Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#22001) lionhearted válasza Frawly (#21999) üzenetére


lionhearted
őstag

Felhasználóbarát nem egyenlő azzal, hogy mindenből a legújabb csomag.

Fordítva ülsz a lovon. Olyan dolgokat tekintesz "munkának", amik valójában nem azok. Ilyen pl az upstream követése. Ezzel szemben a munka pont az, amit a RHEL, Debian vagy éppen az Ubuntu csinál. Olyan csomagok támogatása és patchelése, amiket az eredeti fejlesztők már adott esetben elhanyagoltak, mert "itt az új"... sajnos erre nincs végtelen erőforrás, mindegyiknek van célcsoportja.

Egy github link, mint "csomag" nem tekinthető érdemben munkának. Még akkor se, ha szerverfarmmal folyamatosan buildeled az összeset, hogy bináris csomag legyen. Ez egy darab link követése.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#22002) zoltanz válasza Frawly (#21997) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én Debian t (stable) és forkjait azért választom, részesítem előnyben: egyrészt mert régebbi gépen gyorsabb, smoot-habb folyékonyabb.

Másrészt lehet nyüstölni, (mivel nem vagy profi, sokszor nem a legjobb megoldásokat választom) bírja a strapát. Tehát ez nem teljesen a egyéb disztrók hibája, gyengéje hanem a Debian erőssége.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#22003) Frawly válasza lionhearted (#22000) üzenetére


Frawly
veterán

De nem is az, hogy van ilyen, hanem mint látod, számos példa van erre, mindig van valami kifogási alapjuk, hogy miért nem, 1) mert bezzeg a Debian, 2) mert nem main tárolós, 3) mert proprietary (ja, nem, mert mind a htop, mind a youtube-dl teljesen GPL), 4) mert csak lustaság. Igazából ez egy mélyen gyökerező, elavult hozzáállás, egyfajta régi reflex, hogy mindig másra várni, mindig mástól várni a megoldást, hogy majd más nyújt tárolót, majd más fordítja a csomagot, majd más csinálja meg a következő kiadásra, majd a következő freeze window-ba fér bele. Ez még egy DOS-ról, Windowsról eredő régi mentalitás, mikor megszokták az emberek, hogy 10+ évig támogatott egy OS verzió, programokat is lehet idők végezetéig használni, 2-es Winamp, 5-ös Total Commander, stb., és elég már csak akkor frissíteni 10-15+ év után, mikor már rég megszűnt a támogatás, és már semmi nem megy rajta, már böngészésre sem jó (lásd XP, SSL, IE6, stb.). Vannak ilyen emberek, hogy ez e vérükben van, hogy nem akarnak frissíteni, nem akarnak a korral haladni, kivárnak-halogatnak az idők végezetéig, de még azután se tudják elengedni a régi verziókat (XP). Van, aki még a mai napig kockás SD DivX-eket néz DVD lejátszón, mikor filléres a HD/FullHD x264, és nem túl drága az x265/4K médialejátszás sem.

De Linuxból is vannak ilyen emberek, hogy mai napig nem frissítettek Ubuntu 14.04-ről, CentOS 6-7-ről, ezek még systemd-előtti időkből vannak, de még 7-es Debian-osok is vannak. És ez régen el is ment, amíg nem volt minden netre kötve, nem változott ilyen dinamikusan az OS-ek világa, nem kellett mindenre azonnal biztonsági folt, stb., addig sok ember megszokott egy ilyen túlkényelmesedett hozzáállást. De főleg desktop felhasználásnál tarthatatlan ez, mikor ahhoz kell a legújabb böngésző, újabb folt, legújabb driverek az új GPU-hoz, legújabb Mesa, hogy Wine Protonbon menjen a legújabb steames játék, menjenek a legújabb electoronos nodejs appok, Viber, Whatsapp, Spotify, stb..

(#22004) Apollyon válasza Frawly (#22003) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Kicsit már túlhergeled magad ezen a dolgon... Azért a kockás sd-videohu vs x264 nem ugyanaz a kategória, mint egy htop2 vs htop3... Ráadásul egy ubuntun, ahol én feltételezném, hogy egy böngésző / levelező frissebb verziója nagyobb prioritás, mint egy terminálos alkalmazásé. Pláne, hogy windowsról érkező friss linuxosok gondolom nem a htopot keresnék az ubuntuban először.

Btw a debian vonal ilyen, és ez még csak rosszabb lesz, abból kiindulva, milyen irányban halad most a debian. Ez így volt 5-6 éve is – akkor is ki voltál már rá készülve – és további 5-6 év múlva sem fog ez változni.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22005) lionhearted válasza Frawly (#22003) üzenetére


lionhearted
őstag

"mindig mástól várni a megoldást"
Ami nem probléma, arra nem is kell megoldás.

Tegnap még működött...

(#22006) Frawly válasza lionhearted (#22005) üzenetére


Frawly
veterán

Használ valaki Alpine mailklienst Gmail fiókkal? Támogatja safe módban a Google? A neomutt-ot nem sajnos, és hiába is kapcsolom ki, hogy aztán unsafe applications-ként minősülő programok is tudják használni a fiókom, ez csak ideiglenesen működik, aztán másnap visszavált megint safe-re, a neomutt meg nem tud csatlakozni.

Más: kipróbáltam a létező legminimalistább torrentklienst, a btpd/btcli-t. Tetszik az egyszerűsége és minimalizmusa, scripttel a tudásának a hiányzó részét s lehetne pótolni (pl. sorbaállítás), de nem teljesen. Pl. nem tud hátralévő időt kijelezni, és torrentet részlegesen letölteni (csak bizonyos fájlok), és nem kezel prioritást sem. Így sajnos nem lehet a fő torrentkliensem, de annak nagyon ajánlom, aki gyenge gépre keres torrentet, keveset torrentezik, de akkor egész torrentet tölt le, annak ideális lehet, vagy pl. routerre, stb.. Sokkal kisebb az erőforrásigénye, mint a Transmission-cli-nak, és az rTorrentnek, nem csak memória-, hanem prociigénye is.

(#22007) Frawly válasza Apollyon (#22004) üzenetére


Frawly
veterán

Elismerem, hogy sarkítás, de a mentalitás hasonló. És itt pont nem arról van szó, hogy a htop 2 vs. 3 között olyan nagy különbség van, de 1) lehetne, 2) ezeket, ami nekik nem fontos, ilyen fél vállról veszik, hova jutunk elvi síkon? Ha általános felhasználású disztrót fejlesztesz, tartasz karban, akkor az nem arról szól, hogy neked mi a fontos, mi nem. Akkor minden fontos, mert bizonyos célközönségrétegnek fontos lehet. Ha saját magadnak építesz mondjuk Gentoo-t, akkor tényleg az van, hogy neked mi a fontos, mit hagyhatsz ki a forgatásból, milyen régi verzión akarsz lenni, akkor minden csak rajtad áll.

Ezért van az Archban is systemd. Nem azért, mert szeretik, hanem általános disztró, és tudják, hogy van, aki használ olyan szoftvereket, ami dependelne rá, és azokkal az emberekkel nem akarnak kicseszni, meg az életüket megkeseríteni, hogy nem fut Archon az az alkalmazás, ami nekik kéne, vagy vért kelljen hugyozni, mire működésre bírják, így inkább nem mennek széllel szemben.

Mint írtam, főleg a Debian elég sokat fejlődött ilyen téren, mármint pozitív irányban. Nem azt mondom, hogy teljesen kinőtték, de nagy lépést tettek, messze nem annyira elavultak a csomagverziók nagy átlagban, mint 5-6 éve, mikor nagyon jogosan voltam kiakadva rájuk. Most se túl friss, nem azt mondom, de több helyen, főleg a fontosabbakon már nem annyira dinoszaurusz korabeli csomagok vannak. Azzal tisztában vagyok, hogy rolling sose lesznek, már csak amiatt sem, mert azt az irányvonalat tolja helyettük más. Tőlem elfér, nem használok Debiant, nem is fogok, vagyis egy esetben el tudom képzelni, ha olyan helyre költöznék, ahol pl. nem férek rendesen nethez, nincs sávszél frissíteni állandóan, maximum csak ilyen vészesetben.

De az Ubuntu nem ilyen akar lenni, ők Linux desktop éve, meg no. 1 Linux, meg Corporate trend dictator meg style meg mindenféle lóf4× akarnak lenni, ők különösen összeszedhetnék magukat, mert náluk van elég ember és zseton is hozzá, akár arra is, hogy mind a 40 ezer csomagot minden nap újrafordítsák, a legfrissebb verzióval. Ha tényleg valakinek, akkor nekik megvan erre mindenük.

(#22008) ivana válasza Frawly (#22007) üzenetére


ivana
Ármester

Az emberek nem csak otthoni hobbira használnak Linuxot, hanem elég kemény vállalati alkalmazásokra is. Gondolom te sem örülnél, ha összeszarná magát a mobilhálózat, mert épp befrissített htop2-ről htop3-ra és megváltozott a kimenet. Plusz nem mindenkinek az a hobbija, hogy Linuxot csesztet egész nap. Pl. én preferálom a stabil disztrókat, mert a Linux hegesztéssel már amúgy is foglalkozok heti 40 órát.

(#22009) lionhearted válasza ivana (#22008) üzenetére


lionhearted
őstag

Én pl sokáig más DE-t használtam munkában mint otthon... más áll kézre. No meg melós gép LTS volt, míg az otthoni normál. Ettől még a használt szoftvereim naprakészen voltak tartva, többnyire snap vagy más megoldással.

Neki sajnos verziószámfétise van. Úgy tűnik akármilyen módon próbálom közelíteni vele ezt, lepattanó lesz belőle.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#22010) Frawly válasza ivana (#22008) üzenetére


Frawly
veterán

Nem értem, hogy egy htop3 hogy törne el bármilyen mobilhálózatot. A rollingot sem kell hegeszteni többet. Ez már rég mítosz, hogy van stabil meg nem stabil. Ez addig volt mérce, mikor még gyerekcipőben jártak a disztrók, kb. a 2000-es évek közepéig, a legtöbb akkor még instabil volt, és kiemelkedett néhány nagyobb disztró, Debian, Ubuntu, RHEL, stb., de ezek sem azért voltak stabilak, mert régi verziót használtak, hanem mert volt mögöttük elég fejlesztő (és közöttük összehangoltság, elvi szabályozottság), aki karbantartotta, volt a tárolókban elég csomag, rendszeres ütemterv szerint mentek a kiadások (és nem csak kedv szerint fejlesztették, mikor épp volt annak a maréknyi fejlesztőnek ideje rá), míg a kis disztrók instabilak voltak, mert nem volt elég fejlesztő, nem tudtak elég munkát beletenni, csak hobbialapon ment az egész. Na, most ez annyit változott, hogy már sok éve feljött az Arch-vonal, meg egy csomó másik független, és már semmivel nem instabilabbak, mint a korábban stabilnak magasztalt disztrók.

#22009 lionhearted: a verziószámmal nem szoktam foglalkozni, nekem frissességmániám van, a verziószámot nem is nagyon kell néznem Archon. Inkább csak akkor sokkol, ha valami régi verziószámot látok. Már pedig szükségem van a legújabb verziókra, pl. kernel optimalizációk (proci, ütemező, GPU driver), mesa (főleg 3D-s alkalmazásokhoz, játékokhoz, Steam, Wine, Proton). Meg elég sok progit ki szoktam próbálni git-ről, innen, onnan forgatva, fordítási követelmények között szokott szerepelni nem egyszer, hogy ahhoz hogy leforduljon az adott szoftver, a legfrissebb dev csomagok kellenek. Meg csak úgy általában szeretem a legújabb feature-öket megkapni. Kezdő linuxos koromban én is Minttel és Ubuntuval kezdtem, és már akkor sok borsot tört az orrom alá, hogy nem ment ez-az, nem tudtam felrakni valamit, mert nem volt meg a kellően friss függősége. Persze a fórumjaik is tele vannak ilyen userekkel, hogy nyitják a topikot, hogy xy szoftver nem megy, amit kódból forgattak (vagy le sem fordul), vagy PPA-ból vagy egyébből raktak fel, és kiderül, hogy nincs meg valami friss verzió, vagy valami friss feature, mert túl régiek hozzá a verziók és általában ígérgetve is van, hogy na majd a következő kiadásban lesz támogatva, vagy még abban sem, ha pont a feature freeze hamarabb történik, aztán lehet várni állandóan valamit.

Ami még az Archban nagyon jó a frissességen és a rolling frissülési rendszeren túlmenően: mindent upstream-vanilla állapotban tartanak, semmibe nem gányolnak bele saját patcheket, mint a Debian, Ubuntu, RHEL. Ahogy a fejlesztők kiadják az adott szoftvert, a tárolókba úgy kerül bele, mindenféle patch és saját mókolás nélkül, nem csak kernelnél, hanem mindennél így van. Így elég sok gányolás elkerülhető, és nagyobb fokú a kompatiblitás mindennel, mindenen azt értem, hogy olyan kódokkal is, amik nincsenek benne a tárolóban és forráskódból kell őket fordítani (azaz disztrón kívülről jön), pont azért, mert nem zavar be semmilyen spéci patch, semmilyen verziólemaradás, semmi.

Igazából a hosszú támogatási idejű, konzervatív disztrókkal az a baj, hogy pont a Linux fejlődési vonalából marad ki miattuk az ember. Kicsit olyan ezeket használni, mintha nem is Linuxot használna valaki, hanem valami Linuxból forkolt zárt ökoszisztémás rendszert (és ennek a buborékjában lenne bezárva), és a zártat nem úgy értem, ahogy a MS, Apple esetében a zárt rendszert, zárt forráskódot, hanem úgy, hogy a Debian, Ubuntu, RHEL, stb. világában a régi verziók, verziófüggőségek, patch-ek miatt csak a disztró saját ökoszisztémájával vagy igazán kompatibilis, az épp aktuális (aktuális verziós) egész linuxos világgal, külső környezettel nem. Kicsit olyan, mintha nem is Linuxot használnál, hanem a Linuxnak egy régi, saját mintára átköltött árnyvilágában, másolatában lennél leragadva.

És mielőtt még jönnél, hogy ez csak az én frissességi mániám, csak szólok, hogy vannak nálam hardcore-abb frissességmániások is, akik teljesen csak dev verziókat használnak, kernelből is csak RC-ket, pl. a phoronixos csóka ilyen. Mondjuk az már tényleg veszélyes, meg reszelésigényes napi szinten, mert ami annyira friss, hogy még csak dev kód tesztelése, azaz nem is aktuális legújabb verzió, hanem egy jövőbeli, na ott tényleg törhetnek el dolgok, bár gondolom meg lehet oldani azt is, csak többletreszelést igényel. Én is használok ilyen friss kódokat, de nem mindenből, csak pár alkalmazásból, azok jellemzően AUR-ból vannak telepítve, az AUR-os script, meg git tároló klónozása után pörgeti őket ki forráskódból, de a csomagjaimnak csak egy kicsi része ilyen, talán 3% se.

(#22011) Rimuru válasza Frawly (#22010) üzenetére


Rimuru
veterán

Olyan jo hogy korabban megcafolt (akar honapokkal ezelott) dolgokat kepes vagy megint/meg mindig leirni.

Peldakat nem irok, te se irtal. ;]

Vigyázat, csalok!

(#22012) ivana válasza lionhearted (#22009) üzenetére


ivana
Ármester

Mióta van WSL azóta én desktop Linuxot nem nagyon használok, nekem a terminálos környezet kell azt meg megadja a WSL. Az MS office manapság nagyon elhúzott a LibreOfficetól, azt nem nagyon tudom hanyagolni. Munkában is Windowsos a kliens gép, de maga a fejlesztés Redhates szervereken történik.

(#22010) Frawly

A rollingot sem kell hegeszteni többet. Ez már rég mítosz, hogy van stabil meg nem stabil.
Persze, jól gondolom, hogy te nem fejlesztesz ilyesmit csak használod? Otthon desktopra esetleg homeszerverre...

akik teljesen csak dev verziókat használnak, kernelből is csak RC-ket
Aki kernelből RC-t használ éles rendszeren az szimplán idióta. :U

(#22013) Apollyon válasza Frawly (#22010) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Hát ha stabilitás, akkor az arch testing biztos nem az, már simán az arch is eléggé bleeding edge. Bár 4-5 éve a normál arch-csal nem volt semmi ilyen jellegű bajom, a testinget biztos nem vállalnám be.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22014) F34R válasza Apollyon (#22013) üzenetére


F34R
nagyúr

Dehogynem, hat folyamatos :DDD

(#22015) zoltanz válasza Frawly (#22010) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Egyik "Seed" torrent szerverünkön lassan évtized óta megy Linux-xal (Debian egy Transmission-nal) gond nélkül 24/7-ben.
Amúgy egy Core2Dou Xeon masinán, (ma már egy Raspberry Pi-n is ellenne) nem nevezném instabilnak. ;)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#22016) Frawly válasza ivana (#22012) üzenetére


Frawly
veterán

Ajjaj, a WSL meg az ördög műve szerintem. Annál már akkor is jobban jársz, ha full natív Windowsnál maradsz.

A rollingot meg igenis nem kell többet hegeszteni. Amiket én írok a topikban, azok minimalista kísérletezések, amik nem a rolling miatt vannak, hanem az én kísérletező, minimalista reszelő mániám miatt. Rollingra is simán elég felpattintani egy nagyobb DE-t, és többet reszelni nem kell.

RC kernel sem vészes, egyedül a nagyon korai RC-kkel kell vigyázni, adott verzióból RC1-RC2. Az RC3-RC7-RC8 rendben szokott lenni.

Továbbá igen, és semmit nem fejlesztek, maximum bélgázt. Teljesen átlagos, otthoni felhasználó vagyok, aki csak szereti a rendszerét reszelni, meg szeret informatikailag fejlődni. Semmi extra egyébként.

(#22017) Frawly válasza Rimuru (#22011) üzenetére


Frawly
veterán

Nem vitatkozni akarok, de semmit nem cáfoltál. Régen betettél egy akármit, hogy rég nem indítottad újra a rendszered, abban is csak simán nem értettünk egyet, nem volt semmi cáfolat. Annyi, hogy leírtam, hogy nem javaslom átlag felhasználónak, hogy csak havi 1× indítson újra. Persze lehet meg lehet úszni bug nélkül, de felesleges hazardírozás, aminek kb. semmi előnye nem lesz cserében.

A frissességnél meg nem hogy engem cáfoltál, hanem megerősítettél egy másik példával, a youtube-dl-lel.

(#22018) Frawly válasza zoltanz (#22015) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt nem tudom mire írod, a Debianra vagy a btpd/btcli-re. Természetesen a Transmission-nel sincs semmi baj, meg egy szál service-es szervernek bármi elmegy. A Xeon-nal sincs semmi gond, ha már van, megéri használni szervernek, inkább, mint hogy parlagon maradjon. Felesleges akkor külön RPi-ra költeni, annyival kevesebbet nem fogyaszt, mint amennyire jobban limitál procierőben, sávszélben, stb..

(#22019) F34R válasza Frawly (#22017) üzenetére


F34R
nagyúr

youtube-dl muszaly updatelni ha akarod ha nem.. sajnos a google es a tobbi site baromsaga miatt. pl a youtuberol meg tudsz ma toltelni de valtoztatnak az API-n es kell frissitened. Amugy kb sosem kellene hozzanyulni.

(#22020) Rimuru


Rimuru
veterán

lol

Vigyázat, csalok!

(#22021) Frawly válasza Rimuru (#22011) üzenetére


Frawly
veterán

Na, DT megint ezt a topikot olvasta, témába illő videó. Kékluficetnek megjegyezném, hogy ne hagyja ki a timeshift-es lépést (emerge apt timeshift), meg nem írják, de újraindítani is újra kell, az a legnehezebb rész, sokára tart, míg újrabootol. Néha találnak ilyen csontvázakat gépek mellett, akik rebootra vártak eredetileg.

Témába illő másik forrás.

(#22022) zoltanz válasza Frawly (#21902) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"később home micro (Commodore, stb.) gépeken tolták, és ilyen Algol, Fortran, Cobol, BASIC, Modula, stb. nyelveken, azokat nagyon szórakoztató olvasni, hogy hogyan dolgozták ezt fel az őskorban. De voltak Unixszal foglalkozó, stb. könyvek is. Ezek digitális formában sehogy se érhetők el."

Ez egy idegennyelvű letölthető ekönyv oldal, itt lehetnek olyan dolgok amik érdekelnek: [link]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#22023) Frawly válasza zoltanz (#22022) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, ezt ismerem, de nem baj, hogy betetted ide, hátha valaki talál rajta kedvére valót. Igen, idegen nyelvű, de hát a szakirodalmak is azok. Magyarul időpocsékolás bármit is olvasni, főleg informatikai témában. Nem csak informatika van rajta, hanem főleg tudományos könyvek, egyetemi jegyzetek, nyelvkönyvek, bármi, ami szakmai, bár azért van szépirodalom is, de az kisebb számban van képviselve. Főleg angol nyelvű, de mindenféle nyelvű könyv van, francia, német, orosz, stb..

Annyi még, hogy ez a libgen egy ilyen központi warez valami, mindig változik az elérhetősége, ahogy a nagyobb torrentrackereknek is (piratebey, kickass). A libgen mindig benne van a nevében, de változik a domain, végződés, stb., ezért ha nem működik, akkor a keresőben a libgen vagy library genesis és proxy nevekre kell keresni, úgy mindig lehet hozzá működő oldalt találni. Jogvédők állandóan szüntetnek meg elérhetőséget hozzá, persze szélmalomharc.

Plusz torrenten letölthető az egész libgen is, összes könyv, adatbázis, webes felület, de elég sok giga. Szóval offline másolat is csinálható belőle, ha valakinek sok giga helye van, meg ez a fetisizmusa.

Néha az archive.org-on is vannak letölthető könyvek, meg a Google Bookson is trükközve el lehet pár könyvet olvasni (bár nem egyben, hanem részletekben rákeresve, meg nem lehet letölteni).

Annyi még, hogy Linuxot nem érdemes könyvből tanulni, mert ahhoz túl gyorsan változik. De pl. unixos könyvek játszanak, amik alap parancsokat, alap toolokat tanítanak, vi, emacs, ed, grep, sed, awk, nroff, Bourne-shell parancsai, stb., ezek ma is használhatók linuxos terminálban. A régi, X11-ről szóló könyvek is helytállóak még (bár azért az Xfree86-hoz kiadott anyagok modern X.org-on nem minden vonatkozásban működnek). Csak egész Linuxot egészében nem szabad tanulni könyvből, mert disztrók, initrendszerek, audioserverek, asztali környezetek, csomagkezelők jönnek-mennek, a könyveket meg nem update-elik hozzá elég gyorsan. Tehát egy mintes vagy ubuntus telepítést senki ne egy 2000-ben meg 2005-ben, meg véletlenül se egy 1995-ben kiadott könyv alapján kezdjen el patkolni, mert nem lesz jó vége.

Ugyanez van prognyelveknél, azok is tanulhatók, de általában régi verziókat tanítanak. C-ből, Fortranból pl. az 1990-es szabványverziót, mikor C-ből van 2020-as, Fortranból 2018-as, és COBOL 2013 vs. 1968, stb. esetében is ugyanez van. Bár szerencsére általában visszafelé kompatibilis, ha valaki könyvből tanul ilyeneket, simán működik a benne lévő kód, legfeljebb a gcc-nek, g++-nak, gfortrannak meg kell mondani, hogy 90-es verzióval dolgozzon, és simán fordulni fog a kód, maximum annyi, hogy az új szabványok szerinti OOP, többszálúság, egyéb feature-öket nem használja valaki, de ezeket amúgy is opcionális használni, nem kötelező.

Annyi, hogy az ősi prognyelvekből a nagyon régi verziókat kell kerülni, Fortran IV, 77, Cobol 60, mert ezek még lyukkártyás formátumra készültek (nem text fájlban lévő szabad formázású, blokkokban strukturált kódra), meg pl. az ősi C könyveken lévő kódok sem fordulnak, mivel az ISO/ANSI C-ben, meg a későbbi szabványaiban azért voltak módosítások az eredetihez képest. Tehát ilyen 1960-80 között írott könyveknél erre figyelni kell, mert akkoriban még mentek mainframe-ek, amiken még lyukkártyát toltak, azóta meg kicsit változott a világ, már az 1990-es évekre is nagyot, most meg 2021 van. De ennek ellenére ezekben a régi könyvekben sok minden használható még, az ember el se hinné. Ez a jó a unixos világban, már 50+ éve egy kaptafára megy, aki anno egyszer jól megtanulta, akár a Unixot, akár a C, az elég sok ideje hasznosítani tudja már, kisebb módosításokkal, utánképzéssel persze. Ezek már anno is olyan hatékonyra lettek kitalálva, hogy azóta se kellett bennük újra feltalálni a kereket.

(#22024) Apollyon válasza Frawly (#22021) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Te amúgy haragszol valakire?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22025) Frawly


Frawly
veterán

LOL, ez a reddit-szál teljesen kész van. Egyesek még 2021-ben is ott tartanak, hogy az Nvidia oldaláról húzgálják le a GPU drivert, édes istenem, aztán vergődnek, hogy eltörik a rendszer frissítéskor, míg megint mások kifejezetten ezt javasolják, mert nekik megoldotta a problémát, amit a tárolóban lévő NV driver okozott.

Megint másik megmondóhuszár írja, hogy nála az az AMD A12 APU meg AMD RX540 a szar, mert lassan (mihez képest hülye gyerek) megyen Minten, az NVazjobbvó't, Ályemdély monnnyonle. Erre tényleg csak azt tudom mondani, hogy maradt volna meg Windowsnál, vagy vett volna Mac-et, az való neki. Tényleg nem kellenek ezek az emberek Linuxra, maradjon csak meg a Linux 0%-os részesedéssel, mint hogy ilyen emberkre szabják rá, és Windows-klónt csináljanak belőle.

Azt se értem, ha valaki ilyen láma, minek megy a redditre szakmai kommenteket írni. Akkor inkább facebookozzon, nézzen pornót, vagy mit tudom én, csak ne mutogassa, hogy mennyire nem ért hozzá. És nem is az, hogy van ilyen hülye, hanem ezek összejönnek a redditen kórusban. Rendesen szellemi fekete lyuk.

[ Szerkesztve ]

(#22027) zoltanz válasza Frawly (#22025) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Azt se értem, ha valaki ilyen láma, minek megy a redditre szakmai kommenteket írni."

Nemelég ha sötét, de kell neki, hogy ezt mindenki tudja is róla. :DDD
Valóvilágok idejében, nem szégyen semmi, én én vagyok a transzponencia eladja. Semmiben nem jobb, több, csak ő, ennyi, és "felvállalja". (de nincs mit felvállalni, egy tucat ember, kis polgár, legalább szarjon a parlament elé vagy valami :) )

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#22028) Frawly válasza #20749568 (#22026) üzenetére


Frawly
veterán

Nem kell osztani, a linkelt szálban is leírta pár ember, hogy baromság, de le lettek ugatva. Persze, beírhatnám én is, hogy baromarcúak, de max. csak arra lenne jó, hogy kitiltsanak személyeskedésért. Így csak elrettentő példaként tettem be ide, hogy a Linuxnak nem tesznek jót az ilyen emberek. Pontosan miattuk terjednek azok a barom szállóigék, hogy a Linux desktop éve sose jön el, meg a Linux szar, meg nincs hozzá driver, meg semmi nem megyen rajta. Közben meg csak idióták próbálják használni, mintha Windows lenne, és ez könnyen megbosszulja magát, mert nem Windows.

(#22030) Frawly válasza #20749568 (#22029) üzenetére


Frawly
veterán

Azért, mert nem kell ez a Linuxnak. Azért baj, hogy terjed, és aki nem próbálta ki, ezen emberek véleménye alapján ítéli meg, és ki sem próbálja normálisan. Ez a baj vele.

Egyébként megértem, hogy a Linux nem népszerűbb. Pedig nem nehéz megtanulni, meg használni, de igényel egyfajta értelmi képességet (pl. elolvasni egy hibaüzenetet saját nyelven és megtanulni értelmezni), utánaolvasást (tudni használni a keresőt), tanulási hajlandóságot. Ez meg a ma, agyatlan, facebookozó, windowsos és maces tömegen simán kifog.

Pedig semmi extra nem kell hozzá, se informatikai diploma, se túl speciális képesség. Tehát semmi olyan, amit egy értelmes átlag ember magától nem tud egy kis olvasással, próbálgatással elsajátítani.

Az Nvidia is hibás, a linuxos driveroldalukon fel kéne hívják az emberek figyelmét, hogy ne onnan töltsék a linuxos drivert, hanem a disztró csomagkezelőjével a disztró tárolójából telepítsék fel, példaként idézhetnék is a vonatkozó sudo apt install tökömtudjamimostacsomag neve, egy példát Arch-vonalra (pacman -S nvdrivercsomag), meg egy példát RHEL vonalra, yum akármi. Meg egy említést a nonfree tárolók engedélyezéséről. Ezzel azért lefednének elég sok disztrót, pár sornyi példából.

(#22031) lionhearted


lionhearted
őstag

Frissesség és felhasználóbarát linux margójára: [link]

Tegnap még működött...

(#22032) zoltanz válasza Frawly (#22030) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ezért csak elkészült az MI, csak nem a gépből lett értelmes lény: robotbio, hanem az emberből gép: biorobot. :DDD

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#22033) Apollyon válasza Frawly (#22030) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Ha már itt tartunk, Arch alatt miért nincs natívan pl. runit? Miért kell kötelezően systemtrével szenvedni? Most nem az utóbbi hiányosságait szeretném kibeszélni végtelenedik alkalommal, hanem csak annyit, hogy miért? Ha már más legózós disztrókban van más opció, Arch alatt miért nincs?
Ez pl. sokkal égetőbb kérdés, mint a windózról idetévedt felhasználók. Ha már a kedvenced, itt találtam témában lassan 3 éves információt, egyik sem jó indok ma már.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22034) ubyegon2 válasza Apollyon (#22033) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Miért kell kötelezően systemtrével szenvedni?

Dehogy kötelező az! Archingerek imádják a systemtrét! :DDD

(#22035) Rimuru válasza lionhearted (#22031) üzenetére


Rimuru
veterán

Jah, frissitenem a firefoxot 86-ra de meg nincs gentoo repoban ebuild...

;]

Vigyázat, csalok!

(#22036) F34R válasza Apollyon (#22033) üzenetére


F34R
nagyúr

Van csak ugy hivjak hogy Obarun.

(#22037) Apollyon válasza F34R (#22036) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nem, ez nem Arch, hanem egy fork. Én Archról beszéltem.)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22038) Rimuru válasza Apollyon (#22037) üzenetére


Rimuru
veterán

Az a jo az open sourceban hogy ha valami nem tetszik akkor forkolod(/irsz ujat).

Persze ugyan ez hatrany is.

Vigyázat, csalok!

(#22039) Frawly válasza Apollyon (#22033) üzenetére


Frawly
veterán

Én se szeretem, hogy az Arch systemd only. De annyiből megértem, hogy systemd-t használ, hogy általános célú disztró, mindenféle felhasználói kör használja, nem akarnak kicseszni az emberekkel, mert sokuknak olyan progikra van szüksége, amik systemd-re dependelnek. Így meg nem akarnak a széllel szemben hugyozni, meg a felhasználókat elvi kérdésből szopatni.

Ha Arch-alapon kell runit, akkor ajánlom az Artixot, az mind OpenRC-vel, mind runit-tal, mind s6-tal elérhető. Bár nekem nem voltak jók vele a tapasztalataim, lassúak voltak a tárolói, sok memót evett, mert az ő initrendszerükön kívül épp úgy futottak a systemd-s szutykok, pl. elogind.

Ez a legnagyobb baj a systemd-vel, hogy kikerülhetetlen. Hiába használsz olyan disztrót, amin más initrendszer van, a programok épp úgy behúzzák függőségnek a systemd valamelyik elemét, és akkor sem úsztad meg a témát. Ahhoz nagyon minimalista rendszert kell használj, hogy meg tudd úszni, pl. se Steam, se Wine, se semmi népszerű, mainstream program, se mainstream DE, se semmi.

És erről nem a systemd, meg nem Poettering tehet, hogy mindenki erre dependeli a csomagját. Senkinek nincs pisztoly a bordája közé nyomva, hogy systemd-re kell dependelnie a programják, a fejlesztők önként hozzák meg ezt a rossz döntést. Nekik kell köszönni.

(#22040) Frawly válasza Rimuru (#22035) üzenetére


Frawly
veterán

A Firefox 85-tel sincs semmi baj, csak ne ilyen 78-as előtti verzió legyen. Meg mint írtam, a Gentoo azért nincs annyira elmaradva a verziókkal. A stable profil el van, de nem vészesen.

Meg a FF azért is mindegy, mert a Mozilla oldalán lévő tar.gz-s bináris általában minden disztrón jól megy, én ezt használom évek óta, saját magát frissíti, jelenleg is Developer Edition beta, 87-es verzión van épp.

#22031 lionhearted: ezt linkeltem már pár hozzászólással előbb, csak más forrásból. Ja, elég gáz. Sok ember nem szeret frissíteni, főleg a mintesek, mert legtöbbjük Windowsról jött felhasználó, és ott megszokták, hogy kerülni kell a frissítést. Meg van jó pár NV-ás, akinek a frissítés el is törhet valamit, így ők meg extrán félnek. Inkább nem frissítenek, próbálják akármi áron elkerülni, halogatni, amíg csak lehet.

Ez a baj, hogy ez hozzáállásbeli dolog, és nagyon nehéz elmagyarázni, hogy miért kell friss verzió. Nem, nem csak a biztonság miatt, bár az az egyik legnagyobb mozgatórugó.

(#22041) Frawly válasza Rimuru (#22035) üzenetére


Frawly
veterán

Még egy megjegyzés: nálad úgyse számítana, mivel nem indítod újra a gépet :D Viccet félretéve, a Gentoo egy rolling disztró, aminek az az egyik fő értelme, hogy friss lehet, érdemes élni vele. Plusz mivel haladóknak van, akik meg tudják oldani, ha valami eltörik, az is annak az irányába hat, hogy legyen minél frissebb, valamint forráskódból pörgetős, ezért ez is a frissességet motiválja, hiszen ha egyszer már mindenképp forráskód fog elég hosszan pörögni, akkor már miért ne a legújabb kód pörögjön?

Nálad egy másik szempont is játszik: Archról váltottál. Én úgy lennék vele, ha egyszer már beletettem a munkát, akkor ne legyen már részben visszalépés, hogy valamiben is kevesebb, mint az Arch, pl. akkor legyen már legalább ugyanannyira friss.

Én épp ezért dobtam az Artixot: memóriafogyasztásban, és tárolók sebességében, na meg kicsit frissességben (enyhén) visszalépés volt. Nyilván ahhoz használni kellett egy ideig, feltenni, kipróbálni, hogy ezt megtudjam.

(#22042) Apollyon válasza Frawly (#22039) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nem érted. Azért az két külön dolog, hogy kell pl. a steamnek néhány lib egy könyvtárban, vagy hogy a komplett OS systemtrével működik, és az csicskít bele mindenen keresztül még a hálózatba is.
Egyszerűen szarnak rá, és kész, a defendelők meg megmagyarázzák. Egyébként nem kell nekem arch, volt pár éve, nem jött be.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#22043) F34R válasza Apollyon (#22037) üzenetére


F34R
nagyúr

elvileg obarun minden mas forktol jobb ami arch alapu.

(#22044) Rimuru válasza F34R (#22043) üzenetére


Rimuru
veterán

Most ez az uj meno arch fork? Sose hallottam rola. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#22045) F34R válasza Rimuru (#22044) üzenetére


F34R
nagyúr

Pont hogy nem uj, hanem regi. Hat mert systemd-s rendszert egyedul a Gentoot probaltad... ezt kb azok mar ismertek akik Artix linuxot hasznaltak.

(#22046) Rimuru válasza F34R (#22045) üzenetére


Rimuru
veterán

Pontosan tudod hogy nem csak gentoo-t ismerem/probaltam. :P
Ettol fuggetlenul ez teljesen kimaradt.

Vigyázat, csalok!

(#22047) Frawly válasza Apollyon (#22042) üzenetére


Frawly
veterán

De, értem én nagyon jól, ha valaki, én vagyok az egyik legnagyobb ellenzője a systemd-nek. De megértem, hogy az Arch miért nem akar szembemenni mindennel: gyakorlati megfontolásai vannak.

Az a baj, hogy hiába használsz más initrendszert, ahogy felraksz egy systemd-re dependelő progit, onnantól ezek az ilyenolyandé-szutykok épp úgy belecsicskítanak a rendszeredbe, sőt, dupla erőforrás-foglalás lesz, mert egyszer futni fog a nem-systemd-s initrendszered, meg ezek a pótlékd, elogind, faxtuggyamidé alrendszerek is, és duplán bukod az egészet.

Tehát hiába teszel fel MX-et, Devuant, Artixot, Gentoo-t alternatív inittel, a systemd-t nem nagyon tudod kikerülni modern desktop felhasználásnál. Nekem sem sikerül sajnos, még a legnagyobb minimalizmus mellett sem, mert tuti egyszer szükséged lesz egy olyan progire, ami szépen pofátlanul behúzza függőségnek.

(#22048) Frawly válasza Rimuru (#22044) üzenetére


Frawly
veterán

Én hallottam róla, egy elég régi, sok éves valami, de még nem próbáltam. Azt se tudtam, hogy ez egy élő projekt még.

Nem mintha nálad számítana, a Gentoo egy végoptimumos disztró, ha arra átálltál, semmilyen másik disztróra hoppolásra nem lesz szükséged többé, teljesen mindegy, mennyire systemd-mentes csodafork, meg ultrarolling, meg mennyire hájp most a redditen, te nyugodt szívvel skippelheted.

(#22049) F34R válasza Frawly (#22048) üzenetére


F34R
nagyúr

plot twist: o is hasznal elogindt. ;]

#22046 Rimuru

Persze, persze Alpine de az nem desktop. :P

[ Szerkesztve ]

(#22050) Frawly válasza F34R (#22049) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, azért is írom. Sokan csak áltatják magukat, hogy nem használnak systemd-t initrendszernek, közben meg ha figyelmesen megnézik a processlistát, szépen kiderül belőle, hogy elogind, hasonló szutykok épp úgy futnak, magyarán csak önhülyítés az egész. Ebben semmi twist nincs, ha rájön az ember és világosan látja.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.