Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19001) Frawly válasza F34R (#19000) üzenetére


Frawly
veterán

A második hullámon csak spekulálgatnak. Feltehetőleg nem sok halott lesz, nem lesz ideje a vírusnak reálisan mutálódnia. Aki fogékony volt erre a vírusra, azok már régen belehaltak, akik életben maradtak, azoknak meg a szervezete olyan, hogy meg tud vele küzdeni, az akárhányadik hullámban is. Persze lesz majd mindig újabb hullám, minden évben és évszakban, az már mutáns variáns lesz, mint az influenzánál, de azok egyre kevesebb áldozatot szednek, pont azért, mert az embereknek már alakult ki ellenük valamilyen szinten immunitása, akinek nem, az már rég belehalt.

Az egész egy nagy médiapánik volt. Környezetemben van jó pár 60 év fölötti, többszörös eü-problémával a háttérben (mozgásszervi, magas vérnyomás, cukor, stb.) rendszeresen jártak járvány alatt is dolgozni, tömegközlekedni, mindenféle emberek közé, nem lettek betegek, nem köhögtek, se mellkasi fájdalom, se láz. Munkahelyen (nem zárt be, mert essential-nak minősített csomagküldő cég) nálunk felütötte a fejét, ~200 emberből 4 ember lett beteg 1-2 napra (azok sem öregek voltak, hanem 20-30 közötti fiatalok, a legidősebb 55 körül volt, láz, némi mellkasi fájdalom, nehéz légzés, köhögés), de azok is gyorsan felépültek, se kórházba, se orvoshoz nem kellett menniük, a többieken tünet sem látszott, pedig mindenféle genetikai hátterű és életkorú emberről van szó. Aki mostanra nem kapta el, az már azért nem fogja, mert igazából rég kihordta már, csak nem jelentkeztek tünetek. Kb. mostanra van az a pont, hogy az egész globális népességen átment már lényegében. Csak a legtöbb emberben semmilyen tünetet nem okoz, emiatt sokan nem is tudják, hogy átestek rajta tudtukon kívül.

(#19002) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Az normális szerintetek, hogyha rákeresek egy IP címnél a helyre, akkor két találatot hoz fel több ezer kilométerre egymástól? :D

Buliban hasznos! =]

(#19003) Frawly válasza inf3rno (#19002) üzenetére


Frawly
veterán

Hogy tényleg OFF is legyek: ez a billentyűzetkritika mindent visz :DDD Nézem egy ideje a fazon videóit, de ezzel minden eddigi korábbi videóját felülmúlja.

(#19002) inf3rno: Igen, normális. Sokszor az IP adatbázisok nem valami jók, és tévesen kapcsolják az IP-t a földrajzi helyhez, meg összevissza frissítik őket.

[ Szerkesztve ]

(#19004) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Az miért van, hogy van olyan tavaly kiadott mobil böngésző ami, minden weblapot jól megjelenít, kivéve a PH fórumot? Az altémák még elcsúszva bejönnek, de Hsz-ek már nem.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19005) totron válasza Frawly (#18987) üzenetére


totron
addikt

Egyelőre a Gentoo nincs még időhiány miatt meghódítva, de ami késik, az nem múlik. Így is csak a lustaság tart vissza, mert egyszer kéne beletenni még egy kicsi plusz időt, és utána le lenne a gond róla évekig.
Kezdj már bele egyszer! Mint írtam, vannak dolgok, amikről beszélgetni jó. Vagyis a beszélő azt hiszi, hogy azt hallgatni/olvasni is frankó. De nem az. Túl sokszor jelent már meg a gentós anekdota tőled. Egy jövőbe mutató anekdota. Kevesebb ábrándot, több gyakorlatot!

A nemrolling-mivolt meg nem tudom mióta hátrány. A folyamatos, mikropaketekben való frissítgetés is windows-os szájízt ad(hat) a rendszernek. Potenciális hibaforrás. A kitesztelt, ritkásabb léptékkel használatba vett stable komponensek meg csak uncsin végzik a dolgukat egy fix verzión. Divatos hivatkozás ide, hogy de hát az újdonságok. Arról meg már kevesebb fáma szól, hogy a becsúszott bakik hogyan aránylanak a tényleges, hasznos újításokhoz. Természetesen megvan a maga létjogosultsága: barátnő helyett, sűrű abuzálhatósága, dédelhetősége a szisztemnek, hogy úgy érezze a júzer: aktív résztvevője a tweaknek/hekknek/hobbinak/életérzésnek, amely életérzés gyakorlásával nem is lenne gond, de emiatt ne a rollingot magasztosítsuk fel az egekig. Szükséges foltok meg nemrolling esetén is elérik a rendszergazdát, használót. Cáfolni ér.

Szerk.: (#19004) zoltanz: Opera Mini 18 / logout.hu - fórumra ezt használom mobilon.

[ Szerkesztve ]

(#19006) Siriusb válasza ubyegon2 (#18965) üzenetére


Siriusb
veterán

Csak annyit mondok: Denny Crane. :DDD

Denny Crane

Denny Crane

(#19007) cami][us


cami][us
senior tag

(#19008) zoltanz válasza totron (#19005) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Köszi. Akkor is úgy működik, ha beállítom a szereveren történő tömörítés. Akkor is kicsit túltoltak valamit, ami semmi újszerű dolgoz nem hozott.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19009) Frawly válasza totron (#19005) üzenetére


Frawly
veterán

Értem, megható, hogy aggódsz. De majd én döntöm el, hogy mire van időm. Egyébként telepítettem már vagy 5× sikerrel a Gentoo-t, a legutolsó telepítést használtam januárban 2 hétig, kb. 97%-osra be lett lakva, de elbarmoltam valamit a USE flageknél vagy kernelkonfigurálásnál, szaggatott a X.org, és nem volt meg a tudásom még, hogy rájöjjek mit rontottam el pontosan, hogy lehetne visszacsinálni. Azóta nem volt hozzá se időm, se erőm, hogy foglalkozzak vele. Pedig megérné, először valóban idegesítő, hogy bele kell tenni egy csomó időt, de ez csak először van, ha rájön az ember a dolgok nyitjára, akkor egy újabb telepítés, belakás, rendszerhasználat már nem kerül sok időbe, hosszú távon megtérül simán. Tehát nem lenne szabad rá sajnálnom az időt, de mindig halogatom.

Nem verseny. Egyelőre tettem egy voidos kerülőt, az is majdnem ott volt, hogy bejöjjön, de végül bugok miatt hagytam ott, semmi nem fordult le rajta használhatóra. Annyiból persze jó lenne minél előbb áttérni, mert a systemd-t nagyon nem szeretem. Most is szivat ilyen Stop Job running-gal leállításkor, igaz bekonfigoltam, hogy max. csak 3 másodpercet tökölhet rajta, aztán kötelezően kilövi, de ez is csak megkerülése a problémának, nem a valós megoldása.

(#19010) totron válasza Frawly (#19009) üzenetére


totron
addikt

Megható, hogy aggódsz az aggódásom miatt, de majd én beosztom az idődet! :D Egyébként megint leírtad ugyanazt, de mindegy. Az elme repetitíve megjelenülni akaró gőzkieresztéseire ott a tenisz vagy a szex. Vagy a fallabda vagy a fafaragás vagy az elburjánzó kényszerbetegség; 33 linuxfeltelepítés szavatolja a jó történések sorát az elkövetkezendő időszakra, a 34 már rossz. Ha nem jól nyomtad az entert, kezdheted újra (de közben csakis északkeleti irányba lehet fordulni). Nem okoskodni akarok, csak ez egy közösségi műfaj és látjuk egymás gondolatait, tudod.:) Elegánsabb, ha adunk a többiek meglátásaira (az egó ezt van, hogy ledominálási szándéknak veszi és automatikusan ellenáll, siklik tovább a g€cibe, érintetlenül).

A job running tényleg frusztráló.

Szerkimerki: ezt a rolling témát szerettem volna kibontani még, épp csak annyira, hogy szerinted mitől jó. No flameware, no offense, no dominance.

[ Szerkesztve ]

(#19011) ubyegon2 válasza totron (#19010) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

ezt a rolling témát szerettem volna kibontani még, épp csak annyira, hogy szerinted mitől jó

Ó....

Az online bolt meg törölte a rendelésem, aszongya, annyi popcornjuk nincs is, ne szórakozzak!

(#19012) ubyegon2 válasza Siriusb (#19006) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Denny Crane.....sose hallottam róla, még reggel olvastam a hsz-t, de még nem voltam ébren, a feliratos oldalt kezdtem el nézni, arról ugrott be ez a fura név. Fasza, először rákerestem a feliratok.info-n..... ;] a fene bírja megjegyezni elsőre egy sorozat szereplőit! :N Így már megvan.

(#19013) Frawly válasza totron (#19010) üzenetére


Frawly
veterán

A job running nem érdekelne, ha kiírná, hogy konkrétan melyik az a job. Gyanítom, hogy van dhcpcd vagy wpa_supplicant, de nem írja mi a rák, lehet bármi. Ez az idegesítő benne, az okát se tudni. Hiába nézem journalctl-lel meg dmesg-gel, nem derül ki mit nem tud lelőni.

A rollingban az a jó, hogy tudsz apránként, csomagonként frissíteni (nincs nagy ugrás főkiadások között), mindig friss mindened, sose avul el egy verzió sem. A frissesség különösen akkor fontos, ha valami vagy nincs meg bináris tárolókban, vagy csak régi verzió és emiatt forráskódból kell pörgetni, és elkezdenek új verziós libek és verziófüggőségek is bejátszani.

Nyilván ez annak fontos, aki komolyan linuxozik. Ha nagyon v1.0-ás felhasználó, csak az a cél, hogy bejöjjön valami grafikus felület, meg tudjon böngészni, e-mailt nézni, arra bármi jó, kiadás alapú disztró is, meg egy androidos okostelefon, táblagép is, és akkor ilyen alapon minden mindegy. De aki mindenfélét próbálgat, forráskódból pörget, tesztel, millió progit használ, meg tényleg komolyan gondolja a linuxozást, annak rohadtul nem mindegy, és nem, nem jó, ha 2-3-mal előtte lévő főverzió, mert össze fog akadni egy újabb verziós forgatott kóddal. Plusz friss verziókkal a legfrissebb optimalizációkat is megkapod, mint pl. ezt is. Az ilyenek majd Balfaxuntura meg Red Faxra jönnek majd 2099-ben. Vagyis a kerneles cuccokat backportolják régi kernelágakba is, de oh wait, akkor semmivel nem leszel előrébb, ha régi kernelt használsz, ha egyszer bujtatva ugyanaz a kód van benne, lehetne annyi erővel újabb verziót is használni.

[ Szerkesztve ]

(#19014) inf3rno válasza Frawly (#19003) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Amúgy cégnek mindkettő ugyanazt írja. Még akár az is lehet, hogy telephelyet változtattak. Azt hittem, hogy az IP olyan, mint a vezetékes telefon, hogy nagyjából azért behatárolható vele ki hol van. De hülye elgondolás volt, főleg az alapján, hogy az itthon IP-m is bármikor megváltozhat.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#19015) inf3rno válasza zoltanz (#19004) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azt nem tudom miért van, de pont az ilyenek miatt utáltam meg a kliens oldalra fejleszteni. Egyszerűen beleőrül az ember annyi ilyen faszság van, és gyakorlatilag minden böngésző eltérő módon viselkedik, ha nem valami nagyon megszokott kódról van szó. Ebben az esetben még akár az is lehet, hogy megszokottról, mert nagyjából div-el és br-el van összerakva az egész, ahogy nézem. Olyan 97 óta tákolok weboldalakat, és azóta az egyedüli változás, hogy a w3c szabványosít, de gyakorlatilag minden több év késéssel kerül be a szabványba, és nem old meg semmit, ha ugyanazon böngészők régi verzióit is támogatni akarod, amik még a nem szabványos változatot használták. Az egész egy rakás ... plüssmaci ha engem kérdezel. :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#19016) inf3rno válasza totron (#19005) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem ugyanez elérhető, ha bármelyik disztrónál lerántjuk az aktuális dev verzió forráskódját, és azt tesszük fel rendszernek. Utána meg állandóan újratelepítjük ugyanígy. Igaz macerásabb, mint a rolling release, mert build-elni kell meg lecserélni a régit az újjal, de viszonylag egyszerűen lehet erre scriptet írni. És máris megvan a minden szétesik életérzés...

Buliban hasznos! =]

(#19017) F34R válasza totron (#19010) üzenetére


F34R
nagyúr

Mondjuk a semi-rollingal nincs baj. Ott van ido a csomag kitesztelesere, nem nekem kell mindent foltozni stb... pl nekem volt rolling es nem rolling disztrom is. mindkettot szerettem.
De vegfelhasznalo szempontbol egy ilyen semi-rolling a legjobb megoldas.

(#19018) Frawly válasza inf3rno (#19014) üzenetére


Frawly
veterán

Az IP adatbázisok mögött az az elgondolás, hogy alapvetően megvan, hogy egyes IP tartományokat milyen szolgáltató kapott meg, milyen területre. De mivel VPN-ek meg mindenek vannak, meg bérelnek egymástól, meg összevissza változnak, meg újra kiosztódnak, és az adatbázisok ezt nem követik le, ezért irkálhatnak minden hülyeséget.

Egyébként ha tudod traceroutolni, abból is kiderül, hogy kb. milyen országban lehet, milyen nemezetek gerinchálózatain és nagyobb szerverfarmjain megy keresztül a csomag. De ez általában nem is szokott fontos lenni, hogy egy IP honnan van, úgyse tudod, hogy ki van mögötte, most megtudod, hogy Szíriában van, még mindig nem fejtetted meg, hogy Gipsz Jakab költözött ki oda, vagy csak VPN-nek, TOR-nak, proxynak ott van az egyik kimenete, vagy akármi. Ez a lényege a netnek, anonim. Mindegy honnan van, úgyis változik, úgyse megbízható, ameddig elérhető, addig elérhető. Nem érdemes komolyan venni.

(#19019) inf3rno válasza Frawly (#19013) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem az a benyomásom, hogy a Linux fejlesztésénél csak valami sokadlagos szempont, hogy ezek az extra feature-ök működjenek, mint pl nagy sebességű adat továbbítás a hálózaton (lásd az én SMB bugom vagy másnál wifi channel bonding nem éppen optimális működése) vagy jelen esetben az energiagazdálkodás. Azért fura, hogy több évtized után sincs automatikus teszt arra, hogy milyen power state-ben kellene lennie a CPU-nak bizonyos helyzetekben, hanem csak úgy ad hoc összebsszák a kódot, aztán vagy működik vagy nem.[link] Igazából senki sem tudja, hogy működik e, mert nem tesztelték. Inkább csak a felhasználói tapasztalat mutatja azt, hogy a legtöbb esetben mintha működne, mert nem hasal el olyan sokszor átlagos használat mellett... Fejlesztői szemszögből elég szánalmas ez így. Főleg 21. századi mércével komolytalan, mert alap, hogy ami kicsit is fontos, arra automatikus tesztet írunk.

Buliban hasznos! =]

(#19020) lionhearted


lionhearted
őstag

Van/volt valami ext4 bug mostanában? :U

Tegnap még működött...

(#19021) inf3rno válasza Frawly (#19018) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Itt azért mindkettő ugyanazt a cég nevet írta ki, úgyhogy az a része hihető. Klienseknél van valamekkora anonimitás, publikus szerverekre ez kevésbé jellemző.

Buliban hasznos! =]

(#19022) Frawly válasza inf3rno (#19019) üzenetére


Frawly
veterán

Ez nem a Linux vonása. Az összes modern OS hihetetlenül bonyolult és összetett lett, több millió kódsoros bázisok vannak, 1000-en fejlesztik mindenfelé, ember már nem tudja áttekinteni, meg mindent minden kombinációban, mindenféle hardverrel tesztelni.

Vegyük észre, hogy emiatt is jó a minimalizmus. A minimalista kód nem csinál sok mindent, könnyen átlátható, kevésbé törik el. Egyébként azzal én sem értettem soha egyet, hogy a Linux kernel monolitikus, és a mikrokernel híve vagyok, meg a bináris driverek helyett is az API-kra épülő driverekre esküszök. De mivel Torvalds ellenkezőleg döntött, így ez van. Mára már minden OS lényegében monolitikus vagy félmonolitikus kernellel dolgozik, nem lehet mit tenni.

(#19023) Frawly


Frawly
veterán

Úristen, milyen gyökér emberek vannak. Költ a fizetős WinRAR-ra, de még CD-n meg is rendeli, Kaliforniából Angliába. Még büszke is rá, hogy fizikai másolat, meg ki lehet bontani, szőnyegre is ledobálja, kertbe is kiteszi, mert ünnepélyesen le kell filmezni, a világ 8. csodája. Aztán felteszi róla azt az 5 megás demo WinRAR-t, amit akár mobilnettel is le tudna tölteni néhány másodperc alatt, és beadagolni neki az online megvett termékkulcsot, hogy full verzióba kapcsoljon :W

De egyáltalán ki a rák használ még optikai meghajtót? Nekem már nincs is jó ideje semmilyen optikai meghajtóm, utoljára 3 éve volt egy laptopban, de abban sem használtam soha, csak benne volt, meg az alaplap megmurdelt benne, azóta nincs semmilyenem. Kb. 11 éve nem használtam már optikai lemezt.

Azt se értem, minek megvenni a WinRAR-t, meg egyáltalán miért kell zárt forráskódú, fizetős szutyokkal tömöríteni. A 7-zip ingyen, multiplatformosan, nyílt forráskódos alapon nyújtja ugyanazokat a funkciókat, a titkosítása és tömörítési foka még jobb is. A WinRAR csak annyit tud, hogy tud önállóan kibontható szeletekbe tömöríteni (7-zip-nél ki kell bontani az összes előtte lévő szeletet, akkor is, ha az adott fájl kizárólag a sokadik szeletben van), meg ha CRC hibás a fájl, akkor néha meg tudja javítani. Meg a grafikus felülete csilivilibb, ami kb. semmit nem ad hozzá.

De még kommentálja is, hogy milyen szép fehér CD, csak az alja poros. Édes istenem. Annyira hülye, hogy fizikailag fáj nézni :(

Ráadásul még okoskodik is egy kört, hogy a legfrissebb stabil verziót kell használni, nem bétát, mert az instabilllllll. Erre a csilivili, szutyok CD-jéről felteszi az 5.80-as verziót, amikor a legfrissebb stabil az 5.90-es kint van már kb. két hónapja, az Arch tárolójában lévő UnRAR meg 5.9.2-es (ami Windows-vonalon 5.92-nek lenne számozva), de az csak kibontani tud, meg nem kerül 30 euróba. Ennyire sötét legyen valaki, remélem be is keretezi, és kiteszi a falra, a család büszkesége lesz, volt pénz WinRAR-ra is. Facepalm kategória a köbön.

Én már csak azért se vennék fizikai adathordozón semmit, mert egyszer felteszem lemezről (tegyük fel lenne meghajtóm hozzá), utána mit kezdek a lemezzel? Lehet egy újabb fizikai szemetet őrizgetni, régi verziókkal, amikor a legújabbat bármikor letölthetem a netről :W

(#19024) F34R válasza lionhearted (#19020) üzenetére


F34R
nagyúr

En nem tudok rola, mondjuk meg 5.4-es kernelt hasznalok es a extfs meghajtom is meg regebben lett formazva.

(#19025) lionhearted válasza F34R (#19024) üzenetére


lionhearted
őstag

Nekem is 5.4 van most, és ~2 hónap alatt 2 külön gépen 2 külön verzióval vált RO-vá a rendszer... természetesen újra nem tud indulni, most meg remoteban van a gép...
Mindkettő SSD volt, mondjuk. :)

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#19026) totron válasza Frawly (#19023) üzenetére


totron
addikt

Ha nem abban a korban kezdted, nem értheted.

(#19027) lionhearted válasza totron (#19026) üzenetére


lionhearted
őstag

Igazából a memet se érti, csak pazarolja a netemet a sok bloat karakterével.

Tegnap még működött...

(#19028) F34R válasza lionhearted (#19025) üzenetére


F34R
nagyúr

Hogy vannak felcsatolva? systemd kezeli-e az fstabot? hirtelen ennyi otletem van.

(#19029) inf3rno válasza Frawly (#19022) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ahogy nézem állítólag vannak e2e tesztek a kernelre, illetve próbálkoznak a kunit-al, ami elég nagy előrelépés lehet. [link] A gyakorlatban viszont nyomát sem látom teszteknek a Linux kernel repojában. :S

Buliban hasznos! =]

(#19030) Frawly válasza totron (#19026) üzenetére


Frawly
veterán

De, értem, 32 éve PC-zek. De ma már, 2020-ban gáz az ilyen. Régen én is CD-ztem, meg írtam DVD-ket, meg elraktam programokat archívumba, meg esetenként még warezoltam is. Csak rájöttem, hogy felesleges, nem kell csinálni, vannak jobb alternatívák. Ha ez egy 10-20 éves videó lenne, arra még azt mondanám, hogy oké. Ma már a fejem fogom, ha ilyet látok.

(#19027) lionhearted: nem tudom, lehet nektek van igazatok, és a csávó csak trollkodik a videón, de akkor meg le a kalappal előtte, ha ilyen jól csinálja. Nekem az jött le, hogy komolyan gondolja. Az meg nem baj, ha pazarlom a neted, legalább WinRAR letöltögetése helyett megrendelsz mindent CD-n ;]

[ Szerkesztve ]

(#19031) lionhearted válasza F34R (#19028) üzenetére


lionhearted
őstag

defaults,noatime,errors=remount-ro mint amit ezeréve használok...
dmesgből láttam, hogy hibás lett az FS: EXT4-fs error (device sda2)
Csak azt nem értem, hogy miért, meg hogyhogy ilyen gyakori, tizenéve nem volt ilyen tapasztalatom.

De mivel nem bootol magától, szóval megoldani most úgy se tudom, amíg oda nem megyek, így csak hisztiztem egy kört, a megoldás úgy is az, hogy fsck.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#19032) Frawly válasza lionhearted (#19025) üzenetére


Frawly
veterán

Hazuccccc vagy user error. Az 5.4 Elll-télyesss és StaBILLLLL. Nem ilyen prealfa analfagamma 5.6 meg 5.7 bleeding edge meg RC rolling szutyok. Ha nem hiszed el, a Canonical meg a Red Hat megmondhassalya, more. Ők rendesen kitesztelték, mindenféle mérnök dolgozott rajta, mindenféle diplomával meg minősítéssel, hidd el, ők jobban értenek hozzá!

Azt meg se említem, hogy nekem 5.6.14-en nincs ilyen problémám, igaz 5.5.x-en és 5.4.x-en sem volt, pedig többféle SSD-n is használok ext4 partíciókat, többféle disztró alatt, csak az 5.4 alatt megjártam a Arch, Gentoo, Void vonalat (mind független, nem épülnek sem egymásra, sem közös ősre), sehol egy regresszió vagy RO-vá vált fájlrendszer. Az is igaz, hogy nem corporate, RAID, SELinux, Hardened Security Mega Edition cumót futtatok, mert nem értek hozzá annyira, mint ti, de lehet pont ez a mázlim.

(#19033) sh4d0w válasza Frawly (#19022) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Akkor használj Minixet, sok szerencsét hozzá...

https://www.coreinfinity.tech

(#19034) Frawly válasza sh4d0w (#19033) üzenetére


Frawly
veterán

Régen próbáltam Minixet, valami kései 2-es vagy korai 3-as verzió volt, már nem emlékszek. Iszonyat instabil, nem sok mindenre használható. Az is igaz, hogy csak egy egyetemi professzor által írt hobbi/oktatási célú techdemo, nem arra van, hogy komoly dolgokra használja is valaki. Bár most a modern verziói már kereskedelmi termékek is voltak, komplett X.org-gal meg mindennel, de gondolom nem sokat fejlődött. Egyébként meg nem az a baja, hogy mikrokerneles, hanem csak kevés ember dolgozik rajta. A Linux sem azért sikeres, mert monolitikus, hanem Torvalds mögé beállt egy egész iparág, szerverektől az embedded kontrollerekig, netes farmokig mindenki, és nagy cégek is ölnek a projektbe pénzt, időt, fejlesztőt, és Torvaldsnak nem egyedül kell vele kínlódnia, hanem csak koordinálnia kell az egészet.

(#19035) lionhearted válasza Frawly (#19032) üzenetére


lionhearted
őstag

Gondolom az itt lévőeknek sincs problémája az 5.4-gyel, én nem is azt mondtam, hogy szar.
Csak annyit kérdeztem, hogy volt-e valami híresebb bug...

A RHEL8 4.18-as kernellel fut.

Tegnap még működött...

(#19036) inf3rno válasza Frawly (#19034) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Minix-es csókák azt mondták, hogy hiába stabilabb meg gyorsabb, nem cserélik le a saját kernelüket L4-re, mert ők már a sajátjukba beleöltek 20 évet. Ezek után én már meg sem néztem magát az OS-t, mert teljesen felesleges, ha ilyen komolysággal fejlesztik azt is. Amúgy meg ha ugyanazokat a programokat akarod futtatni, akkor gyorsnak biztosan nem lesz gyors a mikrokernelen, mert van pár művelet ami jóval drágább, és amiket a monolitikusra optimalizált programok rogyásig használnak. Na legalábbis ezt hallottam. Elvileg most azon ügyködnek Minix-nél, hogy minél több program legyen elérhető rajta, hogyha esetleg valaki váltani akar, akkor ne ez legyen a visszatartó tényező.

Amúgy az összes mobilon L4-el csinálják az adatforgalmat, külön processzor van neki. Szóval elég elterjedt a mikrokernel is ilyen embedded témában, csak a többség nem tud róla.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#19037) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

B+ Frawly ez nem arab, hanem urdu! :D Próbálom megfejteni, mit is fordítóztam pár hete, mert urduból visszafelé a fene se érti. Az nyilvánvaló, hogy valami rüparasztról szól meg valami ólajtónak a becsapódásáról....tán éppen a rettegők topikjában barátkoztam valakivel és az a párbeszély ihlette. Ha megint aktivizálnám ott magamat, biztosan eszembe jutna hamar eme remek urdu szólásmondás, de az leghamarabb 3 hét múlva lehetséges. ;]

Amúgy először nem is tudtam milyen aláírásról beszélsz, mert nekem nem látszanak az aláírások alapból.

[ Szerkesztve ]

(#19038) Frawly válasza lionhearted (#19035) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg nem volt bug, de attól még simán belefuthatsz valami egzotikus beállítással, vagy hardver/verzió kombóval. Minden bug új volt egyszer, és mindig volt egy ember, aki elsőre belefutott. Ilyen alapon lehet te is ebben az első. Abban is biztos vagyok, hogy van bug az 5.6-ban is, csak nem futok bele, mert nem használok túl spéci megoldásokat.

Ilyenkor lehet bármi a bűnös, spéci ütemező, rossz kernelkonfig fordításkor, valami túl spéci hardening vagy mount paraméter megoldás. Első körben én jelenteném a hibát, hogy két gépen is előjött.

(#19036) inf3rno: ja, embedded cuccban van még mikrokerneles megoldás, de nem meggyőződésből, hanem kényszerből, a sovány hardver nem bírna el monolitikus bloatot.

[ Szerkesztve ]

(#19039) lionhearted válasza Frawly (#19038) üzenetére


lionhearted
őstag

A két rendszer teljesen eltér, a fent leírt, amúgy teljesen általános mount optionon kívül, szóval sokra nem mennek azzal, hogy nekem sikerült összehozni...
Spéci ütemező, ja, noop. :D

Remélem a btrfs-es melósgépen nem jön elő... :D

Tegnap még működött...

(#19040) totron válasza Frawly (#19038) üzenetére


totron
addikt

A szükséges minimum fogalma ismert előtted? Egy teljesen indokolt és bevált, alkalmazott, kidolgozott kernelt/kerneltípust is bloatnak hívsz. Mániakáus-e vagy. Tudom, erre jön, hogy de adott hardverre tovább lehet kapcsolózni és faragni, de szerinted - előbb-utóbb - még az is bloattá lesz valahogyan. Haiku a te rendszered. Illetve melegen ajánlom az assembly világát. Az úgy képes befogni az ember csipogóját, átélve a totális optimalizáltságot, ha érdemben belé merül. Vannak nagyon szép és éppoly annyira beteg feladatok ezen az úton. Arra meg nincs időd, oké.

Ha 30+ éve informatikázol, akkor mellé lőttem a kezdés dumámmal, elismerem, viszont ennek ellenére gyerekes kirohanásnak tartom (nem bántásból) amit írtál. Kell a megfoghatóság, legalább néha. Zenei albumból is beszerzi az ember a nagy kedvenceket. Előferdül kultusza kultusza is a megvásárlásnak, mint olyannak. Total Commander, de főleg Eset esetében volt ilyen hullám. Érdekes viszont megfigyelni, hogy te tényleg zsigerileg a szabadszoftver mellett vagy. Lecsupaszítva és a szabadság (keser)édes hullámai közül nézve tényleg tűnhet mindenki más hülyének, de felesleges túlgondolni a háborgást/értetlenséget is. Nem az ellen/túloldal fikázásával voksolsz és fejezed ki elköteleződésed igazán, hanem pont azzal, ha mindkettőt átlátod és úgy választod ki a magad útját. Most erre azt írod, érted te, csak nem tetszik. Ha értenéd az embert, nem puffognál ekkorát és ennyit. Winen nőtt fel vagy annak volt egy erős hatása. Nem mindig a fogyasztói birkaság a vezérszál, csak van, hogy egybeesik a gyerekkori vésődésekkel. Összességében a szabadszoftveres megoldások röhej kategória desktopon/átlag felhasználó szemében - sokszor még az enyémben is.

A semi-rollinggal ki tudok békülni, tényleg arany középút. Azzal a társítással nagyon nem értek egyet, hogy fixverziós utat csak koca linuxos használna.

(#19042) totron válasza #20749568 (#19041) üzenetére


totron
addikt

Mai fiatalok CDROM utálatát vette át, pedig más korosztály. Érthetetlen.

(#19043) zoltanz


zoltanz
nagyúr

FirefoxOs -ból lehetne még még kihozni használhatót. Ebből forkolt KaiOs már bizonyîtott, keleten tömegek használják.

Hogy off is legyek, sztem az arab konfligtusnak is van létjogosultsága. Persze nem ilyen elmaradott társadalomi berendezkedéssel, törvényrendszerrel, erősen áthatva vallalhatatlan vallási dogmákkal.
Szemben a romlott, feslett, pusztán a pénzről hatalomról szóló nyugati hit nélküli világ, de már politika is a multik játékszere.
Az arab is romlott, nem olyan szerteágazóan viszont drasztikusabban. Se ők tartják magukat a hitükhöz, nem képmutatók.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19044) totron válasza zoltanz (#19043) üzenetére


totron
addikt

Nem a faszt nem képmutatóak, csak erősebb szankciók vannak beépülve a naccerű kultúrájukba. Végletekbe esni a legkönnyebb, az egyénnek kidolgozni, megtalálni önmagát már egy sokkal veszedelmesebb(nek gondolt), de mindenképp melósabb feladat. A kulturális kötöttség persze erős.

A Kai az új S40, mit akarsz tőle. Megvan a piaca, meg van az Android-iOS tengely, mi pluszt adhat itt az alternatívkodás? Nem lelkemből szólva kérdezem ezt, csak hát a realitás.

(#19045) ubyegon2 válasza F34R (#19017) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mondjuk a semi-rollingal nincs baj.

Ez nem azonos a half-rollinggal? Azért az a frissítési metodika nem pont olyan, amilyennek leírtad, szerintem. De amúgy van még élő félrollingos disztró? A kedvencem eléggé kampeca, a Chakra.
Abban kb úgy nézett ki a half-rolling, hogy a core-ban lévő csomagok kiadás alapon frissültek, minden más, tehát a programok csomagjai is, rollingként frissültek. Azért ez a módszer enyhén szólva igen mission impossible volt hosszabb távon. Anno Debiannal ezt próbálgattam, ott egész jól lehet a repókkal játszani, de bőven elég csak azokat a programokat frissíteni, amiknél van gyakorlati haszna valamiért, csak a rolling érzésért éjjel-nappal terminalban frissítgetéssel baszakodni.....bár biztosan van még ennél is értelmetlenebb dolog a világon. ;]

Orbán napja van ma. Éljen soká o1g! ;)

[ Szerkesztve ]

(#19046) zoltanz válasza totron (#19044) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Lehet ők sem hithűek valóban. De a nyilvánosság fókuszából nézve, még is ők vannak önigazoló helyztben. Ő szemükben mi tetteink arra utalnak, hogy magában az ördögben hiszük, de kivülre az angyalt kommunikáljuk. Amíg ez az ellentét lesz, konfligtus is lesz.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19047) cami][us válasza Frawly (#19022) üzenetére


cami][us
senior tag

TempleOS kell neked. Azt biztosan csak egy ember fejlesztette. RIP

(#19048) Frawly válasza #20749568 (#19041) üzenetére


Frawly
veterán

Világosan leírtam, hogy mi a bajom vele, olvasd el még egyszer. Röviden, mert csak annyit bírtok elolvasni: nem az a bajom, hogy megvette, bár az is felesleges, hanem az egész offline telepítőrendelős, fizikai médiás, ünnepélyesen kicsomagolós és lefilmezős rituáléja az igazán gáz.

A Rar oldalán meg lehet venni online (bankszámla, bankkártya, Pay Pal, vagy amivel akarod), kapsz egy termékkulcsot, szintén online, letöltöd az oldalukról a legutolsó verziós, ingyenes WinRar demót, kb. 5 MB, ami még a legótvarabb, forgalomkorlátos mobilnettel egy sivatag közepén is leér pár mp. alatt, ez telepítéskor lehetőséget ad, hogy beírj termékkulcsot, ha nem írsz be, akkor demó/shareware-ként működik, ha beírsz érvényes kulcsot, akkor rendes, regisztrált, örök update-re jogosító full verzióként működik. Sehol nem írtam, hogy warezolni kell. A legális és warez WinRar csak abban különbözik, hogy a legálisnál megveszed a kulcsot, warez-nál meg egy keygen állítja elő random, de ugyanabba a progiba írod be. Nem kell hozzá semmilyen CD-t rendelgetni, se Kaliforniából egy másik kontinensre, se a Holdról a Marsra.

Azt meg már csak érintőlegesen írtam, hogy nem éri meg támogatni egy fizetős formátumot, pláne 30 eurót nem ér, ami egy kisebb SSD ára, ebbe nem kéne tömöríteni. Rar-t kicsomagolni sok program tud, 7-zip, Double Commander, stb., egy csomó ingyenes, Windowsra is elérhető, GUI-s program. Becsomagolni meg 7-zip-be érdemes, esetleg ha nagyon sztenderd akarsz lenni, akkor sima PkZip-be, a Total Commander, vagy ha ingyenes kell, akkor a Double Commander, 7-zip ezt is támogatja.

Régen a tömörítvények szeletelése meg a grafikus felület szólt a WinRar mellett, meg a tömörítési fok. De mára már sok minden veri, az emberek nem szeletelik a tömörítvényeket, mivel kikoptak a floppy-k, CD-k, a csilivili grafikus felületek és fájlkezelők is elterjedtek, ami kiváltják a tömörítő közvetlen grafikus felületét, és ki/betömörítési sebességben (zstd) és tömörítési fokban is szinte mindenki elverte már a Rar-t (7-zip, nanozip, paq-klónok), ami 20-30 éve volt előnye, az szép fokozatosan elveszett.

A DOS-os időkben én is nagy híve voltam a Rar-nak, király, commander-szerű grafikus felülete volt, jól tudott nagy játékokat floppy-kra felszeletelni, solid tömörítést elsőnek alkalmazta, a leggyorsabb és legjobban tömörítő program volt akkor. ~30 éve. Azóta viszont fejlődtek a szoftverek, tömörítési algoritmusok, felfejlődtek opensource alternatívák.

Nem véletlen, hogy ilyen kényelmi szolgáltatások csak régen számítottak, a DOS-os korszakban virágoztak a különböző tömörítők, mert mindenki floppykkel meg CD-vel kínlódott, nem volt elég szabad tárhely, így mindenki tömörített orrvérzésig, arj, ain, pkzip, ultra compressor, ace, arc, ice, lzx, zoo, stb.. Ez egy ponton eleve szükségtelenné vált, maradt a zip/rar, unix-like vonalon meg a Tar Gizi.

Ugyanez volt a CD/DVD írós, meg míg a játékok optikai lemezen jöttek ki, akkor azok másolásának korszakában a különböző CD író és lemezképformátumok virágoztak, Alcohol, Nero, mindenféle zárt formátummal, .mdf, .bin, .nrg, stb.. Ezek mára szépen kipusztultak a ’cibe, senki nem nagyon optikai lemezezik, aki mégis, az meg sztenderd .iso formátumnál marad.

(#19050) cami][us


cami][us
senior tag

[link] Cantrill-ra kerestem rá és itt kötöttem ki.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.