- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
15600 - 15501
36996 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
AxBattler
félisten
-
sakal83
addikt
Én arra szavazok amelyik 10-15 evig megfelel. Jobb beragadni egy Mercedesbe mint egy clioba:) es minel ujabb annal jobb. Es maradjon 2 ev tartalek.
-
Csabroncka
addikt
-
AxBattler
félisten
Szerintem mindig az élethelyzetnek megfelelő lakást kell venni:
- ha nincs gyerek / család, akkor tökéletes egy galériás garzon;
- ha csak átmenetileg vennéd 2-3 évre, akkor felesleges top felújítottat venni;
- ha kiadásra veszed, egyetem mellé, akkor sok félszoba ajánlott;
- stb., nem rakétatudomány.És persze a fentieken is el lehet vitatkozni, deeee... szóval minden Tőled függ, de hitelhez 33-50% önerőt mindenképpen összegyűjtenék.
-
Hallosz
senior tag
-
Hallosz
senior tag
-
Kobe
veterán
-
Hallosz
senior tag
Ha valóban kíváncsi vagy, írnál egy privátot?
-
Mercutio_
félisten
-
noiq_nolife
csendes tag
Szerintetek lakásvásárlás során mi a helyes stratégia, ha az embernek összejön mondjuk egy kisebb lakásnyi tőkéje? Tudom, hogy ez egyedi csak véleményekre vagyok kíváncsi pro/kontra.
Amíg nincs szükség bérelni/társbérelni, megtakarítást forgatni.(kiarazodhatunk)
Lepukkantat venni felújítani? (horror költségek és meglepetések, stressz, idő)
Megvenni kpra ami viszonylag jó és kitelik (esetleg később kicsi lehet, változik a preferencia, munkahely).
Hitelt felvenni egy nagyobb/idealisabbra? Az üres szobát kiadni hogy fedezzen a hitelből? -
Kobe
veterán
Nagyon sok ilyen van, illetve a tobbseg sztem mar ilyen.
Amiket en nezegetek, az kb ertekben 32M nel "tetozik", 27-32 ig vannak arazva, varjak a palimadarat de igazabol 28M ert is odaadna, vagy a legtobb az ingatlanost megkerulve 28-29ert is hirdeti o maga is.
Akkor miert var palimadarat 32ert?Aztan amikor mondod neki h OK, az alku / iranyar akkor a 3-4 hirdetesbol a legalacsonyabb osszegrol indul, vagja a besertodott fejet hogy te nem eppen a 32M es palimadar vagy....
Legtobb a csaladdal csaladi hazba szeretne valtani es azt hiszi az a csere ami 1-2 eve osszejott (40nmes panel araban aggloban kap komplett uj hazat rafizetes nelkul) az meg ma is mukodik
-
Mauzes
addikt
-
hurenzon
senior tag
Pont ilyenbe ütköztem bele Én is .
2017ben néztem ki egy hazát a Csepel szigeten , 80 millió forintért , csak , akkor még vártunk vele . 2018-ban már 100, 2019-Ben pedig már 120 millió volt .
Tettem egy 80 milliós ajánlatot 2019-ben , de nem fogadták el . Most a férj halála miatt olyan állapotba került a hölgy , hogy nem tud ezzel foglalkozni , pedig az ingatlanos szerint most elfogadná a 80 milliót .
Erre az üzletre várok már 3 éve . -
Brave_86
aktív tag
Én is közel 1 éve nézelődök ( Pest külső agglomeráció, északi részen) és amit pl tavaly 75M -ért személyesen is megnéztünk, azt 1 hete ismét hirdetik 99M-ért.
Nekünk nem jött be már akkor, és a képek is kb 4-5 évvel korábbi állapotokat mutattak. Azóta eltelt majdnem 1 év és még az ára is emelkedett nem is kis mértékben.
Nem egy ilyennel találkozok. -
Kobe
veterán
Mondjuk ha ez igy ebben a formaban igaz akkor kivancsi leszek az arak alakulasara, mert az altalam keresett kategoriaban kb 1 eve full ugyanazokat a hirdeteseket latom, korona ide korona oda.... Nem mennek, nem porognek
Legtobbje meg ugy sem megy el hogy ingatlanost kihagyvan 3-4M el olcsobban hirdetik.... -
AxBattler
félisten
-
kexksz
addikt
-
Kobe
veterán
Ajanlottak itt sokan a specifikus facebook csoportokban, marketplacen valo nezelodest.
Ezen felbuzdulva beleptem a 2 legnagyobb pesti ingatlan csoportbaHaaaat....nem tudom, kiknek jott be de en peklapattal tudnek vegigmenni a primitiv tagokon (mondjuk ez a facebook 98%ra unblock igaz....)
Tularazott szarok, airbnb-tol befoscsibol tularazva szabadulni akarok tomege + szokasos pofatlan karvaly ingatlanosok akiket odaevett a feneIngatlan pont com kb kilove, ugyanazokat hozza fel kb 1 eve, ingatlanbazaron nem igazan van valasztek, facebooktol a joisten mentsen meg, jofogason meg sz i gatlanos hirdetesek vannak kb 20 olcsobban (elado megkeruli az ingatlanost)
Holerdemes nezelodni meg?
-
axioma
Topikgazda
-
Mercutio_
félisten
-
axioma
Topikgazda
Elotorlesztesre milyen dij vonatkozik a hiteled eseteben?
Kell-e szerzodesmodositasi + kozjegyzoi dijat fizetni, vagy az elotorlesztesnel azonos eljarassal lehet roviditest vagy torl.csokkentest kerni?
Feltetelezve hogy az elso kerdesre valami alacsony (lehetoelg osszegfgtl) a valasz, a masodikra meg igen, macerasabb, en hagynam az olcsobb modot, es felevente betorlesztenek. -
sgx
tag
Okés, átfogalmazom a kérdést és számokat is írok.
Hitel felvételének időpontja: 2018.02 hónap
Hitel: 18M
Futamidő: 15év
Havi törlesztő: ~125e
Hitel előtörlesztésének várható időpontja: 2021.06 hónap
Hitel előtörlesztőjének várható értéke: 8M
Hitel végtörlesztésének várható időpontja: 2025 évben
Ismerve a jelenértékesítést - és azzal számolva is -, 2021 júniusában a futamidő csökkentését kérnéd vagy a havi törlesztő csökkenését kérnéd abban az esetben, ha havonta 250e-300e között tudsz a hitel törlesztésére fordítani ( törlesztőrészlet + megtakarítás )?
Nyílván a cél az, hogy anyagilag jobban járjál a hitel kifizetése után.
Köszönöm. -
axioma
Topikgazda
-
updog
őstag
"En egyszeruen leirnam nekik es bekuldenem levelben..."
Ezzel az az egy bajom van, hogy korábban is adtunk már be nekik írásbeli kérvényt (mielőtt még kihirdették hogy októberig meghosszabbodik az igazolás határideje), hogy szeretnénk a 120 napot kitolni. Mai napig nem jött erre egy betű válasz sem.... OK, persze, a célt "elértük" mert kitolták a határidőket... de azért na, ügyfélkapcsolat vagy valami?De nyilván ha nyoma van akkor részemről igazolva van, úgyhogy megpróbálom ezt (is).
Amúgy a Korm.hiv. lakástámogatási osztályt sikerült telefonon elérni, de azt mondták nem tudnak nyilatkozni
Nade ha írok nekik, akkor megkapja aki ért hozzá, és majd ad erről hivatalos álláspontot... jó ez 
-
axioma
Topikgazda
Hat az ASZF meg a torveny pontjait kell nekik mutogatni. A lenyeg, hogy ha a teljes felvett osszegnek 60%-at (azert nem fele hogy latszodjon melyikbol szamolok) elkoltotted, akkor a 40%-ra eso (abban talalhato) alltamot kell visszafizetni, ami durvan azon osszeg 23%-a (mert a 30% alltam ekkora resze a 130% megkapott penznek). Vagyis ebben az esetben a teljes osszegnek lenne 9.2%-a.
A nemhivatalos meg az, es gyanitom ezt akarhatjak elerni nalad, hogy valami 10-20e-ert kimegy egy ertekbecslo, es megallapitja, hogy a felujitas osszessegeben megfelel a teljes felvett osszeg elkoltesenek. Teljesen torvenyellenes, de az OTP alkalmazza... ha tenyleg csak szamla nincs mindenrol de belekerult annyi penz, talan ez a legegyszerubb.
A visszafizetendot ugy remlik az otp ltp kell utalja a MAK-nak, tehat o kell beszedje toled. Hogy milyen szamlaszamra az passz. En egyszeruen leirnam nekik es bekuldenem levelben (nem feltetlen kell hogy ugyintezo nezegesse mert me'g belekot hogy nem lehet), hogy az eddigi szamlak az osszes amit be tudsz mutatni, tudomasod van a jogtalanul igenybe vett alltam visszautalasi kotelezettsegrol, mondjak meg hozza a szamlaszamot.
-
updog
őstag
Van valakinek tapasztalata LTP részleges felhasználással? Totál kivagyok már az OTP LTP-s ügyosztályától, ahány ügyintézőn mentem keresztül, mindenki mást mondott.
Legutóbbi infóm az, hogy az állami támogatásnak akkora törtrészét kell visszafizetni ha nem költöm el / igazolom / a teljes összeget, mint az elköltött és a teljes összeg aránya.
De erre azt mondja az OTP hogy a MÁK-kal kell egyeztetni, a MÁK honlapján csak azt írja hogy az LTP-vel kell a (teljes) állami támogatásról lemondani (ha egyáltalán nem lakáscélra használom az összeget). Telefonos elérhetőségnek meg a Kormányhivatal van megadva, természetesen reggeltől foglalt (egyszer személyesen azt mondták hogy sok szerencsét ehhez a számhoz, mert talán ketten vannak arra a vonalra és a fél országot ők veszik fel) és 12.00-ig vannak csak (és holnap meg nem lesz).
Szóval annyi a szituáció hogy covid és egyéb okok miatt leállt a számlagyűjtésünk, és nem is akarunk nagyon már mást csinálni, amit akartunk az kész / megvettük (kitolták októberig a határidőt, de minek verjük el a pénzt, csak mert "el kell költeni"), kb. az összeg fele elment, én már szívesen visszafizetek bármit bárkinek, ha végre megmondanák hova és hogyan... aztán letudnám a fenébe. De még ezt se lehet

Vagy legegyszerűbb ha kivárom a határidőt, akkor beadom ami megvan, és majd intézik ők onnantól a részleges visszafizetést? Csak nem szeretek hónapokig húzni ilyen dolgokat.
-
axioma
Topikgazda
Hat, ezek alapjan viszont ha nem lesz illetekfizetes, akkor vasarlasnal se lesz mit levonni... gondolom a vasarlasi illetektol mentesseg valami ujabb dolog mint amit az ajandekozasi cikk feltetelez - bar ott is van par felteteles mod, ovatosan fogalmazott.
Amugy a jogalkotokat nem ertem, azert lehetne ellentmondas-mentes rendszert letrehozni de nem is latszik a torekves ra. Ha egyszer van illetekeljaras (mert az van, csak 0-t allapitanak meg), vajh miert nem lehet becsulni es eladaskor abbol szamolni az alapot. Ingosagnal megertem, bar az is inkabb a kereskedelemre vonatkozna (arressel eladas), ha megvan a rugdalozorol a blokk amit hasznaltan elad az anyuka, akkor negativ, nem adozik... -
Mauzes
addikt
-
axioma
Topikgazda
Ezek szerint nem vagyok kepben, kerdezz meg egy ingatlanjogaszt, itt nem remlik hogy barki ilyet allitott volna magarol, szoval lehet inkabb jogi topikot kene nezni.
En se tudtam hogy mar a vasarlas is illetekmentes tud lenni, es az SZJA meg ha igy van annyira logikatlan, hogy nem ertem. (A szerzesi ar velelmezese 75% az ingosagok eladasanal megvan (ezt alkalmazzak pl. hasznalt gyerekruhat teszel fel vaterara esetben...), de ez ingatlan, lesz illetekrol level csak abban a %-os resz 0 Ft, nem latom a logikajat hogy miert ne raknak bele a velelmezett erteket, akkor meg az a szerzesi. De hat a jog utjai kifurkeszhetetlenek...) -
axioma
Topikgazda
"a kérdés az, hogy milyen esetben kell kevesebbet visszafizetni összesen."
Bocs, innentol en baromira nem vagyok kompetens, nemletezo szamokkal mint matematikus nem foglalkozom. De hat talaltal mar itt megfelelo embert aki ezt az iranyt vallja, majd o kiszamolja neked ha akarja, ha lehet maganban csinaljatok mert csak megzavarja a tobbi olvasot. -
sgx
tag
Már szerződve vagyok 2 éve, a hitelt így vagy úgy - a jelenlegi kilátásokat figyelembe véve - 5 év múlva végtörlesztjük.
Egy nagyobb előtörlesztés 1,5 éven belül fog megtörténni, a kérdés az, hogy milyen esetben kell kevesebbet visszafizetni összesen.
Akkor ha az előtörlesztésnél futamidő csökkentést vagy akkor ha törlesztőrészlet csökkentést kérek?
Van ennek kiszámítási módja vagy képlete?
Már volt LTP-kből előtörlesztés ilyen is és olyan is, tehát mindkettőt meg lehet játszani a banknál ( CIB ). Más kérdés, hogy mi mindkétszer futamidő csökkentést kértünk, de az egyiket benézte az ügyintéző és nem lehetett utána ezen módosítani. -
Mauzes
addikt
-
Sztenly
tag
-
Mauzes
addikt
Akkor van szja, ha az ajándékba kapott ingatlant eladom, akármennyiért (akár kevesebbért, mint amit most ér). Az illeték alap az eladási ár 25%-a. És elvileg ugyanúgy csökken évente, mint adásvétel utáni eladásnál. Én így olvastam.
A visszterhes átruházás egyenesági hozzátartozók között illetékmentes, csak ilyen szempontból "ingyenes".
Tehát az én megértésem, édesanyám ingatlanja esetén:
- illeték se ajándékozásnál, se adásvételnél nem lenne
- újraeladás esetén pedig szja lenne, A) adásvétel esetén az eladási ár és a vételi ár különbségének 15%-a (tehát csak akkor, ha van nyereség), és B) ajándékozásnál az eladási ár 25%-ának 15%-a (minden esetben). -
axioma
Topikgazda
Mar miert lenne ajandekozasnal szja? Ott is van adoalap es 0% ha kozeli rokonok kozott.
Es a penz meg ha kozvetlen hozzatartozok kozott de _szamlan_ kozlekedik, akkor max. beleirod hogy ajandek, ugyanugy mindenmentes (bevallas-mentes is).Amugy miert is lenne a visszterhes atruhazas ingyenes? Szerintem ott nincs mentesseg, szoval az ajandek fele kell elmenni.
-
Mauzes
addikt
Ez nem jutott eszembe, de miért jutna eszébe a hatóságnak? Mármint feltételezem nem fog felmerülni, mivel nincs semmilyen tartozása édesanyámnak, nem áll perben és az ingatlan sem fedezet semmilyen tekintetben.
Mercutio_: ez az ajándékozás tényleg lehet még alternatíva, de azt ugye kétszer kellene megtenni két szerződéssel (ingatlan és cash), és az ingatlan bejegyzéshez úgy is kell ügyvéd/közjegyző, szóval akkor az adásvétel talán mégis csak egyszerűbb? Sőt, itt mérlegelendő, hogy ha mégis el kellene adnom 5 éven belül, akkor melyikkel hogy jövök ki. Ajándékozás esetén mindenképp van szja, még akkor is, ha az ajándékozási szerződésben feltüntetett ár alatt tudom később eladni. Persze a két eset közötti különbség attól is függ, hogy kb. hány % lenne a vételár adásvétel esetén a piaci árhoz képest.
-
axioma
Topikgazda
-
DamianB
őstag
Nem gondoltam volna hogy az ügyvédeken ennyi múlik. Beruházó ragaszkodik a saját ügyvédhez az ügyvédem ragaszkodik hogy ő írja meg az előszerződést mert mint mondta a lízing cég úgyis a saját ügyvédjét fogja alkalmazni . Nem sokára egyeztetni fog a két ügyvéd kíváncsi vagyok mire jutnak.
-
Mercutio_
félisten
-
AxBattler
félisten
... itt egyébként sem lenne illeték, tehát nem károsítjuk az államot. Én meg 5 éven belül úgy sem adnám el (szja szempont).
És ha mégis eladnád 5 éven belül az ingatlant, az államnak annál jobb lesz SZJA szempontjából (Neked meg rosszabb), minél olcsóbban veszed Édesanyádtól az ingatlant.
-
vg
veterán
-
Mercutio_
félisten
-
Mauzes
addikt
De itt most hogy jön képbe a hagyatéki eljárás? Ha én már megvásároltam az ingatlant, akkor az elvileg nem lesz része a hagyatéknak, nem?
MÁS: a múltkor volt itt egy beszélgetés az ingatlan.com azon eljárása kapcsán, hogy piaci ár alatti hirdetést nem enged kirakni. Itt lett valami konklúziója ennek, tehát hogy van-e bármi akadálya annak, hogy vevő és eladó akármilyen árban megállapodjon? Ez adóhivatal szempontjából az illeték miatt érdekes, de ott a vételártól függetlenül is megállapíthatnak más illetéket, szóval azt sem befolyásolja. Ez most szintén az édesanyámtól vásárolt ingatlan kapcsán érdekes, mert ott piaci ár alatti összegben állapodnánk meg, viszont itt egyébként sem lenne illeték, tehát nem károsítjuk az államot. Én meg 5 éven belül úgy sem adnám el (szja szempont).
-
axioma
Topikgazda
Egyre kerdezz ra: vizmu. Nalunk halaleset utan nem voltak hajlandoak atirni csak a lev.cimet [ill. abban a nevet, cim ua], mondvan kotelezo szolgaltatas, csak a tulajjal szerzodnek, hagyateki utan menjunk vissza. Bo fel ev mulva lett, igaz azota se tudom a hazastars atiratta-e kulon. De ok szivozhatnak ezek szerint, van valami alapjuk ra. [Erdekes, aramnal nem volt ilyesmi.]
Ha van helyi ingatlanado az viszont rad szall, de foldhiv nyilvantartas alapjan te is kapod nevre-cimre, es novekedhet h a tulaj nem lakik bent, attol fugg milyen kreten kitetelek vannak kedvezmenyre-mentessegre. -
hurenzon
senior tag
-
Mauzes
addikt
Sziasztok! Ha megveszem édesanyám lakását, de továbbra is ő fog ott lakni, akkor be kell jelenteni bárhol, pl közművek vagy egyéb? Továbbra is ugyanúgy ő fizeti a csekkeket, stb. Ez szabálytalan, vagy mi történhet, ha nem jelentjük be?
-
dave118
senior tag
-
albiosz
őstag
-
dave118
senior tag
Tegnap voltam arrafelé, egyáltalán nem szűkös, legalábbis az a rész ahol én néztem lakást. A Samsung tényleg közel van, bár ez nem tudom mennyire számít negatívumnak. A tömegközlekedés jó, van busz ami elvisz mindenfelé (ovik, bölcsik, állomás) és az M2 is közel. Az ár nem mondható nagyon alacsonynak, inkább átlagos.
-
albiosz
őstag
Szia!
Sokat nézegettük Gödöt anno, de az Oázis hamar kizárt lokáció lett, nem a vezeték miatt. Egyszer ha van időd, ugorj el, nézz körül! Egymás hegyén-hátán minden, szűk utcák. A Samsung gyár sincs túl messze, az pedig eléggé aggasztó a gödiek körében manapság. Gödön belül az elhelyezkedés sem annyira nyerő, 2 autó ajánlott. Szerintem nem véletlen, hogy alacsonyabb áron adják ott az ingatlanokat.
-
dave118
senior tag
Sziasztok
Lehet off ezért oda is teszem, de a véleményetekre lennék kíváncsi: adott Göd Oázis lakópark, és a tőle nem túl távol lévő magasfeszültségű központ, valamint jó pár nagyfesz. légvezeték. A szóban forgó ingatlan nem pont alattuk, hanem mondjuk az interneten keringő 200m-es távolságon kívül esik. Nekem ez a téma kicsit az ezotériára hasonlít, nem hiszem, hogy bármilyen egészség károsító hatása lenne. Nektek mi a véleményetek?
-
flegga92
senior tag
-
Akkoss
csendes tag
Szia!
Ma felhivtam a NAV ugyfelszolgalatot. Ott azt mondtak lehet elektronikusan is intezni. Az ugyfelkapuval bejelentkezve a epapir.gov.hu oldalon lehet elektronikusan szabad szovegesen kervenyt irni ez ugyben. Meg is csinaltam, pofon egyszeru volt.
Remelem hamar jon toluk a megerosites.
-
flegga92
senior tag
Szia!
Kutakodtam én is kicsit, mert ugyan ebben a helyzetben leszek pár hónap múlva, ennyit találtam:
Az automatikus részletfizetésre vonatkozó kérelmét a mellékelt adatlapon nyújthatja be
postán,
személyesen a NAV ügyfélszolgálatain
vagy elektronikusan, a NAV honlapjáról letölthető FAM01 elnevezésű űrlapon.
[PDF]
Ha sikerül, légyszi számolj be róla, hogy ment, engem is érdekel. -
Akkoss
csendes tag
Sziasztok!
Ma kaptam meg ügyfélkapun keresztül az illeték fizetési felszolitást a NAV-tol. Tudom elektronikusan kérvénzeyni az erre vonatkozo egy éves részletfizetést?
Ha igen, akkor pontosan hogyan?
Köszi elöre is. -
axioma
Topikgazda
Ha kiveszed a jelenertekesitest, akkor pont nem fogsz penzugyileg valos valaszt kapni. De az tuti, hogy az altalad velt kiszamitasi mod nincs ra, mert az altalad irt 27M mint forintosszeg az egy nemletezo osszeg, ilyenhez hasonlot nagyon remelem hogy senki nem is fog segiteni szamolni.
Amugy a BB egyenlito hitele volt az utolso (es ugyan csak az en szukos infoim kozul, de ott az egyetlen), ami aa felgyult kamatokkal torlesztes utani ujraszamolast megengedte, hogy a user dontse el hogy melyik modszerrel keri. Szoval eleg eselyes hogy torl-csokkenesre kell szamitanod, koltseg (es ugyintezes: egy telefon/email vs. modositasi procedura) miatt.Inkabb az a kerdes, hogy miert is kell neked most ez az informacio? Ettol fugg hogy hogyan akarsz szerzodni? Van valami valasztasi lehetoseged? Menjunk agilis fejlesztesbe, deritsuk ki a valodi celt/feladatot es arra keress valaszt, nem pedig erre a mar nagyon megoldas-szeru kerdesre.
-
gerii
addikt
-
Mercutio_
félisten
-
Sanyi.mTs
addikt
-
sgx
tag
Sziaszok,
Előtörlesztés
Hogy járok jobban az alábbi fiktív esetben, még inkább hogyan tudom kiszámolni, hogy hogy járok jobban?
Adott egy 20M hitel, 20 évre, melyre a 20 év alatt 27M-et kell visszafizetnem.
Szeretnék a 3.évben 10M-et előtörleszteni, ennek nincs büntetődíja.
A jelenértékesítést vegyük ki a képletből, 6-7 év alatt akarom visszafizetni a hitelt, ami alatt számottevően nem fog változni a fizetésem és meglátásom szerint a HUF vásárlóértéke sem.
Tehát hogy járok jobban? Ha a futamidőt csökkentem vagy ha a futamidő marad és a törlesztőt csökkentem?Köszönöm
-
DamianB
őstag
-
Ezekiell
veterán
-
Kobe
veterán
-
Drizzt
nagyúr
Alberlet arakhoz tudtok-e valami olyan hivatalos statisztikat, amit Budapest tekinteteben nagyjabol fix idopontokban megjelentgetnek? Gondolkodtunk rajta a tulajjal, hogy ha talalunk ilyet, akkor azzal indexalnank ev kozben parszor az alberlet arat. Ebbe mindkettonk belemenne. Nyilvan azert, mert mas a varakozasunk a piaci folyamatokkal kapcsolatban.
-
DamianB
őstag
-
Kobe
veterán
Az mekkora hitelosszegnel?
En gyors vegigporgettem a kalkulstorokat, pl 15M /15 ev vagy 20M/15ev eseteben eleg minimal difi van 1 eves es 10 evig fix kamstok kozott
A legkisebb diff 2-3e ft, annyiert nem biztos erdemes rizikozni, de a nagyobb osszegnel is kb 10K korul van -
attiati
veterán
Anno számolgattam excelben a kamatpálya forgatókönyveket és ritkán érte meg a fixálás.
Szélsőséges esemény kell hozzá a futamidő első harmadáig és/ vagy tartósan fenn kell állnia.Illetve gyorsabban lakást cserél a hitelfelvevő (vagy gyorsabban végtörleszti), mint a futamidő vége, így 15 helyett mondjuk csak 10 évre biztosítja magát a valóságban.
Persze az átlag háztartásnak pszichésen fontos.
Nézegetni kell hozzá a hozamgörbe meredekségét és a két hitel kamatkondíciójában a különbséget.
Mondjuk inverz hozamgörbénél szívesen választanám a fix hitelt :) -
A Zéé
addikt
ezt igazából már akkor sem értettem, amikor elkezdték

Arra vonatkozóan nem láttam semmi infót, hogy hány ház akar rákapcsolódni erre. Nagy ipari, közösségi épületeknél még talán van is értelme, de lakóházaknál nem tudom...(#15531) sakal83
lehet, hogy hülye vagyok, és nem is vagyok gépész, de én akkor sem tartom a legkorszerűbb. leghatékonyabb megoldásnak. Azért ez egy 2007-es írás, akkoriban nem tudom mennyire voltak elterjedve a 90+%-os hatékonyságot tudó kondenzációs kazánok, de gondolom nem annyira, mint mostanság... Ezek a gázzal, nehézolajjal, szénnel, lignittel, faforgáccsal működő erőművek nem tudom milyen hatékonyságot tudnak úgy összességében.
Nem írtam sehol sem, hogy lakáson belül nagy a helyigénye. De hőerőművet, és távhő vezetékeket láttál már gondolom te is. És nem csak a föld felett, a föld alatt is komoly területigényük van.(#15532) BigBlackDog
csak tipp, de azt lehet, hogy a max beépítési% fogja "beszabályozni". -
BigBlackDog
veterán
Még egy kérdés az építési szabályzással kapcsolatban (telefonon már egy építésszel is beszéltünk, de nem egyértelmű az eddigi infók alapján). Ha egy adott telek 50 méteres utcafronttal és 20 méteres mélységgel rendelkezik, akkor milyen szélességű épület építhető rá? HÉSZ nincs a településen, így az országos az érvényes. Előkert 3 méter az utcában lévő házaknál, az oldalhatártól kb. 1-2 méterre vannak. Találtam valami olyat az országos építési szabályzatban, hogy a hátsókertnek legalább építménymagasságnak kell lennie. De milyen széles lehet az épület? Az építész mondott egy 9 méteres maximumot, de még nem sikerült írásos igazolást találnom erre.
-
sakal83
addikt
-
DamianB
őstag
-
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
Hat amig benne van az, hogy ez az "allami kenyszer" szerzodes, es hozzanyul az allami kenyszer szabalyaihoz, siman atirhatja a bank kotelezettsegeit. Eleg hogy megengedi "vis major"-ra hivatkozva hogy a bank a betetesek vedelmeben a szamara elonytelen szerzodeseket egyoldaluan felmondja. Ne feledd el, hogy a dev.hitelnel annak is fel kellett mondani es ft-hitelt ajanlani, aki tovabbra is devizaban akart fizetni, ha nem bizonyithato munkaberbol szarmazo devizajovedelme volt.
Ez OPiiPO-nak is valasz, hogy a "biztonsag" nagyon "attol fugg" dolog. Masreszt a hitelfelvevo is tud rugalmas lenni, ezt se veszitek sose figyelembe, csak hogy az allam valtoztat akkor mi lesz. [Megjegyzem igen, en el tudok kepzelni olyan forgatokonyvet, amikor ez az orszag lemond arrol hogy gondolkodo emberek ertelmes elohely legyen. De ez egy maganvelemeny, emiatt mas kockazatokkal szamolok.] -
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
Azóta ahogy előttem írták már a kazán előírása változott, talán még zsebbenyúlósabb mint a kemény, illetve ezzel összefüggésben kazán csere béléscserét is jelenthet.
Ehhez képest az, hogy 1,03 vagy 1,05-ös szorzó jön a légköbméterre (ami ráadásul egyszer eldől és onnan fix érték) marginális.(B)A Zé(/B): Bp-n nem a kikopás felé mozog a főtáv

-
A Zéé
addikt
-
sakal83
addikt
A legjobb lenne ha az ujak tavhosek lennenek. Sokkal olcsobbak osszessegeben mint a hazkozponti vagy epp az egyedo cirkosok. Sokan nem tidjak hogy a karbantartasa remalom koltsegek. En azert adtam el egy 2008as epitesu lakasom mert turbos kazan volt es a szaki mondta hogy 2-3 ev es cserelni kell kondisra az egesz hazban. A haznak meg zero zseton...
-
Kobe
veterán
utoljára ami ilyen nagyobb horderejű volt, az a kémény bélelés kérdésköre asszem
mert mintha távhőnél nem szopatnák szét a népet a hőveszteség / légköbméterre vetített díjak átláthatatlanságával, most akkor 3 vagy 4 szomszédos falad van, felső lakás vagy e vagy épp szélső...
de azon kívül, ha valami nem tetszik a cirkóval kapcs, van lehetőséged lépni / korszerűsíteni. Távhőnél mik az opciók ? eladod a lakást és költözöl.....én tök mindegy vidék vagy főváros, sehol nem vennék távhős lakást
-
Mercutio_
félisten
-
fesii
aktív tag
Ha már ennyi hozzászólás összejött ebben a témában én is hozzáteszek egyet.

Első házamat veszem nem is nagy értékű. Abban biztos voltam hogy sajnos Szhelyen tudnék venni egy házat de a törlesztő miatt nem nagyon maradna másra.
Az első tervem az volt, hogy egy kicsit odébb megyek és 5 év alatt kifizetem a hitelt.
Aztán a vírus válság engem is érintett egy picit, így az lett belőle hogyha nagy gebasz lenne akkor akár a szüleim is kitudnák fizetni kényelmesen. Így lett 10 éves. Egyáltalán nem szeretném 10 évig húzni, de így érzem úgy hogy 2-es pulzussal végig tudom vinni az egészet. Sokszor halottam olyan összegű törlesztőket/keresetet ahol szerintem ha tönkremegy egy mosógép már az is fejtörést okoz...
Aki úgy tervezi hogy a megvett házban fogja leélni az életét ott minek erőn felül teljesíteni egy rövid futamidejű hitellel? Nem mindegy, hogy abban a 40 évben amíg ott lakik felvesz egy 10 éves futamidejűt nagy torlesztovel ami sokszor gondot okoz neki, és lesz lebontva a lakhatása 40 évre mondjuk 40e Ft/hó vagy felvesz egy 15-20 évest és így lesz 40 évre 50e Ft/hó a lakhatasa, de közben nem futkoz áru hitelért meg nem zsíros kenyér van hónap végén.
Nem azt mondom, hogy ez így jó. Nekem kételyekkel de inkább ez a meglátásom. De el lehet olvasni úgy is mintha ezt kérdésként tenném fel. -
Csabroncka
addikt
Sokan nyíltan elállnak a hiteltől, persze ennek több oka van, de van más szempont is. A fiataloknak elsősorban az a többsége zárkózik el előle abszolút ahol a seggük alá vágtak már, vagy örökölt egy vaskos ingatlant, így 4-5 milliót kipótolni valóban nem nagy tudomány. Mondanám neki, hogy barátom 0-ról indulva köszönöd a banknak, hogy adott kölcsön normális kamatra! Én pl nem akartam 4-5 évesnél idősebb autót venni, 2 gyerekhez, kellett az autó - vettem fel rá szabad felhasználásút és 1,5 év alatt visszapörgetem. Ez sem feltétlen azért van mert eleve így számoltam vele (3 évvel számoltam), de össze jött több egyéb munkám.
Az a baj, hogy nagyon sokan teljesen máshogy gondolkoznak, ha + jövedelem esik be, rögtön költésbe/fogyasztásba kezd a magyar a család, ahelyett hogy a tartozásait csökkentené.
Ahogy írod nagyon sokan túllőnek a célon és a pénzügyi kultúra léggé siralmas, bár azt kell mondjam van remény! A saját (30-as) korosztályomon már azt veszem észre, hogy valamivel jobb a pénzügyi tudatosság, mint szüleim korosztálya esetén (60-as)
-
mokus1
addikt
Persze van ilyen de nem ez az általános. Egyébként azt gondolom aki úgy veszi fel a hitelt ahogy kell, amennyire szüksége vsn és amennyit elbir akkor hamarabb visszafogja tudni fizetni, de maradjunk annyiban hogy sokan túl lőnek a célon. Nekem is jó eséllyel a 10 éves hitelembol ahogy írod meg is a 7 évre már nem lesz semmi.
-
mokus1
addikt
Szinte biztos vagyok a hogy fix torlesztohoz nem nyúlnak hozzá. Sőt mivel rengeteg embernek vsn hitele ezért akik,, rizikosabb" hitelt vesznek fel őket is kimentik. Nem véletlenül lett moratórium is.
Őszintén szólva én ettől a hitelkimentestol rosszul vsgyok, ahogy attól is ha valaki baszik biztosítás kötni majd őket is kimentik a végén...Nincsenek súlyos tízezrek közte. Az én esetemben ha nem fixaltsm volna a hitelt olyan 2500ft lett volna a különbség a torlesztoben, számomra ennyit megert a biztonságom. Ez ha minden úgy maradna amikor felvettem az egész hitelre durván 250000 forintnyi előny.
Nyilván ez az én véleményem, sokkal jobban szeretem a látható és tervezhető tételeket az életemben. -
DamianB
őstag
Ezt már más is leírta de én 25-30 év változón gondolkodok ami marad az így nyert különbözetből az pedig megy lekötésbe . Addig szeretném fizetni ameddig csak tudom mert úgy járok a legjobban ( tudom ez így érthetetlen de megvan az oka ) de ettől függetlenül létre akarok majd hozni egy nagyobb összeget hogy ha be ütne a gebasz akkor tudjak hova nyúlni.

Mit gondoltok a mostani környezetről be tudják fejezni normálisan a mostani új lakás projekteket ? A késés nem zavar sőt még jó is nekem .
-
sakal83
addikt
-
skristof
tag
thermo blokkal van tapasztalata valakinek?
tégla árában adná a kivitelező, cserébe nem sokat találtam róla, csak ellenérzéseim vannak
-
Kobe
veterán
Azert egy maganszemely es penzintezet kozott megkottetett szerzodesbe, amiben elore fixalod a torlesztot es nincs allami kamattamogatas benne, utolag meg orban batyja se nagyon tud belenyulni....
Megprobalhatja csak akkor kb
welcome 4-500as euro kb 3 nap alatt, mert a piac kegyetlenul bebunteti
Welcome jogi anarchia mert ha egy ilyen atmegy akkor kb az osszes boltnak / autoneppernek, akarminek alapja lesz kitalalni hogy bocs az 5 evvel ezelott vett auto megsem 8 milla volt hanem inkabb legyen 12... -
OPiiPO
veterán
-
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
Olvass vissza csak ne itt hanem az index forumban, en 2006 korul voltam ott a legaktivabb, es igaz hogy - mivel hazepitos topik - ezert foleg ujepitesunel, de mar akkor is mindenkinek a forinthitelt ajanlottuk. Ugye ott kulon erv volt hogy ne kelljen afas szamlakat bemutatni...
Viszont volt aki visszajott es megkoszonte a valsag beutese utan hogy lebeszeltuk a devizarol. -
Kobe
veterán
Baranyaban egyes reszeken mar ezelott bo tiz evvel is kb 60e HUF / ho volt normalisan befuteni egy atlagos meretu lakas osszes helyiseget, tavhovel. Off-season altalanydij is 20K per honap korul.... A 40 fokos nyar kozepen
Ugyanezen a helyen a tavho altal szolgaltatott melegviz 3500-4000 HUF / m3 volt 2010_2012benAztan epitetettek unios penzbol egy pakura eromuvet amit rakotottek a halozatra, a vadonatuj komplett eromu mukodott egy telen at majd bezartak es behintettek soval mivel "nem erte meg" az eromunek, igy az elozo evi 5-8% koltsegcsokkenes utan kovi szezonban inkabb duplaztak / triplaztak egyes elemeken
Kenyelmes a tavho, de kvamagas a halozati veszteseg (30% kb, ugyanugy radlocsolik) es ha pl ma mar nem lancolod magad egy tv / telefonszolgaltatohoz sem akkor nem biztos egy energetikai ceghez kell :) foleg ha monopol helyzetben van az adott reszen es verszemet kap
Budapest ebbol a szempontbol szerencsesebb
vg: eliras, 30% bentmaradt egy 0
-
Csabroncka
addikt
Sztem rossza a megközelítés! Nem az a baj, hogy felveszel 20 éves futamidejű hitelt mert a törlesztő csökkentésnek több oka lehet!
Konkrétan a mi esetünkben pörögnek a lakástakarékok (12 év alatt megy vissza a 20 éves futamidejű), de mindenképpen a tőke kipörgetésérése kell játszani, amennyiben lehetőség van rá.
A baj ott kezdődik, hogy ha kimaxolod a törlesztővel a lehetőségeidet (nem tudsz félre tenni, nincsen pénzügyi puffered - ez lenne a legfontosabb)
Jó esetben egy 10 éves hitelt 7-8 év alatt visszapörgetsz.
-
vg
veterán
-
Nehaiu
csendes tag
Jogos, nekem csak panellakással van tapasztalatom távhővel kapcsolatban, és soha semmi gond nem volt ezzel. Igaz, nem is akartam áthelyezni semmit meg lecsatlakozni se.
De egy panelben erre talán nem is nagyon van szükség, radiátort anélkül is lehet cserélni, a csöveket persze nem tudod odébb tenni, ez tény. Ez az erőműves sztori elég horror, ilyet még nem hallottam. -
Drizzt
nagyúr
Nehez ezekre valaszolni. Mennyire kell Budapest belteruleten lennie?
Amugy pl.: Csepelen most ennyiert szerintem teljesen felujitott 50nm koruli teglalakasokat is lehet kapni(ok, 22M korul kezdodnek a hirdetesi arak, de tuti lesz, aki 20M-ert odaadja), de ha mondjuk eszak Budapesten lenne munkad, akkor nagyon felejtos. Akar autoval, akar tomegkozlekedessel. En lehuztam ott jo 15 evet, tavaly adtuk el a lakasunkat. Egyetlen bajom volt vele: belvarostol messze volt es helyben nem nagyon tortent semmi erdekes. Igy elkoltoztem alberletbe, belvaroshoz joval kozelebb, de nem a belvarosba. Venni egyelore nem akartam, mert szerintem lesznek joval lentebb is az arak, de ezt a nezetemet nem biztos, hogy sokan osztjak. Meg olyan idotavokra amire en hajlando lennek hitelt felvenni, joval dragabb lenne a torleszto, mint berelni ugyanazon a helyen. Mondjuk ez valoszinuleg mindenhol igaz, mert 5 evnel hosszabb tavu hitelt semmikepp nem akarok felvenni. Elkerulnem lehetoleg azt is. -
Kobe
veterán
Pl ha nem tetszik, nem hatekony, stb, at tudod alakitani cirkora epeszu keretek kozt.
Tavhonel meg probalj barmit atalakitani / levalni a halozatrol ha gondod van veluk / telejsen ki vagy szolgaltatva a szolgaltatonak (videken pl nalunk egyik evrol masikra 300% aremeles volt, az egesz tomb le aksrt valni tavhorol, az eromu annyit mondott, sok sikert hozza....) -
Nehaiu
csendes tag
-
A Zéé
addikt
Azért lehet találni már ilyen feltételek mellett lakásokat.
ingatlan.com-ot nézd át első körben a beállított szűrőkkel, hogy nagyjából tisztába legyél azzal, hogy mit kaphatsz ezért. Aztán lehet szűkíteni a kört + gondolkozni rajta, hogy mi a fontosabb: a lokáció, a közlekedés, vagy a közbiztonság.
Amennyire átszaladtam az első pár oldalon, vagy VIII. ker, XIII. ker nem túl nívós részei, (kétes szomszédság) vagy külsőbb területek (macerásabb tömegközlekedés) vannak. -
abw6291
tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni.
Első otthonomat vásárolnám Budapesten és nagyon max 20 millió Ft-om lenne rá.
Nincsenek nagy igényeim, lehet panel vagy tégla, fűtés lehetőleg gáz, szuterént nem szívesen vennék ha más is belefér.
Alapterület szerintem elég max 30 m2 is, főleg ha galériázott.
Ami fontos lenne még az hogy lehetőleg ne kelljen újraépíteni az egész lakást és a nem túl rossz közbiztonság, közlekedés.
Kérdésem az lenne hogy létezik-e jelenleg ilyen lakás, hol érdemes nézni, illetve érdemes-e kivárni vele, várható-e jelentősebb áresés a közeljövőben?
Köszönöm szépen előre is! -
OPiiPO
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
15600 - 15501
36996 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Hogyan verte le egy telefon chip az egész laptop ipart? – x86 vs ARM
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Futás, futópályák
- 3D nyomtatás
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- EA Sports WRC '23
- AliExpress tapasztalatok
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5203
- Apple iPhone 16 128GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- Lenovo IdeaPad Slim 5 OLED i7-13620H 16 GB DDR5 512SSD FHD+ Garancia
- Tavaszi RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
csoportjába belépni?
mar az is hibas amit az otp csinal de azt ok reklamozzak.
Elmu keres nelkul kuldte mashol kerni kell.
Nade ha írok nekik, akkor megkapja aki ért hozzá, és majd ad erről hivatalos álláspontot... jó ez