Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
Új hozzászólás Aktív témák
-
CyberPunk666
senior tag
A GKI szerint rezsicsöki nélkül 30% felett lenne a júniusi magyar infláció.
Szóval tiszta 90s életérzés. Szerintem lesznek még itt nemmegszorítások. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Ez a számítás teljesen rossz.
Ugyanis ebben benne vannak a másodállásban katázók (laza ~120k fő, alig a harmada a számításodnak), akiknél teljesen normális a kis összeg. Azok is benne vannak, akik nem katáznak egész évben.Aztán 426 ezer főből, szerinted reális a 100k informatikus? Már a 100k informatikus önmagában magyarországi szinten is komoly. Évente ~2000-2500 informatikus végez. Nyilván nincs mindenkinek diplomája, szóval a tényleges szám magasabb, de az önképzős programozók száma azért biztosan nem haladja meg jelentősen a diplomásokét.
Legyen a teljes létszám 4000 / év, ha senki sem távozik, is 25 év ÖSSZESEN 100k informatikus, de hát 25 éve enyhén szólva nem volt még népszerű szakma... Akkor nagyon a te javad felé becsültem a dolgot. Az hihetőbb, hogy nincs ennyi informatikus az országban, mint hogy ennyi csalna a katával.100k informatikus azt jelenti, hogy minden századik ember (gyerekkel és nyugdíjassal együtt) informatikus az országban.
Gondolatébresztő volt, csak szerintem nem ilyenre gondoltál.
-
X Factor
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
nah jah, csak most az idei tervezett bevétel 230mrd KATA-ból, ezután nem lesz semmi, vagy csak vmi minimalis osszeg, ha meg csak megemelik és most mindenki döntse el maga h. mit tartana igazságosnak (en az évi bevétel aranyaban irtam mar tobbszor a 100-150-200k-t), akkor is nyilvan lenne nemi mozgolodas, de ezzel szintugy ellehetett volna erni az éves 400-600-800mrd-t...
-
Resike
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Vannak ám 21-es számok is:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.htmlAz ÁFA-t meg már nem csaptad hozz mert ugye minek is. Vagyis csak tételesen feleannyit fizetnek és pont feleakkora nyugdíjat kapnak mint egy minimálbéres. Ez felháborító!
És akkor ez van vállalkozásnak csúfolva. -
válasz
Resike
üzenetére
A NAV 2020-ban 426 321 fő kata adóalanyt tartott nyilván. 2020. évben a kata adóbevétel 158,2 milliárd forint volt. Ez fejenként 371k / év. Ezzel azt hiszem hivatalosan is eloszlathatjuk a sok adót befizető katás vállalkozók mítoszát.
Csak egy gondolatébresztő:
Ha mind a 426 321 vállalkozó befizetné a minimálbér utáni terheket az államkasszába az közel 480 milliárd forint éves bevétel lenne.
Ha közülük csak 100k olyan van, aki informatikusként akár bruttó 600k-t is megkeresne, akkor az éves összeg 700 milliárd forint.Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagy sietve nem az aprópénzért hajolt le a “nem megszorító, békegalamb” kormány, hanem elég vastag összegről van szó.
-
Resike
tag
válasz
D1Rect
üzenetére
Na és hogyan is folyik be több pénz az államkasszába, ha a katás befizeti mindenre a 27%-ot vagy ha majd a tao-s nem? A maradék akinek nem éri meg az osztalékadós rendszer meg vagy megszűnik most, vagy visszamásznak a feketézésbe.
Azt már most el lehet felejteni hogy szeptemberre vagy akár januárra létrejönne egy új adónem. -
törölt tag
-
törölt tag
Bocs, ha on topik leszek kicsit. Ma volt final interview egy CTO-val, a német céggel akik fosnak a contractorkodástól. Mondta hogy lengyeleket simán alkalmaznak kontraktorként mert tudja hogy náluk ez mindegy. Elmondtam neki is, hogyha B2B szerződést kötünk, magyar és német törvényeknek is megfelelünk... Aztán a végén azért csak kinyögte hogyha contractor akarok lenni akkor mégse úgy lesz H éves bért beszélünk meg és kapok "szabit", hanem napidíjat mondjak és akkor ugyebár mint egy valódi contractori szerződésnél, ha beteg vagyok vagy nyaralok, nem számlázok.
450-500 eurót mondtam és azt hogy open for discussion. Igazából még 400-ért is megéri nekem a váltás, ha ez egy stabil munkahely lesz.
Még beszélnek a legal advisorukkal aztán meglátjuk mi lesz. Remélem holnap kapok tőlük emailt.Más: revolut final interview jövőhét eleje, ez már csak egy team fit interjú egy PO-val. A munka érdekesnek tűnik, de én direkt nem fostos forintot akarok keresni, szóval egyelőre ez csak talonba lesz rakva.
Más: sonarsourcehoz repülök júli vége felé genevába onsite interjúra. Addigra reményeim szerint már meglesz a kövi helyemmel a szerződés, de ez egy jó kaland, fizetik az utat és megnézem a várost másnap.
-
válasz
X Factor
üzenetére
A saját ismerősi körömben - ami szintén nem reprezentatív - többnyire BP, valamint nagyvállalati IT, 10+ ismerősből
- 1 fő könyvelő kata + tao kft
- 1 fő villanyszerelő aam, de nem kata
- többiek nagyvállaltnak közvetítőn keresztül beszámlázó, covid előtt minden nap ugyanabban az irodában ülő IT-s “vállalkozó”, majdnem mind kata, ügyesebbek kft + taoEz az én mintám, nem reprezentatív. Nekem főállás mellett 16 éve van kft-m tao-val, plusz egy ideig voltam mellékállásban ev is, nem katás.
Mit lehet ebből levonni? Szerintem semmi hasznosat, max annyit, hogy a pénzügyi szektorban az IT-n sok a több éve ugyanabban a székben, ugyanarra vállalkozó.
Amit reálisnak tartanék:
- 15% adó a bevételre
- 0 nyugdíj szolgálati idő (arra adó nem jogosít)
- állami egészségügy igénybevétele önköltségre (arra adó nem jogosít)
- 10% kötelező befizetés egy általad nyitott értékpapír számlára, ahol az adott évben befizetett összeg felét 5 év múlva felveheted, a másik felét nyugdíjig nem, de fedezheted belőle az egészségügyi kiadásaidatEz utóbbi csak azért, hogy kevesebb embert kelljen majd mások adójából megmenteni.
-
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Akkor fizessen ki az intézmény. Ennyi az egész. Mennyivel no a kozterhed mas adonemben?
Ervenyesitsd az díjadban!
Az a gond hogy a topiklakok jo resze nem ilyen felallasban hasznalja a KATAt hidd el:) ennek ellenére Te vagy a leghangosabb. Lasd Resike hozzaallasat. A többség kb igy all hozza.
Tovabbra is javaslom a penzugyminiszerium kepviseloinek hivatalos allaspontjat. Ne velem vitatkozz:) ok a trv alkotók. Ha vmi nem teccik 4evdnte lehet szavazni:)
Es linkelem a dalt
Tovabba megnyugtatasul:Orbán Balázs: "Nem lesznek megszorítások, mert nem a baloldal nyert"
-
sakal83
addikt
válasz
Resike
üzenetére
Nem en "nyigok" hanem a fel topik.:) legyen belole kocsi meg ingatlan. Hot nem érdekel :) vegen mar ott tartunk hogy a KATAsok valojaban jol jarnak a valtoztatassal. Élvezetes latni a szavazobazis kognitiv disszonanciajat, ezt bevallom felszegen. Mindig felcsendul a dal: piros volt a paradicsom nem sarga plusz a lassan 4/5od nyeresi arany. Hmmm finom. Mar az megy a hirekbe hogy akar a bevetel 20-30%a is lehet a kozteher mas adonemben. Jujujujuuristen
Nem lattam tuntetest a extraprofitado kivetesenel pedig jo par tizezer embernek 2 evig inflaljak a beret ha nem epitik le... , nem lattam tuntikezest a benzinkutasok mellett sem. Es akkor sem latok tuntetest amikor a vallakozoknak 1%os fix hitelt osztogatnak meg most is 10%os alapkamat mellett pedig ezt isa nep fizeti... -
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Hányszor lett leírva neked, hogy azokat is megszivatták, akik más adóformával ugyanennyit fognak adózni (vagy kevesebbet), csak hatványozott adminisztráció mellett?
Te meg folyton az 1M-950-dologgal jössz.Azért csinálod ezt, mert másként nem lenne igazad, ezért inkább elhazdudod a másik érveit. Úgy csinálsz, mintha az 1M-ra 50k adót védené. Pedig nem ezt teszi a másik fél, csak te hazudod ezt, direkt úgy csinálsz, mert csak így állnak meg az "érveid".
A valósággal szemben már nem.Érted, amit olvasol? Felfogod, hogy ami ellen érvelsz, azt nem védi senki?
Többször le lett írva, hogy nem azt védjük és azt a navnak kellene szűrnie.
De elmondom mi lesz.Aki eddig trükközött, az ezután majd 18 milliót fog magánszemélynek számlázni, szintén 50k-ért.
Aki megszívja az a mellékállásos tanár, meg az aki 40%-os adót fizetett eddig. Az utóbbi úgy szívja meg, hogy kevesebbet fog fizetni!! csak sokkal több adminisztrációval.Az a probléma, hogy az neked szegezett érveket elhazudod másnak, mint ami le lett írva. Mintha nem értenéd, vagy nem akarod érteni. Azt hazudod, hogy ezt vagy azt védjük, miközben ez nem igaz.
Behozol ilyeneket, hogy "leszartál minden társadalmi csoportot". Ez hogy jön a vitához, meg honnan tudod? Én főállásban alkalmazottként dolgozom és másodállásban katával tanítok intézményben heti 5-8 órát + némi adminisztráció, ezért fáj a módosítás.
-
sakal83
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Ja es nem kell aggódni:
"A kata új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az adónem eddigi pozitívumait, bezárja viszont azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál" – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára
"a javaslat célja, hogy olyan törvényi szabályokat alakítson ki, amelyek megőrizve a kisadózó vállalkozások tételes adójának eredményeit, biztosítják, hogy az adónem továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott kör, a ténylegesen is vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva."
Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónokal emékeztetett: a 2013-tól bevezetett kata elsősorban a lakosságnak értékesítő, jellemzően kisiparos tevékenységből élők számára készült, célja az volt, hogy kedvezőbb adókörnyezetet teremtsen a legkisebb vállalkozások, önfoglalkoztatók számára.
Ugyhogy nem lesz baj, nyugi.

-
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Akkor legyszerusitem. Ott a trv meg kell felelni neki. Vagy valtoztatsz adonemet vagy foglalkoztatasi format. Ha nem tetszik ez van. Masnak mas nem tetszett/tetszik. Az hogy meg akarod tartani hogy 1m ftra 950 nettot ki nem szarja le. Te is leszartal eddig minden tarsadalmi csoportot. Egyebkent rohejes hogy itt probalod vedeni a baromsagokat. Lofaszt adoztak a katasok most meg brummognak. Ha nem tetszik rohanjatok meg a parlamentet es valtsatok le a kormanyt. Vagy szavazzatok le ha nem tetszik. Nem engem adocsalozott le a politika hanem a KATAsokat...
Ugyanannyi bevetel iuan egy KATAs 600e ftot mig egy munkaber utan 5.1 milliot kell fizetni evente. Ezt a szamot nezegesd illetve koszonjetek meg a kormanynak hogy eddig ez volt.
Ha keves a beveteletek dolgozzatok többet. Szabadon sok KATAstol...
Ja és piros lett a paradicsom sárga
hoztak Feri formaját 
Plusz a fodraszok maradtak. Az ITsok soha nem voltak celkozonseg.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Maga a törvényalkotó szerint a katások negyede-harmada (100k-150k) az, aki nem a céljának megfelelően él vele, ami nem túlnyomó többség, de nyilván jelentős. Ezt ugye az mondja, aki indokolja a változást, tehát nyilván nem fogja alulbecsülni, de azért statisztikát már nem mer nyilvánosságra hozni, vagy kifejteni, hogy pontosan mit számol bele a "nem céljának megfelelő"-be.
Úgy becsülik, hogy a katások 80%-a nem fog tudni így adózni a jövőben, ami nem igazán arányos a fenti számmal.
A pedagógusok szakszervezete és egy rakás tanár aggódik, mert sok tanár a másodállásos katával tartotta fent magát (nyelvóra cégeknél, fizikus előadások gyerekprogramszervezőknél...stb.)
Ez a sértettek vagyunk, miután számokkal próbáltunk érvelni, amiket ignoráltál, kb olyan, mint amikor a tóth gabi azt mondja, hogy kereszténysége miatt bántják, hogy lefeküdt a nernek. Nyilvánvalóan hülyeség. A számokkal csak annyit tudtál kezdeni, hogy ignoráltad és újra és újra kihoztad a szélsőségesen lesarkított példádat. Meg felhoztál olyan hülyeségeket, hogy a katások lenézik a tanárokat (az egész családom kb tanár, én is az szeretnék lenni, csak nincs rá pénzem). Mikor ezeket senki nem mondta és semmi köze nem volt a témához.
Ezután pedig úgy lépsz ki, hogy sértettek vagyunk
, meg akkor majd másra kell szavazni.
Teljesen ignoráltad azt a kört, aki nem élt vissza, nem 50k-t adózott, most sem fog többet adózni, csak hatszor több papírmunkával, de mi megsértődtünk. -
sakal83
addikt
Ertem hogy sertettek vagytok. Reszemről tema lezarva. Mindenki ugy boldogul ahogy tud. Lehet reklamalni a torvenyhozasnal es szavazni. Most a trv alkoto azt mondta hogy a KATAsok tulnyomo resze csalo, ezert off. Ha valakit zavar/nem esik neki jól, lehet olyan partot valasztani aki majd behozza ujra. Peace

-
X Factor
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Mint irtam en fizettem es a tobbi munkavallalo a KATAs szulok nyugdijat is.
Ez annyira abszurd mintha en azzal ervelnek, h. az itthon havonta elkoltott 1milliom utani afa teherbol fedeznek a te egészésgugyi ellatasod vagy gyermekeid oktatását. Nyilvan mindketto a maga formajaban rendelkezik nemi igazsagtartalommal (miszerint befolyik az allamkasszaba és ami nem kerul ellopasra abbol vmi visszacsorog), de azert belathatjuk h. netto hulyeseg

Elkezdtem tételesen reagalni, de igazabol és tenyleg no offense, de en ugy erzem, h. benned van egy nagyon eros eloitelet azokkal szemben akik az elmult években éltek a KATA lehetőségével és ebbol az eloiteletbol projektalsz utana feligazsagokat tenykent.
Ha nem latod tenyleg a rendszerszintu problemat egy ilyen ügy kapcsan
( - adhoc par nap alatt vegig verik egyeztetetesek nelkul
- 09.01 lep hatalyba, legalabb az adoev veget vartak volna meg, és akkor mindeki szépen felkeszul, utanaolvas, egyeztett koynvelovel stb..
- az eddig elert sikert miszerint kifeheritettek az egyszemelyes és kisvallalkozasokat, no ennek kb lőttek),es vagy nincs annyi szolidaritas h. azért ezt most tippre többszázezer ember sinyli meg, és bár veled ellentétben én nem rendelkezem pontos statisztikákkal, de saját ismerősi körben ami bár nem reprezentativ, de azért volt tuzolto, aki mellette fát vágot avagy masszirozott, vagy a mentős akinek meg volt egy két grafikus melója stb... most mind szivni fog...
Vagy akár én, aki orult, h. ha vhova kellett plusz ember egy projektre, vagy bármi becsuszott, akkor lehetett szépen számlázni, mert volt egy lightweight rendszer és mivel szeretek nyugodtan aludni, jo erzes volt h. fedhetetlen az ember. És ezért a megszokott es kenyelmes rendszerert tok szivesen vallalnam ha tobbet kell fizetni. Tippre masok is, amivel mindeki jol jart volna, ehelyett lett ez...
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Most látom, hogy amikor a cikk készült, még 350 millió forint volt az 1 millió euro

Már nem tudom szerkeszteni, de ugye az ma éppen 416 millió forint
-
CyberPunk666
senior tag
Hagyjad, neki van egy ötlete, a legszélsőségesebb kisarkított példa, és mindent azzal számol, megszorozza a maximumot a katások számával..
Az 1000 Milliárdos tétele is akkor jönne ki, ha MINDEN katás 2/3-a kiszámlázná a teljes 12M-t úgy, hogy csak 50-t fizet, ami nyilván hülyeség.Az összes képzelgését egy hibás feltételezáésre alapozza, és azon nem hajlandó változtatni, így felesleges szót csépelni. A kiindulása nem igaz, de nem enged belőle.
Folyamatosan hazudik, hogy mások szerint az 50k jo volt, miközben mindenki leírta, hogy a korhoz emelni kellett volna, meg sávosítani, meg azt is, hogy amúgy az 50k, amúgy inkább 260, de nem tudja felfogni.Állandóan jön a lenézett tanárokkal, mintha azért nem emelte volna a fizetésöket a kormány, mert katások. Meg eddig csak Ő jött a lesajnált tanárokkal, mert ugye MINDEN katás a tanárokon röhög, hogy hülyék szerinte (ez is scak tőle jön).
Az ilyen érvei, hogy mit tudom hágny katás (amúgy nincsenek hivatalos nyilvános statisztikák, csak hergelések) alkalmazott volt előtte ott, ahova számláz, kb az automatikusan szűrhető kategória, ha a nav ezt szeretné. Tehát az ilyen azonnal kezelhető lenne, ha szándék lenne rá és elterjedt. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Románia például.
"Romániában a cégek egymillió euróig (nem elírás, bő 350 millió forintig) csak 3% adót fizetnek, de azt a bevétel után. Áfával sem kell szórakozni közel 30 millió forintig és egyébként is csak 19%, bár ha külföldre dolgozol, akkor ez úgyis mindegy. Ha valakit be is jelentesz a cégbe (mert ez sem kötelező), akkor 1% lesz az adó a 3% helyett.
Amikor kiveszed a cégből a pénzt, 5% adót fizetsz, de ezt már csak a nyereség után. Egy bizonyos nyereség felett még van kb. 2650 lej (191 ezer forint) egészségügyi hozzájárulás is évente."
Amúgy IT-ban még ennyit sem kell adózni, csak ez nem specifikusan IT-s cikkből van.
De a legtöbb országban van hasonló. Ez egy kicsit sem hungarikum, szerintem eleve külföldről vették az ötletet is. -
sakal83
addikt
Igen. Nem basztattak oket parancsra. Pontosan mit szeretnel ezzel mondani? Meg a rokonaim kozott is vannak akik KATAsok ugy hogy elotte munkavallalok voltak ugyanott...
Az egyik indokolasban olvastam az uj KATAsok tulnyomo resze alkalmazott volt ugyanott 2019ben es 2020ban... ahova szamlazott
Van ismeros akit 4 oras kerteszkent kert meg a munkaltatuoja hogy legyen KATAs. A szarragas csucsa...
Mondom. Valahol el tudom fogadni hogy duhosek sokan fokent ha az eletmodjukat erre a bevételre allitottak be, de azert egy kis jozansag lehetett volna bennuk hogy abszurd a helyzet illetve hat aki hit a piros lett a paradicsom nem sargaban ( ertem a politikusokat alatta) az most megtanulja hogy nem lett volna szabad:) Ha ebboll sem akkor gondolja azt hogy a "haborus inflacio" miatt van

-
sakal83
addikt
válasz
X Factor
üzenetére
Na ezt kikerem magamnak. Ez nem a szomszed tehene kerdes. Mint irtam en fizettem es a tobbi munkavallalo a KATAs szulok nyugdijat is. Ez nem demagogia hanem a valóság. A KATAsok jo resze nem felel meg a vallakozo fogalmanak. A rendszer kegyeltjei voltak szavazatert. Csak finoman jelzem hogy ha igaz hogy a KATAsok 2/3a bujtatott munkavallalo volt az kb 1000 mrd ado es jarulekkieses evente ha munkavallalok lennenek. En fizessem? Komolyan kérdezem. Az en adom ezert nem csokkenhetett...
Ne keverd ossze a tanarokat es tarsaikat a KATAsokkal! A KATAs berek az atlagfizetes duplaja triplaja! Az szerinted mennyire fekszik hogy a futarok 700-800nettot visznek haza mig a tanarok 200 nettot? Aranyos? Mi a hozzaadott ertek?
Az elmult években sok sok milliot fizettem ki ingatlanok utani nyeresegből. Holott kevesebbet kerestem vele mint a KATAsok. Megse tuntettem... Kozben munkavallalokent adoztam. Neked is irom hogy mi a parommal a fizetesunk utan kb 11-12m ftot fizetunk illetve fizet a munkalatonk evente mig egy KATAs parnal ez 1.2m
(eddig nem szamoltam soha utana)Ne keverjük a szezont a fazonnal. Ez evi 9m elony!
Nem fakadok sirva hogy ez megszunik (bar kétlem hogy ne higitanak majd).
Es mint irtam ez nem sunyiskodas volt hanem legalis lehetőség. En is eltem volna vele. Ez szavazatvasarlas volt ami volt az igazi sunyiskodas illetve az epitoipar egekbe lovesenek lehetősége.
-
CyberPunk666
senior tag
Még a hírtv-ben sem sikerült olyat találni, aki egyetért:
https://www.youtube.com/watch?v=jCz7KUOA0do&t=218s -
X Factor
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
En abszolut megertem ha valaki benne ragadt egyfajta sertett szerepkorben, ha nem KATA-zott avagy nem volt ra jogosult és most nemi karorommel fuszerezve ugy erzi h. elég tételt vettek a sunyiskodokon.
Mondjuk, ez a fajta dogoljon meg a szomszed tehene mentalitás ami itthon uralkodik azért mindig sok mindent elarul a kozhangulatrol. Ha a tanarok akadnak ki, akkor megy a mutogatas h. de egész nyaron pihennek, ha a vasutasok... akkor is sikerul vmit találni. Most épp a KATA-sok... Az ember azt felejti el ezekben az esetekben, h. igazabol barmikor lehet akar ő is a kovetkezo a sorban.
De, én pl foallasu IT-s uzemeltetokent soksok évvel ezelott orultem h. végre az ugymond fusi egyéb melokat kitudom szépen feheriteni, plusz végre igy siman egy-ket kulfoldi projektalapu megbizas is belefer. (Aztan voltam Full Kata-ban kb 2-3 evig, utana ismet lett foallas, de pl egyszeruen lusta voltam lejelenteni es azota is fizetem a havi 50-et tok feleslegesen, de ugy voltam h. szerencsere belefer)
Mindezt ugy, h. nem kellett konyvelo, szoegyszeru volt a mukodese, kellett egy szamlazz.hu és egy AUTOKATA reg. Évente 5p volt leadni egy adobevallast es konidicionalta nem csak engem, hanem az asztalost, vizest és egyéb kulonboz szakikat h. minden tevekenysegrol legyen szamla, mert egyszeruen nem eri meg feketezni ilyen kondiciok mellett.
Nyilvan idővel mindeki érezte h. ez azért tarthatatlan és lesznek változások, leginkább emelés.
No, de h. szétvágják az egészet.
Most komolyan kérdem, oké, kell a pénz, van egy rendszer/szabályozás amit minden résztvevő ismer, használja. Nem lett volna egyszerubb pl sávosan emelni dijat? 0-3m 100k, 3-6m 150k, 6, felett 200k. Vagy esetleg elozetesen konzultalni és egy win-win szituaciora torekedni.
Nyilvan senki nem orult volna, de a legtobb embernek meg igyis siman megerte volna, es egybol megtobbszorozod a bevételt vmennyire kozelebb huzva a realitasokhoz. -
Resike
tag
Megszűnt az US tax treaty meg a Kata egy hét alatt, itt az ideje a FIRE-nak.
-
lajafix
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Államunk elvárása hogy tényleges 50% elvonás mellett gyengén szolgqltasson.
Na most félmillióval kevesebben nézik ezt el talán. Persze meglepő és mulatságos hogy az eü és oktatás témában nincs semmilyen tiltakozás, node boltzár, internet adó, no meg degresszív adózásért van.

-
lajafix
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A felosztó kirovó nyugdíjrendszerben az utód fizeti az előd jogosultság alapján szerzett nyugdíját. Aki ezen vitatkozik,az menjen továbbképzésre.
Persze lehetett volna menteni a Katat ha pl a nyugdíj kifizetésekbe beépítenek egy utód tényleges befizetése paramétert, node a választási matek más...
Ahogy a kiadási oldal egyébb tételein is lehetett volna fogni. -
DopeBob
addikt
Kíváncsi vagyok mi lesz, pl magánrendeléseknél van olyan doki, aki tudtommal KATA szerint adózik most. Hogy fog EP-re számlát adni? Ilyenkor gyakorlatilag cégnek állít ki számlát, csak rajta van a tagsági számom. Bár ha ez miatt szorulna ki, akkor gondolom inkább nem ad.
-
sakal83
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Az egesz KATA azt sertett es meg sert is sajnos. Ahogy adozasi egyenlotlensegek is. Lasd biztositasi ado vs adokedvezmeny a "termelo" vallalatoknak. Nonszensz az egesz zagyva gazdasagpolitika sajnos. Az infla akkora gazt csinalt hogy az alkalnazottaknal az utobbi honapnan 50%os fizetesemelesi igenyek jelentek meg sajnos. Nagy gond lesz/van ami sajnos mindenki erint...
-
sakal83
addikt
válasz
azbest
üzenetére
Nem vagyok irigy. Most dolgozz te tobbert vallalkozokent nem KATAval vagy alkalmazottkent ha akkora nettot akarsz mint eddig volt. Nem en vagyok ideges... A piac megitel majd teged is ahogy engem.
En a piacban hiszek nem a jövedelem transzferekben.
mert annak mindig ara van. -
válasz
sakal83
üzenetére
Azért 60%, mert vállalkozói bevételként tekint rá (nem bérjövedelemként!), és mint ilyen, bizonytalannak veszi.
Szavaztatok volna maskepp ha nem teccik

Ebben amúgy egyetértünk.
A valtozas utan is elhet ezzel a celkozonseg: fodrasz, szobafesto, dugulaselharito stb. Nekik semmi nem valtozik.
A probléma az, hogy ez sajnos igazságtalan, és adózási alapelveket is sért (vertikális-horizontális igazságosság).
-
azbest
félisten
válasz
sakal83
üzenetére
Oké, "legális adócsalás" demagógiára akkor az a válaszom, hogy sírás helyett dolgozz többért alkalmazottként, ha irígy vagy másokra, mert több jövedelmük van. Kész.
"En a piacban hiszek nem a jövedelem transzferekben"
közben arról megy a ködösítés, hogy ki kapja meg kinek a pénzét
-
sakal83
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Igen feltetelezi kepzeld el. Szerinted miert 60%? Ne legy mar ennyire szuvjektiv. Mindenki tudta hogy legalis adocsalas. Az allam is csak hagyta amig volt QE. Ertsd volt penz amivel szavazoreteget vettek. Most nincs igy viszlat.
Szavaztatok volna maskepp ha nem teccik

Na nyalogasatok tovabb a sebeiteket. Lesz meg sajnos mindenkin. 10%os kamatszint 1x% inflacio 400 feletti usd eur 100usd feletti olaj.
Vilagvalsag van, ha esetleg meg nem tunt volna fel. A legfobb hatalom meg nem maradhat penz nélkül
-
sakal83
addikt
válasz
Vision
üzenetére
"kata arról szól, hogy aki korábban SEMMIT sem fizetett, az inkább fizessen valamennyit"
Pont errol nem szolt mar a gyakorlatban. Innentol minden erveles fals. A valtozas utan is elhet ezzel a celkozonseg: fodrasz, szobafesto, dugulaselharito stb. Nekik semmi nem valtozik.
Pont ongol ez is lasd fent.
-
sakal83
addikt
Ne idegesits ezzel. Ott van a plusz kp nem hitel. Plusz ott vannak a tamogatott vallakozoi hitelek.
Meg esetleg adozas nelkul 0as hitelek is kellenenek?
Szerinted miert csak 60%ra adtak a Bankok kocka teruletei. Hat ezert mert epp annyival kevesebb lenne ha munkavallalokent uzne a KATAs azt amit eddig csinált. Mar reg bearaztak
mert ok is ugy vettek hogy a jelentos resze bujtatott munkaviszony aminek eccer vége. Vicces hogy epp magas hoztal fel piaci bizonyitekot rá
-
válasz
sakal83
üzenetére
Az a baj, hogy egészen szakbarbárként közelítesz egy tök komplex adórendszerhez. Nem lehet egyenlőségjelet tenni adónemek közé, és azt gondolni, hogy a kata beszántásával majd szépen megnő az összes többi. Ilyen még tökéletes adómorállal rendelkező országokban sincs.
A kata arról szól, hogy aki korábban SEMMIT sem fizetett, az inkább fizessen valamennyit. Ha most őket kiszorítják, akkor szerinted befizetnek majd fél milla adót? Álamvilágban élsz, sorry.
Amúgy a kata-val trükközők által okozott kár töredéke a multik adókedvezményének, nem beszélve a nemzetközi offshore hálózatokról. A Google adóéke valami 0,0002%.

-
sakal83
addikt
Miert hagyjuk? Ha annyira rossz miert megy a siras? Jott tett a nepnemzetikormany! Miert nem jo a kulfoldi ITsnak külföld vagy mas adozasi forma?
A KATAt arra talaltak ki hogy a soha nem adozo rereg (fodrasz, kismaszek festo stb) kifeheredjen. Most meg a felso 5%ba tartozo ITsok sirdogalnak...
Az elet kegyetlen. Sirva fakadok. A tanari bereknel meg megy a hulyezes mirt ment tanarnak... Az ITsok jelentos resze ezt osztja... A masik siro reteg a könyvelők... Mar onmagaban abszurd:)
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Mert a fodrász kisvállalkozó, több száz ügyféllel.
A fejlesztő meg egy kézen meg tudja számolni, hogy az utóbbi évben hány helyre adott számlát. -
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Hogyne lennek versenyhatranyban a boltban es az ingatlanvetelnel?
Nem szandekozom mas szuleinek az adojat fizetni mert nem eleg a sok. 600e kontra 5.1millo kozteher.
Ezen nincs mit vitatkozni. Ezek szamok...
-
sakal83
addikt
Eleg szomorú, hogy relativizal a magyarok jo resze es nem objektivek. Es szeretnek csendben maradni hiaba ontik le oket akar szurokkal is. Afekete fekete a feher feher. Nem kell szurkere mosni. 1m bevetel utan 50e kozteher. Most kb elbeszik es megy a siras. Alkalmazott 1m berkoltseg 575netto. KATAs kamu vallalkozo 1m utan 950 netto havi 375e ft elony. 70%al tobb jovedelem ugyanazon munka tehat ugyanazon hozzaadott ertek eseten. Mindjart sirok hogy siman 4.5 millioval tobb kozterhet fizethet az embet evente egy 575 nettoval mint egy szegeny agyonsiratott KATAs.
Ez qvan nem keves. az egyik 600e ftot mig a masik 5.1milliot kozterhet fizet.
-
n00n
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Valószínűleg az itt külföldre számlázó emberek KATA-sként is több adót fizettek be, mint pár ember itt a fórumban más munkakörben alkalmazottként. Anno nekem is mindig ezt vágták a fejemhez, mikor KATA-ztam, aztán mikor kiszámoltuk kiderült, hogy sokkal többet fizettem be, mint ők. Hagyjuk már ezt az 50k / hó és minden le van rendezve dolgot...
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Nem keverem, te nem érted, de feladom, más is leírta, nem csak én. Régen sem fizetett mindenki, és annak ma sem kell fizetned.
Akkor nem voltál versenyhátrányban, ha a te munkakörödben nem lehetett. Hiszen akkor másnak sem.
A te befizetéssed mellé jár a bruttód értékének 10%-a nyugíjjogosultságként, 1.5%-a álláskeresési járadékra tesz jogosultá. A katás 26-40%-a ezeket nem tartalmazza.
A tanári fizetésről nem a katás tehet, ha csökkenne az alkalmazotti adó, főleg sávosan az alacsonyabb keresetűeknél az jó lenne a tanárnak. Ha a vízvezetékszerelő beépíti az áraiba az új adózást, akkor az meg nem lesz jó a tanárnak.
De befejezem, mert nem érted, vagy nem akarod, nincs értelme újra és újra leírni ugyanazt.
-
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
ne keverd direkt a jogosultsagszerzest es a nyugdijfizetest. Az idei nyugdijakat a mostani bevetelbol fizetik, az mnyp rendszer megszunt. Igy a KATAsok nyugdijas szuleit nagyszuleit a nem KATAsok fizetik. Lettem volna de az en munkakoromben nem lehetett. Es azert lettem volna mert megerte. Felre ne erts nem erkolcsi magassagokrol beszelek... Egyszerűen el lell fogadni hogy a Kanaan megszunt. Es orulni hogy volt es eleg sokat kerestetek rajta...
A kulfoldre ITs tehat kevesebbet fizet mint en mezei senki... A tanari fizetes meg 150 netto...
-
n00n
őstag
Azért szomorú, hogy ebben a topikban is ennyire általánosítanak és sztereotípiákkal dobálóznak az emberek a KATA-val kapcsolatban, mondom ezt alkalmazottként.
-
Azt remélem, hogy kitalálnak egy új adónemet a most katából kiszorulóknak magasabb adóékkel. Ez egy tisztességes megoldás lenne.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
D1Rect
üzenetére
De a fordász 50k-t fizet 18M-ig, az miben más, mint külföldre számlázni 26-40% közötti adóteherrel?
Miért nem tudtak szűrni arra a NAVnál, hogy mely katások maximalizálják a bevételeiket úgy, hogy pont úgy számláznak, hogy jól járjanak, és vizsgálják pont őket?
Szívesen segítek megírni a lekérdezést. -
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Teljesen logikus választás volt a KATA.
Én is ezt csináltam volna a kormány helyében de a "beszántás" is túlságosan elnéző.
Teljesen megértettem az LTP elkaszálást is, de ettől függetlenül kötöttem még kettőt az utolsó pillanatban.
De volt még a cafeteria adómentesség is, azon is ment a sírás, de teljesen egyetértettem vele.Irreális versenyelőnyben voltak akik 4 cégen keresztül fizették a HO-s munkatársaiknak.
Ők most bajban vannak, de érdekes módon a fodrászok nem sírnak. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
lajafix
üzenetére
Félmillió adózónál: Instant kiesik belőle minden fodrász, taxis stb. Nyilvánvalóan nem bújtatott.
Ezek nem lehetnek alkalmazotti viszonyok, mert nem fog egy munkavállaló miatt ideköltözni a külföldi cég.
Azon kívül továbbra is lehet nekik cégként dolgozni, és nem kell többet, vagy sokkal többet adózni, de SOKKAL több adminisztráció lesz hozzá, tehát rajtuk pénzt nem fog az állam.Nem a változás a probléma, hanem, hogy szarul csinálták.
Külön remek a nyári 6 hetes határidő
-
Drizzt
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
"A KATAs szuleinek a nyugdijat fizetem. Mit nem lehet ezen erteni? Amit most beszednek azt fizetik ki a nyugellatasra. A KATAs nem fizet erdemit."
Nem, a KATAs szulei anno befizettek a megfelelo nyugdij jarulekot, ezert tok mindegy, hogy kinek a penzebol megy, de fizetni kell a nyugdijukat. Ehhez semmi koze annak, hogy a KATAs gyerek mit csinal. Te azert fizetsz most nyugdijjarulekot, hogy legyen okod nyugdijat elvarni kesobb. A KATAs meg azert nem, mert o majd nem varhatja el.
Egyebkent ha ennyire kedvezonek talaltad a KATAt, akkor miert nem hasznaltad? -
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
A katás szülei akkor szereztek nyugdíjjogosultságot, amikor az Ők a saját adójukat befizették. Nincs ilyen, hogy mindenki a saját szüleinek fizeti. Olyan van, hogy aki befizet, az jogosultságot vesz, aki nem fizet be, az nem szerez.
A katás szülei annó fizettek, ezért nekik te fizetsz, és ezzel te szerzel jogosultságot. A katás nem fizet, ezért nem fog kapni.A munkáltatód által fizetett után 42% jön le a nettódohoz, a katás pl a külföldre IT-s 26-40%.
Ha ennyire jó a katásnak, és még előnyük is volt veled szemben, akkor miért nem lettél te is katás? Mégsem annyira jó? -
lajafix
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Trivialis hogy miért: ezek alkalmazotti viszonyok lehetnek, egy alkalmazott után még jóval több az állami bevétel. Megjegyzem meglepődnék ha külföldi munkák nem " okosban " lennének szerződve...
A beáramló tőke nem döntési szempont, pl ha szolgáltató központi alkalmazott vagy az is beáramló tőke.
Azt mondja az állam hogy félmillió adózónál nem fog egyesével szöszölni, hanem egyben lehúzza az egészet, ami mennyiségileg abszolút érthető.
-
azbest
félisten
meg van már, honnan ismerős ez a magánszemélynek dolgozó melós
szocialista gmk [link] elvtársak, előre!
Meg lehet fusizni az állami vállalat mellet, de nem 4ig, csak utána. -
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
"Amúgy az eddig feketén dolgozó szaki az most nem számlázhat majd cégeknek, ha mondjuk kimegy vízvezetéketszerelni alkalmi hívásra. Nem katás vállalkozó lesz, hogy cégnek tudjon számlázni, és magánszemélynek nem fog adni számlát. Ez lesz az eredmény."
Es kit erdekel hogy nem szamlazhat cegeknek? Valaszt olyan format amikor szamlazhat vagy alkalmazzak. Vagy szamlaz csak lakossagnak es csak annak dolgozik. Hol ezzel a baj? Tenyleg nem ertem... Ez egy valtozas amihez alkalmazkodni kell. Megszunt a Kánaán. Ha nem vetted volna eszre vilagvalsag van. Engem ki sajnal hogy a reszvenybefekteteseim felezodtek minimum? Ugy hogy iden meg lathato adot fizettem a tavalyi utan... 150 netto egy tanar kezdo bére. Hot leszarom a KATAsokat akik meg az asszony neven is szamlaztak a multikhoz... 2 max keretig sokszor.
-
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A KATAs szuleinek a nyugdijat fizetem. Mit nem lehet ezen erteni? Amit most beszednek azt fizetik ki a nyugellatasra. A KATAs nem fizet erdemit.
Alkalmazottkent a munkáltató is fizet a berem utan. Tehat a berkoltsegem es a netto kozott kb ennyi a kulonbseg. A munkaltato a KATAsnak a teljes berkoltseget oda tudja adni.
Igen versenyelonyuk volt a piacgazdasagban a munkavallokkal szemben akik kvazi alkalmazottkent szamlaztak ugy hogy tobblet kockazatvallalasuk nem volt. Ezen nem tudom mit nem lehet erteni?
Ezekre abszolut nem reagálsz. Mint irtam maganemberkent megertem hogy vesztesz, de ez ilyen. Fogd fel hogy eddig nyertél... Kis objektivitas nem ártana.
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Ahhoz hogy az elitre más szabályok vonatkoznak már hozzászoktunk.
Amikor a "kisembereket" szivatják az kicsit átélhetőbb. De persze az egész adórendszer kaphatna egy fókuszt, széles társadalmi diskurzust, de nyilvánvalóan erre nem fog sor kerülni.
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
"A katát amúgy szerintem emelni kellett volna, és finomítani a szabályokon és az ellenőrzésen, de az egyszerűségét meg kellett volna tartani."
Az egyszerű adózás jó, azzal egyetértek. Viszont ez az 50e meg fika volt. Bevétel arányos adózás kellene, csak valami normális formában. Akár sávosan. Szóval nem mondom egy szóval sem, hogy ez így ebben a formában jó döntés volt. Az biztos, hogy ezzel kezdeni kellett valamit, csak szokás szerint f@sz megoldással álltak elő. De min csodálkozunk az elmúlt 12 év alapján? Komolyan volt aki azt hitte, hogy majd ezt normálisan megoldják?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
tboy93
üzenetére
...és hány katás keres 100-500 Milliót

Úgy már nem akkora a különbség.A katát amúgy szerintem emelni kellett volna, és finomítani a szabályokon és az ellenőrzésen, de az egyszerűségét meg kellett volna tartani.
lajafix
Nagyon sok IT-s számláz katával külföldre, ami nettó beáramló tőke az országba, nyilvánvalóan nem bújtatott munkavállalás (még azonos feltételek mellett sem, másként az a munkahely nem létezne leányvállalat hiányában), általában 1M felett van a havi, tehát jóval 26% felett adózik összességében.
Ezzel miért kellett kicseszni? Miért fűnyíróval kell?Ezt miért nem lehetett hagyni?
-
lajafix
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
"Ez az 5% egy demagóg hülyeség."
Ezt akkor mondhatnád, ha a számok ismertek lennének,node nem véletlen hogy az állomány statisztika nincs nyilvánoságra hozva...Nekem csak saját ismerősi körből van infó, a 40%ot nem fizetik utánuk... Persze lehet hogy nem releváns. Remélem valaki kikéri egy két éves perelés után az adatokat.
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A focistak is megernek egy miset. Abszolut egyetértek, hogy ezt sem szabadna igy hagyni. Első korben az allami penzelest szuntetnem meg teljesen, tartsak el a klubbok a focistakat a sajat beveteleikbol. Ez szorakozas, haszna nincs. A tanarokat nem tudjuk eltartani normalisan, ezeket a lehutoket meg luxusban tartjuk
Viszont KATA-sbol nemileg tobb van: ~500.000 KATA-s vs 1.000-1.500 profi focista. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
De miért hazudsz? Így nem lehet vitatkozni.
A katás 0.6 év minimálbéres nyugdíjat kap az 50k után. Tehát ennek arányos nyugdíjat kap, nem fizeted te a katás nyugdíját. A befizetésével arányosat fog kapni. 40 év után olyan, mintha 24 évet dolgozott volna minimálbéren, ennyi lesz a nyugdíja.
"A többi csak mellébeszélés"A külföldre számlázó IT-s havi 1M-nál ~260k-t adózik, ezek szerint te 560-660k adót fizetsz alkalmazottként 1M után?
A külföldi cégnek cégként fizető IT-snak nincs kockázata?
Versenyelőny? Akivel a katás versenyez, az szintén lehet katás

Amúgy az eddig feketén dolgozó szaki az most nem számlázhat majd cégeknek, ha mondjuk kimegy vízvezetéketszerelni alkalmi hívásra. Nem katás vállalkozó lesz, hogy cégnek tudjon számlázni, és magánszemélynek nem fog adni számlát. Ez lesz az eredmény.
-
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Az is felháborító, ahogy a CSOK is... Minden ami a QEbol szarmazo jovedelemtranszfer az felháborító. A QE ugye most megszűnt. Szep lassan ezek a helikopterpenzek kivetelezett retegeknek is eltunnek. Igy is nagy arat fizetunk erte. Lasd infla es euro.
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
mondjuk melyik it-s szamlazott kulfoldre egy misit amikor ezt mar minden felhulye gyakornoknak megadjak itthon is alkalmazottkent?

-
CyberPunk666
senior tag
Érdekes a nevetséges katán mindenki ki van akadva, de hogy a focisták (nyilvánvalóan vállalkozók, hiszen minden héten máshol játszanak... jah nem) 500 Millióig 15% adót fizetnek, míg a szintén EKHO-s zenészeknél évi 60M a határ.
Miért?
Mármint miért nem ezen akadnak ki az emberek? A focista nem bújtatott foglalkoztatás? -
sakal83
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Engem bantott hogy a cegnel voltak KATAsok es munkavallalok akik versenyelonybe kerultek ezzel a legalis csalassal. Nem tettek hozza tobbet semmihez, mint a munkavallalok. A vallalkozas fogalma: "válakozás olyan gazdasági egység, amelyik saját nevében, saját felelősségére üzletszerű tevékenységet folytat, a piaci szereplőktől tevékenységében és tulajdonában elkülönül, de a piac által azokkal kapcsolatban van, nyereség elérésére törekszik és ennek érdekében kockázatot vállal." Na ennek ez nem felelt meg. Es igen a versenyelony az elet minden teruleten erintett tobb szazezer emberrel szemben. Az en munkaberem is uti minden koltsegevel a KATA maxot es megis 3-400e fttal kevesebb volt a nettom... Tudod ingatlanpiac/befektetesek/egeszsegugyhoz valo hozzaferes picit konyebb ugy hogy NEM volt extra kockazat. A nyugdijat a most bearamlo bevetelekbol fizetik. A KATAs kvazi nem fizetett. Az en szuleim nyugdija mellett a KATAsét is fizettem igy. A többi szimpla mellébeszélés. A KATA celja az volt, hogy azok a kusvallalkozok akik feketen dolgoztak a lakossagnak kozvetlen kifeheredjenek. Az marad es jelzemvez is botranyos 50e ft mellett! Az soha nem vot cel hogy cegeknek igy dolgozzanak kvazi maganszemelyek. Csak hagytak mert kellett a szavazo meg penzboseg volt. Akar hiszed akar nem kvazi vallakozoi tevekenyseget is folytattam csak szjaval plusz jarulekokkal fizettem a kozerheket, sokkal tobbet mint egy KATAs. Ez az en dontesem volt es ezt az adozasi format valasztottam foallas mellett. Ndm sirtam csak befizettem az adot. Most is valaszthatnak a vallakozok mas adozasi firmat, mint a KATAt. Es katazhatnak csak maganszemelyes ugyfeleknek. Hol a problema? Plusz ne felejtsuk el tobb mint 2/3ad akarta ezt a valasztaskor. Ennyi. Ha ennyire rossz volt szegeny ITsnak akkor mi a baj, hogy mar megszunt ez a lehetőség?

Osszefoglalva: adot emeltek az eddigi kivetelezett helyzetetekhez kepest es megy a siras. Maganemberkent ertheto de mar bocs de telipofaval telibeszartak a munkavallalokat a KATAsok az elmult években es röhögtek rajtuk mint luzerek akik nem tudjak kifizetni az uj kocsit uj hazat. Ennek vege. Sajnalom? Nem. Fogom sajnalni? Nem. Mint a masik topikban irtam a burkolas 12e per nm, amibol napi 20-30nm nem ordogtol valo, 5000 ft per nm a karton felfurasa, amibol 8 tabla 20 nm. Es ezek a szegeny emberek nem tudnak bestamlazni a generalnak aki minimum 150%ot szamlaz tovabb a lakossagnak plusz raerkezik mar a 27%os AFA is? A munkavallalo meg a vegen a kb 2-3 napnyi munjat tud kifizetni a havi berebol? Biztos hogy ez igy megfelelo volt?
-
azbest
félisten
válasz
Fido01
üzenetére
Az átalánynál januártól nincs mellékállásra járulékminimum, mert a főállás adja a járulékminimumot. És tevékenységfajtától függően 2M, 6M vagy 12M bevételig mellékállásban gyakorlatilag adómentes (csak iparűzési rész marad) főállásban meg addig a szintig minimálbérre fizet járulékot, szjat meg semmire a szintig.
Mintha direkt erre készültek volna már eleve.Agyvérzést fognak kapni az egyéni vállalkozókat köpködők
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
D1Rect
üzenetére
Egy külföldre havi 1M-t számlázó IT-s ~26% adót fizetett és 0.6 évnyi minimálbéres nyugdíjjogosultságot kapott, meg álláskeresésire sem jogosultm meg egy csomó minden másra. (az 1M feletti részre meg automatikusan 40%-t és nem javította a nyugdíjjogosultságát, hiába fizetett annyit)
Hagyjuk már ezt az 5% hülyeséget, mert aki ügyeskedni akar az most 18millióig fog 50k-t fizetni. Majd magánszemély lesz a megbízó és 50kt fizet 18millióra.
itt pont nem velük lett kitolva. Ez az 5% egy demagóg hülyeség.
-
Fido01
aktív tag
Sziasztok!
Látom itt is felröppent a KATA, én úgy gondolom, hogy aki főállás helyett beszámlázott az valóban kicsit huncut volt, de ugye a törvény engedte, most, hogy nem engedi azért van pár opció, ami persze mind drágább és sok esetben utánajárást igényel (aminek én könyvelőként örülök
) viszont a jelenlegi limitekkel szerintem a kata főállás helyett egyre kevésbé volt valid megoldás. Én pl főállás mellett "hobbiból" napelemet értékesítek, amit a szerződött cégnek számlázok be, ez nem egy nagy összeg, sőt nincs is havi szinten, na ez kuka ha elfogadják a kata törvényt és nem fogok átalanyadóba átmenni, mert a kötelező járulékminimum elvinné a bevételt.Egyébként érdemes azért rendesen körbejárni a témát mert nem csak e.v. kata-kft tao létezik. egyéni vállalkozóból bármikor át lehet alakulni egyéni céggé (kevesebb adminisztratív és induló költség mint egy kft) illetve a tao helyett is kivát választani ami sok esetben valós opció lehet szerintem, főleg ha van heti 36 órát elérő főállás, mivel a kiva esetében a bér után fizetsz és ez esetben az ügyvezetői tisztséget el lehet látni díjazás nélkül is, bár ez már lehet kicsit szürke zóna (mindenesetre én ezt tervezem egy más projekt kapcsán)
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
Ki bántott? Gondolom még sosem vállalkoztál és nem tudod, hogy miről beszélsz.
Egyrészt, miért nem emeltek az adózásán, ha ez a probléma? Ennyivel el lehetett volna intézni.
De felemelték 18 Millióra és hagyták az 50k-t a 18 millió mellé. Cserében csak sokkal bonyolultabb adózási formák lettek helyette, ahol sokszor nem kell feltétlenül többet fizetni (függ attól, hogy eddig hogy katázott), és erre év közben kell átállni.
A felosztó-kiróvó rendszer megint logikailag hibás, mert a jogosultságot akkor szerzed meg, amikor befizető vagy, a kata mellé az 50 forinttal arányos jogosultság kell, tehát ha majd felosztó-kiróvó rendszerben ők lesznek nyugdíjasok, akkor nekik nem kell majd fizetni az felosztásból.
Megszüntették a B2B számlázási lehetőséget, egy könyvelő, aki mondjuk 20 kiscégnek is könyvelt az nem lehet katás, ennek mi értelme volt?
Miért nem a bújtatott munkavállalást üldözték? Óriási adminisztrációnövekedés lesz a vállalkozóknál, ráadásul év közben.Miért nem lehetett csak megemelni?
Egyébként egy külföldre számlázó katás IT-s a még a 12 milliós összehatárig is 26% adót fizetett és a felette lévő részre meg 40% adót, tehát a végső adókulcsa valahol 28-40 között volt, cserében nem kapott nyugdíjjogosultságot csak az 50k után, miközben milliókat fizetett adóban. Szintisztán pénzrt hozott be az országba.De hát ugye kapták ajándékba...
-
azbest
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
Annyiból érdekes ez, hogy az átalányadós megoldás úgy néz ki, hogy főállásban pont a havi kifizetést jutalmazza, mintha alkalmazott lennél. De a legjobb mellékállásból beszámlázással. És ott nincs 12 pont arra, hogy mikor bújtatott, hanem simán a munkahelyedre is beszámlázhatsz. És még adót vissza is igényelhetnek.
Szóval ezután lehet az ellenség az átalányadózó, mert ők nem fizetnek annyi adót, mint amit szegény alkalmazottak fizethetnének.
-
azbest
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
Az első felindulás után összeraktam magamnak táblázatot ez alapján. [link]
Ha jól csináltam, akkor mellékállásban 2M alatt csak hipa van (2M-re 28,8e vagy most fele). 3M esetén kb 322eft szja+tb+szocho+hipa.
Főállásban nullás hónap is min 86 126 (tb szocho).
És minden hónapban adminisztrációk és bevallások (akkor is ha 0 fizetnivaló).A nem áfakörös AAM ide is érvényes. Akkor lehet nem muszáj vállalkozói folyószámla (nem biztos). Könyvelő jó kérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 3DMark 11 eredmények
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Napelem
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gyári garanciával Digitalizáló tábla XP-PEN Artist Pro 24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem lattam tuntetest a extraprofitado kivetesenel pedig jo par tizezer embernek 2 evig inflaljak a beret ha nem epitik le... , nem lattam tuntikezest a benzinkutasok mellett sem. Es akkor sem latok tuntetest amikor a vallakozoknak 1%os fix hitelt osztogatnak meg most is 10%os alapkamat mellett pedig ezt isa nep fizeti...

(eddig nem szamoltam soha utana)
Viszont KATA-sbol nemileg tobb van: ~500.000 KATA-s vs 1.000-1.500 profi focista.