Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Milyen mosógépet vegyek?
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
-
GraphX
csendes tag
válasz mokus1 #15300 üzenetére
A mennyezeten lenne 3 db ilyen panel. Mivel ez azt jelenti, hogy kb. 3-4 méteren szinte mindenhol van szórt fény, ezért nem tartok az erős, vetett árnyéktól.
De természetesen a tükör mellett kétoldalt tervezek helyi világítást is.
A fő cél az, hogy este is kb olyan érzés legyen, mintha egy szórt nappali fény lenne. + pár helyi világítás ahol szükséges. Tükör, tusoló.
-
GraphX
csendes tag
Egy ilyen videót találtam...
Úgy nézem, hogy egy vastagabb plexit tesznek bele úgy, hogy az élét világítsa meg, majd sok diffúz papírt, fóliát tesznek rá.
Ilyesmiben van tapasztalata valakinek?
-
Chaser
legenda
válasz GraphX #15299 üzenetére
philipseknél nézz körbe, ha nekik nincs akkor más gyártóknak sem
valószínűleg érdemesebb kisebb fényhasznosítású leddel szerelt panelt nézni, philipsnél fel van tüntetve, ha nem tévedek nagyot slightlednél meg tudsz nézni párat- persze ha pesti faluban élsz -szerk: fürdőnél egyébként én is erre gondoltam, de egyszerűen csak egy plexi és fölé egy vagy több kisebb izzó, de remélem h aphilips leegyszerűsíti az életemet ( :
[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
pulutodurumo
őstag
Üdv srácok!
Meglévő világításhoz keresek tápot. Hiába kerestem az itthoni boltokban, Alin, eBayen nem találtam sehol.
Kültérre kéne ilyen vagy hasonló."Don't fret, boyo. I'll be gentle!"
-
Chaser
legenda
válasz pulutodurumo #15305 üzenetére
hú de szép ( : sztem vegyél egy 18w-os kültéri mean wellt, pár ezer ft, és ráforrasztod a hálózati feszre, vagy wagoval rákötöd, ugyanígy az egyen áram részt is
-
-
Chaser
legenda
válasz pulutodurumo #15307 üzenetére
pl, kanócból annyit raksz amit kell
szerk: oldható wagoval, wagot kinyomhatod műanyaggal, ezer ft környékén lehet kapni pisztolyt+pár patront hozzá
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Sziasztok!
Egy relatív kis helyiség (konyha/nappali utóbbi fele) megvilágítását szeretném megoldani egy négyes E27-es csilárral, úgy, hogy lehetőség szerint 4000K-es legyen a fényforrás (mint mindenütt másutt), és dimmelhető, bármilyen módon.
Prodax/Schneider Classic szerelvény család van, úgy nézem abból még a halogéneshez való szabályzó sem tudja a ledeket. Másik hogy sima kapcsolóval dimmelhető ledizzókat veszek, de a melegből lesz még melegebb szín lesz (Philips/Osram/Müllerlich, stb 2700/2500/2200K).Egyetlen 4000K-s Eglo-t találtam, de az mindig 100%on kapcsol be - ezzel az a baj, hogy most egy öregecske 60asnak megeflelő takarékos izzó van a csillárban, ennek is bőven elég a fénye, de amikor hirtelen felkapcsol a 4, bő 800lm/darabbal, az nagyon erős/zavaró lenne már. (A másik felében most bő 800as egy szem Osram van egy elég jól szóró búrával, teljesen jó fénye van; biztos, hogy a négyszerese sok.)
Bluetoothos/távirányítós lámpák igen drágára jönnének ki ahogy néztem.Ha lehet, akkor újravezetékezés nélkül szeretném megoldani; ha máshogy nem megy, akkor 3:1 arányban bontom az izzókat, jobb ötletem egyelőre nincs.
Legjobb olyan 3000-4000K körüli sima kapcsolóval dimmelhetős ledizzó lenne, ami megjegyezi az utolsó fényerőt (vagy csak 450-500 lumen körül van a maximuma).
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
őstag
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. WS2812B típusú címezhető led szalagomnál függetlenül az arduino nano-s vezérlőtől és/vagy a futtatott progamtól a ledek amint áramot kapnak, max fényerőn fehéren felvillannak pár másodpercig és utána indul csak a program. Fogalmam sincs mitől van ez a jelenség, és hogy hogyan kerülhető el. Ezt az egy dolgot találtam mi passzol a témához. Az a helyzet talán nem is zavarna engem ez a felvillanás, igaz kicsit gagyin néz ki hogy a rendszer fele van csak ilyen szalagból és a másik nem villan fel, de a fő problémám hogy elég sokat zabálhat ebben a pár másodpercben és félek vlamim rá fog menni erre, főleg hogy nagyon kényes helyen vannak beépítve a ledek. kb 120 pixelem lesz (még nincs kész a telejs) és ebből pontosan 60 darab iylen felvillanós, és egy 2A-es power bankről futna. A program elég fogyasztásbarát, hisz kihagyásal futnak végig színek a soron, tehát egyszerre nem is világít az összes led, meg persze csak egy egy színben. kérdés az hogy ez a felvillanás jelenthet e problémát a későbbiekben? hamarabbi led elhalálozást, táp túlterhelést vagy akármit, és ha igen, hogyan vehető ki belőle? A cikkben említett MOSFET sajnos nekem nem mondott sokat, ne mvagyok szakmabeli
Előre is nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!
-
Punyi75
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni.Akvárium világítást szeretnék csinálni.Rendeltem egy ilyen csomagot(10X 3W Cold White 6000-6500K High Power LED chip + AC 110/220V 6-10x3w driver).A kérdésem nekem csak 3db 3w ledre lenne szükségem kel valami ellenállás vagy simán mehet 3db led is a driver?Illetve fényerőt szeretném szabályozni lehet?
Köszönöm!
-
Chaser
legenda
válasz ZTE_luky #15319 üzenetére
5w meterenkent egy szinnel, ha nagyon effektezik 6-7w, amikor feheret kever akkor 10w korul/m
Nekem 2811 van, nem remlik h csinalna ilyetginola olvasottak alapjan attol nem is nehez jobbat csinalni
Kameran keresztul villogas mentes?_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
ZTE_luky
aktív tag
Vetnétek egy pillantást az alábbi kapcsolásra? 110db pixelt futtatnék egy arduino nanon mobiltöltőről vagy power bankről. EGy szép fa dobozba megy bele az egész és nem akarok tú lsok portot vésni rá, elég ha az arduinot mini usb-ről táplálom csak árammal? Valamint stimmel a lenti áramkör?
A kimenő adat eret nem kell kötnöm sehova?
[ Szerkesztve ]
-
Peetta14
tag
Sziasztok,
gyerekszobába (nincs 10 m2) egy izzós csillárba szeretnék Philips Master DimTone 11W izzót tenni. Nagyon tetszik, hogy alacsonyabb fényerőnél melegebb színhőmérsékletre vált.
Kérdésem, hogy melyik dimmer kapcsolót ajánljátok mellé, amivel jól működtethető? Van esetleg rossz vélemény az izzóról?köszönöm
-
Chaser
legenda
válasz Peetta14 #15326 üzenetére
ezt nem ismerem, ha scene switchet veszel akkor nem kell hozzá dimmelős kapcsoló, 3 fokozatban állíthatod normál kapcsolóval, talán 10/50/100%, 2200k-től talán 3000-ig, kapcsoló többszöri megnyomásával lehet váltogatni - ez a megoldás sokkal egyszerűbb/olcsóbb mint a dimmelős kapcsolók, azok v működnek v nem ( :, de ha működnek is nagy eséllyel villogó fényt fognak adni, philipsnek is van egyébként dimmelős kapcsolója, 7-8e ft körül -
-
Chaser
legenda
válasz Peetta14 #15329 üzenetére
sok van ami ledet szabályoz papíron, gyakorlatban más kérdés, megint másik h nagy eséllyel villogni fog a szabályzott fény, én a sednához akartam venni, potom 20e ft ( : megoldom máshogy, elvből nem adok ilyenért ennyit
csájnában' is van sok dimmer, kanócos is
tegnap megjött az új vezérlő a 2811 szalaghoz, első blikkre villogás mentsnek láttama fényét minden fokozatok, oké ez led és 12v, de bejöhez hálózati feszes szabályzónál is_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
zsiz
őstag
Sziasztok. Megmondaná valaki, hogy egy 12V 4A táp hány ilyen szalaghoz elég? Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Opel Astra G Bertone Coupé X18XE1 | GTA Online: zsiz88 |
-
Chaser
legenda
majd megveszed és megtudod nagy eséllyel ez is olyan mókás, h nem hozza a gyári speceket, 2835-nél írtam, jóval kisebb fényerő, ezzel együtt jóval kevesebb fogyasztás
megveszed, megméred mennyit eszik és akkor meg tudod
ha gagyi tápod van azzal úgy számolj, hogy max névleges feléig érdemes terhelni hosszú távon_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
zsiz
őstag
Köszi a válaszokat. A szalagokat már rég megvettem, mikor olyan áron adták, hogy nem lehetett otthagyni (0,11 USD/m) "Majd jó lesz valahova" címszóval. Van belőle 12 méter. A táp meg egy (szerintem) laptop táp lenne, 400 forintért adták. Szintén nem akartam otthagyni, bár ekkor még azt hittem mehet majd róla az összes, nem csak 2 méter Mennyiért lehetne olyan tápot venni, ami elég lenne a 12 méterhez? Tudnátok linkelni?
-
Chaser
legenda
ha megvan mérd le mennyit eszik, lásd fentebbiek, addig kár matekozni tápon
milyen notebook táp az ami 12v-os és 40w-ot tud? dellnek vannak 12v-os tápjai régebbről, de nem 40w-ot tudnak és nem 400ft-ért dobálják őket használtan sem
100w-os mean well 6-7e ft körül kapsz, bár van egy sanda gyanúm ha ez a szalag ennyire filléres volt valami x kategóriás chipből rakták össze, ami közelében nem tud annyi a lument mint ami a spec, és így nem is fogyaszt annyit....szóval mérd le konnektoros fogyasztásmérővel, ha nincs, aldi/lidlben szokik' lenni esetenként, 2-3e ft_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
zsiz
őstag
válasz Chaser #15336 üzenetére
Lehet, hogy nem laptop, de úgy néz ki [kép] Az eladónak fogalma se volt mennyit kérjen érte... gondolkozott kicsit, majd kérdezte hogy 400 jó? Fogyasztásmérőm nincs, csak emiatt nem is veszek, de azért köszi. A szalag akciós volt, hogy most azért mert "selejt" vagy valami másért, az nem tudom
-
Gmilo
újonc
Sziasztok!
Egy új családi házat szeretnék világítással ellátni. Ötletekre lennék kíváncsi, milyen irányba induljak.
Falon kívüli lámpatestek lesznek mindenhol. Eglo márkát ajánlották, de itt a fórumon olvastam, hogy philips jobb minőség. Ti mit ajánlanátok? Illetve milyen irányba induljak el a beszerzést illetően?
Illetve a nappali lesz az egyetlen helység ahová több irányba mutató mennyezeti lámpát gondoltam, külön körtékkel.
Előre is köszönöm a segítséget, és írjatok akkor is, ha nem elég pontosan fogalmaztam.
Köszönöm -
macilaci78
nagyúr
Nagyon sok függ attól, hogy mi a fényigényed és attól is, hogy milyen lámpatestbe rakod, merre néznek a foglalatok, milyenek a foglalatok.
Például öcsémnél hiába van 6-ágú csillár, pici gömbledek illenek bele formailag, amikben nincs nagy fényerő és a lefelé álló foglalatok miatt lefelé világítanak. A sötét bútor és parketta sem segít sokat, mint ahogy az sem, hogy a csillártól távolabbi falaknál a fény vonala kb vállmagasságban van, afelett árnyék, sötét van.
A led esetében a lámpa jelentheti magát a lámpatestet és a ledizzót is. Sajnos a szakszerű megnevezést a köznyelv nem ismeri, a köznyelv viszont pongyola, könnyen elbeszélhetünk egymás mellett.
Minden gyártó kínálatában találni kevésbé jól sikerült szériát: villog, vibrál, rövidebb az élettartama, melegszik, stb. Az Eglonak kicsivel több van, mint a Philips-nek, de az Eglo sem eldobni való kategória.
Lámpatestből meg megint más, szélesebb a mezőny.
Optonica kerülendő, V-Tac-nál szerencse kérdése és ne fájjon visszavinni a cuccot, Osram is az átlag felett van.E14, E27, GU10 a jellemző foglalatok, amikben az igények széles skáláját kielégítő a választék.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Chaser
legenda
2a felett sok noname kínai töltő olyan mint egy notebook töltő, kinézetre, itthon sok bolt úgyis árulja, jó ha felét tudja, azt is nulla biztonsággal általában
ne vegyél fogyasztásmérőt, vedd meg a tápot ami spec szerint kell hozzá - amennyivel drágább lesz valószínűleg feleslegesen abból fogyasztásmérőt is vehetnél - , minden adatot megkaptál hozzá, wean well v delta minőségi táp, van belőlük kisebb is mint notebook táp, de van szerelhető isszerk:
macilaci78
philipsből még egy villogósat sem láttam egyik modelljükből sem
eglobol csak egy led panelt néztem, villogott, elég is volt, pedig én is azt hittem az is minőségi
osramok obiban szép számban vannak kiállítva, 90%-a villog, über gagyi, még a philips scene switch-hez hasonló modelljük is vibrál, annak pedig már van ára
vtacnál itteni beszámolók alapján hektikus a gyártás, nincs minőségi norma, ahogy sikerül kb
aki nem akar felesleges köröket futni, marad a philips, garantált lumen és cri érték, 3 évvel később vásárolt darabnál is, és nagy eséllyel minden ledes fényforrásuk villogás mentes, ezt jelenleg egyik gyártó sem tudja[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz Chaser #15340 üzenetére
az említett eglo panelben valami noname kínai táp volt, és azok valószínűleg egy valamitől tudnak villogni, a táptól, egy meanwell v delta táp a kínai noname helyett, és máris philips árban van az is
-
Chaser
legenda
válasz macilaci78 #15343 üzenetére
csak felsoroltam az eddig tapasztaltakat, osramból panelt nem is láttam, csak "izzót", inkább ne lássak többet ( : obi biztos van valahol a közeledben, ha időd engedi lesd meg őket, szánalmas kategória drágán, philipsből bármit láttam, villogás mentes, engem meggyőzött
megint más kérdés, h valószínűleg nem lesz semmilyen izzó a lakásban, csak szalagos indirekt világítás, de ha kellene izzó v panel akkor philips_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Gmilo
újonc
válasz macilaci78 #15339 üzenetére
Köszönöm a választ, sok hasznos infó volt benne.
A közlekedő folyosóra, előszobába, konyha mennyezetre valami hasonlót gondoltam: https://www.egloshop.hu/32444-eglo-fueva-1-led-falon-kivuli-lampaA nappaliban körbe LED szalag fog futni, de középre szeretnék valami többágú lámpát, külön led izzókkal. Itt olyat szeretnék melynek fényereje szabályozható. Gondolom ez az izzótól fog függni, illetve olyan kapcsolót kell venni hozzá.
Tehát ha jól értem Eglo egy közép kategória, de nagyon nem veszíthet vele az ember. Ár/érték arányban ti cserélnétek esetleg valami másra?
Köszi előre is
-
-
macilaci78
nagyúr
Ha az Eglo-ra szánsz pénzt, akkor nézd meg a Philipseket is.
Nekem itthon álló lámpában van 1 db E27 10W felül és 1 db E14 4W az olvasókarban, 5 évesek lassan, de nincs okom panaszra, nem villognak.Többágú lámpánál jobban jársz, ha veszel egy neked tetsző csillárt és abba ledizzókat. Ledhez való dimmer kapcsoló esetében olyat vegyél, ahol hajlandóak visszaadni az árát, ha nem jó. A régi dimmerek pl 60-300 W közt tudtak, ez nem is volt gond, amikor a hatágú csillárba belecsavartad a 40 W-os izzókat, de ma már 10 W ledeket teszel a helyükre, abból a 6 db meg ennek a kapcsolónak a minimuma.
A másik lehetőség például a Philips megoldása, ami kapcsolások darabszámától függően fokozatokat kapcsol: 10-50-100%.
Harmadik lehetőség valami okos égő, ami wifin, BT-on keresztül van szabályozva, a fali kacsoló meg csak áram alá helyezi.
Esetleg a többágú lámpát kötheted csillárkapcsolóra, azaz két részre bontod az ágakat például felesben és külön kapcsolod a két kört.
Mindenképp nézz utána a kapcsolónak, és aszerint válaszd a többi szerelvényt. Szerelvénycsaládok vannak, de nem minden családban vannak jó képességű dimmelőkapcsolók ledekhez, az meg hülyén név ki, hogy egy Asfora családba beletolsz egy Livolót. Inkább fizess ki 40k-t egy jó kapcsolóra és mellé a 1,5-2 k-s konnektorok, mint a 30 k-s dimmelős kapcsoló mellett a 6 k-s konnektorok.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Chaser
legenda
válasz macilaci78 #15348 üzenetére
nem a kis teljesítmény a gond a dimmernél, van akár 100w-os dimmer, de ledhez nem lesz jó, a vezérlése a lényeg, ezt nem mondom biztosra, de ledhez nagy eséllyel csak fetes megoldású a jó, volt már róla szó itt is
két körös megoldás jó ötlet ha kivitelezhető, én így oldom meg a szalagok dimmelhetőségét, lesz egy alapkör kapcsolóról, többiek másik körön távirányítóval vezérelve több zónás távval, tittaszégyen' h 2018-ban így lehet megoldani a garantált villogás mentes működést...de legalább jó pofa ( :
eddig szalag dimmernél a legközelebb a villogás mentességhez slightlednél találtam saját gyártásút, 20e ft, de ott is volt fokozat ahol villogott a fény_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
macilaci78
nagyúr
válasz Chaser #15349 üzenetére
Én az íróasztalba épített világításnál azt csináltam, hogy a 12 V tápot két ágra kötöttem, mindkét ágon külön vezérlő. Háromállású kapcsoló: I-O-I, egyik állásban egyik vezérlő alacsony fényerővel, középen off, másik állásban másik vezérlő magasabb fényerővel. Ráadásul az asztallap egy szakaszon felnyitható, hogy ne világítson szembe, a forgáspontnál egy karos kapcsoló szakítja meg az áramkört.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest