2020. február 28., péntek

Gyorskeresés

Gyorstalpaló SSD sebesség problémásoknak! Update:2015.10.17!

Írta: | Kulcsszavak: ssd . probléma . sebesség . beállítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

1: CrystalDiskMark programmal mérj sebességet, 3X1000 MB-ra állítva, az alábbi módon:

Ha kérdésed lenne a sebességgel vagy bármi mással kapcsolatban, akkor kérünk, hogy már eleve úgy írj a Flash SSD topikba, hogy erről a programról, és az SSDOK programról illessz be egy képet a hozzászólásodhoz!

A CrystalDiskMark alsó részébe kérünk írd be az SSD típusát, és azt, hogy milyen driver alatt történt a mérés.
Ezenkívül a hozzászólásodban mindenképp tüntesd fel, hogy milyen SSD-t mértél, hogy rá lehessen keresni!
Arra még szeretném felhívni a figyelmet, hogy a 3.0.X és 5.0.X verziók eredményei nem összevethetőek, mert más mérési módszert használnak!

***

2: Ne tőlünk kérdezd meg, hogy jók-e a mért adatok, mert saját magad is el tudod dönteni, ha felmész a gyártó oldalára, és megnézed az adott típus specifikációját. Fontos, hogy a különböző tárhelyű típusoknak eltérő lehet a specifikációja, erre oda kell figyelni.

***

3: Ha így sem kapod meg a várt ( gyári értékekhez közeli ) teszteredményeket, akkor előfordulhat, hogy nem a megfelelő alaplapi SATA csatlakozót használod az SSD-hez. Olvasd el az alaplapod használati utasítását és utána a saját szemeddel győződj meg arról, hogy melyik SATA portra van dugva az SSD!

Mindig az alaplapi chipset által natívan támogatott - általában Intel vagy AMD vezérlős - legelső (0 vagy 1) számozott SATA portra csatlakoztasd az SSD-t! Ha Asmedia , vagy JMicron vezérlősre, eSATA-val megosztottra dugtad, akkor ne csodálkozz, hogy lassabb, mert az ilyen. Ha SATA2-es csatolóra, akkor ne várd el , hogy SATA3-as eredmények szülessenek.

Az első pontban már linkelt, SSDOK programmal utána már le tudod ellenőrizni, hogy milyen driver hajtja meg az SSD-t, és az alábbi pontok szerint jó esetben tudod korrigálni, amennyiben szükség van rá.

***

4: Ha tettél fel chipset driver csomagot, akkor ne csodálkozz, hogy valami nem stimmel, valószínű, hogy a csomag olyan drivert tartalmazott, ami nem támogatja a TRIM-et, ezért az alábbi módon állítsd vissza a Windows alap AHCI/IDE driverét, mert azzal nem szoktak sebesség és TRIM problémák lenni.

"Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?

AHCI: Eszközkezelőt elindítod, majd az IDE ATA/ATAPI vezérlők csoporton belül jobb egér a kívánt AHCI driver-en/Illesztőprogram frissítése/Illesztőprogramok keresése a számítógépen/Választás a számítógépen található illesztőprogram-listából/Szabványos AHCI 1.0 Serial ATA-vezérlő kiválaszt és katt a Tovább gombon.

IDE: Eszközkezelőt elindítod, majd az IDE ATA/ATAPI vezérlők csoporton belül jobb egér a kívánt IDE driver-en/Illesztőprogram frissítése/Illesztőprogramok keresése a számítógépen/Választás a számítógépen található illesztőprogram-listából/Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlõ kiválaszt és katt a Tovább gombon.

Mindkét esetben gép újraindítást fog kérni, tedd meg, ezt követően újra felismeri az eszközöket, ez akár több percig is eltarthat, várd ki türelmesen. Általában egy újabb újraindításra lesz szükség, ennek is eleget kell tenni.

Megjegyzés: Egyes gyártók AHCI driverei(pl Marvell, NVidia/NForce) nem az IDE ATA/ATAPI vezérlők csoporton belül találhatóak, hanem a Tárolóeszközök csoportban."
Forrás

***

5: Ha a BIOS-ban az Oprendszer telepítése előtt nem állítottad át a SATA vezérlőt AHCI-ra, akkor IDE módban települt az Oprendszer, ezért leginkább a 4KQD32 szegmensben lassabb lesz az SSD, de nekünk az AHCI mód kell. Szerencsére van mód utólag is átállítani az alábbi módon:

"SATA IDE módban telepítettem a Windows 7-t, utólag át lehet állítani SATA AHCI módra?

Igen, de biztonsággal csak akkor, ha nem telepítettél Chipset/INF- vagy külön IDE drivert. Ezekben az esetekben lecserélődik a Windows 7 alap IDE drivere és ezek konfigurációja is megtörténik, külön konfigurációs fájlok és több/számos registry kulcs módosítás formájában. Ebben az esetben az alábbiakban leírt módszer nem garantálja, hogy a rendszer el is fog indulni avagy hibátlanul fog működni.

Windows 7 esetén
# WIN gomb + R, írd be, hogy regedit és enter
# Navigálj el az alábbi kulcsig
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\msahci
# A jobb oldali panelon található Start nevű elemen duplaklikk és módosíts az értékét 0-ra
# Indítsd újra a gépet, azonnal be kell lépni a BIOS-ba, megfelelő menüpontban állítsd át a SATA üzemmódot AHCI-re és lépj ki a BIOS-ból a módosítások mentésével.
# Ezt követően hagyd, hogy a Windows 7 elinduljon, fel fogja ismerni újra az eszközöket(ODD/HDD/SSD), ez percekig is eltarthat, várd ki türelmesen, majd újraindítást fog kérni a rendszert, amit tegyél meg

Windows 8 esetén
# WIN gomb + R, írd be, hogy regedit és enter
# Navigálj el az alábbi kulcsig
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\storahci
# A jobb oldali panelon található Start nevű elemen duplaklikk és módosíts az értékét 0-ra
# A bal oldali panelon található StartOverride mappát töröld (jobb egér rajta/Törlés) storahci/Start kulcs és StartOverride mappa
# Indítsd újra a gépet, azonnal be kell lépni a BIOS-ba, megfelelő menüpontban állítsd át a SATA üzemmódot AHCI-re és lépj ki a BIOS-ból a módosítások mentésével.
# Ezt követően hagyd, hogy a Windows 8 elinduljon, fel fogja ismerni újra az eszközöket(ODD/HDD/SSD), ez percekig is eltarthat, várd ki türelmesen, majd újraindítást fog kérni a rendszert, amit tegyél meg"

Forrás

***

Hozzászólások

(#1) Fáraó


Fáraó
(őstag)

Miért nem címlapos ez a remek cikk?! Csak gratulálni tudok hozzá! :R

VIGYORRRGAZMUS.....

(#2) DeFranco


DeFranco
(nagyúr)

Hehehe... a szokásos tömörség... mérek is egyet ha hazamegyek a jó kis 830-ason :D

(hogy miért nem vettem akkor kettőt)

(#3) Bodor válasza DeFranco (#2) üzenetére


Bodor
(veterán)

nem szoktam szószátyárkodni... Minek méregetsz feleslegesen? Úgy is jó lesz...

(#1) Fáraó: Köszi az elismerést, de címlapra ez elég kevés lenne, és nem is azért készült, csak egy ideiglenes írás, melyet a Flash SSD összefoglalójába szeretnék beilleszteni, de lehet hogy meghagyom így önállóan is, hogy később még szerkeszthető legyen.

(#4) Impressa


Impressa
(őstag)

Örülök, hogy rászántad magad, és megírtad ezt a remek cikket. :C

[ Szerkesztve ]

(#5) Bodor válasza Impressa (#4) üzenetére


Bodor
(veterán)

Hát Te is tudod, hogy mi volt az oka, mivel olvasod a Flash SSD topikot. :)

(#6) DeFranco válasza Bodor (#3) üzenetére


DeFranco
(nagyúr)

Na, erről ennyit :DDD

2012 október

2013 augusztus

persze ezek sata2 adatok

Mindenféle hiperbűvészkedés meg lapozófile meg indexelés meg minden marhaság kikapcsolása nélkül, kíméletlenül gyepálva játékokat rátelepítve, folyamatosan 80% telítettség körül használva.

AHCI, trim, alignálás, defrag, hibernáció, OP beállítva, minden más alapon.

10 hónap alatt így jött össze 1,8 TB írott adat, és láthatóan semmi változás a sebességben...

[link]

[ Szerkesztve ]

(#7) Bodor válasza DeFranco (#6) üzenetére


Bodor
(veterán)

Így kell ezt csinálni! Ennyi! Erről beszélek nyuszómuszó! :DD

(#8) kromatika


kromatika
(veterán)

köszi a cikket.nagyon hasznos. :K

(#9) Bodor válasza kromatika (#8) üzenetére


Bodor
(veterán)

:R

(#10) jimmy74


jimmy74
(őstag)


Driver oldalon a driver pontnál minden ok?Miért ATA?Kell valami driver?
Egyáltalán van e gond?Jó így?

[ Szerkesztve ]

WoT:jimmbo

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.