Hirdetés
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
Kösz, hogy megnéztétek. Én nem tiling módban használom. Alacsony felbontású a kijelző, így maximális ablakméretben használom az alkalmazásokat. Keret sincs körülöttük, azt letiltottam, csak fejlécük van. De néha így is szükséges, mikor filmet, videót nézek, pl. Netflix, YouTube, stb., akkor kiteszem teljes képernyőre. De néha vissza akarok váltani megnézni valamit terminálban, és nem megy. Ez elég bosszantó, de ezek szerint nem bug, hanem i3wm feature, amit gyanítottam is.
Most workaroundként azt csinálom, hogy nem a normál Alt+Tab kombóval váltok, hanem Win+Tab-ot is befogtam, ami először kikapcsolja a fullscreent a fókuszban lévő alkalmazáson és utána ugrik át a többi alkalmazásra, de ez is elég kényelmetlen.
-
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #13670 üzenetére
nekem az elso wm-ek kozott volt a dwm, de nem sokaig hasznaltam... Egy regebbi 15+ gepen dwm van meg minidig
ha valami gyorsan kell akkor arra tokeletes... egyebkent teljesen mas felhasznalas a ketto.
(#13673) bambano
Ez egy rendes baszo gepezet..... Ez meg el is megy szoval lefogadom ilyet veszel kovetkezonek.
-
bambano
titán
ilyen egy rendes unboxing videó, amikor nem egy egeret csomagol ki három óra alatt, hanem egy rendes rgb vezérlőt
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #13671 üzenetére
Fókuszváltáson azt értem, hogy pl. teljes képernyőn van a böngésző. Erre te átváltasz egy már futó terminálra, hogy abba írj valamit. Minden kombinációban érdekel.
Azért kérdezem, mert nálam Sway-en ez nem megy. Minden ablakot tabbed módban használok, ez maximális méret, de nem teljes képernyő. Viszont kivételesen böngészőt, ezt-azt teljes képernyőre teszek, ilyenkor néha másik futó ablakra (helyesebben tabra) szeretnék váltani, de nem engedi, nem történik meg a váltás.
Arra is gondoltam, hogy a fókuszban lévő teljes képernyős alkalmazás elnyeli a fókuszváltó billkombót, mivel kisajátítja az inputot, de ez nem igaz, mert ha mondjuk dmenu-t hozok elő, az megjelenik, meg ha valami beállított gyorsbillentyűmmel elindítok egy új alkalmazást (míg a teljes képernyőn futó alkalmazás van előttem), akkor elindul az alkalmazás, de nem látszik, nem tudok rá váltani, csak akkor, ha kilépek a teljes képernyős módból.
Nem tudom, hogy ez bug a Swayben, vagy feature, amit az i3wm-ből örökölt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #13669 üzenetére
My bad, de nem igazán értem a kérdést.
Szal van mondjuk két progesz, legyen az egyik a mocp, a másik htop. htop teljes képernyőn, átlépek mocp -ra normálban van, visszalépek htopra teljes képernyőn marad. Fókuszt váltani itt csak floating ablak(ok)nál lehet ha arra gondolsz amire én. -
Frawly
veterán
Befosás, hogy a fószer milyen pofás dwm setup-ot dobott össze. Még mielőtt vád érne, hogy szakmai, csak mondom, hogy FreeBSD, szóval hivatalosan is off.
Előre látom, hogy Júbájgön le fog dorgálni, hogy random emberkéket rakok be videón, de legalább ez most másik, a változatosság kedvéért angol, nem amerikai
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #13665 üzenetére
Egyelőre én is az i3wm-nél maradok, illetve annak a waylandes klónjánál, ami amúgy ugyanolyan, ugyanúgy néz ki, ugyanúgy beolvassa ugyanazokat a konfigfájlokat, csak nem Xorg alatt fut.
Az lenne még jó, ha haladnénak az LXQt-sek a Waylandre áttéréssel. Az lenne még egy használható kis felület. Addig viszont Waylanden csak KDE5, Gnome3, Sway, Weston jön maximum szóba. Meg a Liri állítólag jó, azt majd kipróbálom.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #13664 üzenetére
Az az igazság, hogy én is el tudnék menni a végletekig hobbiból a "tökéletes" wm-ig, csak azt is megunnám egy idő után és/vagy abban is lenne valami, ami birizgálna, hogy nem jó benne, bezzeg a másik tudja.
Épp ezért maradok a standard i3-wm-nél, egyszerű és nagyszerű, már jól beállítottam szal én már nem ugrálok. -
Frawly
veterán
Waylandes blogömlengésemet folytatva: kipróbáltam a Waybox-ot, ami Openbox-klón. Csak azért írom meg, hogy ne fecséreljétek el rá az időt. Nem érdemes ránézni sem. Mindössze néhány soros kód, ami 54 KiB-os binárissá fordul. Még proof of conceptnek is kevés, elindítja a wlroots-t, kitesz egy szürke képernyőt és fekete egérkurzort, de ennyit tud. Se kattintani nem lehet, se menü nem jön elő, se az Openbox konfigfájlait nem tudja elolvasni, hiába rakom oda a ~/.config/waybox/-ba. Semmire nem jó, tényleg csak nagyon alap demó, még dokumentáció sincs hozzá. Csak meg van nyitva egy ilyen projekt is, de nagyon amatőr és komolytalan. Lényegében a gépet is lemerevíti, nem fagy le, de mivel elnyeli az input eseményeket (egér, billentyűzet), így még konzolt sem lehet megnyitni, csak az segít, ha a kikapcsológombot megnyomom, akkor shutdown-ol a rendszer. Vicc az egész. Nem véletlenül nem foglalkoznak vele a neten, és egyik disztró tárolójában sincs benne.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13662 üzenetére
Nem. Wayland alatt semmilyen más kompozitor nem működik. Az oka architekturális, a Waylanden futó WM egyszerre display server és kompozitor is, mindkét feladatot ellátja, és ezekbe a dolgokba nem is hagy mást belenyúlni (már csak biztonsági okból sem), azért is problémás Waylanden a vágólap, billentyű/egér események elfogása, külső kompozitor használata.
Wayland alatt ami nekem hiányzik a kompozitálásból, az az, hogy az átlátszó elemek (ezek támogatottak) mögött legyen Gauss-elmosás is (Aero-ra emlékeztető effekt), meg árnyék. Ezeket jelenleg csak a KDE5 kompozitora tudja, a többi wl-es felület nem.
Jó, mondjuk Sway alatt az árnyék nem hiányzik, tiling meg fullscreen/tabbed módban nem is lenne értelme, de az elmosás jól jönne.
Nagy baj egyébként a Gnome3-mal sem volt, semmi működési bugba nem futottam bele, de annyira lebutították tablet szintűre, hogy semmit nem lehetett rajta állítani, a régi Gnome3 pluginek sem működnek újabb verziókon (3.2-es és felette). Így meg nem láttam értelmét megtartani, kapott elég esélyt, több mint 6 hónapig használtam.
-
Frawly
veterán
Ez is furcsa. Ha nem kapcsolod be Comptont, akkor nincs tearing. Ha vsync opengl-lel kapcsolom be, tearingel. Ha vsync opengl-swc-vel, akkor jó, de néha elkezdenek a videók akadni. Én szoktam kompozitálni, az átlátszósági és árnyékeffektek miatt.
Fél éve teljesen jól működött a Compton, nélküle tearing volt, bekapcsolva vsync opengl-t nem tearingelt és nem volt belassulás sem.
(#13659) ubyegon2: kösz, de választottam disztrót. Lehet ha valami régebbi csomagverziókat tartalmazóval próbálnám, ott még jó lenne a Compton, de ne feledd, hogy ez hamis biztonságérzet, mert előbb-utóbb ezek a konzervatívabb disztrók is frissülnek újabb verziókra. Emlékszem mikor anno a zárt Radeon driver végnapjaiban használhatatlan volt az egész driver 1.19 vagy 1.20-as Xorg-gal Archon, mindenki újjal mutogatott rá, hogy de szar, bezzeg Buguntun megy. Ez igaz is volt, míg az Ubi, Mint nem frissült, nem ment azokon sem, meg egyik másik disztrón sem már. Tehát az Arch csak annyiból speciális, hogy hamarabb belefutsz ilyenbe, és nem kapsz haladékot.
Nem is értem kereséskor minek ez a country of origin. Ki az, aki nemzeti alapon választ disztrót? 1-2 szélsőjobbos BlackPantheres, azt kész. Csak ott lehet jelentősége, ha valaki európai disztrót akar, mert abban nem szerzői jogvédenek annyira, meg nem érinti szoftverszabadalom és ott jogi akadályok nélkül mellékelhetnek a disztróhoz pl. codec-eket. De ez csak azokat a disztrókat érinti, amelyek mögött valami perelhető szervezet áll. Az Arch pl. eredetileg kanadai, aztán átvette egy amerikai, de ezek a jogi bizbaszok sose okoztak gondot, mivel nem áll mögötte szervezet, meg alaptelepítésben sem mellékelnek ilyen 3rd party firmware-t, codec-et.
-
zoltanz
nagyúr
Vasszatérve a telókra. Azért durva, hogy 5 coll körüli telók már csak alsó-középkategórásban kaphatók.
Nem az elbohóckodom én is néha ezekkel tepsi mobilokkal néha, volt Lumia-m, (tudmom fujj windows)de meló közben, utcán, autóban, jobban kézre esik, gyorsabban használható kisebb mobil. (hozzá teszem férfi vagyok közepes vagy nagynak nevezhető marokkal, ujjakkal.)
-
Frawly
veterán
Kínos, de egyelőre visszaváltottam Sway Waylandre. Az oka: Xorg alatt a Compton még mindig szórakozik. Már jó, de néha belassulnak tőle a videók lejátszáskor. Még tesztelgetem, de valami nagyon nem kerek. Lehet a Comptont nem tartják karban, és túl új neki a bleeding edge 4.20-as kernel, új Xorg, túl friss Mesa.
Mindenképp az a tanulság, hogy a Wayland előnye már most, némileg még kiforratlan állapotban is abszolúte látszik. Nem kell külön kompozitor, ami szórakozik, nem akad össze friss verziós dolgokkal, jobb a grafikus teljesítmény.
-
Frawly
veterán
Monológ folyt köv.: a Xorg azért beszopatott. i915 KMS driver + Openbox + Compton kompozitor. Ez régen működött rendesen tearing és kompozitálásügyileg. Na, most nem akart. A Compton hibákat dobogatott, meg nem volt transzparencia, ezért töltöttem le frissebben AUR-ral. Ez már látszólag jó volt, de ez meg tearingelt. A megoldás az lett, hogy a
--backend glx --vsync opengl
helyett--backend glx --vsync opengl-swc
paramétereket kell használni Compton-git-ben. -
Frawly
veterán
Na, ezt a JWM-et dobtam is gyorsan. Okok: nem lehet eltüntetni az ablakokról úgy a keretet, hogy a fejléc is megmaradjon. Meg nem engedi az ablakfejlécet transzparensíteni anélkül, hogy az egész ablak transzparens legyen. A tálcán is van egy felső fekete csík, az sem tüntethető el, meg a menüikon, ikonméret sem szabható át rajta.
-
Frawly
veterán
Köszi ezeket megnézem.
Játékra alkalmas, csak a zárt GPU drivereket nem támogatja. Valóban ez még gyenge pontja. Nyílt driverrel teljesen jól lehet rajta játszani, tapasztalat.
Egyelőre JWM-et tesztelek, de valószínű Openbox lesz újra belőle. Az i3wm is szóba jön, de nekem az a bajom a tiling WM-ekkel, hogy nem tilingolok, minden alkalmazást teljes méretű ablakban használok, a böngészőt néha teljes képernyős módban. Kivétel ez alól egy-két spéci alkalmazás, amit nem teljes képernyőre terveztek, pl. galculator vagy párbeszédablakok, azokat stackingben használom. Igazából nekem bármilyen WM jó, annyit tudjon, hogy teljes képernyőn nyíljanak az alkalmazások a fentiek kivételével, meg Win+bizonyos billentyűkombókra előjöjjenek a gyakran használt programok, és valami panelszerűségen mutassa az időt meg hogy milyen alkalmazások futnak, meg legyen egy háttérkép kitéve. Virtuális asztalokat sem szoktam használni.
-
Frawly
veterán
Egyébként screen lockert tudtok ajánlani valami minimalistát? Olyasmi kéne, mint az i3lock, de rendes inputmezőben mutassa a beírt jelszót, meg írja ki zároláskor az időt-dátumot, meg engedje kikapcsolni, újraindítani a gépet a zárolás feloldása nélkül.
Amíg használtam login managert, azzal zároltam. De mivel DM most már nincs, meg kell oldanom a lockolást, az i3lock meg túl keveset tud.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #13634 üzenetére
Ezek csak körülbelüli értékek. A system-analyze-ra nem adok, az teljesen fals adatokat mutat.
Nem értem mi a hihetetlen. 6 mp-es bootidő a bejelentkező konzolig teljesen átlag SSD-vel, még egy kicsit sok is. Utána meg bejelentkezés után 1 mp-cel (vagy még kevesebbel) képernyőre vágódik a Sway, az megint nem nagy szám, i3wm klón, elég minimalista, nincs sok minden, amit be kéne töltsön, azért ez nem egy Gnome3, vagy KDE5.
Egyébként dobni fogom a Waylandet és a Swayt. Arra jutottam, hogy nem rossz a Wayland, már csak egész kevés hiányozna, hogy kiváltsa a Xorg-ot, de az a kevés stabilan hiányzik, kivéve, ha Gnome3, KDE5-tel használod (a nagyok meg tudták oldani, hogy ne hiányozzon belőle semmi). A többi Waylandes WM/DE még hiányosságokkal küzd. Pl. Sway alatt nincs rendes clipboard manager, meg semmilyen redshift/pótló alkalmazás, eléggé szűk a választék screenshot progiból, stb.. Ha valakinek nincsenek nagy igényei, már most is használható, nem bugos vagy ilyesmi, de még egy kicsit túl korai kisebb WM-mel használni.
Egyébként kár érte, mert a Wayland sok területen most kulturáltabb a Xorg-nál, van rendes kompozitálás (nincs tearing, nem kell külön kompozitort beröffenteni), jobb a grafikus teljesítménye (mivel nem kell szerver-kliens modellen átmennie a kommunikációnak), kulturáltabb az output (kijelző, multikijelző) és input (libinput eszközök) kezelése. Tehát látszik a pozitív hozadéka, de általános jelleggel átállni rá túl korai, kivéve ha valaki Gnome/KDE közül akar valamit használni. Kell még neki általános jelleggel kb. 2 év, mire érdemes átállni rá.
Egyébként maradnék is akár Waylanden, de váltok Gnome-ról. Unalmas, semmit nem lehet rajta testre szabni, nem enged témát telepíteni. A KDE5 meg használhatatlanul bugos, nem a Wayland miatt, hanem csak úgy natúron el van cseszve az egész. Így meg inkább visszaállok valami kisebb WM-re, azt jobban lehet testre szabni, meg jutalomként ott a rettenet gyors bootidő.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen notebookot vegyek?
- Trollok komolyan
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Spórolós topik
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Inno3D GeForce RTX 4090 24GB iChill X3 eladó
- Lenovo ThinkPad T440s - Intel Core i5-4300U - 8 GB DDR3 RAM - 120 GB SSD - 14" Full HD
- Dreame Z10 Pro robotporszívó
- Lenovo ThinkPad T450 - Intel Core i5-5200U - 8 GB DDR3 RAM - 128 GB SSD - 14" IPS LED
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest