Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Milyen mosógépet vegyek?
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
válasz Brandynew #14497 üzenetére
Te vagy az aki magyarázod folyamatosan valótlan hitedet. Ha a 4000K tetszik használd azt, csak ne akard másoknak bemagyarázni, hogy a 3000 műfény meg hogy "jobb a szemnek" a 4000, meg egyebek. Mert nem igaz.
A már említett görbe alapján változik, hogy az ember fehérnek vagy sárgásnak/kékesnek érzi a fényt. Aztán embere válogatja ki melyik hatást kedveli inkább."A 4000 kelvin teljesen más, annak nincs kékes árnyalata, "természetes fehér"-nek is nevezik, ami sokkal jobb a szemnek és nem gátolja a melatonintermelést."
Ez sem igaz. Mindegyikben van kék (különben nem lehetne fehér...), minél nagyobb a K annál nagyobb a kék aránya. Tehát összességében a fényerő és a színhőmérséklet együtt határozza meg a kék tartományt.
-
pjen
félisten
válasz Brandynew #14505 üzenetére
A napfény színhőmérséklete évszaktól, napszaktól függően folyamatosan változik. Derült időben, átlagos napsütés esetén ez kb. 5600 K. Hajnalban vagy naplementekor a színhőmérséklet 2500 K-re is csökkenhet, viszont borult, párás, ködös időben 6-10 ezer K-re is növekedhet. Nyílt tengeren, illetve magas hegyekben a színhőmérséklet 10-20 ezer K-t is elérheti.
csak úgy. -
Brandynew
őstag
Valóban nincs hozzá köze, de hogyha utánaolvasol a témának, akkor láthatod, hogy a 2700-4000 (valahol 3000-4500) kelvint egy csoportba sorolják, mert nincs köztük különbség abban a tekintetben, hogy mennyire gátolják vagy serkentik a melatonintermelést. Sokan azért választják a 2700 helyett a 4000 kelvint, mert az utóbbinak természetesebbnek hat a színe, mert hiába van a napfelkeltének 2200-2700 kelvines színhőmérséklete, kétlem, hogy bárki is összekeverné a napfelkelte színét a led lámpa által előállított narancssárgás színnel. Nem véletlenül hívják műfénynek, ez egy szakkifejezés, és nyilván oka van az elnevezésnek.
-
Brandynew
őstag
-
Tony21
tag
Ugorjuk már ezt a színhőmérséklet témát.
-
Lemaitre
tag
Sziasztok!
Volt a PC-ben egy RGB LED szalag és olyan problémám lenne vele, hogy a tegnapi nap folyamán egyszerűen nem ad zöld fényt a szalag, illetve a piros is elég gyenge lett, így konkrétan csak kék illetve lila- rózsaszínűen tudom világíttatni a led szalagot. Szerintetek ez a LED szalag baja lehet? (kb. 2-3 éves , minden nap használatban volt kb. 6-10 órát, néha néha több )Brolex
-
Primary92
senior tag
Szükségem lenne 550 nm körüli megvilágításra (zöld), 15-30 fokos szögben 7-8000 lumen. ha jól számoltam, akkor ez egy 10 cm átmérőjű körben 50000 lux körüli megvilágítást okoz, ha 15-20 centiről világítunk.
Tud valaki ebben segíteni. Valami itthoni beszerzés lenne a legjobb. -
mzso
veterán
válasz Primary92 #14521 üzenetére
Ilyen mire kell? Nem tudom elképzelni mire lehet jó.
Elég brutál igények, nem hinném, hogy valami házibarkácsolás nélkül ilyet össze lehetne hozni.Szerintem ilyen max ilyen 100W-os COB led vonalon tudsz elindulni. Hozzá meg collimator, talán van olyan ami a 30%-ot épp hozza, ha nem akkor valamilyen sajátot kell csinálni...
(Nem tartom valószínűnek, hogy itthon be lehet szerezni ilyen nagy teljesítményű monokróm COB LED-eket )
Hűteni meg gondolom egy jobb fajta ventis procihűtővel tudod.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Lemaitre #14520 üzenetére
12 V-os szalagon hármasával vannak sorba a LED-ek, ezért ha egy megszakad, egyszerre három alszik ki. Még olyan is lehetséges, hogy egy zárlatos lesz, emiatt a másik kettő jobban világít, majd túlterhelődés miatt alszik ki. Viszont nem mennek tönkre pont egyszerre.
Lehet szakadás valahol, érintkezési hiba, egyszerű áramkör lévén ez pontosan megállapítható, mérhető, csak így távolról nem lehet megmondani.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
-
urobee
tag
Sziasztok, a konyhában szeretném cserélni a jelenlegi MR 16-os halogén spot izzókat, ledes fényforrásra.
A jelenlegi izzók ezekkel a paraméterekkel rendelkeznek:12V
20W
36fok
210lm
3000K
A foglalat max20W-ot jelez.A probléma, hogy sajnos kevés foglalatot épített be az előző tulaj de egyelőre nem szeretnénk hozzányúlni, ezért maradna az az opció, hogy komolyabb fényforrást szerelünk be.
Ahogy túrtam a webshopokat, egyre bizonytalanabb lettem természetesen... Valahol említették, hogy a led égőhöz másik táp is kell, nem jó ami a halogénhez van. Ez valóban így van?Milyen izzót lenne érdemes vásárolni ami ebben a helyzetben fényt hozna a félhomályba?
Köszi a válaszokat előre is!
-
Tony21
tag
Garázsba kellett már nagyon egy mozgásérzékelős lámpa.
Volt itthon egy mozgásérzékelős dugalj, amit nem használtam semmire (alkonyat érzékelős, időzített kikapcsolással).
Kiszedtem a dugalj részt, kapott egy GU10-es foglalatot és egy 5W-os LED fényforrást, valamint egy rögzítőfület ....
Aztán lett belőle egy home made mozgásérzékelős lámpa.
Tökéletesen működikVezetéket azóta bandázsoltam, szép fehér lett.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz Elemental #13572 üzenetére
Update.
1. Kicseréltük az egyik helyiségben az összes (16db) v-tac 7w-os ledet inesa 7w-os ledre. Három hónapja egy darab nem romlott el, előtte a v-tacból kb két hetente kellet cserélni. Szóval lehet, hogy tényleg a v-tac 7w-os ledjeiben van valami hiba. A kb 30 darab 5w-os-ból eddig összesen egy darab ment tönkre.
2. Az apósom, aki villanyszerelő, elvitt egy romlott 7w-ost, szétkapta, és azt találta, hogy a led izzóban lévő sok sok dióda közül az egyik ment tönkre. Vett led szalagot, abból kikapott egy diódát, kicserélte vele a rosszat, és már jó is lett.
-
Monti94
csendes tag
válasz urobee #14527 üzenetére
Szia!
3000K
https://lumenet.hu/beghelli-spot-ecoled-mr16-4w-830-gu53-95-3000k-12v4000K (talán ezt ajánlanám jobban konyhába)
https://lumenet.hu/beghelli-spot-ecoled-mr16-4w-840-gu53-95-4000k-12vHavernál mondjuk mi kidobtuk a trafókat, és kapott sima 230v GU10 foglalatokat.
Jobb megtenni és megbánni, mint megbánni, hogy nem tettem meg.
-
Silentfrog
veterán
válasz Elemental #14529 üzenetére
Én annyi V-tac os fényforrást hordok vissza hogy már lassan szégyenlem. A családban több helyen is ezt a márkát használjuk, havi szinten 4-5 megy vissza. Van már olyan 17 wattos ami ki volt cserélve és újra megadta magát. Múlt hónapban egy 30 waattos refi egy 17 és egy 15 wattos E 27-es ment vissza és egy 5 wattos Gu 10.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Silentfrog #14531 üzenetére
Ez megéri,én szép lassan leépíteném a típust.
-
Mike88
senior tag
válasz Elemental #14529 üzenetére
Nem a 7W-ossal van gond, hanem a V-tac-al. Elképesztően sokan panaszkodnak rá.
Gyakori hiba, hogy egy LED megadja magát, de eddig nálam 1 kivételével mindben az elektronika ment tönkre. 1 LED-et egyébként még akár át is hidalhatsz!
X évvel ezelőtt vettem 2db 13W-os E27-es LED-et, mindkettőben 1-1 led ment tönkre 3 év használat után, konyhában(!) szóval volt benne üzemóra. Ezt követően áthidalva még 1 évig bírta! Akkor vásároltam, amikor még 1500 Ft alatt nem volt 13W-os LED, biztos, hogy az olcsóság a minőség rovására megy s a V-tac az olcsóságáról híres, csak akkor azt nem értem, hogy a bánatba lehet még "életben" a nappaliban az 5db Optonica 3 év elteltével, mikor azt amikor vettem, olcsóbb volt, mint a V-tac és szintén van bennük üzemóra!
Tavalyelőtt a konyhában csináltam pultvilágítást, 3528-as dekor led került föl (az olcsóbb fajtából) mert úgy gondoltam, hogy fél méter távolságból ez is bőven elég fényt fog adni és igazam is lett. Nem tudtam, hogy V-tac-ot rendelek, nem volt feltüntetve a márka. 8m led került föl, 8m ledben 18db forrasztott toldás volt! 18!!! Mikor letekertem és megláttam, kitört belőlem a röhögés, hogy mégis ez mi... Volt olyan szakasz, ahol 3 ledenként volt forrasztva! Gyanítom selejtes áru van felvásárolva, és az abban ép szakaszokból van LED szalag gyártva avagy már így jön nekik Kínából és "akciós" termék. OK, lehet venni kétszer annyiért is 3528-as dekor ledet, szó se róla, az biztos nincs 10-30 centinként toldva... -
-
mzso
veterán
(#14532) pjen, (#14533) macilaci78
Csak az a baj, hogy amellett, hogy olcsó csak a V-TAC-nak van ilyen széles választéka. 3000K-es összesen egy tucat sincs (e27-esből) a lumeneten, pedig ők forgalmaznak jó pár márkát.Ha a vtac.hu-n rákeresek e27-re és szűkítem 3000K-ra kijön 19 darab.(A hatékonyabb filamentesekből sajnálatos módon meg V-TAC-ból, meg semmi másból sincs...)
[ Szerkesztve ]
-
Mike88
senior tag
Kizárt ez a "mindenképp".
5m-es RGB led szalagom 4 darabból van toldva (nem 10-ből), Kínából rendeltem, webshopból és nem a legolcsóbbat választottam. (Na nem direkt! Így sikerült!)
Nem fél méterről van szó, hanem 3 ledenként toldva volt egy szakaszon 3 vagy 4 darabból, már nem emlékszem. (ahogy egyébként nálad is)[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Mike88 #14537 üzenetére
Én meg egy szemgenst 9V elem oldalára ragasztottam elemlámpaként...
Persze, toldva van, de amíg szép a forrasztás, nem zárványos, nem matt, nem égeti meg a nyákot, nincs rövidzár, addig nem érdekel. Ónszippantóm is van, meg előszeretettel toldom a gyári forrasztás helyén, mert nem kell csiszolgatni a rezet.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
PHM
addikt
válasz Mike88 #14537 üzenetére
Ez idáig csak olyan szalaggal találkoztam, ami fél méterenként
toldva volt. Igaz, csak 3528-as, 5050-es és 2835-ös szalaggal
volt dolgom, bár ezekből több félével is.
Nem lehet, hogy a tiéd volt gyári hibás?
Annyi még, hogy csak 60 led/m, vagy sűrűbb szalag volt nálam.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Primary92
senior tag
Mit gondoltok erről?
LED táp
Megteszi autóba 10W COB modulhoz? -
mzso
veterán
-
-
Primary92
senior tag
válasz macilaci78 #14545 üzenetére
Szerintem PT4115 van a panelen, az működik kisebb feszültségnél is. Pár tized volt a dropout.
-
Kernel
nagyúr
válasz Primary92 #14548 üzenetére
Mivel FET-kapcsolós, ilyeneknek nem sok kell, az áramérzékelő söntön is csak 100 mV esik, viszont a bemeneti Graetz-hidat átugorva, közvetlenül a pufferre célszerű kötni a betápot.
Ezeket kis modulokat trafós halogénlámpák kiváltására gyártják, ahol a kisebb terhelés miatt eleve 12 V fölé szökik az AC és még annak a csúcsára tölti kondit (gyök2 szorzat). Ott nem számít, hogy 2-2 diódán esik mondjuk 1,5 V.
Ha ilyen 3x3 elrendezésű COB és az ki is bírja a 900 mA áramot, akkor jó lehet hozzá.
Ezek 9 V körül nyitnak, 900 mA áramnál 10-11 V eshet rajta nagyjából:
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
desigo
senior tag
Mivel tudom a maximum kimenő feszültséget 10 Voltra korlátozni?
kb 200 Watt a teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Opel Insignia Full extra! Ezt érdemes megnézni és elolvasni a hirdetést !
- Klarstein Chillout jégkocka készítő
- Hikvision kameravezérlő egység 1 TB HDD-vel féláron!!!
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Eladó 3 szobás lakás Bp. 11. kerületben Őrmezőn!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest