Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2801) Zolcsevita90


Zolcsevita90
csendes tag

Sziasztok! A hozzáértők segítségét kérném szépen. 2,5" laptop winchestert rácsatlakoztattam egy USB 3.0 mobilrackre. Rácsatlakoztattam a gép USB 3.0 előlapi csatlakozójára. Felismeri, de egy idő után "ledobja" és utána nem látom se a sajátgépben, se az eszközkezelőben. A mobilrack led-je ugyan úgy világít, benne a winchester ugyan úgy pörög. Másolás ennek következtében megszakad, ebből az okból kifolyólag a HD sentinel nagy tesztjét se tudom/tudtam lefuttatni mert ellenőrzés közbe "elmegy". A winchester formázva lett ntfs-be és exFat-be is, de a gond fennáll.

Winchester típusa: WDC WD3200BEVT-60ZCT1
Mobilrack: External Case 2,5" SATA USB 3.0

A segítő válaszokat előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#2802) King Unique válasza Zolcsevita90 (#2801) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

• Meg kéne próbálni hátlapi 2.0 / 3.0 portban, mert az előlapi nem mindig stabil!
• USB kábel ok, nincs megtörve, nem túl hosszú, csatlakozók és aljzatok illeszkedése szoros? Szükség esetén másik kábellel kéne megpróbálni.
• Wi-Fi is belezavarhat az USB 3.0 adatátvitelbe. Ha kikacsolod teljesen, a routert is, akkor eldobja?
• Külső mobil rack ok, más HDD-t is eldobál? Ha igen, akkor másik külső házba téve kéne kipróbálni.

Most olvasom másik topikban, hogy HDS USB felismerésének tiltását ajánlották. Az ilyen eldobálást nem tudom okoz-e, én eddig max azt vettem észre, hogy az alvó mód nem működik miatta.

[ Szerkesztve ]

(#2803) tomp


tomp
félisten

Az IB-250StU3+BH micro usb csatlakozása valóban eléggé gyenge.
10nap elteltével a szobában való járkálástól annyira meglazult, hogy a merevlemez Ultra ATA CRC Error Count SMART értéke elkezdett emelkedni. A teljesítményével nem volt gond, nem volt semmi hibája de a SMART rögtön árulkodott. Valamit ki kellene találni a kimozdulás ellen... :O

(#2804) King Unique válasza tomp (#2803) üzenetére


King Unique
titán

"10nap elteltével a szobában való járkálástól annyira meglazult"

Ezt mondjuk eleve nem értem...? Átviszed A —►B, közben rajta lóg a kábel, vagy hogyan kell érteni?
Én a BH15-nél ilyet nem tapasztaltam, igaz kíméletesen is használom, kábelt nem feszegetem az aljzatban, ha viszem valahova, előtte szétcsatlakoztatom stb. Tiedén már a lemez is meg volt csavarodva és lehet a PCB-n is gyengébb a forrasztás, vagy a fene tudja...?

[ Szerkesztve ]

(#2805) tomp válasza King Unique (#2804) üzenetére


tomp
félisten

Neeem. :)
10napig ment folyamatosan. Közben a szobában ugye járkál az ember. Minimálisan remeg az asztal. Na ennyi elég volt neki. A kábel vég el volt gyárilag fordulva. Azaz ha a normál véget dugtam be akkor a micro usb vég majdnem 90fokkal el van csavarodva. Na most kézzel visszacsavartam a kábel véget, hogy egyenes legyen. A külső szigetelésben az usb több szálai meg vannak csavarodva ezért fordult el a vég is.

Amúgy a racknek a portja ilyen laza vagy a kábel? Van nekem olyan usb 3.0-s kábelem ami nem minden pozícióban tökéletes. Lötyög a portban. Ha újra előjön a hiba akkor megnézem az Elements kábelével.

(#2806) King Unique válasza tomp (#2805) üzenetére


King Unique
titán

Milyen szoba, milyen asztal, ami a puszta járkálástól ennyire beremeg? :Y Ha még folyamatosan ugrálnál, akkor ok.

A kábelek végei nem mindig egyezőek elhelyezkedés tekintetében, de lehet úgy fordítani és csatlakoztatni, hogy ez ne okozzon problémát. Ha a rack aljzata felől lötyög, mert a PCB-n elengedett a forrasztás, az a nagyobb gond. De ezt le tudod csekkolni, illetve konkrétan megnézni, ha szétszeded. Ha csak a gazdaeszköz USB portában lötyög a Type-A vége, az még korrigálható másik kábellel. Nálam is a My Passport gyári kábelének vége lötyög a laptop USB portjában és kis mozgatásra eldobja a kapcsolatot, kifagyasztja az egész rendszert. De a BH15 kábelével meg teljesen jól működik és jobban tolerálja az apró mozdításokat is.

[ Szerkesztve ]

(#2807) tomp válasza King Unique (#2806) üzenetére


tomp
félisten

Régi fa járólap... Csak a magas dolgokon látszik a mozgás. Konkrétan a laptop kijelzőjének a felső része épp, hogy egy kicsit bemozdul.
A micro vég mozog a rack portjában. Maga a port az fix és stabil.
Igen nekem is olyan az egyik kábelem. Egy por szem ráesik máris elmegy a csatlakozás. Szerencsére nálam nem fagy a rendszer csak eltűnik a 3,5-ös külső rack. Kábelcsere óta tökéletes.

(#2808) King Unique válasza tomp (#2807) üzenetére


King Unique
titán

Ha a PCB-n maga az aljzat stabil és csak a csatlakozó lötyög benne, akkor az még a jobbik eset. Cserélj kábelt! A kapcsolat megszakadása, akkor cikis, ha valami aktív írási/ olvasási művelet fut rajta. Nálam pl. rar fájlok kibontásánál, ha a kábel miatt eldobja a kapcsolatot, akkor a Windows is totál kifagy, le sem lehet választani...csak a kábel kihúzás segít, viszont az meg ilyenkor rizikós, mert ennek hatására is lehet akár az NTFS-ből RAW.

[ Szerkesztve ]

(#2809) tomp válasza King Unique (#2808) üzenetére


tomp
félisten

Na igen a munka alatti megszakadás. Épp az egyik felhő programja töltötte fel a dolgokat. Kb 5mp-ként volt 1-2MB/s-es olvasás mikor elment az áram. Azután figyeltem fel a SMART értékre. Miközben állt épp matattam a racknél. Megemeltem de a kábelre nem néztem rá.

(#2810) tomp


tomp
félisten

Nos!
Mivel frissített a Win10 emiatt lekapcsoltam a külső vinyókat és megcseréltem az Elements Portable kábelét a rack kábelével. Hát érdekes, de a rack kábele stabilabb az Elementsben(minimálisan mozog csak!) és az Elements kábele is stabil a rackben. Szerintem a rack kábele nem sikerült 100%-os minőségre. Előfordul az ilyen. Most kíváncsi vagyok, hogy előjön e újra az Ultra ATA CRC Error hiba.

(#2811) pirate777 válasza King Unique (#2782) üzenetére


pirate777
csendes tag

Az elmúlt napokban nem volt lehetőségem a mobil rack vásárlással foglalkozni és nem is tűnt akkora hátránynak a régi USB2 -es rack, a WD RED tette a dolgát benne, de mivel ki kellett váltania a filmezős merevlemezemet is (nem akartam állandóan átszerelgetni, egy régi 80GB Hitachi-t használok erre a célra) így rá kellett kötnöm a TV -re. Probléma nélkül működött, de amikor kikapcsoltam a TV-t mindig egy hangos kattanó hangot adott ki. Amikor a számítógépről leválasztom csak egy alig hallható kattanást hallani, ez megijesztett.

Nem tudom természetes e vagy a TV-s használat mennyire rövidíti a merevlemezek élettét, ha egyáltalán hatással van rá, de mivel más adatokat is tárolok a merevlemezen és fontos az adatbiztonság, ezért úgy döntöttem, kell a másik rack, nem húzom tovább.

Szerencsére a korábban megrendelt Raidsonic IB-254U3 még megvolt a boltban, így elhoztam azt. Formailag rendben van, bár nekem a tapintása annyira nem tetszik, a hozzá adott kábel valóban rövid, de laptopos használathoz épp megfelelő. A táblázatban említett jms567 vezérlő található benne, hozza a merevlemeztől elvárt sebességmaximumot, UASP képes és rendesen leválasztja a merevlemezt, leválasztáskor halk kattanás majd 1-2 másodperc múlva kikapcsol a hdd motorja is. Egyelőre azt hiszem jó választás volt, nem akartam egy újabb lottóba belemenni, ami vagy bejön vagy nem.

Köszönöm a segítséget! A táblázat nagyon hasznos információkat tartalmaz.

(#2812) King Unique válasza pirate777 (#2811) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezek a külső merevlemezek és külső merevlemez házak eleve PC, notebook + asztali operációs rendszerrel történő használatra vannak tervezve. Az, hogy egyéb eszközökön (TV, médialejátszó, set-top box, router stb.) hogyan működnek, akár leállítás, alvás és egyéb funkciók tekintetében, az mindig kérdéses.

Az ICY BOX IB-254U3 azért nem egy rossz külső ház, működés terén rendben van. A JMS567 vezérlő is elég jónak mondható. Nálam is leállítja az IB-253U3 leválasztáskor a HDD-t, de inaktivitásban az alvó mód nem működik. Bár utóbbi nem is annyira fontos igazából. Viszont szerintem a belecsúsztatós és bepattintós összeszerelés nem épp a legelőnyösebb, mert felépítés tekintetében gondolom ugyanaz, mint az IB-253U3. Az a hozzá adott külső, szilikon védőburkolat is kicsit kényes. Felhelyezéskor és levételkor ügyelni kell, nehogy elszakadjon. A rövid kis USB kábel is egy vicc, de laptophoz valóban ideális.

Viszont, ha elégedett vagy vele, akkor minden ok. :)

[ Szerkesztve ]

(#2813) pirate777 válasza King Unique (#2812) üzenetére


pirate777
csendes tag

Szia

Akkor marad a 80GB Hitachi, amíg bírja, azt nem sajnálom, de amikor meghallottam a WD RED-ből azt a kattanást...
Pendrive alkalmasabb lehet ilyen célra (TV-s használat)? 64gb már elég jó áron kapható.

A 2 ház felépítése teljesen ugyanaz, bepattintós... nem tűnik túl tartósnak, abban az esetben, ha cserélgeti benne az ember a hdd-ket, de ezen túlléptem, mert nem lesz hdd cserélgetés, majd a következő tulajnál esetleg, ha egyszer találok valami jobbat.

Az új usb3.1 -es ASM chipes rack-eket nézegettem, de nem találtam adatokat hdd leállítást illetően, majd ha lesz tapasztalat és kapható lesz olyan ami tetszik, mint pl.: akasa noir 2sx, akkor talán elgondolkodom a váltásom, de a most kapható sharkoon és raidsonic (ez árban szimpatikus lett volna) is félig műanyag, ami nem jöhet számításba nálam, ráadásul nézegettem ezeket a sharkoon-okat és a műanyag keret és mellette az aluminium találkozása sem a legegyenletesebb.

Olvastam itt a fórumon, hogy volt akinek elszakadt a szilikon tok... ezért azt ki sem bontottam, használható a rack anélkül is, jelenleg úgysem lényeges a mobilitás. Emiatt lehet váltani is fogok 3.5-re, stabilabbnak tűnik, nagyobb HDD-t tudnék venni.

Majd lehet szükségem lesz (egy ismerősnek kell) egy 3.5 rack-re is, úgy látom ott is Te vagy az egyik házigazda, ott is érdeklődni fogok, mit érdemes venni.
Ha el tudom adni ezt a WD RED -et jó áron (egyáltlaán nem biztos az eladása, csak mint lehetőség felmerült), akkor lehet én is váltok 3.5-re, pillanatnyilag úgyis csak az asztalnál használom és akkor jöhetne egy 2-3GB hdd is.

(#2814) syler123


syler123
veterán

Sziasztok!

Annó ajánlottatok egy rack-et, ezt a kínait, már nincs az eladónál, de nem is ez a lényeg. Írtátok hogy asmedia 1051-es vezérlővel van. Nem is volt vele baj, amíg nem ext4 filerendszerrel használtam. Router-el mindig read only-nak jelzi a fájlrendszert, nem tudok ráírni semmit. Szétszedtem, megnéztem a vezérlőt, hát nem is az van rajta, hanem jmicron jms566. A lényeg az lenne, melyik hdd házat ajánljátok, amivel menne az ext4 filerendszer? 2hdd-vel is teszteltem, nem azokkal van a baj. Másik gyári külső házas hdd-vel nincs gond.

[ Szerkesztve ]

(#2815) King Unique válasza pirate777 (#2813) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Fejparkoláskor szokott általában kattanni, meg hirtelen árammegszakításkor, mikor "vészparkolást" csinál. Nem tudom az a TV hogyan kezeli, hogyan választja le, de mint mondtam, nem ezek az egyéb eszközök a legideálisabbak hozzá.
Pendrive is jó lehet filmlejátszásra, főleg ha nem kell nagyobb mennyiségű adatot tárolni rajta. Bár szerintem az olcsó flash meghajtók nem feltétlenül olyan megbízhatók, mint a merevlemezek és előbbieknél a fájlrendszer is számít [link].

3,5" külső HDD-t leginkább csak akkor érdemes használni, ha igazán nagy (2 TB+) tárhely kell. Amúgy a 2,5" megoldások sokkal kényelmesebbek és praktikusabbak. Hogy a meglévő 2,5" HDD-t és külső házat eladod-e, az már rajtad áll. Amúgy a Red (WD10JFCX) elég ajánlott modell és a 3,5" adattárnak is Red merevlemezeket érdemes venni [link].

(#2816) batagy válasza syler123 (#2814) üzenetére


batagy
őstag

Üdv!

Véleményem szerint nem a rack-kel van a baj, hanem a router-rel vagy a rajta lévő OS-sel (OpenWRT?), ami valszeg nem supportálja még rendesen a JMS566 chipet. Ez a vezérlő UASP-os. Hasonló problémája volt Cimi86 usernek egy JSM567 chipes rackkel (gyakorlatilag ugyanaz mint a JMS566), aki a routerén OpenWRT-t használt. Én mondjuk az OpenWRT-nek néznék utána, hogy az USB3-as és UASP-os chipekre van-e frissítés.

Amúgy biztos, hogy nem a router konfigjában van beállítva, hogy valamiért az adott vinyót readonly-ban mountolja fel? Linuxban "mount" paranccsal meg lehet nézni szerepel-e az "ro" flag.

De az eredeti kérdésedre válaszolva, ha mégis másik racket szeretnél, akkor ezt vedd. ASM1153 chipes, 174C-1153 PID, a firmware nem frissíthető! Nem áll le sem leválasztáskor és inaktivitáskor.

(#2817) syler123 válasza batagy (#2816) üzenetére


syler123
veterán

Mondhatni friss Openwrt-ről van szó 15.14. Nem tudom ehhez milyen csomag kellene hogy rendesen kezelje, de így nagy a szívás, mert van feleslegesen 2 hdd-m, amit nem tudok használni.

Amúgy a hdd-m pont úgy néz ki amit linkeltél, annál szerintem nagy a szórás hogy milyen vezérlővel küldik, lehet megint befürödnék vele. Az pedig hogy nem állítja le magát az annyira nem okés, akkor sem ha erre az Openwrt ad parancsot? (hd-idle csomag)

(#2818) King Unique válasza pirate777 (#2813) üzenetére


King Unique
titán

2,5" USB 3.1 külső ház kitérő

USB 3.1 külső házakat még nem feltétlenül érdemes venni. Ugyanis a legtöbb 2,5" 3.1-es ház is általában max. SATA3 = 6 Gbps adatátviteli sebességet tud. Ez elméleti 600 MB/s, gyakorlatban kb. ~ 550 MB/s sebességet jelent. Viszont ezt nagyjából az USB 3.0 is ki tudja használni, a maga ~ 450 MB/s csúcsértékével [teszt]. Illetve egy külföldi oldal tesztjében pont a Sharkoon Quickstore Portable USB 3.1 és RaidSonic ICY BOX IB-234-U31 házak voltak terítéken. Látszik, hogy nincsenek igazán nagy különbségek az USB 3.0 és USB 3.1 értékek között sima SATA3 SSD-vel. Valamint, ami nagy kontra USB 3.0-án és a saját tesztemben is kitérek rá, az a TRIM hiánya...ami vsz USB 3.1 esetében sem működik.
Az USB 3.1 Gen 2 max sebessége [link] eleve SSD RAID megoldással, illetve M.2 SATA SSD-vel használható ki. Ehhez pedig olyan külső ház kell, ami ezt tudja. Az összefoglaló végén fel van tüntetve pár M.2 USB 3.1 rack is.
Amúgy meg amióta az USB-IF megvariálta és átnevezte az USB 3.0 —► USB 3.1 Gen 1-re [link], azóta mondhatja akárki az USB 3.0 külső házára, hogy az végül is USB 3.1... :DDD ;]

Amúgy tervezek majd USB 3.1 házat is venni, de amíg nincs natív USB 3.1-es gépem, addig max kíváncsiságból és tesztelgetés gyanánt venném. Az ilyen csatlakozós SATA3 házaknál szinte mindegyikben ASMedia ASM1351 vezérlő van. Valóban jó lenne tudni, hogy leállítja-e a lemezt, mi a PID azonosítója és egyebek? A LogiLink, Sharkoon, RaidSonic házak idehaza is kaphatóak, a RaidSonic ára még barátinak is mondható a többihez képest. Viszont ezek általában tool-free és csak részben fém kivitelűek, valamint Micro-B aljzatosak. Akkor már inkább vennék egy Fantec ALU-25U31 modellt, ami már Type-C aljzatos, aluházas és csavaros rögzítésű, ahogy nézem. Ez is már megvásárolható itthon, de szintén elég drága [link].
Ha ki akarnám használni az USB 3.1 sebességét és lenne alaplapomon USB 3.1, akkor biztosan M.2 külső házat vennék + M.2 SSD-t hozzá. Csak a TRIM hiánya lehet zavaró, mert amiatt egy idő után belassulhat az SSD...

[ Szerkesztve ]

(#2819) syler123 válasza batagy (#2816) üzenetére


syler123
veterán

Szerepel benne a read only flag. Ki tudom ezt valahogy szedni? Mit kell ehhez szerkeszteni?

/dev/sdb1 on /mnt/sda1 type ext4 (ro,relatime,data=ordered)

[ Szerkesztve ]

(#2820) batagy válasza syler123 (#2817) üzenetére


batagy
őstag

"Openwrt-ről van szó 15.14. Nem tudom ehhez milyen csomag kellene hogy rendesen kezelje"
Sajnos nem ismerem az OpenWRT-t, esetleg annak topikjában érdeklődj.

"annál szerintem nagy a szórás hogy milyen vezérlővel küldik, lehet megint befürödnék vele"
Igen előfordul, hogy változik a chip, de épp azért ezt linkeltem, mert eddig ettől az eladótól ez fixen mindig ASM1153 chippel érkezett.

"Az pedig hogy nem állítja le magát az annyira nem okés, akkor sem ha erre az Openwrt ad parancsot? "
Igen, ez a típus nem állítja le a HDD-t, akkor sem az OS küldi. Szóval ha leállást szeretnél, akkor nem jó neked.

Itt foglaltam össze ezeket a kinézetű rackeket.
Initio INIC-3619PL chipesek leállnak (leválasztásra és inaktivitásra), de e.open7u, akitől lehetett kapni, már nem árulja.
InnoStor IS621 chipesek csak inaktivitásra állnak le, leválasztásra nem. bijouterie-de-amelie küldött ilyet, de az 1 évvel ezelőtt történt.

(#2821) batagy válasza syler123 (#2819) üzenetére


batagy
őstag

Igen, akkor readonlyként van felmountolva!
/etc/fstab-ban szerepel sor erre vonatkozólag?

(#2822) syler123 válasza batagy (#2821) üzenetére


syler123
veterán

Nálam ez a file teljesen üres.

WinScp-ből pedig pirosan látszik, ha megnyitom szerkesztésre, akkor pedig:

Received error message from remote side: 'scp: /etc/fstab: No such file or directory'

Töröljem és hátha létrehozza?

[ Szerkesztve ]

(#2823) batagy válasza syler123 (#2822) üzenetére


batagy
őstag

Ne töröld! Nem fogja újból létrehozni. Ez egy konfig fájl, amit vagy kézzel, vagy az OS webes konfigjából lehet módosítani. A WinSCP vagy nem tudja olvasni (ha nincs az adott usernek joga olvasásra), vagy pedig azért dobja ezt a hibát, mert üres a fájl.

Bocs, közben most nézem, hogy OpenWRT-ben ez a fájl máshol van! Szóval itt nézd:
/etc/config/fstab

A másik kapcsolatos fájl (úgy tűnik ez ugyanott van OpenWRT-n is):
/etc/mtab

Ezt is nézd meg, de ez egy realtime-ban az OS által lérehozott fájl, tehát ezt nem szabad szerkeszteni. Ellenben megnézheted hogy abban szerepel-e.

Az fstab és az mtab formátuma ugyanaz, a különbség hogy az mtab-ot a rendszer hozza létre menet közben, kézi állításra az fstab való.

Szóval ezt a két másik fájlt nézd meg.

(#2824) King Unique válasza syler123 (#2814) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Hát sajna ezek a TV, router és társai egyéb eszközök már csak ilyenek... :U Beleolvastam OpenWRT topikba, de nekem már ez a hsz is fura (desktop linux alatt se enged írni rá?) Nekem asztali Linux rendszereken soha nem volt ilyen problémám, pedig ASMedia és JMicron USB 3.0 vezérlős házakkal is kipróbáltam. Sőt, külső driverekkel még a Windows is szinte tökéletesen olvassa és írja az Ext4 partíciókat. Ha nálad asztali rendszeren sem lehet írni, akkor ott más gond van, nem hiszen, hogy a külső ház USB 3.0 vezérlője miatt lenne. Hacsak nem valami kókányolt az az olcsó kínai külső rack.

Az OpenWRT UASP kezelése megint xar, mint fentebb linkelte a topikgazda. A 2,5" gyári külső HDD-k ilyen téren azért is lehetnek egy router számára emészthetőbbek, mert azok nagyja nem UASP, hanem csak sima BOT adatátviteli módot tud.

[ Szerkesztve ]

(#2825) syler123 válasza King Unique (#2824) üzenetére


syler123
veterán

Hát én elhiszem neked, hogy nem azzal van a gond, de akkor mivel? Ugyanazzal a progival formázom, mint a pendrive-ot, meg a gyári usb hdd-t. Itt 2hdd-vel sem jó az ext4 filerendszer (egyedül a rack, ami ugyanaz, a hdd-k teljesen mások, egy wd blue meg egy samsung). Ntfs-el nincs gond, csak az ext4-el.
Viszont volt linux mint az 1tb-os hdd-n, szintén ext4 filerendszer és ott írható volt. Esetleg os alatt, sata vezérlővel lenne formázva? Ezt még lehet kipróbálom, úgyis kell rá valamilyen rendszer. Nagyon kellene nekem az a +1tb...

batagy: rájöttem végül, hogy a configban van az fstab file, nincs benne semmi extra.

[ Szerkesztve ]

(#2826) King Unique válasza syler123 (#2825) üzenetére


King Unique
titán

Ha a rack ugyanaz a kínai minden esetben csak más HDD-vel próbálva, akkor eleve nem a külső ház miatt lehet. Inkább valami formázási, jogosultsági probléma. Ha formázásnál desktop rendszerről beszélünk, akkor én live rendszernél GParted programmal szoktam, de rendesen feltelepített OS alól is formáztam már Ext4-re szintén GParted segítségével, illetve a gyári Lemezek alkalmazással is. Ilyen gondom, hogy csak olvasható volt a partíció, még soha nem volt.
Ha tehát már asztali Linux sem tudja írni, akkor nyilván a router sem fogja tudni. Esetleg itteni Linux topikokban is lehetne érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#2827) syler123 válasza King Unique (#2826) üzenetére


syler123
veterán

Félreérthetően fogalmaztam, van egy 3.hdd, aminek van saját(nem kínai) háza, az pedig a formázásommal tökéletesen működik, pendrive úgyszintén. Desktop Linux alól is próbáltam Gparteddel. Viszont, amikor feltettem egy linux rendszert, akkor annak a particiója írható is volt... Megpróbálom úgy hogy egy nagy ext4 particióra felteszem a linux mintet, utána ezt a hdd-t kötöm az usb rack-re, hogy így olvasható-e.

[ Szerkesztve ]

(#2828) King Unique válasza syler123 (#2827) üzenetére


King Unique
titán

Nem tudom a kínai rack-ben mi a gond, nincs ezeken hardveres írásvédelmi kapcsoló, mint pendrive-on és memóriakártyán. De, ha ugyanaz a HDD a 3. házban formázva ok, utána írható és olvasható, de a kínaiban nem, akkor az elég fura...persze, ha a 3. saját háza alatt a gyári kompakt külső HDD kivitelt érted, akkor megint nem vagyunk beljebb.
Hogy ezt a külső ház okozza-e, vagy sem, az meg csak úgy derülne ki, ha egy másikban, esetleg gépben SATA-n is ki lenne próbálva a formázás. Linuxnál partíció létrehozásakor és formázásakor meg csak read only limitálást nem tapasztaltam eddig. Még live rendszernél is simán ment és utána felcsatolható és írható volt a partíció.

[ Szerkesztve ]

(#2829) syler123 válasza King Unique (#2828) üzenetére


syler123
veterán

Nem, a működő hdd-t nem próbáltam meg a kínai rack-ben, mert abban nem szabvány sata csatis hdd van, hanem valami direkt erre tervezett samu. Most települ a Linux mint, nemsokára fent van, utána azt a hdd-t amire felment rákötöm a routerre és kiderül így mi a helyzet.

(#2830) batagy válasza syler123 (#2829) üzenetére


batagy
őstag

Túlvariáljátok... Persze csekkolhatod külön OS-sel is, ártani nem árt.. :)

De egyértelmű hogy a OpenWRT readonly-ban mountolja fel, ez látszik.

Két tipp. De mindkettő előtt hozz létre egy üres mappát pl. az /mnt-ben, pl. mókus néven:
mkdir /mnt/mokus

1) Meg lehetne próbálni kézzel felmountolni.
Először unmount a defaultot:
umount /dev/sdb1
Utána kézi mount
mount -t ext4 /dev/sdb1 /mnt/mokus -o rw,sync
SZERK. bocs NTFS esetén kell az ntfs-3g:
ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/mokus -o rw,sync

2)
Módosítani az /etc/config/fstab fájlt.
Az fstab fájlba ezt beírnám:
config 'mount'
option 'target' '/mnt/mokus'
option 'device' '/dev/sdb1'
option 'fstype' 'ext4'
option 'options' 'rw,sync'
option 'enabled' '0'
option 'enabled_fsck' '0'

Csak azt nem tudom hogy az fstab-ot használja-e gyárilag, és hogy utána kell-e reboot. Infók. Infók2. Meg az OpenWRT topikban érdelődnék hogy hogyan lehet fstab-ban állítani a montolást.

[ Szerkesztve ]

(#2831) King Unique válasza syler123 (#2829) üzenetére


King Unique
titán

Akkor a harmadik gondolom valami integrált USB-s Samsung G2/ S3 / M3 Portable, így az valóban kilőve...

(#2830) batagy: én csak azt nem értettem, hogy ha desktop Linuxon formázza, akkor mért van ez a read-only mód? Ha ott sem megy az írás, akkor a routeren sem nagyon fog. Ilyennel külső HDD + Ext4 + desktop LInux esetében nem igazán kellett szórakoznom. A dmesg is "Write Protect is off", bár a fájlrendszer csatolásnál ír bizonyos hibákat.

[ Szerkesztve ]

(#2832) syler123 válasza batagy (#2830) üzenetére


syler123
veterán

Köszi!

Sajna valami más probléma van, mert így is read only-ként mountolja, csak úgy, mint a linux mint. Pedig jó helyre lett írva, igaz kicsit más a szintaxis openwrt alatt, de a szerint jártam el, és be került a beállítás, mert mountolta is és block mount alatt látszik az rw, sync, ami options-ba bekerült, de továbbra is read only. Keresek egy linuxos topicot, hátha rájön valaki.

Az a baj nincs itthon más rack, így nem tudom kizárni, mint hibalehetőséget, de azt sem hiszem el, hogy 2hdd-ből 2 rossz, viszonylag újat, nem sokat futottak.

[ Szerkesztve ]

(#2833) batagy válasza syler123 (#2832) üzenetére


batagy
őstag

Hmm, ez akkor most engem is meglepett. Szóval Linux Mint alatt is readonly lett... :Y

Még egy tippem, ha a mountolásnál a "errors=remount-ro" opció szerepel, és ha a fájlrendszeren hiba van, akkor rw helyett ro-ban mountolja fel. De nálad nem látszik hogy remount lenne, mert ezt írtad:
mount
/dev/sdb1 on /mnt/sda1 type ext4 (ro,relatime,data=ordered)

Ha remount is szerepelne, ilyesmit írna ki:
/dev/sdb1 on /mnt/mokus type ext4 (rw,errors=remount-ro)

De ezt is meg lehetne nézni, ez mit ad ki:
cat /proc/mounts

És a #2830-ban írott kázi mountolást kipróbáltad? Közben a dmesg kiír-e fájlrendszerrel kapcsolatos hibaüzeneteket.

Ötleteket innen vettem.

[ Szerkesztve ]

(#2834) syler123 válasza batagy (#2833) üzenetére


syler123
veterán

Fentebb, amit írtak dmesg az az enyém. Van benne hiba:

[ 84.800000] cdb[0]=0x2a: 2a 08 00 00 4b 20 00 00 08 00
[ 84.810000] blk_update_request: critical target error, dev sda, sector 19232
[ 84.810000] blk_update_request: critical target error, dev sda, sector 19232
[ 84.820000] Aborting journal on device sda1-8.
[ 84.920000] EXT4-fs error (device sda1): ext4_journal_check_start:56: Detected aborted journal
[ 84.920000] EXT4-fs (sda1): Remounting filesystem read-only

De futtattam lemezellenőrzést is, valami fdisc-es valami, 6 óráig ellenőrizte, nem talált hibát, 0 bad block stb...

Ilyesmit is olvastam máshol:

Actually, what you need to do is remove the journal from the filesystem and then do the e2fsck -f. Then readd the journal and reboot. Of course to do all this you need the filesystem unmounted.

Code:

tune2sf -O ^has_journal /dev/<dev>
e2fsck -f /dev/<dev>
tune2sf -j /dev/<dev>

[ Szerkesztve ]

(#2835) batagy válasza syler123 (#2834) üzenetére


batagy
őstag

Hmm, akkor a journal-lal van valami baja... De miért??...

És ha teljesen új fájlrendszert raktál rá, akkor is readonly lett? Vagy hasznos adat van rajta, amit nem lehet letörölni?

JMicronban amúgy lehet firmware-t cserélni, az egyetlen probléma hogy nem tudjuk értelmezni a verziószámozást, nem tudni melyik új és melyik régi.

(#2836) King Unique


King Unique
titán

Szerintem a továbbiakban ne itt offoljunk. :N

Haladó Linuxos topikban már megszületett a kérdésre egy válasz. Mindenesetre hasznos volt az eset, ha valakinek (2,5") külső HDD Ext4-es partíciójával ilyen gondja támad, akkor már el tud indulni a megoldás felé. Szerencsére én eddig nem futottam bele ilyenbe.

(#2837) syler123: ha a külső ház vezérlőjével lenne a hiba, akkor el kéne csesznie NTFS-nél is. A további diskurzust meg a témához jobban illő topikokban kéne folytatni! Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#2837) syler123 válasza batagy (#2835) üzenetére


syler123
veterán

Lett ez már formázva vagy 100-szor, nincs rajta fontos adat. NTFS-el jó, csak a routernek nem jó, mert azzal lassabb.

Szerintem tuti hogy a vezérlő vacak, na most rákötöm a megformázott hdd-t satára, hogy úgy is csak read only-e.

Sorry nem offolok többet, hálás köszönet mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

(#2838) batagy válasza syler123 (#2834) üzenetére


batagy
őstag

Most közben eszembe jutott egy másik ötlet, amivel egyszer régen már szembekerültünk.

Szóval az EXT4 fájlrendszert nem esetleg Windowsból hoztad létre? Hogyha esetleg nem szabványos EXT4-et hoz létre. Ilyen előfordult már. Linuxból gparted-dal kellene létrhozni. De lehet hogy már írtad ezt, csak nem emlékszek mindenre...

SZERK: bocs, látom próbáltad Linux alatt is formázni. Mindegy, részemről passz.

[ Szerkesztve ]

(#2839) Minstrel


Minstrel
senior tag

Lehet egy HDD bad sectoros a rack miatt? Használok két éve egy ehhez hasonló házat [Captiva-usb-3] de csak valami névtelen vacak. Mindig a set top box-ra van csatlakoztatva, bekapcsolt állapotban sose mozgatom és most novemberben lett egy bad sector rajta, utána tettem bele másik HDD-t és azon is lett. Amúgy az stb azonnal észreveszi ha lesz rajta és akkor nem is lehet elérni csak miután lefuttatok rajta egy hd sentinel felület tesztet.

(#2840) Minstrel válasza Minstrel (#2839) üzenetére


Minstrel
senior tag

Most nézem és csak 1 gyenge szektort ír a hd sentinel, viszont a raw read error rate 851968 értéken áll és most is növekedett mióta a gépen van. Amúgy december 12.-én 0 volt, azt hiszem akkor volt utoljára pc-re csatlakoztatva.

(#2841) King Unique válasza Minstrel (#2839) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Olyan előfordult már olcsó eBay-es külső rack kapcsán, hogy állítólag elszállt a belerakott merevlemez partíciója [link], [link].
Viszont bad sector szerintem az STB miatt lehet inkább... én rápróbáltam rövid időre pár külső házat egy WayteQ HD-95CX set-top box csodára. Azt vettem észre, hogy a merevlemeznek kicsit fura, kerregő hangja volt és a LED is pislákolt a házon. Lehet az USB tápellátás nem volt egyenletes és stabil, ugyanis csak 1 db USB 2.0 port van rajta. Továbbá még üresjáratban is eléggé melegedett a külső ház burkolata, amit megint kicsit rendellenesnek találtam. Hasonló tünetek voltak egy BluePanther HD DVB-T vevőegységnél is. Ezeket viszont a laptop USB 2.0/ 3.0 portjára csatlakoztatva nem nagyon tapasztaltam. Na meg persze, érdemes odafigyelni a menüben az USB eszköz biztonságos leválasztására és utána való kábel kihúzásra is, ellenben a szimpla kábel kihúzással. Valamint, ha folyamatosan rá van csatlakoztatva a külső merevlemez, akkor a sok indulás-leállás, fejparkolás stb. sem feltétlen tesz jót hosszabb távon a HDD-nek.

Valamint én a saját elvem szerint, a jobb külső merevlemezeimet eleve nem használom TV, médialejátszó, STB, router és hasonló eszközökön. Ugyanis elsődlegesen nem ezekhez valók, hanem PC, notebook + desktop OS... Előbbi eszközökhöz leginkább olyanokat használok, amikért nem kár és nincsenek rajta fontos adatok.

[ Szerkesztve ]

(#2842) Minstrel válasza King Unique (#2841) üzenetére


Minstrel
senior tag

A LED az enyémen is pislákolt az STB-re csatlakoztatva, de az azért, mert a timeshift funkció be volt kapcsolva, ezt ki is kapcsoltam kapásból és azóta nyugiban volt. Sok elindulása se volt, mert naponta talán háromszor volt kapcsolva. Amikor gebasz van akkor azzal fogad az STB, hogy formázni kell és persze nem tudja formázni, nekem kell windows-ban.

Szerinted jobb lenne pendrive a hdd helyett? Az jobban bírná, hogy ilyen hosszan áram alatt van?

(#2843) pirate777 válasza King Unique (#2815) üzenetére


pirate777
csendes tag

Szia

Igen, ha váltanék 3.5" -re, abban az esetben is maradnék a WD RED szériánál, illetve a Sharkoon Swift Case Pro -t nézegettem, de nem sürgős egyáltalán, a mostani felállás működik jól, az IB254U3 hőleadása megfelelő, gyors és stabilan teszi a dolgát.

Viszont mostanában felmerült egy újabb probléma, a notebookban jelenleg egy SSD és egy WD Black található (vaciláltam hogy a Black vagy a RED maradjon benne, ez tűnt jobb megoldásnak) és nincs optikai meghajtóm. Talán beletartozik e fórum hatáskörébe a 2,5" ODD külső házak is. Találtam egy megoldást: Raidsonic IB-AC642. Nem tudom ez mennyire működőképes a gyakorlatban, próbálta már valaki? Sajnos a 2.5" notebook ODD-HDD átalakítóval már rendelkezem, de ha mást nem akkor az megy eladási listára. Jobban megéri egy külső DVD-RW -t venni vagy érdemes ezt megpróbálni?

(#2844) superg


superg
senior tag

A népszerű Captiva racről [link] szeretnék kérdezni
Hány perc múlva állitja le a merevlemezt inaktivitás esetén?
Ez a funkció usb 2.0-nál is működik?
Ha leáll akkor a led is kialszik ilyenkor?Magyarán a leáll a hdd azt a led jelzőfényből is észre lehet venni?

(#2845) King Unique válasza Minstrel (#2842) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Azt nem mondanám, hogy egyáltalán nem lehet külső HDD-t STB-re kötve használni, de az egyértelműen látszik, hogy nem az ilyen eszközökre vannak elsődlegesen optimalizálva működés terén. Értve ezalatt xy funkciók működését, akár hardveres téren az USB port áramleadó képességeit stb. Tehát végül is rá lehet kötni és használni, de ha xy furcsaságok jelentkeznek, amik PC-n és asztali oprendszeren nem feltétlenül, akkor nem kell meglepődni.

A pendrive olyan téren előnyösebb lehet, hogy kisebb az áramigénye, nincs benne mozgó alkatrész, a merevlemezek esetében a folyamatosan rácsatlakoztatott állapot (sok indulás-leállás, fejparkolás, melegedés, esetleg ingadozó USB tápellátás stb.) sem jelent különösebb problémát. Valamint elegendő lehet, ha nem kell egyszerre nagy tárolókapacitás és csak lejátszási célra lesz használva. Viszont, ha felvételre is lesz használva, akkor a flash alapú eszközök eleve kevésbé bírják a sok írást, mint a merevlemezek.

(#2846) King Unique válasza pirate777 (#2843) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Belső notebook HDD caddy, illetve külső ODD rack valóban nem ezen topik témája. Részemről sincs ezekkel különösebb tapasztalat, hogy bármit is ajánlani tudjak.
Viszont manapság eleve felmerül a kérdés, hogy minek egyáltalán ODD? Egyre kevésbé használatosak már az optikai lemezek, adattárolásra is jobb választás manapság egy pendrive, külső HDD. Valamint egyre több gépen már operációs rendszert is lehet pendrive-ról telepíteni.

Gyári kompakt külső USB-s DVD meghajtót és nem feltétlenül vennék, mert általában a slim (DVD) írók gyatrábbak (írásminőség terén) a normál, 5,25" társaikhoz képest. Ha muszáj lenne, akkor inkább már slim Blu-ray írót vennék, ami több formátummal birkózik meg és a DVD-t is jobb minőségben írja. Vagy magát a SATA-s írót és egy külső ODD házat hozzá. Milyen DVD-írót vegyek? és Milyen Blu-ray írót? topikokban érdeklődj!

(#2847) King Unique válasza superg (#2844) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Összefoglalóban ott a teszt róla [link], az alapján 5 perc után. Ez a funkció természetesen működik USB 2.0/ 3.0 portban használva is. A tesztben írtak alapján világít a LED, bár ilyenkor a legtöbb házon kialszik.
Továbbá a PID azonosítója 55AA, így akár az 5 perces alvó módot is át lehet állítani más értékre.

(#2848) superg válasza King Unique (#2847) üzenetére


superg
senior tag

Köszi szépen,elkerülte a figyelmem.

(#2849) pirate777 válasza King Unique (#2846) üzenetére


pirate777
csendes tag

Szia

Köszi a választ ismételten. Tudom, hogy az ODD nem létszükséglet, már egy ideje nem használom semmihez, telepítés is pendrive-ról megy. Egyszerűen felmerült a kérdés, hogy ott áll a dobozban kihasználatlanul a DVDRW, van néhány archivált régi DVD lemezem és ha egyszer hozzá akarok férni, akkor nem lesz egyszerű, szerelhetem át a gépet és mennyivel jobb lenne, ha az is USB-ről működne. Persze a másik oldala az egésznek, ha eddig megvoltam DVD nélkül, miért költsek rá.

Szétnézek a linkelt fórumokon, ott mit ajánlanak. THX

(#2850) King Unique válasza pirate777 (#2849) üzenetére


King Unique
titán

Elolvastam amit írtál, de a hsz írásakor kicsit elsiklottam felette, hogy megvan már a SATA-s slim DVD író. Ahhoz nyilván legegyszerűbb venni egy USB-s ODD házat, viszont e téren tényleg inkább a linkelt topikokban érdeklődj.
Az igényed pedig természetesen jogos, mert sose lehet tudni mikor lesz szüksége az embernek egy optikai lemezre és meghajtóra. :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.