Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:07

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21001) st6969 válasza G@ben (#20996) üzenetére


st6969
őstag

Egy 4000 és egy 3000 lumenes Eglo led panel szerű négyzet alakú 4000K színhőmérsékletű lámpa van egy panel nappaliban csillárkapcsolással. A szoba ~22m2 (6,5x3,5m). Szidtam is magam, hogy mi a jó francnak rendeltem ekkorákat (bár talán szabályozhatók, ha dimmerre kötöm). A lámpák elhelyezése kb. úgy van, hogy 2/3 - 1/3 arányban ha gondolatban felosztjuk a szobát a 6,5m-es hosszban, akkor ezen részek közepére lett felrakva. Alig vártam, hogy bekössem és felkapcsoljam, na mondom, majd biztos kiégeti a szemem. Ehhez képest, ha csak a 4000lm-es van felkapcsolva (ami a 2/3 részt kell, hogy bevilágítsa), kevés a fény a maradék 1/3 részen. Ha mindkettőt felkapcsolom, akkor jó úgy összességében a szobában. Nem kiemelkedő, de jó. Nem érzem, hogy kifejezetten nagy fényigényem lenne (talán az átlagnál egy kicsit több), de ez mindenkinél egyedi.
Ez alapján az ajánlott 5200lm kell szerintem, és még az sem biztos, hogy fogsz tudni olvasni a szoba szélén. Arra is figyelj, hogy minél nagyobb legyen az a felület, ami szórja a fényt, mert így homogénabb lesz a szoba megvilágítása. Ebből a szempontból az izzók a legrosszabbak (pontszerű fényt ad, hiába erős, bár lehet, hogy lesz elég fény, de inkább vakít közben).

(#21002) G@ben válasza st6969 (#21001) üzenetére


G@ben
addikt

Szerintem az lesz, hogy veszek egy ilyen 19W-osat, mint amit linkeltem és próbálgatom, hogy melyik helyiségbe jó. Ha a nagyszobába kevés, a kicsibe még lehet jó. Ha oda sem, akkor a fürdőbe. :D

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21003) st6969 válasza G@ben (#21002) üzenetére


st6969
őstag

1900lm meglepődnék, ha elég lenne a nagy szobába (olvasáshoz biztos kelleni fog az olvasó lámpa, de az amúgy is célszerű), de a kicsibe jó lehet, fürdőbe meg biztos jó, sőt, talán overkill :))

(#21004) csincse


csincse
csendes tag

Sziasztok!
Egy lámpa típust keresek, hátha találkozott már vele valaki. Kerestem neten, de eddig nem akadtam a nyomára. A mosdóba gondoltam ,hogy éjjel ne égjen ki az ember szeme, ha felébreszti a szükség.

Egy led-es lámpa amiben van "éjjeli fény" funkció. A működése:
-első felkapcsolás: normál fény
-második felkapcsolás: csökkentett erősségű kék fény
-harmadik: mindkettő együtt (semmi értelme, de így működött)

Bármi infót szívesen fogadok!
Előre is köszönöm

(#21005) macilaci78 válasza csincse (#21004) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Philips sceneswitch. Minden felkapcsolásra mást csinál:
hideg fehér 100% fényerő

natúr fehér 40% fényerő

meleg fehér 10% fényerő

Nálam a WC-n a ventilátor közepén van egy kék led, ami üzem közben világít, kontroll led. Éjszaka eltakarom a szemem, egy pillanatra felkapcsolom a villanyt, majd le. A ventilátor elindul és az a kevés kék fény elég arra, hogy a kis dolgom elintézzem.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#21006) bteebi válasza G@ben (#20996) üzenetére


bteebi
veterán

A nagyobbak dimmelhetőek szoktak lenni. Van távirányítója, esetleg alkalmazásból vezérelhető?

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21007) G@ben válasza bteebi (#21006) üzenetére


G@ben
addikt

Igen, állítható a fényerő és a színhőmérséklet is. De kipróbáltam a 10W-osat, meg vettem egy 24W-osat is, hogy hova mi lenne jó. A 10-es megy a fürdőbe, a 24-es a kisszobába és a konyhába, az előszobába 2x12 (két lámpa van fent, így az átjárót is bevilágítja), a hallba majd lesz egy 18W körüli, a nagyszobába meg vagy egy darab 60W-os (alig drágább, mint a 48-as), vagy két kisebb, csak ahhoz még vésni kellene, mert középen van egy lámpahely. Kicsit jobban meg kell nézni, mert ha a 60-as 120 fokos szögben világít, ahogy a neten írják, akkor a szoba két végében már csak kb 1 méter magasra világít, ha jól emlékszem, az meg kevés.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21008) Steady74


Steady74
addikt

Sziasztok. Rejtett világítást tervezet fürdőszobába, mennyezet alá, díszléc mögé rejtett RGB CCT led szalaggal. Szeretném a címezhető leg szalagoknál megismert effekteket is használni meg a 3 fehér is jó lenne. Ez a led szalag, amit kinéztem, ami elvileg megfelelne nekem.
Milyen home assistant kompatibilis led vezérlővel lehet meghajtani a szalagot úgy, hogy közben a wled-nél megszokott effektek elérhetőek legyenek, hiszen címezhető a led.
Másik kérdésem, hogy a tápot és vezérlőt érdemes, vagy inkább javasolt-e padlásra tenni? A padlás szigetelt, 36-38 fokos maximum értékek vannak a legnagyobb kinti melegekben is, 230V van fent, és az egyik sarokban pedig le is tudnék ízlésesen jönni két kábellel (14m a hossz, kell szerintem a másik végére is tápod adni)
Köszönöm a válaszokat.

(#21009) 4D4M válasza Steady74 (#21008) üzenetére


4D4M
aktív tag

Hát ehhez nem kellett messzire menni ;]

Nehéz választani, hogy a fürdőszoba vagy a padlás a rosszabb elhelyezési mód, de talán inkább a fürdőszobát választanám a tápot egy valamilyen védettebb dobozba téve, tömszelencézve – ha van hely. Ha nincs akkor padláson akár nagyobb dobozba mindent eltemetve tömszelencézve.

Megjegyzés: párazáró ha van, akkor a mostani áttörés helye lesz a legkritikusabb pontja, ha mégse a fent említett vízmentes kivitelt választod és nem javítod vissza megfelelő légtömörségűre.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21010) Steady74 válasza 4D4M (#21009) üzenetére


Steady74
addikt

Ezeket a kontrollereket megtaláltam én is :) hiszen ott volt az oldalon. Tuya-s elvileg van de attól irtózom valamiért, olyan mint a sóska, lehet finom, de nem eszem meg :)

Közben találtam egy sokkal kézenfekvőbb megoldást, mert persze az első keresésre nem dobott a google találatot, de az athom oldalát megnéztem és van RGB CCT-s controller, gyanítom megy a szalaggal.
Ha szilóval kinyomom a lyukat, ahol átszúrom a gipszkartont (van párazáró fólia a padlás felől) a fürdő felől meg akár a padlás felől is, akkor is rossz lehet a megoldást? Még a díszléceket elvágom és felragasztom, de nem néztem még utána, hogy tudnék-e mondjuk kartonból kis dobozkát csinálni valamelyik sarokba, mondjuk azt aztán le is kellene festeni.
Köszi a gyors válaszod! :R

(#21011) 4D4M válasza Steady74 (#21010) üzenetére


4D4M
aktív tag

Nálamnál jobban nem utálhatod a TuYa cuccokat, de a ZigBee szerencsére nem tud hazatelefonálni jelen tudásunk alapján. Már persze ha üzemeltetsz ZB mesh-t.

Ha szilóval kinyomom a lyukat, ahol átszúrom a gipszkartont (van párazáró fólia a padlás felől) a fürdő felől meg akár a padlás felől is, akkor is rossz lehet a megoldást?
~
A szilo sokmindenre elfogadható eredménnyel alkalmazható, de a légtömörség biztosítása még rövidtávon sem tartozik ezek közé.
Erre a feladatra
– akril bázisú kartusos ragasztók a meglévővel azonos műszaki színvonalú párazáró javítófolttal (ha szükséges),
– akril vagy butil alapú ragasztószalagok,
– kábel átvezetésekhez használhatópárazáró gallér megoldások használhatók.

Kereső kulcsszavak a teljesség igénye nélkül:
WÜRTH EURASOL, Rothoblaas Flexi Band, Illbruck ME 315, Sika stb.
+ gallérra példa: Kaiser ECON
Ezekkel lehet tervezni, ha évtizedes távlatokról van szó.

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21012) Steady74 válasza 4D4M (#21011) üzenetére


Steady74
addikt

Köszi szépen!

(#21013) BB9000


BB9000
senior tag

Sziasztok!
A CYEB ledcsere programban milyen gyártmányú ledeket adnak?
Van valakinek tapasztalata?

(#21014) mokus1


mokus1
addikt

Sziasztok!

3 dologban szeretnék segítséget kérni.
Általában az anroról rendelek.
1. Konyhapult világításra milyen LED szalagot érdemes, ,mármint fényerőre? 900lumen elég vagy karcsú?
Meleg fehér lesz.
2. Konyhapult aljára tennék dekorvilágítást. Ez milyen erős legyen?
Szintén meleg fehér.

3. Álmennyezetbe szeretnék hangulatvilágítást rakni. Szintén melegfehér. A LED felfelé nézzen? Milyen erős legyen, hangulatvilágításként?

Köszönöm :R

(#21015) 4D4M válasza mokus1 (#21014) üzenetére


4D4M
aktív tag

900lumen elég vagy karcsú?
~
Ez mindig szubjektív és a fal/konyhabútor színétől is függ, de nekem az 1000 lumen bőven elég világos környezet mellett.

Meleg fehér lesz.
~
Konyhában inkább természetes, esetleg hideg szokott beválni, de bizonyára tudod mit akarsz. (ha újracsinálnám én már CCT-t tennék mindenhova)

Konyhapult aljára tennék dekorvilágítást. Ez milyen erős legyen?
~
Hangulat vagy éjszakai tájékozódó fényekhez bármi megfelelő szerintem, de praktikus, ha eleve dimmerrel kerülnek be és akkor minden lehetőséget lefedett az ember.

A LED felfelé nézzen? Milyen erős legyen, hangulatvilágításként?
~
Én személy szerint jobban szeretem, ha nem egy területre van fókuszálva, hanem elterül és deríti a mennyezet egészét. Itt is van létjogosultsága van a CCT-nek. Ennek egyébként az élvilágítók felelnek meg egész jól.

(sajnos visszafordíthatatlan HA user lettem napszak szerint változó mesterséges fényekkel, már mást el se tudok képzelni (: de ha választani kell, akkor a melegfehér választanám én is, mivel általában ezek este vannak használva)

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21016) mokus1 válasza 4D4M (#21015) üzenetére


mokus1
addikt

Köszönöm a terjedelmes választ.

A fal fényes fehér /tükrözödik tehát azért bőven erősít/.
A bútor világos fa. Akkor marad 1000 környékén.
Meleg fehérben biztos vagyok, előző konyhánkban természetes volt, de nekem az kicsit rideg, szeretjük a meleg dolgokat nekünk az teszi otthonossá, így nem akarom állítgatni.
Ez a kettő közt vacilálok: Mindkettő opál búra mögé megy.
[link]
[link]
De hajlok az erősebb felé a cobot meg akkor berakom az élvilágítóba.

Ez az élvilágító tetszik, nem láttam még ilyet de szerintem ez lesz. 6méter szalag megy bele ha 24v-osat teszek akkor elég egy oldalról táplálni vagy akkor is kell két oldalról?

(#21017) Steady74 válasza mokus1 (#21016) üzenetére


Steady74
addikt

Ha érdekelhet egy köztes megoldás, vannak olyan nagy fényerejű ledszalagok, amikkel hideg-meleg-természetes fehérrel is tudsz világítani. Nálunk feleségem a normál fehéret szereti a konyhában, én a hideg fehéret, reggel mikor a kávéfőzőhöz igyekszem, akkor automatikusan a sárgább, a meleg fehér kapcsolódik fel, az bántja a szememet legkevésbé.

Most ilyen ledszalag van a pulvilágításra ezzel a vezérlővel, átlátszó búra alatt, Home Assistant alatt futtatva és használva egy Shelly 4 állású kapcsolóval és egy mozgásérzékelővel.

A másik opció jelenleg ami elvileg nagyon-nagy fényerőt ad, az pedig ez a ledszalag.

6m-nél elég az egyik végét táplálni, 10m-nél vagy afelett saját tapasztalatom szerint érdemes már megtáplálni a másik oldalon is. A COB led, amit linkeltem szép, egységes fényt ad, a sarkokban mázlim volt, mert pontosan kijött a méret és ezekkel a sarokelemekkel szépen, vakfolt nélkül meg tudtam oldani a sarkok illesztését.

[ Szerkesztve ]

(#21018) mokus1 válasza Steady74 (#21017) üzenetére


mokus1
addikt

Sima kapcsolón lesz, úgy van kialakítva és nem is kívánok rajta változtatni. Pedig jól néz ki tényleg.

Amiket néztem COB ledek azok csak 1000 lument tudnak az biztos elég a konyhába?

Vagy opál alatt a 120 ledes is elég lenne?

(#21019) Steady74 válasza mokus1 (#21018) üzenetére


Steady74
addikt

ok, rendben van, Te tudod mi az irány.

Én szeretek sok időt tölteni a konyhában, én úgy vettem észre, hogy a több itt is jobb. Az opál azért vesz valamennyit el a fényerőből, ha COB led-et raksz, szerintem az átlátszó búra jobb választás.

(#21020) bteebi válasza Steady74 (#21008) üzenetére


bteebi
veterán

Szia!

Majd írd már meg légyszi a tapasztalataidat ezzel a LED szalaggal, mert nagyon jónak tűnik. Nagyon rég rendeltem már az Aliról/Kínából, ódzkodom is tőle, de ez brutál jó ár. Én már csak azért se CCT-s RGB (ráadásul 5050-es, nem is FCOB) szalagot vettem, mert a CCT-s már kb. duplaannyi lett volna, mint a "sima" RGBWW (talán kb. 2200 vs. 5000, a ledvonal.hu-ról).

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21021) Steady74 válasza bteebi (#21020) üzenetére


Steady74
addikt

Oksa, megírom, csak 4D4M belémtette az ideget, hogy hogyan oldjam meg a párazárást :DDD Mert az emeleten bárhonnan vinnék áramot a fürdőbe, hogy ne a padlásról menjek le direktben, úgy is valahol le kellene jönni hozzá. Majd mondom a családnak, hogy onnantól kezdve nem fürödhetnek :DDD

Aliról sok ledszalagot, meg ilyen fényfüzért rendeltem, mindegyik hibátlan volt. A fényfüzér a karácsonyi világítás része volt a kertben, elment vagy 70m.

(#21022) 4D4M válasza Steady74 (#21021) üzenetére


4D4M
aktív tag

Inkább most legyen fejtores, mint a szetkorhadt palló cseréjekor (:
Nyugodtan szetvagdoshatod akárhol akárhogy, csak légy tudatában az azt követő teendőknek. Csak akkor van ebből gond, ha felvallrol veszik a problémát.
/mint 10-ből 8 generál által kivitelezett épületben/

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21023) Steady74 válasza 4D4M (#21022) üzenetére


Steady74
addikt

Generálról tudnék oldalakat mesélni miket látok (beltéri ajtókat gyártunk, bútorokat, sok helyen megfordulunk és elképedek hol tart az építőipar).
Mondjuk 2 db 3 eres kábelhez kell kb 3-4mm átmérőjű furat, azon átjön, figyelek a gallérra+akril ragasztó, az elmondásod szerint megfelelhet :R

(#21024) macilaci78 válasza mokus1 (#21014) üzenetére


macilaci78
nagyúr

1. Én 2400 lumenest használok.
2. Mindegy, de az erősebbet legfeljebb egy vezérlővel leszabályzod.
3. Itt és az előzőnél is kérdés, hogy mennyire tudsz együtt élni azzal, hogy ritkábban lévő diódák a közeli felületen nem homogén fényt adnak. A dekorvilágítás legyen indirekt.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#21025) 4D4M válasza macilaci78 (#21024) üzenetére


4D4M
aktív tag

Erről mindig ez a beégett képed jut eszembe (:
link
És mindig hozzá kellene tenni, hogy fekete pult mellett. Persze...axióma...nincs olyan, hogy túl sok fény.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21026) bteebi válasza Steady74 (#21021) üzenetére


bteebi
veterán

Annyira azért ne parázz a párazáráson. Nyilván legyen, de pára eleve fixen mindig mindenhol van. Persze nem mindegy, hogy mennyi. ;) Én valószínűleg beértem volna a szilóval is. Nem fog 100%-ban zárni, de amennyire zár, az (szerintem) ha nem is bőven, de elég lenne.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21027) 4D4M válasza bteebi (#21026) üzenetére


4D4M
aktív tag

Sajnos ez egy olyan műfaj, amikor minél kisebb a hiba, annál koncentráltabb a probléma, amit okoz. 1x1 cm-es lyukon több deciliter víz ki tud jutni órák alatt. Ha ügyes az ember és kellően gyenge minőségű a faanyag, akkor simán lehet komposztálni egy fűtési szezon alatt.

pára eleve fixen mindig mindenhol van
~
Jelenleg pl elég jó időpontot találtunk a méréshez:
- beltér 22,1°C / 51% -> parciális vízgőznyomás: 1356 Pa
- kültér -0,2°C / 81% -> parciális vízgőznyomás: 487 Pa
869 Pa nyomáskülönbség hajtja a párát kifelé a lyukakon. De hajnalban volt kint 300 Pa is és egy fürdőszobában simán tud lenni 2200 Pa is.

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21028) Steady74 válasza bteebi (#21026) üzenetére


Steady74
addikt

Alapvetően én sem gondoltam volna túl, de 4D4M belémtette az ideget :)

Mondjuk a villanyszerelés (meg az utp) nálunk olyan az emeleten, hogy a padlásra megy fel a kismegszakítóktól az összes kábel, onnan vannak szétosztva a szobákba úgy, hogy a gipszkarton falban futnak a csövek, amikben a kábelek mennek a fali aljzatokig. Azok sincsenek szigetelve vagy tömítve, gallérozva, eddig nem is gondoltam rá, hogy kellene oda is, ezért nem is volt kérdés, hogy xilóval megoldom és kész :)

(#21029) macilaci78 válasza 4D4M (#21025) üzenetére


macilaci78
nagyúr

És ahonnan fényképeztem, az ajtó felett egy hajólámpában egy 18W-os e27 világít. :D
Mindegy, amióta itt forrasztok, nem kell fejlámpa. :DDD

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#21030) G@ben


G@ben
addikt

Ennél a lámpánál jól értem, hogy 6400 lument tudnak a ledek, amiből 3900 jut ki a lámpatestből? [link]

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21031) bteebi válasza G@ben (#21030) üzenetére


bteebi
veterán

Szerintem jól. A dobozára is 3900 lm van írva.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21032) G@ben válasza bteebi (#21031) üzenetére


G@ben
addikt

A boltban a dobozon 6400 lumen van, a hátulján meg szerepel mindkét érték.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21033) Steady74 válasza bteebi (#21020) üzenetére


Steady74
addikt

hát ööö, izé, hogy is mondja magának... (by szalacsi). beszélgeten a BTF lightning-gal, mert a leírásuk szerint addressable az RGBCCT ledszalag, a kiskínai szerint meg nem. Amíg nem pontosítottuk ezt, addig jegelem ezt a témát, vagy lehet váltok egy addressable RGBW ledszalagra.

(#21034) bteebi válasza Steady74 (#21033) üzenetére


bteebi
veterán

Gondolnám, hogy ezt a kínaiak tudják jól. Ők meg nem fognak kevesebbet mondani, mint amennyi. Szóval gyakorlatilag fix, hogy nem az.

Amúgy neked miért muszáj, hogy programozható legyen? Zenével lenne szinkronizálva?

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21035) Steady74 válasza bteebi (#21034) üzenetére


Steady74
addikt

Nagyon sok helyen van ilyen a lakásban, és mar megszokta a család, h pld. a konyhaablak hangulatvilágítása bizonyos időpontokban (reggel 6:30, 7:00, 7:15, 7:25, este napnyugta, 29:00, 21:00) eltérő effektekkel jelez, gyerekeknek reggeli készülődésben segít pl. Meg élvezem az effekteket :) el tudom.képzelni, hogy belépek a fürdőbe és egy végigfutó effekt után vált tiszta fehérre a hangulatfény, vagy karácsonykor karis effektek mennének. Az egész HA alatt van összefogva.

(#21036) atee_13


atee_13
őstag

Lidlben van elvileg "LED-izzó, 6 dbLIVARNO HOMEMelegfehér fénnyelGU10, 5,5 W, 350 lm"

Ha nálam előző izzón az van, h QeeQ GU10+C 230v50W

Mire lesz jó kb a Lidlös?

(#21037) Dr. Szilikát válasza atee_13 (#21036) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Az 50 W-os halogénizzó, ez meg 5 W-os LED-lámpa. Ennyi teljesítményt vesz fel a hálózatból.

Egyes források szerint lumenben (fényerő) tudhat ugyanannyit leadni, de nem garantálok semmit:

Ampoule intelligente led opaque réflecteur 36° GU10 350 Lm = 50 W blanc chaud.

https://www.amazon.fr/M%C3%BCller-Licht-LED-Reflektor-Gu10-350lm/dp/B07CSGFRVP

[ Szerkesztve ]

(#21038) mokus1


mokus1
addikt

Köszi mindenkinek a 2835-120as ledet választottam megjött és fel is szereltem. ( RA >90, 2050lm, 20w)
Opál burával nagyon szép folytonos fénye van és a fényes fehér burkoló lap előtt bőségesen elég a fénye a munkapultnak :K

(#21039) bteebi válasza Steady74 (#21035) üzenetére


bteebi
veterán

Ez nagyon menő :K, bár (nekem) egy kicsit már talán overkill. :) Esetleg tudsz a programozásról/vezérlésről valami cikket/videót? Lehet, hogy kipróbálnám, ha nem nagyon bonyolult. Vagy ezeket a fícsöröket simán a Home Assistant-ból lehet állítani, hogy pl. ebben a szobában (ezt a sort) ilyenkor ilyen mintával vezérelje?

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21040) Steady74 válasza bteebi (#21039) üzenetére


Steady74
addikt

Hát ebben a videó-folyamban találsz elég sok használhatót. Ez a csatorna egészen jól bemutatja a részleteket is. Itt egy full alap ESP32-es setup bemutatása.

Legegyszerűbb egy ESP32 panel (innen vagy innen) vagy egy D1 mini egy 5V-os táp meg egy WS2812b ledszalag. Wifi-hez tudod csatlakoztatni és ezeket az effektetek tudod előcsalni belőle. Ezeket az effekteket el tudod menteni preset-nek, amiket meg tudsz hívni bármilyen triggerrel (időpont, ajtónyitás, kamera-jelzés pl alakra). Az addressable ledszalagok "tagolhatók" részekre, szegmensekre, amiket pl. külön is meg tudsz hívni és effektezni. Ismerősnél a konyhában van a szekrény lábazatnál világítás, mosogatógép alatt pirosan világít ha megy a gép, zölden ha készen van.

(#21041) bteebi válasza Steady74 (#21040) üzenetére


bteebi
veterán

Nagyon köszönöm a kimerítő választ! :R

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#21042) Steady74 válasza bteebi (#21041) üzenetére


Steady74
addikt

:R

A kisdobos ahol tud, segít :)

(#21043) Steady74 válasza 4D4M (#21027) üzenetére


Steady74
addikt

Lehet nagyon szőke nős, buta kérdés: ha a fürdőbe tervezett led világítást nem a padlásról vezetékelném le az Általad említett pára-probléma maitt, hanem egy szomszédos helyiségből böknék át? A fürdő mellett van egy wc helyiség onnan át tudnék menni, kérdés a pára közlekedik-e vízszintesen? Ezen lamentálok, hogy melyik lehet a biztosabb megoldás. Köszi

(#21044) 4D4M válasza Steady74 (#21043) üzenetére


4D4M
aktív tag

A párazáron belül oda megy a pára, ahova csak jól esik neki. Azzal nincs semmi probléma.
Mindegyik tökéletesen megfelelő megoldás, de nyilván egyszerűbb ha nem nyulsz a párazáróhoz (:

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21045) Steady74 válasza 4D4M (#21044) üzenetére


Steady74
addikt

ok, szóval totál mindegy :D ok

(#21046) 4D4M válasza Steady74 (#21045) üzenetére


4D4M
aktív tag

Azt hiszem eddig se mondtam/sugalltam mást: minden megoldás működőképes, ha megfelelő anyagokkal megfelelő technológiával készül el (:

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21047) Steady74 válasza 4D4M (#21046) üzenetére


Steady74
addikt

:R

(#21048) Rodzser Mór


Rodzser Mór
senior tag

Helló!

Lakáson kívüli világítás felöl érdeklödöm, talán ebben a topikban van ezügyben ötlet, tapasztalat - ezért írok ide. Más topikot nem találtam neki.

Mozgásérzékelős kültéri lámpát szeretnék. Az sem baj, ha napelemes.
Egy ilyen [link] jó erre a célra?

1400 Ft momentán, gyanúsan olcsó, de többnyire jók a vélemények.
10W és 100lm, 10cm-es az egész cucc a leírás szerint. Hát egy 10W-os LEDnek inkább 800 lm körül kéne lennie szerintem. Szóval, ha csak 100lm-t ad, az nem tudom, mire elég.
3-4 darabot vennék, 10m hosszú bejárónál helyeznék el ilyen lámpákat 2-3 m távolságban egymástól.

Mi a véleményetek? Pénzkidobás? Vagy jól világít? Esetleg alternatíva? Lehet drágább, ha többet tud.

[ Szerkesztve ]

(#21049) 4D4M válasza Rodzser Mór (#21048) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ezeket az eddigi néhány éves használat alapján bátran merem ajánlani:
link
Persze van egy nagyságrend különbség, de szerintem nem véletlen.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#21050) Rodzser Mór válasza 4D4M (#21049) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Köszi. Ez nekem már túl krixkrax alakú :) Egyszerűbbet keresek.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.