Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
csoki46
senior tag
válasz Ezekiell #15122 üzenetére
Én is most tervezek venni. Azért is kerestem fel a fórumot, hogy olvassak spekulációkat a jövőben árváltozásokról.
Jelenleg albérletben lakom az egyik megyeszékhelyen. Nem tudom, hogy érdemes-e további fél-egy évet kivárni a vásárlással. Megérzésem szerintem nem lesz nagyobb (10-15%) árzuhanás a következő 1-2 évben.
Azt számoltam, hogy ha maradok a jelenlegi albérletben akkor 1 év alatt a célzott vételár 6%-kát fizetem ki albérletre. A hitel törlesztő a kitűzött futamidőre kb 60%-a lenne az albérletnek. Tehát ha 1 év múlva 3,6%-kal olcsóbban tudok ingatlant venni akkor vagyok ugyan ott mintha, most vennék lakást a jelenlegi árakon. Remélem értitek a gondolkodásom, tudom kicsit kusza, de sajnos nincs pénzügyi végzettségem, józan paraszti ész alapján próbálok spekulálni. -
csoki46
senior tag
válasz Mauzes #15126 üzenetére
@Ezekiell
Köszönöm a választ mindkettőtöknek, a kivárós, de nyitott hozzáállás a befutó nekem is. Úgy gondolom az idő most nekem dolgozik, föliratkoztam minden hírlevélre, beszéltem ismerősökkel, ha hallanak róla, hogy valaki fontolgatja az eladást szóljanak.
Figyelek, hátha lesz valami jó vétel. Beleugrani nem akarok semmibe, 5-10 évre tervezek a lakással, kár lenne elkapkodni.
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek![ Szerkesztve ]
-
csoki46
senior tag
válasz favagoJoska #15129 üzenetére
Jelenleg 30% önerővel számolok, idővel ez fog még nőni. Van egy ár a fejemben aminél többet nem tervezek lakásvásárlásra, tehát az időközben spórolt pénz önerőbe fog menni, nem a vételár keretet növeli.
-
csoki46
senior tag
válasz favagoJoska #17942 üzenetére
Ki mit gondol a kínálat jövőben alakulásáról?
Szeretném megvenni elős lakásom, de itt (vidéki megyei jogú város) nagyon belassult a piac. Új lakások kis számban kerülnek ki, azok is siralmas állapotban. Még nem tudom eldönteni, hogy kiárazodtam vagy csak ilyen szerény a kínálat. -
csoki46
senior tag
Pénzügyi gondolkodásom szeretném fejleszteni, tudatossá tenni. Ebben a témában tudnátok ajánlani könyveket, más forrásokat amik jók alapnak?
Nem találtam ezzel foglalkozó fórumot, remélem OFF-ban elfér itt -
csoki46
senior tag
válasz DamianB #18417 üzenetére
Én is ismertetném a házvásárlási terveim, szívesen veszek minden észrevételt, tippet.
Jelenleg van egy funda LTP-m 1,5 millió körüli összeggel ez 3 év alatt gyűlt össze havi 40 ezrével (tudomn em a legokosabb megoldás), továbbá 6 millió öneőrő . Ebből szeretnék záros időn belül, 19-20 millió körüli ingatlant venni megyeszékhelyen. 400 fölött van a havi nettóm, ezzel nem lesz gond úgy gondolom.A tervem, hogy az önerő+hitelből intézném a vásárlást egyéb kapcsolódó költségeket.
LTP-t még egy évig fizetem, csökkentett módozatban (havi 20k), jövőre kiveszem, jó lesz felújításra.
Önsegélyezőt kötnék, amit beforgatnék a hitelbe az adójóváírás miatt.Amit nem tudok, hogy a havi megtakarításomat hogy tudom a legjobban elhelyezni. Saját bankban nyissak megtakarítási számlát és arra vezessem át havonta? Mivel a vásárlás után nem lesz nagyobb összeg a kezemben MÁP+ kiesett.
Egyedül vásárlonám az ingatlan, babaváró, csok nem játszik.Mint írtam szívesen fogadok tippeket, hogyan lehetne kihozni a maximumot a helyzetemből.
-
csoki46
senior tag
válasz axioma #18420 üzenetére
Sajnos 1x40 az LTP, de állami támogatás van rajta.
Az önsegélyezőnek utána jártam, de mivel van magánnyugdíj pénztáram is ezt még át kell gondolnom, mert ugye csak 1 pénztárból lehet adójóváírást kérni.Havi 100e megtakarításom van ezt szeretném okosan használni. Akár mehetne az egész MÁP-ba.
-
csoki46
senior tag
válasz axioma #18424 üzenetére
Önkénten nyugdíjpénztár, először rosszul írtam. Utána járok ennek az összevont adókedvezmények, köszi a tippet.
LTP-be meg volt 1x40e ezt kötöttem én is, nem túl okosan. Rákérdezek amit írtál.#18425DamianB
Jelenleg CIB-nél vagyok, de nem zárkózom el a bankváltástól. Majd a hitelfelvételnél eldől, honnan jön a legjobb ajánlat. Köszönöm a tippet. -
-
-
csoki46
senior tag
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata a közelmúltból, megyeszékhelyen 20-25% önerőre adnak lakáshitelt vagy ragaszkodnak a 30%-hoz? Havi nettő bevétel 400+, törlesztés nem okozna gondot. -
csoki46
senior tag
Szubjektív kérdésben kérem a segítségeteket. Megvenni készülök első saját ingatlanom, találtam egy lakást ami megfelel az elvárásoknak. Egyedül a környékkel vagyok bajban. A mostani albérlet nagyon csendes helyen van, egy kis mellékutcára merőleges panel tömb, a tömbök között parkok-játszóterek vannak. Autó forgalomból nem hallatszik ide semmi, csak a játszótér zaja.
A kinézett lakás ezzel szemben egy forgalmasabb úton van, nappali és hálószoba néz az utcára, konyha az udvarra.
Volt valaki hasonló helyzetben? Hosszú távon idegesítő lehet a forgalom vagy megszokja az ember füle. Szerencsére nincs fekvőrendőr, lámpa vagy körforgalom, tehát nem fékeznek-gyorsítanak a ház előtt. Főleg a reggeli és délutáni csúcsban van nagyobb forgalom.
Nehéz egy ilyen kérdésre válaszolni, tudom. Voltam már többször sétálni arra, nem volt zavaró a forgalom zaja, a nyílászárók is újak, az is jól lefogja....
Nem tudom mitévő legyek. -
csoki46
senior tag
Fundamenta LTP-t fizetek 3 éve, szükségem lenne a megtakarított összegre, lakásvásárlási célra. Hitelt nem náluk szeretnék fölvenni. Tudjátok, hogy milyen lehetőség van, hogy ne 3 hónap alatt utalják ki az eladónak?
-
csoki46
senior tag
válasz axioma #19628 üzenetére
A hitelügyintézővel kapcsolatban is lenne egy kérdésem.
Megvan a kinézett lakás, a hitel kondíciókat nézzük át. Kicsit félek, hogy a 24-28% önerőm (kétféle forgatókönyv) amim van elég-e a pozitív hitelbírálathoz. Nyílván ettől függ a foglaló letétele is. Ilyen esetben gondolom a személyes bizalom dönt, hogy megbízom-e hitelügyintézőben. Természetesen szeretnék a kiválasztott banktól előbírálatot, az más kérdés, hogy a bank hajlandó-e megcsinálni. -
csoki46
senior tag
válasz DamianB #19632 üzenetére
Függetlennel ülünk le átnézni a lehetőségeket, ahogy itt tanácsoltátok. Azzal kapcsolatban vagyok bizonytalan, hogy mennyire adhatok az ajánlására. Ha azt mondja, hogy X és Y és Z bank is poztívan fogja elbírálni a hitelkérelmem ilyen kondíciókkal. Merjek-e letenni több millió forint foglalót (előlegbe nem megy bele az eladó)?
-
csoki46
senior tag
válasz JackFeryll #19634 üzenetére
Az a verzió csak 4 év után játszik.
-
csoki46
senior tag
Hitelbírálatnál a bankszámlakivonaton mit ellenőriz a bank?
Havi X összeget le szoktam venni, hogy ha valami nagyobb kiadás jön, ne kelljen a KP felvételért plusz fizetni. Ez miatt a számlaegyenleg hóvégére jelentősen lecsökken. A számlakivonaton persze az nem látszik, hogy azzal a pénzzel mihez kezdek.
Ez probléma lehet hiteligénylésnél? -
csoki46
senior tag
válasz Nordik #19889 üzenetére
Nekem folyamatban van a hitelbírálat, hasonló cipőben vagyok mint te.
Egyedül szeretnék 20M lakást venni megyeszékhelyen (igazából 21M , de a garázs külön helyrajzi számon van, ezért szerződés szerint 20M a lakás + 1M a garázs).
Önerőből 5M-t terveztem bevinni a vásárlásba, de a garázs elvitt egyet, ezért 4M önerő, 16M hitellel adtam le a hiteligényt. Hitelügyintéző szerint K&H, Unicredit pozitívan szokta elbírálni az ilyen kérelmeket, Unicredithez adtam be én is.
Annyiból könnyebb a helyzetem, hogy a lakás teljes felújított, ezért arra szinte nem is kell félreraknom, a legszükségesebb bútorokkal is rendelkezem.A lényeg, hogy ne add fel, nem lehetetlen a dolog. Érdemes bemenni a bankokhoz, előzetes bírálatot szoktak csinálni, az más kérdés, hogy hivatkozási alapnak nem szokták elfogadni. De mégis kapsz egy képet, hogy milyen lehetőségeid vannak.
-
csoki46
senior tag
válasz Nehaiu #19812 üzenetére
Friss UniCredites tapasztalat:
06.07 - adásvételi aláírása
06.10 - Bank visszajelzett, hogy befogadta a hitelkérelmet
06.11 - Értékbecslés
06.28 - ma hívott a hitelügyintéző, hogy a bank neki már visszajelzett, hogy megvan a pozitív hitelbírálat. 1-2 nap és én is kapom a hivatalos levelet róla.
Vidéki megyeszékhelyen, egyedül veszem a lakást. -
csoki46
senior tag
Ha minden igaz jövő héten lezajlik a hiteligénylési folyamat, jöhet az ingatlan átadása.
A közművek átírására mi a gyakorlat, vevő vagy eladó intézi?
Eladó elég passzívan állt az egész értékesítési procedúrához (sokkal nagyobb értékű üzleteket bonyolít napi szinten, meg tudom érteni, hogy ez nem foglalkoztatta), ezért gondoltam, hogy inkább én szánom rá azt az 1-2 napot és intézem el, nehogy büntetés legyen a vége.
Meghatalmazással gondolom megodlható a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hogyan vehetsz használt okostelefont rizikó nélkül?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple Watch
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Apple notebookok
- Ukrajnai háború
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest