Hirdetés
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
LazacX
tag
válasz norkov84 #118506 üzenetére
Én meg red clixes Comandantét nyúzok otthon több mint 2 éve, kizárólag presszóra, általában napi 3 alkalommal, de nem vág különösebben földhöz a tekerése. A nyaralóban meg egy Graef van, csak akkor hiányzik a motoros, amikor vendégség van. Eddig 4 dupla volt a csúcs, amit folyamatosan le kellett tekerni, az már tényleg nem komfortos.
-
őstag
"Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő."
Azért kicsit más a workflow, ha mondjuk a gép őröl 5-30 másodpercet, neked meg van két szabad kezed.. addig le lehet mérni a következő adagot, vagy elpakolni valamit, előkészíteni a csészéket stb.
Nyilván nem tűnik soknak az a plusz 1-2 perc tekerés, ha élvezi az ember, de ha csak az időt nézem, 2x80s alatt kb el lehet készíteni egy duplát.Bár ritkán sietek, de akkor ez nálam ez úgy szokott kinézni, hogy kimérek 1x18g-ot, beleöntöm az őrlőbe, és elindítom. Amíg őröl lemérem a második 18-at.
Utána megy az őrlemény a kosárba, ekkor pepecselés a wdt-tamper stb-vel, közben elkészül a második 18g őrlemény. Csapolás, kiütés, törlés, őrlemény, wdt-tamper csapolás.Mire kész az első kávé, kész a második őrlemény.
Sosem mértem, de egyszer kipróbálom hogy mennyi idő"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
Nem az idő, a macera. Többnyire elég világos cucc megy itthon (pláne ha a nejem nem iszik) és azt egyáltalán nem vicces kézzel letekerni, pláne, hogy jelentősen finomabbra is állítoml, mint egy szenes olasz esetében. Nem véletlen hogy, a mazzernek erősebb indítókondi kell c késhez.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #119841 üzenetére
Köszi szépen!
Hát, most éppen Kalmár féle világos pörkölések mennek, de most alapvetően az lenne a célom, hogy a gép a gyári paramétereit tudja. A pumpánál lévő kis csavart mondod, alul a gép alján, amivel be lehet állítani a nyomást? Én nem egészen erre gondoltam, ez tiszta sor. Ám van még egy rugós szelep a gépben, ami a kávébojler nyomását figyeli, de hogy miért, arra még nem jöttem rá. Ha leveszed a gép jobb oldalát, akkor látszik egy réz henger, ami egy szilikoncsőben végződik, és a gép elejére hozza ki a vizet, egy kis kifolyóra. Ennek a nyomását nem tudom milyen értékre kellene állítani. A képeimen látszik is ez a szelep, amikor a csöveket fotóztam a konyharuhán, akkor pont középen van, és a másik képen beépítve is láthatod. A kávébojler tetejétől jön egy vékony réz cső, keresztül kacskaringózik a gépen, majd a vízbetöltő tartály alja mellett látszik. Illetve amikor engedsz egy kis vizet, és felmegy a nyomás a névleges értékre, miután lehajtod a kart neked megtartja a nyomást? A másik kérdésem, hogy a nyomás hirtelen épül fel, vagy szép lassan? (Persze ha a Flow Control teljesen nyitva van, vagyis mintha ott sem lenne.) Nekem lassan épül fel a nyomás, kb 8-10 másodperc alatt éri el a 9 Bar-t. Azért kérdem ezt a nyomás felépülést, és megtartást, mert elvileg van egy előáztató funkciója az E61 fejnek, ezt írja is a gépkönyv, amikor kb 45°-ban beállítod a kart, de a pumpa még nem indult el. Ekkor a fejben lévő nyomással lehetne előáztatni. Neked ez működik?[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #119853 üzenetére
De, az a kis kifolyó az OPV-ből engedi ki a vizet közvetlenül, az a szilikon cső az egyenest oda vezet. Azt nem tudom még, hogy az OPV-be kapható-e külön tömítés, vagy az egészet meg kell venni?
A pumpa nyomásmérőjén marad némi nyomás, ha erre gondolsz. A fejen lévő flow control-os mérő egyből leesik nullára, ahogy zárom a kart és nyit az OPV. Elég sok videóban láttam, hogy a teljes nyomás megmarad a fejben, és csak lassan több perc alatt csökken le. Láttam egy videót, ahol egy kínai csaj mutatja be a gépet, enged egy kis vizet, majd a kart lehajtja, és a teljes nyomás ott marad. Állítólag ezzel lehet előáztatni, ha 45 fokban megnyitod a kart.
Remélem, ha kicserélem a fejben lévő tömítéseket, akkor nekem is hamar felépül majd a nyomás. Melyik ez a fejben lévő fúvóka?"Failure is always an option." Adam Savage
-
Mano66
senior tag
válasz norkov84 #119931 üzenetére
Én [ezt] vettem onnan. Kevesebb kávé megy bele ( max. 30 g) mint a Zsoltéba, de kisebb a perem rész ami belóg a kosárba. Így jobban eloszlik az őrlemény. Ja lényeg a Major tölcsére alá pont becsúszik a kisebb magasság miatt.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #120426 üzenetére
A legjobbkor írtál, mert még mindig nem boldogulok a nyomásméréssel. Vettem egy karra szerelhető nyomásmérőt, és az nálam is ezt csinálja, hogy felmegy 12-13 Bar nyomásig, és nem tudom kinek higgyek. Feltettem a Profitec Pro800-ra is, és ott ez a kis nyomásmérő 9,5 Barnál megállt, Ez volt az úgymond hitelesítése is, mert a rugós gépnek elvileg 9 Bar körüli nyomást kell tudnia, és tudja is. De azt nem értem, hogy a pumpás gépnél miért megy fel ez a kis karra szerelt mérő 11-13 Bar nyomásra, amikor a gép nyomásmérője stabilan 9 Bar-on áll. 11 Barra felmegy, tartja egy darabig, majd 13,5 Bar nyomásra, ahol kinyit az expansion szelep. A Rocket szervizes ember erre azt mondta, hogy ha a pumpa nem tudja átnyomni a vizet a kávépárnán, akkor felmegy a nyomás. Többieket is kérdezném, hogy ez nálatok is így működik? A nyomást továbbra sem értem, hogy miért épül fel ilyen lassan, hogy 6-8 mp kell neki, amíg a 9 Bar-t eléri a gép mérője. A nyomást viszont úgy néz ki tartja, mert a karra szerelt mérő ott marad 11 Bar nyomásnál, ha félig lehajtom a kart, és leáll a pumpa, de alul nem lövi még ki a vizet a fejből. A gépen lévő nyomásmérő viszont azt mutatja, hogy leesik a nyomás. Arra tippelnék, hogy a gép nyomásmérője nem az igazi. A Rocket szervizben említették, hogy próbáljam valakinél hitelesíteni ezt a kis nyomásmérőt, hogy jó-e, akinél frankón be van állítva a nyomás. Tudnátok ebben segíteni nekem?
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #120469 üzenetére
Köszi az infót, igen ennek így kéne működnie. Akkor nincs más hátra, mint előre, rendesen meg kell csinálom a gépet. Vettem hozzá új szolenoid szelepeket, egy új Fluid-O-Tech CA104-es pumpafejet, és egy új nyomásmérőt. Kíváncsi leszek, hogy ezek után rendesen fog-e működni. Nagyon bízom benne, hogy igen, mert más problémát okozó alkatrész nem lehet már benne.
Remélem az nem fog problémát okozni, hogy a gyári pumpája 50L/h-s, az új meg 100L/h-s kapacitású. Ez a 100L/h-s volt a legkisebb pumpa."Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #120722 üzenetére
Na, elkészültem a Rocket R58 javításával, most már végre úgy megy, mint a Schaffhausen. Leírom Nektek a történetét, hogy későbbiekben is meglegyen. Szóval az előző tulaj nagyon elhanyagolta a gépet, nem tisztította, nem karbantartotta, ez látszott a belső állapotán. Ez egy 5 éves gép, lassan 6, ráfért egy alapos karbantartás. Atomjaira szedtem a gépet, és a réz alkatrészeket ecetben vízkőtelenítettem, utána mosogatószeres vízzel elmosogattam. Azért esett a választásom az ecetre, mert ez nem egy agresszív sav, az uborkasalátába is megesszük, így nem nagy probléma, ha marad esetleg valahol egy kis ecet. De nem maradt természetesen, mert nagyon alaposan elmostam. A tömítések nagyon rossz állapotban voltak, mindet kicseréltem a gépben, ahol csak gumi, vagy teflon tömítés volt. Az expanziós szeleptől kezdve, a fejen át, mindenhol. Mindet lehetett pótolni, cserélni. Aztán megnéztem a szolenoid szelepeket is, azok is borzasztóak voltak, tele vízkővel és dzsuvával. Ebben nem lehetett tömítést cserélni, így ezeket kompletten cseréltem. Van egy kis 500 mikronos vízszűrő is a gépben, közvetlenül a vízcsatlakozó után, az is tele volt dzsuvával, volt benne valami lerakódás. Ezt nem lehetett kitisztítani, de meg lehetett venni, kompletten cseréltem. Innen látszott, hogy az előző tulaj nem foglalkozott azzal, hogy milyen vízzel főzte vele a KV-t. Aztán vettem még egy új pumpát is a géphez, meg a két nyomásmérőt is, mert sejtettem mint macska az úthengert, hogy a nyomásmérők is el vannak tömődve. Ez a kapilláris végére forrasztott csatlakozón látszott is, mert vízköves volt. A pumpát is beszereltem, és megnéztem hogy működik vele a gép. Gond nélkül működött vele a gép, de azért izgatta a fantáziám, hogy mi lehet a régi pumpával. Visszaraktam. Közben konzultáltam Hogyaza fórumtársunkkal is, ezúton is köszönöm szépen a segítségét. A pumpa, ha érdekli őt, még mindig eladó. Ő mondta, hogy a pumpa nem lehet rossz, annak sokkal többet ki kell bírnia. Igaza volt, tökéletes a régi pumpa is. Így az maradt benne, és van egy fölösleges eladó rotópumpám. De a javítás előtt nem tudtam, hogy jó-e a pumpa. A nyomást sikerült pöpecül beállítani 9 Bar-ra, és a karon lévő nyomásmérő is ezt mutatja, nem 11 Bar-t. Az összerakáskor sima teflon szalagot használtam, tökéletesen tömít ahol kell. Vannak olyan kötések, ahol a menetes rész találkozik a csővel, tipikusan ilyen a pumpa csatlakozása is, és még néhány helyen a gépben. Azelőtt ezek a kötések valami menettömítő ragasztóval voltak összegyógyítva, tartott is mint az atom, a szemem is kifehéredett, mire szétszereléskor kitekertem ezeket a menetes részeket, amelyek ragasztva voltak ezzel. Nagyon sokat dolgoztam vele, hogy ilyen legyen, de megérte, mert nagyon tuti lett a Rocky, így most van egy majdnem új állapotú gépem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #121959 üzenetére
Azért azt tudjuk, hogy ebben (és más, tekkno orientált) hobbiban a pénzt ki kell verni a fejedből. Ugyanis drága és a kérdés csak ritkán az, "mennyire érte meg".
Kézi->motoros: nekem minden pénzt megér, hogy ne kelljen tekergetnem. Kipróbáltam egy évig, köszi, jó volt, de nem.
Gagyi motoros->szelíd motoros: a Graef és a C késes Major között galaxisok terülnek el, árban meg még mindig nem annyira.
De Graef után az erősen lehasznált Phoenix is egy azonnal észrevehető, komoly minőségi ugrás volt (nekem. Akár be is beszélhettem magamnak, biztosan. Itt a végtelen szubjektivitás nagyon felüti a fejét).Abban egyetértünk, hogy a mignon egy ügyesen hájpolt, piaci résbe illeszkedő masina, lényegében konkurencia nélkül (vállalható méretű lapos kés, csilivili dizájn, halk is, kicsi is, relatíve óccó is), de nem talál fel olyan nagyon semmit, hamár kiadsz rá annyit, amennyit. Ettől még rengeteg ember boldog vele.
Na sikerült semmit sem mondanom, szép hosszan. Ügyes vagyok."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Toobee
veterán
válasz norkov84 #122918 üzenetére
Roboton elhiszem, ott azért melózol is közben, én csak a kis gömböcöt (pontosabban már nem gömböc, Kalmár csinált rá jobbat) tekergetem. Teljesen jól kontrollálható így a nyomás is, aminek egyébként leginkább a flow szab gátat az én esetemben. Filter pörkölések, F késes Major, persze tudok olyan púdert is csinálni, hogy full nyitott állásnál megvan az opv szerinti maximum nyomás ilyen 1-1,2 g/s körüli átfolyással, de általában nem ezek az italok jönnek be nekem, hanem a 3-4 bar peak, ~3-3,5g/s átfolyási sebességgel, 1:3-1:5 közötti kivonatolási arányokkal.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #122931 üzenetére
Köszi, közben edukáltam magam önerőből
Picit rezgett a léc, de aztán rájöttem nem kell ez nekem. Pont mérlegre én a minimális pénzt vagyok hajlandó szánni, az pedig muszáj. Még a Skale is 100 dolcsi szállítva (plusz vám? áfa?). Maradok szarrágóTök más:
Bagirától tegnap este rendeltem hamarjában, nehogy gáz legyen itten karácsonyra. 6 napos pöri, ma délután hozta kezembe. Ár/értékben még mindig rendkívül jó ez így... Igazából mindenféleképpen az. Utoljára júniusban vettem tőle és az is hardkór módon rendben volt. Meglehetősen világos pörkölés és komoly ízek. Remélem ezalkalommal is így lesz."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
LazacX
tag
válasz norkov84 #123467 üzenetére
Megmértem a pohár legnagyobb fesztávját, 104 mm. Gyakorlatilag gömb alakú, felfelé némileg szűkül a szája. Kb. 1/3 része aláfér, annyi meg elég. Azért mérd már meg pontosan. Jó lenne ha a csőrrel tudnám használni, nem kapnám az ívet otthon, hogy "na, be se fér a poharam". A néhány videóban látható, Robothoz készült SEP egyébként hozzáférhető, publikus termék?
-
-
rastacsz
tag
válasz norkov84 #125696 üzenetére
Acaia lunar százados kijelzés bekapcsolása https://help.acaia.co/hc/en-us/articles/205645705-Weighing-Resolution-
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz norkov84 #125699 üzenetére
Az oldalon van mindenféle infó,description-ról kattints át a specificationre és ott is megjelenik a readability részen. Lentebb görgetve a "highest readability up to 0.01 g" és fölötte a képen látszik. (rögtön fölötte az USB C tartalmaz egy 30-40 órás adatot, ami a lenti összehasonlítós táblázatban 27... Acaia )
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
törölt tag
válasz norkov84 #126971 üzenetére
Két hetes pörkölésű, de ez így eléggé csalódás lett, sajnos 1 kiló van belőle...
Próbáltam levinni a hőt, 91 volt most, de tényleg annyira világos pöri, hogy nekem az eddigi tapasztalatok alapján teljesen ellentmondásos az alacsony hő, gyors lefolyás kombó. 1:2 aránynál már rettentő keserű, szájszárító, kellemetlen lecsengés, ezek eddig mind a túlkivonatolás jelei. 1:1 aránynál sem volt semmi értékelhető eredmény. Az előáztatást kipróbálva sem jutottam semmire. Fura módon cuppingban sem volt kellemes az íze. -
kmarci25
veterán
válasz norkov84 #129550 üzenetére
Annyi bajom volt velük, hogy - más pörkölőkhöz viszonyítva - viszonylag hamar sokat vesztett az aromájából. Ugyanúgy tároltam, de 3 hét után már érezhető volt számomra is, pedig nem tartom magam olyannak, aki érzi a gondos kezek finom érintését a kávécseresznyén.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
p.lac
tag
válasz norkov84 #132496 üzenetére
Abban teljesen igazad van, hogy egyéni preferencia kérdése pl. a vízforraló kancsó kérdése is, ezért is nehéz tanácsot adni az igények pontos ismerete nélkül.
(Te boldog vagy a közepes pörkölésekkel, a sima kancsóval és a 80/20-a szabállyal, és ez teljesen rendben is van. Nálam ma pl. [ez] a kv ment filter pörköléssel, teljes előmelegítés mellett mindössze 92 fokos kevert vízzel (15ppm Mg, 5ppm Ca), és nagyon ízlett. És nyilván ez is rendben van. Sok döntésre igaz, hogy akkor jó, ha az adott személy egyéni preferenciáit kielégíti.)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen alaplapot vegyek?
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robotporszívók
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Milyen TV-t vegyek?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Nem rakétatempóban, de nőnek a notebook-eladások
- További aktív témák...
Állásajánlatok