- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Centaurus
tag
Sziasztok!
Úgy döntöttem hogy linuxot varázsolok a laptopomra64 bites kéne
Szerintetek melyiket válasszam?
Előre is köszönöm a tanácsokat -
psg5
veterán
válasz
CPT.Pirk #17695 üzenetére
Gép:
AMD Athlon XP, 2200Mhz (11x200) 3200+
Sapphire ATI RADEON 9600XT
1Gb ramS mit lehet tenni, hogy gyorsabb legyen? Grafikus driver akkor létezik?
Valamint lehet állítani, hogy ne kérdezze állandóan a jelszót a felhasználóhoz mindenért?Debian alol paracssor mivel hívom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Iceweasel az a Firefox, csak egy logo probléma miatt nem hívhatják úgy.
Az itt leírtak alapján tudod frissíteni a jelenlegi verzióra: http://mozilla.debian.net/
A GUI-s kérdésedre meg igen, Gnome2 felületet látsz. Valszeg azért érzed lassúnak, mert csak nyílt driver fut, mivel alapból csak ingyenes, nyílt cuccokkal érkezik a Debian, a zárt driverek meg nem azok. Lehet írtad, nem tudom milyen géped van.
Egyébként amennyi csicsával kevesebb, annyival stabilabb a Debian.
ViZion: minek a régi Ubuntut, mikor ott van a Debian?
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Debian alul írok, ha jól látom Gnom a felület.
Ezen minden beállítás nélkül a saját Iceweasel böngészőjével, minden megy, videók, flashek athloxp cpuval!
Ellenben minden ablakbezárásnál olyan mintha grafikusan lassabban zárná be vagy rakja le tálcára az abélakot, mintha akadna. Vagy ez egy vizuális eleme?
Amúgy durván fapadosabb Ubuntutól vagy Lubuntutól. De egyenlőre használhatóbbank tűnik, csak csúnyább.
Tudok a vizuális hatásokon állítani? Valamint úgy testre szabni, hogy "szép" is legyen (nekem számít a csiliviliség is.
Firefox nincs a szoftverközpontban.
Ha win lenne azt mondanám frissebb vga driver kellene, itt ilyenkor mi a helyzet? -
-
D-Roy
tag
válasz
ViZion #17689 üzenetére
Köszi a választ, a gép is retro
700 mhz és 256 ramból kell gazdálkodnom.
Nem támogat usb-ről csak floppy-t a vas.
Anno az UHU 1.0 rc1 "jóságpor"-t még a fix.tv-nél nyertem 2002-ben, az volt az első linux amit használtam.
Tele vagyok régi notikkal és eszembe jutott, hogy a jó öreg lemez valahol még megvan.
Tegnap viszont vakmerően az UHU oldaláról leszedtem a 2.1-et és kikarcoltam 700 megásra. (csak cd rom van a másik, "telepítő" notiban.) -
ViZion
félisten
A legtöbb linux pendrájvról telepíthető közvetlenül a cél HW-re, ez az ide-oda rakosgatás... hááát rizikó. Uhu az elég retro, szvsz újabbal próbálkoznék.
Bővebben a logout oldalamon pl. a próbáljuk ki a linuxot cikkben, de több lehetőség is van, logouton linux-ra keress rá. -
D-Roy
tag
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok, a problémám a következő:
Uhu-Linux 2.1-et telepítettem egy notival, amiben volt optikai meghajtó, majd telepítés befejeztével a hdd-t átraktam egy odd nélküli notiba, amiben használnám a rendszert. Nem támogat odd-t usb-n
Az van, hogy betöltésnél hibát ír a hal-ra, nem nyílik az eszközkezelő, és nem ismeri fel a pendriveot. Feltételezem, hogy a más konfiguráció miatt. Kis logikával ara gondoltam, hogy újra kéne "építeni" valamit.
Mac-es júzerként terminálban próbálnám megoldani, de egyszerűen nem találok a kukkerben semmi olyat, amit fel is fognék.Kivéve ezt.
Valakinek van ötlete?
Előre is thx. -
ViZion
félisten
Linux Deepin-t valaki használta? Mik a vélemények?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #17684 üzenetére
Nem próbáltam, de tetszik hogy náluk is KISS filozófia szerint megy a fejlesztés. Majd valamikor ha ráérek, szerintem kipróbálom.
Colomb2: ArchBang alatt túl sok a szopás, azt meghagyom a tényleg kőkori gépek számára. Arch meg nem kezdő szint, valamint nem is vállalnám be az ilyen szinten rohanást a csomag updatekben, fő gépen semmi esetre sem.
tajcsi: A Manjaro elég népszerű még annak ellenére is, hogy pl. karakteres telepítője van. Kicsi és gyors, de fokozottan szükséges az ArchWiki-t olvasni hozzá.
Én kezdőknek a Chakrát szoktam javasolni, ha a gép tud 64 bitet. Van cikkem róla logouton, ha érdekel. -
-
tajcsi
őstag
válasz
McSzaby #17661 üzenetére
Megoldottam. Legyaktam oszt most a win7 jol dolgozik, nem fogom enni a kakit egy ratyi rendszer miatt, majd 5 ev mulva talan kikuszobolik az ilyen aprosagokat, akkor atallok de most sajnos nincs idom tokolodni...azt hittem raerek de nem, es nem itt van a hiba hisz ti ingyen es szivesen segitetek, csak ugye ez mind lassu folyamat es hosszu ido.
Azert kosz mindenkinek! -
cekkk
veterán
válasz
Rimuru #17674 üzenetére
Na ezt nem tudtam. Ezer hála érte!
Még egy kérdésem, van hátha tudja valaki.
Most virtuális gépen szórakozok egy debian alapú rendszerrel (openmediavault). Felraktam ezt , ha a böngészőbe beütöm a ipcím:8080at akkor bejön a webes felület, de ha a letölthető kliensbe írnám be azt írja ki:
Próbál kapcsolódni az ownCloud-hoz: https://192.168.2.108:8080...
Nem sierült csatlakozni: ownCloud!
Hiba: Az SSL kézfogás sikertelen voltMi lehet rosszul beállítva?
-
cekkk
veterán
-
-
cekkk
veterán
Van valami olyan módszer a szövegszerkesztőkben amivel lehet keresni a fájlokban, hogy hol van? Mind win alatt a ctrl+f?
-
cekkk
veterán
válasz
vgyuri #17664 üzenetére
De igen
De azt hittem az elírás vagy valami. Mert a honlapon kint van a legelső sor aminek a végén kettős pont van. És amikor ugy másoltam ki, hogy a root stb-t nem jelöltem ki akkor csak annyit másolt ki mint amit ott látsz, ha viszont azt is kijelöltem és jegyzetzömbe illesztettembe akkor már ez volt:
apt-get install libonig2 libqdbm14 php5-cli php5-common php5-suhosin php-pear php-xml-parser curl libcurl3 libcurl3-dev php5-curl sqlite php5-sqlite mp3info zip git-core php5-gd php5mv owncloud /var/www/.
De ezze meg azt írja így ki, hogy nincs ilyen fájl/mappa -
cekkk
veterán
Sziasztok!
Ezt szeretném megcsinálni, de van egy paranc aminél azt írja ki, hogy:
cp: hiányzik a célfájl-operandus a következő után:
A parancs a következő lenne:
root@openmediavault:~# cp ../openmediavault/php-fcgi (így megtalálható a leírásban is).
Szerintetek mi lehet a gond? -
St3ven
addikt
válasz
ViZion #17659 üzenetére
& kispx:
Köszönöm mindkettőtöknek, törlöm is őket.@ViZion:
Én a Zorin 5.2-es verzióját használom, kisebb bugokkal találkoztam. Néha villódzik a "tálca" jobb oldala (az óra és annak környékén található modulok), a Médialejátszóval pedig ha valamit megnyitok, úgy 95%-ban kidob a bejelentkező képernyőhöz, minden ablakot bezárva. A Chrome meg néha fogja magát, és csak úgy magától egy szempillantás alatt eltűnik, mintha meg sem lett volna nyitva.Szóval igen, vannak bugok.
-
ViZion
félisten
válasz
St3ven #17657 üzenetére
Nyugodtan töröld, ez a win kukája. Ha vírusos win gépet takarítok, akkor elsőként live linux alatt a recycle, sys vol. info, temp mappákat törlöm... máris a fele "gané" eltűnt
Zorin OS-ről vélemény? bugos még nagyon az ingyenes, vagy azért hegesztik?Próbáltam a Pear OS-t, mert az is Gnome Shell, csak erősen moddolt. Ezzel nem jelentkezik nálam a hiba. Viszont az OS X-es felület -a szépsége ellenére is- nagyon idegen. CentOS-t is kipróbáltam, nézegettem, írják is, h stabil, de régi csomagokkal, ha meg az ember ráhekkel egy frissebb kernelt, akkor pont annyira lesz rizikós, mint a Fedora...
-
St3ven
addikt
Szinte mindegyik partíción található egy $RECYCLE.BIN és egy RECYCLER mappa. Ezeket a linux használja (Zorin OS), vagy még a windowsos korszakból maradhattak hátra?
Úgy is kérdezhetném, hogy törölhetők?
-
psg5
veterán
Még mindig küzdök ezzel a flash pluginnal. Az ok, hogy nekem a régi 10-est kell felrakni , töröltem sikeresen az újat, de sehogy sem tudom sudo-zni az régit...állítólag nincs a tar.gz -ben valami installer, de hiába töltök le az adobe oldalról, abban nincs...
#17652) kispx: Chromot már kétszer próbáltam telepíteni, de nem engedi telepítés után hibát ír.
Amúgy igen így telepítettem elsőre a Flash-t.Muszály a régit raknom flash-ből mert Athlon XP-s a cpu.
-
kispx
addikt
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Mitől lehet az, hogy nem tudok screenshoto csinálni LMDE alatt? Az az egy alkalmazásom van nyitva amiről képernyőképet szeretnék csinálni, ALT+PRINTSCREEN és erre egy, most figyeljetek, képernyőképet csinál a PH-s kedvenceimről, de úgy, hogy a PH, sőt még a Chrome! sincs nyitva.
Ergo nem tudok képernyőképet csinálni sem billentyűzetről, sem az alapprogival...
-
törölt tag
Szisztok! Van valaki aki tud android boot.img-t kicsomagolni és vissza? lenne egy ilyenem amiben ki kéne cserélni az init.bravo.rc fájlt. A segítséget előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van flash tartalom az oldalon (reklámok), azért kell a flash plugin.
Chrome / Chromium flash dolgaihoz nem értek, magát a böngészőt se használom, mert nem nyújt elég szolgáltatást és igazából nem is olyan gyors, mint azt mondani szokták.
Az én disztrómon ez úgy van, hogy van egy bundle manager, rákattintok a Firefoxra, a manager felrakja és rögtön megkapom vele együtt a működő flash lejátszót. Ez a disztró neked nem megoldás, mert csak 64 bites verzió létezik belőle.
-
psg5
veterán
válasz
CPT.Pirk #17644 üzenetére
Lubuntu tényleg jónak tűnik és a legjobb, hogy youtube ideók is akadásmentesek!
Azonban ide a prohardverre belépve mégis javasolta, hogy kell flasplayer plugin, miért?
S ezt írja az adobe, ha rámegyek a plugin telepítésre: (Chromium van telepítve ugye alapból)If you are using the Google Chrome browser, Adobe® Flash® Player is built-in but has been disabled. To enable Flash Player, follow the steps in this TechNote
To learn more about the enhanced support for Flash Player in Chrome, including information for developers, see this TechNote.
If you are using the open source Chromium browser, please download and install the Flash Player plug-in below.
To learn more about Flash Player and Chromium, see this TechNote.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #17641 üzenetére
Arra gondolsz, mikor elszállt az egész partíciós tábla az összes adatommal. Nem hiszem hogy vinyó hiba lett volna, az a gép azzal a vinyóval azóta is megy, mindenféle gond nélkül.
psg5: Debian az beton stabil és gyors, de régi csomagjai vannak és alapból csak a teljesen free cuccok vannak benne. Lubuntu meg Ubuntu származék, annak minden hozományával... Manjaro okés, plusz hozzá ott az ArchWiki.
-
psg5
veterán
Olvasgattam angol oldalakat is, meg a disztrók oladalán is a fórumokat és három maradt a pakliban:
Lubuntu vagy Manjaro vagy Debian. Melyiket? Gyorsaságban melyik szerintetek inkább régi gépre, valamint telepíthetősége melyiknek barátságosabb? -
-
psg5
veterán
De így nm biztos, hogy látom, melyiknél milyen különbséget mutat az adott gép esetében a distrók nem? Hisz a pendrivről használja.
Egyébként a Fedorát most írtam ki pendrivra.(#17638) F34R. Fedora pendrivon, Lubuntut meg közben írom dvd-re. Ahogy olvasgattam a Lubuntu lesz, (más is írta, hogy hasonló régi gépen jól muzsikált) de nem tudom melyik a leggyorsabb asztali környezete? Lxde?
-
Jim-Y
veterán
Nincs egy 4, vagy 8 gigás pendrivod?
Csak mert linux alól (is) pár pillanat alatt tudsz csinálni egy Live USB-t, és akkor az összes letöltöttet meg tudod nézni, ki tudod próbálni, hátha valamelyik már az első pillanatban elnyeri a tetszésed
Using the Terminal
It is really simple. Go to a Terminal and type:
sudo dd if=~/Desktop/linux.iso of=/dev/sdx oflag=direct bs=1048576
Where '~/Desktop/linux.iso' is the name and location of your downloaded image (located at the desktop in this example) and '/dev/sdx' is the target USB drive. If your system doesn't support 'oflag=direct', you can just leave it out as it is simply intended to speed up the process a bit.If you don't know about the target USB drive path, run this command and figure out your destination drive.
sudo fdisk -l
Warning: Make sure to set the correct device path, as this process will delete all data that was on the specified device previously!Remember, don't include an integer for the USB drive, e.g. '/dev/sdx1', as it would refer to the existing partition on that drive and not the drive itself.
When the USB has been properly created by 'dd', there should be an output similar to this:
sudo dd if=~/Desktop/linux.iso of=/dev/sdb oflag=direct bs=1048576
706+1 records in
706+1 records out
740601856 bytes (741 MB) copied, 91.7024 s, 8.1 MB/sUtána restart, biosban first boot device az usb legyen, és ki tudod próbálni.
-
psg5
veterán
Ubuntut próbáltam gnommal, nem rossz, de most töltöttem le Fedorát, Manjarot, Debiant, Lubuntut,Archbanget.
Még mielőtt telepíteném, még egy kérdés (újra)
Allábbi gépre:
AMD Athlon XP, 2200Mhz (11x200) 3200+
Sapphire ATI RADEON 9600XT
1Gb ram
Csak videók, office alkalmazások, net irodáskodás, filmnézésre melyiket. Legstabilabb, leggyorsabban fusson a fenti konfigon.
Visszaolvasgatva nem tudtam dönteni.
Melyiket inkább? -
-
ViZion
félisten
válasz
Nobuo365 #17629 üzenetére
Ahogy írta is a kolléga, ott a yumex (nem olyan részletes és látványos, mint az SW center). Logout oldalamon van F17 telepítős cikk, a végén pár progi az ajánlásban, fusd át.
Yumex-hez rpmfusion repokat hozzá kell adni a csomagkezelőhöz, anélkül szerényebb a kínálat.
jah, terminálba -ha megvan az rpmfusion egy guglival-
su
yum update yum
yum install yumex
yum upgrade -
F34R
nagyúr
válasz
Nobuo365 #17627 üzenetére
akkor talan meg ha a fedora nem lett volna jo crunchbang
-
Nobuo365
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #17622 üzenetére
Fedorát tettem fel xfce asztallal és valami baromi sima és akadásmentes minden. Feltelepítettem a chrome-ot és mikor tettem fel közen jelezte, hogy frissítések is elérhetők, ezért egy füst alatt leszedheti és telepítheti azokat is.
Eddig nagyon bejön. Ja és, ha nem nyúlok hozzá, akkor nem pörgeti 20-25%-on a procit, ahogy a Linux Mint.
Szerk.: youtube videók akadásmentesek végre...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nobuo365 #17615 üzenetére
Ha kicsit tanulni is szeretnél közben, akkor pakolj fel egy ArchBanget, az 50-120MB rammal elvan és piszok gyors. Hozzá az ArchWiki-ben mindent megtalálsz, ami csak felmerül kérdésnek, így azt tehetsz bele, amit szeretnél.
Ha kicsit nagyobb cuccot szeretnél, akkor pl. Manjaro XFCE felülettel, ott kevesebb "kézi munka" kell. ArchWiki ott is játszik.
-
hk0
tag
Talált, süllyedt, Asus P5K Pro.
Egyébként power gombra felkel rendesen.
Ez csak azért nagyon zavaró, mert a power gomb beesett a ház elejéről, és az előlap le van zárva, a kulcsot meg elhagytam.
Ilyenkor mindig le kell venni a ház oldalát, csak úgy férek hozzá a kapcsolóhoz. Ezért nagyon jó lenne ha ez menne
-
-
-
Nobuo365
csendes tag
Most Linux Mintet használok, de szeretném lecserélni, mert a firefox nem magyar és a videókat is csak Chrome-al tudom megnézni !majdnem! akadásmentesen.
Elég gyenge a konfig, XP-vel is csak chrome-al tudtam normálisan videókat nézni. Firefoxon még ment a youtube, de pl. az indavideó már nem. Csak linuxos disztribúció opció, mert nincs jogtiszta Windowsom és egy ideig még nem is lesz.
Olyan rendszerre lenne szükségem, ami egy régi konfigon is jól használható. Mit ajánlanátok?
(Amd 3200+, 1GB RAM, lapra integrált 32MB-os VGA) -
psg5
veterán
válasz
lionhearted #17589 üzenetére
"Keresd meg ebben ezt a fájlt, és symlinkeld oda, ahol a régi plugin volt. (Symlinkhez ln -s eredeti pluginhelye)"
Ez az utolsó mondat nem áll össze.
Szóval kitrölöm simán a libflash.so-t aztán? A letöltöttet mit csinálok?
Már nem tudtam szerkeszteni...
-
-
psg5
veterán
válasz
lionhearted #17605 üzenetére
Köszi. Megvan letöltve. Utána hol találom a gnome classicot?
-
Gyors, és némi segítséggel szép is. 1 panellel és 1 dockkolóval, compizzal terülj-terülj asztalka lesz.
A szokásos Gnome-Do kiegészítéssel pedig megoldott a gyorsindítás.@psg5: Maga a disztribúció annyira nem számít, mint a felület. Persze, alapbeállításokban lehet eltérés, vagy hogy mennyi szolgáltatás aktív pl.
És igen, mehet egyből Ubuntura, csak tedd fel a gnome-panel csomagot (pl szoftverközpontból). -
psg5
veterán
válasz
lionhearted #17603 üzenetére
Igazad van először a javaslatodat próbálom ki.
Az nem számít, hogy az Ubuntu alól megy? Az nem különbség, hogy Debian vagy Ubuntu? Mármint magánál a disztribúciónál nem számít a gépigény? -
Jim-Y
veterán
Szia
Ezt is lesd meg, én kb 1 hónapja váltottam win7-ről linuxra, a váltás alkalmával stock debiant töltöttem le, de annak nagyon barátságtalan a kezelőfelülete, majd Linux Minttel próbálkoztam, a 14-es legújabb nem volt stabil, a 13-as LTS már jobb volt, de még mindig nem az igazi, majd LMDE-t tettem fel, és *lekopogom*, de ez hibátlanul működik, és még szép is
Szerintem egy Live USB-t minimum megér mielőtt választasz valamit.
(#17602) psg5 : de, valószínűleg ilyen téren rosszabbul járnál ezzel mint egy alap debiannal, mert mind a MATE, mind a CINNAMON DE többet igényel mint az alap GNOME. De javítsanak ki az okosabbak ha nem így van
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged