Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brave_86
aktív tag
[Már készül a kormány legszebb ajándéka a családoknak: a 30+15 millió! ]
Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek.
-
Mauzes
addikt
válasz
Poultier #16996 üzenetére
Ha házastárs lenne, akkor szerintem mindenképpen bevonná a bank, így élettársként nem tudom, gondolom nem. Bár akkor meg problémás lenne a bank jelzáloga. Ráadásul téged csak a te tulajdonrészedre vonatkozóan hiteleznének, azaz a vételár felének max X%-a.
De most inkább csak hangosan gondolkodom, majd valami hozzáértő kijavít.
-
Poultier
tag
Sziasztok!
Ha az adásvételi szerződésben 50-50%-ban leszünk tulajdonosok menyasszonyommal, akkor az adásvételhez szükséges hitelt felvehetem csak én, vagy mindenképpen mindkettőnknek szerepelnünk kell, mint adós az ügyletben?
-
Because
őstag
most néztem kis városom albérleteit és már 60 darabra duzzadt a hirdetések száma egyik portálon (mennek a -5, -8 %-ok). frissen épülő lakóparknál pedig számomra új átadási formával: fűtéskész állapot találkoztam (ennél is -10%) él még bennem a remény a saját ingatlanra
-
axioma
Topikgazda
-
Patrick
addikt
Köszi az infot. Próbálom elérni a csajt, biztos volt már ilyen ügye. Az a lényeg, ne legyen több a törlesztőm, sem hosszabb futamidő, se ne bontsák fel a szerződést, mert én másik biztosítóhoz megyek...
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mercutio_ #16990 üzenetére
Kombinalt esetnel meg nem, pl. teljes felso szint beazik vagy ilyesmi. Legalabbis akinek visszautasitottak (igaz, csak olvastam rola, nem en voltam ott) annak ezt probaltak magyarazni. De nyilvan az a legjobb ha a bank befogadja, csak fel kell keszulni ra hogy nem feltetlen.
-
axioma
Topikgazda
OTEK. Me'g mindig nem tudok jobbat. A brutto-netto a falakkal meg a 190 alatti ferde teto alatti reszekkel van osszefuggesben (igazabol regen a netto a tenyleg faltol falig meret volt, de ujepitesunel jo regota mar a helyiseghez hozzaadjak a fal felet korbe, azaz belso falak full benne lesznek, kulso felig). De ez csak egy emlek hogy honnan indulj, mert en nem epitesz vagyok hanem programozo. Amugy szerintem ha az epitesi engedelyen egy helyen (pl. helyiseg osszesites) megjelenik egy 300 alatti szam, az mar jo, es ott meg az epitesz lehet hogy a netto-t szamolja (falak kozott). Amig nincs reszletes leiras (es valaki aki ertelmezi), csak tippelni lehet, de a te tervezod kene ehhez igazabol ertsen. OTEK-et meg kisujjabol kene (adott tipusu ingatlanra).
-
axioma
Topikgazda
válasz
Patrick #16986 üzenetére
1. a bank megkapja ha felmondod a sajat biztositasod (mind1, melyik biztositonal van, az engedmenyezes miatt akar nemfizetes akar felmondas eseten), tehat akkor egybol visit hogy szerzodesben vallalt kotelezettseged csinald meg
2. termeszetesen barmely mas _megfelelo_ biztositassal helyettesitheto, mar vagy 5x valtottam az eredeti biztositorol - az a lenyeg elobb megkotom az ujat, bejelentem a bankba, utana mar nem erdekli oket a regi felmondasa (mashogy is megy de igy konnyu adminisztralni, felmondas miatt ezt a fordulo elotti masodik honapban kell megtenni)
3. viszont a teljes haz koteset eleg ritkan szoktak elfogadnimert van neki hatranya szamukra, fejbol nem tudom hogy mi, de azzal van osszefuggesben hogy nem te kapod hogy abbol helyreallitsd a teged erinto reszt, hanem a haz amelyiktol nincs garanciajuk hogy pont a tied pont ugyanazon ertekre vissza fog allni, marpedig az a fedezet
+1 legjobb tipp hogy TE kotsz egy biztositast ugy, hogy a haz biztositasara hivatkozva bizonyos dolgokat kivesznek (btw nem is lehet egy karesemenyre tobbszor felvenni dijat, ha tobbet fizetsz ami ilyenkor helytall akkor sem) -- es ez legkonnyebben ugy megy hogy a haznak a biztositojanal teszed meg [olcsobb lesz de nyilvan penzbe kerul, pedig fizeted a kozos koltsegben is - sajna en jobbat nem tudok, de hatha valaki igen) -
Patrick
addikt
A következő a szitu.
6 lakásos társasházban, csak nekem van hitelem, ezzel együtt lakásbiztosításom. Többieknek nincs. Volt lakógyűlés, jött egy biztosítós hölgy, az épületre, garázsokra és a lakásokra is lenne biztosítás. Minden az egyben.
Na most nem találtam semmilyen információt a szerződésemben, de a bankomat nem "zavarja" e az, hogy az ő általuk preferált biztosítóval megszűnne a biztosításom és egy másikkal lenne megkötve? -
válasz
axioma #16984 üzenetére
A bruttó lakóterület nálunk durván 240 m2, a maradék garázs, illetve egy emeleti fotó stúdió, meg egy pince 40 m2-, ami nekem egy klub helyiség. durván így vannak az arányok...
Így viszont lehet megpróbálunk faragni, és elengedem a klub helyiséget, meg kisebbre venni a fotó stúdiót meg akár a garázsból is faragni, mert így rengeteget tudnánk spórolni...
Egyébként kb hány százalékát kell felszámolni egy 50 m2-es térre, hogy megkapjuk a bruttó m2? Gondolom ez több mindentől is függ, de sacc/kb ? 20-25%?
-
axioma
Topikgazda
Kulso falnal csak a tartoszerkezet fele van benne, hoszig egyaltalan nem. Emlekeim szerint. De amugy sejtesem szerint ugy lesz mint a szocpolnal, ami le van irva zam pl. ep.eng-ben csak azt nezik. Amugy a 380 m2 szerintem ha fele a lakoterulet akkor is 8-9 fonel mondanam hogy hiheto allando lakhatasi celu igeny.
De kerdezd meg a tervezodet, h ez igy van-e, mert en csak kb. tudom, lehet hogy nem mindenfajta helyiseg van benne. [De a szintek tuti szamitanak ahany van.] -
Kobe
veterán
válasz
sakal83 #16981 üzenetére
Nemeteknel is teljesen korrekt. Ha a jovedelemaranyos lakhatasra forditott osszeget nezzuk, plane.
En idehaza pl a bevetelem kevesebb mint 20%at koltom lakhatasra, garazsbeallo + rezsi + egyebek included.
Ugyanezt pl sok ismerosom is tudja viritani Nemeto. - ban. Csak mig nalam egy kismeretu lalas jon ki ennyire, naluk tobbnyire a nappali + 2 szobas, 70nm+os lakasok.
De lassan mar az elborult US aranyok sincsenek messze...
En speciel varom a hatarzarak feloldasat + belengetett intezkedesek hatasait, de perpillanat jovo tavasztol 75%ban van sulyozva a kulfoldi berles, s csak 25%ban a hazai vasarlas -
Because
őstag
válasz
sakal83 #16979 üzenetére
itt azért én is figyelembe venném, hogy a fizetésekhez képest a mindennapi kiadások milyen arányt képviselnek nyugatabbra. itthon azért elég nagy hányadát felemésztik ezek a költségek...
korábban már lehet hallani a mostani állami intézkedésekkel párhuzamban az "albérletgeneráció" említését
-
sakal83
addikt
válasz
instantwater #16978 üzenetére
A nyugat nem csak UK. Illetve nem csak london es parizs. Sajnos a berlakas piacunk szabalyozottsaga balkani ahogy az albidij vs berek aranya is messze az egyik legmagasabb. A lakasar angliaban es tobb nyugateus orszagban valoban horrorisztikusak. De kb a magyar arszinten vannak a berekhez kepest.
Bocs csak sokan szeretnek hangulatot kelteni EU vs HU viszonylataban. Holott a mintajuk kb a maguk sorsa...
-
válasz
Livius #16977 üzenetére
Nyugat-Európával nem csak a magas árak a baj.
Hanem, az ingatlan mérete. Ráírják 3 szoba, de olyan szoba ami otthon fél szobának számítana.
Rettentő kicsi egérlyukakat adnak el 100.0000 Fontokért.Mi már vennénk, de egyszerűen nincs olyan amiért szivesen kiadnék 150.000 Fontot 20-30 év hitellel, mert egy patkánylyuk.
Így maradunk bérlők 800 fontért havonta.
Mert itt legalább a méret normális.
Nottingham, UKDe most már inkább kivárjuk a Brexit végét, addig nem ugrunk bele semmibe.
-
válasz
Csabroncka #16974 üzenetére
Kedvencem mikor beírt egy srác húszas évei elején pályakezdőként neki csak egy kis panel fog jutni pár éven belül és szidta az országot .
-
Ezekiell
veterán
válasz
Csabroncka #16967 üzenetére
Kivéve, aki EURban tartja a pénzét/kapja a fizetését - és mibe fogadunk, hogy "ott fenn" pontosan ez a helyzet.
(#16968) Because óóó, pedig fogják. Családtámogatási politika van, család nélküliek látjuk mennyit érnek ennek a kormánynak (na ne mintha a családosok olyan hihetetlen nagyon sokat érnének nekik...)
Btw, családi ház elsőnek teljesen elszállt gondolat. Panel -> (téglalakás) -> családi ház az "ütemterv", opcionális téglalakás résszel. De kapásból kertes házat venni, hát az nem egy két lábon álló igény szvsz. -
Csabroncka
addikt
válasz
sakal83 #16973 üzenetére
Azokkal viszont egyet kell értsek, akik korábban írták: első gyerek vállalásával, 30 alatt 0-ról soha nem ment az aglóban vagy Budapesten, de még vidéken sem a családi ház. A legtöbb fiatal első lakása egy panel volt, ahonnan dobbantottak....
(továbbra is úgy gondolom, ez normális dolog)
-
sakal83
addikt
válasz
monosgeri21 #16971 üzenetére
önerő nélkül? Barhogy nezem 50m de leginkabb 60m alatt nincs semmilyen csok kepes ingatlan gyerekeseknek. Ahhoz azert eleg markolos onero kell. Ettol az afatol az arak nem csökkenek max a kinalat fog nőni. Tegnap korbetelefonaltam par házat. Az ar fix ha 5% ha nem. Egy 100nmes haz felhuzasa telek nelkul 5%os afaval is 42m plusz telek nem lehuzos kivizelezovel a kozepkategoria aljan mindennel. Ez mondjuk jelentosen olcsobb mint par hete de igy is Bp es az agloban minimum 60millio
-
monosgeri21
tag
válasz
Because #16970 üzenetére
Ezért veszélyes játék ez így, mert az emberek többsége azt látja, hogy húúú, akkor most önerő nélkül is tudok lakáshoz jutni, dől a lé, nem kell nekem lakástakarék meg kutyafasza. Csak ugye ha kapsz 10 millát, ami épp beépült az ingatlanárakba, akkor gyakorlatilag hiába kaptad meg, 0 az önerőd. És erre a 0 önerőre vállalj még be 3 gyereket...
-
Because
őstag
válasz
Csabroncka #16969 üzenetére
Csak ahogy már itt is taglalva volt a CSOK és egyéb támogatások álltal szerezhető összeg mára beépült az ingatlanok vételárába.
-
Gabró
tag
En megprobalnam valahogy beszoritani a 300-ba. Ha nem lehet feladni a terultetbol, akkor esetleg a szomszed telekre erdemes kiszervezni nehany funkciot: pince/garazs tobbedik autonak/iroda/fedett medence. Kompromisszumos, de sokat lehet vele nyerni.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Csabroncka #16964 üzenetére
Ha 5% lesz az ÁFA (és a csökkentés max felét nyúlják le a cégek), és vissza is igényelhetem 2 gyerekkel, akkor az már engem is igen erősen az építkezés irányába lökne (pedig az összes idegszálam tiltakozik ellene...).
Marha kíváncsi vagyok, mit jelentenek még be ebben a nagy családtámogatási csomagban.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Csabroncka #16961 üzenetére
Biztos nekem ártott meg az ebéd, de ezt hogy kell értelmezni? Csokkal visszaigenyelheto az 5% afa: OK, de melyik, hány gyerekes csokkal? Szóval van most egy, vállalok meg egyet, két gyerekre felveszem a 2 milla körüli csokot, és akkor már igenyelhetem vissza? Vagy csak a három gyereknél?
-
Csabroncka
addikt
+hurenzon
-
Eagl3
veterán
válasz
Csabroncka #16957 üzenetére
Feltételezem a ház alapterülete nem haladhatja meg a 300m2-t, “sajnos” ebbe jócskán beleférek, nem kastély lesz.
Engem az érdekelne első sorban, hogy miben érint engem ez az áfa “kedvezmény”, érvényes-e ràm, a befektetőre illetve a generálkivitelezőre? -
hurenzon
senior tag
Fel tudok ajánlani 2 ajándék belépőt a Construma kiállításra. Ma van utoljára.
Akit érdekel PM. -
Eagl3
veterán
Tud valaki pontosat a január elsejétől bevezetésre kerülő 5%-os lakás áfá-ról?
Jelenlegi helyzetem: 1-2 heten belül ha minden jól megy szerződök egy kulcsrakész házra, amit egy magánszemélytől vásárolok (befektetőtől), aki generál kivitelezővel építtet. A ház jövő nyáron lesz átadva és akkor kerülne a nevemre. -
-
Csabroncka
addikt
válasz
Szevam #16952 üzenetére
Csak, hogy mennyire fontos, hogy belterület vagy nem!
-Külterületi ingatlanra még a lakástakarékot sem tudtad(od) felhasználni
-A különböző pályázati támogatások (energetikai felújítás, napelem....) ezt is csak belterületire kapod meg (ez azért a jövőben sem elhanyagolható).Családi nyaralónak egy külterületi ingatlan okés, de az állandó lakhatás felejtős, vagy nagyon kompromisszumos
-
válasz
axioma #16951 üzenetére
+ Csabroncka
100 nm-es házhoz 1 Ha föld egy kicsit sok lenne már
+ Mercutio
"az illető megerősítést vár, hogy jól dönt (és csak azt "hallja meg" ami ezt támasztja alá) tehát"
Ez hamis. A kérdést pont azért tettem fel, mert kíváncsi voltam, kinek milyen gyakorlati tapasztalata van.Köszönöm a válaszokat! Próbálom körbejárni a témát, de nekem is úgy tűnik, hogy ez zsákutca lesz. A tanya helyzete még érdekelne, de szerintem a csatornázás, postaszolgálat, szemét elszállítás stb. ugyanabban a helyzetben lenne.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Szevam #16941 üzenetére
Szerintem az a ritka, amit szabonagyur mond. A kulteruleten nem kotelezok a telepulesi szolgaltatasok, es hacsak nem valami regota sokan ott laknak es csokosok megoldottak egy s mast specko hely [de akkor csak jogilag kulter, arak es elet mint belter eseten], akkor a cimmegadas [mar volt: mento], hotakaritas, posta, kozbiztonsag is felmerul. Tulajdonkeppen jogilag a tanya is jobb, mert az lehet cs.haz, a kulteruleten eleve csalassal, mezgaz epuletkent, szoba=magtar stb. epitettek, ep.szabalyok se vonatkoztak ra ami lakasra igen.
Szoval foszabalykent nem veszunk ilyen ingatlant allando lakhatas celjara. Aztan van kivetel, de maradjunk abban hogy igen ritka, aki nem beleszuletik hanem kikoltozik. [Es ha fiatalokrol van szo, akkor a gyerekek leendo helyzetet is gondold meg: sehova nem korzetes, hogyan kozlekedik auto nelkul, stb.] -
axioma
Topikgazda
valoszinuleg OTEK alapjan szamolt. Minden helyiseg osszege [falak felevel], lepcso 1x a ket szintre, tetoterben a 190-et elero [hasznalhato] terulet. Es nem lakohelyiseg hanem helyiseg [pince, garazs, kazanhaz, minden].
De ez mar igy is tul magas, palotat lehet 300 m2-bol kihozni, hogy merult fel egyaltalan? -
Mercutio_
félisten
válasz
szabonagyur #16947 üzenetére
A válaszait és kérdéseit olvasva az illető megerősítést vár, hogy jól dönt (és csak azt "hallja meg" ami ezt támasztja alá) tehát: Igen, ilyenkor az elsődleges a törvényi/jogszabályi helyzet tisztázása.
Az, hogy nálatok ettől pozitív irányban bizonyos dolgokban eltérés van lehet pl. egy tervezett belterületté nyilvánítás egyik lépése, de nem ez az altalanos
pl. van ahol 20 éve várják a csatornázást, de az önkormányzat nem tervez ilyet, tehát hiú remény.
-
Csabroncka
addikt
válasz
szabonagyur #16947 üzenetére
Szakmai fórum, gondolom nem a madárcsicsergésre, vagy a busz menetrendre kíváncsi! A külterület ilyen fogalmat nem ismer, hogy családiházas övezet! Ennél sokkal fontosabb nagyon tisztában lenni a településrendezési tervvel!
-
szabonagyur
félisten
válasz
Csabroncka #16946 üzenetére
Miért ne lenne fontos? Vagy csak az lényeges amit Te írtál?
Meg szó sem volt róla, hogy mit vagy hol akar venni, tehát lehet mezőgazdasági terület is meg már normál, felépített családias övezet.
-
Csabroncka
addikt
válasz
szabonagyur #16940 üzenetére
Gyerekek most komolyan és ésszerűen tényleg ezek a legfontosabban?
1. legfontosabb: beépíthetőség 1% vagy 3 % vagy be sem építhető esetleg csak mezőgazdasági épület helyezhető el.
2. közmű: villany remélhetőleg van, víz talán van. Gáz és csatorna szinte biztos nincs.
3. A bank összközműves belterületi lakóingatlanra ad lakáshitelt, minden egyéb másra csak lényegesen rosszabb kamatozásút "jelzálog" hitelt ad!
Minden szép és jó egy külterületi ingatlanban, de:
-hóeltakarítás
-szemétszállítás
-mentő
-tűzoltóSzevam: szabad felhasználású jelzálog hitelt tudsz felvenni rá, legjobban akkor jársz, ha egy normál belterületi ingatlan lesz a fedezet!
-
válasz
szabonagyur #16942 üzenetére
Értem, köszönöm!
Postás néni/bácsi kihozta a leveleket, csomagokat a kapuig, vagy be kellett menni a postához (esetleg postafiók szolgáltatást kellett-e igénybe venni?)
-
szabonagyur
félisten
válasz
Szevam #16941 üzenetére
Csatorna az központi kiépítéssel jóval később lett, mint mondjuk a város másik végén addig ugye a klasszik megoldás volt.
Posta volt 10 perc sétára, közvilágítás teljesen okés volt, az út meg olyan amilyen, de aszfalt.
Ezért is mondom, hogy nem mindegy merre van e a külterület. Az elmúlt időszakban pl. már teljesen felzárkózott, de van a városnak új része amit megnyitottak pár éve, na az le van maradva. Szemét szállítás van, de földút, mikros net, meg ülepítő a csatorna helyett.
-
válasz
szabonagyur #16940 üzenetére
Szia!
Köszönöm, ez az ami csábít
Én olyanra gondoltam, hogy esetleg az infrastruktúra nem jut el odáig pl. csatorna, szemétszállítás, postaszolgálat, közvilágítás, utak. Nálatok ezek rendben voltak? Hogyan oldottátok meg? Közben én is olvasgatok róla, azt írják hogy 10%-os az illeték illetve hitel nem igazán játszik. -
szabonagyur
félisten
válasz
Szevam #16939 üzenetére
Szia
A hátrány általában az előny is szokott lenni szerintem. Külterületin várhatóan kevesebb zaj, tisztább levegő, nyugisabb környezet. Ez egészen addig amíg valamelyik szomszéd nem minden hétvégén a levegőt flexeli, miközben a vizes leveleket próbálja meg nagy füst közepette, mulatóst hallgatva elégetni
--> ebből szerintem látszik, hogy nincs feltétlen előny-hátrány egyik oldalra sem.
Emellett, ugyebár sokszor a közlekedés ha úgymond "be kell menni" körülményes tud lenni, mivel vagy nincs vagy ritka a busz stb.
De persze nagyon nem mindegy, hogy milyen a közterület, melyik város.
20 évig éltem családiban ami úgymond külterület, pedig 2 km-re sincs a "belváros", de egyértelmű szerintem mindig ki volt az aki már fél órával hamarabb indult buliba, ki ázott el mindig, stb
-
Sziasztok!
Az a kérdés merült fel, hogy egy külterületi családi háznak, milyen hátrányai lehetnek egy belterületi családi házhoz képest? Van-e Valakinek tapasztalata, ismerete ilyen téren?
A segítséget előre is köszönöm!
-
axioma
Topikgazda
válasz
lotuska #16935 üzenetére
Ha nagyon zavarnak a rossz feltetelu hivasok, akkor irdd bele a hirdetesbe, hogy a feltetelek kozul barmelyik nem teljesulese eseten +50 eur a berleti dij es magasabb +3 hoval a kaucio, vagy hasonlo. Akkor nem tudja "elsumakolni" hogy megis vinne kutyat vagy ilyesmi... hiszen leirtad a felteteleidet, automatikusan elfogadta (bar inkabb masikat fog majd felhivni).
Amugy szerintem is varj egyelore siman. Ket honap mulva is raersz ujraertekelni. Raadasul ha jo berlot talalsz akkor a szamolt 11 honapbol 12 lesz az mar netto nyereseg. -
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #16929 üzenetére
(rosszabb, emiatt valoszinuleg 2022 januar 1-ig, mert szerzes _utani_ 4. ev vegeig, azaz majdnem 5 ev telik el nala amig szja-koteles -- de meg kene kerdezni, azzal tisztaban van-e, hogy csak a kulonbozet minusz a szerzesi/fejlesztesi kiadasok az alapja, mert ezt se tudjak sokszor...)
-
lotuska
tag
válasz
lotuska #16932 üzenetére
Koszonom a gyors valaszaitokat, hasonloan gondolkozom en is. Sot, ha iden nem is lesz belole semmi az sem zavar.
Termeszetesen a berleti dijbol szarmazo ado(6%): 2.200*0,06 = -132 EUR/ev
1980 es 1650 eseteben is 6%(tehat abszolut ertekben kevesebb lenne), de ez nem valtoztat a kovetkeztetes lenyegen. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
lotuska #16932 üzenetére
Olyannak aki már elsőre problémásnak tűnik, nem biztos hogy jó ötlet kiadni még akkor sem ha nem is lesz más jelentkező. A 3 nap alatt 3 telefonos +12 online jelentkező pedig még nem is rossz. Budapesten népszerű kerületekben frekventált helyeken is simán megesik hogy hetekig érdeklődő sincs... És ez már a covid helyzet előtt kezdődött. Egyszerűen olyan magasra mentek az albiárak, hogy 1. egyre kevesebben tudják megfizetni 2. túl sokan vágta bele az ingatlankiadásba.
Szerintem felesleges rögtön 25 százalékkal csökkenteni az árat, ha 3 nap alatt több jelentkeződ is volt. 2-4 hét alatt valószínűleg lesznek még jelentkezők, csak kiesik belőle 1-2 rendesnek tűnő bérlő... De ez csak saját vélemény. -
sakal83
addikt
válasz
lotuska #16930 üzenetére
Barom albérlonek ki ne add mert megkeseriti az életed! En csak ennyit akartam irni. A 35os fejlovesest meg a hivaslistadbol is torold. Ha leviszed az arat az sem sokat segít, sot. Ja es arany kutyusost is keruld mert a kis oleb szaga beivodik mindenbe es a felujitas dragabb lesz mint amit fizetnek. Varj egy normalisra es annak add ki.
A sajat tapasztalatom: mar nem valaszolok csak jo par nap utan az életképtelen baromsagaikra az en berlomnek. Es rohogok rajtuk magamban. :) azvse baj ha lelepnek
-
lotuska
tag
válasz
lotuska #16930 üzenetére
Meg valami, eves kalkulacio(11 honappal, ha cserelodik a berlo):
1.) szcenario.(optimista)
200EUR/ho berleti dij:
bevetel: 11x200 = 2.200 EUR/ev
berleti dijbol szarmazo ado(6%): 2.200*0,06 = -132 EUR/ev
ingatlanado = -40EUR/ev
egyebb koltsegek(ha elromlik valami, vagy tonkretesznek valamit, becsult,amortizacio, stb..) = -500 EUR/ev~profit 1.528 EUR/ev
2.) szcenario.(realista?)
180EUR/ho berleti dij:
bevetel: 11x180 = 1.980 EUR/ev
ingatlanado = -40EUR/ev
egyebb koltsegek(ha elromlik valami, vagy tonkretesznek valamit, becsult,amortizacio, stb..) = -500 EUR/ev~profit 1.308 EUR/ev
3.) szcenario (pesszimista)
150 EUR/ho berleti dij:
bevetel: 11x150 = 1.650 EUR/ev
ingatlanado = -40EUR/ev
egyebb koltsegek(ha elromlik valami, vagy tonkretesznek valamit, becsult,amortizacio, stb..) = -500 EUR/ev~profit 978 EUR/ev
Hat ezert irtam. Ezeknel az osszegeknel ~1.000 EUR/ev nem nagyon eri meg a fejtorest/utanajarast(bar jobb mint a semmi ketsegkivul. De ez legalabb egy evre vetitve...
-
Brave_86
aktív tag
válasz
Mauzes #16929 üzenetére
Az adóalap a vásárlás után évente csökken.
1. 100% az adóalap a vásárlás évében és az azt követő évben.
2. 90% az adóalap a vásárlás évét követő második évben.
3. 60% az adóalap a vásárlás évét követő harmadik évben.
4. 30% az adóalap a vásárlás évét követő negyedik évben.
5. 0 % az adóalap a vásárlás évét követő ötödik évben és utána.Lehet, hogy itt van félreértés részéről és ő az éveket a vasárlás napjához viszonyítja. Rákérdezünk! Köszi!
-
lotuska
tag
Sziasztok. Lehet egy kicsit off lesz, de nem talaltam mas megfelelo topicot:
Tudtok valamilyen oldalt/forumot/cikket ajanlani a magyarorszagi alberlet piacrol(a berbeado szempontjabol)? En mondjuk romaniai/hatarmenti vagyok, de lehet reszben igaz ide is a magyarorszagi szitu. Tehat nem Budapesti, viszont megyeszekhelyi helyzetrol. Erdekelne, hogyan latjak es erzik a berbeadok a helyzetet a jarvany kezdetetol? Fokent ujonnan megkotott alberleti szerzodesek es ezekrol szerzett tapasztalatok erdekelnek. Esetleg ha valakinek van szemelyes tapasztalata(vagy akar ismeros altali) megirhatja privatba is, nagyon szepen megkoszonom.
Tehat nem budapesti/nem airbnb/nem hitel kalkulacio erdekel, hanem a piaci helyzet.
Na jo elmondom mire gondolok es a sztorit. Vettem egy jo allapotban levo panelt, 53nm,(3. emelet a negybol), ket szoba es a varos legjobban tartott lakonegyedeben, amelyre igen keveset kellett kolteni, egy szoba+konyha atfestese+nehany butor beszerzese(ezt mind magunk csinaltuk). A vasarlasi ar(szubjektiv, sajat szempontbol nezve) kozepes, a mostani kinalatot nezve jonak mondhato. A finanszirozas 100% onero volt. A lakas kinezete/hangulata osszesegeben nem mondhato se nem mondernek, viszont se nem 70-80-as evekbelinek: Megvigyazott, tiszta, sajat kazannal/legkondicionaloval/kivulrol szigetelt(haloszoba belulrol is). 2000-es evek eleji hangulat. 3 napja tettem fel az alberleti hirdetest X osszegert+egy havi kaucio. 3 telefonos jelentkezes jott eddig, 12 erdeklodo online es 216 megtekintes. Azt szeretnem megjegyezni, hogy az ar a legalacsonyabb a kornyekrol, hasonlo lakasok +20-30 EUR/ho tobb, a modernebb kinezetuek +50 EUR/ho. A harom erdeklodo: 1. ketsegbeesett noi hang: "3 felnott es 2 gyerek johet?" -Hat persze pont 5 embernek valo... 2. ingatlanos(neki van egy anyuka ugyfele, aki gyerekkel jonne), finoman emlekeztettem, ahogy a hirdetesben is all: nem szeretnem ingatlanosokon keresztul kiadni... 3. 35 eves venkisasszony, aki anyuval(anyu hivott fel a hirdetessel kapcsolatban) es apuval eljott megtekinteni. Nagyon tetszik nekik, de lathatoan finoman celozgatnak, h a lakaspiac romokban es a jo fel oras beszelgetes vegen kinyogik, hogy a kisasszonynak van egy 2 kilos kiskutyaja es szeretne azt is hozni es hetvegenkent anyunak az 5 kilos kutyajat is neha athoznak, h ne legyenek egyedul(bar az is benne volt a hirdetesben, hogy haziallatok kizarva, mivel vadiuj sarokulot vasaroltunk). Az utolso erdeklodore kiterve elmondtak azt is, hogy a kisasszony felmondta az azelotti berleti szerzodeset, mert nem jott ki az elozo tulajjal, mert az egy izzot sem cserelt ki a lakasban es ez roppantul zavarta oket? Wtf? Az izzo csere is a tulaj dolga? Masik: Az ablak nem volt egy eve lemosva(ezt most nem ertettem pontosan, amikor atvette a lakast, vagy elvarta volna, hogy amikor a kisasszony benne lakik, majd a foberlo jojjon lemosni az ablakot, de mind1 is, ezt az utolso erdeklodot nem zartam ki a haziallat miatt sem, abban maradtunk meg szetneznek es jelentkeznek ha ugy dontenek, ez volt a tegnap).
Csak egy dologra szeretnek a vegere erni: az az X osszeg, amit emlitettem 200 EUR. Ha mondjuk azt leviszem 150 EUR-ra es ilyen alberloim lesznek, akkor azt mondom nem eri meg az egesz. Pl. 3 honapi berleti dij csak a sarokulo, tehat ha ezt tonkreteszik mondjuk a kutyusok meg szerzodesben belefoglalva se tudom rajta behajtani, ha egy havi kauciot kerek/vagy elromlik a kazan/legkondi stb... Akkor azt allitom(a megjelent jarvannyal kapcsolatos cikkekkel ellentetben, hogy "mindenkinek engedni kell ebben a helyzetben") inkabb maradjon kiadatlan, meg ha nem is hoz penzt.
Erdekelne, hogy van mas is hasonlo helyzetben? Es hogyan gondolkozik.
-
-
axioma
Topikgazda
válasz
instantwater #16921 üzenetére
Ja mert volt a hugomek kertjeben a garazs hatso oldalan levalasztott irodahelyiseg az elozo lako altal, amit nem hasznaltak (akkor me'g a hatso ut nem volt aszfaltozva). [Lehet hogy wc-zuhannyal mar majdnem 20m2, mar nem vagyok biztos benne.] Igy ingyen laktunk, es par haznyira az epitkezestol, van is 5000 fenykep a keszulesrol, takaratlan allapotokrol, tegnapelott is elo kellett pont szednem az egyiket amikor at kellett furni a falat, hogy hol biztos nincs semmi.
-
Qtya123
őstag
válasz
concret_hp #16919 üzenetére
Az elképzelés a -200 autósról jó, de szerintem nagyon nem most. Most erre én teljesen feleslegesnek látom a pénzt. "Békeidőben" oké, de most nem.
-
válasz
Mauzes #16922 üzenetére
Sok hasonló helyzettel találkoztam. Általában az a mondás, hogy megpróbálják ennyiért feltenni, aztán, ha van rá jelentkező majd lesz valami. Kicsit fejetlenségnek tartom.
Szerintem nem feltételnül realizálódik az eladóban, az hogy hogyan tudja kivitelezni amit szeretne, csak megálmodja.
-
-
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #16918 üzenetére
Mi 50 m2-bol epitkezes idejere egy 15m2 irodaba koltoztunk, plusz egy garazsba mogotte a cuccoknak (2 kisgyerekkel sulyosbitva). De persze ertem en, ha nagyon maceras el kell engedni, lehet hogy annyira nem is akarnak koltozni, ezt nehez felmerni... Keress intenziven masikat, max. ha mazlid van ez is megmarad neked (az elozo autonknal volt hogy "megvart" minket, pedig kozben tobb vevojeloltnek is mutogattak de azok mast kerestek volna benne).
-
Brave_86
aktív tag
válasz
axioma #16916 üzenetére
Ez jó ötlet lenne, csak nem tudom mennyire kivitelezhető számára, a kb 130m2-ből átcuccolni 53m2-be, plusz a kétszeri költözéssel kapcsolatos macerák, díjak...
Mondjuk a motiváció meglenne és lakhatás nélkül sem maradna senki.
Igen, a hirdetési stratégiát még ki kell dolgoznunk mikor-milyen határidőkkel. Változhat a piac a következő közel 1 évben. (jelentős negatív hatásra nem számítok, legrosszabb esetben egy 5%-os esést a vételárból, de ez a legrosszabb eset véleményem szerint, ennél a lakásnál)
Nem is az szja adósávja a legnagyobb befolyásoló tényező itt most számára, mert mondta, hogy cirka 1-1,5M-ról lenne szó. (még akár abba is belemennék, hogy elfelezem vele, ha ez továbblendíti a dolgot) Megváltoztak a családi körülményeik a hosszabb távú terveik, így ez a ház nagy lett kettőjüknek. Amiatt aggódik inkább, hogy nem talál megfelelő ingatlant. Egy adott településen terveznek vásárolni (mint ahogyan mi is, sőt mi azon belül is egy adott városrészben) ez azért jelentősen szűkíti a kört. -
axioma
Topikgazda
válasz
Brave_86 #16914 üzenetére
Vad otlet: juni 1-gyel csereltek ingatlant, kiveve ha addigra van hova mennie. Lesz egy kis motivacio de biztositva van h te koltozol, es o is be tud cuccolni valahova. Ha tud koltozni es neked belefer akkor a 40% hitel felvetele a lakas eladasaig [olyan konstrukciot nezzetek ahol keves az alapkoltseg gyors megszuntetesnel is] lehet h olcsobb mint a hirtelen eladas, de pont jovo ev kozepen nem fogadnek erre. Inkabb hirdesd matol juniusi koltozessel, nincs akadalya, legfeljebb te leszel benne berlo par honapot ua. pepitaban is megy.
Mas kerdes hogy rizikot azert futtok. Es ha te akarsz jogot h pl aprilisig kilephess bukta nelkul [minusz addigi ugyvedi dij], akkor ezt neki is meg kell adnod... foglalo vagy eloleg, ez itt a kerdes.
Amugy adougyileg el nem tudom kepzelni, h mi az ami majusban jar le, amikrol tudok az vasarlas evet koveto x teljes ev, ha sima szja akkor biztos, csak feleslegesen szivat [es onmagat is] ha egy ilyet nezett be es jan ua. mint jun. [Masik, kerdezd meg mekkora a bukta, lehet ki se szamolta es nem is nagy osszeg. De en inkabb attol tartok 2022 jan. eselyesebb.] Talan ha lizing lejarata van, akkor lehet ilyen ev kozbeni. -
Brave_86
aktív tag
válasz
Ezekiell #16913 üzenetére
Köszi az ötleteket!
A második opció sem lenne egyszerű, mivel úgy fizetném ki a házat, hogy előtte egy lakást még el kellene adnom (amiben jelenleg lakunk) ez a vételár kb 40%-a Plusz hitelre (babavárón kívül) nem igazán lenne szükségünk.
Nekem is tudnom kellene nagyjából mikor kezdjem el hirdetni és ne maradjak fedél nélkül. -
Ezekiell
veterán
válasz
Brave_86 #16912 üzenetére
Két dolgot tudsz tenni:
- vagy meggyőzöd őket egy végleges átadási dátumról, és azt írjátok az előszerződésbe
- vagy úgy írjátok meg az előszerződést, hogy mondjuk június1-el megveszed a házat, de ők maradhatnak mint bérlők bérleti díj fejében (egy fix ideig, mondjuk fél évig - ha 2021 végéig nem találnak házat, akkor nem is akarnak találni...)Nagyon más opciót nem látok.
-
Brave_86
aktív tag
válasz
Brave_86 #16836 üzenetére
Voltunk ma megnézni a házat. Az igényeinknek és az elvárásainknak megfelelt. Meg is vennénk. Természetesen tervezzük egy szakértővel is átnézetni előtte. Egyébként nem igazán tudnék belekötni, nem láttam olyan jellegű hibát/problémát, amit egy laikus kiszúrhat, de mivel nem ez a szakmám, így ezért is bíznám ezt egy szakemberre, ekkora tételnél.
És most jön a bonyodalom.
Májusig nem adnák el a már korábban említett adók miatt. (ez az egyik) Bár ez nekünk nem probléma, teljesen megfelelne akkor is.
(a másik) Még csak keresik az új házukat (de ahol szeretnének venni, ott nincs megfelelő kínálat jelenleg) így nem tudják azt bevállalni, hogy júniusig ezt biztosan meg tudják lépni.
Szóba került már itt az előszerződés lehetősége, de ebben a helyzetben szerintem nem mennének bele ennek az aláírásába, amiben ugye rögzítve lennének a pontos dátumok.
Aztán lehet 2-3 hónapon belül sikerül találniuk számukra megfelelőt. És ezzel megoldódik a gondunk.
Volt e már hasonló helyzete valakinek, mit lehetne ilyenkor tenni, amivel mindketten (eladó-vevő) kapnánk valamilyen garanciát az "adott szó" mellett?
Keressek fel egy ügyvédet, ő már biztosan látott sok mindent és tudna tanácsolni? -
j0k3r!
őstag
válasz
Csabroncka #16910 üzenetére
Moratóriumig szerintem felesleges fogadni, mert az egyik fogadó oldal felé lejt az asztal, mivel ez egy nagyon speciális időszak (kisebb az eladási kényszer)
-
Csabroncka
addikt
válasz
Mauzes #16909 üzenetére
Lehet fogadás
, igen a 25 % az agglomerációban. Egyébként ha végignézed a hirdetési palettát nagyjából ez a 20% körüli érték ami reálisan elvárható, mert a hitelezés sem tolják fel már az bankok 25-30% önerő alá.
A probléma abból van, hogy lefelé lassan megyünk és a moratórium is betámaszt.
A konkrét eset Érd 2 hete!
-
Mauzes
addikt
válasz
Csabroncka #16908 üzenetére
Na, akkor ezt a pontot jegyezzük meg és majd nézzük vissza olyan fél vagy 1 év múlva. Tehát szerinted családi házaknál átlagosan olyan 25% csökkenés lesz. Ezt amúgy Budapestre érted?
Én arra fogadok, hogy maximum 5-10% csökkenés lesz.
-
Csabroncka
addikt
Mai nap éppen reggel hallottam a Jazzy-n milyen hatása lehet az 5%-os lakásáfának, illetve sok helyen sok helyről hallom, hogy mekkora rakétázás lesz ebből
. Nekem az a véleményem, hogy aki nem nyitott szemmel jár és fogalma sincs a jövedelmekről annak még egyértelmű is lehet ez és várhat a csodára.
Sajnos nem csoda lesz itt, hanem oldalazásból átváltó csökkenés. A csökkenés már jelen van. Olyan nincs hogy a túlárazott 70 millás családi házból 15-20 at alkudni lehet és vihető - ja de mégis
. Szerintem a 25%-os csökkenés borítékolható, lokalizációtól függően ettől mehet lejjebb vagy feljebb. Ahol eddig nem látták be, ott tartják az árat - álmodozók mindig vannak.
Szerintem azok is tévúton járnak, akik 2015-ös árakat várnak vissza.
A csökkenés mértékét nagyban befolyásolja majd a Eur/huf árfolyam (ettől jobban tartok) elinflálódik a pénzünk
de az ingatlanárak nem változnak forintban.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Szevam #16900 üzenetére
Jujj aki mar bruttositani se tud az legalabb cikket ne irjon (ki se nyitottam magat a linket, a cimbol uvolt: a 127%-nak a 105% egeszen lathatoan nem lehet kevesebb mint 80%-a (a sporolas nem lehet tobb mint 20%), marpedig a 10M az pont 20%. A helyes valasz valahol 8.66M korul van, nem "kicsit" tevedett...
-
-
Kobe
veterán
válasz
dave118 #16902 üzenetére
A politika ennyit tud. Villanykapcsolot fel / le kapcsolgatni, de a masik villanykapcsolot / elosztotablat mar hulyek megtalalni a lakasban.
A teny hogy megint ehhez nyultak, jol mutatja merre all a zaszlo. Idestova eddig fel100 legitarsasag ment csodbe, a Budapest Airport csodkozelben, Budapest koltsegvetese romokban, a belvarosi szolgaltatoszektornak annyi, hoteleknel / szorakozohelyeknel 60-70%os munkanelkuliseg, hogyan is lehetne / melyik szektornak lenne erdemes azonnali segitseget adni? Vajon vajon melyik lehet az? Haaat.... (dobperges, felcsillano sztalini mamoros tekintetek).... Legyen az epitoipar!
Igaz hogy a projektek mar kb 2023-2024ig utemezve vannak, baxni raja, xarjunk az azonnali beavatkozast igenylo iparagakra, toljuk meg megint a haverokat -
dave118
senior tag
Már jönnek is az ingatlan figyelő értesítések: 39.9-> 45,5M
Nálam is aktuális a kérdés, e hónapban kell végleges adásvételit kötnünk ... kíváncsi leszek hova eszkalálódik ez az egész.
(#16901) Kobe : Pont ezt akartam írni, hogy melyik lesz az a kivitelező aki a hirtelen keletkezett "22% extra haszon" hányadot átengedi csak úgy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Saab, Volvo topik
- Formula-1
- Musk azt ígérte, hogy 24/7-ben dolgozik tovább a cégeinél
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- TCL LCD és LED TV-k
- Opel topik
- További aktív témák...
- ÚJ !! MacBook Pro 14.2" INCH (M4 PRO - 2024) 14C / 20C / 24 GB / 1 TB / 100% AKKU - Magyar
- Crucial Ballistix Sport LT 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz
- Kingston NV3 1TB (SNV3S/1000G)
- Lenovo Thinkpad P15v Workstation Laptop -50% i7-10750H 6Magos 16/512 Intel UHD Graphics FHD IPS
- PS5 Slim Digital Edition 17hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest