- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ChuckyOsb
aktív tag
Szia!
Köszönöm.
Már kezdek rájönni, hogy mennek a dolgok, meg persze Google. De még mindig vannak olyanok amiket kicsomagolok és utána nem tudom, hogy lehet feltelepíteni, mert nem tudom mihez lehet társítani.
A Picasa pl. simán ment, mert azt leszedtem és egyből a szoftverközpontot ajánlotta fel, de sajnos nem mind így van. Ezekről viszont egyelőre semmi leírást nem találtam.A másik pedig lehet, hogy mégis vissza kell mennem Xp-re
, mert a képernyőm gyakran berezonál vagy a félképernyő villog, ami Windowsban sosem fordult elő.
-
zodo
nagyúr
Tényleg van "beilleszt gomb" és erre a megoldásra gondoltam csak nem szúrta ki a szemem.
Jövőhéten végre lesz normális vga karim az integrált helyett.
Milyen teendőim lesznek driver ügyileg ?
Gyártó ( ati ) azonos a mostanival.
Vagy ,mert ez linux ,beszerelem a karit és mükődik? (jó lenne) -
zodo
nagyúr
Nem bántásként mondtam az írógatást ,csak nekem nem fekszik.
Amúgy beírtam google-ba ,így találtam rá erre a megoldásra.Nekem szimpibb ,mert látom,hogy mit csínálok ,még ha nem is értem.
Hát még én ,hogy örülök. Tényleg kezd jólesni az Ubi használata.
Képnél arra gondoltam (mert azt tudom,hogy létrejön egy thumb ill. egy normál kép) .hogy beilleszted a thumb képet "kép" gombal mint én,de aztán mit csináljak vele, hogy normál képként is megnyíljon. Pl.: ebben a hsz-ben -
zodo
nagyúr
Szia VaZso!
Tudom,hogy ti már hozzászoktatok az átírógatásokhoz ,de engem a hideg is kiráz ,ha rágondolok. Pláne a múlt hétvége útán.
Most ,hogy már megy mindkét rendszer nem szeretném elcseszni,mert béna vagyok.
Ezért megosztom veletek a kis örömömet.
Tehát a hülyegyerekverzíó: Sajátgép / jobb klikk / tulajdonságok / Speciális fül / Indítás és helyreállítás / beállítás / Alapértelmezett operációs rendszer - lenyíló lista / kiválasztás.
Tesztelve!
Beállítottam az Ubuntu-t és műkődik. Valamiért kb. háromszor annyi ideig tartott a bootolás ,de végül felállt az ubi. Remélem ez csak az elsőre volt így.Köszönöm Nkboy , Lenry és VaZso
Szerk. a kis képnek ,hogy lehet megadni a normál kép hivatkozását?
-
zodo
nagyúr
Köszi.
Hát igen ,még ott figyel egy formázatlan particíó,bár az is csak 10,2 Gb. Majd arhíválok vagy törlök úgyis meg kéne már tennem csak sosincs kedvem hozzá.
Nincs sok particíóm, összesen 4 db van.Mostanra már a win-t is belaktam. Amit hirtelen nem raktam fel azt meg majd a maga ídejében,de úgyis az ubi lesz nyúzva. Xp csak az a pár darab alkalmazás végett kelett,de nem akartam a vinyókat cserélgetni amikor kitalálom,hogy épp a másik rendszert kéne indítani.Szia és Köszönöm.
-
zodo
nagyúr
Szia VaZso!
Hát igen,megszenvedtünk egymással.
Lényeg,hogy most jónak nézz ki.
Köszi a képes beszámólot.Igen eljutottam idáig,de csak találomra próbáltam megadni a Használat ill. Csatolási pontot amikor láttam,hogy nem tudom elcseszni nagyon,mert van Visszavónásra lehetőség.De nagyon messze jártam a megfejtéstől ,ezért békén hagytam ezt a részt és maradt a fent említett verzíó. Sajna csak a 40gb-os vinyóm volt az egyetlen ,amin ki tudtam próbálni a 2 rendszer 1 vinyó feállást. Asszem kivágtam volna a gépem az ötödikről,ha a nagyobb vinyón lévő adataimat is sikerült volna hazavágnom.Mostanra sikerült az ubit testreszabnom a szokásos hétköznapi alkalmazásokkal még a win hátra van.Aztán egy darabig elleszek. Nem szoktam Gb-hegyeket letőlteni ,talán elférek a 30Gb-on, továbbá arhíválom a másik vinyót és eljátszom újra ezt a kört.Majd jelentkezek,hogyan is csínáljam!
További jó hétvégét és köszönöm mégegyszer. -
zodo
nagyúr
Asszem sikerült.
Megpróbáltam úgy,hogy egy vinyóra tegyem fel mindkét rendszert.Amelyett a biosba első helyre tettem. Windows telepítésnél két felé partíciónáltam a 40gb-ot. Egy 10gb-os amire felraktam az xp-t és egy másik kb.30gb-os formázatlanul.
Jött az Ubuntu telepítése előre,előre, és a partíció megadásánál elakadtam.Mert ő kinézte magának alpból a másik 160gb-os vinyómat.Mondom azt már nem,hiszen ott tárolom a fontos dolgaimat.Továbi lehetőség a "lemez teljes felhasználásával" az nem jó ,mert akkor az Xp -nek annyi.Gondoltam marad a "kézi" telepítés. Oda kerülvén ,nagyon elvesztem.
Hát akkor ,ezt hadjuk. Következő neki futásra lehúztam a 160gb-os vinyót, elérkeztem a kritikus ponthoz, partíciónáló tábla,automata felajánlás,de gondoltam adok egy kicsivel több helyett az Xp-nek. Arrébhúztam a csúszkát,partíció átméretezése,hiba: nem sikerült átméreteznie.
Ekkor visszaléptem,mert gondoltam újra kiszámóltatom vele a megfelelő felosztást amit ,majd elfogadok és minden ok. De nem ,mert már nincs is automata felajánlás.Maradt az "egész lemez vagy kézi" mód. Melyek a fent említett próblémák végett már egyszer kiestek.
Harmadik nekifutás: szintén lehúzott második vinyó melett elíndítottam az Xp-t és beraktam a live dvd-t. "Telepítés windowson belül" opcíót választva telepítettem az ubuntut. Most már van a gép bootolásakor grub menü.
Választható mindkét rendszer , alapértelmezett az Xp.
Kikapcsolás útán felcsatoltam a második vinyót is, mintha mi sem történt volna,hiszti nélkül látj mindkét rendszer.Bocs, azoktól akik ezt az írást olvassák, de elég sokat szívatott a téma.
VaZso -nak ,pedig mégegyszer köszi a kitartó segítségnyújtást.Ui.: és most ,hogy lesz az ubuntu az alapértelmezett rendszer ?
Felteszem újra a QGRUBeditor-t , kijelölöm az Ubuntu-t és felhozom a lista elejére és kész ? -
zodo
nagyúr
21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.Nem láttam gurb menü felíratott,szerintem windows üzenet.
Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?Sajna csak copy verzíó. Most önnálloan nem bootol a win,csak ha bent van az ubis vinyó is a gépben. Ott van a grub(ezekszerint) és kiválasztva az ubit még bebootol.
Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.Ezt nem tudtam és most sem értem mikor,hogyan lehet oda tenni.
Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)Hát ez az amit kérdeztem párszor,hogy nem volt sorrend,mert lehúztam a ubuntus vinyót amikor az xp-t raktam fel.
Jobbnak látom ,ha újra felteszem mindkettőt és meglátjuk.Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele? Igen ,így került az xp alapértelmezett indítandó rendszer státuszba a grub menüben.
Köszönöm kitartó segítségedet
,megyek megpróbálom újra.
-
zodo
nagyúr
Miért, mi történt vele? Error 21 lett belőle. És igazából a winnek se vagyok nagy mestere ,amit írtál javító konzolos témát se vágom,de meg probáltam.Betettem a telepítő lemezt ,de nem találtam ilyet.
Ubuntu még müködik ,erről írok.
Az ubi telepítését az "egész lemez felhasználásával" szoktam végezni.
7. lépésnél lehet választani a haladó gomb alatt.hogy hova csatolja a grub-ot ,de nem bíztos ,mert csak egyszer nézztem bele és csupa ismeretlen rövidités volt benne.Úgyhogy nem állítottam el benne semmit. -
zodo
nagyúr
Most így nézz ki a menu.lst-m
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 3## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiettitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiettitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
-
-
kristoof92
tag
-
Traxx
őstag
Van egyébként olyan, hogy hardver hozzáadása? Mert a tuneremet sehol sem találom... A nyomtatómhoz meg külön kéne drivert leszedni, szerencsére fórumon leltem megfelelő helyet (alapból felkínálja az IP2000-t, meg egy valagnyi Canont, de nekem pont IP1500 van).
Az OO 3 sem nyitotta meg nálam win alatt a kérdéses pps-t, sőt, a beágyazott hangó pps-eknél is rendre gond volt a hang lejátszása. Tehát emiatt jár a fekete.
Amit még nem tudtam kipróbálni, az a pendrive, kíváncsi lettem volna, felcsatolja-e olyan szépen magától, mint amilyen szépen látta a wines partícióimat...
Ja a másik gond az egerem görgője...görget rendesen, de win alatt ha lenyomtam, előjött egy fel-le nyíl, és csak az egér mozgatásával haladtam...itt ez a nyilacskás opció nincs. Talán mert nem kajálja a Microsoftot?
Ja és pozitívum: 1-2 chatoldalon szenvedős volt win alatt a java (gyakran behalt...telítődött a memóriája a javának, vagy mi a fene) - ez itt nincs
-
-
Mennyi ram van a gépben? Enyémben 192, ennyivel elmenne a Debian? Esetleg SUSE valami gagyibb ablakkezelővel?
Puppyba nekem se ment a touchpad kattintás míg rá nem tettem 1 USBs egeret. Azóta megy a klikkelés a padon is (persze kihúztam az egeret
)
A hálózati kulcsot (SSID) te adod meg a routeren. Miért nem olyat adsz, amibe nincsennek érdekes karaktered?
-
VaZso
senior tag
Megoldottam a hiberálás problémámat.
A grub/menu.lst-ben a kernel paramétereknél a resume=/dev/hda10 sort cseréltem /dev/hda2-re (ez lesz/lett az új swap partícióm).
Végre hibernál újra.
Viszont elgondolkoztam azon, hogy vajon volna-e értelme - illetve tulajdonképpen kivitelezhető-e -, hogy egy külön partíciót hozok létre a hibernáláshoz, ami megegyezik a RAM méretével, de független a swap-tól.
Ugyanis előfordult már, hogy sok nyitott program (pl. rengeteg fül az Operában) mellett túl sokáig tart, míg eljut a hibernálási file kiírásáig (ez Linux és Windows alatt is jelentkezik).
Ki tudnám ezt a jelenséget küszöbölni vele?
Egyáltalán megoldható a dolog? -
VaZso
senior tag
Kicsit nézegettem a dolgokat. Létrehoztam egy hozzáférést a dyndns-nél, itt van olyan lehetőség, hogy az összes al-aldomaint megkapom (tehát *.usernév.domain.com).
Emiatt azt gondolom, domain létrehozása (saját domain) esetén is ez a beállítás érvényes.Rosszul gondolom? Ha nem, akkor annak milyen oka van?
-
VaZso
senior tag
Nem értem...
Nem értem, miért nem jó valami, ami eddig az volt.Nem értem, miért kell egy olyan kernel verziót beletenni egy új rendszerbe, ami a rendszer kiadásakor 0 napos, így a hibái még nem láttak napvilágot.
Nem értem, miért nem működik a régi rendszer, teljesen szűz vinyóra feltéve, ugyanazon kernel verzióval, sokadszori próbálkozásra sem.
Nem értem, miért pont egy olyasvalaminek kell tönkremenni, ami alapvető szükségletű számomra és ezzel akadályozza, ellehetetleníti a munkámat.
Nem értem, hogy már fél hete miért nem tudom megoldani.
Nem tudom, hogy holnap mit fogok kezdeni magammal, ugyanis **** mértékben kellene.
Továbbá nem értem, miért vagyok ilyen szerencsétlen!
elnézést
95%-ban feladtam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a CD vasárnap még telepített linuxot. Mos kiírtam egy DVD-re, aztán csodák csodájára 5. újraindításkor valahogy továbblépett a telepítő a satás olvasómról és gyönyörűen feltelepült. (64 bites "gyári" ubuntut írtam ki) Letöltettem a frissítéseket, Kate meg MC-t, aztán telepítettem a teljes Catalyst Control Centert.
A problémám viszont most annyi, hogy egy HD ready (1280*720) LcdTV-n megy a gép, aminek a felbontás meg frissítés állítható, de egy "overlay" funkció alapértelmezetten nem 0-án van és összenyomja a képet 1-2 cm-el minden irányból. A windows esetében is így indul először, csak ott megvan a visszaállítás lehetősége.
Régebbi drivernél az volt a hlyzet, hogy csak vissza kellett venni a frissítést 50Hz-re, de a mostani drivereknél az az opció helyettesítené.Egyébként billentyűzet dolog csak onnan volt érdekes, hogy szerettem volna @ -ot írni, azonos módon telepítettem a rendszert, mint papám P3 gépére, ott nem lehet Alt Gr + V kombinációval kukacot írni, itt meg igen...
-
VaZso
senior tag
Nyomtatót beállítottam, működik.
Nvidia drivere fent van, gyakorlatilag teljesen úgy ment, mint az Ati-nál.
(Gyártó oldaláról .run letöltésével.)Egyetlen baja pont ugyanaz, mint a saját Ati kártyámmal, hogy a Compiz elindul ugyan, de nincs az ablakoknak fejléce... Minden más jó, de így használhatatlan, ablakforgatás tökéletes.
- Tehát nincs X, kicsinyítés, nagyitás és úgy kompletten az egész sor...
A kártyák háttértulajdonsága lényegében ugyanaz, mindegyik egy kissé régebbi típus...
Az nvidia ebben a gépben konkrétan egy Geforce 4 MX440.
Le lehet mondani róla, vagy lehet a Compiz-t is finomhangolni, hogy fusson vele?
/Azt mondjuk valaogy nem értem, hogy miért pont a fejléc marad le, ha minden más jó.../Egyébként az OpenGL a programokban működik rendesen.
No, mára szerintem ennyi elég volt belőlem.
-
VaZso
senior tag
Ez a printer dolog megörjít.
Most előjött egy unable to connect hpssd socket 2207: Connection refused hibaüzenet.
...nem igaz, hogy nem lehet valamit napok alatt működésre bírni!Ha rootként próbálom kiküldeni file-ba nyomtatás után az anyagot /dev/lp vagy /dev/usb/lp0-ra, akkor ezt a hibaüzenetet nem láttam a logban, de nyomtatni így is luxus neki...
egyszerűen nem tudom, hogy mit csináljak vele, teljesen kikészít.Mit nézhetnék még meg?
-
rtom
senior tag
Nem ismerem a Mandriva saját tárolóiban lévő zárt drivert, azzal is tehetsz egy próbát, vagy az Nvidia oldaláról letöltöd a kártyának megfelelő fájlt, futtatási jogot adsz rá, indítod és elméletileg kész, mivel a legutóbbi fejlesztések során belepakolták a linux kernel header letöltést is, nem neked kell előre feltenni. Ha jól rémlik, még a xorg-conf-ban is átírja magát nvidia-ra.
-
VaZso
senior tag
Rádugtam a nyomtatót a saját gépemre, szintén Mandriva, működés ugyanolyan szinten van...
Részlet a log-ból:
Sep 30 19:10:50 localhost kernel: usb 2-3: new full speed USB device using ohci_hcd and address 6
Sep 30 19:10:50 localhost kernel: usb 2-3: configuration #1 chosen from 1 choice
Sep 30 19:10:50 localhost kernel: usblp0: USB Bidirectional printer dev 6 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x0517
Sep 30 19:10:50 localhost udevd-event[15728]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
Sep 30 19:10:50 localhost /usr/sbin/hplj1000: foo2zjs: loading HP LaserJet 1000 firmware /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1000.dl to /dev/usb/lp0 ...
Sep 30 19:10:50 localhost /usr/sbin/hplj1000: foo2zjs: ... download successful.
...
Sep 30 19:11:24 localhost printerdrake[8873]: running: lpstat -l -p -v
Sep 30 19:11:25 localhost hp_LaserJet_1000?serial=0: io/hpmud/musb.c 1335: unable to write data hp:/usb/hp_LaserJet_1000?serial=0: 45 second io timeoutErre valakinek esetleg ötlete?
Tehát a firmware-t feltölti a nomtatóba, az annak megfelelően is viselkedik, viszont a továbbiakban nem tud írni a nyomtatóra...
...vajon miért?Szerk.:
Mi lehet ez a sor:
udevd-event[15728]: udev_rules_apply_format: unknown format char 'e'
Okozhat gondot? Hol nézzek utána? ...milyen 'e' character... -
domi007
őstag
-
VaZso
senior tag
Sikerült átállítanom a rendszert dhcpcd-re, a grafikus felületen a wlan beállításai alatt nem tűnt fel az advanced fül, itt sikerült átállítani.
...Mostmár csak arra leszek kíváncsi, hogy tényleg működik-e a dolog rendesen és nem csak ma volt jó...A MySQL-re viszont még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy tudnám működésre bírni...
Próbáltam a mysql felhasználóval futtatni a mysqld-t, de ugyanazt a hibaüzenetet adja... -
Vladi
nagyúr
-
VaZso
senior tag
Keresgéltem a neten és többek között a következő oldalt találtam a home könyvtáron kívüli barangolás ellen: link
Valóban itt kell keresni a megoldást, vagy van más módja is?
Arra gondolok, hogy Mandriván van egy biztonságra vonatkozó rész, ahol be lehet állítani, hogy az adott felhasználó csak a saját csoportjához hozzárendelt fileokhoz férjen hozzá. Hogy van ez?SSH tunnelt mennyire tudom szabályozni? Csak a kívánt portokra (pl. localhost:5903) szeretném engedni, más helyre nem. Megoldható?
Tűzfalra ezt találtam: link
Konkrétabban: link és link.
Jó nyomon járok?Egy-két napon belül elutazom, ezért szeretném minél előbb legalább a home korlátozást és ssh-t beállítani, hogy mások tesztelni tudják, amíg nem vagyok itthon.
-
VaZso
senior tag
Megpróbáltam egy másik FX 5500-as kártyával, de nincs változás.
Lévén a két kártya nem valószínű, hogy egyformán rossz, a "driver" lehet a ludas......mondjuk azt nem gondoltam, hogy nVidia kártyával többet fogok bajlódni mint az Ati-val, nem mellesleg a 3D támogatásnak sokkal jobban kéne üzemelnie rajt mint a notebookomnál, erre pont azon nem megy egyáltalán csak framebuffer módban, vagy mi a szösz...
Egyébként így néz ki a monitor képe:
A háttér hasonló mint rossz felbontás választásánál, de a kép konstans és a kb. középen látható egeret bármely pontjára fennakadás és probléma nélkül el tudom húzni. -
Anakin007
aktív tag
Ha P2-es a gép, akkor vmi régebbi cuccot próbálj, amiben 2.4.xx-es kernel van alapból és legalább 8 éves disztró, pl. 5-ös v. 6-os mandrake és aminek elég egy P2 is. A legelső mandrivanak is a minimuma:
CPU: Any Intel or AMD processor, 1Ghz or better
RAM: 256 MB minimum, 512 MB recommendedInnentől kezdve kár a gőzért.
A hanghiány az arts (KDE) miatt van, ugyanis alapból minden az arts-on keresztül akar szólni, az arts meg alapból alsa-t akarja használni, de ez minden disztrón így van tudtommal. Állísd át az arts-ot OSS driverre és úgy próbáld (KDE vezérlőpult, hang szolgáltatás).
A megjelenítéses probléma sztem VGA driver hiba/hiány, próbáld vesa driverrel indítani az xorg-ot és lássuk mi lesz.
A legtutibb, konsole-ból indítani a böngészőt. Így látni fogod, miket habratyol, amikor flash tartalommal találkozik. -
Anakin007
aktív tag
Akkor -ha mindenképp mandriva- live cd-t javallok előszőr és azt telepíteni. Utánna a 2008.1-es install dvd-t upgrade opcióval.
ATI-ban nem fogok tudni nyilatkozni, mindig nvidia-m volt. Annál simán ment a többképernyős móka, de sztem KDE-n olyat, hogy egyik asztal TV, a többi meg monitor, nem fogsz tudni elővarázsolni semilyen VGA-val. nvidia-n is úgy ment/megy a tv-out, mint XP-n, tehát asztal 'meghosszabítása' a négy irány vmelyikébe.
-
Anakin007
aktív tag
-
PWR
aktív tag
a hangot hasznalo progikban ki lehet valasztani, hogy milyen eszkozt hasznaljon, melyik kartya melyik csatornajat ill. OSS-t vagy ALSA-t, stb. Ezt a progik szintjen megnezted? Vagy lehet, hogy nincs betoltve vmelyik ALSA modul (pl. az alsa-oss, mely a regi OSS-t hasznalo cuccoknak kell)? Nem vagyok biztos en sem, mi lehet, csak talalgatok...
-
delacct
tag
Szerintem a gparted nem készit rendszerprofilt.
Acronis csinál egy hwprofilt amit zsugoritás után emulál az első rendszerindulásig,ott megadja az uj méreteket,és a MS rendszer új hardwareként rebootot kér.
Ezt sem a gparted,sem egyetlen open source progi nem tudja sajnos.
Barátomnál egyébként ubuntu install megakadt és fél napig molyoltam mire a 80Gb adatot sikerült visszahúnom egy másik hdd-re.Zárt forráskódu operációs rendszer aktív particióján azóta csak acronissal matatok. -
-
VladimirR
nagyúr
kernelforditashoz egy javaslat: elso korben nezd meg, hogy jelenleg milyen kerneled van, s olyan (vagy attol alig eltero) verziot tolts le
ezek utan a kicsomagolt kernelforras konyvtaraba masold be a jelenlegi, mukodo kerneled konfigjat (debian eseteben pl megtalalod /boot/config-2.x.x-y neven) .config nevvel, s azt modositsd (igy elkerulhetsz olyanokat, mint pl a root filerendszerenek kifelejtese, alapveto driverek kifelejtese, amikbe elso korben igen konnyu belefutni, mig nem tudod, mik azok, amikre mindenkeppen szukseg van -
VaZso
senior tag
Tévedtem, USB-s a bluetooth.
Addig nem látta, amíg Windowsból tiltva volt (csak akkor engedélyeztem, amikor használtam is).Most kezeli a Mandriva, bár jó lenne, ha Linuxból is külön tudnám engedélyezni/tiltani...
A billentyűkiosztás-kezelő által váltogatott kiosztásokat nem tudom megszerkeszteni?
-
Anakin007
aktív tag
Bár nem vok egészen képben a problémáddal, csak vmi rémlik, hogy egy ideje ezen vergődsz, de Keine panic, megoldjuk
Most csak a hálózatkezelésről szólnék mandriván(is), meg hogy mi merre hány méter a legutóbbi kérdéseid végett (nagyon nagy vonalakban, mert ez egy buguntu-őrült topikká kezd válni)."melyik program tudja, hogy mi az aktuális modulnév, amire hivatkozni kell"
A hardrake (mandriva-specifikus, de nagyjából ugyanígy megy ez más rendszereken is, csak más a neve a gyereknek). Van neki egy adatbázisa, amit rendszeresen frissítenek update-kor. Ez tartalmazza, hogy az lspci és isapnpdump által kinyert infók szerint melyik elérhető kernel modul lehet(ne) az adott karihoz nyerő.
Ha talál egyezést a már létező (lefordított) modulhoz, megnézi a /etc/modprobe.conf-ot, hogy kell még vmit csinálni a modullal betöltéskor (pl. paramétereket átadni, megváltoztatni az alapértelmezés szerinti eszköznevet, pl. első megtalált hálókártya esetén eth0 lenne a kártya "neve", de itt lehet alias-t írni rá, hogy mondjuk eth666 legyen inkább, stb.
Ezután ellenőrzi a /proc/modules-ből, hogy nem lett-e már korábban betöltve (lásd: /etc/modprobe.preload: ide tesszük azokat a hw-ket, amiket vmiért minden más előtt kell inicializálni, "előtölteni") ). Ha nincs még betöltve, akkor betölti végre a modprobe.conf-ot is figyelembe véve.
Ha nincs megfelelő modul, akkor a DKMS-el csinál egyet a futó kernel forrásából és megy minden, mintha eleve is létezett volna a modul."Nem tudom megnézni, hogy a modul kezeli-e a hardvert"
Dehogynem, ráadásul minden linuxon így megy: egyrészt a syslog-ban, másrészt a dmesg-ből, ha kézzel, a modprobe -al töltöd be a modulkát. Pl:
modprobe eepro100
dmesg
Erre a kimenet utolsó sora:
Mar 8 12:34:16 server2 kernel: eth0: OEM i82557/i82558 10/100 Ethernet, 00:06:6B:14:32B, IRQ 20.
Ebből az látszik, hogy lelt egy i82557/i82558 chipsetes hálókarit (mert eth0 lett a neve) és a 20-as megszakításst használja.
Ehhez persze az kell, hogy előtte ne legyen betöltve a modul. Ha nem használható a modul az eszközhöz amihez használni szeretnéd, akkor hisztizik, hogy nem talált eszközt, amit a modul meghajthatná. Szvsz ha van vmilyen IRQ az eszközhöz rendelve, akkor nagy valószínűség szerint "a modul kezeli-e a hardvert"."...nem tudom, hogy hívják azt a részét a rendszernek, amit a grafikus felületen lévő beállítóprogram babrál..."
Ez mindig attól a hw-tipustól függ, amit babrálsz ill. a beállító progitól
nézd meg a beállítóprogi help-jét v. manját. Nem részletezem itt, mert rendszerfüggő és a sok buguntus a végén még agyonlő
Esetleg wlan ügyben kérdezz a mandriva topicban
"Mi felelős a hálózatért..."
Sokminden. Mandriván pedig különösen szépen, bár abszolút nem kezdőknek való bonyolultsággal van kivitelezve. Szintén kérdezz rá a mandriva topic-ban erre, mert a sok ubi-s a végén nekiáll implementálni, ha nekiállok részletezniJah meg hogy eleve mi is a konkrét probléma
Sajna én már fáradt vok visszaolvasgatni, sorry
"b43-mat be tudom tölteni,de a wlan visszajelzése nem gyullad ki"
Valszeg én vok a láma ehhez, de nem lehet, hogy csak wifi aktivitásnál kéne neki bármit is csinálnia?Kitartás!
-
rtom
senior tag
Így jelszót adsz a root-nak, amit az Ubuntu fejlesztői szeretnének elkerülni. Tehát inkább minden parancs előtt a "sudo"-t kiadva megkérdezi a jelszavadat (ha ezzel a userrel telepítettél) és erre a parancsra kapsz root jogosultságot. Vagy ugyanígy sudo-val indítva programokra is lehet alkalmazni.
Fájlműveleteknél (pl. Gnome-Commander) bosszantó tud lenni, hogy nem tud sudo-zni, de sztem megszokható.
Mandriva témában feladom, még sosem volt vele dolgom, úh. csak általános tippeket tudtam adni, ehhez meg úgy tűnik distro-specifikus tudás kéne. Gondolom nem boldogít, de a fórumokon olvasottak szerint nem vagy egyedül ezzel a problémával. Esetleg váltás Ubuntura?
-
Nyugdíjas
nagyúr
Én addig-addig túrkáltam a particionáló menüben, hogy legyilkoltam a win-t,de úgy fullosan
Egyelőre nem hiányzik
Viszont, még jött közben egy új kérdésem:
Valami customization, theme selector, minekisnevezzem cucc van Kubuntu-hoz? KIcsit átszabnám őkelmét. Találtam elég jó témákat,de valahogy felgyilkolni teljesen egyiket sem sikerült. Vagy ne is álmodjak, hogy ez nem konzolos móka lesz?
-
rtom
senior tag
Először lsmod-dal meg kéne nézni, hogyan hívják a modult, amit betölt. Ez kéne blacklist-ezni, Ubiban /etc/modprobe.d/blacklist fájl szerkesztésével oldható meg (Mandriva alatt is valószínűleg arra lesz). Aztán pedig ha tudod, melyik kernel modult akarod betölteni
modprobe modul_neve
, ez felteszi a függőségeket is.
-
Tuschke
tag
"Esetleg érdemes lehet más típusú partíciót feltenni? Ha igen, melyikkel érdemes próbálkoznom?"
Nekem a reiser bevált. Túlélt már néhány áramszünetet. Persze átméretezés közben ez mindenhogyan gáz.
Van egy partícióm xfs-el, azon nagy fájlokat tartok, 1G fölöttieket, filmeket. -
Tuschke
tag
Átméretezést reiseren csináltam már, ext3 pedig nincs.
Általában növelni lehet, de nem biztos, hogy "maga alatt" megcsinálja. Le kell csatolni a particiót.Tehát live lemez, vagy pendrive. Gparted jó, biztos szól, ha ext3-nál ez nem működik.
Elég sokáig dolgozott, kb 300G-ás particiót cirka 6-8 óra méretezett át. De nehézséget okozott neki, hogy nem hátrafelé növeltem, hanem előtte levő területtel növeltem meg, tehát át kellett helyeznie az összes adatot. Egy áramszünet ilyenkor nem jön jól. -
Tuschke
tag
Ez érdekes, mert a problémát - látszólag - nálam megoldotta. én csíptem, mikor ki-be húzogatta a tálcát
Tehát, amikor bejelöltem, hogy ne adja ki, nem adta ki, és lefut az ellenőrzés. Kivéve cd-rw törlésekor.
Berakod az összes cuccot egy könyvtárba, és betömöríted. Egy nagy filet kapsz, amit írás után le lehet csekkolni kézzel is. -
.-Cs0SzA-.
aktív tag
Végre sikerült megoldani a ghostos rendszeres elb*szós dolgot, és jó minden!
Viszont ismét segítséget szeretnék kérni:
Két különböző kernel verzioju linuxot kellene összehasonlítanom mérőprogramok segítségével. Milyen programokat tudnátok ajánlani?
Fedora 7 et és 8 at szeretnék...Nem válasz akart lenni...
-
Tuschke
tag
Ez nálam is megesik, ha nem dvd-rw-re írok, hanem sima dvd-re. nem tudom, miért.
Nagyjából az 1.03 verzió óta.
A jövőre nézve, be kell jelölni a k3b-beállitásoknál, hogy írás után ne adja ki a lemezt.
Az ellenőrzés, ha egy nagy file, vagy nem sok, akkor md5sum.
Ha sok kicsi, akkor is, csak sokra megySzóval akkor jobb, ha kiírod mégegyszer, könyvtárakat nem tud ellenőrizni..
-
Anakin007
aktív tag
Nincs mit, ezeröt
Másrészt: a te rendszered kezelte jól a karakterkódolást, a bökkenő csak az, hogy az UTF-8 beállítású gépek a ritkábbak, szvsz hogy kinek a készüléke a hibás? Nézőpont kérdéseA szépséghiba, hogy a régi állományokat át kell alakítani azért van, mert eddig UTF-8 szerint hozta létre az ékezetes állományokat (UTF-8 megjelenítéssel), most meg ISO8859-2 -be és ugyanilyen megjelenítéssel. Szvsz a szitu ugyanaz mint eddig, csak most fordítva és elmúlik, amint átkonvertáltad az összes ékezetes régi állományt
Ha windows-os partícióról ratyin látszanak az ékezetek,akkor rossz kódlap van megadva. Van az ntfs-3g -nek grafikus beállítókája, mandriván "NTFS beállító eszköz" néven szerepel a K menüben. Azzal csatoltasd az ntfs-t és jó lesz. Fura módon ez a cucc kapásból frankón kezeli az ntfs-féle magyar ékezeteket...talán mert magyarok szögelték az ntfs-3g -t?
A /etc/fstab- ban a windows-os begyzésnek vhogy így kell kinéznie (elvileg):
/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU 0 0
Persze a csatolási pont és partíció nem lényeg. Ha nálad nem ilyen a locale opció, írd át kézzel, hátha. Nálam sajna csak ukrán XP van kéznél és hétfőig nem is lesz magyarom, szal tutit addig csak vki más tudna mondani.Nem árt tudnod, hogy linuxban a konzol és grafikus felület két, egymástól független dolog, beleértve a fontokat és nyelvi beállításokat is.
A teljesség kedvéért megjegyzem, hogy a grafikus felület és ablakkezelő is két, teljesen más dolog, ami elsőre érthetetlen lehet windows után. Grafikus felület pl. az xorg, ablakkezelő pl. KDE v. gnome. Emiatt grafikus felületen a fontkezelés abszolút de az ablakkezelőn múlik és csakis az adott ablakkezelőre vonatkozik.
Pl. lehet egyszerre, ugyanazon a rendszeren gnome és kde is úgy, hogy a kde mondjuk orosz, a gnome pedig ukrán, de a konzol magyar megjelenítést és nyelvezetet használ.
konsole != console szvsz a konsole grafikus console, console fontokkal, hiába van grafikus felüeten. Nah ez pont egy kakukktojás
A lényeg: vannak xfontok és console fontok, a kettő nem ua. Előbbi egyszerű, ha van XP is, mert csak beimportálod a windows\fonts könyvtárat az összes fonttal úgy ahogy van (KDE-n a vezérlőpultról, rendszergazdai módban).
Utóbbihoz rpmdrake v. google a sok szép console font végett.
Hogy a convmv miért nem működött visszafelé, passz.Have a nice day
-
Anakin007
aktív tag
Jobb híjján egyszerűen csak írd felül a régi file-okat (előtte csiinálj biztonsági másolatot róluk):
Tedd be ezt a /etc/sysconfig/i18n helyére.
Aztán katt ide és mindent pakolj be a /etc/sysconfig/console alá úgy ahogy a linken van. A régi cuccokat mind nevezd át v. mozgasd ki vhova.
Utánna restart és nézzük mi lesz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Óra topik
- VR topik
- Tenisz topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged