Hirdetés

2020. augusztus 5., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-10-08 15:03:13

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) pilóta


pilóta
(veterán)

Gondoltam legyen már ennek a technológiának is egy topicja, jó lenne kicsit többet megtudni róla...

A LED korlátai a világítástechnikában

[ Módosította: Morris ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#2) pilóta


pilóta
(veterán)

Szóval: néhány üzletben láttam ilyen LED "izzókat". Elég szimpatikusnak tűnik, de valahogy kevésnek találom a teljesítményüket.

A kompakt fénycsövekben elég nagyot csalódtam, nem hozzák a várt élettartamot, egy-két év után veszítenek a fényerejükből, és így már nagyon drágák (pedig direkt nem gagyit vettem, hanem márkásat, amire a legtöbb élettartamot írták, jó drágán...). Állítólag sok UV-t is sugároznak, ami megint csak nem előnyös.

A LED elvileg csak a látható tartományban sugároz, nem melegszik, és nem érdekli, ha kapcsolgatják, amit a kompakt fénycső nem szeret.

DE: a legnagyobb teljesítményű LED izzó, amit én találtam, az 3W-os, ami egy 30-35W-os normál izzónak felel meg, ami elég karcsú. Egy nagyszobába legalább 4-5 darab kellene, de a konyhába is legalább 3. Létezik ebből nagyobb teljesítményű? Egy 100W-os izzót jó lenne, ha ki lehetne vele váltani. Persze tudom, tegyek 3-at egy helyre, de akkor a lámpatesteket is cserélni kellene, és úgy már drága lenne.

Várható-e nagyobb teljesítményű LED izzó? Vagy már van is? Ha igen, hol?

Meg ilyenek... :D

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#3) soertmo


soertmo
(csendes tag)

Ehh, Én is nézegettem ezeket, kellene nekem is. Elég drágák, nem? Te vettél már?

(#4) philoxenia válasza pilóta (#2) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

(#5) Chaser


Chaser
(titán)

Sztem itt kérdezősködj. Engem is érdekel a téma.

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#6) sNORh válasza pilóta (#2) üzenetére


sNORh
(addikt)

Hali
Ami azt illeti a szüleim a GE Light Tungsramban dolgoznak, és egyetkell hogy értsek a Kompakt fénycsövek élettartamával akpcsolatban. Nameg a fényerejük siralmas, 1év után szinte csak sárgán világít.

Namost, Ez lessz a jövő, a Led.
Nálunk már 100-assával küldik el az embereket, mert a Spirálos izzók gyártásának korszaka elmúlt. Minden nagy cég már átállt a ledek fejlesztésére, és gyártására.
Így azt tudom mondani nemsokára lesznek nagyobb teljesítményű ledek is kilátásban, idő kérdése.

[ Szerkesztve ]

Az önbizalom egyszerűen az a nyugodt, magabiztos állapot,ami pofára esés előtt eltölti az embert. "bár a két legismertebb tesztprogram, a Prime95, meg a world of warcraft hiba nélkül lefut" xD by Soni84

(#7) pilóta válasza soertmo (#3) üzenetére


pilóta
(veterán)

Még nem vettem, de akarok.
Nézőpont kérdése, hogy drágák-e. Ha figyelembe vesszük a várható élettartamot, és az elfogyasztott energiát, akkor viszont sokkal olcsóbb, mint akár a kompakt fénycső. Abból is 2-3k egy normális, és jóval többet fogyaszt, mint a LED, és sokkal hamarabb kipurcan.

Persze kérdés, hogy a LED-re adott 20000-50000 óra mennyire felel meg a valóságnak, hiszen a kompaktokra is 5000-10000 órát adnak, de csak töredékét bírja a valóságban. Persze ezt nagyon befolyásolja a kapcsolgatás, amire a LED nem érzékeny, úgyhogy hihetőbb...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#8) pilóta válasza sNORh (#6) üzenetére


pilóta
(veterán)

Na ez jó hír. Esetleg tudsz tőlük egy kicsit iparikémkedni, hogy mikor várhatók a nagyobb teljesítményű cuccok? :D

Aki él és nem boldog, az téved!

(#9) copin válasza pilóta (#2) üzenetére


copin
(őstag)

Állítólag sok UV-t is sugároznak, ami megint csak nem előnyös.

Érdekes. Valaki tud erről valamit? Mondjuk UV-ből is van többféle. Amire át tudnék állni, az a xenon, de az miatt fel kéne húzni egy állmennyezetet, szóval ha lehet kihagynám.

soertmo Asztali lámpának most is remek lehet.

sNORh Ehhez kell valami spécik kapcsoló. Nem? Úgy tudom, nagyon nem tűrik a feszingadozást. A kompakt se, de ez már digitális cucc.

[ Szerkesztve ]

(#10) sNORh válasza pilóta (#8) üzenetére


sNORh
(addikt)

Azt tudom hogy a kínai delegáció folyton itt van, és tárgyalódgatnak állandó jelleggel, de faggatózok ;]
És egy kis képi illusztráció, Miről is van szó:

Az önbizalom egyszerűen az a nyugodt, magabiztos állapot,ami pofára esés előtt eltölti az embert. "bár a két legismertebb tesztprogram, a Prime95, meg a world of warcraft hiba nélkül lefut" xD by Soni84

(#11) soertmo


soertmo
(csendes tag)

Az a baj, hogy gyengék. Ha meg tényleg a LED világításé a jövő, akkor még fejlődni fog és az ára is lejjebb fog menni. (gondolom én)
Megéri most is venni. Inkább csak hangulatvilágításra jók, nem?

(#12) vlaho válasza pilóta (#8) üzenetére


vlaho
(aktív tag)

A Ge-nél nincsenek ilyen ledes izzók....
A ledes lámpákkal kapcsolatban még nem nagyon tudták megoldani a fényszórást,értem ezalatt,hogy a hagyományos izzóhoz képest,a ledes nagyon egy irányba világít.De ez már csak idő kérdése,ugyhogy szerintem még igen csak várni kell az átállásal.

Mindenki jó valamire.....ha másra nem,hát elrettentő példának

(#13) Piszi_bp válasza pilóta (#8) üzenetére


Piszi_bp
(csendes tag)

Szia.

Én most pont csinálok egy weboldalt egy ilyen cégnek a ledes világítással foglalkozik, bár pont nem ebben a témában készül az oldal de esetleg tudok neked infókat szerezni tőlük, hogy mi újság ledes világítás terén.

Jesus he knows me!

(#14) pilóta válasza Piszi_bp (#13) üzenetére


pilóta
(veterán)

Köszi, minden infót várok ide a topicba!

Aki él és nem boldog, az téved!

(#15) pilóta válasza vlaho (#12) üzenetére


pilóta
(veterán)

Létezik olyan is, ami körbe világít, kívülről olyan, mint egy normál izzó, belül meg úgy vannak elhelyezve a ledek, hogy minden irányba jusson. Csak hát tényleg gyenge...

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#16) copin válasza pilóta (#2) üzenetére


copin
(őstag)

Atta! A fluoreszkáló réteg elnyeli az UV sugarakat.

[ Szerkesztve ]

(#17) pilóta válasza copin (#16) üzenetére


pilóta
(veterán)

Na megtaláltam a cikket, a kompaktok UV sugárzásáról: [link]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#18) peterkeT


peterkeT
(nagyúr)

Én vettem párat próbaképpen, egy kollégával neten rendeltük, így osztoztunk a postaköltségen, ami fejenként egy ötszázasra jött ki, az 'izzók' darabja pedig 1500 Ft volt, illetve vettem egy kisebbet, az csak 1100. Persze mindez nettóban, tehát jön még az áfa.

A két erősebbet (ezek 24 ledesek) a nappaliban szereltem fel a kanapé fölé, az olvasólámpa helyébe, mert ebben 2db 50W-os spot izzó volt, a kisebbikből (18 ledes) pedig éjszakai jelzőfény lesz a közlekedőben. Előbbiek darabja 3W-os a specifikáció szerint, az utóbbi fogyasztása 2W.

Fényerőben minimálisak, ráadásul a nagyobbakból hideg fényűt vettem, ami inkább kékes, mint fehér, a kettő együtt kb egy 20W-os normál izzó fényerejét hozza, arra tökéletesen megfelel, hogy este ne legyen sötét a szobában, miközben a gyerekek mesét néznek, mi meg laptoppal az ölünkben internetezünk mellettük, ráadásul kellemesen szórt fényt adnak. Kétfélét is próbáltam, én végülis a szórt fényűt vettem, de van koncentrált fényű is, annak a fényereje jóval nagyobb (kb egy 40W-os normál izzó), de nagyon szűk sugárban világít. A meleg fehér szín inkább sárgás, ez jobban hasonlít a normál izzók színére, a szemnek megszokottabb látvány, fényerő (illetve inkább 'világosságérzet') tekintetében nincs sok különbség.

Összességében amire vettük, arra bevált (irányfény és 'hangulatvilágítás'), de konkrétan világításra még nemigen alkalmas az egyszeri ember számára is elérhető változata a technológiának.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#19) pilóta válasza peterkeT (#18) üzenetére


pilóta
(veterán)

Végre valakinek konkrét tapasztalata is van :R

Honnan rendelted?

Aki él és nem boldog, az téved!

(#20) Saycz


Saycz
(senior tag)

Én elég sok ledet használok, és ha azt akarom, hogy ne legyen nagyon koncentrált a fénye, egyszerűen síkra csiszolom a fejét. Nem azt mondom, hogy forradalmi megoldás, de mindenképpen jobban szórja szét a fényt. A másik dolog, meg, h ezekbe az "E" foglalatos ledes spotokba miért csak sima 5mm-es ledeket használnak? mért nem az egész egy nagy led? Nekem van itthon 3W-os fehér ledem hűtőbordás, nagyon durva fénye van és nem is annyira koncentrált. na most, ha egy ilyen spot-ba ilyenből raknának mondjuk 5db-ot akkor annak biztos rendes fénye lenne, és még akkor is csak 15W 12V-on.

[ Szerkesztve ]

15 éve a PH-n.

(#21) peterkeT válasza pilóta (#19) üzenetére


peterkeT
(nagyúr)

[link]

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#22) pilóta válasza peterkeT (#21) üzenetére


pilóta
(veterán)

:R

Aki él és nem boldog, az téved!

(#23) pilóta válasza Saycz (#20) üzenetére


pilóta
(veterán)

Mekkora ez mm-ben? Mennyibe kerül?

Aki él és nem boldog, az téved!

(#24) shtml


shtml
(őstag)

Nem szabad csodát várni a LED-ektől sem. A minél nagyobb fényerő érdekében olyan erős árammal hajtják meg őket, hogy azon már elég hamar (párezer óra) észrevehetően csökken a fényerejük.

Emellett a ma kapható LED-es fényforrások hatásfoka éppen csak eléri a fénycsövekét, de gyakran még annyi sincs.

Kompakt fénycsövek helyett elektronikus gyújtóról meghajtott ötsávos fénycsöveket érdemes használni.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#25) pilóta válasza shtml (#24) üzenetére


pilóta
(veterán)

Ezt hogy érted, hogy éppen csak eléri a fénycsövek hatásfokát? Az általam ismert adatok alapján legalább 2X-es, de inkább 3X-os a hatásfokuk.
Az ötsávos fénycső azmiaz? :D

Aki él és nem boldog, az téved!

(#26) shtml válasza pilóta (#25) üzenetére


shtml
(őstag)

Általában 40-60 lumen/watt a fényhasznosításuk, bár akad 100 lumen/wattos is. Kár, hogy ez utóbbi meleg fehér, amit én utálok, mert olyan sárgás, mint az izzólámpák.

De ez pl. csak 40 lumen/watt.

Az ötsávos fénycsőben 5 emissziós csúcs van, ezért jobb a színhűsége. A fehér LED-ek egyelőre még 3-nál tartanak.

Edit: hatásfokok

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#27) Saycz válasza shtml (#26) üzenetére


Saycz
(senior tag)

Érdekes, Én úgy tudom, hogy a hatásfok mondjuk egy lednél az az, h ha 3W-ot eszik akkor abból 3W a hasznos fénye, tehát nem fűt el semmit fölöslegesen akkor mondjuk annak 100% a hatásfoka. Ilyen tudom, h nincs csak példának. Lednél szerintem csak az ellenálásnál van számottevő veszteség mert ugye az fűt valamilyen szinten x feszültség melett. Az elektronikus fénycsövekbe meg úgytudom, h kapcs.üzemü a tápegység és annak sincs extrém nagy hatásfoka. Tehát nekem furcsa, h egy megfelelő feszültség mellett hajtott lednek kisebb legyen a hatásfoka egy elektronikus fénycsőnél. De ha úgy van akkor úgy van. Mindig tanul az ember.

15 éve a PH-n.

(#28) shtml


shtml
(őstag)

Még annyit, hogy a fentiekkel összhangban a fehér LED-ek színhűsége (color rendition index = CRI) nagyjából a háromsávos fénycsövekével van egy szinten, azaz 80-85 körüli. Az ötsávos fénycsövek CRI-je 90 fölötti, jellemzően 95.

Ilyen CRI-vel nem nagyon kellene dicsekedni.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#29) shtml válasza Saycz (#27) üzenetére


shtml
(őstag)

Egy fénycsőinverter még mindig sokkal jobb hatásfokú, mint a szokásos induktív ballaszt és a fénycső villogását (bekapcsoláskor és üzem közben) is megszünteti. A nagy üzemi frekvencia miatt valamelyest a fénycső hatásfoka is nő.

A LED-ek vesztesége nem a soros ellenállásból ered, ui. a világításra szolgáló LED-eket sorba kapcsolják és az áramkorlátozó elemen csak igen kis veszteség keletkezik. A veszteség (a LED hőtermelése) abból fakad, hogy a LED hatásfoka nem több 10-12%-nál, a többit elfűti. Nem véletlenül vannak a nagyobb LED-ek egybeépítve egy hőtőlemezzel. (Nem a sok kicsi LED-ből álló világítótestekről beszélek, hanem azokról, amilyet a 20-asban belinkeltél.)

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#30) Saycz válasza shtml (#29) üzenetére


Saycz
(senior tag)

Érdekes, én pont úgy tudtam, h a Led nagyon kevés hőt termel, ezért jobb a hatásfoka az összes eddigi fényforrásnál. Dehát mindig tanulok valamit.

15 éve a PH-n.

(#31) shtml válasza Saycz (#30) üzenetére


shtml
(őstag)

Attól függ, mihez képest.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#32) pilóta


pilóta
(veterán)

Tegnap a Cora-ban jártam, és lehet kapni LED izzókat. Vettem egy 1W-os meleg fehéret kipróbálni, úgyis kiégett a konyhában a gáztűzhely fölötti izzó. Hát elég gyengusz, de egy 3W-os már elég lenne. Viszont hihetetlen "kemény" fénye van, nagyon élesek az árnyékok alatta. Várni kell még 1-2 évet, mire ebből lesz valami...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#33) akiss


akiss
(újonc)

Én is vettem egy 18 és 24 LEDes izzót kipróbálni. Megmértem, mert kíváncsi voltam, hogy tényleg annyit fogyaszt, mint amit írtak róla. Ebben nem csalódtam. A fényerőről meg annyit, hogy kb amennyit fogyaszt azt meg kell szorozni 10-zel és akkora fényt ad. Szerintem ez a legegyszerűbb megközelítés a LED izzók fényét tekintve.

(#34) Thunderzolee


Thunderzolee
(addikt)

A ledben még sok tartalék van.
Riminiben a SIB-en láttam először (fény-, hang-, és látványtechnikai kiállítás és vásár), talán 2002-ben, vagy 2004-ben. Már nem is tudom. Asszem SGM standján, ezeknek a lámpáknak az elődjeit. Épületmegvilágítók, led alapú világítás... szédületes volt. A spotlámpáknak befellegzett, ezentúl senki nem vesz majd reflektorokat, energiazabáló világítótesteket, még szórakozóhelyekre sem. AZ előtt a led egy kis pici sárga-zöld-piros fényforrás volt, amiből némi elektronikai ismeretekkel felvértezve mindenféle villogó sz×rságot forrasztgattunk. Ki hitte volna, h akkora fényereje lesz valaha, h reflektorokat fog helyettesíteni.

Aréna Plázánál is ledes épületmegvilágítók vannak. [link]

Hát igen, pár éve még csak plazmák voltak nagy képátlóval, aztán az LCD lassan átveszi az egy méteres képátló feletti kategóriában is a stafétabotot.
Még néhány év, és tovafejlődik a LED is. :)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#35) Hequila


Hequila
(őstag)

Amíg a LED-es megoldások nem fejlődnek megfelelő szintre, próbáljátok meg a kompakt fénycsöveket úgy beszerelni, hogy felfelé mutasson.
Ugyanis jellemzően a bemeneti szűrőkondenzátor szokott bedögleni (minimálisra csökken a kapacitása). És az utána lévő multivibrátor a bemenő búgófeszültséggel nem tud mit kezdeni.
Ezt arról lehet legjobban észrevenni, hogy a fénycső elkezd 50Hz-en vibrálni.

Namost. Azért hosszabb üzem után ezek a fénycsövek is rendesen be tudnak melegedni, és a kondenzátor legnagyobb ellensége a hő (ha jól rémlik +10°C-onként feleződik az élettartamuk). Ha alul van a fénycső elektronikája, lényegesen hidegebb marad, mintha felül lenne (a hő felfelé száll ugye).
Nem nehéz belátni, hogy ezzel a módszerrel többszörösére kitolható a kompakt fénycsövek élettartama (feltéve, hogy ilyen meghibásodás végezne vele).

''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

(#36) shtml válasza Hequila (#35) üzenetére


shtml
(őstag)

Esetleg nem árt pár lyukat vágni a műanyag burába, a foglalatnál, akkor jobban tud hűlni.

Természetesen csak saját felelősségre! Csakis az csinálja, aki tudja, mit tesz, mert kis mértékben ugyan, de rontja az érintésvédelmet.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#37) shtml


shtml
(őstag)

Érdemes tanulmányozni:

Edit: A LED adatlapjén az áll, hogy 500mA-en 41 lument sugároz ki. Csak hát ilyen áramerősségnél nagyon jól kell hűteni, különben a névleges élettartamának az ötvenedrészét sem éri el.

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#38) copin válasza shtml (#26) üzenetére


copin
(őstag)

[link] 60 wattos izzó fényével.

bár akad 100 lumen/wattos is. Kár, hogy ez utóbbi meleg fehér, amit én utálok

Engem meg pont az zavar, ha hideg, de nem csak világításban, monitort is ennek megfelelően állítom be.

[ Szerkesztve ]

(#39) pilóta


pilóta
(veterán)

Ez már döfi! :D :[link]
Bár szvsz nem led, de akkor is...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#40) lapa


lapa
(veterán)

nemrég vettem 5 db ilyet:

36 LEDs MR16 Weiß 12V, valami 1,8w és 1500 huf / db + posta volt. ezek 10 fokos reflektorok, az öt darabbal normálisan meg tudtam csinálni egy 10 m-es járda és egy 6 x 4-es terasz világítását. a mozgásérzékelőt a korábbi halogén refiből nyertem, az kapcsolgatja a feszt az izzó helyett bekötött 12v trafóra, azon meg párhuzamban lógnak a lámpák. merev 0,75 mm2 rézderóttal vannak kötve, a csokiba a két tüskét normálisan be tudtam szorítani és a merev kábelek segítettek a pozícionálásban is. egyelőre béta verzió, de abszolút elégséges. mondjuk még kéne 2 db, hogy homogén legyen a fény. nem egyszerű az elhelyezés, a 10 fok nagyon kevés, még eresz alól is 4-6 méterre kell világítani, hogy szórjon. még mindig jobb, mint a 110 fokos, de az igazi szerintem a 10 és 20 fokosak okos kombója (20 fok közel, 20 fok távol). ha kell rakok fel képet a gányolásról.

a következő művelet a korábbi ikeás 3 x 10w 12v spotok cseréje mondjuk erre:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=370109268278

de nem tudom még mennyire elég a fénye. meg a konyhában nem biztos, hogy szerencsés a nem kevert fény.

szerintem a ledek főleg úgy hasznosak, ha eleve 12v hálózatot készít elő hozzájuk az ember, tehát eleve 12v-osat vesz és gondol a külön 12v központi kábelezésre. akkor nem lesz oda-vissza konverzió, márcsak ha később valami csoda folytán lényegesen megváltoznának a napelemek, szélkerekek meg az akksik paraméterei. lásd még az eleve 12 v ikeás / akármilyen spotok.

(#41) KrenAtesz válasza lapa (#40) üzenetére


KrenAtesz
(veterán)

Ha megoldható, muti képet plz, kíváncsi vagyok :)

(#42) shtml


shtml
(őstag)

Én is erősen fontolgatom, hogy az előszobába és a WC-be LED-es világítást szerelek be, mert a bérlők panaszkodnak, hogy ezekben a helyiségekben gyakran kiégnek a fénycsövek. Ami nem csoda, nem szeretik a gyakori ki-bekapcsolgatást. Valószínűleg 230V-ról működő típus lesz, mert 2 kis helyiség miatt nem akarok inverterekkel bajlódni. Sajnos még fogalmam sincs, milyen olcsó, de tetszetős világítótestet válasszak.

Ötlet?

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#43) lapa válasza KrenAtesz (#41) üzenetére


lapa
(veterán)

hát nem egy űrsikló, de most csak fényerőt teszteltem. később lehet, hogy az "igazi" lámpában (lámpabúrában) fognak lakni. a másik kettő hasonlóan komplex technológiával van "rögzítve". lényeg, hogy műx és 150-ről 10 alá csökkent a szükséges kraft. ideje volt, nehéz a mozgásérzékelőt beállítani a macskák miatt. így legalább csak kicsit fogyaszt mikor éjszaka kint bandázás megy.

ja: a szigszalaggal meggányolt mozgásérzékelőt inkább nem mutatom meg.

[ Szerkesztve ]

(#44) KrenAtesz válasza lapa (#43) üzenetére


KrenAtesz
(veterán)

Muti, én is a házi módszerek híve vagyok :D

Amúgy jónak tűnik elsőre :)

(#45) lapa válasza shtml (#42) üzenetére


lapa
(veterán)

konkrét led eszközre nem tudok javaslatot, de az biztos, hogy általános felfogás-változásra van szükség. a jelenlegi ledeket szerintem úgy lehet a legnormálisabban (ár / érték, nem fogyasztás) kihozni, ha a halogén spotokhoz hasonlóan használja őket az ember. ez annyit jelent, hogy csak a szükséges részek kapnak világítást, más nem. innentől leginkább tervezés meg próbálgatás kérdése, nem mindenhol egyszerű.

lehet még esetleg a plafont megvilágítva szórt fényt csinálni, de az ehhez szükséges nagyobb fényerő még szerintem drága. pedig alapvetően az az egészséges, ha az ember nem látja magát a fényforrást (pl. csillár), hiszen az relatíve a legvilágosabb...

én kezdő szettnek jónak tartom az ikeás spotokat, abban már benne a 12v akksi, hosszú vezetékek meg a 3 normális foglalat. ezt akkor több helyre is el lehet vezetni, nincs egy lámpatesthez kötve az ember. egybe-hármas halogén spotok vannak a hálóan pl, azokkal lehet világítani de nem szépen mert mindig lesz egy, ami az ember szemébe világít.

kintre anno gondoltam fénycsőkígyó elhelyezésére a lábazat feletti szigetelés kezdőéle (vízorra) alá (nemtom ez érthető-e) a járda megvilágítására, hasonlót el tudok képzelni valami hungarocell bordűr fölé telepítve beltérre is. ugyebár a plafon alól nem messze egy csomó led világítja így a plafont.

(#46) lapa


lapa
(veterán)

hardcore led-tuningolók esetleg bepróbálkozhatnak mesterséges holdvilággal, eredeti china napelemes kerti lámpából, a terasz félteteje alá beerőszakolva azokat:

távol
közelebb
eszköz

ez ugyanúgy 10 fokos spot ledet tartalmaz, normál 599 huf lámpesz. eredeti GP 700mah akksival. nyáron pazarul működik, végülis teliholdat csinál. éppen elég ahhoz, hogy akár a megvilágított lakásból kilépve is lássa az ember, hogy van-e ott valami vagy valaki. ezek a led lábainak óvatos hajlításával állíthatók, figyelembe véve a napelem déli tájolását a beszorításkor. szerintem még most is jól műxene, csak az akksiknak van hideg. most már van rendes, szóval nem szívok a kábelezéssel. belegondolva csak az elemet kell bevinni valami minimál csövön a melegbe. de ezt nem próbáltam, lehet a napelem is hullik 10 fok alatt már...

[ Szerkesztve ]

(#47) shtml válasza lapa (#45) üzenetére


shtml
(őstag)

Hát igen, általában is a helyi világítás a leghatékonyabb és legtakarékosabb.

Az Ikea-féle spotot próbáltad már LED-del? A leírásban akkumulátorról nem volt szó, csak trafóról. Nem néz ki rosszul és akár a mennyezetre irányítva is jó lenne.

Azt esetleg tudod, milyen feszültséget ad ki a trafója? Mert ha váltófeszültséget, akkor az több okból sem lenne jó.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#48) Jancsi


Jancsi
(aktív tag)

Érdemes azért fogyelni arra hogy milyen ledes lámpát vesz az ember, egy minőségibb huzallábas LED közel 100Ft, olyanból nem lehet 20-30 ledes lámpákat csinálni ami 2-3k-ba került (tudom nagytételben a gyártónál olcsóbb, de akkor is kell táp, burkolat haszon és miegymás.

(#37) shtml
Ezek az adatok elég megmosolygtatóak, nem éppen mai darab lehet az a LED. A CREE XR-E ledek már 350mA-n tudnak 107lm-t, igazábol csak a hőmérséklet a legnagyobb ellenfele.

(#49) lapa válasza shtml (#47) üzenetére


lapa
(veterán)

excusé moi, akksi helyett trafó akart lenni természetesen. megnéztem és ~11,5v / 10-40w. akkor ez annyira mégse jó, mint gondoltam. még az is lehet el se indul a 10w alatt. mondjuk én azért sem figyeltem erre eddig, mert legrosszabb esetben gondoltam rákötöm a gép tápjára.

persze belegondolva nem lett volna nehéz kitalálni, hogy az izzók miatt nem fogják egyenirányítani...

(#50) shtml válasza lapa (#49) üzenetére


shtml
(őstag)

Egy egyszerű trafó nem olyan, mint egy PC-s táp, ami egy adott terhelés alatt esetleg el sem indul. :) Nagyobb gond az, hogy a LED-ek kisebb terhelésén megnő a kimeneti feszültség, az egyenirányítás meg tovább növeli a feszültséget nagyjából az 1.4-szeresére. Egyoldalas egyenirányítás plusz nagy szűrőelkó megoldás lehet, a trafó névleges terhelhetőségének negyede táján ez még nem gond (mármint az egyoldalas egyenirányítás).

Edit: Az elkós szűrés miatt a kimeneti feszültség nem az effektív, hanem inkább a csúcsfeszültséghez áll közel.

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.