Hirdetés

2024. július 1., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:07

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14801) Kolondrum válasza macilaci78 (#14799) üzenetére

Naaaneee! A Tungsramot visszatettem közel 2 rongyért. Ez led boltból van, pólus. A korábbi v-tac volt, minden olyan bavált, de nem tudok rendelni mert hosszú, meg most ma kellett. Kíváncsi vagyok mennyit megy, igen forró fejű dolog.

Optonica 590ft, élet indul 03.05. ;)
Amúgy 11.4W-os, bemelegedés után 12W. A v-tac pont annyi volt amit ráirtak.

[ Szerkesztve ]

(#14802) Masooo


Masooo
aktív tag

Sziasztok.

Olyan kerdesem lenne, hogy egy rgb ledszallagot, ami v 5050 v 2835 (ha ez szamit) chipes, es usbrol 5v megy, az usb teljesitmenyeses es elettartam romlas nelkul milyen hosszban tud meghajtani?

Koszonon

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#14803) Kernel válasza Masooo (#14802) üzenetére


Kernel
nagyúr

Mérni kellene valami USB-teszterrel az áramfelvételt, mert így hiába írom, hogy 5050 chipenként 20 mA (de egy tok 3x20 mA), 2835 alapesetben 60 mA (egyben három chip), noha létezik erősebb is, viszont ilyen USB-szalagoknál nem feltétlenül hajtják ki maximumra.

Épp azért, hogy beleférjen a standard 500 mA USB korlátba, de azért túl rövid se legyen a szalag, nagyobb ellenállásokat tehetnek rá. Az ellenállás értékéből is csak saccolni lehet, mert nem pont 3 V esik a LED-en, így csak a mérés fogja elárulni a tényleges áramfelvételt.

Megkerülő módszer, egy ellenálláson eső feszültség mérése, amiből számítható egy ág árama (Ohm-törvény), azt felszorozni, de így sem pontos, mert lehetnek szórások, illetve a szalag végén kisebb áram alakul ki.

Értelemszerűen itt nem hármasával vannak sorba a LED-ek, mint a 12 V-os szalagoknál.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14804) Primary92


Primary92
senior tag

Ismertek valami olcsó fénymérőt? Esetleg spektrométert?

(#14805) Goose-T


Goose-T
veterán

Tudtok ajánlani olyan 120cm-es, 18W-os T8 fénycsövet, ami nem halálozik el gyorsan kinti körülmények között? Tavaly vettem a társasházunkba három armatúrát, amikben V-TAC csövek vannak, novemberben lettek felszerelve. Mivel utólag úgy láttuk, hogy nagyon erős a fényük, ezért mindegyik armatúrában kicsavartunk egy-egy csövet a kettőből, hogy csak egy világítson, de még így is elhalt a 6 csőből 5 mostanra, már csak egy darab működik, ki tudja, meddig. Egy mozgásérzékelős relé kapcsolgatja őket a társasház kocsibejáró folyosójában. A lépcsőházba több, mint egy éve vettem 5W-os Ikea Ryet izzókat (ami most 395 Ft), azok is ugyanolyan körülmények között vannak használva, kapcsolgatva egész nap (félig nyitott a lépcsőház, ott is hideg van meg pára), mégsem égett ki még egy sem belőlük.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#14806) pjen válasza Goose-T (#14805) üzenetére


pjen
félisten

Philips,Osram.A V-tac az önbosszantó kategória.Viszont olcsó.

(#14807) Kernel válasza Goose-T (#14805) üzenetére


Kernel
nagyúr

Kinti körülményekkel kapcsolatban legfeljebb a meleg számíthat, hideg nem árt, vízmentes armatúra lévén a nedvesség sem. A zárt burkolat persze a hűtést is rontja.

Ilyeneken is lehetne segíteni a LED-áram mérséklésével, ami az élettartamot növelné, fény még úgyis elég lenne, de ez már elektronikai barkács, ami érthető módon nem jön szóba, legtöbb esetben.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14808) mzso válasza pjen (#14806) üzenetére


mzso
veterán

Itt egy Philips E14-es is behalt pedig az nem nagy teljesítményű, úgyhogy jót (amivel nincs gond) nem valószínű hogy lehet kapni. Lehangoló...

[ Szerkesztve ]

(#14809) pjen válasza mzso (#14808) üzenetére


pjen
félisten

Selejt sajnos minden gyártónak van,csak kisebb az esély,hogy sz@rt veszel.

(#14810) Goose-T válasza mzso (#14808) üzenetére


Goose-T
veterán

Csak az a vicc, hogy a 395 Ft-os Ikeás izzó (illetve akkor még 995 Ft volt 2db belőle) meg több, mint egy éve bírja ugyanazokat a körülményeket, a 19-ből még egy sem égett ki. Mondjuk azok nincsenek is annyira túlhúzva az 5W/400 lumennel.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#14811) mzso válasza Goose-T (#14810) üzenetére


mzso
veterán

Az mit jelent, hogy nincs túl húzva?
Ha kevesebb a lumen ami kijön egy wattra (csak erre tudok gondolni mivel ezeket az adatokat emelted ki) az csak rosszabb. Mert több hőt termel ugyanolyan fényerőhöz.
Ha meg a LED-ek lennének túlhajtva az nem nyilvánulna meg jobb lm/W értékben, mert a hőveszteségük a túlhajtással exponenciálisan nő.

(#14812) tibbike01


tibbike01
őstag

Sziasztok,

Új albérletbe költöztünk és van egy villanykapcsoló a konyhapult felett, amiből egy 220-as kábel lóg ki. Hogyan tudnék legegyszerűbben led világítást varázsolni oda? Egy egyszerű led szalag is megfelelne, csak ugye a 220...

(#14813) tibbike01


tibbike01
őstag

Ez mennyire lenne okés?

(#14814) szakalistvan válasza tibbike01 (#14813) üzenetére


szakalistvan
senior tag

Nekem 2db ilyen van a konyhában,csak a 87 cm-es változata L alakban.Viszont földelés kellene neki mert fémházas,100 V -t mértem a burkolaton,műanyag házasat keress ha csak fázis meg nulla van elhúzva.

(#14815) Kernel válasza szakalistvan (#14814) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az általad mért, kapacitív csatolt feszültség konstrukciós sajátosság, a kettős szigetelésű vagy védőföldes készülékeknél egyaránt előfordul, a belső zavarszűrő kondenzátorok függvényében. Utóbbinál természetesen csak akkor, ha nem kötik be a védőföldet.

Önmagában annyira veszélyes, mint egy műszálas pulóverben csattogó 5000 V, vagy az emberen átfolyó áramtól világító fázisceruza (vagyis nem a feszültség számít).

Ha gyárilag nincs védőföld (kettős szigetelésű), azt nem is szabad földelni: [link]
Ahol van, azt meg földelni kell: [link]

Viszont itt a fotók alapján nem egyértelmű, hogy melyiket forgalmazzák a kettő közül:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14816) szakalistvan válasza Kernel (#14815) üzenetére


szakalistvan
senior tag

Nem kettős szigetelésű,az első kép nem erről a termékről van,az biztos,a második is csak hasonlit,mert nem áttetsző a burkolat hanem fehér.Első lépésben én sem kötöttem be,mondván minek,ugysem nyúlunk hozzá,aztán megfogtam a mosogatótálcát,közben megfogtam a lámpát és viszketett a tenyerem.Köszönöm a helyreigazítást :)
A "fénycső" egyébként szép és erős fényt ad,olcsó megoldásnak,ledszalag helyett teljesen jó.

[ Szerkesztve ]

(#14817) mzso válasza Kernel (#14815) üzenetére


mzso
veterán

Ettől van, hogy az állólámpa fém búráját simogatva (kikapcsolva) enyhe bizsergést érez az ember?
Szerk.: Most nézem, hogy nem is érintkezik a védőföldelése az elosztónak amibe be van dugva. Ha megfeszítem a konnektornál akkor megszűnik a bizsergés.

Amúgy ugyanilyan bizsergést érzek indukciós tűzhelyre rakott rozsdamentes edényen is, de csak bekapcsolt állapotban. Itt már végképp nem tudom elképzelni mitől van. :)

Szerintem az anrón mindig a jobboldali képek a tuti termékfotók.

[ Szerkesztve ]

(#14818) Kernel válasza mzso (#14817) üzenetére


Kernel
nagyúr

Szigetelő papucsban, száraz cipő stb. nem kellene még bizseregni sem, zokniban vagy anélkül előfordul ilyen. Meg a konstrukció sem mindegy, zavarszűrő kondenzátorokon több áram szivárog (de az sem lehet veszélyes nagyságú), teljesen szigetelt lámpatestnél minimális még a kapacitív hatás is.

Az indukciós tűzhelynek viszont van némi szórt elektromágneses tere is, ami a környékén is indukálhat kisebb feszültséget a fémekben, még ha az odébb le is van földelve.

(#14816) szakalistvan

A szivárgó áram nagyságát, terhelhetőségét mutatja, hogy a kapacitív osztás miatt nagyjából féltápra áll be (115 V), de ahogy a műszert ráteszed, már az is lehúzza 100 V-ra. Pedig az átlag multiméterek 10 MΩ terhelést képeznek mindössze.

Ezzel persze nem bagatellizálni akarom, csak ez van, amikor még hibátlan a szerkezet, eddig normális. Ha belső zárlat keletkezne, akkor jutna szerephez a védőföld.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14819) mzso válasza Kernel (#14818) üzenetére


mzso
veterán

Hát nem tudom. Ennél bárhogy érezni. De csak mozgatom rajta az ujjam, furcsa a tapintása.

[ Szerkesztve ]

(#14820) netseft


netseft
aktív tag

Vásároltam 13 méter SMD3014 típusú led szalagot 220V-os adapterrel külföldről. Így néz ki, csak hosszabb: [kép]. Két kérdésem lenne ennek kapcsán:
1. Méterenként van egy 1-2 cm-es "rés" ([kép]), ez normális? Miért lehet ez vagy miért van erre szükség?
2. Az 1 méteres változatára raktam dimmert ([kép]) és jól is működik, de itt köztes fokozatoknál vibrál. Ezt mi okozza és mi a megoldás, hogyan lehetne dimmelni?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Eladó termékeim: https://tinyurl.com/sefteles

(#14821) Kernel válasza netseft (#14820) üzenetére


Kernel
nagyúr

230 V-os LED-szalag méterenként darabolható (60 LED-enként), ott lehet elvágni, utána szigetelővel lezárni természetesen. Meg nyilván a két szál vezetéknek sem szabad összeérni, ami a két szélén viszi a "birkózógépet".

A kis tokban (piros nyíl) egyenirányító van és az egész szalag 100 Hz-en vibrál, hullámzik:

Potméteres (fokozatmentes) dimmernél a fokozat számomra értelmezhetetlen, meg az is, hogy a 230 V-os szalaggal hogyan tudtad összekombinálni a 12-24 V-os PWM-szabályzót:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14822) netseft válasza Kernel (#14821) üzenetére


netseft
aktív tag

Az oké, hogy méterenként lehet vágni, de folytonosan nem lehet? Szükség van arra a "megszakításra" ami a korábbi képen látható?

A fokozatot nem kell szó szerint érteni, nevezzük akkor középső állásnak, amiben vibrál. Ez nem DC, hanem AC dimmer, elvileg 1A/60W. Itt van hasonló, képekkel is: [link]. Elvileg ilyennel lehet dimmelni ezt a szalagot, nem?

[ Szerkesztve ]

Eladó termékeim: https://tinyurl.com/sefteles

(#14823) Kernel válasza netseft (#14822) üzenetére


Kernel
nagyúr

Más szalagokat 50 centis darabokban gyártanak, ezt méteres darabokból rakják össze, így tudták gazdaságosan legyártani.

Az viszont egy szokásos triac-dimmer, aminek LED-inkompatibilitásáról sokszor volt szó a topikban is, meg ott a leírásban is szerepel:

100W or 200W incandescent bulbs available, (energy-saving lamps and fluorescent lamps, LED can not be used).

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14824) netseft válasza Kernel (#14823) üzenetére


netseft
aktív tag

És közelebb nem tudták volna rakni egymáshoz a darabokat? Az összes szalag ilyen vagy van ami folytonos?

Az 1 méteres darabbal egész jól működik. Milyen dimmert lehet ehhez használni?

[ Szerkesztve ]

Eladó termékeim: https://tinyurl.com/sefteles

(#14825) Kernel válasza netseft (#14824) üzenetére


Kernel
nagyúr

Vannak olyan LED-dimmerek, ami falikapcsoló helyett használatos, de nem triac, hanem FET-kapcsolós (lefutóélű / trailing-edge). Konkrét típust nem tudok, csak az elmélet kedvéért:

http://leapfroglighting.com/trailing-edge-or-leading-edge-led-dimming/

230 V-os szalagokat is csak elméletben ismerem, mivel nincs szükségem ilyenre, így a többi fajtáját sem láttam közelről. De szerintem lehetett volna szebben is, kicsit közelebb rakni egymáshoz, mert bár a két vég között 230 V van, de a két széle között is, tehát ugyanannyi távolság elég lett volna, meg egyébként is, a szilikongumi nagyon jó szigetelő, még közelebb is lehetne.

Csak ez kicsit igénytelenebbre sikerült, elnagyolták:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14826) macilaci78 válasza Kernel (#14825) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Szerintem azért ilyen hézagos a toldás, hogy vágvca legyen csonk, ahová verzetékert tudsz kötni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#14827) Kernel válasza macilaci78 (#14826) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha az elvágott szalagra az eladó (a vevő igényeinek megfelelően) vagy a vásárló egy másik egyenirányítót akar szerelni, azt a zöld nyíllal jelölt csatlakozással lehet megoldani, de erről is csak annyit tudok, ami a képen látszik. Elképzelhető, hogy a könnyebb szerelést segíti:

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14828) tknof1871


tknof1871
őstag

Üdv! Néhány kérdés:
Az E27-es menetű led fényforrások jobbak mint az E14-esek?
A lakásban van 2 hely ahol E14-es foglalatok vannak. Arra gondoltam veszek aliexpressen 1-2 darab E14-esből E27-esre átalakító foglalatot, mert az E27-es fényforrások akkor bárhova mehetnek. Az eredeti E14-esek azt hiszem 40Watt teljesítményű fényforrásig használhatók. A legvadabb E27-es LED-es fényforrás fogyasztása is megáll 15Watt-nál => nem lenne szabad gondot jelentenie.
Miért van egy lakásban a sok E27-hetes mellett 2 E14-es? Panellakásról van szó.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#14829) macilaci78 válasza tknof1871 (#14828) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Természetesen minél nagyobb, annál jobb! Én a helyedben nem szarakodnék azzal a nyeszlett e27-tel, egyből e40-nel mennék!

Azért van, mert valamelyik korábbi tulajdonosnak az a lámpa tetszett, vagy arra tellett, vagy azt lehetett kapni. Ma már fogyasztói társadalomban élünk és élvezzük a kínálati piac adta lehetőségeket. Azaz minden szart ránk akarnak tukmálni, akár jó jó, akár nem, akár használjuk, akár nem.

Az e14 kis méretű foglalat, általában nem készítenek akkora lámpát vele, amiben jól mutatna, vagy akárcsak beférne egy e27-es fényforrás. Átalakíthatod a megfelelő átalakítóval, de kötve hiszem, hogy szép lesz.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#14830) fasyrt


fasyrt
őstag

Indul lassan a lakasfelujitas, a lakas nagy reszenek a vilagitasat a falak menten huzodo gipszkarton "doboz"-ba süllyesztett led-es spotok adnak.
Szerettem volna dimmelhetö-szabalyozhato vilagitast, gondoltam, hogy kidobom a kapcsolot es a helyere megy a dimmer, Schneider Sedna csaladbol. Az ötlet odaig nem volt rossz, mig ra nem neztem az arara: 20 matyas! :Y

Ez tenyleg ennyibe kerül vagy en neztem el valamit nagyon csunyan?

Schneider Electric SDN2201221
PDF

Mi a megoldas a dimmelesre?

(#14831) pjen válasza fasyrt (#14830) üzenetére


pjen
félisten

Sajnos a normális dimmer drága,megoldás lehet valamilyen kinai szettet venni.Esetleg a Kopp,Düwi,Elmark cuccai közt szérnézni.

[ Szerkesztve ]

(#14832) dewil666


dewil666
őstag

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy e között a két led szalag között van e különbség?
5630
vs
5050

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#14833) mzso válasza dewil666 (#14832) üzenetére


mzso
veterán

Más LED-ek vannak rajta. És az elsőnél nincs feltüntetve a fényerő.

[ Szerkesztve ]

(#14834) dewil666 válasza mzso (#14833) üzenetére


dewil666
őstag

:)
Azt tudom. Teljesítmény, fényerőre gondoltam.

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#14835) Kernel válasza dewil666 (#14834) üzenetére


Kernel
nagyúr

Teljesítmény névlegesen egyforma, a valóságot mérni kellene.

5050 3x20 mA, ahol 3 ágon 3 ellenállás állítja be az áramot,
5630 1x60 mA, itt csak azért van 2 ellenállás, hogy a rajtuk termelődő hő kétfelé menjen.

Az ellenállások veszteségére ebből nem lehet következtetni, mert be lehet lőni összességében egyformára is.

A ténylegesen kialakuló áram a LED-ek gyártási szórásától, illetve az ellenállások méretezésétől függ, mindenesetre utóbbi számít korszerűbb típusnak. Elképzelhető, hogy valamivel jobb a fényhasznosítása, vagy az is, hogy ember nem lát közötte különbséget.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14836) dewil666 válasza Kernel (#14835) üzenetére


dewil666
őstag

Köszönöm a választ! :R

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#14837) macilaci78 válasza dewil666 (#14832) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Van. ;]

Még annyi, hogy az 5630 elvileg Samsung szabadalom, 5730 néven koppintják.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#14838) dewil666 válasza macilaci78 (#14837) üzenetére


dewil666
őstag

És a 3014 led szalagról van infó az 5050-el szemben?

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#14839) Silentfrog válasza dewil666 (#14838) üzenetére


Silentfrog
veterán

3014/ 204 -es van itthon 1800lumen / méter 18 wattos fogyasztás. Ez a 204 ledes verzió baromira melegszik.csak nagy hőleadó felületre raagaasztva lehet működtetni.

(#14840) dewil666 válasza Silentfrog (#14839) üzenetére


dewil666
őstag

3014/120 néztem 840 lumenest 12w azzal is ez a helyzet?
Alu profilba ragaszanám.
Gondolom ha az 5050 14,4W/m ez meg 12W/m így nem gond a melegedése aluban.

[ Szerkesztve ]

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#14841) dewil666 válasza Silentfrog (#14839) üzenetére


dewil666
őstag

De szerintem elírtad:
LED chip típus SMD 3014 Chip On Board LED
Ledek száma 204 ledes
Teljesítmény 15 Watt
Kiváltott fényforrás teljesítménye 100 Watt
Színhőmérséklet Hideg fehér (5500-6500 K)
Színvisszaadási index (CRI) RA>80
Fényáram (fényerő) 1200 lumen
Energiahatékonyság 80 lumen/Watt

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#14842) Silentfrog válasza dewil666 (#14841) üzenetére


Silentfrog
veterán

Fajtafüggő. Ami nekem van az 18 wattos. A Vtacnál a 5050/60 se 14.4 wattos már jó ideje haanem csak 10watt, lemértem és tényleg annyi.

[link]

(#14843) farkas-j válasza dewil666 (#14832) üzenetére


farkas-j
őstag

Komoly különbség van a két LED típus között. Az 5630-nak jóval nagyobb a fényteljesítménye mint az 5050-nek, de emiatt a hőteljesítménye is jóval magasabb!. Az 5630-as kivitelű fényforrást csak akkor szabad megvenni, ha korrekt hűtőfelületre van felszerelve! Az általad kinkel 5630-as LED szalag alkalmatlan a korrekt hőelvezetésre. (Sajnos ez saját tapasztalat is alátámasztja.) Ráadásul az adatlap is hibás, mert mindkettőnél 60Led/m mellet azonos teljesítményt ír. Ha optimális áramra vannak a LED-ek beállítva, akkor az 5630-asnak 2-3 szor nagyobb a teljesítményfelvétele.

[ Szerkesztve ]

Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

(#14844) Kernel válasza farkas-j (#14843) üzenetére


Kernel
nagyúr

Csak ezt így azért nem lehet kijelenteni szerintem, mert 5630 tokban a kínaiak gyártanak többféle terhelhetőségű COB változatot.

Az adott esetben valószínűleg azért van feltüntetve azonos teljesítmény, mert ezek csak 60 mA-es "kínai gazdaságos" LED-ek, vagyis egy tokban 3 chip van integrálva párhuzamosan. Van ennél nagyobb is, de az sem bír feltétlenül annyit, mint a Samsungé.

Nincs előírva, hogy a kínainak ugyanolyan minőséget kell produkálni, ha nem is tud, vagy nem is akar.

Az ellenállások értékéből jobban lehetne következtetni, pláne mérve a rajta eső feszültséget, pontosan számolható lenne az áram. Szemre esetleg saccolni lehetne, hogy kb. 2,5-3 V eshet az ellenállásokon összesen.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#14845) Red_Bull


Red_Bull
aktív tag

Üdv
Egy 18 m kerületű szobában szeretnék körben a díszlécben (ez már fent van ) RGB led szalagot, miket szükséges ehhez megvennem? A trafókat az ablakok felett a karnis mögött szeretném elrejteni, elég-e ennyi helyen? Így helyezkednek el az ablakok:
Szóval a kérdésem, hogy milyen led szalagokat trafókat, stb vegyek és hogy hogyan lehet ezt összehozni :)

(#14846) mzso


mzso
veterán

Tudom, nem túl valószínű, de nem tud valaki miskolcon valami jó LED-es boltot?
Van Mixvill V-TAC-okkal (ami ugye nem valami tartós), meg Edigital általában drágán adott fényforrásokkal.
Ezenkívül vannak Inesa-k, Eglo-k, Kanlux-ok egy boltban, de ezek nem valami jók árbanj.

A netes rendelés meg nem tűnik kifizetődőnek, mert drágább visszaküldeni, mint amennyibe kerülnek...

(#14847) Ance válasza mzso (#14846) üzenetére


Ance
őstag

A miskolci Praktikert nézd meg, mert ott az Inesa jó árban van. Legalábbis a Pécsiben jó, gondolom ott is.

(#14848) mzso válasza Ance (#14847) üzenetére


mzso
veterán

Kösz a tippet!

Esetleg nem találkozott már valaki Inesa 3-4W-ossal? Ez is vibrál? Eddig a legtöbb kis teljesítményű amit vettem vibrált (V-TAC és Global) csak egy dimmelhető nem.

(#14849) farkas-j válasza Kernel (#14844) üzenetére


farkas-j
őstag

Nekem sajnos több ezer Ft-ba került a tapasztalat megszerzése :((( Az 5050-nek nekem kevés a fénye, ezért használok 5630 v. 5730-ast. Legalább 25m sima 5630-as LED szalag végezte kukában. Nem bírják a hőterhelést. A vízhatlan verzió megy legelőször tönkre, mert az értelem szerűen még levegőzni sem tud. Én már csak olyan 5630 v. 5670-es LED csíkot rendelek, ami alusínre van ragasztva.
Ebből a 2,5 év alatt egy sem ment tönkre, pedig az 50cm-esből kb. 20-25db-ot felraktam már nálunk és az ismerősöknek. Persze szoktam venni házzal együtt is ahol kilátszik, mert így esztétikusabb és könnyebb a szerelése is. Ezekkel nagyon elégedett vagyok! Az autóm csomagtartójába is 2db ilyen alu LED csíkot ragasztottam fel két éve és nagyon szuper! Előtte a sima 5630-as szalag 3 hetet bírt :((( De mindenki olyat vesz és olyanra dobja ki a pénzét amire jólesik. Én csak jó szándékkal adtam tanácsot (műszaki adatlappal alátámasztva), hogy az illető ne a saját kárán tanuljon.

Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

(#14850) dewil666 válasza farkas-j (#14849) üzenetére


dewil666
őstag

Most ha 3014/120 szalagot 840 lumen 12w alu profilba ragasztom szerintem megfelelő hűtést biztosít. Ugyan olyan megoldás mint amit Te veszel csak ezt én ragasztom rá.

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.