Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Frissült a Kaffeine, tavaly novemberben jött ki belőle új release 2.0.19 néven. Viszont úgy látom még minden repóban a 2.0.18 érhető el.

sh4d0w: nem tudom... régebben én is sokat használtam tuner kártyákat, Windows alatt volt hozzá telepítő kulcsos saját szoftver, aztán kész. Linuxon meg ott volt a Kaffeine ingyen, és jobb volt mint a gyári program.
urandom0: huhh, ez így nagyon szomorúan fest.
Nekem az a szívfájdalmam, hogy az mc nem szokott a telepítők része lenni alapból. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mert megtehettek, nincs ebben semmi csoda. Errol szol az a szabadsag, amit a Linux es az open source ad.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez PEBKAC.
Megint nem a megfelelo eszkozt hasznalod: Windows-on nincs gond - hasznald Windows-on.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Caterpillar nagyon jó példa...ööö mire is amúgy? Azért két múlt évezredbeli olasz traktorgyár meg egész pofás sportautókat kezdett gyártani, talán ismerős is néhány embernek, a Lamborghini és a Ferrari traktorgyárakról van szó.
Ugorgyatok már erről a bugyutaságról, hogy központosítani kéne a desktop Linuxok fejlesztését, OK, hogy a ti agyatokban felvirágzik eme marhaság, de gondoljunk már bele, miről is van szó! Kik döntik majd el, mik lesznek a preferált alapok és hogyan fogják ezt megvalósítani? Bármilyen pár fős csapat szabadon csinálhat bármilyen komponensekből disztrót, közzéteszik, aztán aki megnézi, megtetszik neki és akár ki is próbálhatja. De ki és milyen alapon szorítaná korlátok közé ezt az önkéntes csapatot, hogy márpedig csak kiadott irányelvek alapján készíthetnek disztrót? És mi van, ha ők mégis olyat alkotnak, amilyet megálmodtak? Ki és mit csinál velük és a termékeikkel illetve az azt használókkal?
Mi jöhet még? Ne dinkuljunk már meg teljesen!
Véletlenül épp nem működik desktop Linuxon a TV app és nem látod az M1-en a hiradót? (mondjuk ez is rossz példa, mert böngészőből az összes M1-M15, vagy mennyi közszolgálati adó van már, megnézhető)Ha mondjuk a központi direktíva pont nem az Ubuntut tartaná meg fejlesztendőnek, akkor meg eret vágnál, mert nálad más nem megy, illetve az se, csak az ezeréves kiadása?
Ja és ezt a központilag irányított disztrófejlesztést szintén ingyen csinálnák és ingyen kapnánk mi is vajon? drága kenyér....
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen értem, és ezek tényleg problémák az opensource világban. De ez szerintem platformfüggetlen jelenség. Az ingyenes projectek ritkán kapnak annyi munkaórát, mint a fizetősek.
Nekem is van legális windowsom, de szinte csak az alkalmankénti játékra van használva. Meg azért van, hogy a vállalkozás tudjon magának legális oprendszert. Hátha valami razzián egybites lenne az ellenőr.
Annak ellenére, hogy nem igazán értek hozzá, szinte mindent linuxon csinálok az XP EOL óta, és megszerettem. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
"De látatlanba nagyob összegbe lefogadom ha a Linux a leírt úton indult volna el és nem a disztrókatyvaszok és azokon belül minden homlokegyenest eltérő kismillió megoldásain, akkor előrébb tartana."
Nem tudom, hova kellene meg elorebb tartania. Szuperszamitogepeken egyeduralkodo, publikus szerverek teruleten szinte ugyanez, Linux fut a telefonodon, az okosteveden, a routereden. Az egyetlen piaci reteg, ahol nincs kepben, az a desktop OS - de az sosem volt fo felhasznalasi terulete a Linuxnak. Hogy kepes erre is, csak pozitivum, de sosem volt cel a desktopon megfeleles.
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
+ #101607 Vasti74
Teljesen megértelek titeket, és én is így voltam ezekkel a dolgokkal sokáig, sőt néha még most is rám tör az érzés.
Viszont ti elvárásokat fogalmaztatok meg, nem pedig módot, hogy a célt hogyan akarjátok elérni. Miközben olvastalak titeket, a szoci rendszer tervgazdálkodása jutott eszembe, amiről kevés jót lehet elmondani tárgyilagosan is. Ki is rázott a hideg.
De előfordulhat, hogy lehet olyan szabályozási környezetet elérni, amiben nincsenek a fejlesztők kényszerítve, nem sérülnek sem a demokratikus elvek, sem az emberi jogok, és még az elvárásaitok is teljesülnek. Csak momentán nekem ilyen nem jut eszembe. Ez persze lehet a korlátolt fantáziám miatt is, ezért az elméleti lehetőségét nem zárnám ki.
Szerintem egyre több disztró fektet egyre nagyobb figyelmet azokra a userekre, akik nem akarnak érteni a linuxhoz. Úgyhogy részben nyitott kapukat döngettek, de idő, amíg ezek kikupálódnak. Sokat változott a linux világ az elmúlt 10 évben is, és lehet hogy még többet fog a következőben. Nekem mondjuk inkább az a félelmem, hogy nem feltétlenül jó irányba, és a privacy eléggé össztűz alá kerül majd, amit nagy veszteségként élnék meg, pusztán elvi okokból.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez eddig számodra is titok volt?
Már lassan innen mész nyugdíjba. No olvasd csak el szépen, ne maradj tudatlan.
Van egyébként olyan Topikgazda tipus is, akinek totál nulla jogosultsága van! Ez nyilván nem szerepel a leírásban sem...
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lassan átmehetnénk az offtopikba...
Nem a HW állandó piszkálásáról van szó, hanem a SW-ről. Ha tableten, telefonon megoldható, akkor PC-n miért nem?
i945-ön kezdtem, és mindegyik distro desktopja mikrofagyásokat produkált, mert a driver hibára futott, és újraindult a háttérben. Nem is sikerült javítaniuk, hanem azzal zárták le, hogy kifutott a támogatásból.
Lecseréltem egy Ryzen-re, és bár a desktop maga működött, a GPU-s (OpenCL-t igénylő) programok rendre elszálltak, kifagytak, hibás eredményt adtak. Mint kiderült a GCN5 "Renoir" alapú Radeonokkal nem is fog működni. ... then OpenCL seems to be unfortunately non-functional on GCN5 hardware and newer.Ennyit a HW-ről. SW-ről pedig mindenkinek megvan(nak) a saját története(i). Legyen az egy adott distro kódek hiánya, egy nem induló(vagy nem megfelelően működő) program, vagy pl. a régi rendszereden már nem fut a kedvenc letöltő programod új kiadása.
Azért egy motor javítását ne vegyük egy kalap alá azzal, hogy nem hívsz szerelőt egy légfrissítő telepítéséhez, vagy az ablakmosó tartáj feltöltéséhez.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére

Én pont egy ilyen autós példát akartam írni, el is kezdtem, de töröltem.
Engem abszolút nem érdekelnek a kocsik, nekünk is csak azért van, mert feleségem akarta. Én nem is nagyon foglalkozok vele, csak a minimálisat. De ha mindezeket produkálná, amiket leírtál, hengerfej, stb., én úgy adnám el, hogy csak úgy zuhogna. Abszolút megértem, ha valakinek nem azt a hobbija, hogy szögelje a vackát. Én is utálom, amikor gond van a rendszerrel, amikor az kellene, hogy menjen.
Az megint más dolog, ha azért ülök le, hogy kipróbáljak valami újat, mert érdekel, hogyan működik. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Többen vannak autó, pc, okoseszköz tulajdonosok akiknek nem életcéljuk a hardver állandó piszkálása.
Egyetértek! Szép is lenne, ha visszatérnénk a középkorba, hogy se mosógép, se mosogatógép, se villany, se távfűtés, mert ezek mind-mind az embereket csak elkényelmesítik, a problémamegoldó készségeiket pedig leépítik... persze, csak a család női tagja nem 0-24 órában a háztartást vezeti, hanem a gépeknek köszönhetően van IDEJE a társadalomba integrálódni munka formájában, az meg érdekes módon fejleszti a problémamegoldó készségeit. Akkor most hogy is van ez?
A telefonom egész évben szerintem jó, ha 4-5 alkalommal újra van indítva, ettől függetlenül 0-24-ben működik és nem b*sztat állandóan, hogy ezt meg azt a karbantartást végezzem el rajta. Megcsinálja magának. Nem jobb ez így? De, nekem sokkal jobb ez így.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én kb. 6-8 hónapig használtam Manjarot, de kezdve onnan, hogy minden harmadik-negyedik AUR-ból pamaccal telepített program képtelen volt lefordulni, a GPG problémákon keresztül egészen odáig, hogy a többi disztrón stabilan futó programok is hajlamosak voltak crashelni, egészen változatos problémáim voltak vele. Bár lehet, hogy csak a hardverem nem tetszett neki.
De én rolling disztrót amúgy sem adnék kezdő kezébe, legfeljebb úgy, ha be van állítva a snapper, és bármikor vissza tud bootolni korábbi snapshotra. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem csüggedek - csak kiábrándult, és kissé ideges vagyok ;-)
Mert én >25 (ami kb. 28 :-) év linuxozás után most léptem először sz*rba, a 4k monitorral.
Azóta kaka ez-az, de sokáig nem volt lelkierőm nekiállni kinyomozni, hogy merre tovább.Most nekiálltam - tessék, ide jutottam ;-)
Nekem mindegy lenne, hogy Arch, Fedora vagy valami Debian-származék, csak egyszerűen, és működjön: erre most kb. ott tartok, hogy szívathatom magamat totál más "alapú" és elvileg szuper disztribúciókkal, de az alap problémámon (megjelenítés lassúsága) igazából sokat egyik sem segít, viszont behoz a képbe még néhány új kellemetlenséget - problémát, csak hogy még egyszerűbb legyen az életem!!! :-)
Mert azért azt el kell mondanom, hogy ugyan csak Fedoda és Debian alatt próbáltam most a Plasma csodát, de itt is nagyon magas videolejátszás közben a procihasználat (a két másik rendszerhez képest) , bár az igaz, hogy alacsonyabb, mint MATE és Cinnamon alatt, mert ott simán megzabálta az i5 proci 6 magját... Bár ritkábban, de itt is előfordul, hogy nézek egy Youtube videót, és kattintgatok ("beletekerés"), de nem történik semmi másodpercekig, megakad a kép, de hang van, meg hasonlók.
Szóval a Plasma nem rossz, csak a jótól van rohadt messze sajnos, és most éppen azon filózok, hogy ha lesz kedvem, visszadobom a Mint-et, mert a megjelenítés ugyan rosszabb, de a rendszer amúgy nekem a monitor megvásárlásáig ;-) nagyon bevált...
Tehát most el kell döntenem, hogy melyik rosszat válasszam ;-)
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember (én főleg Debian-t használtam, aztán sok éve Mint-et, de volt SuSE és RedHat időszak is, még a 90-es évek vége felé) Most meg nézd meg ezt, és döntsd el, hogy akkor melyiket is kellene kipróbálni???? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
OK, ez majdnem OK ;-) De ahogy írtam: a Dolphin-ban jó, de ha valahol (böngésző, LibreOffice, akármi) menteni akarok egy fájlt, akkor már ömlesztve vannak a dolgok. Vagy pl. most itt is, amikor fel akarom tölteni a képeket: ömlesztve hozz a fájlokat és könyvtárakat :-(
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vén fac meg nem mai csirke!

Én se gondoltam, hogy ennyire vének vagytok már, kíváncsi lennék eléri-e a 45 évet az itteni átlagéletkor. Eddig amúgy azt hittem, majdnem én vagyok itt a legvénebb, nemrég lettem felsőcsoportos én is 6x-be léptem. Az sejtem, hogy mi már rohadt bölcsek vagyunk, max nem jut eszünkbe mindig minden bölcsesség!
(amúgy én nem a korod miatt voltam mindig kíméletes veled)
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem igy is szoktunk disputazni eleget

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Rolad tudtam, hogy eleg sok kenyeret megettel mar (ennek koszonheto egyebkent, hogy sokszor nem irtam le, amit gondolok), de csixy-rol eszembe nem jutott volna, hogy ennyi idos.

-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
én most rendkívül kiscsikónak érzem magam
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
[Teljes MP3 (encoder és decoder) támogatás érkezik a Fedora-ba]
Lehetett, de vagy fizettél az ehhez szükséges kódék-ért, vagy nem a distro saját tárolójából telepítetted a megfelelő programokat. Lásd pl. Ubuntu Restricted Extras tárolóját.Pl. az MS, a mai napig spúrkodik, ugyanis nincs beépítve a Windows árába a HEVC kódek licence díja, azt az MS Áruházból kell megvásárolni 350.-Ftért.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Rosszul tudod. Pl. nagyon nagyon régen még az mp3-at se tudta lejátszani egy mezei Linux rendszer, mert a szabadalmak 2007 és 2017 között jártak le az Egyesült Államokban. Márpedig a distrókat világ szinten terjesztik, nem szeretnének jogi vitákba keveredni olyan országokkal ahol még élő szabadalom véd bizonyos eljárásokat, vagy magának a kódek-nek a terjesztését.
Valahol régen volt egy táblázat hogy melyik kódek szabadalma mikor jár le, de már nem találom. Ha jól értem, akkor akkor itt azt írják, hogy idén augusztusban járnak le az utolsó h.264-hez tartozó szabadalmak.
Pl. a Fedora-ban és a legtöbb linuxban ezért hiányos a lejátszási képesség, és gyakran telepítés közben lehet bepippantani, hogy nem a sistro részét képező jogi védelem alatt álló komponenseket is telepítsen.

Ez egy jogi kiskapu. Hiszen nem a distribució része, nem települ automatikusan. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Gnome alatt bioscaling van, ha közelebb tolod a szemgolyódat a kijelzőhöz, akkor nagyobb betűméretet láthatsz és fordítva. Minimál opciót kapsz, ha felrakod a Tweak kisegítő appot, de miért nincs alapból benne egy fontméretezés és DPI állítás, azt nem tudjuk meg soha. Pedig lenne potenciál a Gnome-ban, gondolkodom is rajta, hogy ezen a kis érintőképernyős Latitude 2in1-en ki kéne próbálnom, ha már ez van kifejezetten touchra kihegyezve...
Amúgy még a Gnome alapúakban is ott az állítási lehetőség, például itt a Cinnamoné:

-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Long-long live 18.04?

-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Gondolkodtál mar rajta, hogy mivel lehetne lecserélni (majd)
a 18.04-et? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem csak terminálról van szó, és igen a driverek is probléma biztosan. Ezért nem árt ránézni, energiagazdálkodást bekapcsolni, CPU és GPU is. [link]
Ettől még a mérésed helyes.A drivereket nem mondom újra, de ha ez a szomorú valóság... Phoronix teszt [link]
Biztos vannak újabbak is. Igen, sajnos a VGA driverek az oka.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én mértem ilyet, üresben pár watt eltérés volt a két rendszer között, terhelve meg ugyanazt csinálta mindkettő.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A minap emlegetett kis touchscreenes Latitude 7400 2in1 meg mióta rájött, hogy érintőképernyő módban is működik, egyszerűen mobiltelefonnak képzeli magát. Év végén nem túl sokat használtam naponta, max 2-3 órát és 4. napon kellett töltőre raknom.
Az 5 éves akksija Linux Mint alatt egész jól bírja, először ennyit mutatott:

kicsivel utána pici Firefox használat után ennyit:

aztán lecsuktam a fedelét és félóra múlva kinyitva pár terminalos akkunéző program használata után meg ennyit:

Még szerencse, hogy nem Winen használom, mert akkor kéthetente keresgélnem kéne a töltőjét!

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem, ilyet nem csinálnak, de egyik oprendszer sem, se CPU, se GPU terén. Ha nézed az órajeleket, a te régi disztródon is csak akkor ugranak fel, ha csinál is valamit a gép.
Egyszerűen csak jellemzően jobb az energiagazdálkodás téren a Windows egy kicsivel, de ez HW kiépítés függő.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor azon a linuxon valami nagyon félre volt konfigurálva...
Eleve sokkal kevesebb process fut, nincs vírusírtó, nincs egy halom olyan "must have" kilőhetetlen szolgáltatás ami windowson alap (Cortana, Xbox, onedrive, etc...).
Hálózati kapcsolatok/forgalom tekintetében is a töredéke.
Itt is van energiagazdálkodás (CPUfreq governor), amit kilőve vagy performance-raállítva lehet maxolni a teljesítményt - ennek minden hátrányával és előnyével együtt.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
nem gond, összeáll ez... valahogy
Egyszerűsíteni akartam a rendszert, de itt-ott lábonlőttem magam, pl. ezzel, meg kicsit a samba path-ok és jogosultságok megkavarodtak...
Persze lassan kiderül, h mit hol írtam el, meg sztem ez a script is életképes lesz.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
jah, ismerem a Timeshift-et, Luckybackup-ot, Duplicati-t...
Az kimaradt, h ez szerver, nincs GUI -OK, ha nagyon akarom, akkor lehetne.Eddig VM alatt volt a mentés, raktam fel GUI-t, ssh-ról export display-el GUI-n konfigoltam, futott és kész. De most a hypervisor-on szeretném futtatni, VM-ek kiiktatva, csak Opnsense és Home Assistant van, egyik sem lájkolja ha ssh-ról belemókolok, ill ezekhez a lemezekhez nem is férnek hozzá. Azt nem is kerestem, h LXC-re tudok-e GUI-t rakni...
De ha ezek jók, akkor crontab-ba bepattintom és kész.Közben ezt is megtaláltam:
rsync -av --exclude={'*.txt','dir3','dir4'} sourcedir/ destinationdir/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jah, a checkdisk-re gondoltam csak én is még a DOS 6.22 idején kezdtem a PC korszakot... Szóval amit a mount ma megoldott, azt a chkdsk sem tudta megcsinálni. A chkdsk szerint minden tökéletes volt...
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Engem cseppet sem zavar, hogy sokan nem kovetik a javasolt utat, az o dolguk. Az picit zavar, hogy mondjuk a szuk csaladi korben is hosszu ido kell, mire megertik az emberek, mit miert kell csinalni. Az viszont nagyon zavar, ha valaki olyan kijelenteseket tulajdonit nekem, amiket sem eloszoban, sem irt formaban nem tettem.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Na ne haragudj meg, de ennyi butaságot leírni... Ebben a hozzászólásodban nem hogy észszerűség nincs, de még csak nem is arra válaszoltál, amit leírtam.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vannak olyan öregek, akiknek nincs okos telefonjuk, mert nem értenek hozzá és nincs is rá szükségük, akkor mi a helyzet ezen honpolgárok esetében. Anno 3 telefon volt a faluban, egy a községházában, egy az utcabizalminál, meg a blaskás fülke. A Sokol rádió lógott a kapanyél végén, ahogy bandukoltunk ki a szőlőbe. Megvoltunk telefon és internet nélkül. Édesanyám nem nyúlt még életében billentyűzethez és már nem is fog, irtózik a számítástechnikától.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem semmi, ahogy ki tudod forgatni azt, amit masok leirnak...
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
Ezt én nagyon nihilista hozzáállásnak gondolom. Az soha nem baj, ha legalább teszel érte valamit, mintha semmit, pláne még, ha tátott szájjal rohansz be abba a bizonyos erdőbe. Mert valaki mindenre rákattingat, meg mindent letöltöget, mindent megnyit... az tényleg szalad is oda.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezt a sok mindent az ügyfélkapu + miatt írtátok le? Én még nem kezdtem bele az átállásba, nem tudom, hogy milyen meglepetés vár rám ez ügyben, de mondjátok már meg, hogy Mari néni hogy fogja mindezt megoldani? Engem már az is felmérgelt, hogy amióta feltettem az outlookos levelezésemet az androidos telómra, azóta a live.comos, outlook.comos böngészős levélbelépés kódot küld a telómra, hogy kattintsak a jó kódra .... és ha nincs nálam a telóm akkor mi van? Telepítsek hirtelen egy outlookot abba a fiókba ahol vagyok? ... nonszensz .
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én ezzel nem értek egyet. Még, ha meg is tudják mókolni a 2FA-t, itt van mellettem az eszköz és a jóváhagyásom kell hozzá. Általában az ilyen internetes csalások is nem úgy működnek, hogy az ilyen biztonságosnak tűnő dolgokon keresztül, hanem sokkal egyszerűbben. Elküldenek egy valag hamis számlát, majd aki figyelmetlen, az befizeti. Vagy megadnak neki egy internetes kamubanki felületet, ahová az illető beírja a fiókadatait.
Ezeket szerintem érdemes még elolvasni:
https://kiberpajzs.hu/hasznos-tippeket-olvasnek -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azt tudod ugye, hogy az email nem titkositott?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm a válaszod. Akkor nem erőltetem.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jelentem megoldódott. Külön-külön telepítettem mindegyik rendszert saját EFI-vel. Külön érdekesség a Debian esetén, hogy valamiért Legacy módban települt elsőnek... Csak csodálkoztam, hogy megint küldözgeti itt a shim_lock üzeneteket a GRUB, aztán kiderült, hogy azért, mert nincsenek is EFI mappái ott, ahol kellene lennie. Új pendriveot készítettem Balena ETCHER-rel, azzal már minden flottul ment. Szabadon tudok navigálni a rendszerek között az UEFI boot választójával. Ennyi.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Legyen minhárom rendszernek saját betöltője, akár 1 efin is lehetnek és uefi választómenüből idíts ne grubból.
Igen, ez tűnik a legészszerűbb megoldásnak. Nincs mese, újra kell húznom legalább a Debiant meg a Windowst, de most minden lemezt egyenként ki kell szedegessek a gépből, hogy még véletlenül se lássák egymást.
Imádom az ilyet, hogy a 20 kilós full tower házat csak azért húzgáljam, mert... na mindegy.
Szerk.: bocsánat, 1 efire nem fogom őket rakni, mert egy Windows frissítés tönkreszabhatja az egészet, volt már rá példa. Legyen mindegyiknek külön aztán UEFI-ből váltok rendszert inkább.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
De, megvan az eredeti ISO, sőt bármikor letölthető. Viszont Rufus át tudja dolgozni, így a "nemkompatibilis" gépekre is telepíthető lesz, sőt... Nade nem csoda, hogy egy linuxos szakember ezt nem tudja.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A könyvelőm azt mondta, hogy január 1.-ig ne álljak át. Majd lesz erre idő január első két hetében.
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Eredetileg volt a snap VLC. Nem tudom, hogy az Nvidia drivernek van e köze hozzá, de az utólag telepített két programom nagyon lassan indult 20-25 mp, a VLC ráadásul az asztali környezetet is elvitte--->reset. Utána ment a Synapticból fel a másik, az csíkozott, csíkozik, de amúgy rendben van.
Tettem egy próbát az mpv/celluloid kombinációval, azzal most így tökéletes a videólejátszás. Ha csak ennyi lenne, akkor ezt így hagynám is. Egyébként gyors az Ubuntu, nincs vele baj. I5 4590/16GB/GTX 1060/SSD. Indokolatlanul lassúak volt a snap-es progik valamiért. Csak így meg már olyan, mintha Mintet használnék.
Nézegettem a VLC beállításait is, de erre a problémára, számomra releváns beállítást nem találtam. Legutóbb Zorinon láttam ilyen eszeveszett ST-et videó lejátszásnál.csixy: Igen az irfanview miatt toltam sokáig a wine-t, de már megbékéltem a Pix-szel, vagy ennek nélkülözése esetén a gThumbbal.
Nagyon sokára szoktam át én is, nekem is ezért volt wine, meg a winrar(ezt mondjuk ép ésszel megindokolni sem tudnám, hogy miért) miatt. Mára el is felejtettem ezeket a programokat.
Nagyon szeretem az unrar/file-roller-t és gThumb-ot is. -
milan26
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Van olyan linux is, aminek a filekezelőjéből lehet samba megosztást létrehozni, pl Mint Cinnamon, Kubuntu, MX KDE, MX XFCE. Az is problémás? Én úgy emlékszem, nekem anno Mint Cinnamon alatt simán ment.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Legnagyobb meglepetésem egy snap app volt amiről kiderült hogy tulajdonképpen Wines exe.
Nem az Irfanview-ra gondolsz? Az is ilyen.
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nálam a 3,5-es volt a sláger, 2,5-es IDE lemezzel talán egyszer-kétszer találkoztam, akkor is szerencsére gép nélkül, mentésre. Amúgy sem szeretem a laposokat, törik a zsanér a régi gépeknél, komplikált szerelés(mindenki előtt felrémlenek a YT videók, hogyan is kell akkor ezt most szétszedni?). Asztali volt sok. Ma már inkább komplett gép összerakás, Windows telepítés, vírusírtás kéne!!(ez a kedvencem
), törölt média visszahozatala, bár ritkán. Amilyen hardver árak vannak, nem is baj. Ha nem sikerül valami, legalább nem kell kicsengetni az árát, nagy kockázat, pici pénzért. Ha havernak csinálod még rosszabb, mert az ingyé van ugye. 
Az enyémen is van 2,5 IDE, az ára tényleg nem volt egyszerű, ha jól emlékszem 2005-2006 körül valami 20k volt. Mondjuk ezek most sem olcsók, ha minőségit szeretnél. És valóban, egy délután ráment, jobb esetben. A "disznóólról" nem is beszélve, amikor úgy nézett ki minden asztal, mint egy kitaposott béka.
-
oreg0503
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem történt semmi, én kérek elnézést a hiányos infókért. További szép estét Neked.
-
oreg0503
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lemaradt, de már nem tudom szerkeszteni. Nagyon köszönöm az eddigi segítségedet.
-
oreg0503
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szia.
Pedig itt a válasz, hogy hogyan települ a legújabb Wn11. És a Microsoft oldaláról szedtem le, és a saját mittudomén programja készítette a telepítő pent. De már nem érdekel a Win. Köszi az észrevételt.
https://szamitogepmento.hu/windows/windows-24h2-bekapcsolt-bitlocker-titkositassal-telepul/ -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Itt valami teljesen más volt, hogy mi azt azt már sose tudjuk meg mert le lett formázva az egész.
Szerencséjére a kollégának csak filmek voltak rajta, mert amúgy lehetett volna még bűvészkednie a Testdisk/Photorec programmal, de így nem érdemes.
Anno én is elügyeskedtem egy HDD-ről 300gigányi filmet!
Sajna nem volt a közelemben senki, akin eret vághattam volna... -
oreg0503
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi a választ. Igen Wines könyvtár lehetett, én is ezt gondoltam. De az új laptoppal gondoltam nem kell Windos, (eddig is a gyerekek miatt volt) ezért gondoltam hogy nem kell. Már nincs Win, így az az út nem járható.
-
UserX
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
ubyegon2,tordaitibi:
Köszönöm az utána járást és az alapos válaszaitokat! Ma már nem zaklatom őket, de szerintem így holnap már megtudom oldani.
1000 éves konfig, azért választottam Xfce-t...
A kiosztást én csesztem el, félig aludtam a telepítésnél, azt hittem olyan 'könnyű' mint Windowsnál
. Az jött le, hogy a 'magyar' főmenü és abból az első lesz jó
Még egyszer köszönet!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Van itt kéremszépen DE arzenál, Xfce, Lxqt, Xfce wayland session, KDE, Ubuntu...
Te atyaég... ez rettenet a KDE után ráadásul nem tudja valamiért indítani a snap Operámat, a Firefox meg valamiért leszedte a fél internetet frissítés címszóval és amúgy is egy borzalom...Naszóval XFCE,
Applications menü, Beállítások, Billentyűzet.
Itt kivenni a pipát a Rendszer alapértelmezésének használata elől,
így lehet szerkeszteni a beállításokat.
Legördülő menübe Általános 101 gombos PC
Alul Szerkesztés nyomógomb, legörgetni a
Magyar szabványosig és beállírani.
Mindent leokézni.
Remélem segít.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A tacho az sebességet jelent angolul.
Ja OK, azt hittem, hogy eltartott kisujjal írkáltad.
Köszi az ajánlatot, szerintem élni is fogok vele, de már csak januárban szerintem! 
Ha a ventillátor meghajtó fet vagy tranzisztor van megszakadva és ezt Te szoftveresen megjavítod akkor tudod...
Azt mondod, még igen erős akarattal sem bírnám megcsinálni!?
Nem ismersz még akkor!De nyáron tuti kampeca lenne a proci, most is egyetlen csomag frissítésekor, igaz GRUB-ot is frissített utána, de pillanat alatt 100 celsiust mutatott... Pedig úgy örültem neki, hogy kaptam új ventit is hozzá, ki is tudtam cserélni, összerakom, beindul...és ugynúgy semmi.

Szóval tényleg rendes tőled, ha nem ilyen bolodokháza időszak lenne, mindegy mire visszautaznak a népek úgyse lesz kész, jó lesz az a január. Addig most már ne érjen kéz-lábtörés, ill utóbbi nem lényeges.

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Inkább a hobbiekektronika topikba
Oda azért nem írok, mert ugyanúgy nem fogom érteni, amit írnak, mint ahogy nem értelek téged sem.
nem jön vissza tahó jel
Lehet azért, mert nem is ment sehová.
Dell notis topikban ezt írták, ami igaz lehet, de a másik javaslat még jobb lenne. Dell support oldala meg ezt írja, szóval kb annyi, hogy ha éppen sütne a nap és nem nézek bele, az úgy jobb.De anno kernel paraméterrel oldottam meg azt is, hogy ne csak egyetlen processzormag működjön a Toshiba Satellite L305-ben, ezért is gondoltam, hogy kernel paraméter is jó lenne.
Hardverhiba meg nincs, mivel cseréltem a ventit.

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
JAAA ÉS TE még NEM is használtad a Stacert!!!!!!! Mindenről ilyen alapossággal körbejárva alakítod ki a véleményedet...?
Igazad van. Kútba sem ugrottam még, de nem is akarok. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Oké, használd egészséggel, engem ez nem érdekel, ha engem megkérdez valaki az ilyen takarító szemetekről, mindenkinek azt fogom mondani, hogy ne használja. Te pedig azt fogod mondani, hogy használja. Elbeszélünk egymás mellett.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
NINCS a földön tökéletes oprendszer, szoftver, meg ambloc semmi amit ember alkotott.
Az lehet, de az, hogy ÉN mit csinálok a gépen az is jelentős ráhatással van annak a működésére. Lehet, hogy nincs tökéletes, de törekedni lehet a tökéletesre és bizonyos körülmények között éppen az a kívánatos.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Próbáltad? Azért nem ajánlod vagy mész a szóbeszéd után?
Pár év alatt kialakult bennem egy hozzáállás, hogy mi az, amit merjek csinálni és mi az amit ne merjek csinálni. Az, hogy egy programnak van egy szép GUI felülete rajta gombokkal meg csúszkákkal és azt majomszerű módon nyomkodom és tologászom, attól még nem tudok meggyőződni róla, hogy az mit is csinál pontosan? Windows alatt ugyanez a helyzet a vírusirtó szoftverekkel. Van egy szépen kidolgozott GUI, ami elveszi a figyelmemet a lényeges dolgokról, holott fingom sincs, hogy mit csinál a háttérben.
Nem ajánlom senkinek a tisztítószoftvereket, pont ezért sem, mert nem tudom laikusként, hogy mit csinál a gépemen. Plusz sok olyan véleményt is olvastam, hogy több kárt csinálnak, mint hasznot, illetve amit csinálnak, azt Te is meg tudod csinálni manuálisan. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Gratula a kitartásodért!

Most hogy megláttam a válaszod, indítottam a letöltőt, és
a yt=dlp mindjárt frissült 2024,12.03-rol 12.06-ra. [link]
Letöltési könyvtárnak a /home/felhasználónév/Letöltések
van megadva. -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem rendelkezek mélyebb ismeretekkel a témában, én is csak az alapjait ismerem, hogy kb. hogyan működik, minek van. Azt, hogy a Google translate pontosan milyen kritériumoknak nem felel meg, ezt nem tudom megmondani.
Szerintem az átirányítást veszi zokon, tulajdonképpen két különböző ip címről érkezik kérés ugyanarra az ip címre, vagy beékelődés, ezt nem tudom.Amúgy lehet, hogy tökre nem is így van, majd korrigálnak.
Kipróbálhatod böngészőben a DNS Over HTTPS funkciót, átállíthatod a Cloudflare-re, és kipróbálhatod úgy. Ekkor a böngésződ DNS lekérdezéseit a CF intézi, nem a rendszer. Hátha nem zaklatna annyit. -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ne utáld Tibi, nem ellened van, hanem érted. Persze, kellemetlen néha, de így nagyon sokat javítanak a biztonságon. Szinte mindenki használja, a Cloudflarenél ilyen, másoknál meg kijelölsz öt biciglit, vagy összeillesztesz egy kutyát.
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Dióhéjban:
A Cloudflare egy hálózati infrastruktúrát biztosító cég, kb. a fél internet forgalma a Cloudflare-en halad át, sok szerver e mögött van. Elég komoly biztonsági technológia van mögötte, és persze attól is függ, hogy a szerver üzemeltető hogyan állítja be az oldalát.
Ez alapjáraton terheléses támadások, Bot-ok, instabil hálózati kapcsolat, téves azonosítás esetén vagy blokkol, vagy kérdez, ekkor jelenik meg a az általad említett: Ö tényleg egy ember?Szerintem nálad a Google fordító által használt átirányítás a probléma, akkor ugrálnak az ablakok. A böngészők beépített weboldal fordítása nem jó? Azt mondjuk nem tudom ,hogy az Operában milyen lehetőség van.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sejtettem, hogy kölökkori a képed!
Alkecolás nálam is nagyon fékezett habzású általában, bár a topikokat olvasgatva néha rámférne egy löket...no majd ünnepekkor, azt úgysem lehet másképp kibírni!
Cigi még megvan nálam is, de kb mindegy a pesti levegő vagy cigifüst.A kor meg olyan, hogy amíg nem hülyül az ember, addig folyamatosan bölcsebb lesz! Ezeket simán érzem is...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
De ez digitális kütyü potom nem mondom meg inkább mennyibe van a panasonicnak.#ubyegon: "mondjuk minap meg egy birka bicigkist nem ismert fel, " Az enyém a biciglis láttán úgy haptákba vágja magát, hogy az orrom kénytelen vagyok a szélvédőbe törölni!.

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az én táblafelismerő rendszerem az utóbbi 43 évben még nem mondott csődöt
Majd fog! A rutin meg az évek, utóbbi még nálad is sokkal erősebb, no meg az alkecolás+cigik!

A jó öreg Ignis se ismer egy táblát se, mondjuk minap meg egy birka bicigkist nem ismert fel, nekem kellett megállnom 20 centire a térgyitől! 20 körüli majomgyerek volt, kétoldalt parkoló autók között úgy gyalogolt át, hogy füliben a zene, nézte a mobilját... Ami durva volt, hogy neki állt feljebb, mikor a térdén megérezte a Suzuki szelét, üvöltözött, hogy ő már rég lelépett a járdáról! Kikiabáltam neki, hogy pont ez a baj te nyomoroncbirka!
Jó ideje ilyenek már fel se húznak.

-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Opelt? inkább toyotát. A raw4-esben folyamatban van garisan a fejegység cseréje, mert a panasonic kütyüje hibás. Menetközben ledöglik, újra indul miközben 120-szal robogok vele és belefagyott a GPS navigáció frissítésbe , s emiatt az RSA táblafelismerő rendszer sem működik. ... semmi sem lehet tökéáletes
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igy is le lehet irni, de attol meg panaszkodas, de mindezeken tul tenyleg nem ertelek. Szerinted annyira sok minden jobb Windows-on, miert hasznalsz Linuxot?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mondjuk panaszkodj a kinaiaknal... abszolut nem a Linux hibaja, hogy ilyen balfaszul csinaltak meg a linuxos verziot.
-
kisi
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szétszedem, kitakarítom, összerakás után megy egy bootpendrive, a memóriateszt miatt, majd csekkolok egy átfogóbbat, a win-es verzióval. A linux HDD sentinel egyszerűnek tűnik kicsit.Parancssorozni most nem volt kedvem.
Én csak a használatból eredő élettartam csökkenést látom így...(Az elején egy bányászgépben izzadt szegény SSD...)

#100499ubyegon2 : És tényleg! A software sources alatt megtaláltam, és mindkettőt átállítottam egy másik UK szerverre()mirrorservice.org, és bytemark, mindjárt csinálok egy gép újraindítást, és csekkolom..
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az ubuntu csomagot használom belőle, bár viszonylag ritkán frissül, az ubira van reszelgetve, jellemzően, ha jön egy új Mint verzió, akkor jönnek a problémák is. Beépített videólejátszás többnyire. Régóta figyelgetem, de nem tudtam rájönni az okára, most jól működik.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Rossz helyen nézed, nem a VTOYEFI partíción kell megadni.
Az adat partíción ventoy mappa és abban a ventoy.json fájlban tudod konfigurálni a témát. Ugyanebben a mappában tudod tárolni a téma mappáját is.
Futtasd a VentoyPlugson.sh-t, abban sokkal egyszerűbben meg tudsz csinálni bármilyen konfigurálást. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én kérdeztem, témát is használok (jelenleg is) a Ventoy-on és nem, nem az EFI partícióra kell rakni a témát.
A kérdésem kifejezetten arra a GRUB témára vonatkozott, hogy kompatibilis-e a Ventoy-al.
Átalában direkt Ventoy-hoz készült GRUB témákat szoktam alkalmazni, azért tettem fel így a kérdésem. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem tudom mik ezek, de nekem egyik sincs fent. Linux Mint. Eddig a családban mindenkit meg tudtam vele fertőzni. A Gnome kiterjesztéseket én a weboldalról telepítem, de igazából a Debian saját tárolóiban benne vannak azok, amiket én kifejezetten használok (ArcMenu, Dash to Panel, Desktop Icons NG).

Fegeteges az avatarod, látom közeleg a Mikulás
Köszönöm.
Igen, az én avatárom a krampusz!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ubi egy kulonleges eset, tenyleg elvan ppa nelkul.
Én különleges eset!
És ezt Te írod...Elvagyok én mindennel és minden nélkül is, csak ne Win, meg ezek a snap, flatpak és társai rettenetek legyenek. Ezek mind-mind az elbutulás felé vezetik a usereket!
Elképzeltelek téged is 20 év múlva, amint az 50 éves régi XP-s szutykaid még meglesznek az akkori AI-flatpakon és a legújabb megoldásokat erőszakolod össze a 40 éves Ubuntuddal!
(nehogy megilletődj, eccerűen ez most beugrott, minden bántó szándék nélkül) -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szívesen.
Ha érdekel valakit, a flatpakról is írtam egy elég hosszú blogbejegyzést, itten van e: https://logout.hu/cikk/linux_a_flatpak/nevtelen_oldal.html
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vicces, én pont fordítva, ha lehet választani akkor inkább flatpak a snappel szemben. Próbálgatom a Kubuntut most már pár napja, kezdem belakni, nem annyira rossz ez, mint gondoltam először. Furcsa, hogy sok alap progi (firefox, thunderbird) snappes és nem a repoban van.
A snappes nuclear az istennek se akart elindulni, úgyhogy muszáj volt flatpakben felrakni. Caprine-t nem találtam snapban, úgyhogy flatpak az is. Aztán megszokásból az Onlyoffice is flatpakkes lett.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A konténeres megoldás, amit írtam, az nem flatpak ám. A flatpak teljesen más.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az a python csak egy symlink a python2-re, nem? Ha nagyon kísérletezős kedvemben lennék, én lehet, hogy megpróbálnám kitörölni a python-t (ha tényleg csak egy symlink), és csinálni a helyére ugyanúgy python névvel egy másik symlinket, ami a python3-ra mutat. Csak kíváncsiságból, hogy ekkor mi történne.
Lehet, hogy akkor meg azok a programok nem indulnának el, amiknek python2 kell
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Koszi. Szoval Canonicalek reszleges tamogatast adnak az LTS vegeig, mert a legutolso kiadott 2-es Python a 2.7.18 volt. Az ActiveState meg csinal hozza patcheket, ok a 2.7.18.6-nal jarnak.
Erdekes lenne tudni, hany ilyen egyeb cucc van meg a regebbi LTS-ekben, amikre semmilyen tamogatas nincs, Ubuntu Pro ide vagy oda.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Gondolom, a csomag készítője arra számított, hogy aki telepíti, annál van Python 3, vagy snapból, vagy úgy, hogy lefordítja magának.
Ha a többi program megy a yt-dlp-vel meg a snapos Pythonnal, akkor szerintem a Media-downloader is menne vele. Bár nálad, a lejárt szavatosságú Ubuntun, két Wine, három snap és nyolc flatpak között,, tonnányi appimage tengerében (és mindez 3 SSD-n és 4 HDD-n) sosem lehet tudni, hogy mi megy és mi nem

Bár ha te tudod, az már bőven elég. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon erdekes dologra vilagitottal ra, amit pusztan a kutato szemevel nezve erdemes lenne kozelebbrol is megvizsgalni, de nem fogok nekiallni: elvileg az Ubuntu Pro-n keresztul kapsz meg frissiteseket az LTS rendszerre - nyilvan azokra a csomagokra, amelyeket most is fejlesztenek, tehat aktiv tamogatasuak. A 2.7-es Python viszont nem az, tehat egyreszt kerdeses, hogy Canonicalek megcimzik-e a tamogatas megszunese ota felbukkano biztonsagi hibakat (mert vannak, komolyak is), masreszt az is kerdeses, hogy hogyan teszik ezt.
Bedobnal nekem egy 2-es Python verzioszamot ide?
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Amúgy miez a nagy szerencsétlenkedés ezzel, ott van az exe, nálam simán futtatja a wine is.
Azt csá. Hozzatok már létre még néhány virtuálisgépet erre az egy exe futtatására!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jó, itt van még egy megoldás, nézzük meg ezt.
1. Első körben kell hozzá a distrobox, ezt innen tudod leszedni:
https://snapcraft.io/distroboxHa valamiért nem menne, próbáld meg ezt is Githubról ezzel a paranccsal:
curl -s https://raw.githubusercontent.com/89luca89/distrobox/main/install | sudo sh2. Utána Készítünk egy distrobox konténert: distrobox create --name ubuntu --image ubuntu --yes
3. Belépünk a konténerbe (az "Installing basic packages..." résznél egy darabig elszüttyög majd):
distrobox enter ubuntu4. Telepítjük a python-t, a pip-et és a git-et: sudo apt update && sudo apt install python3-full python3-pip git
Ez sok csomagot le fog tölteni (~572MB), de ne foglalkozz vele.5. Lehúzzuk a programot, megcsináljuk neki a virtual environmentet, leszedjük a függőségeit és elindítjuk:
git clone https://github.com/oop7/YTSage.git
cd YTSage
python3 -m venv env
env/bin/pip3 install -r requirements.txt
env/bin/python3 YTSage.pyHa nem megy, másold be a hibaüzenetet, és megnézzük. mi lehet a baj.
A Distrobox-szal konténerbe lehet telepíteni szinte bármelyik disztrót. Ha a fenti módszert megcsináltad, lesz egy konténerizált 24.04.1-es Ubuntud, amibe a distrobox enter ubuntu paranccsal tudsz belépni. Elméletileg egy parancsikont is csinált magának.
Nagyon jó cucc ez a Distrobox, én is használom. Ezen a képen három disztrót futtatok egyszerre három konténerben, egy Debiant, egy Archot és egy Fedorát: [kép]
Mindháromban az Inkscape-et telepítettem, és ilyenkor amikor mindhárom fut: [kép]
Az egyik 1.4-es az Arch konténerből futott, a másik a Fedorából, az 1.2-es pedig a Debianból. Itt látszik, hogy telepítve volt mind a három, és még egy Tumbleweed is: [kép] -
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sajnálom! ... En Mint 21.3-on használom ezt a letöltőt - itt
3.10.6-1 a Python verzió. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez számomra azért érdekes mert ugye portable, elvileg benne vannak a neki szükséges kellékek.
Nincsenek. Itt egy lista azokról a libekről, amiket appimage-be nem raknak bele: https://github.com/AppImageCommunity/pkg2appimage/blob/master/excludelist
Windows-on mindig nagyon ügyeltek a visszafelé kompatibilitásra, Linuxon ezt nem lehet elérni, mert nem írhatod elő az egyes fejlesztőknek, hogy csak akkor fogadod be a programjukat, ha 100%-ban nyújtják a visszafelé kompatibilitást. Ráadásul sok csomag már ki is került a disztróból, azzal sem lehet mit kezdeni, ha egyszer nincs hozzá maintainer.
Eleve a Linux kernel, mivel monolitikus, sokkal több minden van benne, mint az NT kernelben, így sokkal változékonyabb is. A Windows kernel és a rendszerintű részek nem változtak komolyabban a Vista óta, amikor bekerült az új grafikus alrendszer. A Linux meg pár évente init rendszert vált, pár évente audió rendszert vált, pár évente grafikus rendszert vált...
A Windows pl. 2 vagy 3 fájlrendszert támogat összesen, és ebben nem volt változás az 1990-es évek eleje óta (annyi volt, hogy a HPFS támogatás kikerült a rendszerből). A Linux meg annyit támogat kernel szinten, hogy felsorolni is nehéz. Ecryptfx, ext2, ext3, ext4, XFS, JFS, ReiserFS, FAT, ExFAT, Bcachefs, Minix, UFS, stb. És időnként bekerül egy-egy újabb fájlrendszer támogatás, egy másik kikerül... szóval a Linux nagyon evolválódik, és ilyen körülmények között borzasztó nehéz hosszútávon megtartani a visszafelé kompatibilitást. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem tudom megmondani, mit es hogyan hackeltel osszevissza, de alap, hogy nem tamogatott rendszert nem hasznalunk sem privat eletben, sem professzionalisban - de ha nagyon muszaj, akkor virtualisan, nagyon alaposan lekorlatozva.
Ebbol fakad a 2.7-es bajod is, lassan 5 eve nem tamogatott python volt jelen a rendszeredben es amikor feltelepitesz valamit, amit valaki csinalt es nem csinalsz neki virtualis kornyezetet, akkor a rendszer default kerul hasznalatba. Ami termeszetesen nem lesz kompatibilis az ujabbal, nem veletlenul mondja mindenki, hogy 2-es pythont nem hasznalunk mar.A fuggosegek pont ugyanez: a mar nem frissitett cuccok kikerulnek, hiszen senki nem akar olyan kornyezetet adni a userek kezebe, ahol nem biztosithato valamilyen szintu tamogatas. Errol a Kapitany nagyon sokat tudna meselni - meg meselt is, hogyan is mukodik.
A 6 eves apppimage-ed peldajara itt a valasz: "The key idea of the AppImage format is one app = one file. Every AppImage contains an app and all the files the app needs to run. In other words, each AppImage has no dependencies other than what is included in the targeted base operating system(s)." Ebbol altalaban a userek annyit latnak, hogy one app = one file, az utolso mondat meg kimarad. Mondjuk ugy, hogy "egy kicsit" szamit, mi a libc verzio es a hozza kotodo egyeb libek, headerek verzioja is.
Windows alatt azert tudod futtatni a regit, mert a regi libeket becsomagoljak az uj rendszerek melle is - termeszetesen ez olyan jellegu hordalek, amitol folyamatosan no a rendszer merete, folyamatosan no a disk es memoria terheles. Gyakorlatilag a mostani modernebb Windows-ok allandoan magukkal hurcolnak egy Windows XP-t, valamelyikben meg a GUI-ra is ki volt vezetve. Egyaltalan nem normalis allapot az IT-ban, hogy egy mar nem tamogatott rendszer gyokerei meg mindig jonnek velunk.
Az OT teljesen mas megiteles ala esik es ha dolgoznal OT rendszerekkel, rajonnel, hogy az altalad annyira emlegetett kompatibilitas Windows alatt sem letezik.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Letöltöd a zip-et
kibontod
futtathatóvá teszed a py kiterjesztésűt
feltelepíted a requirements.txt-ben lévő progikat, ha esetleg nincsenek meg, aztán
terminalba:
python [fájl elérési útvonala]/YTSage.pyNekem így elindult, de nem próbálgattam magát a progit.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ott van githubos oldalon leírva.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így van +megkaptam hogy nem kell papolnom mert Ő nem óvodás, tudja mi az alvás meg a hibernálás.
Azon kicsit meg is lepődtem, mert egyrészt egy új topiktárs esetén az ember olyan dolgokat is leírhat, amit tévesen gondolt, hogy nem tud a kérdező, de pont amiatt, mert nem tudjuk, mit tud egy új ember. Másrészt kifejezetten barátságos segítő szándékkal írtad, nem az én odaszúrós segítő stílusomban.

Én az önérzetesség miatt biztos voltam benne, hogy tudja a fórumtárs, ha még én is tudom ezeket, aztán most kiderült, hogy annyira mégsem.

No nem baj, nem vagyunk egyformák és egyformán elfogadóak sem. Így aztán azt a zseniális hibrid hibernációdat sem fogja már soha megismerni!

-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azért is tartok tőle, mert ebben a kubuntuban még a régi plasma verzió van, feltételezem, hogy ez 2027-ig ennél a verziónál így is marad, vagy rosszabb esetben az upgrade-nél ez a rendszer is földbeáll mint a Manjaroim.
Jobban örülnék egy olyan disztronak, amibe már eleve az új verzió van, ráadásul meg tud bírkózni a secureboottal is...Már látom, hogy LinuxMint lesz ebből.
Vagy egy indiai származású forrasztópákás sámán, aki kiüti a biosjelszót.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi OK !
No haza ugrok virslit keresni.
A sör kénytelen lesz megvárni a holnap estét. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm Tibi. Timeshift függővé tettél, remélem , hogy jól egészítettem ki ott a mondandódat.
[https://logout.hu/tema/re_tordaitibi_timeshift_hasznalata_es_amit_nem_tudtál .... /hsz_4-4.html] Köszönöm a lehetőséget!
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az ismertetőd szerint akkor jól tettem, hogy bevettem a root/felhasználót is. Ezek szerint ezzel nem lesz baj. Tegye a dolgát. A klónozás, migrálás az nekem kicsit bonyolult, de bekönyvjelzőztem, ha lenne valami, de remélem nem lesz rá szükségem.
Remélem nem Fletózok el semmit. (ezen szétcsúsztam)
Köszi, hasznos volt!
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Természetesen Tibi, köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elektromos autók - motorok
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- PlayStation 5
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- Gyúrósok ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 3050 8GB Zalman T4 Plus AeroCool 550W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 590 8GB ZALMAN T4 Plus ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Thin A15 B7VE Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 6GB WIN11
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Teljes kijelzős zászlóshajó, AI-erejű teljesítmény
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nekem az a szívfájdalmam, hogy az mc nem szokott a telepítők része lenni alapból.
Véletlenül épp nem működik desktop Linuxon a TV app és nem látod az M1-en a hiradót? (mondjuk ez is rossz példa, mert böngészőből az összes M1-M15, vagy mennyi közszolgálati adó van már, megnézhető)
Már lassan innen mész nyugdíjba. No olvasd csak el szépen, ne maradj tudatlan.

Sajna nem volt a közelemben senki, akin eret vághattam volna...

Nem ismersz még akkor!

CPT.Pirk