-re valtod-e ami a core-ban volt.. Sok valasztasod nem volt, vagy lefrissitetted, vagy beraktad ignorepkg-re, de elobb utobb az osszes csomagot ugy maintaineltek hogy ne legyen mas dontesed, mint hogy valts. Semmi problema nem tortent mindaddig amig az init es az udev meg a naplozorendszer ossze nem olvadt.. Ez egy turheto harmas volt keves buggal es egyszeruen mint ahogy te is mondod sokat javult a betoltes. Meg ugy altalaban a parallel szolgaltatasinditas. Valtozasok tortentek, Potstering mindig alkotokedveben jart, es elkezdte a zabalast (consume) mindenre.
Ez egy eleg regi GIF, de akkoriban is nagyon igaz volt ra.

Nem tudom most hol tarthat, de sok galadsagot elkovetett mar a regi rendszerrel szemben. Egyebkent nekem is egy ex Gentoo-s (meg a kivancsisagom) nyitotta fel a szememet (kezdett el jobban erdekelni a dolog.)

A curses, cli, tui egy masik tortenet, init-tol fuggetlen dolgok.
GUI-t kikerulni ugy sem tudod, csak csokkenteni. En is azt teszem a legelso Linux hasznalasom ota. Mondhatni en CLI-vel kezdtem. :P

(#14382) ubyegon2 válasza Frawly (#14380) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tudom, hogy nem bonyolult ez, nagy vonalakban értem is egy részét annak, amit írtatok eddig 8 milliószor, legfeljebb totál értelmetlen nyekergésnek tűnik számomra ez már így.....
No de attól, hogy valamennyire értem, még nem érzékelem az én home user szintemen, de lehet, ha érzékelem is a hatását, nem tudom, minek a hatását érzékelem. Érted így?

Olyan ez kicsit, mint ha megnézel egy mostani katonai térképet, meg 2000 előttit, aztán nézed még egy hétig....nem biztos, hogy érteni fogod, miért tartott 3 évig és miért kellett lecserélni az összeset az országban. Ugyanúgy vannak vízszintes meg függőleges vonalak rajta.
No, ez esetben én vagyok az egyszerű harcos, aki csak használja a térképet és nem érdekli a különbség, nem is látja azt. ;)

(#14383) Rimuru válasza ubyegon2 (#14382) üzenetére


Rimuru
veterán

en megerzem home user szinten is, amikor pl random nem kepes felkelni sleepbol..

Vigyázat, csalok!

(#14384) F34R válasza Rimuru (#14383) üzenetére


F34R
nagyúr

Adj neki kavet. :DDD

(#14385) ubyegon2 válasza Rimuru (#14383) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nekem jó ideje nincs ilyen gondom A HP 8570p-n, talán okosan választom ki a rápakolt disztrókat. Hetek óta elfelejtem kikapcsolni pedig. ;] vagy szerencsém van Igazából a desktoppal sem volt ilyen gondom az utóbbi 5 évben.

Biztos vagyok benne, hogy ilyen fals sleep nem is létezett systemd előtt! :R Végül is tök mindegy, mint mondtam volt, qrvára nem változtat a dolgon, hogy tetszik-e vagy nem, ez van. Egy írásban láttam, hogy egy ember azt írta, van még más opensources oprendszer....na azokat én tutira soha nem fogom kipróbálni, Te már egyet próbálgatsz.

100+ éve de mérgesek voltak a lovaskocsis céhek tagjai.....és még a lószarszedők is munkanélküliek maradtak egy darabig, amíg át nem képezték magukat. Pillanatokon belül mindenki kocsigépjárművekben utazott.....
Ilyen ez.

[ Szerkesztve ]

(#14386) Rimuru válasza ubyegon2 (#14385) üzenetére


Rimuru
veterán

Kepzeld el, Gentoon nem volt ilyen gondom pedig ugyanaz a HW volt alatta, megse ez okozza?;) Igazabol meg a szoftverkornyezet is kb ugyan az, nem nagyon valtozott meg az utobbi evek alatt.

Amugy nem mondom hogy nem volt/nincs ilyen hiba, en azt mondom hogy Arch alatt nekem rendszeres volt, miota valtottam azota pedig nem jelentkezett. Amugy kb 14nap uptime volt azt atlag amit birt.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#14387) ubyegon2 válasza Rimuru (#14386) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Elképzeltem, bár közel sem győzött meg. X hardveremen az egyik disztró így viselkedik, a másik meg amúgy, systemd-s mind. Akkor most ez mitől van? :P
Na de ha nektek könnyebb, démonizáljátok nyugodtan.
Amúgy a helyedben Gentoot használnék az említett gépen is. ;) Vagyis inkább miért nem az maradt rajta?
--ja, hogy ez még előtte volt az Arch alatt, OK leesett.

Emlékszel, mikor a 90-es években az USA lebombázta a kínai nagykövetséget Yugóban? Pedig ugyanaz a TPC térképük volt, mint nekünk. Akkor mi volt a hiba, hogy lehetett rossz a térkép? de legalább a főnököm térgye remegett erősen :D

[ Szerkesztve ]

(#14388) F34R válasza ubyegon2 (#14387) üzenetére


F34R
nagyúr

Gentoo-ra akkor valtott szinte mindenen mikor en felhagytam a source-based disztrokkal.
Nem demonizaljuk, de pl mikor systemd volt Archal sok evig akkor nekem sem ment a sleap akkor pm-utils kellett hozza. Ez teny. Pedig en anyira nem szeretem ringatni a gepet. :P

[ Szerkesztve ]

(#14389) ubyegon2 válasza F34R (#14388) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nagy megnyugvás nekem, hogy ezeket a szörnyűséges problémákat nagy nehezen csak megoldottátok. ;]
Ha szerveren galádkodik, azt még én is megértem, hogy igen bosszantó tud lenni.

Különben ha nem lenne ez a systemd, min tudnátok állandóan nyekeregni? Rózsa Sándor sorozat egyik legjobb jelenete jut eszembe rólatok néha..... :D

(#14390) F34R válasza ubyegon2 (#14389) üzenetére


F34R
nagyúr

- "Különben ha nem lenne ez a systemd, min tudnátok állandóan nyekeregni?"

Anuszrozsan.

(#14391) ubyegon2 válasza F34R (#14390) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mondjuk ennél azért behatároltabban gondoltam, de persze ez is igen hasznosnak tűnik. ;]

(#14392) bambano válasza Frawly (#14380) üzenetére


bambano
titán

te miről beszélsz?
"Pedig maga a szándék jó a systemd mögött.": semmi értelmes szándék nincs mögötte. egy unatkozó programozó ki akarja élni a hülye mániáit, és ahelyett, hogy a legrégebbi játékával játszana, más emberek életével szórakozik.

"Szabványosítani akarta az initrendszert": mit akart szabványosítani egy szabványos initen?

"meg szabványos réteget tenni a kernel és userspace közé, ezzel elfedve a kernelek és disztrók közötti különbségeket": milyen "szabványos" réteget akart tenni a kernel és az userspace közé? a linuxban NINCS rés a kernel és az userspace között, bár lehetne, de nem használják. Tehát ahol nincs hely, oda nem tud beszúrni semmit. Ráadásul mi a bánatos francnak újabb réteget meg apit tenni oda, ahol semmi szükség rá? nem hagyma ez, hogy egymáson legyen a sok vacak. így is túl sok réteg van egymáson.

"a fejlesztőknek könnyebb dolga legyen, minden rendszer egységes interface-t használjon": úgy hívják: POSIX. ha már valakinek az SVR4 nem felel meg. önjelölt hülyegyerekek ne okoskodjanak bele a szabványosítási szervezetek munkájába.

"Kicsit ez lenne a lényege a snap, flatpak, stb. csomagkezelésnek is": ebben igazad van, pontosan ugyanez a lényege. mindkettő egy marhaság, azért csinálják, mert az ő fórumukban nem posztol soha senki hugi segget :P

"Maga az ötlet jó, meg lett a szabványosságon kívül is pozitív hozadéka, pl. gyorsabb bootolás.": maga az ötlet is egy horror baromság. Például az, hogy valamit hónapok alatt se lehet megcsinálni systemd-vel, mert egy rakás sz.r az egész, bőven elviszi az összes időt, amit a bootolásonként megtakarított 1-2 másodpercből összejön.

"legfőképp ezért utálják, nem a unixos filozófia meg egyebek miatt.": én azért utálom, mert egy önjelölt diktátor marhaságokat csinál, ami veszélyezteti a munkámat.

"Viszont cserébe ahány unixlike rendszer, ahány Linux disztró, annyiféle initrendszer volt": egy szabványos initrendszer volt. amelyik disztró nem olyan volt, az ugyanolyan tévedés, mint most a systemd. tehát ha te véletlenül nem azt láttad, akkor amit láttál, nem hivatkozási alap a szabványos init területén. például a debian initje pont ugyanolyan volt, mint a solarisé.

"arra mind máshogy kellett daemonokat, szolgáltatásokat telepíteni": mit kellett másképp telepíteni??

"Egyébként magamon tapasztalatom, hogy mióta tiling WM-et és minimalista, terminálos programokat használok mindenre, visszahozott egyfajta rég elvesztett kontrollérzést a rendszer felett, amit utoljára a DOS korszakban éreztem": miért nem használsz karakteres konzolt?

"igaz ennek az az ára, hogy konfigfájlok tömkelegét kell szerkeszteni kézzel, meg scripteket hegeszteni": ezzel szemben systemd alatt konfigfájlok tömkelegét kell szerkeszteni kézzel, meg scripteket hegeszteni, amik sosem fognak rendesen működni, mert a systemd egy rakás szar.

"A GUI-nak pont az a lényege, hogy elfedje a rendszer működésének részleteit, te csak egy szabványos grafikus interface-t lássál,": a gui egy FELHASZNÁLÓI PROGRAM. tehát a gui-t nem a rendszer működésének elrejtésére csinálták. azért csinálták, hogyha grafikus eredményre van szükséged, megnézhesd. a web megjelenése előtt sok értelme nem volt, mert minden működött konzolon is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14393) bambano válasza ubyegon2 (#14387) üzenetére


bambano
titán

"Emlékszel, mikor a 90-es években az USA lebombázta a kínai nagykövetséget Yugóban? Pedig ugyanaz a TPC térképük volt, mint nekünk. Akkor mi volt a hiba, hogy lehetett rossz a térkép?": ugye mekkora véletlenek vannak, hogy a cia térképe pontatlan volt? és mekkora véletlen, hogy a pontatlanság pont egy kínai nagykövetségre mutatott?

és mekkora véletlen, hogy pont ott volt rossz az évekkel azelőtt kiadott térkép, ahova a lelőtt f-117a roncsait vitték, csurig rakva hadititkokkal?

ki hitte volna, hogy ekkora véletlenek léteznek...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14394) ubyegon2 válasza bambano (#14393) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ebben az egészben az volt számunkra, itthoni logisztikai supportként igen veszélyes, hogy a szárazföldi vezérkar simán beszopta, hogy a mi általunk biztosított 1:500000 tactical pilot térkép alapján mennek ezek a bombázások is. Sokan nem tudják, hogy egy ilyen szelvényre ráfér Mo harmada, nem ilyeneken lehet egyes épületeket beazonosítani. Mondjuk amikor azonnal a nyakunkra másztak, csak megértették, hol lehet a bibi. Szerencsére, különben bennünket elásnak simán. (lehet, hogy a TPC 250000-es volt, fene emlékszik már, mindegy, a lényeg ugyanaz)

[ Szerkesztve ]

(#14395) Apollyon válasza Frawly (#14380) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Hehe, jól megfogalmaztad, amit leírtál kb. a windowsról áttérő linuxer evolution. Először dóz, aztán hátulgombolós linux, végül a cli hatékonysága ugyanazon megoldásokra.)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14396) bambano válasza ubyegon2 (#14394) üzenetére


bambano
titán

az, hogy mennyi fér rá egy szelvényre nem csak attól függ, hogy mennyi a méretarány, hanem attól is, hogy mekkora a papír. én láttam olyan nyomtatásokat, ahol a0-s szélességben 42 méter volt a nyomtatnivaló. Arra még az oroszok is ráférnének...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14397) ubyegon2 válasza bambano (#14396) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó ez technikai lehetőségektől is függ, de mivel taktikai pilóta térképről volt szó főleg, így gondoljunk szegény pilótára is, még ha nem is abból repül csak mindig. Úgy nehéz, ha kiteríti végig a lopakodóban. :Y
Szárazföldön használnak m0-ás plottereket, de a kész térképek azért jórészt normál méretűek, kivéve a tematikus térképek. Jó ideig sok térképet láttam(4 kis focipálya méretű raktárnyit), de nálunk csak standard méretű térkép volt meg digitálisan is megvolt persze, akinek nagy kellett nyomtassa ki magának.
Meg volt ott GPS is, sokszor vigyorogtam, mikor valaki mondta, hogy neki van GPS-e a kocsiban! Ha tudná, hogy annak semmi köze a GPS-hez. :N

(#14398) bambano válasza ubyegon2 (#14397) üzenetére


bambano
titán

azt nem értem teljesen, hogy egy repülőn, ami 200-300 métert is megtesz másodpercenként, mi értelme van bármiféle papiros térképnek. mire kinyitja, betájolja, rég elrepült fölötte.

nekem meg van gps a traktoron... azzal is lehetne vicces dolgokat művelni :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14399) Apollyon válasza bambano (#14398) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Van traktorod?
Mondjuk miért ne lenne, hisz nem budapesti vagy ;] :DDD

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14400) bambano válasza Apollyon (#14399) üzenetére


bambano
titán

nem mondtam, hogy van traktorom, azt mondtam, van gpsem a traktoron :) a két hátsó kerék a bátyámé, a két első apámé, a motor a banké, nekem meg a gps jutott :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.