Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14751) Apollyon válasza Frawly (#14747) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Én is gondolkodtam már, hogy áttérek, de nem igazán olvastam utána. A sway miatt lenne nekem érdekes igazából, mert az amúgy faszább mint a sztokk i3.

Nekem pont nvidia kártyám van amúgy, és ha gammázok, az miben érinti a dolgot? Idén jön az új DOOM, azt ki akarom próbálni majd Debianon.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14752) cami][us


cami][us
senior tag

"Független" Mondjuk az RH felvásárlása után kellett valami öntömjénezés, még ha fake news is.

(#14753) Rimuru válasza Frawly (#14747) üzenetére


Rimuru
veterán

redshift - letezik patch, gnome, kde pedig default tudja

nvidia - ha nem regi a kartya akkor legyen csak zart driver hogy ki tudja hasznalni a gpu-t nem veletlenul veszi meg valaki.

xrandr - te sway-t hasznalsz, ki van nyalva a segged, de ha valaki nem akar i3/tiilinget/stb-t akkor mehet a falloszerdobe...

Apollyon: feleannyi fps-ed lesz, felteve hogy elindul a game. :P

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#14754) F34R válasza Apollyon (#14751) üzenetére


F34R
nagyúr

Nem kerdeses, hogy maradsz a Xorg-nal. :P A wayland nincs felkeszitve a jatekokra, foleg nem az AAA-s cimekre.

(#14755) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Nem rossz vas ez a Kínai darab. 10 Misiért milyen kocsit kapsz?
Nem egy overkill motor, de mo-ra több mint sok. Rengeteg hasznos technológia bele van zsúfolva. Jó minőségű alkatrészek Denso, Valeo stb. High-tech elektronikával megspékelve, néhol a Japánokat alázza.
Tartósság ki tudja, de sztem nem rosszabb mint egy Francia pl. Azért Kínában gyártat a Toyota, Nissan, ha ők a nevüket adják az már önmagában jelent valamit. Évi 10 millió eladott autó.
Kína letarol! Trumpchi GS8 teszt

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14756) Siriusb


Siriusb
veterán

Ez így hétvégén ütött. :D

(#14757) Frawly válasza F34R (#14754) üzenetére


Frawly
veterán

Mert miért nincs felkészítve? Azon játékok számára, amik csak X-et támogatnának, ott van az XWayland csomag. Meg pl. AMD GPU-n teljesen rendben van. Vagy Intelen, de az Intel GPU-k mindig is túl gyengék voltak az aktuális AAA-s játékcímekhez, Windows és X.org alatt is. Egyedül az NV GPU az, amivel gond lehet, nem is azt mondtam, hogy térjen át mindenki, hanem hogy érdekes lehet látni, hogy az a nouveau driver, ami X.org alatt teljesen trének tűnt, Wayland alatt adott esetben egészen máshogy teljesíthet. Azt nem állítom, hogy biztosan jobb lesz, lehet tré lesz Waylanden is, de a meglepetés lehetősége simán ott van.

Aki pl. KDE-t, Gnome-ot használ, annak nem is kell sokat próbálkoznia, annyi, hogy ideiglenesen letiltja a zárt drivert, ha használ és a nem X.org-os sessionnel indítja login managerből.

Mondom, nem téríteni akarok senkit, mert nem is való mindenkinek, csak azért feszegetem a témát, mert a neten sok tévhiedelem terjeng róla, aminek kb. 90%-a nem igaz.

(#14758) Rimuru válasza Frawly (#14757) üzenetére


Rimuru
veterán

csak azért feszegetem a témát, mert a neten sok tévhiedelem terjeng róla, aminek kb. 90%-a nem igaz. - te is termeled oket. ;]

Vigyázat, csalok!

(#14759) Frawly válasza Rimuru (#14758) üzenetére


Frawly
veterán

Nem termelek tévhitet, azért írom, hogy érdemes kipróbálni és mindenkinek magának meggyőződni róla. Tény, hogy nem való mindenkinek, pl. Ubyegonnak még véletlenül sem ajánlanám, nála már egy egyszerű UEFI systemd boot kiveri a biztosítékot, meg egy GPT-s partíciós tábla, a waylandezésbe beledöglene, meg ő úgyse használna mást, mint a Cinnamon, már csak elvből sem.

(#14760) ubyegon2 válasza Frawly (#14759) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Na szépen vagyunk! Ha már így megszólíttattam......Egyébként már ez a Mint 19.1 is tele van szemetelve mindenféle k meg x waylandokkal, de mi a búbánatnak?

Amúgy nem én vagyok az, aki azt kutatja, milyen kutyulásokkal nem múködik a rendszere. ;]
Nekem jó az, ami múködik, MBR, Legacy, Xorg, MInt, Cinnamon......, de mint tudjuk, én örök kezdő home user vagyok. Mi más lehet egy ilyennek a célja, mint az imént leírtak?

Nem? De!

[ Szerkesztve ]

(#14761) F34R válasza ubyegon2 (#14760) üzenetére


F34R
nagyúr

az Xwayland az egy protokol amivel a Xorg-s applikaciok hasznalhatok Wayland alatt. Viszont ez nekem sem kellen a rendszer ala :DDD Sajnos a Xorg mar hozza magaval egy ideje. :P
Nekem sem kellenek egzotikumok, megvagyok teljesen a kis rendszeremmel. :D

(#14762) ubyegon2 válasza F34R (#14761) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, szóval protokol... Hát én a protokollokat rühelltem mindig, leginkább akkor, amikor muszájból kellett foglalkoznom velük. 🙂
Most nem muszáj, de rühellem.

[ Szerkesztve ]

(#14763) Frawly válasza ubyegon2 (#14760) üzenetére


Frawly
veterán

Azt látod nem tudom, hogy az XWayland minek egy X only Cinnamonra. Ezt a devektől kérdezd majd meg.

Röviden a X.org-nak az a hátránya, hogy egy csomó új funkció utólag lett belehekkelve, mert az eredeti koncepcióban nem támogatott, de ezek a hekkelések eléggé zavarják a drivereket.

Az XWayland nem protokoll, hanem emulációs réteg. A Wayland a protokoll, az XWayland csak ahhoz kell, hogy X.org nélkül tudjon futni egy X-es alkalmazás Waylanden. De ha egyszer a Cinnamon nem támogatja a Waylandet, akkor felesleges az XWayland csomag, nézd meg minek a függősége.

[ Szerkesztve ]

(#14764) ubyegon2 válasza Frawly (#14763) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem protokol, sebaj, az emukat is rühellem. 😁
Megnézem majd, ha gépközelbe kerülök, ezt a függőség dolgot, de nekem úgy tűnik elég sok csomag csak úgy random van fenn, de ez persze nem biztos.

(#14765) Frawly


Frawly
veterán

Újabb amerikai fószer Arch Linuxot telepít. Fattydove Racing SSD-re :DDD KDE5 Plasma minimumtelepítést, Gnome GDM login managerrel. Bekonfigurált hálózat nélkül. xterm-mel. root-ként használva a gépet. Nagyon kemény :D

(#14766) pengwin válasza Frawly (#14747) üzenetére


pengwin
addikt

Simán lehetséges olyan is, adott NV GPU-hoz az Nouveau driver nem teljesített jól X.org alatt (tearing volt, vagy lagolás, vagy alacsony fps), attól Wayland alatt simán lehet jó.

Kötve hiszem, hogy így lenne: ha a nouveau rossz teljesítményt adott egy adott kártyával, akkor az tipikusan a reclocking (és a firmware blobok) hiánya miatt volt.
Ezen egy X-Wayland váltás nem változtat, hacsak nem állítod mellé manuálisan az órajelet. Talán a GTX 6##-as sorozat az utolsó, ami még megy rendesen nouveau-val, utána az NV sikeresen szabotálta a fejlesztést. Egyébként én nouveau-val sem tapasztaltam grafikai hibákat, igaz csak egy 8800 GTS és egy GTX 970 a merítésem. Utbbi nyilván nem állítja automatikusan az órajelet nyílt meghajtóval... thx NV.

Én kb. 2 éve használtam Wayland+Plasma összeállítást desktopon és semmi baja sem volt, de akkor még RX 480-am volt. A mostani GTX 970-es géppel nem akarom magamat szivatni a fejlődés nevében. Majd ha újra Radeonom lesz akkor megyek vissza wayland-re.

Üdv, pengwin

(#14767) Frawly válasza pengwin (#14766) üzenetére


Frawly
veterán

Nem tudom, nincs NV kártyám. Ahogy a linuxos világ áll, nem is lesz, akkor is AMD-t veszek helyette, ha az teljesítményben kicsit hátrébb van, kicsit többet fogyaszt, de cserébe Linuxon is normális hozzá a driver support.

De akinek ilyen kártyája van, egy próbát megér. Ilyenről én nem tudok, hogy újabb kártyák „nem normálisan” mennének vele. Igen, lehetnek bugok, fps is kevés lehet. Azt nem is állítottam, hogy BIZTOSAN szárnyalni fog nouveau-val, csak azt, hogy a Xorg alatti tapasztalat semmiképp nem mérvadó. Valószínű kártyája is válogatja, hányadik genes. Én simán kipróbálnám, ha lenne NV kártyám. De sajnos csak inteles szutyok van egyelőre, tervbe van véve asztali gép, de azzal még várok esetleges költözés miatt.

(#14768) pengwin válasza Frawly (#14767) üzenetére


pengwin
addikt

Ilyenről én nem tudok, hogy újabb kártyák „nem normálisan” mennének vele.

Ha jól emlékszem már a GTX 700-sorozattól, de lehet csak a Maxwell-architektúrájú kártyáktól kezdődően az NV drivere megkövetel egy olyan NV által aláírt zárt firmware csomagot, amit a nouveau fejlesztők licencelési okokból nem tudnak beépíteni a driverbe (és ezt az NV is tudja). Valamint óriási (több éves) késéssel adták ki az összes ilyen firmware csomagot. Enélkül nem működik többek között a ventillátorvezérlés, hőmérséklet visszajelzés és az órajel állítás sem a modern NV kártyákon.
Vagyis képet ad a nouveau, ráadásul többnyire hibátlanul, de a kártyák a boot-frekvenciájukon kénytelenek üzemelni, mert a nyílt meghajtó nem tudja őket magasabb teljesítmény-szintre küldeni terhelés hatására. Például az én GTX 970-em nouveau-val legfeljebb 300MHz-en megy, míg a zárt meghajtó terhelés alatt akár 1550MHz-re is beállítja.
Ellenben a tartalék 8800 GTS-em tökéletesen üzemel nouveau-val is.

Az NV csőrét nagyon piszkálta a nyílt meghajtó, mert kivette a teljes kontrollt a kezükből, úgyhogy ezzel a lépéssel elszabotálták a nyílt meghajtó fejlesztését. Nem véletlen a híres Torvalds idézet, hogy Fuck you, Nvidia.

Én se vettem volna NV kártyát, de csak ez volt a bányászláz miatt.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#14769) Frawly válasza pengwin (#14768) üzenetére


Frawly
veterán

Elhiszem amit írtok akkor, ha ennyien mondjátok. Ezzel viszont az NV tökön lövi magát. Mert ugyebár a zárt driver hiába megy X.org-on, ha se a Xorg-ot, se a kernelt nem lehet miatta frissíteni, nehogy eltörjön valami. Nem is értem milyen kontrollt akar az NV linuxos driver terén. Örüljön, hogy egy újabb OS alatt rendesen támogatott a szarjuk. Ingyen, opensource lefejlesztve. Az AMD sem halt bele a normális nyílt driverbe, semmilyen titkok nem szivárgott ki miatta, nem vesztettek semmit anyagilag.

Azt még megérteném, hogy a windowsos drivert nem nyitják meg forráskódügyileg, mivel abban van jó pár mocsok nagy hack, gányolás, meg egy csomó csalás (bizonyos benchmarkok és játékok alatt a képminőség rovására bevetnek trükköket, hogy jobb számokat, fps-értékeket érjenek el), de ilyen Linux alatt úgyse játszana.

A 8800 annak idején nagyon jó kártya volt, de ma már elég jelentősen elavult. Így az ember a hajára kenheti, ha az jól megy.

(#14770) Apollyon válasza Frawly (#14769) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nem értek a hw-ek programozásához, de azért kíváncsi lennék, hogy adott NV kártyából vajon ki lehetne-e több teljesítményt hozni, mint amennyit az nv által hivatalosan kiadott driver "enged". Gondolom azért az alacsonyabb teljesítményt a kártyákat használó programok optimalizációja is befolyásolja.

De inkább az érdekelne, hogy ha akarná nv, vajon jobb teljesítménnyel futhatna-e ugyanazon kártyával, szándékos driveres butítás nélkül (ha van ilyen) adott program.

Egyébként a Torvalds akármilyen tahó, meg nincs igaza, szerintem jogos az a könyékig feltolt fák jú nvidia interjú. :DDD

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14771) pengwin válasza Frawly (#14769) üzenetére


pengwin
addikt

Az NV wines és linuxos meghajtója ugyan az. Az Unix-szerű rendszerekhez nem fejlesztenek külön meghajtót, csak egy wrapper kerül a windows-os meghajtó köré. Ezért is van csak minimális eltérés az NV kártyák windows-os és linuxos teljesítménye között.
Az NV megoldása az volt erre az egész "eltöri a kernelt Xorg-ot a VGA driver"-problémára, hogy nyomatják a dkms-t, meg e mellé wayland mögé az eglstreams-et, hogy használhassák tovább a zárt meghajtóikat, és fallback módnak ott tudjon lenni a nouveau.
Egyébként sem igazán érintette őket az, hogy Fedórán, Arch-on, OpenSUSE Tumbleweeden vagy mondjuk Debian Siden káoszt okoz a zárt meghajtójuk, mert nem ezek a meghajtó célzott felhasználási területe. Ubuntu LTS, CentOS, RHEL, SLES/SLED/OpenSUSE Leap, Debian stable alatt meg nem szokott baj lenni belőle. Mire ezek eljutnak egy kernel vagy Xorg frissítésig, addigra már a zárt meghajtó is támogatja azt, és lehet frissítés előtt telepíteni valamilyen repóból vagy az NV honlapjáról.

A BFG Tech 8800 GTS 320MB-ot meg nem bántani, tartalék kártyának még mindig jó az! :)

(#14770) Apollyon
Én sem értek (még) a hadrver-programozáshoz, de egészen biztos, hogy ki lehet hozni jobb teljesítményt adott kártyából. OpenGL és Vulkan terén elég jól szokott teljesíteni a nouveau így is: ha visszaveszed a zárt meghajtóval az órajelet a nouveau-s szintre, akkor a teljesítményben se lesz nagy különbség, sőt még lehet előnye is lesz a nyílt meghajtónak.

Üdv, pengwin

(#14772) Penty


Penty
tag

Fel vagyok háborodva: 7 év linuxozás után tegnap összeomlott a Firefox. Debian alatt! Hallatlan és felháborító! A végén még visszamegyek ablakozni...

(#14773) Apollyon válasza Penty (#14772) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Manapság amennyi kódhulladék weblapot kiengednek a netre, attól néha én is összeomlok.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14774) pengwin válasza Apollyon (#14773) üzenetére


pengwin
addikt

Igen, és a vicc az, hogy a weblapok hasznos része a kód 90%-át letiltva is tökéletesen megjelenik.

Én NoScript-et használok és alig kell pár dolgot engedélyezni, hogy netezni tudjak, miközben oldalanként tipikusan ~10-50 script forrás blokkolva van.

Üdv, pengwin

(#14775) F34R válasza Frawly (#14769) üzenetére


F34R
nagyúr

Pont ez a lenyege a DKMS-nek, nem torik meg azzal semmi.
Nekem van, es volt Nvidia kartyam, ugyanugy mint AMD is volt.
Az AMD mostanra ott tart hogy elviselheto teljesitmenyu nyilt drivert rakott ossze ami nem szar. Ott van a nouveau az evek ota hasznalhato, csak teljesitmenyben kozeleben sincs a zartnak. AMD ezt nagyon jol megoldotta, hogy gyakorlatilag elenyeszo a kulombseg a drivercsomagjaik kozott. Regen nalunk sem ugy volt, ott a "Catalyst" mocskolta ossze a rendszert, hogy nem volt kenytelen frissulni normalisan a xorg-al egyutt, vagy eppen nem birtad hasznalni a legfrissebb zartat, mert nem szerettek egymast X-el.
Ez korulbelul szummazva.

#14774) pengwin

NoScript helyett van mar frissebb, komplexebb uMatrix is, az en oldalaim mondjuk fossak ossze magukat, de jellemzoen csak a captcha-s redirectrok es a keppel teletuzdelt fancy siteok.

[ Szerkesztve ]

(#14776) Frawly válasza pengwin (#14771) üzenetére


Frawly
veterán

LOL, ezt nem is tudtam, hogy a zárt NV driver lényegében windowsos, csak wrapperben fut. Akkor nem csoda, hogy ennyi probléma van vele, DKMS ide vagy oda.

Ja, Torvalds Hug You-zása az NV felé teljesen jogos. A 8800-zal nincs baj, ha nem a legújabb játékokkal akar valaki játszani, a régebbiekben viszont remekel.

(#14777) F34R válasza Frawly (#14776) üzenetére


F34R
nagyúr

Nem gondolom hogy egy egszeru wrapper, mar csak azert sem mert elter a driver verzio, a changelog es minden egyeb a windowsossal szemben. Es azt se feledjuk, hogy jo par distro maintainer ul a tesztpadon az NV driverrel mielott berakjak a csomag repoba. Kulon kiemelnem a libglvnd ami szinten Nvidia fejlesztes, es implentacio linux ala.

(#14778) Frawly válasza F34R (#14777) üzenetére


Frawly
veterán

Jó, akkor mégse igaz. Kicsit le is tettem volna a hajam, ha a linuxos zárt NV driver csak egy wrapperbe csomagolt windows driver lett volna. Ezek szerint az április 1-ét hagytam ki a számításból :DDD

(#14779) F34R válasza Frawly (#14778) üzenetére


F34R
nagyúr

Nem vagyok developer, lehet hogy a codereszeket atemelik mert elsodlegesen windowsra fejlesztenek, de mogotte biztos hogy van rendes csapat.

[ Szerkesztve ]

(#14780) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Wayland
Plasma
xorg
NV
GTX
RX
AMD
nouveau
Catalyst
DKMS
driver
developer
wrapper
tearing

Visszanéztem pár görgetésnyi hsz-t és többször le kellett csekkolnom, valóban a Linuxos Off topikot olvasom-e! Gyakorlatilag a fenti kifejezések uralták az összes hsz-t. Nooooormális ez így? ;]
Sehol egy ass vagy poen, csak a sok süket szakmai blabla......

(#14781) Rimuru válasza ubyegon2 (#14780) üzenetére


Rimuru
veterán

bambano elbambult, nincs aki segitsen. :P

Vigyázat, csalok!

(#14782) F34R válasza ubyegon2 (#14780) üzenetére


F34R
nagyúr

Tessek.

[ Szerkesztve ]

(#14783) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

bambano elbambult....hát ugye. :N

Na végre, azért csak kezd sinen lenni a dolog lassan! Egy hugi előkerült. :D Annyira nem vagytok reménytelenek..........

[ Szerkesztve ]

(#14784) Frawly válasza ubyegon2 (#14783) üzenetére


Frawly
veterán

Nem akartam ezekkel a témákkal konkrét linuxos topikot offolni, mert nem disztróspecifikus, de nem is egyértelműek kezdő vagy haladó. Inkább haladó, de nem egyértelműen.

A hugijaidat meg már seggről felismerjük, a fejét nem is kell nézni :DDD

(#14785) ubyegon2 válasza Frawly (#14784) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem csak nálad, tömegesen fordul elő a dolog! Bambano meg tényleg illegalitásba vonult.....

Amúgy meg nem tök mindegy, melyik topik!? Szerverüzemeltetés az Kezdő topikok téma? Nem. Na ugye! Hol témának róla mégis? Ott. 😉

A hugikat meg én is úgy ismerem fel könnyen! Lényeg, hogy gömbforma meglegyen. 😁

[ Szerkesztve ]

(#14786) Vladi válasza Penty (#14772) üzenetére


Vladi
nagyúr

7-9 percre...
Addig fogod bírni.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#14787) Frawly


Frawly
veterán

Ahogy nézem, ubyegonnak ma jó napja lesz, kedvenc kopasz fószere ma is az erdőben járt :DDD Szerintem a csóka titkon még uby egyik hugijával is összeszűri a levet :D

[ Szerkesztve ]

(#14788) Apollyon


Apollyon
Korrektor

sh4d0w, én mondtam előre... ;]
Ez olyan, hogy ha elé raksz kézzel fogható bizonyítékot, akkor arra is azt mondja, hogy ez nem úgy van, biztos meghamisította pl. a fiktív linux lobbi.
:D
ja amúgy ltsc topik aki nem vágná ;p

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14789) ubyegon2 válasza Frawly (#14787) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azt hittem valami hugit is újít a kopasz, de csak az új dupláját mutatja. 😜
Ez dinka.

(#14790) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#14789) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

de csak az új dupláját mutatja.

Ez helyesen az új sapkáját akart volna lenni, de ez a galád teló mindig átvariálja a szavakat. Most nem szúrtam ki...... :U

(#14791) Frawly válasza ubyegon2 (#14789) üzenetére


Frawly
veterán

Az az erdőben bóklászó kopasz nem újít semmit, 1000 éves ThinkPad-eket használ. Frissen nyelvészetből PhD-zett, csóró egyetemista.

A másik kedvenc kopaszod viszont most pattintott össze magának egy 2400 USD-s új gépet, Threadripper 12 mag 24 szál, 32 GB DDR4, Radeon VII kártya 16 GB VRAM-mal, 1 TB NVMe SSD, vízhűtés, elég durva konfig. Ráadásul ő disztrót is beújított rajta, Manjaro helyett ArcoB. Belőle kinézem, hogy hugikból is el van látva :D

(#14792) sh4d0w válasza Apollyon (#14788) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Vannak dolgok, amiket egy idö után elengedek - na ez is olyan.

https://www.coreinfinity.tech

(#14793) ubyegon2 válasza Frawly (#14791) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jaj ne már, csóró egyetemi komák nem csajoznak? Ha úgyis jó a nyelvi PH értéke, szedjen fel idősebb jómódó milf-hugikat és lesz pezó. Ne az erdőbe tébláboljon.

A gazdag kopasz meg gondolom nemsoká feldob a 32gigás gépére egy ilyen trágya wm-et és örül, ha 50MB alatt lesz a rendszerterhelése..........

Rossz hírem van, sok más geopol és egyéb helyzet mellett az ilyen emberi viselkedések miatt lesz a következő VH. Vagy inkább globális átcsoportosításnak nevezném. Erről jut eszembe, minap néztem a Cár-bomba hatósugarát, úgy Pest megye párolgott volna el kb, ha dobnak egyet rá. Na és ez már lassan 100 éves törpénet.

(#14794) F34R válasza ubyegon2 (#14793) üzenetére


F34R
nagyúr

Nukemap-en szepen meglehet nezni hogy a radioactive fallout is milyen mereteket olt. Szoval nem hianyzik az senkinek sem.

(#14795) ubyegon2 válasza F34R (#14794) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem is lesz ilyen már, anno a Cár bomba sem épült meg(nem állították hadrendbe), csak tesztelték egyszer, viszont akkoriban a finn üvegesek kaszáltak is rendesen.

Sokkal bonyolultabb lesz a következő nagy pityputty, mert nagyon nem tudni, ki kivel van, lesz, volt.......így aztán szerintem célszerűbb lenne sok sok taktikai egység(és szakalegységek, de qrva sok és képzett) mindenhol, mert stratégiai erők nehezen lesznek alkalmazhatók.

A technológiai fejlettség fordított arányban lesz előny/hátrány.

(#14796) Apollyon válasza sh4d0w (#14792) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Helyes. Amúgy ez az user, aki provokálja az embert, aztán meg megy a mártírkodás, hogy jajj, személyeskedtél, csúnya linuxos, ő ártatlan...
Továbbá ugyanaz a user, aki pár éve Ian Murdock halálhírének topikjába jött a népet inzultálni, hogy mi a frásznak RIP-eztek...

A win10 webkamos spying meg egy dolog, és akkor még nem volt szó a külső program nélkül kiirthatatlan cortana, meg a "kizárólag előzetes verzióban" szereplő keyloggerről sem.

Ezeken talán segít az o&o shutup10, de ezzel más szolgáltatásokat is tilthat. Pl. nekem nem ment a discordolás tőle. :DDD

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#14797) pengwin válasza Apollyon (#14796) üzenetére


pengwin
addikt

Amúgy ez az user, aki provokálja az embert, aztán meg megy a mártírkodás, hogy jajj, személyeskedtél, csúnya linuxos, ő ártatlan...

És volt ott tisztes adag demagógia, mert ő már jóval előtte személyeskedett eléggé ótvar módon.

Ó, ha én mod lehetnék... :))

Üdv, pengwin

(#14798) ubyegon2 válasza pengwin (#14797) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

BB topikban nem akarsz modi lenni? Ahogy látom ott most nagyon zajlik az élet. Máskor egy héten jön össze ennyi hsz, mint most percek alatt. Szóval nem hisztipicsa modi kerestetik.......

(#14799) Frawly válasza ubyegon2 (#14793) üzenetére


Frawly
veterán

Majdnem eltaláltad, trágya WM-et használ (qtile), de a memóriafogyasztása kemény 200 MB körül van :DDD De valóban, így 15,8 GB helyett most már 31,8 giga szabad memória marad csak neki, swapfájlra feltétlen szüksége lesz :D Egyébként viccen kívül, 1080p@60fps-es videók vágására, streamelésére (na meg egy kis játékra) vette a gépet, a YouTube is támogatja (leírhatja legalább részben költségként), meg a Patreon támogatók, meg gondolom volt egy kis félretett pénze is, annyira azért nem gazdag. Szóval neki nem volt luxus egy ilyen gép, meg az az overkill memóriamennyiség sem, amit nem használ ki. Itt a PH-n is volt egy csávó, az egyik teszt alatt panaszkodott, hogy 128 GB RAM-ja van és nem elég neki. LOL.

A Cár-bomba nem tudom hogy jön ide. Az csak erődemonstráció volt még az atomfegyverkezés hajnalán, hidegháborús időkben. Már rég nem menő, nincsenek ilyen robbantások sem. Szóval kár aggódnod, hogy bárkire is rádobják. De míg volt is ilyen téma napirenden, már akkor is rájöttek, hogy ilyen 50-100 megatonnás bombának semmi értelme, csak feleslegesen nagy fallout lesz a vége, meg károkozásra sem hatékony, mert a robbanás erejének a nagy része elpárolog felfelé, a légkör felé, meg a célpontba eljuttatni is nehéz egy ilyen sok tonnás bombát, ezért az interkontinetnális rakétákba már „csak” ilyen 1-1,2 megatonnás töltetek vannak, és szépen szétszórják területekre, apránként. Legalábbis a 80-as évekig ez volt a vészforgatókönyv.

VH semmiképp nem lesz miatta, de én nem is ilyen amerikai-orosz atomfegyverkezés miatt aggódok, de még csak nem is észak-koreaira (azoknak csak a szájuk nagy és fenyegetőznek, de az új vezér sokkal inkább realista, és kevésbé szélsőséges, mint az elődje), hanem pl. az sokkal félelmetesebb, hogy olyan iszlamista szélsőséges ország, mint Pakisztán az atomnagyhatalmak között van, kísérleti robbantások számába valami 5-6. helyen állnak. Ráadásul most itt van ez az indiai konfliktusuk is.

Plusz Pest megyére nem dob senki semmit, a pénzt sajnálnák rá. Jelentéktelen ország vagyunk, a hidrogénbomba meg nem olcsó. Ja, gondolod, pont rád fogják ráküldeni.

(#14800) ubyegon2 válasza Frawly (#14799) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem nagyon ment át ez a háborús elmélkedésem, ahogy látom. Persze, nem lesz hagyományos háború, new balance lesz/van de talán már el is kezdődött, régen is a világ területi/gazdasági újrafelosztását hívták VH-nak.
Most is aránytalanságok vannak, akinek van és megteheti, még többet akar, de egyébként ha az aktuális elitet leveszik a tábláról, kialakul újra és újra, csak a tömegek csórósága állandó. Sajnos a tömegek befolyásolását meg még mindig a valláson keresztül tudják megvalósítani, a direkt terror csak plusz a kovászon.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.